Keresés

Részletes keresés

nagypapi51 Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27181
Kinagyítottam, a jobb oldali talán nem, de a bal alsó gyanúsan nem piruló.
Előzmény: kosaarka (27177)
trombitagomba Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27180

Az utolsó gombád szerintem Rozsdasárga tőkegomba(Pholiota aurivella):nem ehető

Előzmény: gpike (27171)
Shroomer Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27179
jesssz, egyetértek, levesnek só-bors-kakukkfű ízesítéssel grízgombócokkal isteni. 10 perce fejeztem be, még friss az emlék :)
Előzmény: beetee (27156)
gpike Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27178

 az egy fiatal piruló galóca

de a gyilkos galócák is nagyon szépek voltak csak a kép róla nem sikerült

Előzmény: kosaarka (27177)
kosaarka Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27177
Tibcsi! A csomagtartód bal alsó és jobb felső sarkában valami gyanúsat látok! Nincs annak a gombának bocskora?! Fórumtársak mit mondtok?
Előzmény: gpike (27171)
kosaarka Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27176
Szia! szerintem bármi készíthető belőle, ízre,állagra kellemes gomba. A kalap bőrét le kell húzni (Kalmár-Makara).
Előzmény: Kasza1 (27174)
ladis45 Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27175

köszönöm a tippeket és a segítséget !

 Van még 1 képem  ez a gomba elszórtan található 

 

Kasza1 Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27174
   Sziasztok.  Egy-két tippet szeretnék hogy mit lehet  csinálni a piruló galócábol? Sokat szedtünk, szinte tele van vele az erdö.Előre is köszönöm. Képek később.
liscsim Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27173
Valami érdekes folyik itt. A mail-ek küldése után a Windows felélesztése eddig tartott-inkább kilépek.
Előzmény: Mallory (27168)
edula Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27172
Tényleg? Én eddig mindig meghámoztam.
Előzmény: trombitagomba (27092)
gpike Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27171

Sziasztok

 

Szombathely mellett Sárvár felé a kis erdőkben nagyon sok gomba lett hirtelen és sok gombász ez a mennyiség kb 10 perc eredménye

 

 

 

 

Sajnos csak telefonnal tudtam fényképezni munkaidő alatt denagyon szép látvány volt egy pár képet felrakok 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ezt az utolsót nem ismerem ebbe egy kis segítséget kérek

 

köszönöm

Tibcsi

Cs&D Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27170
Szuper, várom, köszönöm.
Előzmény: nagypapi51 (27165)
lilapereszke Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27169

A feltett képeidre a tippek:

1-2 májgomba

3. csészés álkorallgomba a száraz ágon lévőkhöz nagyítás kellene.

4. egy csiperke faj meghatározásához nem elég egy lemezszín és egy kalap tetejének bemutatása. A netgombász határozójában vagy 26 csiperke leírásával ismerkedhetsz meg, meglátod, mennyi mindent kell megfigyelni rajtuk, hogy nevén nevezd.  

 

Előzmény: ladis45 (27133)
Mallory Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27168
Mostanra megérkezett a mail, köszi szépen!
Előzmény: liscsim (27163)
lilapereszke Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27167

Ladis45!

Kérlek, használd a fórum keresőjét, lehet, hogy egy szó begépelésével kinyered hamar a kérdésedre a választ:-)) Sok hasznos infót tartalmaz már ez a topic.

A csalóka pereszkéről a netgombász határozójából kimásolom a tudnivalókat:

Csalóka pereszke Rhodocybe gemina (truncata)

 

Zömök termőtestű gomba, illata az ibolyáéra emlékeztet. Kalapja húsos, lensárga, húsbarna.
A lemezek sűrűk, fiatalon fehéres, később világosokker vagy húsvörös színűek.
Tönk vastag, fölül lisztes és a lemezekhez hasonló színű.
Húsa fehéres, édeskés ízű.
Tűlevelű és lombos fák alatt elszórtan terem.
Spórapora rózsaszín, a döggombák nemzetségéhez tartozik.
Ehető.

www.netgombasz.hu ról is elérhető, az új határozó kulcs jobb oldalán a pereszkék címszó alatt megtalálod.

 

Érdeklődőknek:

Hamarosan a piacra kerül Dr. Jakucs Erzsébet 500 gombát tartalmazó CD-je, mely oktató-gyakorló feladatokat is tartalmaz a gomba bemutatása mellett. Erdélyben láttam a bemutatóját, és hasznosnak ítélem meg a gombákkal ismerkedők számára. Korszerűbb és jobb minőségű az általad említett CD-nél.

Előzmény: ladis45 (27134)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27166
mél ment
Előzmény: tuutuu (27164)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27165

Jó időben kérdezed, már jelentkeznek a kétperces fájások. Lehet, hogy még ma, de legkésőbb holnap elkészül. A résztvevőknek elküldöm mélben, és mindenki annyi pólót, akkora méretben, olyan színű anyagra és annyiért nyomathat, ahogy csak akarja.

A sültgalamb idén elmarad...:))

 

Előzmény: Cs&D (27158)
tuutuu Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27164

Szóval akkor ne?

Meggyőzhető vagyok...

Előzmény: nagypapi51 (27142)
liscsim Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27163
Kicsit uncsi az index, naponta hatszor kőzli, hogy karbantartásszünet...Skype-od nincs?
Előzmény: Mallory (27161)
emgergo Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27162
Ma kaptam egy mátyásföldi reptér környéki rétek tippet, lehet hogy leellenőrzöm.
Előzmény: Mallory (27159)
Mallory Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27161
Hozzám nem jött mail :(
Előzmény: liscsim (27160)
liscsim Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27160
Mallory, Beetee mail ment.(Ha igaz!?)
Előzmény: Mallory (27159)
Mallory Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27159

Bizony, sajnos még soha nem volt hozzá szerencsém. Most már majdnem kész a leves, belekóstoltam, és tényleg nagyon finom!

(Ha tudtok valami tuti szegfűgomba-lelőhelyet Bp környékén, örömmel fogadnám...)

Amúgy ilyen gomba-ínséges időkben tisztára adrenalin-fröccs volt a "szegfűket" csipegetni itt a ház előtt :)))

 

Előzmény: beetee (27156)
Cs&D Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27158

Kezdő gombakedvelőként mi is megrökönyödve láttuk egy-két hete, szintén a Bakonyban a tömegével, méterenként kitépett, felrúgdosott, széttaposott galambokat.

A hétvége termése nálunk kb. 8 kg szegfű, kb. 5 kg csiperke és egy jó pörköltnek való fenyővargánya és (szerintem) szürke pöfeteg.

Izgalommal várjuk október első hétvégéjét, hogy vajon majd az Őrség mit mutat meg magából. :))

NP! Lehet már tudni, hogy póló lesz-e? Sajnos nem tudom mindig olvasni a fórumot, ezért elnézést, ha már volt szó róla.

Előzmény: TTAMAS (27151)
trombitagomba Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27157
Csatlakozom.Miért szakadna két részre az ország!?És miért pont a Duna mentén?Annyi észrevételem lenne,hogy most egy kicsit kiszámíthatatlanabb a gombák megjelenése,mint pl. 10-15 évvel ezelőtt,amikor a csapadék,hőmérséklet,stb.függvényében éppen ott,és éppen akkor szemben találtuk magunkat az aktuális fajokkal.Így viszont több izgalom,szépség van a dologban.
Előzmény: nagypapi51 (27131)
beetee Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27156
Komolyan nem ettél még? Szerintem az egyik legfinomabb levesgomba (jó, a vargányát is szeretem, de azt máshogy csinálom), és tejfölös-paprikásnak is verhetetlen...
Előzmény: Mallory (27152)
beetee Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27155
Itt keresd meg a leírását. Több fajta is van. Ha érdekel a beszerzése, segíthetek.
Előzmény: liscsim (27145)
beetee Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27154

:))))

 Sokan nem tudják, utóérő gyümölcs. Amíg kemény addig csersavas-kesernyés rossz íze van! Mikor megpuhul, szottyos lesz, akkor fogyasztható. Ilyen állapotában főzted?

Fagyok előtt leszedve az érése még jó sokáig eltart. Helytől függően Karácsonyig is...

Előzmény: kovlvi (27149)
emgergo Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27153
De csak a kalapja menjen bele :-).

(ti. a tönk ehetetlenül szívós)

Ha találsz szárazabbat, azt is érdemes leszedni, vízbe téve megszívja magát.
Előzmény: Mallory (27152)
Mallory Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27152
De jó, akkor mennek a levesbe! (A fotón láthatónál azért nagyobb mennyiséget szedtem, egy kis adag leveshez pont elég lesz.) Életemben először fogok szegfűgombát kóstolni.
Előzmény: emgergo (27150)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!