Keresés

Részletes keresés

ZP Creative Commons License 2002.09.04 0 0 185
www.gardematic.hu

interneten árulnak csináld-magad locsolórendszereket. SZVSZ nagyon megéri, ha nem túl kacifántos a kert alaprajza.

ZP

Előzmény: LittleRed (184)
LittleRed Creative Commons License 2002.09.04 0 0 184
Üdv Mindenkinek!
Tudom, hogy nem ide tartozik, de kerti öntözőrendszerről szóló topicot nem találtam, és itt is van szó vízrendszerekről, ezért tőletek kérdezném meg, hogy szerintetek házilag össze lehet-e hozni egy föld alá építhető öntözőt, mert az árajánlat, amit kaptam, kicsit szíven ütött (835000 Ft).
Köszi
LR
laca bácsi Creative Commons License 2002.08.26 0 0 183
Az útátfúrás jó dolog, csak ne lenne az a fránya csövek közötti kötelező védőtávolság...
Előzmény: Herr X (182)
Herr X Creative Commons License 2002.08.22 0 0 182
Nehéz, de szerintem szervezéssel (és a szakik zsebpénzével) megoldható, hogy egyszerre, vagy néhány nap eltéréssel kijöjjenek.

Amúgy meg át is lehet fúrni az út alatt és akkor nem kell feltörni az aszfaltot.

Előzmény: RApple (181)
RApple Creative Commons License 2002.08.22 0 0 181
Köszi Herr X!
Ezt egyébbként bírják egyszerre csinálni a közművek? Vagy mind a 3 külön-külön kijön és szépen felkapja az aszfaltot? Ebben az országban talán kicsi az esélye...
Előzmény: Herr X (180)
Herr X Creative Commons License 2002.08.21 0 0 180
Nagyjából fél misi a három.
Előzmény: RApple (179)
RApple Creative Commons License 2002.08.21 0 0 179
Sziasztok!

Én most veszek telket, és jövőre építkezni szertnék. Egy a kérdés, hogy mennyibe kerülnek a közművek bekötései? Van valakinek tapasztalata, ismeritek az árakat? Nálunk az összes közművet (víz, gáz, villany) az utca másik oldaláról kell átvezetni, azaz törni kell az utat.
Mennyibe fog ez nekem kerülni??

Köszi a segítséget!

Ciao!

AcCEsS Creative Commons License 2002.08.21 0 0 178
Sziasztok!

Tudtok valamit a Termo ÖV típusú kazánokról? Ha jól tudom magyar gyártmányú, jóval olcsóbb mint a Junkers/Vaillant/Buderus, de nem tudom hosszú távon mennyire megbízható/költségkímélő és a vezérelhetősége milyen színvonalú!?

Bármi infótok van légyszíves írjatok!

Köszi!
AcCEsS

VÉNYOLC Creative Commons License 2002.08.17 0 0 177
Köszi az ötletet ,de azért nem ilyen egyszerü.
Egy egész tetőteret kell befűteni.A fürdő meg két hálószoba marad fűtés nélkül.Az egyik helyiséget lehet igy melegíteni,de akkor még mindig marad kettő.Azért gondoltam erre a megoldásra.

greenlak,majd keresek valami tervezőt,köszi

Üdv.:venyolc

Előzmény: laca bácsi (176)
laca bácsi Creative Commons License 2002.08.15 0 0 176
Vényolc,
Ha csak két szobát akarsz fűteni, megteheted, hogy az egyikben van a kandalló/kályha, a füstcső átmegy a másik szobába, ott egy un. "lucifer" után vezeted a füstöt a kéménybe. (A szomszédom mesélte, hogy régebben így fűtött.)

Cserépkályha emeleten:
Nemrég lapoztam át egy könyvet a boltban csupa cserépkályháról szólt, sok képpel. Volt benne olyan "robbantott" rajz is, ahol a földszinti cserépkályha az emeleten továbbépítve fűtött.

Előzmény: VÉNYOLC (153)
greenlak Creative Commons License 2002.08.15 0 0 175
Hol volna az a lakás, mert ha küldök neked eggyet Dabasról, lehet nem fogsz vele tudni mit kezdeni!
Mit jelent az, hogy majd leültünk?
Előzmény: takkI (174)
takkI Creative Commons License 2002.08.14 0 0 174
Sziasztok!

Tudna valaki egy megbízható és megfizethető gázszerelőt????Ugyanis vettünk nemrég egy lakást,amiben villanykonveketoros fűtés van és szeretnénk cirkót.Már volt itt egy-két pali,de olyan árakat kaptunk, hogy majd leültünk.:(
Paraméterek: régi bérház, 57m2, belmagasság 3,2m
Szóval,ha valaki tud ajánlani egy JÓ GÁZSZERELŐT,az elküldhetné mailben az elérhetőségét.
Előre is thanx,takkI

Törölt nick Creative Commons License 2002.08.13 0 0 173
Szia!

Tulképpen elvi kérdés lett volna, a vizes szó nélkül újraás, és azt sem említette, hogy ez külön píz lenne (próbálja csak meg, de nem fog sikerrel járni ;-)). Itt két bukta van: a meglévő 25-ös csövet nem tudom rakni sehova, illetve a számla a csőelvágás miatt, az utóbbi jogos is.
Az elvi kérdést meg azért tettem fel, mert én egy kis szervezetlenséget érzékelek a hivatalok részéről. Na mindegy, szerintem a legtöbb építkező belefut hasonló dolgokba.
Ja, bank korlátozott mértékben elfogad nyilatkozatot, de ahhoz képest, hogy még nem látjuk a végét, már így is szépen növekszik a nyilatkozatos összegünk, ezért most minden erővel a számlaadás mellett igyekszünk érvelni, csak ez nagyon nehéz :-)

Azért köszönöm a választ!

M.

Előzmény: Herr X (172)
Herr X Creative Commons License 2002.08.13 0 0 172
Szia!

Azt mondom, hogy az 50 000 Ft-os zsebfizetés szerintem eltörpül a banki hitelnél felmutatandó számlák mellett. Hidd el, hogy több is lesz, mint kellene. (Legalábbis, ha a bank elfogad nyilatkozatot is és áfás számla csak az áfa-vissza+szocpol erejéig kell.)

Amúgy fogadd részvétem, de sajnos ma Mo-n ez van.

Az a baj, hogy nem fogod tudni senkin bevasalni a plusz költségeket, mert mindenki a másikra fog mutogatni. (Vagy rád.)

Előzmény: Törölt nick (171)
Törölt nick Creative Commons License 2002.08.13 0 0 171
Szia!

Nem védekezésképpen mondom, de:

Mi a Vízműnél kezdtük a játékot, mondván, hogy víztervre van szükségünk. Ők voltak azok, akik a polg. mest. hiv-beli emberkéhez irányítottak. Amikor ő a víztervet megcsinálta, már az új szabályok voltak érvényben, neki tudnia kellett (volna) róla, ennek ellenére/ettől függetlenül a (jóváhagyott) terven 25-ös cső szerepel.
A vízszerelő amúgy ezen a terepen már több vízbekötést csinált, tehát nem "messziről jött ember". Más kérdés, hogy a Vízmű dolgozója tényleg bennfentes a témában, de kétlem, hogy áfás számlát is tud adni, holott banki kölcsönnél ez bizony számít :-((
Mellesleg a csőátvágás természetesen a mi sarunk, én most ezen a "kezdjük újra" játékon vagyok megzakkanva kissé.
Szóval még mindig nem tudom, hogy ennél többet mit tehettünk volna..

M.

Előzmény: Herr X (170)
Herr X Creative Commons License 2002.08.13 0 0 170
Hát az igazat megmondva szerintem első körben te hibáztál.

A Vízművekkel való szerződést kellett volna elolvasni.
Aztán hibázott a markolós, aki elvágta a nyomócsövet.

A vízes szaki is hibázott, mert neki tudnia kellene az engedélyezési folyamatokról és az előírásokról.

Praktikusabb lett volna bemenni a helyi vízművek szerelőihez, hogy vízbekötést szeretnél.
Ők mindent megcsinálnak helyetted. Hoznak papírt a Vízművektől, felajánlják, hogy némi pénzért kiássák neked a gödröt (itt felhívják a figyelmed, hogy az a sok "hülye önkéntes" gyakran belevág a nyomóvezetékbe és az nagy galiba) és bekötik a vizet.

Szerintem ezt kellene csinálni. (Kicsit szürke, de megbízható megoldás. Szerintem a Vízművek bekalkulálja a fizetésükbe az ilyen "egyéb" jövedelmet is.)

Előzmény: Törölt nick (169)
Törölt nick Creative Commons License 2002.08.13 0 0 169
Sziasztok!

Szeretnék elmesélni egy történetet, és arra lennék kíváncsi, hogy szerintetek ki hibázott.

Naiv Monyoék eljutottak odáig, hogy be kellene vezetnia vizet. Vízmű ajánlott valakit a polg. mest. hivatalban, aki majd megcsinálja a víztervet, rögtön pecsét is kerül rá, és mehet a móka. Gödör kiás (itt volt egy apró intermezzo, miszerint a markológép elvágta a főnyomócsövet, ami nem volt nagy kunszt, tekintettel arra, hogy cirka 60 cm mélyre sikerült azt lerakni), vízszerelő jön, 25-ös KPE csővel. Ekkor még ott volt a markolós jóember (nota bene: nem az, aki a csövet elvágta), és mondja, hogy ő rettenetesen bennfentes, és tudja, hogy pár hete új rendelet van érvényben, miszerint 25-ös KPE csővel már nem kötnek rá, 32-est kell letenni. Vízszerelőnk hümmög egy kicsit, hogy akkor vissza az egész, aztán új ötlete támad: nézzük meg a víztervet. Azon biza 25-ös csövecske figyel, ó, hát akkor semmi gond, ha ezt a tervet engedélyezték. Cső letesz, árok betemet. Naiv Monyoék ekkor elballagnak a Vízmű Elvtárshoz, hogy ugyan kössék már rá azt a vizet, és akkor ér a hidegzuhany: az még hagyján, hogy nem jó a 25-ös cső, de semmilyen csövet nem rak(at)hat le a tulajdonos, mindent a Vízmű hoz, neki csak az árok kell. Látván az elszontyolodásunkat, megpróbál felvidítani, hogy sebaj, hát hozzánk képest az utca túloldalán megy a főnyomócső, biztos védőcsőben van a cucc, akkor nem kell újra ásni, kikap-bekap oszt kész. Erre mi ingatjuk a fejünket, hogy védőcső nuku, vagy olyan jól eldugták, hogy mi nem látjuk. Tehát újra kell ásni.

Szóval a kérdés: ki a hibás? Vízmű szerint a vízszerelő, védőcső miatt biztos, de minden egyes vízbekötésnél neki lenne feladata, hogy bemenjen, és megkérdezze, hogy "Tessék má' mondani, nem változtak a szabályok a KPE csőnél is?"?? Én inkább hajlok arra, hogy a tervező. Viszont ha van egy érvényes engedéllyel rendelkező vízterv, akkor miért minket szívatnak? Miért hagyják, hogy a polg. mest. hiv. minden vacakra rányomja a bélyegzőjét, ha ők olyan rettenetesen okosak, akkor miért nem ők jogosultak az engedélykiadásra?

Vélemények?

Monyo

LittleRed Creative Commons License 2002.08.10 0 0 168
Más téma. Kazánból a magyar Termo öv. kazánt terveztük be a hozzá kapható vagy Quadriga tárolóval. Van valakinek tapasztalata róla? A többiek mind kiestek, vagy mert iszonyú drágák, vagy mert ekkora teljesítménnyel nem találtunk belőle állót. Még Radiant jöhet szóba.
Előre is köszi minden pozitív/negatív véleményt.
LR
LittleRed Creative Commons License 2002.08.10 0 0 167
Sziasztok!

Access
Kb. 1 hónapja jutottunk oda, hogy döntenünk kellett ebben a kérdésben, a szerelőnk az ötrétegűt ajánlotta, mi meg elfogadtuk, De először megkérdezte milyen radiátort akarunk, mert állítólag alumínium radiátorhoz nem szabad rézcsöveket tenni, mert valamilyen "galvánelem" keletkezik. Utána ugyanezt mondták az egyik szaküzletben is. Ha alu radit szeretnél, előbb érdeklődj. Talán a topikosok is tudnak erről valamit.

Egy Építkező Amatőr

Előzmény: AcCEsS (150)
greenlak Creative Commons License 2002.08.03 0 0 166
Szia V8!
Szerintem amit először tenned kéne beszélni egy épületgépész tervezővel, de gondolom ezt te is tudod.
Nézz körül a NET-en hőszükséglet számító progi ügyében így legalább nagyságrendileg ismered, hogy az adott helység v. építmény esetén mekkora hőszükséglethez keresel hőforrást.
Ha ez megvan már látszik milyen irányban kell indulnod, melyik készülék mire lesz elég.
Csak így eccerű paraszti ésszel én így csinálnám.
Előzmény: VÉNYOLC (165)
VÉNYOLC Creative Commons License 2002.08.03 0 0 165
Hi!

Köszi a válaszokat!

Cserépkályha volt a tervem előszőr,de nagyon drága,meg tetőtérben nem ajánlott a nagy tömege
miatt.

Van 7kw-os változat is élőben már láttam,a honlapon nem találtam.Esetleg van nagyobb is.

Hogyan lehet kiszámolni,hogy működne -e a rendszer?Ha megmérem a "púpos" rész hőmérsekletét?
üdv.:venyolc

Előzmény: greenlak (159)
greenlak Creative Commons License 2002.07.31 0 0 164
Szia Sec!
Bocs, 3400W természetesen:-)))).
Greenlak
Előzmény: second (161)
cucu Creative Commons License 2002.07.31 0 0 163
Tudom, de akkor nagyon csábító ötlet volt a padlózatban vezetés. Így került bele a félkemény réz fűtéscső.
Utólag már rájöttem én is, hogy a falon kívülinek az az egy hátránya van, hogy látszik, ami nem is akkora baj.
Most már mindegy.
cucu
Előzmény: second (162)
second Creative Commons License 2002.07.31 0 0 162
"Egy biztos; a másik házban nem fogom a padlóban vezetni a csöveket, az tuti.
Különben eredetileg AL csöveket terveztem, csak a szerelő lebeszélt róla. (Szerintem csak nem ismerte a szerelését, ennyi az egész.)"

Alumínium anyagú csövekben a többrétegű csöveket ismerem, ahol a cső merevségét adja az aluréteg. Azok a csövek, de inkább a kötések, meg nem nagyon valók falsík elé. Kemény rézcsövekből viszon lehet esztétikusat szerelni.

Sec.

Előzmény: cucu (160)
second Creative Commons License 2002.07.31 0 0 161
"Csak összehasonlítás képpen nálam egy 22nm2 szoba hőszükséglete 3400 KW 21 C-fok belső hőmérs. esetén. Így talán sejthető mire lehet elég 1KW."

:))) Azért nem ennyire drámai a helyzet. Az a hőveszteség gondolom 3400 W azaz 3,4 kW. 3,4 MW az egy komplett lakótelep. :)

Sec.

Előzmény: greenlak (159)
cucu Creative Commons License 2002.07.31 0 0 160
Helo.
Kösz a tanácsokat.
A kompresszoros dologra gondoltam, mármint, hogy egy gumicsővel megfújom a csatlakozásnál a rendszert.
Igazából az a gondom, hogyha teszem azt télen elromlik a cirkó és várni kell a szerelőre 1-2 napot, akkor nehogy elfagyjon a rendszer. Igaz, fűthetek addig villany radiátorral, de nem vagyok biztos benne, hogy a betonban lévő csövekhez eljut-e a szoba melege.
Egy biztos; a másik házban nem fogom a padlóban vezetni a csöveket, az tuti.
Különben eredetileg AL csöveket terveztem, csak a szerelő lebeszélt róla. (Szerintem csak nem ismerte a szerelését, ennyi az egész.)
cucu
greenlak Creative Commons License 2002.07.31 0 0 159
Szia V8!
Az elképzelés nem rossz, de a rendszer hatékonysága és esztétikuma erősen megkérdőjelezhető.
Amennyiben ilyen készségben gondolokzol akkor már inkább a cserépkályhában elhelyezett csőkígyó kérdéskört járd körül inkább.
A költségek igazhogy magasabbak a beépítés meg némi kosszal is jár,de sokkal hatékonyabb rendszer.
A Servant "pupja" nagyon pici ahhoz, hogy ott jelentős hőteljesítményt ki tudj venni és átvinni a raditátoros fűtési rendszerbe.
Csak összehasonlítás képpen nálam egy 22nm2 szoba hőszükséglete 3400 KW 21 C-fok belső hőmérs. esetén. Így talán sejthető mire lehet elég 1KW.
Szia
szicsu Creative Commons License 2002.07.31 0 0 158
Hali!
Kedves cucu!
Jártam ilyen cipőben (szétfagy-e a fűtőcső meg a radiátor, ha nem fűtök télen?).
Egy nagy áruházban kaptam korrózióbarát fagyállót, speciálisan fűtési rendszerbe valót. Belőttem -8 Celzius fokra. A gázszerelőmnek volt olyan masinája, amivel egy radiátor kimenőpontról (ahova most utólag egy kiág szelepet tett) felnyomta a rendszerbe a fagyállót (persze előbb leengedte a régit ugyanott, a legmélyebb ponton!!). Adott 3-4 ciklust, közben szivattyút indítottunk (vagyishát fűtést, amitől indult a szivattyú), és ellenőrizte a kilevegőzést. Mikor -10 C fok alá fordult több napra az idő, kimentem, fűtöttem egy órát. Egy telet kibírt, háromszor mentem oda (aztán eladtuk ezt a házat)
A mélyenfekvő csövedből esetleg nem tudod leengedni az eredeti vizet. Én úgy csinálnám (EZ EGY HOZZÁ NEM ÉRTŐ, MÁS SZAKMÁBAN DOLGOZÓ AMATŐR ÖTLETE!!!!!), hogy a mélypontokon bentmaradó vízmennyiséget belekalkulálnám a fagyállóba. Magyarul: annyival ERŐSEBB keveréket nyomnék bele, hogy csak a keveredés után álljon be a kívánt hőfok. Még arra vigyázz, hogy ha alábecsülöd a fűtővíz össztérfogatát, akkor a bentmaradó víz túlhigítja a keveréket. Ez ellen annyit tehetsz, hogy a kiszámolt fagyálló+víz keveréket nem öntöd össze előre egy edénybe. Előbb benyomatod a fagyállót, aztán nyomod utána a vizet. Ha nem telik meg a rendszer, akkor ne csak vizet nyomjál a végén, hanem fagyállót is.
Üdv.
szicsu
Előzmény: cucu (152)
second Creative Commons License 2002.07.31 0 0 157
Egyébiránt ugyanannak a gyártónak van tűzhelykazánja is. Sütés-főzés-fűtés. 3 in 1. 17 kW teljesítmény, nem "sufnituning" fűtési hőcserélő :) ... de biztos drágább.

Sec.

Előzmény: second (156)
second Creative Commons License 2002.07.31 0 0 156
Kedves VÉNYOLC,

nem eleve halálra ítélt a dolog, csak nem tudom megmondani, hogy mennyit tudsz ebből kihozni.
Az egész kályhára ígér a gyártó 5 kW teljesítményt. A kiszemelt üregbe tömött csőkígyóval"saccperkb" kiveszel 1,5-et. (Lehet, hogy többet, de félek, hogy inkább kevesebbet.) Innentől az a kérdés, hogy az mire elég. Érzésre azt mondanám, hogy 3 szobánál temperálásra, 1 szobánál fűtésre.
Aztán arról se feledkezz el, hogy a radiátoron, csövön, meg szivattyún kívül még egyre s másra gondolni kell. (tágulás, nyomástartás, töltés ürítés)

Sec.

Előzmény: VÉNYOLC (153)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!