Keresés

Részletes keresés

Herr X Creative Commons License 2002.09.26 0 0 226
Bocs, de a szóközöket kigyilkolta az index....

Szóköz helyett .

1|.|4
.|=|
2|.|3

Előzmény: Herr X (225)
Herr X Creative Commons License 2002.09.26 0 0 225
Próbáld meg lerajzolni a szaki bekötését.

Valahogy így:

1 | |4
|=|
2 | |3

Szóval hol, milyen szelep, csap, bejövő, kimenő ág van?

Pl. 1-2 bemenő-kimenő, akkor az nem nyert.

Előzmény: Flex (218)
Herr X Creative Commons License 2002.09.26 0 0 224
Tapasztalatból ellent kell, hogy mondjak.

Nálunk a fürdőszobában törülközőszárítós radiátor van (Miskolcon gyártják) és bizony mindkét bekötés lent van. És fűt is rendesen.

Bár lehet, hogy belül olyan a kiképzése, hogy előbb felvezeti a vizet.

Előzmény: ito okashi (222)
LittleRed Creative Commons License 2002.09.26 0 0 223
Köszi szépen, tényleg jól hangzik!
Szerintem menni fog. Téglalap a terület.
(Bocs a késő reagálásért de ritkán jutok nethez)
Előzmény: ZP (185)
ito okashi Creative Commons License 2002.09.26 0 0 222
[...] a radiátor négy sarkán levő nyílásból egyet sem zárt, hanem az egyiken bejön a meleg víz, a másikon kimegy, a harmadikra rakott egy szelepet, a negyedikre meg egy csapot [...]

Konkrétan melyik hol van? Mert ha pl. mindkét bekötés alul van, akkor valóban nincs kedve a víznek bejárni a fűtőtestet :)))

Az érdekelne hogy normális-e hogy a radiátorom "felett" is van még víz.

Teljesen normális. A fűtési rendszereket egy bizonyos túlnyomásra szokták beállítani, ennek több oka is van. De emiatt valóban spriccol a víz, bárhol nyitod is ki a szelepet. :)

Némi infó a fűtésekről, bocs az ocsmány formátumért!

Előzmény: Flex (218)
Twinny Creative Commons License 2002.09.26 0 0 221
Hmm...fogas kérdések ! A morgás magából a cirkóból jön. És most hogy így mondod, amióta megint téli üzemmódban van a kazán napi kb. 1 liter víz távozik a cirkóból (állítólag ez ellen is lehetne tenni...? valami nyomáscsökkentőt kellene beépíteni. talán...)

Előzmény: Herr X (217)
ito okashi Creative Commons License 2002.09.26 0 0 220
Üdv!


A kondenzációs kazánok általában nem tudnak 90°C-os előremenőt produkálni, de nem is lenne értelme. Az a lényeg, hogy minél alacsonyabb hőmérsékletű rendszert szolgáljon ki.

Egy kondenzációs kazánnál csak a visszatérő hőmérséklet kell, hogy alacsony legyen, hiszen ez garantálja a kondenzáció létrejöttét. Persze a visszatérő hőmérsékletét befolyásolja az előremenőé, de pl. egy kombinált radiátoros+padlófűtésnél ennek biza magasnak kell lennie.
Persze lehet, hogy gyártanak olyan kondenzációs kazánokat, melyeket eleve padlófűtésre terveztek, és alacsony az előremenőjük...

Javítsatok ki, ha hülyeséget írtam, tapasztalatlan vagyok :))))

bye://i/o

Előzmény: second (214)
magmulat Creative Commons License 2002.09.25 0 0 219
Kérlek segitsetek ! Tényleg nincs senkinek egy szerelője ?
Flex Creative Commons License 2002.09.25 0 0 218
Központi fűtésről érdeklődnék nálatok, mielőtt az idegbajos közös képviselőt faggatnám:

Adott egy négyemeletes ház, én a negyedik emeleten lakom. Felújítottuk a fürdőszobát nyáron, és szereltettem be egy törölközőszárítós radiátort. Mivel a fürdőkád felett van, ezért valószínűleg az én radiátorom van a legmagasabban. A szaki aki beszerelte úgy csinálta meg, hogy a radiátor négy sarkán levő nyílásból egyet sem zűrt, hanem az egyiken bejön a meleg víz, a másikon kimegy, a harmadikra rakott egy szelepet, a negyedikre meg egy csapot. Azt mondta hogy ez az utóbbi azért jó, mert ha levegős a rendszer, akkor itt tudom feltölteni.
Nos, a probléma az hogy ez a nyavaja nem igazaán melegít, csak kb feleannyira mint a többi radiátor. Gondoltam hátha levegős, de fenéket, ha megnyitom ezt a negyedik csapot, akkor ömlik belőle a víz. Az az érdekes, hogy hiába zárom el a bejövö vagy a kimenő víz csapját, a negyedik csapot megnyitva továbbra is ömlik a víz. Persze ha mindkettőt elzárom egyszerre akkor csak a radiátorban levő víz távozik.

Az érdekelne hogy normális-e hogy a radiátorom "felett" is van még víz. Talán ettől nem melegít. Ezt gondolom abból hogy ha a bejövő víz útját elzárom akkor is ömlik a víz, vagyis valahonnan jönnie kell. Amúgy ha néhány másodpercig folyatom ki a radiátorból a vizet, akkor felmelegednek a csövek, úgy tűnik hogy megindul benne a cirkuláció. Mit lehet tenni hogy melegebb legyen? Egyáltalán, hogyan működnek a központi fűtéses radiátorok?

Herr X Creative Commons License 2002.09.25 0 0 217
Érdekes, hogy a morgás először vízkő miatt van, másodszor pedig a gáznyomás miatt.

Amúgy honnét jön a morgás? Milyen elven melegíti a vizet?

A szivárgás miatt pedig simán 1 bar alá mehet a nyomás másfél hónap alatt.

Nézd meg, hogy mennyi vizet töltesz utána és számold ki, hogy naponta mennyinek kell eltűnnie a rendszerből.

Lelkes amatőrként tanácsolnám, hogy váltsál szerelőt. Sokszor csodákra képes egy ilyen váltás. (Annó a szülők is így voltak a cirkóval, meg a gáztűzhellyel.)

Szaktanácsot meg majd mond neked Second. (Ő ért is hozzá, nem csak ugatja, mint én)

Előzmény: Twinny (216)
Twinny Creative Commons License 2002.09.25 0 0 216
Hello! Hátha valaki tud segíteni... Van egy Ferroli Domina készülékünk (50 l-es tárolóval) tavaly lett beüzemelve. Ezzel van-egy két gondunk : 1.kb. 3 hét után amikor melegítette a vizet, akkor hangos berregést hallottunk. Kihívtuk a szerelőt (egyben beüzemelőt) aki megtiszított valamit és azt mondta, hogy attól van, hogy elvízkövesedett valami (már akkor is furcsállottam, hogy mindez 3 héttel a beüzemelés után ?)na, mindegy. De amikor ugyanez kb. 2 hét múlva megismétlődött már nagyon idegesek voltunk. Akkor mivel nem tudott kijönni(úgy látszik nem kellett neki 5 rugó...)azt tanácsolta, hogy a gázkapcsolót (ami közvetlenül a cirkó mellett van) kicsit fordítsuk el, így kisebb nyomással jön be a gáz. Érdekes módon abbamaradt a morgás. Sajnos a mi lustaságunk is közrejátszott, hogy eddig nem hívtuk ki újra, de a helyzet még mindig változatlan. Azt elképzelhetetlennek tartom, hogy ilyen gyakran vízkövesedjen valami, nem ? Ez hülyeség.
2. Sajnos a radiátorok felszerelése nem sikerült jól a 'szakbarbárunknak' és három helységben észrevettük, hogy valamennyi víz szivárog. Hiába roppantottak utána (?) még mindig fenn áll. Persze nyáron, amikor nem volt üzemben a fűtés ilyen nem volt. Hova is akarok ezzel kilyukadni ?
Arra, hogy kb. másfél havonta újra kellett tölteni a rendszerbe, mert a nyomás leesett 1 bár alá... Okozhatja ezt ez a kis szivárgás ?
Mit gondoltok, tud valaki tanácsot adni ?
Herr X Creative Commons License 2002.09.25 0 0 215
Garanciális "beüzemelést végző" kft-nek szóltam. Amit az a telefonos tyúk levágott.... Mindenestre kedden azt mondta, hogy majd valamikor(!) a jövő(!) héten.

No comment.... (Gondolkozom erősen, hogy felhívom a forgalmazó figyelmét erre a cégre.)

Előzmény: second (214)
second Creative Commons License 2002.09.25 0 0 214
teletabii

Nyilvánosan nem szívesen ajánlok készüléket, mert nem érzem úgy, hogy kellően megalapozott lenne. Nincs sok tapasztalatom a készülékek minőségét illetően. A török Junkers assemblinget nem érzem olyan nagy gondnak. XBoxot meg Nyíregyházán raktak össze, mégis megvették... Én a Vaillantról nem hallottam még rosszat, sőt... A Wolfot nagyon dícsérte egy kollégám, akinél olyan van. A Viessmann tényleg nagyon drága, és én nem tartom annyival jobbnak. Legutóbb Buderusra kaptam még tájékoztató jelleggel olyan árat, amit elfogadhatónak tartottam, és az is nagyon jó kazán. Válasszatok a leendő tervezővel!
(Elvileg tudhatok tervezőt ajánlani. Hol van az a vidék? Ezt inkább levélben...)

A kondenzációs kazánok általában nem tudnak 90°C-os előremenőt produkálni, de nem is lenne értelme. Az a lényeg, hogy minél alacsonyabb hőmérsékletű rendszert szolgáljon ki. Ez azonban nem kizárólag padlófűtést jelent. Alacsony hőmérsékletű vízzel lehet radiátoros fűtést is csinálni.

"A Buderusnál volt ugyan kondenzációs kazán, de nem is nagyon akartak róla beszélni, azzal hogy túl drága."
Ezt nem is értem, nem eladni akarjá a kazánokat?!

kuoni pasztor

Egy gázkazán felszereléséhez a gázművektől és adott esetben a kéményseprőktől kell engedélyeket szerezni. Az engedélyezésre épületgépész tervező által aláírt terv kell.
Ha kicsi az egyidejű melegvízfogyasztás akkor inkább legyen egy kombi falikazán, ha nagy, akkor inkább tárolós HMV termelés legyen. Ez utóbbi sem feltétlenül csak villanybojler lehet (pl. közvetett fűtésű tároló).

Herr X

Szerintem nem áll le a kazán, ha túl sok gázt kap. Csak égéstermék visszaáramlást érzékel. Az égéstermék összetételét nem tudja vizsgálni. A turbotop ventilátora szívja a tűzteret és "elvisz mindent", a zárt égéstér miatt nem szagolhatsz ki semmit!
Jut is eszembe, a Turbotop eleve képes a tüzelés teljesítményét szabályozni, így ott többlet gázáram nemigen lehet.
Ettől még lehet, hogy a tűzhely van rosszul beállítva. Mindenesetre sokadjára is azt mondom, hogy az nem vicc, hogy a földgáz elégetlenül a helyiség légterébe juthat!!!

Sec.

magmulat Creative Commons License 2002.09.24 0 0 213
Kedves hozzáértő topiklakók !

Segitségeteket kérem: fürdőszobám (kb 4 nm) átalakitásához - kád helyett zuhanyfülkét szeretnék - keresek vizszerelőt. Eddig az ismeretségi körömben lévők által ajánlott vizszerelők - 2 fő - megigérték, hogy eljönnek megnézni a munkát, de egyik sem jött el. Ezzel a várakozással elment kb 3 hetem, igy már igencsak kifutok az időből.
Örülnék, ha tudnátok ajánlani valakit aki megbizható és el is végzi a munkát.

Köszönettel. Mag

Herr X Creative Commons License 2002.09.24 0 0 212
Kedves Second!

Kösz, hogy ilyen kitartóan válaszolsz nekem.

Szóval: gázcsonk földből fel, nyomáscsökkentő, cső házba be, kazánhoz leágazás (szerintem van olyan intelligens a kazán, hogy ha többletgáz maradna az égéstérbe, akkor simán lekapcsolna), gáztűzhely leágazás (nincs extra nyomáscsökkentő, azaz ugyanazt a gáznyomást kapja a kazán, mint a tűzhely)

A gáztűzhelyet a garanciális szerelő "állította be". (Azaz 6kHUF-ért lepecsételte a garancia papírt. Többszöri kérdésünkre, hogy nem súg-e nagyon, azt mondta, hogy ha rátesszük az edényt, akkor halkabb lesz.....)
Valahogy furcsállom, hogy a gyári fúvóka-beállítás pont jó.

Mindenesetre felhívom az ép.gépész tervezőnket (aki mellesleg igazságügyi szakértő), hogy szerinte mit tegyek.

Az biztos, hogy ha nekünk lesz igazunk, akkor a "garanciális szerelőt" bepanaszolom a forgalmazónál úgy, hogy örülhet, ha az engedélyét megtarthatja. (A gáz azért veszélyes üzem...)

Más.

A Radiant tényleg olasz? Én úgy tudtam, hogy a Hajdúsági Művek terméke....

Előzmény: second (206)
kuoni pasztor Creative Commons License 2002.09.24 0 0 211
Sziasztok!

Fel eves tervbe van veve, hogy kivaltjuk villanyfutesunket valami masra. Jelenleg a melegviz-ellatast egy cirko vegzi, es ezt szeretnenk lecserelni kombinalt cirkora, ami megoldja a futest telen, es a melegvizet egesz evben. Ez azzal is jarna, hogy a jelenlegi helyerol elkerulne egy meterrel feljebb es arrebb. Kell ehhez engedely/terv/kutyafule? Ha igen, ki es hol csinalja?
Masik lehetoseg, hogy a cirkot kis kazanra csereljuk, a melegvizet pedig boiler, ejszakai arammal 'csinalja'. Az ejszakai mar bentvan. Melyik celszerubb? A furdo igy is ugy is szet lenne szedve es ujracsovezve, ezert ez nem jatszik szerepet a valasztasban.

kgy2316 Creative Commons License 2002.09.24 0 0 210
Sziasztok,

Herr X, el?re jelzem én nem értek hozzá, de amikor a gázcirkónkat üzembe helyezte a mókus, azt mondta, hogy Mo.-n a szokásos csatlakozási gáznyomás 25 mbar, más országokban más, ezért a külföldi gázos berendezések beszabályozását mindenképp módositani kell.

Előzmény: Herr X (202)
teletabiii Creative Commons License 2002.09.24 0 0 209
Ami negatívumokat írtam, az 1-1 ember véleménye volt, nem biztos hogy helytálló.
A Buderusnál volt ugyan kondenzációs kazán, de nem is nagyon akartak róla beszélni, azzal hogy túl drága.
Előzmény: andzsin (208)
andzsin Creative Commons License 2002.09.24 0 0 208
Ez a török Junkers ez kb, olyan mint a magyar Suzuki, ha valóban igaz, hogy ott rakják össze, ezt nem tudom.
A Vaillant-tal tényleg gázok vannak???:))
Ezek szerint a Buderus-ba nem tud senki belekötni?

Nekünk a mostani házban nem kombi, de Radiant (olasz) kazán van már több éve és simán megyeget, eddig még nem volt baja.

teletabiii Creative Commons License 2002.09.24 0 0 207
T. second!

OFF
már írtam egy mail-t is, de lehet nem kaptad meg, nagyon köszönöm a tanulmányt, sok hasznosat tudtam meg belőle. Tudsz ajánlani egy mérnököt (akár magadat is) aki korrektük megtervez egy kondenzációs kazános fűtési rendszert vidéken?

ON
Voltam a BNV-n, körbe néztem a kondenzációs kazán piacon és kissé tanácstalan lettem.
Junkers kombi kondi 370000 Ft, ami még elfogadható lenne, de a konkurencia szerint a Junkers nem kazán, mert Törökországban rakják össze.
Vaillant kombi kondi 320000 körül, mások szerint a Vailant kazánoknál nagyon sok a későbbi probléma, sokat kell szervizelni.
Viessmann ugyanilyen kazán kb 1 milla mindennel együtt, megfizethetetlen számomra.
Wolf: talán itt kaptam legkorrektebb tájékoztatást, akciós fűtőkazán (20kW) 470000 Áfá-val 120 literes víztárolóval, füstcsővel, külső hőérzékelős szábályzóval, egyebekkel együtt 700000-be kerül áfásan, kérdéses megéri-e, áll. ez egy nagyon jó minőségű készülék.
Vagy vegyek egy FÉG kazánt víztárolóval, ami ugyan kevésbé takarékos, de töredékébe kerül.

Kissé plátói kérdésem az István a királyból idézem: "Mond, te kit választanál?"

Még egy utolsó kérdés: egy-két mérnök azt állította, kondenzációs kazánnal nem lehet 90 fokos vizet előállítani, ill. nagyon gazdaságtalan, csak padlófűtéshez jó az egész. Szerintem ez így hülyeség.

second Creative Commons License 2002.09.24 0 0 206

A gáztűzhely égője - amilyet én ismerek - úgy működik, hogy a gáz nem végig zárt térben halad a csatlakozástól a kilépésig, hanem van benne egy megszakítás, ahol a gáz egy fúvókán átáramolva levegőt szív magához, és ez az keverék áramlik ki a rózsán, ahol további levegő keveredik hozzá az égéshez. Az előkeverés során elvileg nem juthat a légtébe a gáz, de ha valami nem stimmel akkor el tudom képzelni.
Azért kérdeztem -csak nem válaszoltál-, hogy van-e gáznyomásszabályozótok, mert a "nagyon súg" alapján volt egy gondolatom, hogy a gáznyomás túl nagy (rossz a nyomásszabályozó?) és túl sok gáz áramlik át a fúvókán, ami olyan nem várt áramlási viszonyokat (örvényeket, torlódást) eredményez, amitől a gáz nem csak az égő felé tud áramlani.
Ez nem tuti, csak egy sejtés.
A kazánod zárt égésterű. Annál nem is érezhetsz semmit a lakásban, akkor sem, ha ott is probléma van.
A lényeg az, hogy én itt csak szellemi onániát folytatok a te ügyeden, és még ha véletlenül igazam van is, akkor sem léptél előre semmit. Hívj szerelőt a gázművektől, akinek megmutatod mi a szitu, és addig nem megy el, amíg meg nem oldja!

Sec.

Előzmény: Herr X (205)
Herr X Creative Commons License 2002.09.23 0 0 205
Van egy Vaillant TurboTop kazán (szerencsére azt nem a tűzhely "garanciális" mókusa szabályozta be.

Illetve egy Delton gáztűzhely. Na ez adja égés közben a gázszagot. (Véleményem szerint kevés sok gázt kaphat és kevés oxigént...)

Előzmény: second (203)
second Creative Commons License 2002.09.23 0 0 204
Egyébként mindegy...
ha markánsan gázszagot lehet érezni akkor az nem jó! A baj forrását fel kell tárni, a hibát el kell hárítani! Sürgősen!

Sec.

Előzmény: second (203)
second Creative Commons License 2002.09.23 0 0 203
Milyen egyéb gázkészüléket üzemeltettek?
Azzal van-e probléma?
Milyen az utcai gázközmű nyomása? (Van-e gáznyomásszabályozótok?)

Sec.

Előzmény: Herr X (202)
Herr X Creative Commons License 2002.09.23 0 0 202
Egy gázos kérdésem lenne:

Amikor a gáztűzhelyet használjuk (ég a gáz) gázszagot érzünk a lakásban. (Amúgy nem)

A tűzhelyet a garanciális szerelővel üzembe helyeztettük. Arra a megjegyzésünkre, hogy szerintünk hangos (nagyon súg), azt mondta, hogy jó ez így. (És nem szabályozott semmit.)

A kérdésem az lenne, hogy szerintetek ez így normális? (Vagy forduljak a felettes szervhez?)

zezse Creative Commons License 2002.09.20 0 0 201
andzsin. a junkers és a vaillant egy kategória( a fűtés szerelőnk szerint) mi most szerezzük be, ha érdkekel dobok mélt magánban ohgy hol olcsó ( Bp) mert eléggé körüljártuk a témát. Nekem a Buderus tetszik, csak sajna elég mocskos drága.
andzsin Creative Commons License 2002.09.20 0 0 200
Akinek van már ezekből a típusokból valamelyik kérem írja már meg a tapasztalatait, mert nem tudok választani melyik is lenne jó (kombi kazán): Vaillant, Junkers, Saunier. Van egyáltalán különbség köztük vagy egyforma minőségűek???
bonyolult Creative Commons License 2002.09.10 0 0 199
Koszonom a gaztuzhely-bekotes tanfolyamot, most mar mindent tudok! :))
Mas: levettem a furdoben a radiatort es ledugoztattam a csoveket. 11.500-ast kertek erte, kb. 15 perc volt az egesz. Atvertek vagy tenyleg ilyen meregdragan dolgoznak a vizes szakik, mert ha igen, inkabb kitanulom a szakmat.
second Creative Commons License 2002.09.10 0 0 198
"És kerámia béléscső?... "
Ha ellenáll a savas kondenzátumnak, akkor OK.

"Tátom a számat. Igaz lehet szaktanácsadónk régen elhangzott véleménye, idézem: «kémény = Schi...». "

Gyárt azért más is kéményt... jót is...
Mekkora mintából merítettél? :)

Sec.

Előzmény: szicsu (197)
szicsu Creative Commons License 2002.09.10 0 0 197
Hello Mindenki, Second!
"Nem a gyártó számít, hanem a kémény anyaga. Itt saválló acélról lehet csak szó. " És kerámia béléscső?... Találtam a neten egy Schi.. doksit, metszetrajzok, szerelési előírás... Tátom a számat. Igaz lehet szaktanácsadónk régen elhangzott véleménye, idézem: "kémény = Schi...". Beleszerettem, most aztán gyűjthetem rá a rengeteg pénzt.
Előzmény: second (195)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!