Kecskeb
2012.02.14
0 0
6128
Üdv!
Halgass elefadára...én is ezt írtam volna, de neki sokkal nagyobb a tapasztalata és a szakértelme.
A termizálatlan tejből finomabb és változatosabb sajtot készíthetsz, mert a rengeteg féle tejsavbaci változatosabb ízeket ad.
Viszont, ha bármi okból termizálnod kellene és nem sajnálsz rá pénzt, akkor:
http://www.mtki.hu/kapcsolat/?main_menu[main_menu][item]=5
Ezek a Mosonmagyaróváriak gyorsak, pontosak, megbízhatók. Kapsz náluk mindenféle sajthoz kultúrát, oltót, sajtviaszt, stb....stb..
Lágy sajtokhoz itt sokan a CHN-11-est használjuk, túróhoz is jó. Két nap alatt megküldik, kb. 4200 ft, viszont több száz liter tejhez elég.
Az oltó, amit tőlük vettem 1 litert 5000 ft volt...áprilisban lesz 2 éves és még mindig tökéletes...
Máshol kapsz kisebb kiszerelésben is..
Árban is jobban jársz...még akkor is, ha azt csinálod, hogy innen is onnan is kipróbálod a tejet...
De igazi gomolyát frissen fejt tejből lehet csinálni....termizálás nélkül...
A termizálást azért ne felejtsd el, mert nyáron a negy melegekben szükséged lehet rá....mi is hol alkalmazzuk, hol nem...
Előzmény: petinagy (6126)
elefada
2012.02.13
0 0
6127
A kolitól májusban kell tartani, most csak durva higéniai hiba esetén támad.
Én mindenképp a gazda tejével kezdenék, megkérdezném mivel etet. A siló kiérződhet, okozhat tehénszagot, és puffadást is.
Ha jó a tej, nem pasztöröznék, de ha mégis úgy döntesz, hogy hőkezeled, és nincs tejsavbaktérium kultúrád, megfelel az élőflórás friss tejföl is. Lényeg, hogy élőflórás legyen.
Előzmény: petinagy (6126)
petinagy
2012.02.13
0 0
6126
Köszönöm a hozzászólásodat Kecskeb!
Akkor legközelebb megpróbálom ezt a 63 fokos történetet.
Valami sajtkultúra mit takar??
Ez a coli-s dolog egyébként kicsit izgat, mert két lehetőségem van a tej beszerzésére.
1 autómatából zártláncú szállítással 200 Ft/liter áron.
2. magánszemélytől, rendes embernek tűnik , de nem ismerem a körülményeket és ,hogy milyen módon bánik a termékkel 150 Ft/liter áron.
Ti melyik beszerzési forrást választanátok?
Előzmény: Kecskeb (6125)
Kecskeb
2012.02.13
0 0
6125
Légy üdvözölve!
Legyen legalább két óra...aztán ízlés szerint emelheted az időt....
(20 dkg sóhoz annyi víz, hogy egy liter legyen)
Jól tetted...finomabb, változatosabb sajtot kapsz, ha nem hőkezeled.
Ha muszáj hőkezelned (pl. kóli miatt), akkor 63 fokra melegítve, 30 percig tartsd így....ehhez még nem kell kálcium klorid...
De valami sajtkultúra igen.
Előzmény: petinagy (6124)
petinagy
2012.02.13
0 0
6124
Kedves Sajtkészítők!
Elkészült az első sajtom. Az infókat innen a topikból szereztem be. Ment minden simán jó is lett a végeredmény de két kérdésem azért lenne.:)
1.) Sózásnál a kb. 0,5 kg-os gomolyát meddig kell sólében tartani? Olvastam órákat és 10 percet is.... Légyszives segítsetek!
2.) Anyám szerint kicsit "tehéníze" van a sajtomnak... Amit eddig vásároltunk egy gazdától annak nem volt ilyen íze. Mitől lehet? Én nem pasztörizáltam mert nincs kalcium-kloridom, hanem 35 C-on oltottam be a tejet. Ettől lehet??
Köszönöm a segítségeteket!!!!
Üdv.
colizoli
2012.02.12
0 0
6123
Szia.
Ha van ket eved kivarni, hogy megerjen a parmezan es közben naponta forgatni es asszem sos vizzel kenegetni, akkor hajra.
Emlekeim szerint az olaszok csak nyari tejbol csinaljak amugy meg megegyezik egy kemeny sajt keszitesevel.
Előzmény: H.J.69 (6122)
H.J.69
2012.02.12
0 0
6122
Szevasztok Sajtosok !
Lassan jön a tavasz és kitaláltuk a családdal, sajtot kéne készítenünk mert szeretjük és egyre drágább!
Nézegettem itt Nálatok a különböző fajta sajtok elkészítésének tapasztalatait viszont a nagy kedvenc a Parmezán előállításával nem találkoztam , valószínűleg rosszul kerestem !
...na ez ügyben kérek segítséget ,merre kutakodjak ?
Előre is köszönöm !
H.J.69
Kecskeb
2012.02.11
0 0
6121
Télen még sosem ment túl 24 óra alatt az 5,2-őn...pedig ez tehéntej...
Majd kíváncsi leszek nyáron a kecsketejre...de az még savanykás sem volt soha...
Köszi!
Előzmény: elefada (6119)
elefada
2012.02.11
0 0
6119
Hát... ha valós a 6,4a +Chn meglehet túllódítja 5,alá.
A 6,4 Az azt jelenti, már intenzív növekedési fázisban vannak a bacik.
Lágysajtnak pont ez az ideális.
Gomolyának 6,6-6,8.
A 17 órás 5,7 az tök jó!
Az édes tejet NEM érzékelhetően indítja meg a Chn!
Előzmény: Kecskeb (6117)
Kecskeb
2012.02.11
0 0
6117
Úgy ahogy írom....kitesz egy mínusz előjelet a 2 elé: -2
És aztán elindul felfelé ha várok, akár tízig is....
Most vettem hűtőautóból tejet és most mértem meg....6,4 -et mutatott....
Most termizálás nélkül 42 fokon belekevertem a CHN-t és megnézem kb 40 perc múlva, hogy mit mutat...
Vajon mennyit savanyít rajta 40 perc alatt?
Mértem kb. 17 órás sajtot.....5,7-et mért...nem tudom ez jó e? Majd még megmérem...
Egyébként nagyon dícsérte a csaj....hogy tényleg jól bevált...és mondta, hogy nyugodtam hívjam ha gond van, mert beszél a gyártóval...
Nekem is desztillált vizet javasoltak....csak most nincs itthon...
Meg kell még szereznem kalibráló folyadékot...
Előzmény: elefada (6116)
elefada
2012.02.11
0 0
6116
"Amikor bekapcsolom, a ph számkijelző folyamatosan mozog...változik, mínusz 2-től 10-ig..."
(mi az a minusz2?)
s aztán, beteszed a friss tejbe, mit mutat? Ha beszurod a friss sajtba?
Enyémet desztilált vízbe kell tenni mérés elött és mérés után is. Stabilan beáll.Többször ujraellenörzöm, nincs eltérés.
Előzmény: Kecskeb (6115)
Kecskeb
2012.02.11
0 0
6115
Mindkettőt elhasználtam tegnap.
A 7-es oldatra azt írta, hogy "rossz"
A 4-es elvileg kalibrálta...kiírta, hogy "OK"
Amikor bekapcsolom, a ph számkijelző folyamatosan mozog...változik, mínusz 2-től 10-ig...
A két érzékelőt kőrbefogja egy védőburok...de egyébként egy vékony hőmérsékletérzékelő, meg egy gömb alakú (gondolom ph-érzékelő van benne)...
Egyszerűen lemoson csapvízzel, aztán visszateszem a védőkupakba amiben állítólag ph-4 es víz van.
Előzmény: elefada (6113)
elefada
2012.02.11
0 0
6112
A kefirrel vagy a tejföllel szerintem annak sem működött, aki leírta. Nem kell mindent készpénznek venni!
Ez panír akart lenni, nem igazán sajt.
El akartam küldeni "szellem a fazékban" panírleírás linkjét, ez lett belőle.
Citrommal,citromsavval,ecettel működik.
Előzmény: gyuri860213 (6110)
Kecskeb
2012.02.11
0 0
6107
Hááát....nem irigyellek....de lassan-lassan azért enyhül az idő.
Az én lányaim beálltak az október novemberi ivarzásra....és most kivételesen örülök is neki.
Megvettem a ph-mérőt...szerintem jó lesz...de most még vacakolgatok vele...valami kalibrálási gond lehet...
Előzmény: elefada (6106)
elefada
2012.02.10
0 0
6106
Prózaibb. Ami elromolhat, az el is romlik.
Tolnám a napokat, ha tehetném,frászba vagyok, mert 2-3 mindenórásom is van, s egyikbe sem egy van.
Tegnaptól már folyamatos az éjszakai őrjárat.
Előzmény: Kecskeb (6105)
Kecskeb
2012.02.10
0 0
6105
Szia elefada!
Eltűntél.
:-(
Sok a meló?
Hogy bírjátok a hideget?
elefada
2012.02.10
0 0
6104
Kettő is van.
1. valami modon biztosítod legalább a 20 fokot
2. ezt a mennyiséget konyhában is megcsinálhatod,
Most, fütetlen helyiségben bármit csinálsz, nem fog menni.
Ötletek, ha hideg van (ez most kevés)
Oltás elött még visszamelegítheted, amit elhült.
Sajtolásnál kevergetés közben is rámelegíthetsz,
Savanyodás alatt tarthatod a hőmérsékletet, ha egy dobozba,( akár papír, akár hűtődobozba) melegvízzel töltött flakont teszel.
Előzmény: párolt sajt (6103)
párolt sajt
2012.02.10
0 0
6101
szia kecskeb.
még mindig baj van,nagyon nehezen és nagyon kevés savót ad le a sajtom.nem tudom mi a probléma.
ötletek?
Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!