18 liter tejet.felmeligitem 40-re.kultura,30perc után oltom.takaroval bebugyolálom,bár a mühelyben nagyon hideg van.nincs más helyiségem,van valami trükk?
Hát az enyémeknek még van egy kis idejük kismamának lenni:)....ezért is írtam, hogy már nagyon várom...de ember tervez...isten végez, majd kiderül, hogy hogyan dolgozott a lányokon Dudlikám:P
Na látod, nekem iyen sajtom nem lesz:) Annál az eccerű oknál fogva, hogy a mi lakásunkból ki vannak tiltva a cigisek vagy hat éve. Még mi is.... olyan gyorsan szíjjuk a cigit ebben a hidegben a teraszon, mint a kompresszor:-)))
Az a legmelegebb szoba, ahol cigizni szoktunk...és oda raktam fel a friss töretet a szűrőben....a szekrény tetejére...itthon voltunk mindketten...kevesebbet szellőztettünk....(a radiátor is rossz volt) ....és szerintem hiába takartam le, szó szerint megkötötte a füstöt....
Egy olyankérdésem lenne, hogy egy félkemény sajtot, ha érlelni szeretnék kb 1 hónapig, és beviaszolom, akkor mennyire számít a páratartalom? Valahol olvastam, hogy 80% körüli legyen még akkor is. Láttam itt pár hsz-szel korábban, hogy sajtosferi írta nem számít, de akkor pl berakhatom egy olyan hideg (14fok körüli) szobába, ahol nagyon alacsony a páratartalom (korábban próbáltam ott tartani 1-2 hétig egy gomolyát, de nagyon kiszáradt).
Üdvözlök mindenkit. Kezdő sajtkészítő és fórumozó vagyok. 3 hónapja kezdtem el otthoni tejből sajtokat készíteni, próbálkozni inkább :) Sok kérdés felmerült a sajtkészítéssel kapcsolatban, és nem nagyon találtam rá válaszalt. szeretnék tőletek segítséget kérni, látom hogy itt milyen sok sajtmester megfordul. Megnéztem Kiss Ferenc videoját is és nagyon szuper volt, nagyon sok mindent lehet tőle tanulni. Nagy tudású ember.
ha a tejet beoltom, akkor mindig 28-32 fok között kell megtenni?most hogy tél van nem lehet esetleg magasabb hőmérsékleten hogy ne hűljön le a formára szedés végére? hány fokosnak kell lennie a töretnek mikor kiszedem ( minimum hőmérséklet)mennyit hülhet?
láttam videot ahol a töretbe sót is tettek.lehet ilyet is?mert én sokat bajlódok a sajt sózásával, vagy sótlan, vagy sós :S. próbáltam sólébe, de úgy is hogy csak besóztam.ha kívülről besózóm és nem nagy a sajt, az is elég? és tartósítja a sajtot?
én ruhában csepegtetni szoktam, szerintetek úgy is kicsepeg belőle a savó rendesen?olyan szép kis gömböcök lesznek, nekem jobban tetszenek mint a szűrős verziók :) bár most kértem a férjemtől egy sajtprést, kipróbálnám azt is.
ha letelt a 24 óra és kiveszem a gomolyát a vászonból. hány fokos hőmérsékletre kell tennem?
Én őket kedvelem...egy telefon és két nap múlva megkapod...viszont csak literes kiszerelésben árusítanak....kb 5000 Ft...viszont én másfél éve használom és még mindig tökéletes....hűtóben tartva...
Van az Equus....egy moslék cég...szállít 1 dl-est is...2-3 hét (ez a tapasztalat) ....volt akinek ki is folyt mire megkapta...
Volt már nekem is hogy olyan fura szaga volt,én is ki dobtam,de az íze nem volt rossz.De nem mertük megenni,mondjuk nem nagy mennyiségről volt szó.Én mindig ugyanarról a helyről hozom a tejet.Tegnap is csináltam még nem érzek rajta semmit kíváncsi leszek a végére.
Még nem álltam neki.....mert épp most dobtam ki négy darab kiló körüli friss sajtot....megint volt valami kellemetlen szaga...és még mindig nem tudom az okát...