Keresés

Részletes keresés

Infomaker Creative Commons License 2002.12.14 0 0 483
Visszakanyarodva még a Vaillant kazán témára:

Már be van a leendő új kégliben üzemelve a fűtés, hogy ne fagyjanak szét a dolgok, és Vaillant a termosztát is:

Típusa: Vaillant VRT40

Ahogy gondoltam, a legegyszerűbb...

1 nagy tekerentyű van rajta, amivel a hőmérsékletet állítod.

Előzmény: second (480)
Droopy Creative Commons License 2002.12.13 0 0 482
Second!
Megint bajom van, evente egyszer biztos:)
Tema:cirkulacios vezetek a hasznalati melegvizen
Kazan:Duval Twin 24 kw-os (belso melegviztaroloval) addig ok hogy a legtavolabbi pontrol visszajon egy 16-os henco egy dunfoss erre tervezett keringeto szivattyuval es egy 1/2 colos T-vel visszataplalom a bojlerbe (ott ahol egyebirant a hideg viz menne bele) de:
1. hova kell visszacsapo szelep?
2. nem tuningolom-e tul a kazant nyomasilag?

Droopy

Előzmény: second (480)
hobe Creative Commons License 2002.12.13 0 0 481
Nem baj, azert koszonom a segitseget!:-)
Előzmény: second (480)
second Creative Commons License 2002.12.13 0 0 480
Aham. Akkor tényleg nem jó a bekötés flexibilis csővel. Én értettem félre a dolgot.

Sec.

Előzmény: hobe (479)
hobe Creative Commons License 2002.12.13 0 0 479
Sec.

Azert ez igy nem teljesen igaz, mert a nyomvonal is valtozna! Ugyanis most fontrol a konyha egyik falanak a kozepen kanyarodik le a cso es el akarom vinni a sarokig. A flexi nem megoldas, mert baromi ronda lenne egy meteres darab a falon vizszintesen, 80 cm magassagban! Raadasul a tuzhely folott kene mennie, mert melette mar nincs hely.
Ugyhogy sajnos mindenkeppen a mostani csovet kell piszkalni:-((

Előzmény: second (478)
second Creative Commons License 2002.12.12 0 0 478
Hobe,

ha jól értem, akkor a meglévő cső nyomvonala nem véltozna, csak a készülék kerülne odébb egy méterrel kb. Szerintem ezt meg lehetne oldani egy flexi csővel is. Elzárva a csapot, készülék le, flexi cső fel, készülékre ráköt. Természetesen nem házi kivitelezésben, hanem minősített gázszerelővel.

A vázolt szereléstechnikai bravúr működik, csak életvédelmileg hiányos válasz. Ilyeneket én nem ajánlgatok. :)

Sec.

Előzmény: hobe (474)
ll2002 Creative Commons License 2002.12.12 0 0 477
Szia,

Végül is tud akár 60%-al működni. De hagyományos termosztáttal (szerintem) nem könnyű megvalósítani a programozott éjszakai fűtéscsökkentést. Mert miről is van szó: az én házam hőn tartására mostanság (-5..-10fok külső) kb. 60 fokos előremenő víz szükségeltetik a radiátorokban, ez fedezi a hőveszteséget. A felfűtésnek sokkal nagyobb az energiaigénye tehát ott kb. 80 fokos víz szükséges. Ha a termosztát csak ki-be kapcsolgatja a kazánt és az mondjuk 70 fokig melegíti a vizet akkor a ház sokkal lassabban éri el a kívánt hőmérsékletet (mert nem 80 fokos víz kering)és ha elérte akkor kb. 10 fokkal többre fűti a vizet mint ami elég lenne.
Tehát ezért írtam, hogy elsősorban a kényelem nő meg, energiatakarékosság abból adódik, hogy nem fűti túl a lakást, illetve hirtelen felfűt és így tovább lehet csökkentett hőmérséklet.
http://edit-de.vaillant.com/mod/netmedia_pdf/data/techn_dat_pza.pdf
A leírás utolsó oldalán látható a karakterisztikája a szabályzásnak.
Én ezt a szabályzást idén január óta használom, előtte hagyományos volt. Lényeges különbség nem tapasztalható, de szerintem akár 10% különbséget sem könnyű kimutatni csak hoszabb távon.

Üdv

Előzmény: sujgojo (475)
Abraka Dabra Creative Commons License 2002.12.12 0 0 476
Ha már a gáznál tartunk...
Naponta kimarad negyedórára a gáz. Érdeklődtünk a TIGÁZ-nál, azt mondták a kivitelező az utcai csőben benne hagyta a vizet, így mióta fagy, azóta valami biztonsági szelep leold. Naponta jönnek Gödöllőről légteleníteni Pécelre, és csuklik a kivitelező, mert a TIGÁZ diszpécser szidja mint a bokrot. Mi is, mert nem hagyhatjuk ott a lakást, mert ha elmegy a gáz, akkor mikor visszajön be kell nyomni a nyomásszabályzot. Cooool.
sujgojo Creative Commons License 2002.12.12 0 0 475
koszi a valaszt. ez a termosztat bekotheto 230V es 24V uzemmodban is, tehat elvileg tudja mind a ket szabalyzast. Most mar csak azt nem ertem, pedig komolyan vegig olvastam a topikot, hogy tulajdonkeppen mi az az analog vagy folyamatos szabalyzas? Hogy a kazan kepes 60% teljesitmennyel is uzemelni, ha a termosztat erre utasitja, nem csak 0 vagy 100%-kal? Es ez hol eredmenyez megtakaritast, vagy ahogy te mondod nem is annyira jo? %ban kifejezheto kb.?
Előzmény: ll2002 (468)
hobe Creative Commons License 2002.12.12 0 0 474
Sec.

Koszi a szakszeru magyarazatot, igy vilagos, hogy miert kell mindenhol elzarni:-) Akkor az szerencse, hogy az elson lakom es alattam nincs senki?:-)
A keszuleket szeretnem visszahelyezni az eredeti helyere es hegeszteni sem kene, mert menetes a cso vege a lekanyarodasnal. Oda be kellene tenni egy kb. 1 m-es darabot es ennyi lenne az egesz. Na, en ezert a 60-70 ezret sokallom.
Ma meg megkerdezem a muszaki gondnokot, hogy kulon el lehet-e zarni a gazt az en soromon levo lakasokban vagy csak az osszesben egyszerre.
A panellakas felujitas topikban valaszoltak masok is, ott ajanlanak szerelot, aki a kisnyomasu csovon kijovo gazt begyujtja es meg hegeszt is mellette.. Ez mondjuk nekem egy kicsit mar meredek!

Előzmény: second (473)
second Creative Commons License 2002.12.12 0 0 473
Egyébként a cső van útban, vagy a készüléket szeretnéd odébbhelyezni?

Sec.

Előzmény: hobe (471)
second Creative Commons License 2002.12.12 0 0 472
Elsősorban a biztonság kedvéért.
Szerintem sem kellene minden lakásban, csak az alattad levőkben. Az sem biztos, hogy a teljes épület gázhálózatát ki kell zárni, elvben lehetséges, hogy a felszállókat egyesével is el lehet zárni gáztömören.

Mivel a földgáz könnyebb a levegőnél a cső megbontása alatti részekből kiszökik a gáz, a helyét levegő tölti ki. Amikor a szerelés végeztével újra nyomás alá helyezik a kérdéses vezetékszakaszt, a levegőt bentreked. Ezt érdemes ellenőrzött körülmények közt kiereszteni a csőből. Különben előfordulhatna, hogy valahova jut (vagy ott maradt)annyi gáz, hogy a főzőlapot begyújtsa Kovács néni, de jön egy levegőadag, elfújja a lángot, és ha a lángőr nem működik rendesen, akkor ott a jó kis gázömlés. Ha Kovács néni későn veszi észre, akkor a szomszéd esetleg utoljára csenget be hozzá.
Tudom, hogy soknak tűnik ebben a ha, de a kockázat is nagy. Ezért nagyon "túlbiztosítottak" a gázzal, égésterémékelvezetéssel kapcsolatos szabályok.

Sec.

Előzmény: hobe (471)
hobe Creative Commons License 2002.12.11 0 0 471
Szia!

Van a leagazasban elzaro, de a vegen:-( Azt en latom, hogy el kell zarni az egesz hazban a gazt, csak az nem vilagos, hogy miert kell a megnyitas utan az OSSZES lakasban meg ellenorizni valamit. Akkor en most jol megszivtam, mert egy 60 lakasos panelban lakom?:-(

Előzmény: second (470)
second Creative Commons License 2002.12.11 0 0 470
Kedves Hobe,

Kérdéseim:
Van-e a te leágazásodban elzáró?
Ha van, előtte vagy utána kellene megbontani a csövet?
Ha utána, akkor nem kell kizárni az egész házat.
Ha nincs vagy előtte kellene szerelni, az gond; akkor viszont tényleg nem nagyon van más alternatíva, ami teljesen biztonságos.

Sec.

Előzmény: hobe (469)
hobe Creative Commons License 2002.12.11 0 0 469
Akkor ide is:

Gazt szerelt valaki panelban?
Odebb szeretnem tenni a konyhaban a gazcsovet (kb. 1 meterrel) es a gazmuvek mondott ra egy 60-70 ezer forintos arat:-((( Merthogy gaz elzaras az egesz hazban (60 lakas), majd utana az osszes lakasban kell valamit csinalni a gaztuzhelynel (legtelenites, nyomasproba?).
Nem tud valaki esetleg valami olcsobb megoldast???

ll2002 Creative Commons License 2002.12.11 0 0 468
Szia,

A Vaillant kazánt a hagyományos 220 voltos termosztát is tudja vezérelni, ez két vezetéken csatlakozik és tulajdonképpen ki-be kapcsolja a kazánt.
Beköthető 24 voltos vezérlés is, ez 3 vezetéken csatlakozik (másik három csatlakozóra). Ilyenek a Vaillant termosztátok is, ráadásul a régebbiekben (VRT-PZA) beállítható,hogy hagyományos kétpont szabályzással vagy analóg szabályzással működjön.
Tehát ha az új termosztátnak két érintkezője van akkor biztos, hogy nem tudja a kazánt folyamatosan szabályozni. Ha három vezetékkel lehet bekötni akkor szvsz. érdeklődni kell a Vaillantnál.
Egyébként a folyamatos szabályzással lényeges megtakarítást nem lehet elérni, viszont sokkal "kényelmesebb" hiszen sokkal pontosabb a hőmérséklet tartása mint a kétpontszabályzással.
LL

Előzmény: sujgojo (467)
sujgojo Creative Commons License 2002.12.10 0 0 467
Visszaternek erre a Vaillant termosztat ugyre, mert pont most akarok venni egy hetiprogramozhatot. masfel eve, amikor a kazant beuzemeltek, mar nem maradt penzem ra mert asszem kb. 30 ezer, igy megvettem a leggagyibb analog szabalyzot, meg a homerot is kisajnaltak belole 8 ezer forintert. Most talaltam egy Thermoflash Digi2 tipust, 12000 forint. A kerdes, az orok, mukodik e tokeletesen Vaillanttal, tudja e ezt a folyamatos teljesitmenyszabalyzast. Egy ismerosomnek mar mukodik ugyan, de azt mondtak neki, hogy amikor a kazan beindul, nem fokozatosan gyujt majd be, hanem csogazzal belobban, mint a regitpusoknal ez szokasos volt. ha ez valoban igy van, sok veszitek vele?
Abraka Dabra Creative Commons License 2002.12.09 0 0 466
Kedves second!
Megoldódott a háromjáratú probléma. A gond ott volt, hogy a csőre erősített kapilláris érzékelő nem volt szigetelő polifoammal letakarva, így a szobahőmérséklet miatt pontatlanul mért. Az igazi megoldás a merülő üveg lenne, de sajnos ebbe most nem vágtam bele, sőt a polifoammal sem volt tökéletes, így az időközben beszerzett kéz kerékkel 2 perc alatt összehangoltam a rendszert, a padlókörben 40 C van, a radiátorban 70-75. Ez megfelelő. Majd alkalmasint ráuszítom a szerelőt a termofejre, de nem ilyen hideg napokon.
Köszönöm a segítésgedet, sokat segítettél, hogy eljussak a probléma megoldásához.

ps: tegnap jópofa dolgok szinesítették napot: reggel gázművek tartott üzemszünetet, délutánra meg az egyik automata légtelenítő tömítése adta meg magát, épp amikor nem voltunk otthon, így a kazán idővel nyomáshiány miatt leállt, az egyik WC kissé úszott (még jó, hogy padlófűtés van:-) a fűtésszerelőnek meg hazavágtam a vasárnap délutánját, jöhetett tömítést cserélni...

Előzmény: Abraka Dabra (460)
renault Creative Commons License 2002.12.06 0 0 465
Sziasztok,

Leányfalun keresek gépésztervzőt gáz, villany és csatornabekötés engedélyeztetéséhez. juroplan.bt@chello.hu
Köszönöm.

keptn_kork Creative Commons License 2002.12.06 0 0 464
Kemenyes futes, jaja az olyan konvektor ami kemenybe van kotve.
Előzmény: Elm (463)
Elm Creative Commons License 2002.12.06 0 0 463
Kemenyes futotest vajon miiii? Letezik ilyen? (en nem tudom)
Konvektorra gondolsz? Mert ahelyett kombi cirko parapettel... hm, nem tennek ra sokat, hogy engedelyezik (persze lehet).
Előzmény: keptn_kork (461)
Elm Creative Commons License 2002.12.06 0 0 462
Persze, letezik parapetes a kombi cirkokbol, egy csomo tipusnak van kemenyes, es van parpet valtozata. Nezzel meg par arlistat, enis nemreg vettem a cirkot (kemenyest), es azert emlekszem, mert sokat nezegettem. Pl bppiacban (www.bppiac.hu), marmint az ujsagban neztem, volt jopar. Talan a fenti linkrol elindulva talalsz par boltot a neten is...

Az viszont tenyleg a masik kerdes, hogy engedik-e. A gazmuvek sokminden, csak nem konzekvens es kiszamithato. Kerni kell hivatalos velemenyt, hogy szabad-e.

Előzmény: keptn_kork (461)
keptn_kork Creative Commons License 2002.12.06 0 0 461
Haho!

Szoval ez egy szazeves gangos haz. A kemenyt belelni kellene. Ennek az arat szeretnem megsporolni.
Sok helyen lecsereltek a kemenyes futotesteket parapetesre, gondoltam ha letezik parapetes kazan, talan...

Előzmény: second (449)
Abraka Dabra Creative Commons License 2002.12.06 0 0 460
A boltot felhívtam, szerintük a számlán a 20-70 fokos van, de lehet, hogy nem azt adták ki? Mindenesetre még annyit tehetek, hogy mivel minden ágon van egy golyóscsap, azokkal megpróbálom ideiglenesen manuálisan beszabályozni, holnap meg megpróbálom kicserélni a termofejet.
Mondjuk csak ötször mondtam el, hogy padlófűtéshez kell. Másik félelmem, hogy szerintem az MNG-nek nincs is ilyen (???) legalábbi a weboldalukon nincs, akkor meg úgy szopatnak a boltban ahogy akarnak...
Előzmény: second (459)
second Creative Commons License 2002.12.06 0 0 459
Abraka,

az tuti, hogy akkor ez a termosztát oda nem való. Sejtem, hogy a szeleppel együtt, mint fan-coil keverőszelepet adták el, hűtési rendszerbe.
Amíg le nem cserélteted egy odavalóra, beállíthatod valami mérsékelt, 35-40°C körüli előremenőre. Még nagyon hideg nincsen, és ha eddig elment csak a radiátorokkal is, akkor eztán sem lesz egy darabig nagy gond. Mindenesetre kell a jó termosztát, mert a kézi beállítás nem ad állandó hőmérsékletet a padlónak.

Sec.

Előzmény: Abraka Dabra (458)
Abraka Dabra Creative Commons License 2002.12.05 0 0 458
Sajnos nem tudom miért nem. De azt hiszem most rátapintottál a lényegre. Megpróbáltam kép alapján beazonosítani, és a termofej a következő:

Erről azt írja a doksi, hogy:
Sollwertebereich: 6-28 C
Azt hiszem itt lehet a gond.
Most már csak az a kérdés, legalább ideiglenesen helyettesíthetem egy manuális állítással?
Előzmény: second (457)
second Creative Commons License 2002.12.05 0 0 457
Te Abrak Olvtárs,

nekem ezek a lapok nem látszanak.

A termosztátfejjel is lehet gond, ha nem olyan hőmérséklettartományra való, mint amire használni akarod.

Sec.

Előzmény: Abraka Dabra (456)
Abraka Dabra Creative Commons License 2002.12.05 0 0 456
Előzmény: Abraka Dabra (455)
Abraka Dabra Creative Commons License 2002.12.05 0 0 455
Átnéztem az mng.de-t de csak ez lehet, és ez bizony keverő. Akkor max a termofej nem jó?
Előzmény: Abraka Dabra (454)
Abraka Dabra Creative Commons License 2002.12.05 0 0 454
Ha minden igaz ő lesz az.
A háromjáratú T idom nélkül. Bár itt a lap alján is ott van, és azt írják, keverő, vagy átcsapó. De a pdf-ben csak keverőnek olvastam. Remélem azt kaptam...
Előzmény: second (452)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!