Keresés

Részletes keresés

Kecskeb Creative Commons License 2012.01.11 0 0 5976

Feltétlenül!!!

:-)

Előzmény: Kriszkrosz1 (5975)
Kriszkrosz1 Creative Commons License 2012.01.11 0 0 5975

Kérnék szépen majd beszámolót a kicsikéről, hogy vált be, ajánlanád-e a mérőcskédet és hogyé adják... elefadáé szupinak tűnik, de borsos...Köszi

Előzmény: Kecskeb (5972)
Kriszkrosz1 Creative Commons License 2012.01.11 0 0 5974

Kecskeb teljesen jól leírta, hogy tudhatod meg! Ahhoz nem kell ph mérő. Még annyit hozzátennék - saját tapasztalatból, hogy ha még nem érte el az 5,2 ph-t, akkor a nyújtáspróba alatt nekem elszakad. Ha meg 5,2 alá ment, azaz túl sokáig vártam, akkor meg bár nyújthatóbb volt, de tekerésnél, hajtogatásnál törős volt...

Előzmény: becko8 (5970)
Kecskeb Creative Commons License 2012.01.11 0 0 5973

Igazad van....de ő nem kultúrázott és azt sem tudjuk, hogy milyen meleg helyen tartja...

Ezért írtam, hogy neki kell kitapasztalnia a saját lakásában...

Előzmény: Törölt nick (5971)
Kecskeb Creative Commons License 2012.01.11 0 0 5972

Erre válaszoltam az előbb ...a nyújtáspróbával....ugyanis pont 5,2-nél tökéletes....

Nekem sincs ph-mérőm...

...ill. egy fél órája már van....

:-))))

 

Egyébként minden alapsajtnál érdemes alkalmazni a nyújtáspróbát, mert az ad neked egy támpontot akkor is ha savanyúbbat akarsz, akkor is ha édesebbet...

Előzmény: becko8 (5970)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.11 0 0 5971

szia, bocs, hogy beleszólok, de úgy tudom, hogy akkor darabosodik, ha túl van savanyodva...én is jártam így-ekkor a phm már 4,7 volt, és nem lehetett parenyicát készíteni

én termofil kultúrával oltom a sajtot rögtön fejés után, ha 32 fokos, utána elkészítem a sajtot és a konyhapulton szobamelegen 20-24 óra kell neki, nem több semmiképpen.tanfolyamon is így tanultuk

Előzmény: becko8 (5965)
becko8 Creative Commons License 2012.01.11 0 0 5970

Nincs pH mérőm így nem tudom megnézni, nyilván pH mérő nélkül is lehet csinálni sajtot, persze ki kell tapasztalni, és ezt a tapasztalatot kérdezném, mivel kb fél évente csinálok 4,5l tejből.... most készítettem másodszor parenyicát, ez rosszabb lett mint az első, ami egészen jó lett...

Akkor valószínűleg túl sokáig hagytam az alapsajtot, hamarabb kellett volna elkezdeni az olvasztást, formázást..

Előzmény: Kecskeb (5969)
Kecskeb Creative Commons License 2012.01.11 0 0 5969

Ezt mondjuk a 20. órától óránként megnézed...előbb utóbb elkapod.

Előzmény: Kecskeb (5968)
Kecskeb Creative Commons License 2012.01.11 0 0 5968

Én pihentetett tehéntejjel dolgozom....nekem ez vált be.

Minimum 12 óra 8-12 fokon.

Utána elkészítem az alapgomolyát kultúra nélkül és pontosan 24 óra múlva lesz jó...

 

De ez így tutti, hogy csak az én házamban....az én fűtési hőfokommal működik....

Ezt neked is ki kell tapasztalnod...

 

Nyújtáspróba: egy bögre víz a mikróba...kb 70 fokra...kiveszem....egy pici darabka sajtot kiskanállal beleengedek....és amikor olvadt megpróbálom két ujj között széthúzni...

Ha nem nyúlik mint a rágógumi, akkor vagy még....vagy már nem elég savanyú....

Előzmény: becko8 (5967)
becko8 Creative Commons License 2012.01.11 0 0 5967

Nem, nem ellenőriztem...

Nálad mi a tapasztalat, hány nap alatt és milyen hőmérsékleten lesz jól formálható, nyújtható a sajt...?

Előzmény: Kecskeb (5966)
Kecskeb Creative Commons License 2012.01.11 0 0 5966

Jaaaa.....hát azt hittem, hogy az alapsajt tuttira oké....

 

Oké....de honnan tudod, hogy épp másfél nap múlva éri el az 5,2-es Ph-t?????

Ellenőrizgeted?

Ph-mérővel.....vagy nyújtáspróbával?

Előzmény: becko8 (5965)
becko8 Creative Commons License 2012.01.11 0 0 5965

Igen, de nálam kissé más a helyzet, valószínűleg az alapsajttal lesz a probléma.

Mert amikor elkezdem melegíteni, nem szép nyúlós lesz, hanem először szétesik darabokra, mondhatni szétpereg, és csak hosszas gyúrás után marad egybe a tészta és lesz formázható...

Nem tudom, az alapsajtot megcsinálom, nyers tejből, kultúra nélkül, csepeg 1,5 napot és utána kezdem el melegíteni, formázni...

Előzmény: Kecskeb (5964)
Kecskeb Creative Commons License 2012.01.11 0 0 5964

Az a gyanum, hogy túlgyúrod....

 

Csak addig a pillanatig, amíg homogén nem lesz...

 

Próbáld meg így:

 

http://www.youtube.com/watch?v=oOYYqYO01nQ&feature=related

Előzmény: becko8 (5963)
becko8 Creative Commons License 2012.01.11 0 0 5963

Üdv!

Azt kérdezném, hogy parenyica sajt készítésénél, a tészta gyúrása után miért lesz a tészta kemény és szinte áttetsző, ugye nem ilyennek kellene lennie, ez egy hiba, mi okozza?

 

Köszönöm

b

genziana Creative Commons License 2012.01.11 0 0 5962

Boldog, sajtban gazdag új évet!

 

De jó, hogy itt van!

 

És csatlakozva az előttem szólókhoz, valóban úgy van, hogy alaptananyag lett az a bizonyos videó!:)

 

 

 

 

/Köszönjük Elefada!:)/

Előzmény: sajtosferi (5947)
babuci73 Creative Commons License 2012.01.11 0 0 5961

:))

Lehet,hogy én vagyok a hunyó.

Egy helyen , egyforma tasakban van a citromsav és a pepszin. Szerintem mellényúltam. Mindegy. Holnap folyt.köv.

Előzmény: Kecskeb (5960)
Kecskeb Creative Commons License 2012.01.11 0 0 5960

A mienk is.

Sőt!

Kapott ő már egész sajtot is....

:-)))))

Előzmény: babuci73 (5959)
babuci73 Creative Commons License 2012.01.10 0 0 5959

Fel. Még sosem jártam így, mindíg sikerült. Na de üsse kavics, legyen a kutyusnak is jó dóga. Szereti a savót.  :))

Előzmény: Kecskeb (5958)
Kecskeb Creative Commons License 2012.01.10 0 0 5958

Felvitted 94 fokra?

Akkor beleszórod és két perc múlva már szedheted is le...

Előzmény: babuci73 (5956)
Kriszkrosz1 Creative Commons License 2012.01.10 0 0 5957

Köszönjük, kívánunk mi is minden jót az új esztendőre!!!

Előzmény: sajtosferi (5947)
babuci73 Creative Commons License 2012.01.10 0 0 5956

Na látod az orda viszont tényleg nem sikerült:(

hiába tettem hozzá citromsavat, aztán még citromsavat, aztán még citromsavat.....nem csapódott ki belőle semmi:(

Előzmény: Kecskeb (5955)
Kecskeb Creative Commons License 2012.01.10 0 0 5955

Add oda nekik frissen az ordát...

Előzmény: babuci73 (5953)
Kecskeb Creative Commons License 2012.01.10 0 0 5954

És ráadásul egyre finomabb lesz...

:-))

Előzmény: babuci73 (5953)
babuci73 Creative Commons License 2012.01.10 0 0 5953

No akkor majd eldugom, aszt mondom elrontottam, megette a kutya. :))

Leesik az álluk, ha pár nap után előveszem..... a felét....aztán még pár nap múlva a másik felét:)))

Előzmény: Kecskeb (5952)
Kecskeb Creative Commons License 2012.01.10 0 0 5952

Hááát igen....egy-két napot illik azért várni...

:-)))))

 

Ennyit még én is kiharcolok a családban...

:-)))

Előzmény: babuci73 (5950)
babuci73 Creative Commons License 2012.01.10 0 0 5951

Azé csak úgy halkan megjegyzem : a kecsketejet és sajtot jobban bírom. Csak lenne már!

 

Pedig az emberem már pedzegette a minap, hogy be lehetne kötni egy tehénkét is...elférne.

Ugye milyen kedves?

Előzmény: babuci73 (5950)
babuci73 Creative Commons License 2012.01.10 0 0 5950

Na holnap megint mehetek tejért...a család azt se nagyon bírja megvárni, hogy kivegyem a sóléből.....

 

Amúgy ha megmaradna véletlenül pár napig, akkor a sóssága kiegyenlítődne? Merthogy ha kiveszem a sófördőből, akkor a külső része elég sós(én így szeretem), a belső fele nekem sótlan. Ez változik az érés alatt?

Előzmény: babuci73 (5943)
babuci73 Creative Commons License 2012.01.10 0 0 5949

Aszti de jó, hogy itt van!

 

Na ne tessen má szerénykedni!

 

"Sajtosferi" és a békésivideó lassan már tananyag, és közelít a platinalemez felé:))))

 

 

 

 

Előzmény: sajtosferi (5947)
Kecskeb Creative Commons License 2012.01.10 0 0 5948

De jó, hogy itt vagy!

 

Ismeretlenül is, de állandóan emlegetünk....és a békésibio-s videód egyféle alaptanfolyam lett itt az oldalon!

Aki újonnan jön, már küldjük is neki a linket....hogy: " na ....itt kezdd el, ha sajtozni akarsz"

:-)))))

 

Üdv!

Előzmény: sajtosferi (5947)
sajtosferi Creative Commons License 2012.01.10 0 0 5947

Boldog Újévet minden sajtkedvelőnek és sajtkészítőnek!

 

Örömmel látom, hogy továbra is él, és virágzik az oldal. Elefada unszolására itt vagyok, de szeretnék, csak néma szemlélője lenni az oldalnak. Átnézve a bejegyzéseket, csak azt tudom mondani, hogy nekem már csak ennyit kell tennem, mert ti már talán többet is tudtok mint én. Ezt teljesen komolyan gondolom, és csak gratula!!!!!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!