Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Kezdő gombakedvelőként mi is megrökönyödve láttuk egy-két hete, szintén a Bakonyban a tömegével, méterenként kitépett, felrúgdosott, széttaposott galambokat.
A hétvége termése nálunk kb. 8 kg szegfű, kb. 5 kg csiperke és egy jó pörköltnek való fenyővargánya és (szerintem) szürke pöfeteg.
Izgalommal várjuk október első hétvégéjét, hogy vajon majd az Őrség mit mutat meg magából. :))
NP! Lehet már tudni, hogy póló lesz-e? Sajnos nem tudom mindig olvasni a fórumot, ezért elnézést, ha már volt szó róla.
Csatlakozom.Miért szakadna két részre az ország!?És miért pont a Duna mentén?Annyi észrevételem lenne,hogy most egy kicsit kiszámíthatatlanabb a gombák megjelenése,mint pl. 10-15 évvel ezelőtt,amikor a csapadék,hőmérséklet,stb.függvényében éppen ott,és éppen akkor szemben találtuk magunkat az aktuális fajokkal.Így viszont több izgalom,szépség van a dologban.
Komolyan nem ettél még? Szerintem az egyik legfinomabb levesgomba (jó, a vargányát is szeretem, de azt máshogy csinálom), és tejfölös-paprikásnak is verhetetlen...
Sokan nem tudják, utóérő gyümölcs. Amíg kemény addig csersavas-kesernyés rossz íze van! Mikor megpuhul, szottyos lesz, akkor fogyasztható. Ilyen állapotában főzted?
Fagyok előtt leszedve az érése még jó sokáig eltart. Helytől függően Karácsonyig is...
De jó, akkor mennek a levesbe! (A fotón láthatónál azért nagyobb mennyiséget szedtem, egy kis adag leveshez pont elég lesz.) Életemben először fogok szegfűgombát kóstolni.
A boltban vásárolt khakiszilvában általában nincs mag, ezért a növényfaj egyik rokonának, a lótuszszilvának (Diospyros lotus) a magját kell elvetni, és a magcsemetét később alanyul használni. Ez a valóban szilva méretű, kevéssé ízletes gyümölcsöt hozó fa sok helyen fellelhető hazai botanikuskertekben és közparkokban.
A datolyaszilvafa kedveli a laza, homokos, humuszban gazdag talajt. Általában nem szükséges metszeni, csupán a befelé növő ágakat kell ritkítani. Nagy előnye a fának, hogy nem vagy csak ritkán támadják meg kártevők, ezért permetezni sem szükséges.
Gyümölcsét Khaki néven is árusítják. Nekem is van ilyen fám. Finom, utóérő, kicsit sárgabarackra hajazó ízű gyümölcse van.
Mországon abszolút fagyálló és nincs itt ismert kórokozója, ergo biogyümölcsöt terem, mert nem kell növényvédeni. És szép bőrszerű leveleivel jól is mutat.
Igen, barnás vagy lágy pöfeteg, én is szedtem ma a bimbósok mellett egy csomót. A leírás stimmel, itt is a mező mellett a keréknyomban burjánzottak, sokan.
Dr Rimóczi Imre Magyar ország gombái cd nem tartalmaz csalőka pereszke gombafajt a neten is csak a nevét találtam magyrul ,latin nevén találtam leírást, de nem magyar nyelven . Kérdésem a következő lene , más magyar neve ??? ehető ?
Tegnap topik karbantartás miatt ezek a képek lemaradtak :
tapintása rugalmas gumiszerű
?
petrezselyem vagy korall gomba alul ? és mi lehet a felső ami a száraz fán van ?
óriás vagy 2spórás csiperke ? Ebből szedtünk kb 3 kg -ot de csak a világos szinüeket ami már fekete volt érintetlenül ott hagyva hadd spórázzon nagyon sok volt vagy 60 db nem messze egymástól.