Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Többek között ilyen üzemanyaggal is működik a bringám,meg a futóművem.Nagyon hasznos,meg dekoratív növény.Ilyen időszakban különösen jó fogyasztani.Telepítettem a kertbe,remélem hamarosan termőre fordul(kétlaki).Bővebben:www.homoktövis.lap.hu-n lehet róla olvasni.Fűszernövényfotókat(az itthoni fűszerkertemből)tehetek-e fel a topikra?Ha igen,mellékeljem-e a neveket,vagy kitalálós legyen?
Pilisben sok fenyőtinorú, galambgomba, piruló galóca, molyhostinorú, májgomba, szegfűgomba. Némi vargánya, gévagomba és szürke tölcsér (1 db). Csiperkét nem találtam, ami persze nem jelenti azt hogy ninc. Mindösszesen kétszer egy órára ugortam ki.
Ennyit ír a recept,(lehet nyomtatási hiba is),de kétszer szükséges a vajhasználat,picit rá kell érezni a mennyiségre.Nem sikerült feltöltenem a Net-gombászra,az előző kérés miatt már próbáltam.A gépem levelezőprogramjának beállítása ezt nem engedi.Igyekszem megoldani a problémát!Egyébként ma lyukas órámban szerencsére sikerült szegfűgombát gyűjtenem a leveshez.
Előkaptam egy on-line szótárt, de azzal sem mentem sokkal többre, mint amit eleve feltételeztem a szövegtartalomról.
Kb. annyi lehet, hogy hegyekben áll a gomba, amíg várakoznak a felvásárlókra, és addig is beszélgetéssel töltik el az időt.
Helyszín a Kárpátok, közel az Ukrán-Szlovák határhoz. El tudom képzelni, hogy ebből (is) élnek. Mit törődnének mással, mint hogy minnél több bevételhez jussanak? Ez a piszkos része a kereslet kielégítésének. Ahol van gomba, ott ez így megy több generáció óta (Mországon is). Mit gondolsz hogy kerülhet annyi vadon nőtt gomba a Ny-Európai éttermekbe és áruházakba?
Hát nem sok időt hagytál a megoldásra, pedig biztos többen is hozzászóltak volna, amiből mindenki tanulhat. Szurdokpüspöki felé nem szoktál járni? Esetleg Bátonyterenye felé?
Javaslat: a recepteket a Netgombászra (Receptvilág/Recept feltöltés) írd be, így felesleges munkától kíméled meg a szerkesztőket. A topikon csak jelezd, hogy új recept került fel.
A szegfűgombát gondosan megtisztítjuk,langyos vízzel többször átmossuk.Ezután áttört borsólevesben megfőzzük.
Az áttört borsólevest a következő módon készítjük:1/2 kg nagy szemű zöldborsót megmossuk és 1,5 liter vízben puhára főzzük.Ezalatt vajat olvasztunk,majd 1 evőkanálnyi lisztet hozzáadva szép sárgára pirítjuk,vigyázva,hogy oda ne égessük.Mikor megpirult,egy kevés apróra vágott petrezyelyemzöldet keverünk hozzá és néhány percig ezt is pirulni hagyjuk.Az egészet a forró borsólevessel(a borsóval együtt) felöntjük és szűrőn áttörjük,szitán átszűrjük,újból felforraljuk.Amikor a gomba ebben az áttört lében puhára főtt,a levest leszűrjük róla.
Egy edényben vajat olvasztunk és kevés apróra vágott petrezselyemzöldet teszünk bele,majd hozzáadjuk a levesből kivett főtt gombát,és egy ideig ezt pároljuk.Amikor a gomba már szépen pirulni kezd,egy főzőkanálnyi lisztet teszünk rá és a leszűrt levessel leforrázzuk,kevés töröttborssal és szerecsendióval fűszerezzük,sózzuk és végül 1 evőkanálnyi tejföllel behabarjuk.Fehér kenyeret,vagy zsemlét kockára vágva megpirítunk,és ezzel tálaljuk.
Ui.:Talán egy kicsit hosszadalmasnak tűnik az elkészítése,de megéri a fáradságot!A szűrőn való áttörést turmixolással ki lehet váltani.
Heló! Kelet-Mecsekben 3 csomó világító tölcsérgomba + gyönyörű szép kökény , utóbbiból szedtem pár maréknyit, de várok reggelig a többivel, hátha megcsípi a dér:) 21 órakor 6-os úton 9 oC (árnyékban) Mi lesz hajnalban?!
Ma munka után az átmeneti esőszünetet kihasználva elugrottam az Őrségbe. Kb. 4 kg vargányát és majdnem ugyanannyi sötét érdestinórút találtam. Hazafelé jövet beugrottam egy rétre, ami szinte fehérlett a sok csiperkétől, de csak a legszebb, legfiatalabb példányokat hoztam el és találtam még kb. 1 kg szegfűgombát is. Ez utóbbinak nagyon örült az asszony, mert imádja az ebből készült gombalevest.