Keresés

Részletes keresés

liscsim Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27160
Mallory, Beetee mail ment.(Ha igaz!?)
Előzmény: Mallory (27159)
Mallory Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27159

Bizony, sajnos még soha nem volt hozzá szerencsém. Most már majdnem kész a leves, belekóstoltam, és tényleg nagyon finom!

(Ha tudtok valami tuti szegfűgomba-lelőhelyet Bp környékén, örömmel fogadnám...)

Amúgy ilyen gomba-ínséges időkben tisztára adrenalin-fröccs volt a "szegfűket" csipegetni itt a ház előtt :)))

 

Előzmény: beetee (27156)
Cs&D Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27158

Kezdő gombakedvelőként mi is megrökönyödve láttuk egy-két hete, szintén a Bakonyban a tömegével, méterenként kitépett, felrúgdosott, széttaposott galambokat.

A hétvége termése nálunk kb. 8 kg szegfű, kb. 5 kg csiperke és egy jó pörköltnek való fenyővargánya és (szerintem) szürke pöfeteg.

Izgalommal várjuk október első hétvégéjét, hogy vajon majd az Őrség mit mutat meg magából. :))

NP! Lehet már tudni, hogy póló lesz-e? Sajnos nem tudom mindig olvasni a fórumot, ezért elnézést, ha már volt szó róla.

Előzmény: TTAMAS (27151)
trombitagomba Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27157
Csatlakozom.Miért szakadna két részre az ország!?És miért pont a Duna mentén?Annyi észrevételem lenne,hogy most egy kicsit kiszámíthatatlanabb a gombák megjelenése,mint pl. 10-15 évvel ezelőtt,amikor a csapadék,hőmérséklet,stb.függvényében éppen ott,és éppen akkor szemben találtuk magunkat az aktuális fajokkal.Így viszont több izgalom,szépség van a dologban.
Előzmény: nagypapi51 (27131)
beetee Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27156
Komolyan nem ettél még? Szerintem az egyik legfinomabb levesgomba (jó, a vargányát is szeretem, de azt máshogy csinálom), és tejfölös-paprikásnak is verhetetlen...
Előzmény: Mallory (27152)
beetee Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27155
Itt keresd meg a leírását. Több fajta is van. Ha érdekel a beszerzése, segíthetek.
Előzmény: liscsim (27145)
beetee Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27154

:))))

 Sokan nem tudják, utóérő gyümölcs. Amíg kemény addig csersavas-kesernyés rossz íze van! Mikor megpuhul, szottyos lesz, akkor fogyasztható. Ilyen állapotában főzted?

Fagyok előtt leszedve az érése még jó sokáig eltart. Helytől függően Karácsonyig is...

Előzmény: kovlvi (27149)
emgergo Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27153
De csak a kalapja menjen bele :-).

(ti. a tönk ehetetlenül szívós)

Ha találsz szárazabbat, azt is érdemes leszedni, vízbe téve megszívja magát.
Előzmény: Mallory (27152)
Mallory Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27152
De jó, akkor mennek a levesbe! (A fotón láthatónál azért nagyobb mennyiséget szedtem, egy kis adag leveshez pont elég lesz.) Életemben először fogok szegfűgombát kóstolni.
Előzmény: emgergo (27150)
TTAMAS Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27151

A Bakony tele van ilyen kitaposott galambokkal és pirulókkal! Egyszerüen nem értem meg, hogy valyon miért teszik?

 

Tardona környékén a császárgombát rugdossák ki a parasztok.

 

Miért kell tönkretenni bármit, csak azért, mert nem ismerik???

Előzmény: 290130 (26995)
emgergo Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27150
Azok biz'.
Előzmény: Mallory (27147)
kovlvi Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27149

Ilyen fám (?) nekem is van. A gyümölcse kissé fanyar, bár élvezhető.

Egyszer próbnáltam lekvárt főzni belőle, aztán kidobtam az egészet a fertelmes szaga miatt :(

Előzmény: beetee (27143)
Mallory Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27148

Ha a Zindex is úgy akarja, akkor láthatóak a képek

 

Előzmény: Mallory (27147)
Mallory Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27147
Gyors segítséget szeretnék kérni: ugye ezek szegfűgombák? (A parkban találtam őket, az illatuk nagyon finom fűszeres.)[image1][image2]
nagypapi51 Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27146

A netről:

A boltban vásárolt khakiszilvában általában nincs mag, ezért a növényfaj egyik rokonának, a lótuszszilvának (Diospyros lotus) a magját kell elvetni, és a magcsemetét később alanyul használni. Ez a valóban szilva méretű, kevéssé ízletes gyümölcsöt hozó fa sok helyen fellelhető hazai botanikuskertekben és közparkokban.

A datolyaszilvafa kedveli a laza, homokos, humuszban gazdag talajt. Általában nem szükséges metszeni, csupán a befelé növő ágakat kell ritkítani. Nagy előnye a fának, hogy nem vagy csak ritkán támadják meg kártevők, ezért permetezni sem szükséges.

Előzmény: liscsim (27145)
liscsim Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27145
Tényleg, nekem hogy lesz ilyen fám? Pl. magról?
Előzmény: beetee (27143)
liscsim Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27144
Gratulálok, ez gyors volt. Persze a saját fáimat én is hamar felismerem. :)))
Előzmény: beetee (27143)
beetee Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27143

Datolyaszilva-fa (Diospyros kaki)

Gyümölcsét Khaki néven is árusítják. Nekem is van ilyen fám. Finom, utóérő, kicsit sárgabarackra hajazó ízű gyümölcse van.

Mországon abszolút fagyálló és nincs itt ismert kórokozója, ergo biogyümölcsöt terem, mert nem kell növényvédeni. És szép bőrszerű leveleivel jól is mutat.

 

Előzmény: liscsim (27141)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27142

Nyugi...:))

Itt figyel mellettem a polcon.

Egyébként Kossuth kiadó, V. Szent István tér.

Kritika:

hiányos, a képek minősége enyhén szólva is kívánnivalót hagy maga után..:((

Előzmény: tuutuu (27140)
liscsim Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27141
Ez mind csiperke, kár, hogy sárguló. : Ez meg milyen csodafa ?? Kezdő botanikusként véletlen magyarul ezt is tudom...
tuutuu Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27140
g=h, a fene essen bele, az első elszállt, aztán ideges lettem...:}}}
Előzmény: tuutuu (27139)
tuutuu Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27139
Halló, ahhoz a CD-hez hogyan leget hozzájutni??
Előzmény: ladis45 (27134)
liscsim Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27138
LP meg szerintem is... sőt!
Előzmény: nagypapi51 (27137)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27137
Egy olasz gombaoldal szerint ehető
Előzmény: ladis45 (27134)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27136
Csalóka pereszke-->Rhodocybe truncata
Előzmény: ladis45 (27134)
maszogep Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27135
Igen, barnás vagy lágy pöfeteg, én is szedtem ma a bimbósok mellett egy csomót. A leírás stimmel, itt is a mező mellett a keréknyomban burjánzottak, sokan.
Előzmény: lilapereszke (27132)
ladis45 Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27134

Dr Rimóczi Imre    Magyar ország gombái    cd    nem tartalmaz csalőka pereszke  gombafajt  a neten is csak a nevét találtam magyrul ,latin nevén találtam leírást, de nem magyar nyelven . Kérdésem a következő lene  , más magyar neve ???  ehető ? 

A vélaszokat előre is köszönöm !

ladis45 Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27133

Tegnap topik karbantartás miatt ezek a képek lemaradtak :

 

 

tapintása  rugalmas gumiszerű 

 

 ?

 

 petrezselyem vagy korall gomba  alul ? és mi lehet a felső ami a száraz fán van ?

 

 óriás  vagy 2spórás csiperke ? Ebből szedtünk kb 3 kg -ot de csak a világos szinüeket ami már fekete volt érintetlenül ott hagyva hadd spórázzon  nagyon sok volt vagy 60 db nem messze egymástól.
lilapereszke Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27132

Tippek:

Barnás pöfeteg (Lycoperdon molle)

Sima őzláb (Lepiota oreadiformis) talán (a kalap selymességébe bejátszhat az eső, lemossa a burokmaradvány pelyheit.)

 

 

Előzmény: apitonya (27128)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.09.11 0 0 27131

Szerencsére csak szerinted...:))

Az viszont igaz, hogy ÉK Magyarország harmadannyit kapott, mint a Dunántúl jelentős része.

Előzmény: ReficuL (27130)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!