Keresés

Részletes keresés

qwerty94 Creative Commons License 2018.07.27 0 0 2057

Gipszkartonból van a fal, de két réteg, közötte van valami anyag, nem tudom igazából micsoda.

Előzmény: ÁsítóSárkány (2056)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2018.07.27 0 0 2056

Kérdés, miből vannak a falak... Ha hangszigetelnek valamennyire, akkor a szomszédba már nem kellene problémát okozzon a dolog...

Ha alattad is van szomszéd, akkor nem árt, ha van úsztatóréteg a padló alatt... vagy volt, aki a zongorát úsztatta végül...

Lakáson belül, különösen esti elalvásnál a billentyűzet hangja zavaró tud lenni.

Előzmény: qwerty94 (2055)
qwerty94 Creative Commons License 2018.07.27 0 0 2055

Üdv!

 

Voltam két hete kipróbálni a YDP-163 zongorát, majd visszaülve a Roland RP102-höz arra jutottam, hogy valóban jobban tetszik a Roland hangzásban és billentyűzetben is. Fejhallgatóval voltam másodjára kipróbálni, így jobban össze tudtam hasonlítani a hangjukat is.

Pár napja érkezett meg, ennyi használat után nincs bajom vele, kivéve egyet. Ilyen problémával nem számoltam eddig. Azt szeretném kérdezni, hogy nektek a digitális zongora mennyire kopog egy billentyű leütésnél? Albérletben lakom, a szoba sarkában van a zongora, és fejhallgatóval használom, de sokszor nem tudom magam átadni az élménynek, mert arra gondolok, hogy vajon a leütés okozta kopogás, dübögés mennyire hallatszik át a szomszédba? Alsó szomszédom nincs, csak a mellettem lévő lakásban laknak. Igazából maga a zaj nem hangos, viszont érzem, hogy beleremeg a zongora talpa is, így gondolom át tudja adni a parkettának a rezgést, ami már hallatszódhat esetleg a szomszédban. Ugye bútorozott kivitel, emiatt is erősödik fel a koppanás. Van itt esetleg olyan személy, akit zavart ez a probléma, és talált rá megoldást? Arra gondoltam, hogy vennék alá olyan gumiszőnyeg féleséget, amit pl. mosógépek alá is szoktak tenni, ez hátha megfogná egy kicsit rezgést. Ha ez megvan, akkor a következő lépés az lesz, hogy megkérdezem a szomszédot, mennyire hallja. 
Ha jobban beleélem magam a zongorázásba, akkor elég erősen le tud koppanni a billentyűzet.

Olvastam róla, hogy ez úgymond normális, de hátha tud valaki megoldást rá, amivel enyhíthető ez a tünet.

djuice Creative Commons License 2018.07.11 0 1 2054

20 éve is voltak dig.zongorák, ott is fenn állt jóval kevesebb választék mellett az első hangszer kérdése. Namost összehasonlításilag kb. olyasmi a különbség ma, mint egy oled TV meg a régi képcsövesek között, hogy legyen elképzelésünk. Tehát rosszul ma már nem igen lehet annyira választani. ;)

Előzmény: qwerty94 (2052)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2018.07.11 0 0 2053

Lehet hogy volna értelme kipróbálni az YDP-163-at (és a teljesség kedvéért esetleg a Kawai ES-110-et is) ezek után... Legalább tudod, hogy mit tudnál elérni még egy kis gyűjtögetéssel, és tudsz ebből a szempontból informáltabb döntést hozni.

Előzmény: qwerty94 (2052)
qwerty94 Creative Commons License 2018.07.11 0 0 2052

Köszönöm szépen a válaszokat Neked és djuice-nak is. Ma voltam kipróbálni mind a két hangszert (Roland RP102 és Yamaha YDP 143).

Először a Roland (PHA 4 Standard) eléggé furcsa volt a szintetizátorom után, nem nagyon éreztem át a billentyűket. De nyilván, eddig is ezzel szenvedtem, ha egy igazi zongora elé kerültem.
Aztán kipróbáltam a Yamaha-t is (GHS), aminek persze a szintetizátor után jobban bejött a billentyű lenyomása, egyszerűbbnek éreztem, játszani is könnyebb volt rajta. De végül arra jutottam, hogy nem azt kell elvárnom így az első zongora vásárlásomnál, hogy a zongora igazodjon hozzám, hanem inkább én alkalmazkodjak egy nyilvánvalóan jobb, valósághűbb mechanikához. Azaz a Roland mellett döntök, amit 2 hét múlva végre használhatok is.

Hangzásban talán egy picit jobban bejött a Yamahának a hangja, a Roland világos, fémes hangjával szemben. De mivel nagyrészt fejhallgatóval fogom használni, ezért laptoppal összekötve igazából bármilyen hangot tudok neki varázsolni. De szerintem meg fogok barátkozni a Roland gyári hangjával is.

 

Összefoglalva lehet úgy tűnik, hogy a Yamaha felé húz a szívem, közben mégis a Rolandot veszem, de kezdőként nem tudok teljesen szakmailag dönteni, és a Yamaha megvételével lehet azt érezném 2-3 hónap múlva, hogy mégis csak a Roland lett volna jó döntés. Mélyebben utánaolvasva is a Rolandot látom jobbnak.

 

Pár hét múlva ha megérkezik, és ha használtam is jó pár napot, megírom a laikus véleményem, hogy mennyire érzem jó/rossz döntésnek.

Előzmény: ÁsítóSárkány (2042)
djuice Creative Commons License 2018.07.07 0 0 2051

Új Yamaha P-szériás zongora érkezik NWX mechanikával!

 

https://hu.yamaha.com/hu/products/musical_instruments/pianos/p_series/p-515/index.html

djuice Creative Commons License 2018.07.06 0 0 2050

Profi kategóriáknál még mindig van DIN midi is. Pont azért hogy most már azért vegye a drágábbat a paraszt, ill. azért is. (;

Előzmény: landmine (2049)
landmine Creative Commons License 2018.07.06 0 0 2049

Köszi szépen a válaszokat!

 

Kicsit tényleg fura, hogy miért nem raknak rájuk "hagyományos midi out-ot", de hát ez van. Akkor marad az USB. 

Törölt nick Creative Commons License 2018.07.06 0 0 2048

én nem várok, de igazából - legalábbis digitális hangszernél - ez gyakorlatilag nem emelné a költségeket, tekintve hogy a jel belül digitális

csak valamiért az az irány terjedt el, hogy ehelyett pld. PENDRIVE-ra tudsz audiót rögzíteni, biztos a kényelem miatt

 

a MIDI meg pont a másik, hogy erőltetik az USB-t, holott milyen jó lenne a hagyományos optocsatolós MIDI, már csak a hangmodulokhoz csatlakozás miatt is

de gondolom ezzel meg úgy vannak, hogy akinek master bill. kell, az vegyen azt

Előzmény: ÁsítóSárkány (2047)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2018.07.06 0 0 2047

Belépő kategóriánál ne várj USB audiót...

 

Amúgy MIDI jel esetében van aki komoly visszalépésnek tartja a zongora oldali USB csatlakozót -- leginkább, mert úgy nehéz földhurok ellen védekezni. Nem a legegyszerűbb összekötöm a PC-vel a zongorát esetben válik kritikussá a dolog...

Előzmény: Törölt nick (2046)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.06 0 1 2046

 

 

Alapvetően csak MIDI jel jön ki az USB csatolókon (to host a PC-felé) a hangszerekből.

Vannak olyan billentyűsök (jellemzően szintetizátorok pld. Roland SH-201), amik az USB-n MIDI mellett a hangot IS kiküldik, de ilyenkor az logikailag egy külön hangkártyaként látszódik a PC-n/tableten a MIDI csatlakozás mellett.

Az FP-30 USB-jén (mint gondolom a legtöbb digitális zongoráén) csak MIDI jön.

Előzmény: landmine (2043)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2018.07.06 0 0 2045

Elvileg olyan telefonra is működhet, aminek van USB host csatlakozója. A szoftver persze más kérdés, ami értelmezi a jelet...

Előzmény: djuice (2044)
djuice Creative Commons License 2018.07.06 0 1 2044

Az usb csati a hangszereken kizárólag számítógépes összeköttetésre lett kitalálva, arra működik.

Fel kell tenni a drivert a hangszerhez (vagy pl. a windows fel is ismerheti hozzácsatlakoztatáskor a hangszert), a midi szerkesztő program beállításaiban meg megadni neki mint interface és onnantól működnie kell.

Előzmény: landmine (2043)
landmine Creative Commons License 2018.07.06 0 0 2043

Egy újabb midi-s kérdés, kicsit eltérő véleményeket lehet találni erről a neten.. 

 

Digitális zongorák USB kimenetén keresztül (sok zongorán nincs midi out) mennyire lehet átvinni midi jeleket/hangokat számítógépre? Pl. Roland fp30.

Tegyük fel, nem audio-ban szeretnék menteni, hanem midiben, hogy aztán lehessen rátenni vst-ket.

ÁsítóSárkány Creative Commons License 2018.07.04 0 0 2042

Gondolom a Kawai KDP110/CL36, Roland F140R már nagyon fölélő árban.

Ki lehet még fogni KDP90-et hasonló árban, még az lehet érdekes.

 

Pár hónapja egész jó áron is lehet RP102-t kapni... tipikusan a kipróbálós helyek drágábbak...

 

Leginkább úgy tudsz jól dönteni, ha kipróbálod amit ki tudsz személyesen (a KDP90-et lehet hogy már nem lehet bemutatóteremben kipróbálni).

A helyedben legalább az RP102-t és az YDP143-at kipróbálnám személyesen a döntés előtt.

 

Egy dolog, hogy mi mit irogatunk (általában azért talán nem hülyeségeket), de van egy csomó szubjektív tényező, szóval elsősorban a saját ujjaidnak és fülednek higyjél :)

Előzmény: qwerty94 (2040)
djuice Creative Commons License 2018.07.04 0 0 2041

Szerintem jól járhatsz a Rolanddal, kezdőknek is a jobbik választás!

Pesten a Roland Zenegalériában, Budapest Zongoraszalonban, Tajtiék Hangszerplázájában érdeklődj! (Utóbbiban hozzáértő eladót is találsz, aki zenész és sok kérdés ben tud segíteni.)

 

Ezt meg csak úgy olvasgatásra: http://rolandee.hu/media/digitalis_zonogra_utmutato/files/assets/common/downloads/publication.pdf

 

vagy http://zenelniszeretnek.hu/piano/

Előzmény: qwerty94 (2040)
qwerty94 Creative Commons License 2018.07.03 0 0 2040

Sziasztok!

Már jó pár éve egy Yamaha PSR-E313 szintetizátoron szoktam magam szórakoztatására, hobbiból játszani. Most jutottam el arra a szintre, hogy tovább szeretnék lépni. Szeretném megtanulni a pedál használatot, valamint a zongora billentyűk lenyomását is megszokni. Ugyanis ha alkalomadtán egy igazi zongora elé kerültem, mindig gondot okozott az a fajta kifinomultabb játszás, amit már szintetizátoron kitanultam (nem csoda).

 

A hetekben elkezdtem nézegetni a digitális zongorákat. Először tudatlanul egy Sencor márkájú felé húzott a szívem, megnyerő bútorozott külseje, és viszonylag kedvező ára miatt. Ezután gondoltam, mégiscsak valami ismertebb márka felé kellene elindulnom, így rátaláltam a Yamaha YDP-143 típusra, ami hamar a szívemhez is nőtt. Majd a napokban rátaláltam szerencsére erre a fórum témára, ahol visszaolvasva több okból kifolyólag sem ajánlottátok ezt a típust, helyette inkább a Roland FP-30 zongorát preferálták sokan a 200-250 ezer Ft körüli árkategóriában. Itt kezdtem gondban lenni, mivel valamiért nekem a bútorozott kivitelű digitális zongorák megnyerőbbek, ez pedig állvánnyal sem hozta számomra azt a megjelenést. Végül tegnapelőtt keresgetve sikerült egy picit túllépve az árkeretet, de megtalálni az eddig számomra tökéletes zongorát, a Roland RP-102 típust. :)

 

A kérdésem az lenne, hogy ezt a típust ti mennyire ajánlanátok? Kipróbálni jelenleg nem tudom hol tudnám, de az a helyzet, hogy úgy látom nem is nagyon vinne előre. Mivel a mostani szintim semmilyen komoly mechanikával nem rendelkezik, kb. úgy vagyok vele, hogy ahhoz szokok hozzá, ami elém kerül. De egyébként PHA-4 Standard billentyűzettel rendelkezik, ami az eddigi ismereteim alapján már jónak számít.

Szóval röviden, szeretnék jobban belemélyülni, beletanulni a zongorázásba, és ezt nem egy régi szintetizátoron szeretném most már folytatni, hanem egy komolyabb digitális zongorán, ami a mostani álláspont szerint egy Roland RP-102 lenne.

Elnézést, hogy kicsit hosszabbra sikeredett ez az egyszerű kérdés, de gondoltam leírom az előzményeket is, hogy hogyan is jutottam ehhez a típushoz. :)

Törölt nick Creative Commons License 2018.07.03 0 1 2039

igen, egy MIDI-USB kábel kell

Előzmény: landmine (2038)
landmine Creative Commons License 2018.07.03 0 0 2038

Sziasztok, egy gyors kérdés:

ha van midi in-out kimenet egy digit zongorán, akkor az használható "midi billentyűzetként" is, ugye? USB-n keresztül vinném be a "midi jeleket" a számítógépbe. Ez így oké?

Köszi szépen!

gyorsmanó Creative Commons License 2018.06.23 0 0 2037

Ismerősöm szeretne kipróbálni pár digizongorát, hol tudom ezeket kipróbálni?

(muziker volt az első amire gondoltam de látom nekik itthon nincs boltjuk...)

YDP 163

AP470

KDP110

 

Előre is köszi a segítséget.

T0to Creative Commons License 2018.06.22 0 1 2036

Ez tök olyan, mintha úgy 3-400 ezer körüli fényképezőgépet hasonlítotok össze, hogy Nikon, Canon vagy Sony a jobb?

Az, hogy a különbséget érzékelni és hasznosítani tudd az előnyöket igen komoly ismeretet igényel a digitális fényképezés területén.

Na, ez a digi zongorák esetében kb. 100-szorosan így van.

 

Iosefx Creative Commons License 2018.06.22 0 0 2035

Köszönöm a tanácsot, de egyelőre egy pillanatig sem gondolom, hogy tovább kellene lépnünk.

Ennyi pénzért (~300k), belépő szinten, kezdésnek bőven megfelel ez a Kawai típus.

 

Ha majd gazdagok leszünk, és lesz 3 milliónk ilyesmire, akkor egy ilyen hibridre befizetünk:

https://www.youtube.com/watch?v=A0pYR-AIwAA

Előzmény: djuice (2032)
djuice Creative Commons License 2018.06.22 0 0 2034

Hogy egészen pontos legyek, az https://www.arukereso.hu oldallaltaláltam 1 db budapesti üzletet ahol elvileg rendelhető. Hogy van is e raktáron kipróbálhatólag, azt nyilván telefonon adják meg pontosan, ahogy a többi boltnál is célszerű érdeklődni amit említettem. Lehet hogy csak megrendelésre szállítanak ugyanis. Na a Casio az ilyen márka.

http://arkadiahangszer.hu/index.php?option=com_virtuemart&view=productdetails&virtuemart_product_id=25878

Előzmény: German2 (2030)
djuice Creative Commons License 2018.06.22 0 0 2033

Hát pl. van a Korgnak is szakboltja, régebben a Yamahának is volt, a Casionak meg nem véletlen talán hogy sosem volt! Casiot jellemzően olcsó hangszerként mindenütt tarthatnak, de talán nézz be ha Pesten jársz az Eldorádóba, a Tajtiék Hangszerplázájába, esetleg még a HitSpacebe (de itt ne lepődj meg hogy esetleg piros színú Nord zongorák is szembejöhetnek!). :)))

Előzmény: German2 (2030)
djuice Creative Commons License 2018.06.22 0 0 2032

Ami tetszik használjátok, aztán később esetleg lehet különbségeket felfedezni hogy van még magasabb "hegy" is túl a horizonton... :)

Előzmény: Iosefx (2029)
djuice Creative Commons License 2018.06.22 0 0 2031

"(a Kawai nem csinál gitárt, furulyát, elektromos dobot, dj pultot, motort, stb. csak és kizárólag zongorát, már majdnem 100 éve... talán tudnak valamit)"

 

A Korg sem! :) A Yamaha meg igen! Na és mindkét gyárnak vannak etalon szintű hangszereik. Sőt! Töb területen szerzett tapasztalat még nagyobb tudással is párosul(hat)! Pl. van olyan dobos (mondjuk Dave Weckl) aki csak Yamaha dobokon játszik évtizedek óta. De ugyanígy vannak (ill. voltak pl. Joe Zawinul), aki annyira Korg iránt elkötelezett volt, hogy még saját hangszert is tervezett neki a gyár. Úgyhogy ez szerintem semmire nem ad minőségi indokot, hogy ha vmelyik gyár csak zongorát gyárt akkor az a valami és nem azért mert Kawairól van szó. Kawai is gyártott szintetizátorokat (aztán meg lehet nézni mennyire keresik használtként is őket!), szóval egyáltalán nem igaz hogy csak zongorával foglalkoznak 100 éve. Ellenben, ha egy Kawai gyári munkást megkérdezel, hogy mit mond egy Kawai akusztikus zongora és egy kb 200 e. Ft alatti kategóriás ES110 hangszer különbségéről, simán Rolls Royce - Trabant különbséget fog emlegetni, azon túl hogy igazán össze se hasonlítható a kettő valójában. Így van a Casio is, belefognak a harangöntéstől az óragyártásig mindenbe, aztán meg lehet nézni a színpadokon vagy a stúdiókban hány Roland, Korg, Yamaha stb. hangszert találni és hány Kawait meg Casiot!!! :)

Egy kezdőnek persze, ahogy a mondás is tartja, hogy "az újszülöttnek minden vicc új" a tök mindegy kategória is lehet Kawait, Casiot, Hemmingwayt vagy Orlat vesz-e és lehet semminek is nevezni, ha valaki próbál normális tanácsokat adni egy ilyen vagy hasonló fórumon, csak akkor meg azt nem értem, hogy ez a semmit sem ér kategória miért válik rögtön túlértékelté és etalonná, mikor külföldi, Kawaiokat istenítő fórumok kerülnek említésre ellenpédaként? Vagy mert csak magyar fórum és az akkor már szart ér??? Szóval furcsa ez na! ;)

Előzmény: nyuleskutya (2028)
German2 Creative Commons License 2018.06.22 0 0 2030

Sziasztok, a Casio-kat külföldön sokan dicsérik, itt meg mindenki lehúzza. Ezért szeretném kipróbálni, mert belépő-közép szinten sztem jó ár/érték arányúak. Budapesten hol van nagyobb Casio állomány? Főleg a PX-770 érdekelne. Köszi a segítséget!

Iosefx Creative Commons License 2018.06.21 0 0 2029

Végül is a Kawai KDP110-esre esett a választásunk. Belépő szinthez tökéletes.
http://www.kawai-global.com/product/kdp110/

 

Nem értek a digitális zongorákhoz, és személyes összehasonlítási alapom sincs, de így elsőre félelmetes, hogy manapság

már mit ki tudnak hozni egy ilyen szerkezetből mind a hangzást, mind a kalapácsmechanikát illetően.

Előzmény: mizu12 (2008)
nyuleskutya Creative Commons License 2018.06.20 0 0 2028

Na látod, ez olyan kérdés, mint a "japán vagy német autó?", "Ronaldo vagy Messi?" stb.

Beírod a kérdést ide a fórumra és jönnek a szubjektív vélemények (én is csak ezzel szolgálhatok). Amelyekre kár hagyatkozni. Lerágott csont, de valóban csak az lehet a megoldás, hogy elmész valahova és kipróbálod. Lehet, hogy nem pont ugyanazt a hangszert, de azt a mechanikát.

Valakinél a Kawai nem jön számításba, míg ha felmész egy külföldi digit zongi fórumra, általában azt említik referenciaként (a Kawai nem csinál gitárt, furulyát, elektromos dobot, dj pultot, motort, stb. csak és kizárólag zongorát, már majdnem 100 éve... talán tudnak valamit).

 

A Casio nekem sem jön számításba, de van zongoratanár, aki meg arra esküszik (de ismerek olyat is, aki meg a Yamahára).

 

Nekem Yamaha GH van, és mivel pár napja vettem egy MOXF8-at is, így már GHS is. A GH nekem nagyon fekszik, érezhetően jobb a GHS-nél. Játszottam Rolandon "élesben" úgy, hogy előtte csak GH-n meg GHS-en gyakoroltam, és teljesen jó volt az is, nem okozott gondot, de nem is éreztem ,hogy "hú, ez jobb".

Általánosságában talán elmondható, hogy azonos árkategóriában lévő hangszerek a nagy gyártóknál (Roland, Kawai, Yamaha …) KÖZEL azonos minőségtartományba esnek, a szubjektivitás dönt. 

 

Utóbbi hetekben végigjártam egy csomó üzletet, kipróbáltam mindent. Új Yamahákat, Rolandokat, Fatar mechanikákat is és annyit tudok mondani, hogy csak 1 tanácsot fogadj meg: Azt, hogy ne fogadj meg tanácsot online fórumról :)

Előzmény: gyorsmanó (2022)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!