Tavaly úgy csináltam, hogy lehúztam a héját, de amikor egy fazéknyi paradicsom összejött már, a héjakat összeturmixoltam és visszatettem. Valóban sok íz van benne, kár lenne érte.
Egy adaghoz raktam bazsalikomot is, bár olyan nagy híve nem vagyok az előre ízesítésnek, de ez bejött. Idén is ez lesz.
Il képén úgy láttam, hogy héjastól van az üvegben, de most megnéztem pár receptet, azok közül van, aki forró vízbe mártva lehúzza. Én nem fogom, szerintem felhasználáskor kicsusszan majd belőle.
Pl. pizzára, salátákba, olivaolajjal meglocsolva pirítósra, stb. isteni, pedig én csak a bolti olaszt kóstoltam eddig. De szoktam leforrázott magozott paprikát is üvegbe tenni, forró paradicsomlével nyakonöntve, abból van a legfinomabb töltött paprika télen.
Tavaly én is úgy jártam pont a rédeissel, hogy determinált lett a palánta.....emelt hangon reklamáltam és miután beolvastam valami számsort a tasakról elnézést kértek mert ez a sorozat determinált a folyton növős tasakba került.
6000 forintig bármit rendelhettem az árjegyzékükből s másnap ingyen hozta házhoz a posta.
Azért olyan rosszul nem jártam a sorból kidobott 5 ! palántával-
Egyébként kálium hiány ha a kacs körül sárga marad.
Köszönöm, én is kipróbálom. Van szilva alakú koktél szerű parim(nem tudom a nevét mert nem találok a neten ilyet. Sok éve vetem, egyszer kaptam a magot), biztos megfelel.
Szép. Jól látszik, hogy fürtösen, szinte emeletenként vannak, a formájuk kicsit csúcsos. Klasszikus fajta, elsősorban szósznak, mártásnak. Indeterminált. San Marzano 2.
Nem értem ezt az eltevési formát. Az üvegben nyers paradicsom van, azok tetején friss bazsalikom levél ? Ezt öntöd fel szintén nyers paradicsom lével ? Vagy felfőzöttel? Száraz dunsztba teszed és kész? vagy nyer minden, és lezárás után csak be a kamrába ? Meddig áll így el ? Ez nagyon tetszik.
Köszönöm, a magokat majd figyelem, de már csak jövőre. :)
Mondhatom hogy a legrosszabb paradicsom volt amit eddig ismerek, a tasakra az volt írva hogy folyton növő, ezzel szemben kicsi maradt, a bogyók fél oldala csak sárga lett, és mindnek zöld volt még a felső része mikor lepotyogott.
A lungórol csak hallottam, de felénk nem kapható kerestem, a többiről amikről írtál, még nem hallottam. Itt gazdaboltban ezek nincsenek.
De nem bánkódok e miatt, hisz néhány félét aszaltam, és mind mennyei finom volt. :)
Nem tudom, hogy milyen San Marzanód volt, biztos, valamelyik hazai forgalmazó, itthoni termelése. A SM az egyik legfinomabb paradicsom fajtakör. Nem véletlen, hogy a világhírű olasz paradicsom szószokat, konzerveket, pizzafeltéteket ebből készítik. Valamint ez a legjobb aszalni, mivel húsos, leve alig van.
A termések jellegzetes szilvaszerű alakja, az utánozhatatlan keserédes íz, intenzív piros szín, kevés mag, bő rost tartalom, illatos, gazdag aroma jellemzi, és tesz sok embert a rajongójává. Az idők folyamán több alváltozata alakult ki. Campania tartományban 27 változata ismert. SM-nak csak azokat a fajtákat lehet nevezni, melyeket azokon a területeken termesztenek, melyek a " Pomodoro San Marzano " Agro-Nocerino Sarnese "oltalom alatt álló eredet megjelöléseknek tagjai. Olasz pasta, pizza SM nélkül nem létezik.
(én rajongója vagyok ennek a fajtakörnek (San Marzano Lungo, Rampicante, Vesuvio, Nano, Redorta stb.)
Vetettem már magyar termesztésű magot is. Ez a fajta, mint lucullus paradicsom régóta ismert nálunk is. A népies neve a" kecskecsöcsű, juhcsöcsű" név volt. A Lucullus fajtakör, egy teljesen más jellegű, ízvilágú fajta, ami csak esetleges formájában hasonlítható a San Marzanóra. Ezeket főleg a nagyüzemi termesztésnek megfelelő, karózás nélkül termeszthető, determinált fajtákból szelektálták.
Esetleg, ha egyszer tudsz venni eredeti olasz magot, abból érdemes próbát tenni.
Nem füvet akarok termelni hanem a boroshordó csapját nem látom a sötétben. Oda egyébként nem ezeket a növénytermesztő lámpákat rendeltem mert nem azért akarom színesben látni a pincét mert olyan lámpám van.
Nekem sincs gomba ellen vegyszerem, korábban az egyik szobanövényem földje penészedett és arra teafa olajos cuccot löttyintettem (ezt kozmetikai célra vettem anno) és jobb híján ezt kapták a paradicsomok is, de grapefruitmag cseppre is gondoltam :-) kiderül mennyire válik be, de csináltam én is fokhagyma ázalékot ill. találtam kész csalán ázalékot. Próbálok vegyszermentesen...
Köszöm Tintus, de elvan minden vetve ami a kertbe megy, csak kísérletképpen tervezek egy szálat most a nyáron későn vetni, hogy kipróbáljam meddig lesz bevitel után termés rajta. De az is lehet, hogy marad ősszel a tálcán érlelés, mert a növény bevitel, bent tartás macerásnak tűnik.
Tavaly volt san marsanóm, a maradék magot ki is dobtam, nehogy a kezembe akadjon megint. A többi fajtához képest ízetlen, aszalva is ez tetszett a legkevésbé.
Most paprika alakút, speckled romant és roma vf-et tervezek aszalni. csak többet kell mint tavaly, mert nagyon bejött. :)
Ha aszalni szeretnél akkor SAN MARZANO-t vessél. Ha ki akarod kerülni a pikírozást akkor vetéskor ne töltsd fel teljesen a cserepet (legalább 10 literes cserép legyen) hogy később feltölthesd. Már elvethetted volna. Sajnos nem sok reményt fűzök a kísérletedhez. A szobába nem éri az a napfény ami megédesíti a gyümölcsöt. És az öntözésre nagyon oda kell figyelni. Hogyan szellőzteted a földet mert mi ugye a kapálással vagy sarabolással.Gondoskodj műtrágyáról is.
Tavaly rendeltem 12V ról működő led izzókat és kitűnő fényerejük van és teljesen jól működnek vizes párás környezetben (pincében) ahol az energiatakarékos izzók kb 6 hónapot bírtak.