De, azért elismerlek, ha nem így lenne, szóra sem méltatnálak.
Deryan, nagyon kellemes stílusban megfogalmazta Neked a türelmetlenséged. Érzik, Ő is elismer, de adott ötletet nyesegetni. Egyszer már leírtam a kisegér és a tehén esetét, amely a barátságról szól. Olvastad? Röviden: a macska kergeti a kisegeret, a tehén segít neki, mert kérte. Lesz@rta. A gané jó meleg volt, jól érezte magát, ficánkolt és kilógott a farka. A macska kiszúrta, kirántotta sz@rból. Ki volt a barát?
Szia. Hűségesen jött minden este a tyúkokra, mint írtam a két szabadon tartott nyulamat nem bántotta. (vagy nem tudta?). A tyúkot egy esetben vitte csak el, a nyakukon két kis piros "pöttyel" kivéreztetve hagyta ott a testet, mintha Drakula járt volna ott. A szomszéd adott egy összecsapódó régi csapdát, abba a kivégzett tyúk feje került. Hajnal háromkor a kutyám féktelen ugatása a hátsó udvar felől, kimentem, és ott volt a tettes a csapdában. Élt! Hihetetlen de a nyakára záródó csapdában még mindíg szilajul küzdött. Végül egy lapát erőteljes használatával kegyelmeztem meg neki, kicsit sajnáltam, mert nagyon szép jószág volt, de hát visszajárt volna amíg talált volna bármi élőlényt is. Elástam a kertben. Hihetetlen nagy szemfogai voltak, megítélésem szerint a nyulaimnak is simán árthatott volna.
A matek rossz példa volt. A suliban kapsz egy olyan szintű tudást, amellyel ha elmész valahová dolgozni vagy tanúlni akkor tudsz boldogulni. Nyílván Te nem fogod a valószínűségszámítást alkalmazni, de ha valamilyen kutatóintézetben dolgoznál mint egy professzor akkor bizony használnád. A kőműves, szakács, raktáros, asztalos, nyúltenyésztő, stb. mindenki használja az iskolában szerzett matek tudását de nyílván csak azt a részét ami éppen neki kell. Szerintem könnyebb egy már meglévó alapra építeni, ezért fontos a matematika.
Vannak olyanok amelyeknek a jövőben sincs értelme! Pl a valószínűség számítás! Most számoljam ki, mennyi a valószínüsége, hogy a baranyai óriás eljut az országba több helyre? Ehhez nem kell matek, 0% esélye van.
Ilyenek a szomszéd vadasnak tartott nyulai, anya és utóda. Amióta Debreceni Fehér bakot is használ javultak a mutatói, pár hetet nyer vele. A korábban mért eredményeknél tévedtem, nem tíz hetes, hanem 14 hetes nyulakat vágott.
Hm. lényegében már le is írtad, amit én magamban tippeltem.
Mélyen érdeklődő fiatalember vagy. Ha valaki nem tud vagy nem akar válaszolni, azt sohasem kell egy pont után direkt kérdezni, mert provokálva érzi magát. Számtalan módja van egy kérdés megválaszoltatásának. Dolgozz a témán szisztematikusan, más lehetséges forrásokból s egy idő után ujra fogalmazd meg a kérdésedet. A kérdésedben már benne rejlik az addig elvégzett munka, amit más, de leginkább a téma szakértője is fel tud mérni. Ha kell, akkor biztosan szívesen korrigál, de dolgoznod neked kell. Ez olyan terület, ahol senki sem kivánja tárcán kinálni évtizedes munkája gyümölcsét. Főképpen nem ha az még nem is érett be igazán.
"elszalad velem a ló és kicsit izé vagyok"
Na ezt kell visszafogni!
Szerintem ha óráról órára lelkiismeretesen készülsz, akkor fel sem vetődik benned, az a bizonyos miért. Ott fontos lett volna a jelentéktelen részletek elsajátítása ahhoz, hogy a mögöttes összefüggéseket megláthasd.
A sokszor ostobának, értelmetlennek tűnő iskolai tanulásban többek között egy nagyon jó dolok van. Ott mindent készen kapsz a tanuláshoz és nem magadnak kell kikaparni, összehozni, vagy az eredményekből visszafelé levezetni, hogy a későbbiekben alkalmazni tudd amit magadtól egyszer már megcsináltál.
Nem minden embernek van jó gyakorlati érzéke. Ez vonatkozik a tanárra is. Aztán a tanárokkal több eszement dolgot csináltatnak meg központilag, mint azt egy kívülálló gondolná.
A Te stílusod nem mindennapi, én úgy érzem túl aggályos, esetenként pökhendi hangulatú, tudálékos, kioktató, még ha nem is írod le, de értelmezhető!
Sztem félre érted! Én fiatalosan törekvő vagyok, Te pedig már nyugodt, lassabb tempójú! Ha valaki iszonyú nagy hülyeséget ír, akkor van h tényleg elszalad velem a ló és kicsit izé vagyok. De legalább beismerem!
Én se tudok mindent, ezért kérdezősködök, de ezt nem értem mért kell kötekedésnek venni...
Ilyen alapon én is mondhatnám, hogy egyedül Te kötöl bele a stílusomba! De mindössze arról van szó, hogy csak Te vagy az, aki igen is meg meri mondani, hogy én milyen vagyok! Én is olyan vagyok, hogy fel merem tenni azokat a kérdéseket, amik másban fel sem merülnek, v nem merik megkérdezni!
Hogy egy jó példát mondjak: A suliba mateknál mindig megkérdeztem a tanártól, h "ennek mi értelme van?" A tanár már fel robbant volna az idegtől, de nem tudta megválaszolni... Azótak kb 6 év telt el, de a több 100 mi értelme van kérdésemből alig 4-5db-ra találtam értelmet. Vannak amelyeknek később lehet értelme, de számtalan dolognak nincs. Ezt csak azért írtam le, hogy érthető legyen, hogy nem kötekedni akartam a tanárral sem és itt sem, csak a dolgok apró részleteire is kíváncsi vagyok néha!
Barna nem a Jani baranyai fajtájáról kérdezett!!! Én meg igen! Ezért ástam bele olyanba magam amit 7 pecsétes titokként őríz! De hangsúlyozom NEM kötekedek, csak kíváncsiskodok. Csak Barna a magyar vadasról, én a baranyai óriásról. Viszont már bennem is le-le tisztultak a dolgok, szóval elméletben ténylegesen magyar nyulakból áll össze aminek örülök!
Ami még kérdéses bennem, hogy kinek csinálja ezt? Ilyen áron sehova se fog fejlődni a fajta terjedése. Pedig már ideje lenne egy régi magyar fajtát az országban olyan szinten terjeszteni, hogy a külföldi/külföldről hozott egyedeket kiszorítsa... Kiállításokon is nem német meg egyéb idegen nyulakat kéne kiállítani, hanem magyar nyulakat! De ha az a 5-10 ember akinek van magyar fajtája (mindegy melyik fajta v változata) arany árban méri az ilyen egyedek árát, akkor max az egóját növelheti, de mást nem...
(Az én egóm is magasra szökött, mikor 200+ kacsából 1 db lila gácsér lett... Bár azóta se sikerült ilyet elérni)
"Most vagy a személyemmel van bajod, vagy szimplán túl mélyen beleástam magam olyan dolgokba, amelyek nem tartoznak senkire?"
Tényleg nem érzed, hogy kötözködsz? Mészáros Barna kapott tisztességes válasz. Szerintem azért, mert kérdésében benne rejlik a kíváncsiság és nem okoskodás! Erről beszél már Neked hónapok óta! Hidd el, valahogy szövegeidtől sokszor kinyílik a bicska a zsebemben nekem is, de tűrkőztetem magam. A Te stílusod nem mindennapi, én úgy érzem túl aggályos, esetenként pökhendi hangulatú, tudálékos, kioktató, még ha nem is írod le, de értelmezhető! Jó szándékkal írom Neked soraim, érzem, Te jó srác lehetsz, de rettentően türelmetlen, túlbuzog az egót! Írta tagtársnőnk, kell a türelem, a letisztulás, a lehiggadság (valami hasonló).
Én is!:-))) Azután mérgelődök, miért nem válaszoltam együtt! :-(
Nagyon jó ez az ötlet, még soha nem halottam, fogom alkalmazni. Nincs semmi faxni /:-)/? Csak darabolás, (vastag szeletekre gondolok), sózás és lezárás? Eddig csak a száraz tésztát tartjuk 5 lityis üvegbe, kv-s csésze tányér és alufólia zárással.
Valóban sokan panaszkodtak a forróság miatti szaporulat hiány miatt. Nekem nem volt problémám, talán a ketreceim felépítése miatt. Nem teljesen zárt. Az ajtó (1000x800 mm) és a szemközti fal 20x20 mm-es drótháló, azokra felakasztható az ua. szélfogó. A nyáron, (nagy melegben) mindkettőt leveszem, szabadon áramlik a levegő, de huzat nincs. A ketreceket fedett és 3 oldalon nyitott "pajtában" tartom, van árnyék, ez miatt alacsonyabb a "külső" hőmérséklet, kialakul a természetes ventiláció. Ezt a helyzetet a véletlen okozta, (nem volt elég pénzem körbefalazni), nem én voltam a lángeszű! :-)))))
Most kihasználom a langyos telet, a szélfogók rajta vannak az oldalakon, ajtón, és folyamatosan pároztatok. 4 alom dugik, összesen 31 mütyür, 6-11 db alomszám. 5 anyám 10 napon belül fial. Most ketreceket kell gyártanom, mert ekkora gyarapodással elszámítottam magam. Ilyen tömegben nincs sok értelme db szám szelekcióra, szerintem, - juhosttt szakival ismét ellentétben, mert nem kell sürgetni a vágó érettséget, mindig van sült, pörkölt, rántott áldozat. Mivel, Te jókat szoktál főzni nyuszóból, elmondom az idei egyik felhasználásom. A kicsontozott, ledarált, hasa szalonnával kevert töltelékből csináltunk töltött káposztát, egybesült fasírozottat, liba nyakba töltött finomságot, és kedvencem, a töltött pafleket (sertés dagadó)! Csak fürjtojást használtunk, főve nyersen egyaránt, több mint 200 db fogyott el, ez volt a feltörése volt a leg unalmasabb.
Sajnos én csak a vizet vedelem a sós dolgokra. Nem is szeretek semmit sósan. A férjem abban nőtt fel, hogy a malackákat télen sóval tartósították. Viszont a kiszáradás ellen még a szalonnát is feldarabolták és 5 literes üvegekbe zárták le, amit a pincében tároltak. Ez a tárolási mód a mai napig gyakorlatban van a szüleinél.
Maximálisan egyetértek Veled, ámbár juhosttt barátom tapsolónak tart, mert nem mindenben osztom "karakán" véleményét. :-) Nem vagyunk egyformák, - szerencsére.
Nincs mit. Sajnos én is nagyon sózok, még a sót is megsózom. Ez azért alakult így sajnos, mert 1984-ben keletkezett agyvérzésem blokkolta az ízlelő központot (dokik mondták), minden sótalan volt, hát zúdítottam. Lassan visszatért (az agy, egy üres szegmensére áttette a funkciót), az íz érzet vissza tért, de sajnos a szokás megmaradt. A sok sóra nem győzöm inni a fröccsöket! :-))))))
Így igaz, valószínű görény volt, de mint írtam nem a nyulam, hanem a tyúkom nyírta ki. Megfogtam, a színe ilyen volt mint a videón, a mérete mint egy süldő macskáé. Próbáltam a netről, de nem tudtam a fajtát megállapítani. Talán te segítesz, megköszönném. Lefotóztam:
Ma, teljesen másként kell ránéznünk a magyar vadasra!
Ez egy nagyon remek nyúl lenne, lehetne!!!
Régen is okozott gondot neve, meghatározása.
A XX. század első felében még nem használták ezt a megnevezést!
A vadas színű magyar nyulakat "nagy magyar nyúl"-nak nevezték.
Később ez a megnevezés okozott gondot új magyar fajták/változatok megjelenése végett, illetve összevesztek nevén az első nagy kiállításon(1939. év Budapest, 115-ös egyed szám). Itt kezdtek a németes szemlélet felé hajolni a magyarok! Szerintem csak azért mert egy tökös magyar bíráló sem volt kis hazánkban!
A magyar vadas megnevezés 1930-as évek elejétől Anghi Csaba szakemberünktől származik. Majd kollégái is átvették. Ő elkövete azt a hibát, hogy először a kisebb magyar óriások vadas színű egyedeit nevezte el, és nem, mint egy új fajtát. Voltak akik tudtak erről, és voltak akik nem.
Használták ezt az elnevezést a falusiak a vadszínű parlagi nyulakra is, vadszínű istálló nyulakra is, és a majd' ketrecezett példányaikra is!
Használták ezt az elnevezést(magyar vadas-t), a már nemesített magyar óriások kisebb súlyváltozatára is 1955-től egészen 1978-80-ig.
Itt álljunk meg egy kicsit! - Nemcsak vadas színű egyedekre használták a "magyar vadas" elnevezést! Kihasadt színegyedeire is, mint a fekete és vasderes színváltozataira is.:-)
Vannak az országban magyar vadas jellegű nyulak!
Össze kell fogni! Fel kell karolni őket!
Jegyei:
Szín: vadas(nem szürke!) és árnyalatai
Testhossz: 55-60 cm alatti (orrhegytől faroktőig mérve)
Csak egy adalék a vadas nyúlhoz. Szomszédom ma vágott 9 db, kb. 10 hetes"vadas" nyulat. Csak kiváncsiságból mértem. 2.75 kg élősúly = 1.29 kg testtömeg = 47 % vágási kitermelés. Egy másik példány 2.40/1.07/ 45 %. A máj nem lett belemérve, mert kivétel nélkül kokcidiózisosak voltak. A gyenge eredménynek is ez lehet a magyarázata.
Látod! Van akinek tudsz bő választ adni.. Most vagy a személyemmel van bajod, vagy szimplán túl mélyen beleástam magam olyan dolgokba, amelyek nem tartoznak senkire? :) Mondjuk itt csak általánosságban írtál le dolgokat, én meg konkrétan kérdeztem.
De még1x felteszem, mert sztem több embert is érdekelne:
Milyen a magyar vadas nyúl? Sok vadas nyúl van sok helyen, de jó lenne tudni h mégis melyik mi lenne...
Hello! Bocsánat, hogy most reagálok, de magával ragadott az itt lefolyt "vita" Juhossttt és közted és nem akartam közbevágni.
Na, szóval ami nekem van nőstényem az hasonló a képen látható nyúlhoz,de mintha barnás, narancssárgás szőrzete lenne, vagy csak a háttér miatt csalóka a kép. Az enyém fehér a hasánál.
Egyébként milyen fajta?
Sajnos én semmit nem tudok az enyémről, mert úgy adták nekem(megunták). Így aztán lehet az is, hogy keverék. Van valami mód arra, hogy megtudjam fajtatiszta e? Szeretnék mellé egy fajtatiszta bakot.