Keresés

Részletes keresés

siokemeny Creative Commons License 2009.02.06 0 0 4060
A homlokzatira? Vicc!!!
Sokféle definíciója létezik a kéménynek, de mindegyikben benne van a "függőleges" szó, a homlokzati pedig még a hülyének is vízszintes.Tehát az ellenőrzése felejtős.

A helyzet nem egyszerű. Akkor kell tartalékfűtés lehetőségéről gondoskodnod, ha a fő fűtésed gáz. Tehát ha nincs gáz tudjál valami mással fűteni. Ahol bármilyen szilárd tüzelés be van kötve egy állandó tartózkodású helyiségben, ott a tartalékfűtésről már gondoskodtunk is. A vízteres cserépkályhád és a gázkazánod biztosít mindent, ami a rendeletben elő van írva. (a tartalékfűtést e rendelet szerint egyébként lehet elektromos többletárammal is biztosítani, amit nem nagyon értek, mert ha áram nincs akkor aztán sem a gázkazán sem a villanyfűtés nem működik. Ezért szokták a helyi építési szabályzatban -HÉSZ- előírni a tartalékkéményt az önkormányzatok építési hatóságai)

Használaton kívülinek akkor tekinthető egy kémény, ha azon sem bekötőnyílás, sem tisztítóajtó nem található, ezért éves díjat nem kell fizetni. Ha rá van kötve bármilyen tüzelőberendezés, akkor az használatban lévőnek számít, függetlenül attól hogy tényleg használjátok-e, hiszen bármikor belegyújthattok, fizetni kell utána, természetesen csakis az ellenőrzés után.
Előzmény: Robz (4056)
Ariadne12 Creative Commons License 2009.02.06 0 0 4059

A technikai részéhez nem értek, de a garanciálishoz igen. Ez kémény, amire 3 év után még bőven kötelező jótállás van, tehát irány a cég, akitől "vettétek", vagyis aki a számlát kiállította nektek az egész munkáról.

 

1. Először tértivevényes (!) levélben minél hamarabb írjátok meg, ha most itt kiderül, hogy valóban a kémény hibája lehet vagy éppen a szerelés nem volt megfelelő, és azt is, hogy mit kértek (javítsák ki, fizessenek x forintot).

2. Ezután lehet futni egy kört a békéltető testülettel, ők ingyenesen eljárnak, a kereskedelmi és iparkamarák mellett, de a döntésük nem kötelező. Ha kicsit is normális cég, akkor viszont ebből rájöhet, hogy hamar bebukhatja az ügyet, ha bepereled őket. Ami ilyen nagyságrendnél már igen ajánlott.

3. Tehát ha ez sem segít, kell keresni egy jó ügyvédet és bizony leperelni rajtuk. Mindegy, hogy már nem forgalmazzák, ez az ő egyéni szociális problémájuk, ettől még a jótállás kötelező. Ami a per során nagyobb költség, az egy szakértői vélemény készítése lesz, amit várhatóan nektek kell megelőlegezni.

Előzmény: anna h (4058)
anna h Creative Commons License 2009.02.06 0 0 4058
Sziasztok!

Valaki hatha tud segiteni! 3 eve epult a hazunk es prespor un1-es kemenyt tettunk bele (hogy hol talaltuk ezt a hulladekot, nem tudom). Elso evben volt futes benne, masodik evben es iden nem, es ezutan se terveztuk. A baj ott kezdodott, hogy mar tavaly halvany vizesedes jelent meg a tetoterben a kemeny korul, akkor meg nem foglalkoztunk vele, de ide a kemeny derekig leazott ugy, hogy a mennyezet is tiszta viz es a fal is lerohadt a kemenyen. Kijott a badogos, nem amellett azik. Na most az van, hogy akitol vettuk a kemenyt, azt mar nem foglalkozik vele, a kizarolagos kepviselo meg 2 eve foglalkozik ezzel a kemennyel, igy nem koteles a garanciat elfogadni. Most ping-pongoznak a szlovakokkal, hogy mi legyen, de sajnos nem varunk tul sok jot. A kerdes, hogy nagyon meg kene csinalni a tetoteret, mert bar ugyan befedtuk a kemenyt (sajnos tul keson mar) de igy is tiszta viz minden, a szigeteles is, hogy most varjunk rajuk, mig valaki benyog valamit, vagy attol meg megcsinalhatjuk?
Lehet, hogy mi rontottunk el valamit a kemennyel? Mert akkor felesleges rajuk varni, mert ugyse lesz semmi. Szoval tanacstalan vagyok, ezek a reklamacios ugyek honapokig huzodnak, a javitas meg nem tur halasztast.
Az legfelso samott cso el volt repedve, azt a ferjem kiemelte a kemenybol. A kerdes, hogy esetleg lehet-e mas baja is, vagy mashol is beazhat-e, mint a kemeny teteje, ha nem a badogozasnal?

Remelem aranylag erthetoen irtam le, nagyom varom a javaslatokat!
udv
Ariadne12 Creative Commons License 2009.02.06 0 0 4057

Itt a jogszabály, pont most találtam meg. Azt ugyan nem értem, hogy a kéménytisztítás helyén megjelölés mit jelent, ha egyszer be van falazva, de majd jön siokemeny és megmondja a tutit. :)

 

A közszolgáltatás nem terjed ki arra a kéményre, amely használaton kívül áll, és amelynek bekötőnyílásait és tisztítónyílásait befalazták vagy nem éghető anyaggal tömören, illetőleg egyéb nem oldható szerelési technológiával (kötéssel) lezárták, és a kéménytisztítás helyén jól látható módon megjelölték.

Előzmény: Robz (4056)
Robz Creative Commons License 2009.02.06 0 0 4056
Eszembe jutott még egy kérdés a kéményseprőkkel kapcsolatban. Nálunk régebben rendszeresen akartak fizettetni a homlokzati parapetes cirkóra is. A kérdésemre, hogy miért is, nem tudtak értelmes választ adni. Tisztítjátok? Nem. Mit ellenőriztek rajta? (kémény nincs) Háát...
Ennyiben maradtunk.
A kérdés tartalék kéményre vonatkozna, remélem kapok rá javaslatot. A lényeg: a fő fűtésünk a régebben emlegetett vízteres cserépkályha, ez egy Leier 160-as kéménnyel üzemel. A másodlagos a parapetes gázkazán, ha esetleg valamiért hosszabb ideig nem vagyunk otthon.
Van a házon viszont egy régi kémény, ami 1x éve nincs használva. Valamikor vegyestüzelésű kazán ment róla, de már a füstcsöve sincs bekötve. (kazán ugyan ott van, de csak a flexre vár, nincs is rákötve a vízre már)
Erről mindig vitázunk a seprőkkel, mert szerintem üzemen kívüli kémény, nem is tartalék fűtésre használt. (arra van a gáz)
A füstcső bekötési pontja is be van téglázva, hogy ne hűtse a kazánházat a huzat.
Azt mondják, hogy bontsam le, ha nem akarok fizetni rá.
Nézek okosan, hogy ki fizeti azt ki? (külső kémény, kb 8m magas, ház sarkán, tehát nem egyszerű a fedlaphoz sem feljutni)
Akkor tegyek a kürtő tetejáre zárt fedlapot.
Ok, megtanítana repülni?
Szóval mi van ilyenkor?
Így is duplás fűtési megoldásom van, tényleg csak egy régi "téglatorony" az a kémény már.
Ilyen esetben mi a szabályos megoldás?
Előzmény: siokemeny (4054)
Ariadne12 Creative Commons License 2009.02.06 0 0 4055
Ahá, vagy úgy. Köszönöm a felvilágosítást, most már sokkal tisztább a kép. Szóval akkor azért ez alapján elhajthatom a kéményseprőt, ha a homlokzati kivezetéses cirkónkat akarná nézegetni. :)
Előzmény: siokemeny (4054)
siokemeny Creative Commons License 2009.02.06 0 0 4054
Húha!

Itt igen nagy fogalomzavarok vannak. Méghogy nem kémény a szerelt kémény?!?

Szerelt kémény:
- belső béléscső->körülötte hőszigetelő anyag-> majd ezek körül lemez borítás. Gravitációs üzemű készülékekhez. Nem építési engedély köteles, de attól még kémény, nem is akármilyen.És mivel hogy kémény, ezért minden olyan szabály, jogszabály vonatkozik rá, mint a többire. (bővebben: 51/1999 (XII.25) BM rendelettel módosított 27/1996 (X.30) BM rendeletben)

Te szerintem a turbós gázkazánok koaxiális csövére gondolsz (cső a csőben kémény, L.A.S. kémény, zárt égésterű készülékek füstgázelvezetése). Mi tényleg nem foglalkozunk vele, csak lakhatási engedély kiadásakor csinálunk rajta egy tömörségvizsgálatot, utána már nem kell éves díjat fizetni, egyszeri a vizsgálat. Persze ez más kéményseprő cégeknél nem így van.
Ha egy meglévő épületben pl fűtéskorszerűsítés során turbós készüléket raknak be saját turbós szerelvény csövével függőleges kivezetéssel és nem kéménybe vezetik, akkor nem kell átvetetni, a gázszolgáltató nem kéri a papírunkat. Ha kéményben van elvezetve a turbós cső akkor viszont már a gázszolgáltató kéri a papírt, vagy a jótállás miatt a beüzemelő.
Előzmény: Ariadne12 (4052)
Ariadne12 Creative Commons License 2009.02.06 0 0 4052
Szerelt kéményt miért kellene átvetetni kéményseprőkkel? Tudtommal nem is számít kéménynek jogszabály alapján, nem is ellenőrizhetik... Meg tudod mondani esetleg, hol van olyan szabály, ami szerint át kellene vetetni velük?
Előzmény: siokemeny (4044)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.06 0 0 4051
Egy kicsit árnyalnám a dolgot: amikor bekötöttem a kályhát (tavaly nyáron), ki kellett alakítanom a fali hüvely helyét. Akkor láttam, hogy annak idején (50-es évek eleje) a mesterek nem sokat vacakoltak a szögletes vakolással, hanem a 14x14-es kéményből lényegében létrehoztak egy körkeresztmetszetűt... Ráadásnak (a kéményseprőnktől tudom) a födémeknél még össze is szűkül, meg még elhúzás is van benne. Igaz nem nagy, de ki nem látok rajta, az biztos. Ettől függetlenül a füst kitalál rajta.
Előzmény: Who111 (4050)
Who111 Creative Commons License 2009.02.06 0 0 4050

Jó, nagyjából egyről beszéltünk.

Nekem csak egy fél diplomám van, elnézést ha gyengébben fogalmazok néhol.

Én sem azt írtam, hogy a teljes keresztmetszet használható, csak, hogy a

valóságban picit több, mint ha 140-el számolná valaki.

Előzmény: siokemeny (4049)
siokemeny Creative Commons License 2009.02.06 0 0 4049
Egy kicsit túlbonyolítottad a dolgot. A sarkokban kialakuló turbolenciával nem a turbolens-lamináris áramlásra gondoltam, hanem arra, hogy ez a rész kimarad a füst tényleges áramlási keresztmetszetéből. Lamináris áramlás egy kéményben szóba sem jöhet, kicsit tekeredve, spirálisan áramlik benne a füst.

Én is tisztában vagyok a fogalmakkal, egy épületgépész mérnöki diplomával van némi rálátásom az áramlástanra. :-)

Tudom én is, hogy a gyakorlatban működik az előbbiekben említett kémény-füstcső párosítás, hozzászólásom lényege nem is az volthogy nem működik, hanem az, hogy a keresztmetszetek ilyenmód összehasonlítását nem lehet készpénznek venni.
Előzmény: Who111 (4047)
sujgojo Creative Commons License 2009.02.06 0 0 4048
koszi! volt benne sok ujdonsag, pl. a szerelt kemeny
Előzmény: siokemeny (4044)
Who111 Creative Commons License 2009.02.06 0 0 4047

Ez elviekben igaz lenne, ha a levegő hangsebesség felett áramlana a kéményben.

Onnantól viselkedik a levegő folyadékként.

Az alatt a tágulásával-ritkulásával ad helyet, így csak részben igaz a dolog.

Persze a gyakorlatban valóban kialakul a sarkokban turbulens áramlás, ezért írtam

az "elviek"-et. :-)

Csakhogy nem 100%-osan turbulens az áramlás a sarkokban.

Akad ott lamináris rész is.

Tehát a hasznos kéményátmérő 14-nél több valamivel.

Vagyis a gyakorlatban teljesen jól illeszkedik a 15-ös füstcsőhöz. :-)

 

Nyilván a kör keresztmetszetű füstjárat az igazi, én sem javasolnám senkinek új

építés esetén a szögletes füstjáratot, de ahol van, ott még egy darabig el lehet

vele lenni.

 

Egyébként köszi a múltkori felvilágosítást! ;-)

Előzmény: siokemeny (4046)
siokemeny Creative Commons License 2009.02.06 0 0 4046
Azt ne felejtsd el, hogy a négyzet keresztmetszetű kéményben nincs a teljes keresztmetszeten áramlás. A sarkokban csak turbolencia van (ott kezd el legelőször lerakódni a korom, és tisztításkor ki sem nagyon lehet onnan szedni, a kör keresztmetszet felé kezd közelíteni), tehát hasznos áramlás az csak 14-es átmérőn jelentkezik.
Előzmény: Who111 (4043)
siokemeny Creative Commons License 2009.02.06 0 0 4045
Üdv piromano!

Nem tudom miért írták elő amit előírtak, ez kb olyan dolog lehet, mint a kandallónál: hogy 45 fokos bekötéssel ajánlott a kéménybe kötni, mégis működik ha 90-essel kötöd be.
Mondjuk egy faelgázosítónál az alacsony füstgázhőmérséklet miatt tényleg jobb, ha minél előbb a kéménybe csatlakozol, a füstcsőről már nem érdemes hőt levenni.

Milyen kéményed van a kazánhoz? Ugye bélelt?
Előzmény: piromano (4040)
siokemeny Creative Commons License 2009.02.06 0 0 4044
Üdv!

3850-es hozzászólás!
Előzmény: sujgojo (4034)
Who111 Creative Commons License 2009.02.06 0 0 4043

14x14=196 cm2

 

(7,5x7,5)x3,14=176,625 cm2

 

Vagyis a 14x14-es kéménynyílás bővebb, mint a 15-ös füstcső... :-)

Előzmény: dako60 (4042)
dako60 Creative Commons License 2009.02.06 0 0 4042
Nálam is teljesen hasonló a rendszer 6Kw-os kandalló 150-es füstcső és 14x14-es kb. 9m magas kémény. Négyéves használat után eszembe jutott bele kéne nézni, hogy mennyi a korom, egy vödörrel volt benne, de ha nem takarítottam volna akkor is tökéletes lenne az égés.
Előzmény: Törölt nick (4041)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.05 0 0 4041
Nekem egy 7kW névl. teljesítményű kandallókályhám van 14x14-es kéménybe bekötve. Tökéletesen működik, néha még túl sok is neki a huzat. Igaz, hogy a kémény magassága a rostélytól kb. 10-11 méter.
Előzmény: sujgojo (4034)
piromano Creative Commons License 2009.02.05 0 0 4040
Szia,
Nekem egy faelgázosítóm van és azt írja a beépítési prospektusban, hogy csak 1 m hosszú füstcsövet használjunk, és ne legyen benne még könyök sem!
Mivel hely problémám van, ezért egy 1,5 m hosszú felfelé meredeken emelkedő füstcsővel és 3 állítható könyökkel van a kéménybe bekötve.
A kazán szépen működik, nem kormozódik és a kátrány sem jelent meg, szerinted mégis próbáljam meg átépíteni?
Miért írják elő a rövid füstcsövet, és tiltják a könyök használatát?

Köszönettel!
Előzmény: siokemeny (4033)
sujgojo Creative Commons License 2009.02.05 0 0 4038
azert nem erdemes, mert szerkezetileg elhasznalodik az ilyen tegla? az igaz lehet hogy a korom miatt nem tapad a habarcs?
Előzmény: Törölt nick (4036)
JGab Creative Commons License 2009.02.05 0 0 4035
Köszönöm!

Észak-Pest Megye.
Előzmény: siokemeny (4033)
sujgojo Creative Commons License 2009.02.05 0 0 4034
kanadallot szeretnek es van egy 14x14-es kemenyunk. ugyan talaltunk ilyen meretre is magfelelo tuzteret, de tobben modtak hogy esetleg erdemes lenne uj kemenyt epiteni.
ezt meg megondoljuk, de ha uj kemeny lesz, en szeretnek tegla kemenyt, de nem tudom technikailag van e ertelme. raadasul nyilvan nagyobbat csinalnank, mondjuk 20x20-at, az meg kicsit macereasnak tunik teglabol. szerintetek ne eroltessem a teglakemenyt?
legyen valami modern kemenyrendszer (leier)?
kell a teglat belelni fatuzeleshez?
fel lehet a regi kemeny teglajat hasznlani?
siokemeny Creative Commons License 2009.02.05 0 0 4033
Üdv JGab!

Először is vedd fel a helyi kéményseprő szolgáltatóval a kapcsolatot, nem árt ha tudnak róla, mivel ők fogják átvenni amikor elkészül.

Csakis olyan kéményt válassz, aminek van ÉME-je, és a minőségi bizonyítványában le van írva, hogy fatüzelés égéstermék elvezetésére alkalmas (tehát legalább a belső béléscső saválló kell hogy legyen). A kéményednek minimum akkora átmérőjűnek kell lennie, mint a rákötött tüzelőberendezés füstcsöve, de ha 6 méternél alacsonyabb, akkor már inkább 2 centivel nagyobb legyen.

A magasságára vonatkozólag az MSZ EN 12391-1 ír el dolgokat, de ezt hatályon kívül helyezték, az új MSZ EN 15287-1 pedig csak angolul létezik egyenlőre. Ezért töltsd le a GMBSZ-t a netről, és annak a 85-86. oldalán megtalálod a segédletet, amivel meg tudod határozni a magasságot. Ne foglalkozz vele, hogy gázos előírás, ugyanaz, mint a szilárd, csak a gravitációs oszlopot nézd!

Semmilyen engedély nem szükséges hozzá.

Márkák a teljesség igénye nélkül: Alu-Ko kft, Kélég Kft, Proschorn, Jeremiás

Merre laksz? Somogyban tudok jó kivitelezőt.
Előzmény: JGab (4030)
dako60 Creative Commons License 2009.02.04 0 0 4032
Mekkora a füstcső átmérője?
Előzmény: JGab (4030)
dako60 Creative Commons License 2009.02.04 0 0 4031
Az egyik ismerősöm mondta, hogy a 14x14-es kéményét meg akarja nagyobbítani 160-asra, úgy hogy beleengednek egy szerkezett, ami lemar 1-1 cm a belsejéből és így köralakú lesz. Van ilyen szerkezet? A 160-as átmérőbe hogy lehet beletenni a 160-as savállócsővet? Ugyanis azt szeretnének elérni.
JGab Creative Commons License 2009.02.04 0 0 4030
Ha halódik a topik, akkor valaki legyen szíves kiokítani engem szerelt kémény ügyben.
- mIlyet érdemes választani (paraméterek, esetleg márka, minőségi kritériumok)
- kivel érdemes csináltatni (ha van valaki akit nyugodt szívvel ajánlotok)
- milyen engedélyek szükségesek
- bármi más, amit nem árt ha tudok

Előre is köszönöm

Ui: Fatüzeléshez kéne.

Előzmény: Émile (4029)
Émile Creative Commons License 2009.02.04 0 0 4029

 Vannak /voltak zománcos kivitelüek. Nem volt olyan ronda  !

 

 Csak, hogy ne halodjon a topik !

Előzmény: dako60 (4026)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.02 0 0 4028
Jelenleg a kisebbik szobába egy ventilátorral nyomom át a meleg levegőt. A plafon alá, a kályha fölé építettem be. Alaphelyzetben ez is elég, de ha kint 0 fok alá megy a hőmérséklet, már kevés. Ha az átfújt levegő hőmérsékletét meg tudnám emelni kicsit, szerintem már javulna a helyzet. Ezt a plusszot gondoltam a hődobbal megoldani.
Előzmény: Törölt nick (4027)
dako60 Creative Commons License 2009.02.01 0 0 4026
Az igazi az lenne hogyha az a hődob a másik szobába lenne, de hát az meg lehet nem lenne valami szép látvány.
Előzmény: Törölt nick (4025)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!