Örülök, hogy így látod. Az az igazi sajtász, aki egy alapízből különböző ízeket , aromákat tud kihozni!!!!
A viaszolással teljesen lezárod a sajtot a levegőtől, így a páratartalom nem lessz meghatározó, csak a hőmérséklet.
Valószinű, gogy penicilin törzsek valamelyike (P. Glauca), de gondolom, hogy nem a lé felszinén, inkább a sajton található. A csípős íz mindenesetre a zsirbomlására utal, ami természetesen nem rossz, sőt! Valahogy így képződik majd a rokfort is.
Jön a tavasz és a nagy mennyiségű tej....már kezdett elegem lenni a 8 literes edénykéimből...
Ugyanez a fazék a webshopban 22000 Ft.
Szerintem megéri.
A pasi megbízható, postafordultával küldte az edényt....és igazából a beleöntött 20 liter tej csak a szegecselt fülig ért....tehát kb. 24. liter a szinültig mért űrtartalom.
A friss gomolyát azt szoktam....de ha már nekiállok egy félkeménynek, akkor szeretném a sajt és a tej saját ízét érezni....legalábbis az elsőnél....
Aztán majd később....
Ha leviaszolom, akkor is számít a páratartalom, vagy az teljesen lezárja?
Egyre jobb fetát sikerült csinálnom kecsketejből....viszont észrevettem, hogy (mivel mindig elfelejtek falapocskát venni a gyógyszertárban) ha kilóg egy darab feta a savóból, akkor egy zöldesszürke penészréteg képződik a savó tetején. (5 literes üvegben szoktam tárolni hasábra vágva)
Ettől a penésztől enyhe de nagyon finom rokfortos íze lesz a fetának. Maga a penész az egy darabban eltávolítható a savó tetejéről, tehát nem esszük meg...de a sajtnak ami a tetején van nagyon kellemes íze lesz...
Igazából azon nem gondolkoztam, hogy mivel fűszerezzem....hiszen azt gondoltam, hogy a CHN majd a hosszabb (1-3 hónapos) érlelés során csinál valami ízt neki...
Vagy kellene bele valami fűszer?
A penésztől nem idegenkedem....csak félek, hogy nem tudom megkülönböztetni a jó penészt a rossztól...
Én kipróbálom kecsketúróval is.Jó lenne ha más is megcsinálná és osztanánk a tapasztalatokat.
Ha esetleg vki kedvet kapna a juhtejes munkához tudok ájánlanifajtatiszta tejelő cigájákat.
Én 3 hete vettem egy 2 éves anyát egy hetes kos bárányával 50 ezerért Makóról.
Az anya tbc mentes a véreredménye még nem érkezett meg de eszik iszik a bárány meg hatalmas és ugrál mint egy kenguru.
Suffolkra vált a gazda.
Sztem megéri nekem már nem ez az első tejelő cigájám,ezért adtam érte ennyit.Több tejet ad a merinóktól fejni is könnyebb A kost megtartom az anyajuhaimhoz.
Sziasztok! Segítsetek nekem! Kb. hol találom a "sajtosferi" általatok sokat emlegetett békésibio videóját? Itt vagyok tudásra szomjasan egy alapműnek tartott, ráadásul az Ő neve által fémjelzett tudnivalóval szemben, és nem sok időm van a keresgélésre. Köszi előre is!
Végül sikerült is joghurtot készítenem. Fele elfogyott. Másik felét lecsöpögtettem, finom vajkrémre emlékeztet az íze, állaga. Ezt lehet érlelni, hogy sajt legyen belőle? :-)