Keresés

Részletes keresés

petinagy Creative Commons License 2012.02.13 0 0 6126

Köszönöm a hozzászólásodat Kecskeb!

 

 

Akkor legközelebb megpróbálom ezt a 63 fokos történetet.

 

Valami sajtkultúra mit takar??

 

Ez a coli-s dolog egyébként kicsit izgat, mert két lehetőségem van  a tej beszerzésére.

1 autómatából zártláncú szállítással 200 Ft/liter áron.

2. magánszemélytől, rendes embernek tűnik , de nem ismerem a körülményeket és ,hogy milyen módon bánik a termékkel   150 Ft/liter áron.

 

Ti melyik beszerzési forrást választanátok?

Előzmény: Kecskeb (6125)
Kecskeb Creative Commons License 2012.02.13 0 0 6125

Légy üdvözölve!

 

Legyen legalább két óra...aztán ízlés szerint emelheted az időt....

 

(20 dkg sóhoz annyi víz, hogy egy liter legyen)

 

Jól tetted...finomabb, változatosabb sajtot kapsz, ha nem hőkezeled.

 

Ha muszáj hőkezelned (pl. kóli miatt), akkor 63 fokra melegítve, 30 percig tartsd így....ehhez még nem kell kálcium klorid...

De valami sajtkultúra igen.

Előzmény: petinagy (6124)
petinagy Creative Commons License 2012.02.13 0 0 6124

Kedves Sajtkészítők!

 

 

Elkészült az első sajtom. Az infókat innen a topikból szereztem be. Ment minden simán jó is lett a végeredmény de két kérdésem azért lenne.:)

 

1.)  Sózásnál a kb. 0,5 kg-os gomolyát meddig kell sólében tartani? Olvastam órákat és 10 percet is....  Légyszives segítsetek!

 

2.) Anyám szerint kicsit "tehéníze" van a sajtomnak... Amit  eddig vásároltunk egy gazdától annak nem volt ilyen íze.  Mitől lehet? Én nem pasztörizáltam mert nincs kalcium-kloridom, hanem 35 C-on oltottam be a tejet. Ettől lehet??

 

 

Köszönöm a segítségeteket!!!!

 

Üdv.

colizoli Creative Commons License 2012.02.12 0 0 6123

Szia.

 

Ha van ket eved kivarni, hogy megerjen a parmezan es közben naponta forgatni es asszem sos vizzel kenegetni, akkor hajra.

Emlekeim szerint az olaszok csak nyari tejbol csinaljak amugy meg megegyezik egy kemeny sajt keszitesevel.

Előzmény: H.J.69 (6122)
H.J.69 Creative Commons License 2012.02.12 0 0 6122

Szevasztok Sajtosok !

 

Lassan jön a tavasz és kitaláltuk a családdal, sajtot kéne készítenünk mert szeretjük és egyre drágább!

Nézegettem itt Nálatok a különböző fajta sajtok elkészítésének tapasztalatait viszont a nagy kedvenc a Parmezán előállításával nem találkoztam , valószínűleg rosszul kerestem !

...na ez ügyben kérek segítséget ,merre kutakodjak ?

 Előre is köszönöm !

H.J.69

Kecskeb Creative Commons License 2012.02.11 0 0 6121

Télen még sosem ment túl 24 óra alatt az 5,2-őn...pedig ez tehéntej...

Majd kíváncsi leszek nyáron a kecsketejre...de az még savanykás sem volt soha...

 

Köszi!

Előzmény: elefada (6119)
elefada Creative Commons License 2012.02.11 0 0 6120

Kimaradt:30 perc alatt.

Előzmény: elefada (6119)
elefada Creative Commons License 2012.02.11 0 0 6119

Hát... ha valós a 6,4a +Chn meglehet túllódítja 5,alá.

A 6,4 Az azt jelenti, már intenzív növekedési fázisban vannak a bacik.

Lágysajtnak pont ez az ideális.

Gomolyának 6,6-6,8.

A 17 órás 5,7 az tök jó!

Az édes tejet NEM érzékelhetően indítja meg a Chn!

Előzmény: Kecskeb (6117)
Kecskeb Creative Commons License 2012.02.11 0 0 6118

Most, a 18. órában levő sajtot 5,6 -ra mérte....ez akár jó is lehet...

Viszont az 1 órája CHN-ezett tejett továbbra is 6,4-nek mérte...

Előzmény: Kecskeb (6117)
Kecskeb Creative Commons License 2012.02.11 0 0 6117

Úgy ahogy írom....kitesz egy mínusz előjelet a 2 elé:     -2

 

És aztán elindul felfelé ha várok, akár tízig is....

 

Most vettem hűtőautóból tejet és most mértem meg....6,4 -et mutatott....

Most termizálás nélkül 42 fokon belekevertem a CHN-t és megnézem kb 40 perc múlva, hogy mit mutat...

Vajon mennyit savanyít rajta 40 perc alatt?

 

Mértem kb. 17 órás sajtot.....5,7-et mért...nem tudom ez jó e?  Majd még megmérem...

 

Egyébként nagyon dícsérte a csaj....hogy tényleg jól bevált...és mondta, hogy nyugodtam hívjam ha gond van, mert beszél a gyártóval...

 

Nekem is desztillált vizet javasoltak....csak most nincs itthon...

 

Meg kell még szereznem kalibráló folyadékot...

Előzmény: elefada (6116)
elefada Creative Commons License 2012.02.11 0 0 6116

"Amikor bekapcsolom, a ph számkijelző folyamatosan mozog...változik, mínusz 2-től 10-ig..."

(mi az a minusz2?)

s aztán, beteszed a friss tejbe, mit mutat? Ha beszurod a friss sajtba?

Enyémet desztilált vízbe kell tenni mérés elött és mérés után is. Stabilan beáll.Többször ujraellenörzöm,  nincs eltérés.

Előzmény: Kecskeb (6115)
Kecskeb Creative Commons License 2012.02.11 0 0 6115

Mindkettőt elhasználtam tegnap.

A 7-es oldatra azt írta, hogy "rossz"

A 4-es elvileg kalibrálta...kiírta, hogy "OK"

 

Amikor bekapcsolom, a ph számkijelző folyamatosan mozog...változik, mínusz 2-től 10-ig...

 

A két érzékelőt kőrbefogja egy védőburok...de egyébként egy vékony hőmérsékletérzékelő, meg egy gömb alakú (gondolom ph-érzékelő van benne)...

Egyszerűen lemoson csapvízzel, aztán visszateszem a védőkupakba amiben állítólag ph-4 es víz van.

Előzmény: elefada (6113)
Kecskeb Creative Commons License 2012.02.11 0 0 6114
Előzmény: elefada (6112)
elefada Creative Commons License 2012.02.11 0 0 6113

Van hozzá 4-es és7-es oldat is

Mi a gond? A fejet mivel tisztítod?

Tudnád a hegyit mutatni?

Előzmény: Kecskeb (6107)
elefada Creative Commons License 2012.02.11 0 0 6112

A kefirrel vagy a tejföllel szerintem annak sem működött, aki leírta. Nem kell mindent készpénznek venni!

Ez panír akart lenni, nem igazán sajt.

 

El akartam küldeni "szellem a fazékban" panírleírás linkjét, ez lett belőle.

Citrommal,citromsavval,ecettel működik.

Előzmény: gyuri860213 (6110)
Kecskeb Creative Commons License 2012.02.11 0 0 6111

Szia!

 

Én nem tudok sokat a sajtkészítésről, de az alapján....ez nem sajt.

A sajt így készül:

 

http://www.bekesibio.hu/?s=h%C3%A1zi+sajtk%C3%A9sz%C3%ADt%C3%A9s&search=Keres

 

Üdv

Előzmény: gyuri860213 (6110)
gyuri860213 Creative Commons License 2012.02.11 0 0 6110

Sziasztok.

 

A linken elérhető recept szerint készítettem sajtot, viszont a savó nem igazán akar kiválni, már 3 órája pihen a fazékban. Csíros piaci tej. Forralás után vártam hogy ne legyen túl forró és úgy tettem bele a kefírt. Meddig kell vajon várni, vagy más gond lehet?

http://www.vilagrecept.hu/cikkek/receptek/magyar-tajak-es-etelek/hazi-sajt.html

Kecskeb Creative Commons License 2012.02.11 0 0 6109

http://www.grando.hu/muszaki-cikkek/muszerek-alkatreszek/merestechnika/digitalis-ph-mero-0-1-ph-pontossaggal-ad-11-1483395909.html?id=1483395909

 

Elvileg igen...de adj még egy kis időt....majd elmondom, ha több tapasztalatom lesz vele...

 

Előzmény: párolt sajt (6108)
párolt sajt Creative Commons License 2012.02.11 0 0 6108

szia milyen ph mérőt vettél?tudsz vele mérni tejet is sajtot is?

 

Előzmény: Kecskeb (6107)
Kecskeb Creative Commons License 2012.02.11 0 0 6107

Hááát....nem irigyellek....de lassan-lassan azért enyhül az idő.

Az én lányaim beálltak az október novemberi ivarzásra....és most kivételesen örülök is neki.

Megvettem a ph-mérőt...szerintem jó lesz...de most még vacakolgatok vele...valami kalibrálási gond lehet...

Előzmény: elefada (6106)
elefada Creative Commons License 2012.02.10 0 0 6106

Prózaibb. Ami elromolhat, az el is romlik.

Tolnám a napokat, ha tehetném,frászba vagyok, mert 2-3 mindenórásom is van, s egyikbe sem egy van.

Tegnaptól már folyamatos  az éjszakai őrjárat.

Előzmény: Kecskeb (6105)
Kecskeb Creative Commons License 2012.02.10 0 0 6105

Szia elefada!

 

Eltűntél.

:-(

Sok a meló?

Hogy bírjátok a hideget?

elefada Creative Commons License 2012.02.10 0 0 6104

Kettő is van.

1. valami modon biztosítod legalább a 20 fokot

2. ezt a mennyiséget konyhában is megcsinálhatod,

Most, fütetlen helyiségben bármit csinálsz, nem fog menni.

Ötletek, ha hideg van (ez most kevés)

Oltás elött még visszamelegítheted, amit elhült.

Sajtolásnál kevergetés közben is rámelegíthetsz,

Savanyodás alatt tarthatod a hőmérsékletet, ha egy dobozba,( akár papír, akár hűtődobozba) melegvízzel töltött flakont teszel.

Előzmény: párolt sajt (6103)
párolt sajt Creative Commons License 2012.02.10 0 0 6103

18 liter tejet.felmeligitem 40-re.kultura,30perc után oltom.takaroval bebugyolálom,bár a mühelyben nagyon hideg van.nincs más helyiségem,van valami trükk?

Előzmény: elefada (6102)
elefada Creative Commons License 2012.02.10 0 0 6102

Fázik!

Hány liter tejet dolgozol fel egyszerre?

Előzmény: párolt sajt (6101)
párolt sajt Creative Commons License 2012.02.10 0 0 6101

szia kecskeb.

még mindig baj van,nagyon nehezen és nagyon kevés savót ad le a sajtom.nem tudom mi a probléma.

ötletek?

genziana Creative Commons License 2012.02.09 0 0 6100

No látom nem csak nekem fázik a hátsóm kint füstölgés közben:))))

Előzmény: babuci73 (6097)
genziana Creative Commons License 2012.02.09 0 0 6099

Hát az enyémeknek még van egy kis idejük kismamának lenni:)....ezért is írtam, hogy már nagyon várom...de ember tervez...isten végez, majd kiderül, hogy hogyan dolgozott a lányokon Dudlikám:P

Előzmény: elefada (6093)
Kecskeb Creative Commons License 2012.02.08 0 0 6098

Több nekem se...

Mi is csak ebben az egyben cigizünk...de ez lett volna télen a lgmelegebb a sajtnak is...

 

:-((((

Előzmény: babuci73 (6097)
babuci73 Creative Commons License 2012.02.07 0 0 6097

Na látod, nekem iyen sajtom nem lesz:) Annál az eccerű oknál fogva, hogy a mi lakásunkból ki vannak tiltva a cigisek vagy hat éve. Még mi is.... olyan gyorsan szíjjuk a cigit ebben a hidegben a teraszon, mint a kompresszor:-)))

Előzmény: Kecskeb (6096)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!