Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Sziasztok. Egy-két tippet szeretnék hogy mit lehet csinálni a piruló galócábol? Sokat szedtünk, szinte tele van vele az erdö.Előre is köszönöm. Képek később.
3. csészés álkorallgomba a száraz ágon lévőkhöz nagyítás kellene.
4. egy csiperke faj meghatározásához nem elég egy lemezszín és egy kalap tetejének bemutatása. A netgombász határozójában vagy 26 csiperke leírásával ismerkedhetsz meg, meglátod, mennyi mindent kell megfigyelni rajtuk, hogy nevén nevezd.
Kérlek, használd a fórum keresőjét, lehet, hogy egy szó begépelésével kinyered hamar a kérdésedre a választ:-)) Sok hasznos infót tartalmaz már ez a topic.
A csalóka pereszkéről a netgombász határozójából kimásolom a tudnivalókat:
Csalóka pereszke Rhodocybe gemina (truncata)
Zömök termőtestű gomba, illata az ibolyáéra emlékeztet. Kalapja húsos, lensárga, húsbarna. A lemezek sűrűk, fiatalon fehéres, később világosokker vagy húsvörös színűek. Tönk vastag, fölül lisztes és a lemezekhez hasonló színű. Húsa fehéres, édeskés ízű. Tűlevelű és lombos fák alatt elszórtan terem. Spórapora rózsaszín, a döggombák nemzetségéhez tartozik. Ehető.
www.netgombasz.hu ról is elérhető, az új határozó kulcs jobb oldalán a pereszkék címszó alatt megtalálod.
Érdeklődőknek:
Hamarosan a piacra kerül Dr. Jakucs Erzsébet 500 gombát tartalmazó CD-je, mely oktató-gyakorló feladatokat is tartalmaz a gomba bemutatása mellett. Erdélyben láttam a bemutatóját, és hasznosnak ítélem meg a gombákkal ismerkedők számára. Korszerűbb és jobb minőségű az általad említett CD-nél.
Jó időben kérdezed, már jelentkeznek a kétperces fájások. Lehet, hogy még ma, de legkésőbb holnap elkészül. A résztvevőknek elküldöm mélben, és mindenki annyi pólót, akkora méretben, olyan színű anyagra és annyiért nyomathat, ahogy csak akarja.
Kezdő gombakedvelőként mi is megrökönyödve láttuk egy-két hete, szintén a Bakonyban a tömegével, méterenként kitépett, felrúgdosott, széttaposott galambokat.
A hétvége termése nálunk kb. 8 kg szegfű, kb. 5 kg csiperke és egy jó pörköltnek való fenyővargánya és (szerintem) szürke pöfeteg.
Izgalommal várjuk október első hétvégéjét, hogy vajon majd az Őrség mit mutat meg magából. :))
NP! Lehet már tudni, hogy póló lesz-e? Sajnos nem tudom mindig olvasni a fórumot, ezért elnézést, ha már volt szó róla.
Csatlakozom.Miért szakadna két részre az ország!?És miért pont a Duna mentén?Annyi észrevételem lenne,hogy most egy kicsit kiszámíthatatlanabb a gombák megjelenése,mint pl. 10-15 évvel ezelőtt,amikor a csapadék,hőmérséklet,stb.függvényében éppen ott,és éppen akkor szemben találtuk magunkat az aktuális fajokkal.Így viszont több izgalom,szépség van a dologban.
Komolyan nem ettél még? Szerintem az egyik legfinomabb levesgomba (jó, a vargányát is szeretem, de azt máshogy csinálom), és tejfölös-paprikásnak is verhetetlen...
Sokan nem tudják, utóérő gyümölcs. Amíg kemény addig csersavas-kesernyés rossz íze van! Mikor megpuhul, szottyos lesz, akkor fogyasztható. Ilyen állapotában főzted?
Fagyok előtt leszedve az érése még jó sokáig eltart. Helytől függően Karácsonyig is...
De jó, akkor mennek a levesbe! (A fotón láthatónál azért nagyobb mennyiséget szedtem, egy kis adag leveshez pont elég lesz.) Életemben először fogok szegfűgombát kóstolni.