Keresés

Részletes keresés

Bign Creative Commons License 2014.06.18 0 0 1233

"Mit értesz ürességen ebben a szóba hozott esetben?"

 

Ha csak atomi szintig megyünk, akkor az atom térfogatában van egy picike atommag és egy-több még kisebb elektron.

Köztük ezekhez képest hatalmas "üresség", amibe erőterek vannak.

Előzmény: Hírmérnök (1226)
őszszakál Creative Commons License 2014.06.18 0 0 1232

Bign számára adott válaszomat ajánlom számodra is. Amikor kihangsúlyozom azt, hogy szerintem, a saját véleményem szerint, akkor ne kívánj szaklapokra való hivatkozást. Az a hivatásos fizikusoktól elvárt, nem a laikusoktól.

Előzmény: Hírmérnök (1228)
őszszakál Creative Commons License 2014.06.18 0 0 1231

A csipesszel való megfoghatóságnak Hírmérnők tulajdonított jelentőséget. Abban igazad van, hogy erőterek találkozási felülete teszi tapinthatóvá az anyagot. Az a nagy üresség, amire célzol a téridő, ami szerintem az anyagnak speciális létformája, mivel kvantumai a van- nincs, állapot között fluktuálnak. Ebből a van állapotban lévők egy nagyon apró buborékokból álló habot, a téridő folytonosságát alkotják.

Előzmény: Bign (1225)
Creativus Creative Commons License 2014.06.18 0 0 1230

"...szénmolekulák..."

 

Ha nem a tudományos ismeretterjesztés pongyolaságaira, hanem a precízségre törekszünk, akkor (véleményem szerint):

 

Az agy szénatomokat tartalmazó molekulákbóll áll. Némi erölködéssel legfeljebb a fulleréneket, vagy a szén kristályos módosulatait (grafit, gyémánt) mondhatnánk szénmolekuláknak, de ilyen formában én még sohasem hallottam efféle elnevezést.

 

Megjegyzés: a gázok (a nemesgázok kivételével) hajlamosak molekulaképződésre két atomból. Ezeknél beszélhetünk pl. hidrogénmolekuláról, klórmolekuláról, oxigénmolekuláról, stb. A többinél csak atomokról.

 

Előzmény: Hírmérnök (1229)
Bign Creative Commons License 2014.06.17 0 0 1225

"csipesszel megfogható anyag"

Ha sikerült bármilyen anyagot megérintened, szóljál! :-)

Ez ugyanis a közhiedelemmel soha nem történik meg.

Csak a te anyagod elektromos terének megfelelő irányú manipulálásával hatsz a másik anyag elektromos erőterére, ami hat az adott anyagra.

A példád esetében a tested erőtere hat a csipesz erőterére, ami hat a "megfogott" anyag erőterére.

Aminek nagy része üresség.

Tehát miből gondolod, hogy olyan jelentősége van a "megfogásnak"? :-)

Előzmény: őszszakál (1223)
őszszakál Creative Commons License 2014.06.17 0 0 1224

Hogy megelőzzem a következő kérdésedet, a becsapódó foton is a csipesszel megfogható kategóriába tartozik.

Előzmény: Hírmérnök (1220)
őszszakál Creative Commons License 2014.06.17 0 0 1223

Szerintem a téridő az anyagnak az a speciális megnyilvánulása, amely kiinduló alapjául és egyben háttérként, vagy befogadóként szolgál a csipesszel megfogható anyagnak. Annak az anyagnak, amely jelentős hatással van a téridő görbületére és ez a görbület határozza meg a mozgó anyag útvonalát.

Előzmény: Hírmérnök (1220)
őszszakál Creative Commons License 2014.06.17 0 0 1222

Hogy mi miből áll, visszamehetünk egészen a kvarkok és gluonok világához, de az agy információ feldolgozása szempontjából az egész entitást (embert) kell figyelembe venni.

Előzmény: erdei111 (1219)
Hírmérnök Creative Commons License 2014.06.17 0 0 1221

"Ha időt mint változást tekintjük, ..."

 

Kell-e definiálni az időt a "változás" definiálásához?

 

 

Előzmény: Bign (1217)
Hírmérnök Creative Commons License 2014.06.16 0 0 1220

"A véleményem szerint a tér és az idő kvantumos, vagyis a téridő granulátumos szerkezetű."

 

Térben valamelyest oldódó - s ezáltal úgymond elmosódott határfelületű, vagy pedig jól kitapintható, akár csipesszel is megragadható szemcsékre céloztál?

Előzmény: őszszakál (1216)
erdei111 Creative Commons License 2014.06.16 0 0 1219

Az agy szénmolekulákból áll, tévedek?

Előzmény: őszszakál (1216)
Sidereus Nuncius Creative Commons License 2014.06.16 0 0 1218

Lehet a sötét energia is ezért láthatatlan számunkra,

mert hozzánk képest energia lenne, csak mivel statikus, ezért számunkra észlelhetetlen.

 

Megfeledkezel a nejlonharisnya szemeiként egymásba kapaszkodó téridőatomokról.

Előzmény: Bign (1217)
Bign Creative Commons License 2014.06.16 0 0 1217

"Ha nulla van, egy is van."

 

Nem egészen.

1 esetében összeadogatással bármekkora számot előállíthatsz.

A 0 kitétel, azért szükséges, hogy szembesítse az embert azzal az

abszolút hittétellel (mivel bizonyítva, reprodukálva nincs),

hogy 0-kból nem lehet előállítani nagyobb számot.

 

Ezért (is) valószínűsítik néhányan a plusz dimenziókat, esetleg a multiuniverzumot,

mert ezekben összességében nem 0 a kiinduló állapot.

Nem egyszerűbb lenne, beismerni, hogy az univerzum kezdeti állapota nem 0 volt?

 

Ha időt mint változást tekintjük, akkor az idő kezdete, a változások kezdetével egyezett meg, de ebből nem következik, hogy ezt megelőzően nem létezett az univerzum és a változás először egy kis területet érintett, majd egyre táguló részt.

Ekkor az univerzumnak nem volt 0 állapota, tehát nem a semmiből keletkezett.

Mi csak a változást észleljük. Lehet a sötét energia is ezért láthatatlan számunkra,

mert hozzánk képest energia lenne, csak mivel statikus, ezért számunkra észlelhetetlen.

Előzmény: Sidereus Nuncius (1212)
őszszakál Creative Commons License 2014.06.16 0 0 1216

1211.

„(Én nem állítom, hogy létezik ilyen, de akik szerint spontán módon a semmiből keletkezik valami (ráadásul összehangolt formában), azok neki foghatnak.)   „

 

A véleményem szerint a tér és az idő kvantumos, vagyis a téridő granulátumos szerkezetű. Egy darab téridő kvantum nullánál nagyobb, Planck térfogatnál kisebb méretű és idejű mindaddig, amíg az őt alkotó térforrás aktív. Az aktivitás ideje maximum a Planck idő. Ezután a térforrás átmegy térnyelőbe, vagyis a térkvantum megszűnik létezni. Az a legnagyobb rejtély, hogy meddig aktív a térnyelő?  Ez a létszünet és a Planck idő közötti ingadozás adja a téridő dinamikáját, amely a végtelen számú térkvantum esetén lokálisan fénysebességet meghaladó téridő tágulást, illetve zsugorodást is okozhat. Azonban a téridőben csak fénysebességgel haladhatnak a bozonok és fermionok, mert erre maximálja sebességüket a térkvantumok általános fluktuációja. Mivel az információ hordozója a fényszerű anyag és nem a téridő struktúrája, a Planck időnél kisebb tartamok nem adnak értékelhető információt egy zsírszövetből álló agy számára. A végtelen, abszolút, vagy objektív idő elképzelhető, de nem megmérhető. A relatív idő a téridő struktúrájától, görbületi faktorától és az órák pontosságától függő.

Látó 35 Creative Commons License 2014.06.16 0 0 1215

Sokat hallottam ezekről és hasonlókról.

Ha Conway játékában vagy valami hasonlóban az állapotok egymást követik. Ha olyan a rendszer, hogy bármikor megállítható vagy az állapotok oda vissza léptethetők a benne mondjuk evolúcióval kifejlődő intelligens lények az oda-vissza léptetésből és megállításból semmit nem érzékelnének.

 

A idő csak az állapotváltozások által keltett illúzió. Az idő szerintem nem lehet folyamatos. Csak állapotok változnak az állapotérben. Mondjuk kvantumos az idő. Vagy valami hasonló.

Ha meg mégis determinizmus van akkor az állapotok szigorúan követik egymást az állapottérben. Azt mondják a kvantummechanika kivezet a determinizmusból, mert valószínűségi alapon tudjuk csak megjósolni az egyes kvantum jelenségeket. Én nem vagyok erről meggyőződve, hogy attól, hogy mi valószínűségi alapon jóslunk és tudunk mérni, attól még lehet determinált a kvatumfizika. Szerintem nem függ össze az, hogy mi valószínűségi alapon tudjuk meghatározni egy részecske állapotát, attól mégy az lehet determinált. Ha determinált, akkor a világ állapottérben az ok-okozat elvének megfelelelően követik egymást az állapotok. Szerintem, egyelőre.

Előzmény: Creativus (1214)
Creativus Creative Commons License 2014.06.16 0 0 1214

Egy kis ismeretterjesztő adalék:

 

Az efféle "játékokat" sejtautomatáknak nevezzük, melyben valamilyen elrendezésben egy sejttérben azonosan funkcionáló sejtek vannak, melyek ismerik a saját és a szomszédos sejtek állapotait. Egy u.n. órajelre az egész tér egy kovetkező állapotba lép át, sejtenkét egyszerre végrehajtva az átmeneti függvényt, azaz meghatározva egy-egy adott sejt új állapotát a saját és szomszédos sejtek alapján. (bár értelemszerű, de lényeges, hogy minden egyes sejt ugyanazzal az átmeneti fügvénnyel rendelkezik, amely időben nem változik).

 

Conway "játéka" - egyszerűsége ellenére - sok érdekes tuljdonsággal rendelkezik, érdemes utánanézni.

 

A sejtautomata nem új dolog. Már Neumann János is tervezett egyet, bár ő kizárólag elméleti síkon közelítette meg a kérdést. Ő, a 29 állapotú sejtautomatájával azt a kérdést vizsgálta, hogy lehetséges-e olyan sejtautomata, amely önreprodukciós képességgel rendekezik, azaz létrehozható-e benne olyan struktúra amely képes lemásolni sajátmagát. Az általa kitalált automatával ez lehetséges, amint ezt ő be is bizonyította.

 

A számítástechnika felvirágzásával úgy kb. 30 éve a sejtautomatákkal, és sejtautomata algoritmusokkal sok helyen - Magyarországon is - behatóan foglalkoztak, mivel nagy lehetőségeket láttak benne, különösen a párhuzamos feldogozás kapcsán. Leginkább az E. F. Codd által kifejezetten számítási célokra tervezett 8 állapotú sejtautomata volt népszerű (Codd emellet még a relációs adatbázis elmélethez járult jelentősen hozzá). Ebben önszervező módon jelutakat lehetett képezni, ill. lebontani, és a 4 féle jel segítségével műveleteket végrehajtani. A Codd féle sejtek átmeneti függvénye 8KiB alatti tárolóterületet igényel, mely abban az időben még elég nagynak (bár elfogadhatónak) látszott. Mai technológiákkal ez szinte nevetségesen kicsi, majdhogynem gyerekjáték lenne integrált áramköri megvalósítása. Ám - fogalmazzunk úgy, hogy - a mai trend nem ezt az útvonalat erölteti, így a többprocesszoros feldolgozás mellet a sejtautomaták jelentősen háttérbe szorultak. Valószínű, hogy idővel - csodák csodájára - újra fel fogják találni, mint egy eleddig soha nem létező údonságot - a mai kor szellemének megfelelően.

 

Előzmény: Látó 35 (1200)
Creativus Creative Commons License 2014.06.16 0 0 1213

A helyes kiindulási pont:

 

- Nulla sincs!

- Műveletek sincsenek!

 

Innen kellene továbblépni...

 

Előzmény: Sidereus Nuncius (1212)
Sidereus Nuncius Creative Commons License 2014.06.16 0 0 1212

Ha nulla van, egy is van.

Előzmény: Bign (1211)
Bign Creative Commons License 2014.06.16 0 0 1211

Nem adhatsz hozzá 1-et. Mert még nem létezik az egy.

Éppen azt kell létrehoznod.

Csak 0 és művelet felhasználásával.

 

(Én nem állítom, hogy létezik ilyen, de akik szerint spontán módon a semmiből keletkezik valami (ráadásul összehangolt formában), azok neki foghatnak.)   

Előzmény: Sidereus Nuncius (1209)
Sidereus Nuncius Creative Commons License 2014.06.15 0 0 1209

Milyen műveletet kell végezni a 0-val, hogy ettől eltérő értékké változzon?

 

Adj hozzá egyet.

Előzmény: Bign (1207)
Látó 35 Creative Commons License 2014.06.15 0 0 1203

A szabályokat úgy kell megváltoztatni, ha visszafelé akarjuk járatni, hogy ahol születik van ott a hal szót kell írni és ahol hal ott a születik szót.

Előzmény: Bign (1202)
Bign Creative Commons License 2014.06.15 0 0 1202

Akkor a wiki alapján:

  1. A sejt túléli a kört, ha két vagy három szomszédja van.
  2. A sejt elpusztul, ha kettőnél kevesebb (elszigetelődés), vagy háromnál több (túlnépesedés) szomszédja van.
  3. Új sejt születik minden olyan cellában, melynek környezetében pontosan három sejt található.

Lejátszhatod gyorsabban - lassabban, de ahhoz, hogy visszafelé működjön,

a szabályokat át kell írni.

 

Pont erre utaltam előzőleg, hogy azonos szabályok alapján csak lassítani lehet.

Visszafelé, az más tészta.

 

Előzmény: Látó 35 (1200)
Látó 35 Creative Commons License 2014.06.15 0 0 1201

Ha az ilyen játékokban az időt lelassítjuk, megállítjuk, vagy akár megfordítjuk, belülről ebből semmit nem lehet észtevenni. Kívülről nézve az ok és okozat felcserélődik. Belülről ebből semmi nem érzékelhető. Az idő illúzió.

Látó 35 Creative Commons License 2014.06.15 0 0 1200

conway's game of life

 

 

Ilyen és hasonló programokon jól lehet vizsgálgatni, hogy mit lehet látni, ha megfordítjuk az időt. Mit lehet érzékelni kívülről, mint egy isteni szintről és belülről vajon mit lehetne érzékelni

Előzmény: Bign (1199)
Bign Creative Commons License 2014.06.15 0 0 1199

Ha valamit lelassítasz, még nem jelenti, hogy visszafelé is mozog.

Az autót addig fékezheted, amíg meg áll, de attól, még nem fog tolatni.

Ahhoz irány váltás is kell.

 

pl. Meddig lehet lassítani a kalapács ütéseket?

Addig amíg abba marad, vagy "visszafelé" kezd el kalapálni? :-)

Előzmény: Hírmérnök (1195)
Látó 35 Creative Commons License 2014.06.15 0 0 1198

Tovább gondolva. Vajon mit érzékelnénk mi belül ha egy ilyen gigantikus számítógépben lennénk és egyszer a számítógép úgy működne, hogy hol előre menne az idő hol vissza? Számítástechnikailag szerintem ez megoldható. 

Előzmény: Látó 35 (1197)
Látó 35 Creative Commons License 2014.06.15 0 0 1197

Fantasztikus ötlet. Az lenne a természetes.

Előzmény: Hírmérnök (1195)
őszszakál Creative Commons License 2014.06.15 0 0 1196

Visszafelé is tudja járatni?

Gratulálok a hónap legjobb kérdéséhez!  :-)))))

Előzmény: Hírmérnök (1195)
Hírmérnök Creative Commons License 2014.06.15 0 0 1195

"Nem mert egy gigantikus számítógépben vagyunk. Ott meg csak állapotváltozások vannak. Nullából egybe, egyből nullába. Csak a váltásnak van jelentősége. A közte levő idő lényegtelen. Ha lelassítja isten az órajelet akár meg is állíthatja majd újraindítja, az számunkra észrevehetetlen."

 

Visszafelé is tudja járatni?

Előzmény: Látó 35 (1194)
Látó 35 Creative Commons License 2014.06.15 0 0 1194

Létezik-e az Idő?

 

Nem mert egy gigantikus számítógépben vagyunk. Ott meg csak állapotváltozások vannak. Nullából egybe, egyből nullába. Csak a váltásnak van jelentősége. A közte levő idő lényegtelen. Ha lelassítja isten az órajelet akár meg is állíthatja majd újraindítja, az számunkra észrevehetetlen.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!