Keresés

Részletes keresés

greenlak Creative Commons License 2002.10.15 0 0 278
Szia Feel.
radiátor:
A radiátortartókhoz tartozik tartozik egy műanyag
un. zajcsökkentő közdarab ezt kellett bepattintani a tartóra és ezen lógnak a rdiátorok ezek bent vannak?
Mindegyik radiátornál hallod vagy csak egynél?
Az egyik nálam is hangosabb volt mint kellett volna olyan helyes halk "kluttyogó" hangot adott és a nyomás mérőm meg ideális értéket mutatot.
Tovább légtelenítettem, már odáig fajult, hogy fűtés közben én légtelenítettem azasszony meg ütögette a radiátort és csodák csodája még jött levegő.
Ha ez sem jön be nálad részemről passz!
HMV:
Sajnos nincs tökéletes rendszer, nálam mondjuk átfolyós van igaz csak két melegvízvételi helyet kell kiszolgálnia, de eddig nagyon jól működik.
Ha a beruházási költségeket is számoljuk szerintem ez a legtakarékosabb megoldás mégha a használat során kell is kompromisszumokat kötni.
Előzmény: feelgood (277)
feelgood Creative Commons License 2002.10.15 0 0 277
Hallo Greenlak!
Nem volt teljesen OFF, amit mondtál.
Nekem nem a cirkulációs szivattyú fogyasztásával volt/van problémám (ezzel eleve kalkuláltam, amikor a rendszer kiépítésekor ezt kértem), hanem a "passzív" hőleadással. Ha egész nap ( értsd: napközben) cirkuláltatnám (mint azt LL kollega is teszi), akkor csak a cirkuláció önmagában lehűtené a HMV-t úgy, hogy közben egy cseppet sem fogyasztok (nem kell ehhez még +mérő sem, elég a hőmérőt nézem).
És pont az bosszant leginkább, hogy beleölök egy csomó pénzt egy korszerű, környezetbarát stb. megoldásba, ami jó esetben egész nap megy, s készít nekem annyi melegvizet, amivel x tized fokkal megemelem az amúgy nem lakott helyiségeim hőmérsékletét.
Most az van, hogy teljesen ki van kapcsolva a cirkulációs szivattyú, és várok 15-20 másodpercet, amíg a pincéből felvánszorog a víz, és közben 3-4 liter vizet elfolyatok a csatornába. Tehát: egyik oldalról van egy tökjó környezetbarát rendszerem, másik oldalról pocsékolom a _nekem _közvetlenül_még_ nem drága ivóvizet (ezért egyetértek azzal, amit az elpocsékolt vízdíjról írsz). Ja, és kidobtam egy köteg pénzt egy általam nem használt szivattyúra is....

Azért kiváncsi volnék mások tapasztalatára is.

Meg ha tud valaki válaszolni a radiátoros témában feltett kérdésemre, akkor azt is szívesen fogadom :-)

Feelgood

Előzmény: greenlak (276)
greenlak Creative Commons License 2002.10.15 0 0 276
Sziasztok!
OFF
Elnézéseteket kérem már előre is, de nagyon furcsa, hogy elkészül egy igényes és drága gépészeti megoldás és utána legnagyobb probléma a rendszer "passzív" fogysztása. Ha ezen a mezsgyén indulunk el ha csak átfolyós HMV készítés van az elpocsékolt vízdíj sokkal kevesebbre rúg mint a gépészeti beruházás!
On
A keringető szivattyú fogyasztása mérhető az adott áramszolgáltató energia szigetén lehet kölcsönözni fogyasztásmérőt és akkor látod mennyi villamos áramot fogyaszt mondjuk 1 hét alatt.
A gáz esetén csak a fűtés mentes napok adhatnak valami támpontot ilyenkor meg fel kell írni és olvasni következetesen ( hideg kaja az egész családnak).
ll2002 Creative Commons License 2002.10.15 0 0 275
Szia Feelgood,

Így már más a helyzet, nekem a fürdőszobában van a tároló így nem jelent problémát a meleg. Viszont már gondoltam rá, hogy a közvetett fűtés csöveit ahol a 90 fokos víz kering leszigetelem. Szerintem ha nagyon hideg helyen van a tároló ez célszerű lehet, a tároló vesztesége persze nagyobb mint 0,2m3/nap ha csak 12-15 fokos helyen van
Ezen kívül én megpróbálnám megmérni a fogyasztást (pl. távollét bekapcsolt keringetőszivattyúval), hogy tisztán lássam mennyi a kényelem ára.

Üdv
LL

Előzmény: feelgood (274)
feelgood Creative Commons License 2002.10.15 0 0 274
Szia LL!

"Ezenkívül persze a keringetés hatására a melegvízcsőben is van veszteség."

Pont ez a lényeg, nekem emiatt sajog a lelkem, nem a tároló természetes hővesztesége miatt :-)
Amikor nem fogyasztok, keringtetés esetén esik _legalább_ 10 C fokot a hőmérséklet. Abban igazad van, hogy a lakást fűti, de nálam sajnos nem ott, ahol azt kellene (a pincéből jön fel a melegvíz, azokat a falakat meg nem igazan akarnám fűteni)

Feelgood

Előzmény: ll2002 (273)
ll2002 Creative Commons License 2002.10.15 0 0 273
Kedves feelgood,

Az észrevételeddel kapcsolatban elmondom a saját tapasztalatomat: nálunk már kb. 2 éve működik a rendszer amely egy 26kw kazán+egy 120l közvetett fűtésű tároló keringetőszivattyúval. Én egy kapcsolóórával kapcsolom ki-be: hétközben napi 10, hétvégén 18 órát keringet. Az tény, hogy naponta többször bekapcsol a kazán de szvsz. ez nem okoz olyan egetverően nagy fogyasztást, hiszen az én esetemben a tároló napi vesztesége 1,6kwh (40K különbség esetén) ami kb. 0,2m3 gázt jelent. Ezenkívül persze a keringetés hatására a melegvízcsőben is van veszteség. Ami még hozzátartozik: nálam műanyagcsövek vannak és a tároló hőmérséklete kb. 50 fokra van állítva. Hetente fel szoktam emelni(pl. kádfürdés esetén) 70 fokra.
Tapasztalataim szerint a fogyasztás (nyári hónapokban amikor csak HMV készítés folyik, és a körülmények is jobbak mint télen melegebb a víz+ helység is)napi átlagban 0,8-1,2 m3 gázt jelent egy 4 tagú család esetén.
Egyébként a veszteség szerintem télen nem is veszteség hiszen az elveszett hő a lakást fűti.

Üdv
LL

Előzmény: feelgood (272)
feelgood Creative Commons License 2002.10.15 0 0 272
Üdv mindenkinek!
2 dolog miatt írok ide. Az egyik egy észrevétel, a másik egy kérdés.

A házunkban (új családi ház) most üzemeltük be a fűtési rendszert, amiben a cirko végzi a HMV és a fűtővíz készítést, emellett a cirkulációs szivattyút is kezeli. Pont ez utóbbival van a probléma.
Ha rendesen működtetem (azaz reggel, délben, este 30-45 percet), akkor csak emiatt, fogyasztás nélkül sajnos olyan drasztikusan lehűl a forróvíztárolóban a víz, hogy én úgy érzem, egyszerűen nem éri meg az a kényelem, hogy egyből folyik a csapból a melegvíz, mert a gázórám csak teker...
A cirkót beüzemelő szerelőnek (nem a fűtésszerelőmnek, mert az külön állatfaj...)amikor ezt elmondtam, hevesen bólogatott: az ő ügyfeleinek 80%-ka 2-3 év után egyszerűen kikötötte a cirkulációs szivattyút, mert még nyáron is sokszor bekapcsolt emiatt a kazánjuk.
Én elég kényelmes ember vagyok, szeretem, ha nem kell sokat várnom a melegvízre, de egyrészt a pénztárcámat is kímélni akarom, másrészt nem azért szereltettem napkollektort a tetőmre, hogy az így megtermelt melegvízzel a falaimat is fűtsem, ahhoz ez túl drága szórakozás...
Be lehetne 10-15 perces keringtetési időket is állítani, de az életritmusunkat nem lehet egy cirkulációs szivattyú órájához igazítani :-)
Ez volt a személyes észrevétel, másnak ettől eltérő tapasztalatai lehetnek.

És a kérdés:
Ha rendesen le van légtelenítve a radiátoros fűtési kör, akkor mennyire szabad zajos legyen a radiátorban keringő víz? Hajnalban, amikor még minden csendes az ágyból hallom a radiátorból jövő vízáramlást...
VogelNoot radiátorokról van szó, korrektül bekötve (jobb felső sarokban bemegy, jobb alsóban kimegy a víz).

Üdv.
Feelgood

second Creative Commons License 2002.10.14 0 0 271
"csak egy nyomáscsökkentőt kell még beépíteni"

Hova kell azt a nyomáscsökkentőt beépíteni?

"kiderült, hogy a kintről jövő gáznyomást a műszere sem tudja mérni, vagyis lehet, hogy 6 bárnál is nagyobb és ezt az üzembe helyezéskor látniuk kellett volna (vagy legalábbis megmérni...)"

Ez egy kicsit furán hangzik.
A gázközmű nyomása nem véletlenszerűen változó. A kisnyomású hálózatban a maximális túlnyomás 100mbar, a középnyomásúban 4 bar. Utóbbi hálózatokon gáznyomásszabályozót kell alkalmazni. Ha ilyen hálózatra kapcsolódsz és nincs a terven gáznyomásszabályozó, az nem kap engedélyt. Sőt rá sem kötik a hálózatra...
4 bar fölötti nyomáson csak bazi nagy ipari fogyasztók kapnak vezetékes földgázt...

Sec.

Előzmény: Twinny (270)
Twinny Creative Commons License 2002.10.14 0 0 270
Second ! Ma végre megnézték a cirkónkat (a Két Kört Kft-től hívtuk ki a szerelőt) és meglepő módon rájött, hogy mi okozta a berezonálást. A tágulási tartállyal és a nem megfelelő beállításokkal volt összefüggésben. Ne kérdezzétek a többit.... A lényeg az, hogy most már működik és csak egy nyomáscsökkentőt kell még beépíteni és tökéletes lesz. Ja, és kiderült, hogy a kintről jövő gáznyomást a műszere sem tudja mérni, vagyis lehet, hogy 6 bárnál is nagyobb és ezt az üzembe helyezéskor látniuk kellett volna (vagy legalábbis megmérni...), na
de tanul az ember : soha többet máshonnan nem hívunk szerelőt. (persze az előző is "értett" ehhez a készülékhez)
Csak a jó hírt szerettem volna közölni. Üdv mindenkinek
r_bendegúz Creative Commons License 2002.10.14 0 0 269
Vikusz,
neves cég, jó minőség, ehhez mért árak.
http://www.plumbingsupply.com/hansgrohe.html
http://www.hansgrohe.com/
http://www.hansgrohe.hu/
r_b.
Előzmény: Vikusz (267)
Herr X Creative Commons License 2002.10.14 0 0 268
Én csak az árait ismerem. Ezek után nem kerültem vele közelebbi ismeretségbe....
Előzmény: Vikusz (267)
Vikusz Creative Commons License 2002.10.12 0 0 267
Sziasztok!
Ismeri valaki a Hansgrohe márkát? Ennek van valami köze a Grohe-hez, mert arról jókat hallottam.
Előre is kösz
szicsu Creative Commons License 2002.10.04 0 0 266
Hello Mindenki és Second!

OFF
"Átkötöszakaszos egycsöves fűtési rendszer "... no engem jól kiműveltél, köszi és ki is szállok ebből. Flex hogy van?
ON

Előzmény: second (265)
second Creative Commons License 2002.10.04 0 0 265
Értem én, hogy mire gondoltál.
Azt mondom, hogy a leírtakból nem következik feltétlenül - bár ellene sem mond -, hogy átfolyós egycsöves rendszerről van szó. Az azonban egyértelműen következik, hogy akármilyen rendszer is van, a leírt módon kötött radiátor nem fog üzemelni. Az egyéb betegségeket is fel kell deríteni, ha vannak.

Átkötöszakaszos egycsöves fűtési rendszer elég sok épült az országban. Leginkább 1980 után, amikor megjelent a TS-G 76, az átkötőszakaszos fűtési rendszer tervezési segédlete.

Sec.

Előzmény: szicsu (264)
szicsu Creative Commons License 2002.10.03 0 0 264
Hello second, flex!
Herr X 226-os rajzára Flex írta, hogy

"Az altalad rajzolt "abran" a 2-es helyen jon be a viz alulrol a szomszedtol, es az 1-es helyen tavozik. A 4-esen van egy legtelenito szelep vagy micsoda, a 3-ason meg egy csap, ott tudom feltolteni vagy leereszteni."
No ebből gondoltam, hogy hátha sorba vannak kötve. Ha tényleg épített be valamelyik szomszéd ( a tilalom ellenére!) radiátorszelepet, sőt azt el is zárta (és persze nincs sönt ága!), akkor szvsz a teljes soros körön megszünik a folyadék áramlása.
Ha jól emlékszem, a Bojtár utcai lakótelepen (Óbuda) olyan soros rendszer van, ahol el lehet zárni az egyes radiátorokat, de söntág van a szelep ELŐTT bekötve (a sönt másik vége a radiátor után).

Előzmény: second (254)
Infomaker Creative Commons License 2002.10.03 0 0 263
nincs terv, készre rakott új lakás egy 6 lakásos blokkban.
Előzmény: Herr X (261)
second Creative Commons License 2002.10.03 0 0 262
Infomaker

Minden valószínűség szerint kombi cirkóról van szó, amiben van egy hőcserélő a használati melegvíz termelés számára. Amikor a csapolónál melegvizet veszel, akkor a kazán a szükséges teljesítményt elveszi a fűtési rendszertől és azzal melegíti a vizet.
A 24 kW egy 62 m2-es lakásba fűtésnek sok lesz. HMV-re ha nem együtt zuhanyzol és mosogatsz akkor elég.

Sec.

Előzmény: Infomaker (260)
Herr X Creative Commons License 2002.10.03 0 0 261
nettó 155 nm (családi ház), 150l indirekt fűtésű bojler : 20kW kazán.

Elégnek kell lenni. Sőt sok is. (A kazánok hatásfoka a névleges teljesítmény >90%-nál a legjobb. Alatta "sokat fogyasztanak".)

Ép. gép terv?

Előzmény: Infomaker (260)
Infomaker Creative Commons License 2002.10.03 0 0 260
Hi!

Vezsünk 1 kéglit, 62 négyzetméter, és lesz benne cirkó (új lakás, és adnak hozzá) radiátoros fűtés, olyan cirkó, hogy bojlerként is funkcionál.

AZt mondták, hogy 24 kW-os lesz. Ez mit jelent?
Elég ez?

Üdv.:
Infomaker

kgy2316 Creative Commons License 2002.10.03 0 0 259
Szia,

a FÉGSZOLG honlapján olvastam.

http://www.futokeszulek.hu/

Ugyanitt megvannak az UNICAL készülékek leirásai is.

Előzmény: RodrigeZZ (258)
RodrigeZZ Creative Commons License 2002.10.02 0 0 258
kgy2316!

Ez a szekszárd mennyire tuti? Mert ugye ez azt is jelentené, hogy az alkatrészutánpótlás, szerviz viszonylag biztos jövö elé néz.

Előzmény: kgy2316 (257)
kgy2316 Creative Commons License 2002.10.02 0 0 257

Annyit tudok, hogy jelenleg Olaszországban az UNICAL gyárában készülnek, de hamarosan Szekszárdon lesz egy magyarországi üzem is.

Csak a prospektusokat olvastam, az alapján nagyon szimpatikusak. Mivel jövöre fütéscsere lesz nálunk is engem is érdekelnének a gyakorlati tapasztalatok.

Előzmény: RodrigeZZ (256)
RodrigeZZ Creative Commons License 2002.10.02 0 0 256
10telt 1begyültek!
Fég-unical kazánokról van valakinek tapasztalata?
Annyit tudok, hogy a fég-hez annyi köze van, hogy itt teszik rá a matricát, de mennyire megbízhatóak? jjöhet maghánban is a válasz.
Köszönöm R
second Creative Commons License 2002.09.27 0 0 255
" napi 1 liter magából a cirkóból ürül (miután felmelígette az 55 l-es tartályban lévő vizet)"
Ááááállj! :)
Ez a víz a HMV rendszerből folyik el vagy a fűtésből?
Hétfőn visszatérünk rá...

Sec.

Előzmény: Twinny (251)
second Creative Commons License 2002.09.27 0 0 254
"a rajzolatból ítélve a házbeliek radiátorai sorba vannak kötve,"

Erre eddig semmi nem utalt, de ha így is lenne, a baj az, hogy a csőradiátor vízszintes csöveibe nem fog bemenni a víz, mert az első "elágazásnál" arról kell döntenie, hogy menjen-e a vékonyabb vízszintes csövön a másik függőlegesig, ott kicsit fel, aztán vissza egy másik vékonyabb vízszintesen, vagy menjen a "rövidebb szélesebb" úton egyenest fel. Szerinted, mit választ az a lusta víz? :) Itt az a függőleges osztócső, aminek a két vége van bekötve, az az egész radiátor söntje, ahogy te mondanád.

"Nem lehetséges-e, hogy valaki (bárki!) elzárta a szomszédban a saját radiátorát, ettől aztán mindenki fűtés nélkül maradt. "
Átfolyós egycsöves rendszerbe nem építettek elzárókat. Pont azért, amit te mondtál. Tehát nem tud senki elzárni semmit, hacsak valaki nem csinált még valami sufni-tuningot egy másik lakásban. :)

Sec.

Előzmény: szicsu (252)
second Creative Commons License 2002.09.27 0 0 253
Twinny,

A gázvezetékbe a készülék elé épített gömbcsappal nem szabályozunk gáznyomást!!! Az arra van, hogy vagy nyitva legyen vagy zárva.
Minden éghető gázra (gázkeverékre)értelmezett egy lángterjedési sebesség. Ha a gázégőn kiáramló keverék áramlási sebessége ennél jelentősen kisebb, akkor a gáz visszaég a csőbe, ha sokkal nagyobb, akkor leszakad a láng. A gömbcsap csak a zárás közelében kezd igazából fojtani, ott azonban kis fordítás is nagy fojtásváltozást jelent. Kis szerencsétlenséggel tönkreteszed a készüléket.
Eddig nem ismertem egyáltalán ezt a készüléket, de most kicsit utánanéztem. Ez ugye modulációs gázégővel szerelt kazán? Az maga szabályozza a gázmennyiséget az igényeknek megfelelően.
A vízvesztés akkor sem OK, ha nem attól van a morgás, azt meg kell szűntetni! (Napi 1 l víz iszonyatosan sok!)
Ha szükséged van egy, a készüléket ismerő készülékszerelőre, a Ferroli magyarországi képviselője a Két Kör Kft. (Remélem nem ők szereltek nálad, én meg lukrafutok az okossággal... :))

Sec.

Előzmény: Twinny (250)
szicsu Creative Commons License 2002.09.27 0 0 252
Hello Mindenki!
Kedves Flex és Second!
Tárgy: nem fűt a csőradiátor.
Hozzászólás nem szakemberként: a rajzolatból ítélve a házbeliek radiátorai sorba vannak kötve, legalábbis ezen a strangon (ha jól hallottam, ezt hívják egycsöves rendszernek??). Megragadott second megjegyzése, hogy kicsi lehet a tömegáram. Nem lehetséges-e, hogy valaki (bárki!) elzárta a szomszédban a saját radiátorát, ettől aztán mindenki fűtés nélkül maradt. Kérdezd csak meg a szomszédokat, hogy van-e fűtés a fürdőszobájukban.
Egy ilyen rendszerben talán csak akkor szabadna elzárót szerelni a radiátorra, ha van mellette sönt (megkerülő) ág.
Üdv. szicsu
Előzmény: second (242)
Twinny Creative Commons License 2002.09.27 0 0 251
Herr X : a napi 1 liter magából a cirkóból ürül (miután felmelígette az 55 l-es tartályban lévő vizet) A radiátoroknál nem tudom mennyi folyhat el, én csak szivárgást tapasztaltam. (nincs tócsa alatta)
Twinny Creative Commons License 2002.09.27 0 0 250
Second, Herr X !
A gáznyomást azért vettük le, mert ezt javasolta
a szerelő. Tudjátok, a cirkó mellett van ez az elfordítható kar... (bocs, de néha olyan hülyének érzem magam magyarázkodás közben, pedig csak laikus vagyok...)egyébként tényleg olyan kisláng-nagyláng hasonlattal lehetne élni.

A kérdés már csak az, hogy az a kevés szivárgás, ami a radiátorokból jön, okozhat-e ennyi vízveszteséget, hogy 2 hetente kell (kb.) tölteni.
(ilyenkor 1 bárról 1,8-ra szoktuk feltenni)
Ja, és itt megkérdezném, ha már egyszer roppantógyűrűs megoldást javasoltak, ezt túl lehet-e roppantani, amitől ott szivároghat ??

Mivel ez egy kombi cirkó, így nem értem, hogy a tágulási tartályt miként lehetne változtatni...
hiszen azért pont ilyet vettünk és javasoltak, mert minden egyben benne van. (75 nm-es a lakásunk, ami nem is olyan nagy szerintem)
Ja, és fűti : konyha (1) szoba (1) nappali (2)
Wc(1 mini) fürdő (1+törölköző szárító).

ito okashi Creative Commons License 2002.09.27 0 0 249
OFF:
second: így mindjárt más a helyzet! :))) Jelentem a fórum-vendég bugot és a tegeződést kijavítottam!
ON:
Az a "morgás" nem lehet kavitáció?
Előzmény: second (245)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!