Keresés

Részletes keresés

szicsu Creative Commons License 2002.07.31 0 0 158
Hali!
Kedves cucu!
Jártam ilyen cipőben (szétfagy-e a fűtőcső meg a radiátor, ha nem fűtök télen?).
Egy nagy áruházban kaptam korrózióbarát fagyállót, speciálisan fűtési rendszerbe valót. Belőttem -8 Celzius fokra. A gázszerelőmnek volt olyan masinája, amivel egy radiátor kimenőpontról (ahova most utólag egy kiág szelepet tett) felnyomta a rendszerbe a fagyállót (persze előbb leengedte a régit ugyanott, a legmélyebb ponton!!). Adott 3-4 ciklust, közben szivattyút indítottunk (vagyishát fűtést, amitől indult a szivattyú), és ellenőrizte a kilevegőzést. Mikor -10 C fok alá fordult több napra az idő, kimentem, fűtöttem egy órát. Egy telet kibírt, háromszor mentem oda (aztán eladtuk ezt a házat)
A mélyenfekvő csövedből esetleg nem tudod leengedni az eredeti vizet. Én úgy csinálnám (EZ EGY HOZZÁ NEM ÉRTŐ, MÁS SZAKMÁBAN DOLGOZÓ AMATŐR ÖTLETE!!!!!), hogy a mélypontokon bentmaradó vízmennyiséget belekalkulálnám a fagyállóba. Magyarul: annyival ERŐSEBB keveréket nyomnék bele, hogy csak a keveredés után álljon be a kívánt hőfok. Még arra vigyázz, hogy ha alábecsülöd a fűtővíz össztérfogatát, akkor a bentmaradó víz túlhigítja a keveréket. Ez ellen annyit tehetsz, hogy a kiszámolt fagyálló+víz keveréket nem öntöd össze előre egy edénybe. Előbb benyomatod a fagyállót, aztán nyomod utána a vizet. Ha nem telik meg a rendszer, akkor ne csak vizet nyomjál a végén, hanem fagyállót is.
Üdv.
szicsu
Előzmény: cucu (152)
second Creative Commons License 2002.07.31 0 0 157
Egyébiránt ugyanannak a gyártónak van tűzhelykazánja is. Sütés-főzés-fűtés. 3 in 1. 17 kW teljesítmény, nem "sufnituning" fűtési hőcserélő :) ... de biztos drágább.

Sec.

Előzmény: second (156)
second Creative Commons License 2002.07.31 0 0 156
Kedves VÉNYOLC,

nem eleve halálra ítélt a dolog, csak nem tudom megmondani, hogy mennyit tudsz ebből kihozni.
Az egész kályhára ígér a gyártó 5 kW teljesítményt. A kiszemelt üregbe tömött csőkígyóval"saccperkb" kiveszel 1,5-et. (Lehet, hogy többet, de félek, hogy inkább kevesebbet.) Innentől az a kérdés, hogy az mire elég. Érzésre azt mondanám, hogy 3 szobánál temperálásra, 1 szobánál fűtésre.
Aztán arról se feledkezz el, hogy a radiátoron, csövön, meg szivattyún kívül még egyre s másra gondolni kell. (tágulás, nyomástartás, töltés ürítés)

Sec.

Előzmény: VÉNYOLC (153)
greenlak Creative Commons License 2002.07.31 0 0 155
Szia Access!
Ha van időd bogarázd át a topic-ot megéri rengeteg hasznos információt fogsz találni!
Nálunk kb 2 hete lett instalálva egy teljesen új rendszer, lapradi+rézcső+kombifalicirkó+kémény.
Előtte is átfolyós V4 típúsú "csodamasinka " készítette a melegvízünket a készülék elhelyézési lehetősége miatt nem jöhetett szóba, bojler v. indirekttároló, így maradtunk a régi megoldásnál.
Voltak fenntartásaink a rendszerrel kapcsolatban a V4 tapasztalatai alapján, de az új korszerű készülékkel ezek megszüntek. Az új modulációs égőfejjel rendelkező kombink tökéletesen működik a beállított vízhőfok tuti a teljes fürdési periódus alatt, 6 év után a keverőcsapjainkat rendeltetésszerűen tudjuk használni.
Mivel már megszoktuk, az elmúlt 6 év alatt, hogy ha valaki fürdik nem nagyon nyitogatunk más csapot így a rendszer nagyon OK.
A kérdésedre azonban én is azt a választ tudom adni, ha van helyed, anyagi fedezeted akkor az indirektet vagy akülön bojlert válaszd.
Ha van még kérdésed ...
Szia
Előzmény: AcCEsS (146)
second Creative Commons License 2002.07.31 0 0 154
Kedves cucu!

(Ilyen nickkel nem csoda, hogy rézcsövet választottál. :)))
A pontos körülmények ismerete nélkül, csak úgy általánosságban az jutott eszembe az ürítési gondokról, hogy a mostanában épülő távhővezeték rendszerek esetében is előfordul, hogy a mélypontokon nincsen ürítő szerelvény, mert így drága aknát lehet megspórolni, hanem egyes vezetékszakaszokon ún. kompresszoros ürítést alkalmaznak.
Ha megéri, el lehet gondolkozni valami hasonlón a te házadnál is...

Sec.

Előzmény: cucu (152)
VÉNYOLC Creative Commons License 2002.07.30 0 0 153
Hali!
Hosszas gondolkodás után,elhatároztam,hogy kérdezek tőletek,valami érdekeset.

Mobil vas kandallóval szerteném fűteni a lakást.
példának :http://www.svt-wamsler.hu/termek/szilardk.html
Mondjuk azzal a típussal,ami fölül íves,és Servant kandalló van a kép alá írva.

Na,a lényeg az,hogy így 2-3 helyiség fűtés nélkül marad.Meg lehet -e oldani azt,hogy a kandalló tetejébe(az íves részbe)egy csőkígyót szerelünk,és egy szivattyú segíségével 2-3 radiátort müködtessünk.

Tudom,most mit fognak szólni a szakemberek
,megint próbálkozik egy amatőr.
Egyébként létezik ilyen,de a beépíthető tüzterű kandallókhoz sok 100e forintér.Sőt létezik meleglevegő fuvatós rendszer is .

Tehát a kérdés: érdemes-e foglalkozni az ötlettel,vagy eleve halálra van ítélve.

Hagsúlyozom,amolyan kiegészítő fűtésról lenne szó.

A barátomnál ilyen kandalló van ,és ku@@@ meleg a van azon a részen,ahová én a csőkígyót tenném.

üdv.:venyolc

cucu Creative Commons License 2002.07.30 0 0 152
Helo.
Pénteken beüzemelték a Colibrit. Nem mondom, jól működik, semmi furcsát nem tapasztaltam. Sinte pillanatok alatt felmelegítette a radiátorokat és a melegvíz sem forrázta le a kezemet, mint a V4-es esetében.
Az eddigi, -talán egy órás tapasztalatom után- nekem tetszik. A többit tavasszal elmesélem, remélem csak jót mondhatok majd.

Viszont most döbbbentem rá, hogy jól ki@tam magammal, mert a padlózat alatt lévő fűtéscsövekből -mind ott fut- nem tudom kiengedni a vizet. Ez azért kínos, mert ha nem lakjuk a házat, akkor is kell a fagymentesítő járatás. Ez talán nem baj, de mi van, ha mondjuk 2-3 napig nincs gáz valamiért. Ennyi idő alatt szétfagyhat a rézcsőves rendszer? Szóval, ez valahogyan kiszolgáltatottá tesz ilyen szempontból. Jobb lett volna a falon kívüli megoldás.
cucu

second Creative Commons License 2002.07.24 0 0 151
Nem tudok ebben a kérdésben igazi tanácsot adni. Nekem nincsen vele sem szerelői, sem felhasználói tapasztalatom. Ismereteim szerint mindkét anyag műszakilag tökéletes megoldást adhat. Az ötrétegű csövek a cső és a kötéstechnológia megjelenése miatt inkább takart szerelésre való (padlóban, falban), a kemény rézvezetékkel lehet inkább esztétikus falsík előtti szerelést megvalósítani. (Természetesen lágy rézcsövekkel is lehet falban, padlóban haladni.)
A műanyag csövekkel a toldóhüvelyes technológiák óta egyszerű és tiszta munka dolgozni, a rézvezetékek forrasztása nagyobb körültekintést igényel. (Van a rézcsövekhez pésidomos kötéstechnika is, csak azzal egy két kötés esetlenül nagy lesz,inkább kazánházba való. Szerintem.)

Sec.

Előzmény: AcCEsS (150)
AcCEsS Creative Commons License 2002.07.24 0 0 150
Köszönöm az infókat!

Mivel a radiátorok és a fűtéscsövek is cserélve lesznek, el kell döntenem, hogy réz vagy ötrétegű műanyag fűtéscsövekkel legyen megoldva a rendszer. Van ismerősöm aki azt mondta (ért hozzá!?), hogy az ötrétegű műanyag lenne a jobb választás, mert könnyebben telepíthető és a több réteg miatt már szigetelt is, stb. Milyen érvekről/ellenérvekről tudtok a kétféle csőtípussal kapcsolatban. Mit javasoltok?

AcCEsS

second Creative Commons License 2002.07.23 0 0 149
Már két csapoló esetén is érdemesebbnk tartom a tárolós melegvíz-termelést választani, ha pedig pl. két fürdőszoba és konyha is van, akkor egy darab átfolyós melegvíztermelőre semmiképpen nem bíznám a feladatot.

Sec.

Előzmény: AcCEsS (146)
Herr X Creative Commons License 2002.07.23 0 0 148
Úgy az 58. hozzászólástól taglaltuk a témát.
Előzmény: Herr X (147)
Herr X Creative Commons License 2002.07.23 0 0 147
Átfolyós:
- olcsóbb
- kis melegvízkivételnél esetleg nem kapcsol be
- kemény víz esetén a csőkígyó elvízkövesedik, csökken a keresztmetszet, nehezebben melegszik a víz, szétég a csőkígyó
- több helyről vételezve a melegvizet csökkenhet a nyomás és a hőfok

Indirekt fűtésű:
- kb. 2x annyiba kerül, mint az átfolyós adott márkán belül
- gázszünet esetén is van melegvíz
- a csőkígyóban levő vízkör zárt, így az nem vízkövesedik el
- felfűtési idő szerintem kivárható
-nagyobb helyet foglal

(lásd a témában korábban Second-dal folytatott eszmecserét Vaillant ügyben)

Szóval, ha van plusz pénzed, akkor hosszú távon jobban jársz (komfort+vízkő!) az indirekt fűtésűvel, mint az átfolyóssal.

Üdv: Herr X

Előzmény: AcCEsS (146)
AcCEsS Creative Commons License 2002.07.23 0 0 146
Sziasztok!

Kis családommal (4 fő) 2-3 hónapon belül egy sorházba fogunk költözni, melyre ráfér egy teljes fűtés rendszer korszerűsítés. A terv az, hogy a pincébel lévő régi típusú gázkazánt és az emeleten a fürdőszobában üzemelő gázbojlert egy modern új típusú kombi gázkazánra cserélnénk. Természetesen a régi rendszerhez tartozó összes cső és radiátor is cserélve lenne. Egy dologban nem tudtunk dönteni. Az új kazán melegvíz része hőtárolós, vagy átfolyós legyen!? Amennyire tudom az átfolyós megoldásnál nehéz beszabályozni egy állandó hőmlérsékkletű vizet, a hőtárolós megoldásnál meg ha a hőtároló kifogy, akkor várni kell a következő "adag" felfűtésére. Mivel eddig panel lakásunk volt, nincs semmi tapasztalatunk ilyen ügyben. :-( Légyszíves segítsetek! Mik az érvek/ellenérvek a két rendszer között? Átlagos felhasználással mik a tapasztalatok? Melyik megoldás válna be jobban?

AcCEsS

second Creative Commons License 2002.06.10 0 0 145
Vikusz, hotmailed érkezett.

Sec.

Előzmény: Vikusz (144)
Vikusz Creative Commons License 2002.06.10 0 0 144
Sziasztok!
A padlófűtéscsövet hidegen kell meghajlítani?
Azért kérdezem mert amitt vettünk(Haka, 20mm/2mm, sima áttetsző, elég olcsó volt), nagyon merevnek tűnik, úgy simán kézzel alig hajlik, megtörik. Szart vettem?
Előre is kösz a választ
greenlak Creative Commons License 2002.05.30 0 0 143
Szia Sec!
Ugye ez nem csak egy véletlen fellángolás hanem ujra válaszolsz a kérdezőknek:-)))))))!!!
greenlak
Előzmény: second (142)
second Creative Commons License 2002.05.30 0 0 142
Előzmény: csabor (140)
cucu Creative Commons License 2002.05.29 0 0 141
Helo.
A cirkó elhelyezésébe az ANTSZ beleugat. Ezt én már csak akkor tudtam meg, amikor megvettem a combi cirkót. Addig senki sem mondta, a tervező sem tudta, úgyhogy most a tervtől eltérő módon lesz a fűtés kialakítva.
Arról van szó, hogy parapetes cirkó lett betervezve a fürdőbe, de az önkormányzat szerint inkább kéményeset kellett volna tervezni, vagyis kéményt építeni. Ez akkor derült ki, amikor érdeklődtem, hogy mikor lesz meg az építési engedélyem, mire mondta az önkormányzatis hölgy, hogy hát ezt bizony el kell küldeniük az ANTSZ-hez véleményezésre, ami akár 2 hónapot is jelenthet, (tavaly) nyár révén. Nem örültem neki.
Na, erre azt javasolta az önkormányzatis hölgy, hogy módosítsam a tervet úgy, hogy a meglévő fűtésről fogom megoldani az új építmény fűtését. Így ugyanis az ANTSZ kiesik a körből. Aztán majd visszamódosítom késöbb.
Na, módosítottam. Telt múlt az idő és azt mondták, hogy az ANTSZ nem is fog kiadni engedélyt parapetes cirkóra, csak kéményesre. Úgyhogy most a tervtől eltérő módon lesz megvalósítva a fűtésem. Kíváncsi vagyok, lesznek-e elnézőek vagy sem.
Amúgy a cirkó kb. a jövőhéten lesz felszerelve.
cucu
csabor Creative Commons License 2002.05.28 0 0 140
Sziasztok !

Talán belefér a kérdésem a topikba .
A kertet fúrt kútból locsolom, amiből a vizet egy kétlépcsős szivattyú hozza fel .
A szivattyú elromlott, ezért szétszedtem és szimeringet cseréltem benne .
Na itt jön a gond, össze kéne rakni .
A kérdésem a következő : A szivattyú kerekeinek (2db) lapátjai nem szimmetrikusak, az egyik oldala egyenes, a másik "ívelt" . Sajnos a szétszerelésnél nem figyeltem meg hogyan voltak benne :-(
Ha előlről nézem, a lapát egyenes oldala jobb vagy bal oldalon legyen ?
Remélem valaki megérti a kérdést ( nehéz körbeírni ), és válaszolni is tud :-)

köszi:csabor

Herr X Creative Commons License 2002.05.22 0 0 139
Kedves Mouser (remélem nem Egerszegi K. vagy, mert őt nem bírom....)!

Szerény sejtésem a következőre alapul:

Kis 10l-es villanybojler, melynek a csöveinek lefelé kell állniuk. Ezt annó megfordítottam egy szerelés idejére (kézben). Ekkor a víz elég érdekesen jött.

A magyarázat egyszerű:

Hogy néz ki a bojler belül?

Tartály, benne két cső (hideg-be, meleg-ki), fűtőszál. Ezek a csövek nem egyforma hosszúak. A fűtőszál tipikusan alul van.

Ha szemből nézed a bojlert (belülről), akkor a hideg belépő víz csöve van közelebb a bojler tetejéhez, míg a meleg az aljától mondjuk 10-20 cm-re. (lerakódások, vízkő miatt nem az alján csak egy "lyuk")

Fönt hideg be, lent meleg ki. Ez azért jó így, mert a hideg víz lefele áramlik, a meleg (alul van a fűtőszál) fölfelé, így természetesen keveredik a hideg és meleg víz.

Mi történik akkor, ha "fordítva" kötik be a bojlert?

Hideg belép lent, felmelegíti a fűtőszál, majd fönt ki a meleg. Csakhogy a bejövő hideget a víznyomás is fölfele mozgatja, így a felső részt is lehűti.

Ilyenkor az lehet, hogy a teljesen felfűtött bojlernél a felső meleg vízréteggel elkezdesz zuhanyozni, majd miután ez "elfogyott", jön a hideg-zuhany. - állítólag jót tesz a bőrnek a váltott-vizes zuhanyzás ;)))

A bojler leengedésekor pedig az alsó vízoszlopot is leengedték, amelyik még forró volt.

Szóval vagy néhány hónapja valaki fordítva kötötte be a bojlert, vagy a felső cső valamiért "megrövidült".

Mindenesetre javaslom, hogy a víz be- és kilépő csöveknél keresd a problémát.

Üdv: Herr X

Előzmény: mouser (136)
Herr X Creative Commons License 2002.05.22 0 0 138
Progi: D-Ég honlapján. (Du..fe.r ép. gépészet)

Terv: 50-100kHUF (víz, gáz, fűtés)

Előzmény: szabti (135)
Törölt nick Creative Commons License 2002.05.20 0 0 137
Csak a bátor egér a jó egér!:)))
Előzmény: mouser (136)
mouser Creative Commons License 2002.05.19 0 0 136
asszem, le leszek tiltva floodért. épp a harmadik topikba írom be a kérdésem, de vészhelyzetben bevállal az ember lánya ilyen rizikót. :-)

tehát.

adott egy kb 6 éves villanybojler, valami 150 liter körüli. eddig teljesen OK volt minden, majd egy hónappal ezelőtt egyre kevesebb melegvíz jött belőle. kiengedem, kijön uszkve húsz liter, aztán már csak a hideg.

tegnap kijött két darab magát vízszerelőnek nevező objektum, előtte rendes bojlerjúzer módjára kiengedtem a melegvizet, bojler kikapcs. leengedték a vizet. itt jött az első meglepetés, miszerint egy idő után forró víz jött a bojleremből! fűtőszálat kivették, vízkőtelenítették, vízkövet leengedték. (nem volt sok). a kérdésemre, hogy mi lehet a gond, határozatlan vállvonogatást kaptam válaszul.

ezekután szép türelmesen megvártam, hogy megmelegedjen a víz, állok nagy boldogan a zuhany alá, és húsz liter után megint ugyanaz a probléma.

szóval a lényeg, hogy valamiért nem keveredik rendesen a víz, de miután bojlertémában ismereteim erősen zéró felé tendálnak, fogalmam sincs, hogy miért.

valakinek esetleg valami ötlete?

szabti Creative Commons License 2002.05.17 0 0 135
Üdv Mindenkinek,

(most, hogy megvan a megfelelő topik, újra), házunk építésében immár a gépészetig jutottunk. Jobb hijján magától a Mesterektől kértünk ajánlatokat, akik azt meg is adták. De a kisördög azért munkálkodik bennem - hála az építkezős topikok csendes böngészésének is -, hisz egy potenciális kivitelezőnek bizonyára inkább maga felé hajlik a keze, mintsem felém: csak megterveztetném én azt a fűtést egy "kivülállóval".

- Hol és hogyan lelhetek legnagyobb bizonyossággal ilyen (mindenekelőtt fűtés) tervezőre?
- Van valami olyan, szabadon hozzáférhető progi (ami működik is), amellyel esetleg én magam is tehetek egy kísérletet a számítások elkészítésére?
- Nagyságrendileg költségben mit jelenthet egy gépészeti terv (tudom, ahhoz konkrét adatok illenek, de csak valami gyakorlat.)?
- Egy Szerelő Mesternek (ami persze több embert is jelenthet) mi a napjainkban ildomos munkadíja?

Köszi,

Szabti

zlt Creative Commons License 2002.05.11 0 0 134
HerrX, Greenlak, Osbourne, Second!

Koszonom az infot, segitséget. Egyébként jó web-helyet találtam, ahol okosodni lehet szakkérdésekben:
www.vgf.hu

Udv
zlt

Előzmény: Törölt nick (133)
Törölt nick Creative Commons License 2002.05.10 0 0 133
Szerintem keszulékben mernek mindent nekem tavaj vagy tavaly 4500/készulék volt. Persze réz csovel.

11 radiator + kazan := 12*4500 + 20000 gazszerelés az oratol a ker leallasig ( kazan es konyha )

Előzmény: zlt (125)
greenlak Creative Commons License 2002.05.10 0 0 132
Szia ZLT!

Amit leírtál az sajna igaz, de a fürdőbe az alant leírt módon símán feltehető lesz a készülék nálam is hasonló volt a helyzet.
A tervezést az adott gázszolg.tól rendeltem így szinte 100% hogy amit maguk terveztek azt át is vesznek.
A kamrába ne engedd, hogy a befőttet fűtse ill. mivel ahogy írod cirkó lesz a vízkivételihelynek közel kell lenni mert akkor műkszik korrektül szintén tapasztlat.
greenlak
u.i. A szellőzőrács meg nem vészes, mert nagyon szépeket lehet kapni a tervező ugyis előirja a szellözőrács felületét cm2 -ben.

Előzmény: zlt (131)
zlt Creative Commons License 2002.05.10 0 0 131
Hablatyolás helyett (relatív) konkrétum

Két kivitelezo is mindenáron a kamrába akarja a cirkót/kazánt tenni, ami azonkívül, hogy futi a befotteket, még azzal is járna, hogy a falat át kell törni, külso acél/alumínium kéményt kell építeni. Nekem a fürdo a szimpatikus, de ez szerintük nem megy (kicsi a légtér, nem fogják engedélyezni, nehézkes a kéményfelújítás...) De semmi konkrétum, számok, árak, minden csak a kinyilatkoztatás szintjén történik.

Ezért felhívtam a ...-et, ahol nagyon segítokészen elokerítették a tervezojüket, akitol végre konkrétumokat hallottam (végtelen hálám érte):

FÉG C24 fali kéményes cirkót tehetem
- a fürdobe, ha az min. 8.5 m3, s alul-felül szellozorácsot tesz a tervezo az
eloszoba felé, ahol (többek között) bejárati ajtó is van
- a konyhába, ha az min. 16 m3, s az ablak mérete min. 1.3 m2

Hát így. De aztán jött a java:
Kiderült, hogy az ominózus ingatlan vidéken van. Rákérdezett, hogy pontosabban hol. Aztán valami olyasmi következett, hogy vidéken esetleg szigorúbbak, meg esetleg másként nézik a dolgokat, meg nemtudommi. Félénk közbevetésemre, hogy szabványok, meg eloírások, stb. az volt a válasz, hogy tudja uram, így van ez minden szakmában.

Hát most már tudom.

zlt

zlt Creative Commons License 2002.05.09 0 0 130
Rezcso szerelesi dij ugyben koszonom a batoritast, eszerint nem csak en akadok ki ezen a ffurcsa arkepzesen. Ha esetleg valaki hasonlo tetelre tudna egy tenyleges arat idezni a sajat praxisabol, az sokat segitene.

zlt

Előzmény: zlt (125)
nefes Creative Commons License 2002.05.09 0 0 129
HI meberek,

közben megtörtént a nyomáspróba, mérő és nyomáscsökkentő felhelyezés, szerződéskötés stb.

Nem kellett faláttörést csinálnom. A terven szereplő tűzhely szellőztetésre vonatkozó szöveggel senki sem törődött.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!