A boltban kapható fölső lukakon belemászós darázscsapda nagyon jól működik. Lehet, hogy pet-palackból házilag is lehet csinálni hasonlót, de akkor ez legyen a minta, mert nálam ez nagyon bevált.
A video hasznossága abban áll, hogy bemutatja, hogy a TSZ időkben milyen nyomorult elegyét hozták létre a hagyományos és az intenzív művelésnek. Műtrágya, porbujtás ... OMFG. Mellé ez a "Gyöngyvirágtól-lombhullásig" zene, olyan kitételekkel, hogy a kitakart szőlő metszése "könnyű". OMFG, OMFG.
Egy kép az állítólagos hamburgi muskotályról. Még van hova érnie, az íze még nem az igazi volt, dehát van még ahonnan ez jött.
Az eddigi rövid csapos termesztés esetén kisebb fürtök voltak. Most szálvesszőn hatalmas fürtök vannak! Jövőre nem tudom merjem-e ennyire leterhelni, vagy vegyek visszább belőle?
Szerintem hetekkel előrébb jár, mint rendes esetben. A kék bor szőlőnk már szépen bekékült, igaz még a cukorfok nem az igazi.
Az állítólagos hamburgi muskotályt is már lehet csemegézni. Már csak egy kis eső kéne, hogy jól lemossa az utolsó permetezést...
Másik érdekes dolog:
A hamburginál csináltam egy gyűrűzést. A gyűrűzött fürt nem lett olyan kiemelkedő, mint egy másik nem gyűrűzött átlagos fürt. Lehet másnak jobbak a tapasztalatai, de nekem nem volt egy hűbenagy szám.
Én is csináltam évekig lyukas oldalú palackot, de az oldalsó lyukon még könnyebben kimászott a darázs, mint felül.
Még azzal próbálkoztam, hogy a lyukas oldalú flakon kupakját is kifúrtam, a tetejére rászereltem egy másik flakon felső felét kupakkal, így felül volt egy plusz tér. Az oktalanabb darazsak felfelé mászva nem találtak ki és megdöglöttek, de azért a többség lefelé is megtalálta a kivezető utat.
Már évek óta készülök rá, hogy méhész ismiktől kérek pár műanyag szöktetőt, és azokkal kezdek valamit, de még nem jött össze a dolog.
Érésidő: szerintem nagyjából átlagos. (Az utóbbi években talán korábban értek, de a mostani lehet az átlagos.)
Én még nem hallottam olyat, hogy a beporzó fajta megváltoztatta volna a beporzott fajtát. A mag hordozza az új tulajdonságokat, a gyümölcshús az anyanövény "része".
Kevenc példámmal: ha a rottweiler szukát mexeretkezi egy tacskó kan, akkor a kölykök keverékek lesznek, de a rottweiler anya nem fog összezsugorodni, utána ugyanolyan fajtiszta lesz, mint a fialás előtt.
Felénk olyan átlagos, vagy inkább valamivel kevesebben vannak.
2 éve voltak rettenetes mennyiségben, pl. amikor a körte érett, akkor üresre ették a körte héját, és mikor levertem ezeket a héjakat, akkor volt a burokban 50-100 darázs, a kis lyukon özönlöttek ki, amikor éppen nem tapostam rá. És ilyen körtéből volt egyszerre talán 50. A többi meg úgy szokványosan rágogatott.
Hogy csinálod a cukros vizet (mennyihez mennyi), és milyen üvegbe teszed?
Nálam valahogy semmire nem mennek igazából.
Méhész ismerőseim szerint a cukros víz + sör a nyerő, náluk a kaptár környékén ezzel fogják a támadó darazsakat. Nálam kevés megy bele.
A PET-ből ki is jönnek (láttam), csak a keskeny nyakú palack ér valamit.
Ha van egy magról kelt szőlőm. Azt már tárgyaltuk, hogy közel 6-8 év mire terem. Ha a termő ágakat buktatom, vagy dugványozom, azok is olyan sokára teremnek?
Biankát keresztezték már a néróval?A biankában van 5 tőke néró,és az egyik melletti bianka(biztos hogy az,3 éve bújtattam) termése befeketedett.Gondolom virágzáskor beporozták egymást.
A darázshelyzet számomra megfejthetetlen. Hosszú évekig békén hagyták a szőlőmet, de tavaly rengeteg volt. Irtottam őket mindennel. Az idén még nem láttam egyet sem a szőlőben, legalábbis eddig.
Tavaly vagy tavalyelőtt írta le egyik forumozó társunk hogy tavasszal mikor megjelenik egy két kosza darázs azokat mindenképpen el kell pusztítani akkor nem lessz nyáron darázsinvázió. Nálam ez bevált. Egyrészt darázscsapdát teszek ki a sört szeretik legjobban. És van még a légycsapo és a Mortein repülő rovarokra spray.
Hát azok nem a tipikus darázs csemegék. Fel kellene tárni a fészkeket! Bár nem darázsfórum, de úgy tudom náluk úgy megy, ha az egyik talál vmi jót, vezeti a többit is. Na meg ha éppen kicsiket is nevelnek, akkor biztosan nem válogatnak annyira.
Szőlőm mindkét szélén csak akác van. Ami önmagában is állandó munkát ad egész évben! A domb másik oldalán van sok más gyümölcs. Ott is ott vannak. Körte,alma, stb.
Teraszon is alig lehet megmaradni, enni meg aztán pláne esélytelen.
Apám azt mondja,még sosem volt enyi erre. Pdig már 40 éve itt húzza az igát.
Az is számít, milyen más gyümölcs van a közelben. Nálunk a Klapp kedveltje körtét zabálják a darazsak meg az érett őszibarackot, a szőlőt egyelőre békénhagyják.
Hogy hány db és milyen hosszú vesszőt, kart, stb. hagysz meg, az elsősorban attól függ, hogy milyen erős a tőkéd. Másodsorban meg attól, hogy mennyi fér. Azaz, milyen a tőketávolság. Bár ez a két dolog többé-kevésbé összefügg, ugye, azaz sűrű sorban, ahol komolyabban küzdeniük kell egymással, általában gyengébbek a tőkék.
Említettem már a Csabagyöngyémet, amin szoktam hagyni 10-12 szálvesszőt 3 szinten, és így is jól terem meg szép vesszőket hoz, de persze van is neki helye, nincs semmilyen fajta konkurens növény a közelben.
A másodvirágzás semmilyen növénynél nem az elkövetkezendő időt jósolja, hanem az elmúlt időszak időjárását minősíti. Gyakran valami szélsőség, anomália váltja ki.
Pl. az akácnál gyakori az őszi másodvirágzás, amit a nyári aszály miatti leállás (sokk), majd nyár végi eső indít be. Idén volt egy nyár eleji szokatlanul hideg periódus, ez is megbolondította az akácokat, így felénk (Heves) volt plusz virágzás júliusban is.
Leveles állapotban nem szabad szőlőt ültetni, kivéve, ha konténeres, akkor mindegy.
Szerintem legjobb lesz, ha csak akkor választod le őket az anyatőről, amikor ülteted.
Én az őszi ültetés híve vagyok (lombhullás után persze), de lehet tavasszal is.
Mondjuk, ha most elvágnád, már akkor is életben maradnának, viszont a télre való felkészülésben nem árt az anyatő támogatása - lehet persze, hogy ez jelentéktelen különbség.
Az biztos, hogy valahogy június végén vagy július elején rotáltam a szőlőmet, és az egyetlen Othello bujtásom összekötő kapcsát (azaz, az anyatőről lefelé menő vesszőt) nem vettem észre egy szál gaztól, és nagy örömmel nekieresztettem a kapát.
Nagyon meglepődtem, hogy az új tőke meg sem fonnyadt később sem, bár az igaz, hogy leállt, és nem is nőtt azóta sem sokat.
Ha csak a felfröccsenő sár elleni védelem a lényeg, akkor kell pár marék széna, szalma, köpönyeg... ööö, ez más, szóval széna, szalma, vagy frissen levágott fű, ezt elteríted a fürtök alatt, ahogy az epertermelők, és kész.
Gyakorlatilag, a lombhullás előtti átültetést kivéve, bármit csinálsz, komoly kárt nem okozol.
Annak ellenére, hogy az utóbbi 2 hónapban háromszori nekifutásra esett összesen 2 mm eső, közben ugye a hosszú hőség, mégis szokatlanul nagyra nőttek a szőlőszemek.
Az Eszter az egyik kivétel... A kép csalóka, még kell egy pár nap a tökéletes érettséghez, bár már így is jó.
A Szőlőskertek királynője ugyanilyen állapotban van, viszont méretileg fantasztikus lett.
A darazsak már eszik, mint látni is. (Ez most pont egy kevésbé rágott). Sajnos, semmilyen csapdával nem tudok komolyt kárt okozni a soraikban.
Néhány nap késéssel jön a Chasselas. Ez is nagyon szép, már lehet csipegetni.
A még soká érő szőlők közül két mutatósabb: Szuvenír és Hamburgi.