Elkészült az első sajtom. Az infókat innen a topikból szereztem be. Ment minden simán jó is lett a végeredmény de két kérdésem azért lenne.:)
1.) Sózásnál a kb. 0,5 kg-os gomolyát meddig kell sólében tartani? Olvastam órákat és 10 percet is.... Légyszives segítsetek!
2.) Anyám szerint kicsit "tehéníze" van a sajtomnak... Amit eddig vásároltunk egy gazdától annak nem volt ilyen íze. Mitől lehet? Én nem pasztörizáltam mert nincs kalcium-kloridom, hanem 35 C-on oltottam be a tejet. Ettől lehet??
Lassan jön a tavasz és kitaláltuk a családdal, sajtot kéne készítenünk mert szeretjük és egyre drágább!
Nézegettem itt Nálatok a különböző fajta sajtok elkészítésének tapasztalatait viszont a nagy kedvenc a Parmezán előállításával nem találkoztam , valószínűleg rosszul kerestem !
...na ez ügyben kérek segítséget ,merre kutakodjak ?
A linken elérhető recept szerint készítettem sajtot, viszont a savó nem igazán akar kiválni, már 3 órája pihen a fazékban. Csíros piaci tej. Forralás után vártam hogy ne legyen túl forró és úgy tettem bele a kefírt. Meddig kell vajon várni, vagy más gond lehet?
18 liter tejet.felmeligitem 40-re.kultura,30perc után oltom.takaroval bebugyolálom,bár a mühelyben nagyon hideg van.nincs más helyiségem,van valami trükk?
Hát az enyémeknek még van egy kis idejük kismamának lenni:)....ezért is írtam, hogy már nagyon várom...de ember tervez...isten végez, majd kiderül, hogy hogyan dolgozott a lányokon Dudlikám:P
Na látod, nekem iyen sajtom nem lesz:) Annál az eccerű oknál fogva, hogy a mi lakásunkból ki vannak tiltva a cigisek vagy hat éve. Még mi is.... olyan gyorsan szíjjuk a cigit ebben a hidegben a teraszon, mint a kompresszor:-)))