Keresés

Részletes keresés

second Creative Commons License 2002.12.12 0 0 472
Elsősorban a biztonság kedvéért.
Szerintem sem kellene minden lakásban, csak az alattad levőkben. Az sem biztos, hogy a teljes épület gázhálózatát ki kell zárni, elvben lehetséges, hogy a felszállókat egyesével is el lehet zárni gáztömören.

Mivel a földgáz könnyebb a levegőnél a cső megbontása alatti részekből kiszökik a gáz, a helyét levegő tölti ki. Amikor a szerelés végeztével újra nyomás alá helyezik a kérdéses vezetékszakaszt, a levegőt bentreked. Ezt érdemes ellenőrzött körülmények közt kiereszteni a csőből. Különben előfordulhatna, hogy valahova jut (vagy ott maradt)annyi gáz, hogy a főzőlapot begyújtsa Kovács néni, de jön egy levegőadag, elfújja a lángot, és ha a lángőr nem működik rendesen, akkor ott a jó kis gázömlés. Ha Kovács néni későn veszi észre, akkor a szomszéd esetleg utoljára csenget be hozzá.
Tudom, hogy soknak tűnik ebben a ha, de a kockázat is nagy. Ezért nagyon "túlbiztosítottak" a gázzal, égésterémékelvezetéssel kapcsolatos szabályok.

Sec.

Előzmény: hobe (471)
hobe Creative Commons License 2002.12.11 0 0 471
Szia!

Van a leagazasban elzaro, de a vegen:-( Azt en latom, hogy el kell zarni az egesz hazban a gazt, csak az nem vilagos, hogy miert kell a megnyitas utan az OSSZES lakasban meg ellenorizni valamit. Akkor en most jol megszivtam, mert egy 60 lakasos panelban lakom?:-(

Előzmény: second (470)
second Creative Commons License 2002.12.11 0 0 470
Kedves Hobe,

Kérdéseim:
Van-e a te leágazásodban elzáró?
Ha van, előtte vagy utána kellene megbontani a csövet?
Ha utána, akkor nem kell kizárni az egész házat.
Ha nincs vagy előtte kellene szerelni, az gond; akkor viszont tényleg nem nagyon van más alternatíva, ami teljesen biztonságos.

Sec.

Előzmény: hobe (469)
hobe Creative Commons License 2002.12.11 0 0 469
Akkor ide is:

Gazt szerelt valaki panelban?
Odebb szeretnem tenni a konyhaban a gazcsovet (kb. 1 meterrel) es a gazmuvek mondott ra egy 60-70 ezer forintos arat:-((( Merthogy gaz elzaras az egesz hazban (60 lakas), majd utana az osszes lakasban kell valamit csinalni a gaztuzhelynel (legtelenites, nyomasproba?).
Nem tud valaki esetleg valami olcsobb megoldast???

ll2002 Creative Commons License 2002.12.11 0 0 468
Szia,

A Vaillant kazánt a hagyományos 220 voltos termosztát is tudja vezérelni, ez két vezetéken csatlakozik és tulajdonképpen ki-be kapcsolja a kazánt.
Beköthető 24 voltos vezérlés is, ez 3 vezetéken csatlakozik (másik három csatlakozóra). Ilyenek a Vaillant termosztátok is, ráadásul a régebbiekben (VRT-PZA) beállítható,hogy hagyományos kétpont szabályzással vagy analóg szabályzással működjön.
Tehát ha az új termosztátnak két érintkezője van akkor biztos, hogy nem tudja a kazánt folyamatosan szabályozni. Ha három vezetékkel lehet bekötni akkor szvsz. érdeklődni kell a Vaillantnál.
Egyébként a folyamatos szabályzással lényeges megtakarítást nem lehet elérni, viszont sokkal "kényelmesebb" hiszen sokkal pontosabb a hőmérséklet tartása mint a kétpontszabályzással.
LL

Előzmény: sujgojo (467)
sujgojo Creative Commons License 2002.12.10 0 0 467
Visszaternek erre a Vaillant termosztat ugyre, mert pont most akarok venni egy hetiprogramozhatot. masfel eve, amikor a kazant beuzemeltek, mar nem maradt penzem ra mert asszem kb. 30 ezer, igy megvettem a leggagyibb analog szabalyzot, meg a homerot is kisajnaltak belole 8 ezer forintert. Most talaltam egy Thermoflash Digi2 tipust, 12000 forint. A kerdes, az orok, mukodik e tokeletesen Vaillanttal, tudja e ezt a folyamatos teljesitmenyszabalyzast. Egy ismerosomnek mar mukodik ugyan, de azt mondtak neki, hogy amikor a kazan beindul, nem fokozatosan gyujt majd be, hanem csogazzal belobban, mint a regitpusoknal ez szokasos volt. ha ez valoban igy van, sok veszitek vele?
Abraka Dabra Creative Commons License 2002.12.09 0 0 466
Kedves second!
Megoldódott a háromjáratú probléma. A gond ott volt, hogy a csőre erősített kapilláris érzékelő nem volt szigetelő polifoammal letakarva, így a szobahőmérséklet miatt pontatlanul mért. Az igazi megoldás a merülő üveg lenne, de sajnos ebbe most nem vágtam bele, sőt a polifoammal sem volt tökéletes, így az időközben beszerzett kéz kerékkel 2 perc alatt összehangoltam a rendszert, a padlókörben 40 C van, a radiátorban 70-75. Ez megfelelő. Majd alkalmasint ráuszítom a szerelőt a termofejre, de nem ilyen hideg napokon.
Köszönöm a segítésgedet, sokat segítettél, hogy eljussak a probléma megoldásához.

ps: tegnap jópofa dolgok szinesítették napot: reggel gázművek tartott üzemszünetet, délutánra meg az egyik automata légtelenítő tömítése adta meg magát, épp amikor nem voltunk otthon, így a kazán idővel nyomáshiány miatt leállt, az egyik WC kissé úszott (még jó, hogy padlófűtés van:-) a fűtésszerelőnek meg hazavágtam a vasárnap délutánját, jöhetett tömítést cserélni...

Előzmény: Abraka Dabra (460)
renault Creative Commons License 2002.12.06 0 0 465
Sziasztok,

Leányfalun keresek gépésztervzőt gáz, villany és csatornabekötés engedélyeztetéséhez. juroplan.bt@chello.hu
Köszönöm.

keptn_kork Creative Commons License 2002.12.06 0 0 464
Kemenyes futes, jaja az olyan konvektor ami kemenybe van kotve.
Előzmény: Elm (463)
Elm Creative Commons License 2002.12.06 0 0 463
Kemenyes futotest vajon miiii? Letezik ilyen? (en nem tudom)
Konvektorra gondolsz? Mert ahelyett kombi cirko parapettel... hm, nem tennek ra sokat, hogy engedelyezik (persze lehet).
Előzmény: keptn_kork (461)
Elm Creative Commons License 2002.12.06 0 0 462
Persze, letezik parapetes a kombi cirkokbol, egy csomo tipusnak van kemenyes, es van parpet valtozata. Nezzel meg par arlistat, enis nemreg vettem a cirkot (kemenyest), es azert emlekszem, mert sokat nezegettem. Pl bppiacban (www.bppiac.hu), marmint az ujsagban neztem, volt jopar. Talan a fenti linkrol elindulva talalsz par boltot a neten is...

Az viszont tenyleg a masik kerdes, hogy engedik-e. A gazmuvek sokminden, csak nem konzekvens es kiszamithato. Kerni kell hivatalos velemenyt, hogy szabad-e.

Előzmény: keptn_kork (461)
keptn_kork Creative Commons License 2002.12.06 0 0 461
Haho!

Szoval ez egy szazeves gangos haz. A kemenyt belelni kellene. Ennek az arat szeretnem megsporolni.
Sok helyen lecsereltek a kemenyes futotesteket parapetesre, gondoltam ha letezik parapetes kazan, talan...

Előzmény: second (449)
Abraka Dabra Creative Commons License 2002.12.06 0 0 460
A boltot felhívtam, szerintük a számlán a 20-70 fokos van, de lehet, hogy nem azt adták ki? Mindenesetre még annyit tehetek, hogy mivel minden ágon van egy golyóscsap, azokkal megpróbálom ideiglenesen manuálisan beszabályozni, holnap meg megpróbálom kicserélni a termofejet.
Mondjuk csak ötször mondtam el, hogy padlófűtéshez kell. Másik félelmem, hogy szerintem az MNG-nek nincs is ilyen (???) legalábbi a weboldalukon nincs, akkor meg úgy szopatnak a boltban ahogy akarnak...
Előzmény: second (459)
second Creative Commons License 2002.12.06 0 0 459
Abraka,

az tuti, hogy akkor ez a termosztát oda nem való. Sejtem, hogy a szeleppel együtt, mint fan-coil keverőszelepet adták el, hűtési rendszerbe.
Amíg le nem cserélteted egy odavalóra, beállíthatod valami mérsékelt, 35-40°C körüli előremenőre. Még nagyon hideg nincsen, és ha eddig elment csak a radiátorokkal is, akkor eztán sem lesz egy darabig nagy gond. Mindenesetre kell a jó termosztát, mert a kézi beállítás nem ad állandó hőmérsékletet a padlónak.

Sec.

Előzmény: Abraka Dabra (458)
Abraka Dabra Creative Commons License 2002.12.05 0 0 458
Sajnos nem tudom miért nem. De azt hiszem most rátapintottál a lényegre. Megpróbáltam kép alapján beazonosítani, és a termofej a következő:

Erről azt írja a doksi, hogy:
Sollwertebereich: 6-28 C
Azt hiszem itt lehet a gond.
Most már csak az a kérdés, legalább ideiglenesen helyettesíthetem egy manuális állítással?
Előzmény: second (457)
second Creative Commons License 2002.12.05 0 0 457
Te Abrak Olvtárs,

nekem ezek a lapok nem látszanak.

A termosztátfejjel is lehet gond, ha nem olyan hőmérséklettartományra való, mint amire használni akarod.

Sec.

Előzmény: Abraka Dabra (456)
Abraka Dabra Creative Commons License 2002.12.05 0 0 456
Előzmény: Abraka Dabra (455)
Abraka Dabra Creative Commons License 2002.12.05 0 0 455
Átnéztem az mng.de-t de csak ez lehet, és ez bizony keverő. Akkor max a termofej nem jó?
Előzmény: Abraka Dabra (454)
Abraka Dabra Creative Commons License 2002.12.05 0 0 454
Ha minden igaz ő lesz az.
A háromjáratú T idom nélkül. Bár itt a lap alján is ott van, és azt írják, keverő, vagy átcsapó. De a pdf-ben csak keverőnek olvastam. Remélem azt kaptam...
Előzmény: second (452)
Abraka Dabra Creative Commons License 2002.12.05 0 0 453
nem motoros, mechanikus, egy termofej ül a tetején, aminek egy kapilláris távérzékelője van az előremenő csőre erősítve. A szelep tipusát megpróbálom kideríteni a számláról, vagy a szelepről.
Bár ha átcsapó lenne, akkor is kéne valaminek történnie, nem? Hiszen ha a termo érzékeli a meleget, akkor nyitnia kéne, ha meg hideget, akkor zárni, tehát max ide-oda csapkodna, de valamit reagálna. Nem?
Előzmény: second (452)
second Creative Commons License 2002.12.05 0 0 452
Azt még ha meg tudod fejteni, hogy milyen típusú a szelep, az sokat segíthet.
Nekem nincsen MNG anyagom, csak egy Honeywell, de az MNG a Honeywell része lett, amennyire tudom.
Aztán azt is tisztázzuk, hogy végül is ez ez motoros szelep? (Kell neki áram? :) )

Sec.

Abraka Dabra Creative Commons License 2002.12.05 0 0 451
További kérdés: honnan tudom, hogy keverő háromjáratú van beszerelve, vagy átcsapó? (Ha nem kérdezek hülyeséget...)
Előzmény: Abraka Dabra (450)
Abraka Dabra Creative Commons License 2002.12.05 0 0 450
Kedves sec!
Szerintem nyomon vagyunk.
Tehát: szelep MNG, 1". termofej szintén.
Az előremenő a kazánon mindig akkor esik le, ha a háromjáratú zárja a visszatérő ágat. Gondolom ilyenkor az a baj, hogy a teljes áramlás rázúdul a radiátorkörre, ami sokkal kisebb.
További figyelemreméltó éredekesség, hogy a termofej fordítva működik, azaz ha emelem, akkor hűl a víz, ha lefelé tekerem, akkor növekszik. És valóban, 5-ös állásban teljesen zárva van, 4-esben teljesen nyitva. Bennem még az is felmerült, hogy a termofej nem jó, és nem szabályoz rendesen. Ezért kérdeztem, hogy kiiktatható-e valahogy a termofej, mondjuk manuális beállítással helyettesítve?
A kazánt Honeywell CM67 irányítja, a nappaliban van, ami padló+rásegítő radiátor, de a termosztáttól messze. A helység nagy, de a termosztát hőfoka megfelel a hőérzetnek, tehát a szabályozás jónak tűnik, nem kapcsol soxor, de amikor kell, akkor igen.
A kazán kb. 75C-ra van állítva, amit ha zár a szelep, akkor simán meglép.
A radiátor kör van a háló, és gyerekszobákban, ezek kis tetőtéri szobák, a dolgozóban ami kb 13 m2, és a nappaliban rásegítésnek. Többi padló.
Előzmény: second (448)
second Creative Commons License 2002.12.05 0 0 449
Kapitány, Kapitányom!

Létezik. Más kérdés, hogy ehgedélyezik-e az illetéges hatóságok az installációt.
Milyen környülállások miatt lenne fontos, hogy ne nyitott rendszerű, függőleges égéstermékelvetzető rendszerbe legyen kötve a falikazán?

Sec.

Előzmény: keptn_kork (447)
second Creative Commons License 2002.12.05 0 0 448
Ettől féltem...
ugyanis így nem értem, hogyna történhet mindaz, ami történik. Feltételezve, hogy az egyes elemek jól működnek.
Egy gyanúm még van.
Az, hogy a kazán előremenője hány fokos, azt persze az is, vagy elsősorban az befolyásolja, hogy a szabályozó miként befolyásolja az ő működését. Tehát lehet, hogy az előremenő drasztikus csökkenése, nem a padlófűtési kör működésével függ össze. Esetleg csak éppen egybeesett egy lehűlési peiódus a kazánon azzal, hogy állítottál a padlófűtés háromjáatú szelepén. Ez nagyon banális lenne, de elképzelni el tudom.
Az ugyanis nagyon durva lenne, hogy a padlófűtési kör olyan teljesítményt képes kivenni ilyen viszonylag melegebb időben is, hogy a kazán képtelen tartani az előremenő hőfokát.

A háromjáratú szeleppel elég pontosan kellene tudnod beállítani a hőmérsékletet a padlókörökben.
Ha elfogadom, amit nem értek, hogy amikor 5(?) állásban a padlófűtési körökben 50°C a hőmérséklet, a kazán előremenője is ugyanennyi. Az kb. azt jelenti, hogy a háromjáratú a by-pass ágat teljesen zárja. A másik állásban a 20-22°C a padlófűtési előremenőben pedig azt sejteti, hogy csak a by-pass van nyitva, és a víz szép lassan átveszi környezeti hőmérsékletet. Pláne, hogy ilyenkor a kazán felől 75°C-os vizet kellene kapni, amiből már egy kicsi is érezhetően emelné a vízhőfokot. Nekem gyanús, hogy az a szelep nem működik rendesen, de nem tudom most megmondani, hogy mi a baj. De egyre jobban érdekel, mi sül ki ebből! :)

Milyen szabályozás irányítja a kazánt?
Ha belső hőmérsékletről vezérelt, akkor hol van a belső hőmérséklet érzékelője?
Mindenhol van radiátor is meg padlófűtés is?
Mekkora előremenő hőmérséklet van beállítva a kazánon?
Milyen gyártmány, típus, méret a háromjáratú szelep?

Sec.

Előzmény: Abraka Dabra (446)
keptn_kork Creative Commons License 2002.12.04 0 0 447
Jo napokat!

Szeretnem kombi cirkora upgradelni a jelenlegi futes es melegviz ellatasunkat. Letezik olyan kazan, amit nem kell kemenybe kotni? Parapetes?

thnx,
Kep

Abraka Dabra Creative Commons License 2002.12.04 0 0 446
Tehát:
Ha a háromjáratú termofejét 5-ös fokozatba állítom, akkor a 4. pontnál 20-22C-t mér a hőmérő, ha 5-ösbe, akkor 45-50C-t.
Első esetben az 1-es (vagy a 2-es) ponton 75 C az előremenő hőmérséklet, míg a másodikban kb 50C

A visszatérő hőmérsékletet nem tudom, mert azon nincs hőmérő, de gondolom a padlófűtés visszatérője hűti le a 6. ponton annyira, hogy a kazánon lévő hőmérő már csak 50C-t mutat. Ha meg 5-re rakom a termofejet, akkor a padlófűtés hideg. A kettő között lenne az igazság, csak arra meg nem áll be. Elnézést, ha zavaros vagyok, és köszi a sok fáradozásért.

Előzmény: second (445)
second Creative Commons License 2002.12.04 0 0 445
Aham...
Akkor az első ötletem kilőve... mert a rajz szerint nem működne a cucc.

Kezdem egyre kevésbé érteni, hogy melyik hőmérsékletekről beszélsz, melyikek hogyan változnak. Amit értettem, azt nem hiszem el. :)

A javított ábrán látható számok segítségével vegyük át még egyszer, ha nem gond! Köszi!

Sec.

Előzmény: Abraka Dabra (443)
Abraka Dabra Creative Commons License 2002.12.04 0 0 444
Egyébként pont így néz ki, csak még egy szivattyú van.
Előzmény: second (442)
Abraka Dabra Creative Commons License 2002.12.04 0 0 443
Húha, ez szép.
Nem, a padlófűtésnek van saját szivattyúja.
Előzmény: second (442)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!