Keresés

Részletes keresés

sajtosferi Creative Commons License 2012.01.29 0 0 6039

Helló Kecskeb

 

Örülök, hogy így látod. Az az igazi sajtász, aki egy alapízből különböző ízeket , aromákat tud kihozni!!!!

 

A viaszolással teljesen lezárod a sajtot a levegőtől, így a páratartalom nem lessz meghatározó, csak a hőmérséklet.

 

Valószinű, gogy penicilin törzsek valamelyike (P. Glauca), de gondolom, hogy nem a lé felszinén, inkább a sajton található. A csípős íz mindenesetre a zsirbomlására utal, ami természetesen nem rossz, sőt! Valahogy így képződik majd a rokfort is.

Előzmény: Kecskeb (6037)
Kecskeb Creative Commons License 2012.01.29 0 0 6038

Sziasztok!

 

Ez gondolom, hogy mindenkit érdekelhet:

 

http://www.vatera.hu/fazek_20_5_literes_rozsdamentes_uj_1539892088.html

 

 

Jön a tavasz és a nagy mennyiségű tej....már kezdett elegem lenni a 8 literes edénykéimből...

Ugyanez a fazék a webshopban 22000 Ft.

Szerintem megéri.

A pasi megbízható, postafordultával küldte az edényt....és igazából a beleöntött 20 liter tej csak a szegecselt fülig ért....tehát kb. 24. liter a szinültig mért űrtartalom.

Kecskeb Creative Commons License 2012.01.28 0 0 6037

 

Üdv Sajtosferi!

 

A friss gomolyát azt szoktam....de ha már nekiállok egy félkeménynek, akkor szeretném a sajt és a tej saját ízét érezni....legalábbis az elsőnél....

Aztán majd később....

 

Ha leviaszolom, akkor is számít a páratartalom, vagy az teljesen lezárja?

 

Egyre jobb fetát sikerült csinálnom kecsketejből....viszont észrevettem, hogy (mivel mindig elfelejtek falapocskát venni a gyógyszertárban) ha kilóg egy darab feta a savóból, akkor egy zöldesszürke penészréteg képződik a savó tetején. (5 literes üvegben szoktam tárolni hasábra vágva)

 

Ettől a penésztől  enyhe de nagyon finom rokfortos íze lesz a fetának. Maga a penész az egy darabban eltávolítható a savó tetejéről, tehát nem esszük meg...de a sajtnak ami a tetején van nagyon kellemes íze lesz...

Merjek vele játszani?

Előzmény: sajtosferi (6036)
sajtosferi Creative Commons License 2012.01.28 0 0 6036

Helló Kecskeb

 

Persze, hogy nem muszály fűszerezni!!!! Ha mégis akkor, zöldbors, kömény, fokhagyma, kakukkfű.

A penészekről röviden csak annyit, hogy ami fehér zöld, vagy kékeszöld azzal nincs baj, ha más egyébb szinű akkor óvatosnak lenni

 

Előzmény: Kecskeb (6032)
Kecskeb Creative Commons License 2012.01.28 0 0 6035

Jó drága felétek a tej!!!

Ha elmegyek 12 km-re a tehenészetbe, ott még 120 ft....meg egy ezres a benzin oda-vissza....oda sok tejért éri meg elmenni...

Ha a "bocisautó" hozza, akkor 160 ft.....most akarják 180-ra felemelni...

Előzmény: babuci73 (6034)
babuci73 Creative Commons License 2012.01.28 0 0 6034

Én má úúúúúúgy mennék fejni...:)))

...de hiába lesem őket árgus szemekkel, pedig figyelek erősen, a szemem majd ki folyik:), de nem látom, hogy babázni akarnának....:(

Órákat nézegetem őket, tapogatom, de semmi...

 

Na meg azér 200 ft-os vett tejből mégse esik olyan jól sajtolni. :(

főleg, hogy jó ha három napig kitart egy adag.

 

Előzmény: Kecskeb (6033)
Kecskeb Creative Commons License 2012.01.28 0 0 6033

Már én is alig várom!!!

:-)))

Előzmény: babuci73 (6029)
Kecskeb Creative Commons License 2012.01.27 0 0 6032

Köszönöm szépen!

 

Igazából azon nem gondolkoztam, hogy mivel fűszerezzem....hiszen azt gondoltam, hogy a CHN majd a hosszabb (1-3 hónapos) érlelés során csinál valami ízt neki...

Vagy kellene bele valami fűszer?

 

A penésztől nem idegenkedem....csak félek, hogy nem tudom megkülönböztetni a jó penészt a rossztól...

Előzmény: sajtosferi (6031)
sajtosferi Creative Commons License 2012.01.27 0 0 6031

Helló Kecskeb!

 

Feltétlenűl az egy kiló, és a húsz kiló között.

Sajttipustól függő, mennyi idő után kívánod elfogyasztani, mivel füszerezed, milyen érlelési módót használsz.

Sajtkilógrammra számoljuk, de csak akkor ha hosszabb érlelést kivánsz. De válaszolva, 3-tól 20kg/sajtkg

Lehetőleg lassú utómelegítéss célszerű. 

Ha nem szereted a penészeket, akkor lehet viasz is, de kauting is jó.

Előzmény: Kecskeb (6028)
zsuzska60 Creative Commons License 2012.01.27 0 0 6030

Sziasztok!

Egy másik fórumról másolok ide nektek pH mérő vásárlási lehetőséget.

ott bevált, nekem is van:

ph mérőt én ilyet vettem:  


pH-009 IA Pen Type pH Meter Digital Tester Hydro

 

és ezen az oldalon kapni:

 

http://shop.ebay.com/i.html?_nkw=digital+ph+meter&_sacat=0&_odkw=electric+pepper+grinder&_osacat=0&_trksid=p3286.c0.m270.l1311

 

másfél hét alatt megjött, 13.23 dollár, a szállítás ingyenes.

 

 

másik megoldás:

vatera

http://epitkezes-otthon.vatera.hu/kert_mezogazdasag/medence_es_kellekek/digitalis_folyadek_ph_mero_muszer_1540826483.html

 

én így vettem, mert nem bíztam a külföldiben. Kollégáknak bejött az is és olcsóbb volt.

Üdv

Előzmény: Kecskeb (6015)
babuci73 Creative Commons License 2012.01.27 0 0 6029

Ne reménykedj:)))

 

Talán majd ha lesz napi 10-15 liter tejünk :)

 

Na de akkor sajtot etetek velük sajttal, oszt majd csak megúnják:))

 

....akkor talán tudunk félrerakni....

Előzmény: Kecskeb (6027)
Kecskeb Creative Commons License 2012.01.27 0 0 6028

Hahóóóó! Félkeménysajt-szakértők!!!

 

Volna pár kérdésem:

 

1/ Mi a jó méret, a félkemény sajt készítéséhez? (fél kilós, 1 kilós, két kilós?.....melyik a jobb?)

 

2/ Melyik hőfokon érdemes kimelegíteni a három közül?

 

3/ Így elsőre nem nagyon szeretnék vacakolni a súlyokkal....nincs is sok lehetőségem....elég, ha mondjuk rápakolok kb. 20 kg-ot....oszt' hadd nyomja?

 

4/ A kimelegítést forró vízzel kell megoldani vagy sima lassú gázláng és kevergetés is megfelel?

 

5/ A hosszú érleléshez kell a viasz, vagy sima folpack is megteszi?

 

Köszi

Kecskeb Creative Commons License 2012.01.27 0 0 6027

Köszönöm szépen!

 

Ha egyszer az életben el tudok dugni egy-két kiló nyersanyagot a család elől, feltétlenül kipróbálom!

:-)))

Előzmény: sajtosferi (6026)
sajtosferi Creative Commons License 2012.01.26 0 0 6026

helló kecskeb

 

Természetesen bármelyik állat tejéből, de az igazi a juh

Előzmény: Kecskeb (6023)
trebook Creative Commons License 2012.01.26 0 0 6025

Én kipróbálom kecsketúróval is.Jó lenne ha más is megcsinálná és osztanánk a tapasztalatokat.

 

 Ha esetleg vki kedvet kapna a juhtejes munkához tudok ájánlanifajtatiszta tejelő cigájákat.

Én 3 hete vettem egy 2 éves anyát egy hetes kos bárányával 50 ezerért Makóról.

Az anya tbc mentes a véreredménye még nem érkezett meg de eszik iszik a bárány meg hatalmas és ugrál mint egy kenguru.

 Suffolkra vált a gazda.

Sztem megéri nekem már nem ez az első tejelő cigájám,ezért adtam érte ennyit.Több tejet ad a merinóktól fejni is könnyebb A kost megtartom az anyajuhaimhoz.

Előzmény: Kecskeb (6023)
trebook Creative Commons License 2012.01.26 0 0 6024

Köszönöm!

Nagyon jó hogy még hűteni se kell!

Előzmény: sajtosferi (6022)
Kecskeb Creative Commons License 2012.01.25 0 0 6023

Szia sajtosferi!

 

Működne ez esetleg kecske, vagy tehéntúróval is vagy csak a juhtúró alkalmas rá?

Előzmény: sajtosferi (6022)
sajtosferi Creative Commons License 2012.01.25 0 0 6022

Helló trebook!

 

Próbáld meg a begyurt levegőtől jól elzárt juhtúrót meleg(20-25°C) helyen tartani, és legalább 6 hónapig nem megbontani

Előzmény: trebook (6021)
trebook Creative Commons License 2012.01.25 0 0 6021

Sziasztok!

 

Régi olvasója vagyok a topicnak de csak ritkán írogatok.Nagyon tetszik ez a fórum sokat tanultam belőle.

 Másfél éve csinálgatom a kecsó és juhsajtocskáimat,ill. túrót.

A juhtúrót oltóval készítettem ami nagyon finom lett,de nincs az a csípős íze.

 Szeretnék ilyen csípőset is készíteni.Hátha van itt valaki aki jártasabb ebben a témában,és osztaná  a tapasztalatait.?    

Kecskeb Creative Commons License 2012.01.24 0 0 6020

Azt megvettem és másnap visszaküldtem.....totál alkalmatlan volt...

 

 

Most én is ezen gondolkozom....kifejezetten élelmiszerekhez tervezték....valszeg beválik...

Előzmény: Kriszkrosz1 (6019)
Kriszkrosz1 Creative Commons License 2012.01.24 0 0 6019

Köszi, megnéztem, tényleg jónak tűnik! Az ára sem katasztrófa...A tiéd hogy szuperál végül? 

Előzmény: Kecskeb (6015)
tavaszváró68 Creative Commons License 2012.01.24 0 0 6018

Nagyon szépen köszi!

Kecskeb Creative Commons License 2012.01.24 0 0 6017
Előzmény: tavaszváró68 (6016)
tavaszváró68 Creative Commons License 2012.01.24 0 0 6016

Sziasztok! Segítsetek nekem! Kb. hol találom a "sajtosferi" általatok sokat emlegetett békésibio videóját? Itt vagyok tudásra szomjasan egy alapműnek tartott, ráadásul az Ő neve által fémjelzett tudnivalóval szemben, és nem sok időm van a keresgélésre. Köszi előre is!

Kecskeb Creative Commons License 2012.01.24 0 0 6015

Sziasztok!

 

Találtam egy viszonylag olcsó, de sajtozáshoz megfelelőnek tűnő ph-mérőt, ha valakit érdekelne...

 

http://www.grando.hu/muszaki-cikkek/muszerek-alkatreszek/merestechnika/digitalis-ph-mero-0-1-ph-pontossaggal-ad-11-1483395909.html?id=1483395909

 

 

Üdv

Miska-Maska Creative Commons License 2012.01.23 0 0 6014

Szia.

 

Én úgy tudom hogy ezt nem lehet érlelni.Olajban viszont el tudod tenni.Itt egy recept ,ezt én is kaptam.:)

http://grocceni.com/recept/labna.html.

 

Bármit tehetsz bele amit szeret a család .

Nekem jobban ízlett vajkrémként ,mint olajos golyóként ,de ez is jó .

 

Előzmény: smke89 (6013)
smke89 Creative Commons License 2012.01.23 0 0 6013

Köszi az infokat!

Végül sikerült is joghurtot készítenem. Fele elfogyott. Másik felét lecsöpögtettem, finom vajkrémre emlékeztet az íze, állaga. Ezt lehet érlelni, hogy sajt legyen belőle? :-)

genziana Creative Commons License 2012.01.21 0 0 6012

Szia!

Jaj de örülök, már gondolokdtam, hogy írok pár sort, mert már aggódtam, hogy nem vagy .....

 

Köszi az infót meg is nézem...

Előzmény: szederborkaa (5997)
babuci73 Creative Commons License 2012.01.19 0 0 6011

Jól néz ki. Füstölt? 2*16 óra mi?

Előzmény: vevv (6010)
vevv Creative Commons License 2012.01.19 0 0 6010

lemaradt...

Előzmény: vevv (6009)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!