Keresés

Részletes keresés

pamag Creative Commons License 2008.05.29 0 0 357

Bizony nem (csak kétszer, abból az egyik Skofja Loka legöregebb épületében kínai kajálda volt, a másik az olasz határon pizza.)

A hús drágább náluk, ennek megfelelően az éttermi árak is drágábbak. Nézegettük a kapuba rakott étlapokat - homályosan úgy emlékszem, mintha úgy a másfélszerese lett volna az itthoninak. De nem esküszöm meg rá.

Előzmény: Amerigo61 (356)
Amerigo61 Creative Commons License 2008.05.29 0 0 356
Eszerint senki sem próbálta a szlovéniai kajáldákat ...
Előzmény: Amerigo61 (351)
pamag Creative Commons License 2008.05.29 0 0 355

Az előttem szólókhoz:

 

Bled : két helyen lehet fürödni, a vár alatt fizetős strand van, a kempingnél pedig szabadstrand. Nekünk nem sikerült fürdenünk benne (mikor voltunk, Medárdkor hó esett), de állítólag a meleg gyógyforrások vize is belemegy és melegebb. Az időjárás miatt Bohinjban sem láttunk fürdőzőket, de úgy gondolom, valahol lehet fürdeni.

 

Autópálya : lehet, hogy csak a hosszútávú használatra adnak matricát, az egyszeri úthoz maradnak a fizetőkapuk. Én legalábbis így értettem.

pitunivers Creative Commons License 2008.05.29 0 0 354

Szia!

Szerintem a Bohinj tóban fürdeni nem nagyon lehet, de erre nem mernék megesküdni. Viszont itt a legideálisabb kempingezni, lakókocsival megállni. Ez nyugodtabb hely, kevésbé túristás, mint a Bledi tó. Itt kirándulni lehet, hajókázni, felvonózni, stb.

A Bledi tóban egy helyen lehet csak fürödni, konkrétan a vár alatti kijelölt részen.

Most ennyi jutott eszembe.

Jó kikapcsolódást!

P

 

Előzmény: Szsú (353)
Szsú Creative Commons License 2008.05.29 0 0 353
Mateetől kérdezem, hogy milyen útvonalon mentek le? Mi Rédicsnél tervezzük a határ átlépését. Ha valaki tud valami infót arról, hogy júl 01-től hogyan lesz az autópálya matrica kérem segítsen. Én találtam egy szlovén honlapot, de kicsit furcsának találom, hogy csak féléves és éves matricát lehet venni, mert ez így egy kicsit húzós, hiszen ha Bled-be vagy Bohinjba, vagy a tengerpartra akar menni az ember, akkor szinte végig autópálya van, vagy tévedek? Érdekelnének még a kempingek a Bledi, Bohinji, és a tengerparti részen is. Mi az utazást júl közepére terveztük, sajnos még soha nem jártunk szlovéniában. Viszont olyan gyönyörű képeket láttunk róla, hogy mindenképpen szeretnénk idén menni. Ami még nagyon érdekelne az az, hogy melyik tó mellé lenne érdemesebb lakókocsival menni, és hogy lehet-e mindkettőben fürödni, vagy olyan, mint a wörthi tó, ahol szinte állandóan esik az eső. Mi már 5-ször voltunk ott, de csak egyszer 1 órát sikerült fürödnünk benne, máskor mindig esett. Remélem itt jobb az idő. Várom az infókat. Előre is köszi.
tacom Creative Commons License 2008.05.28 0 0 352
Montenegróval kapcsolatosan volt egy ilyen hír. Lehet, hogy valaki olyantól hallottad, aki keverte a kettőt...
Előzmény: zso70 (348)
Amerigo61 Creative Commons License 2008.05.26 0 0 351

A szlovéniai éttermi árakról kinek van infoja? Kb. mennyivel drágább, mint a magyar??

passager Creative Commons License 2008.05.23 0 0 350
Mivel Szlovénia is tagja az európai uniónak, így nincs a határon vámellenőrzés, ezért nem egészen értem , hogy milyen korlátozásokról beszélsz.
Előzmény: zso70 (348)
mattee Creative Commons License 2008.05.23 0 0 349

Mi egy hete jöttünk haza Szlovéniából, semmiféle korlátozásról nem tudtam és nem is volt gond a határon. Szerintem ásványvizet és üditőket érdemes vinni, ez kint drágább, de pl. 200 ft-ért vettünk gyönyörű banánt, a tej és a benzin is olcsóbb, mint itthon. (1,114 Euro/l az ÖMW-nél a super95-ös)

Ahogy már írtam, az ország csodaszép, szerintem jól döntöttek, biztosan nagyon kellemes utatok lesz.

Gyerekkel voltunk mi is, kérdezz nyugadtan!

Előzmény: zso70 (348)
zso70 Creative Commons License 2008.05.22 0 0 348

sziasztok,

váratlanul esett a választásunk Szlovéniára, 1 hétre szeretnénk menni juliusban, sok gyerekkel. De elgondolkodtató dolgokat hallottam...állítólag szabott mennyiségű élelmiszert, kész ételt lehet vinni..Tud erről valaki , vagy hallottatok róla?

TOM Creative Commons License 2008.05.21 0 0 347
A Bledi to mogott es a Bohinji to mogott is van 1-1 kemping. nagyon szepek. A Bohinji to mogotti egeszen a hegy labanal fekszik egy zsakutcaban...aszem, de Ribcev Laz-ban tuti van...
Előzmény: petra10 (346)
petra10 Creative Commons License 2008.05.21 0 0 346
Szeretnék segítséget kérni szállásügyben! Olvastam az előző beírásokat is. Ha ezenkívül lenne valakinek infója akár kempingről is megköszönném! Bled környékén szeretnénk két éjszakát tölteni olaszországi nyaralásunk előkirándulásaként. Előre is köszi!
Emőke1 Creative Commons License 2008.05.21 0 0 345
Szia,
Mi jövőre tervezzük a nyaralásunk Szlovéniába. Idén más az úticél:) A cseppkőbarlangról szóló írásod nagyon tetszett, mi is megnézzük majd:)
Előzmény: mattee (344)
mattee Creative Commons License 2008.05.20 0 0 344

Sziasztok!

 

Korábban olvasgattam ezt a topicot, amikor még csak mi is készülődtünk Szlovéniába. Gondoltam, leírom az élményeinket, hátha többen kedvet kaptok, és ellátogattok oda. Így utólag is köszönet pamag-nak a hasznos infókért.

Egy gyönyörű hetet töltöttünk kint, szálláshelyünk Izolán volt a tengerparton, de bejártuk az ajánlott helyeket. Piran, Posztojani cseppkőbarlang, Predjamai vár, Lipica, Bled...

Szlovénia nagyon sokszínű, van gyönyörű tengerpartja, óriási hegyei, festői bledi tava. Fantasztikusan változatos és zöld, a gyerekek örömére a tengerpartíg az autópályát jópár alagút tette még színesebbé.

Bled-ben a kishajó most is 10 euróért visz át, gyereknek 5 euró a tarifa. 6 éves fiunknak a posztojnai cseppkőbarlang is nagyon tetszett, egy kisvonat visz be a barlang központi, legjobban feltárt és legszebb részeibe, itt a szokásos 4 nyelven (szlovén, német, olasz, angol) van idegenvezetés, majd szintén a kisvonat visz vissza.

Számomra furcsa volt, hogy magyarokkal alig találkoztunk kint, egyedül Bledben láttunk 3 magyar kocsit és 1 buszt, de lejjebb a tengerparton nem hallottunk magyar szót. Csodálatos ország, ajánlom mindenkinek!

Előzmény: pamag (337)
pamag Creative Commons License 2008.05.20 0 0 343
Nézd meg a Bled körüli településeket is, a kevésbé felkapott helyen talán egy picivel jobban van szállás. Pl. Kranjska Gora is gyönyörű.
Előzmény: annamarie (342)
annamarie Creative Commons License 2008.05.20 0 0 342

Kedves pamag!

 

Köszi a gyors választ! Úgy saccolom, hogy 4-5 óra biztosan kell ahhoz, hogy leérjünk a tengerpartra. Még azon is elmorfondíroztam, hogy lehet, ha Ausztria felé megyünk, Grazon keresztül (az 45 perc autóút tőlünk) jóval hamarabb odaérnénk, mint a kis szlovén településeken keresztül, hiszen majdnem autópálya végig. Bled egész biztos, hogy úgy a leggyorsabb, a tengerpartot még meg kell néznem.

A szállásokat nézegettem már, az 1 éjszakával bajban leszünk. Viszont úgy nem akarok nekiindulni, mint tavaly Montenegróban: nem foglaltunk előre és csak nagy nehezen tudtunk szálláshoz jutni, természetesen aranyárban.

Előzmény: pamag (341)
pamag Creative Commons License 2008.05.20 0 0 341

A magyar határtól Mariborig eljutni lassú. Sok a falu és hosszúak. Utána már van autópálya. Azt hiszem, jól saccolod az időt. Nekünk annak idején Bp.-Rédics-Portorozs összesen vagy 9 óra volt. Igaz, hosszabb pihenőket szoktunk tartani.

Ja! Ha jól emlékszem, dél körül voltunk Rédicsen, du.5-kor a tengerparton.

Szállást mazsolázz a nemrég említett www.bled.si -ről, meg a régebben említett www.sloveniaholidays.com -ról. Meg ha jól emlékszem, van portoroz.si is.  Biztos akad nemcsak drága szálloda is.

Előzmény: annamarie (340)
annamarie Creative Commons License 2008.05.20 0 0 340
 

Sziasztok!

 

Látom, jó régi a topik és a hozzászólások sem túl frissek, de gondoltam, hogy ha már van egy ilyen téma, nem nyitok újat.

 

A nyáron, július második felében szeretnénk 2 napot Szlovéniában tölteni. Úgy jött az ötlet, hogy van egy őrségi házikónk, amely a magyar-szlovén határtól pár száz méter, és ha már úgyis ott töltjük a szabadságunkat, akkor kiruccannánk a szomszédokhoz. Leginkább a bledi-tó, vagy a szlovén tengerpart érdekelne bennünket.  Ezzel kapcsolatban lenne néhány kérdésem: tudtok-e olyan szálláshelyet az említett térségekben, ahol 1 éjszaka is meg lehet szállni (két személy részére), mert amely fizetővendéglátó házakat néztem, azok 7 éjszakára adják ki. Kercaszomorról (Őriszentpétertől 10 km) melyik útvonalat ajánljátok és kb. mennyi idő alatt lehet lejutni Bledbe vagy a szlovén tengerpartra? Nekem kicsit hosszúnak tűnik az út, azért is tervezzük úgy, hogy egy éjszaka megszállnánk.

Hozzászólásaitokat előre is köszönöm. 

pamag Creative Commons License 2008.04.27 0 0 339

http://www.ljubljana-tourism.si/

 

Bátran választhatsz szállást szerintem, mi két helyen voltunk, mindkettő teljesen oké volt. Európaibbak nálunk, átengedik a gyalogost az úttesten (de meglepődtem!), és nem csalnak adót, hogy feketén adják ki a szobát.

Mindenhol mindenki beszél egy-két nyelvet.

Mindenhol elfogadják a bankkártyát : postán, boltban, autópályakapunál (ott csak a dombornyomottat) stb, a legkisebb faluban is.

 

http://www.bled.si/

 

Bled látványáról nekem a János vitéz vége jutott eszembe : Tündérországban egy tóba dobja a rózsát, ahol egy sziget is van... az Óperenciás-tengeren túl...

Bohinj vadregényes.

Előzmény: Törölt nick (338)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.26 0 0 338
Ez jól hangzik, köszi!

Akkor majd elmesélem június végén milyen Ljubljana.
Előzmény: pamag (337)
pamag Creative Commons License 2008.04.26 0 0 337

Hát ez rövid kirándulás lesz akkor.

Postojnai cseppkőbarlang, mellette a vár (nem jut eszembe a neve, a sziklába épített)

Ljubljana : nekünk nem volt szerencsénk vele, nem szereztem be rendes várostérképet, csak a turistaátnézetit a belvárosról - és nem tudtunk parkolni. A sarkon kilógva nem mertünk megállni, mint itthon, mert ott fegyelem van ezen a téren is.

A belvárosban van egy tér a jellegzetes templommal, a háromágú híddal, szép a sétány a folyócska partján, és meg akartuk nézni a várat is. Sajnos, ebből egy szűk belvárosi utca kis részletét láttuk, amíg előttünk 20 percig pakoltak egy furgonba... inkább iszkoltunk kifele a városból utána.

Ljubljana és Bled között (nem az autópályán) érdemes megnézni Skofja Lokát. Mi még ezen az úton ejtettük útba Kropát, a kovácsok faluját. Festői.

Bled : vár, múzeummal + tó. Körbemegy a szokásos nyaralóhelyi kis csingilingi vonat, de érdemes gyalog körbesétálni. A tóban lévő szigetre a "pletna" nevű csónakkal vagy motoros hajóval lehet átmenni. 3 éve 10 euró volt (akkor is elfogadták már). A szigeten lévő kegytemplom harangját meg lehet húzni, és teljesül, amire közben gondolsz. (Folyton szól a harang...)

Bled mellett szép a Vintgar-szurdok, de ha kevés az időd, azt kihagyhatod.

A Bohinji-tóra viszont érdemes időt szakítani.

 

Majd ha egyszer hosszabb időre mész, feltétlen nézd majd meg a Skocjan-barlangot, Lipicán a lovakat, a tengerparton a velencei stílusú kikötővároskát, Pirant, a Soca (történelemből : Isonzó) mentén az I.világháborús helyszíneket....stb..... de minden szöglete szép és festői. Sok várat is lehet találni. Meg sok hegyet...

Előzmény: Törölt nick (336)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.26 0 0 336
Köszönöm a válaszokat!

Körülmények:
3 napra megyek, egyedül. Mielőtt megkérdeztelek volna Titeket, nézegettem a neten a várost, és mivel kicsinek találtam, gondoltam megkérdezem a szakértőket ki mit ajánl.
Úgy gondoltam, első nap a főváros, majd Bledi-tó és környéke, harmadik nap hazajövetel.
A hegyekbe nem szeretnék felmászni, így az kimarad.

Szóval nincs igazi jellegzetes kajájuk? :-(

Szállást (KIPRÓBÁLT, JÓ szállást) tud valaki ajánlani Ljubljanában?
Előzmény: pamag (335)
pamag Creative Commons License 2008.04.26 0 0 335

Mit nézzél meg?

Attól függ :

1. merre mész

2. mi érdekel?

3. minden részén van elegendő és mindenféle látnivaló

 

Hol szálljál meg?

Bárhol, mindegyik részén nagyon szép az ország.

Elég részletes kínálat van ezen a honlapon : www.sloveniaholidays.com , de ha a kiszemelt település nevét írod be a keresőbe, rendszerint megtalálod a település saját honlapját is, saját szálláskínálattal.

 

Először keress egy térképet, próbáld meg nagy vonalakban eltervezni, merre mennél, aztán a részletkérdésekben pontosabb válaszokat fogsz kapni. A kérdésed így túl általános, nem lehet rá jól válaszolni.

És javaslom, először nézd meg a lap.hu-n Szlovéniát, akkor már valamivel tisztább képet kapsz arról, mit lehet felkeresni ebben a pici, de látnivalókban és történelemben gazdag országban.

 

Ennivalóról nem tudok jellegzetesről, de mi nem is ettünk vendéglőben, mert drágának találtuk.

Árak: 2005-ben valamivel magasabbak voltak az áraik a miénknél, azóta bevezették az eurót, most nem tudom, mennyivel emelkedett az árszínvonal.

Előzmény: Törölt nick (333)
handras Creative Commons License 2008.04.26 0 0 334
Mit nézz meg? Mindent! :)

Ízelítőül: Bled városa tavastul várastól, Postojnai csepkőbarlang, Predjamai vár, Savice vízesés stb...

Árak, mint bárhol Europában.
Előzmény: Törölt nick (333)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.26 0 0 333
Sziasztok!

Június végén Szlovéniába fogok utazni.
Mit nézzek meg? Milyen kaját kóstoljak? Hol szálljak meg? Az árakkal hogy állnak?
Köszönök minden választ!

handras Creative Commons License 2008.03.25 0 0 332
2008 húsvét.
handras Creative Commons License 2008.03.25 0 0 331
Helyes, mert ezt a kapuzást utálom. :)
Előzmény: tacom (330)
tacom Creative Commons License 2008.03.23 0 0 330
http://index.hu/gazdasag/vilag/matr080323/ Az autópálya matricás lesz Szlovéniában is júliustól!
Előzmény: handras (324)
Vespucci Creative Commons License 2008.03.18 0 0 329
Megpróbálhatsz venni az Ecserin. :)
Előzmény: handras (328)
handras Creative Commons License 2008.03.18 0 0 328
Ugye ne tollárt akarjak vinni?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!