Mielőtt az első kérdésem tettem fel, elküldtem egy megrendelést, többek közt egy ilyen oltványra is... valamiért sokkal jobb leírásokat is olvastam már, főleg eladótól... a többi oltványról, amit rendeltem, jobb szöveg volt kreálva...
"Erős növekedésű, teljesen rezisztens magnélküli csemegeszőlő-fajta. Korán, augusztusban érik, fürtjei átlagban 200g tömegűek, hengeres, kúpos közepes sűrűségű, teljes érésétől számítva, nagyon sokáig (szeptember vége-október eleje), egészségesen megmaradnak a tőkén. Bogyóinak színe kék, kis vagy közepes nagyságúak (2-3 g) kerek, húsos, lédús, harmonikus ízű, könnyű eper és muskotályos illatú. Rendkívül fagytűrő fajta (-26 C-fok). Gyümölcse friss fogyasztásra, szárításra, gyümölcslevek készítéséhez és borkészítésre is alkalmas."
Általában amit néztem csemegeszőlő, arról mind az volt írva, hogy 500-600 gramm is lehet - ezt úgy értelmezem, hogy nálam kb. 250-300 grammot fog fürtönként nyomni...
de remélem azért igazad van, s jó fajta, jó ízű lesz belőle...
A Vénusz nagyon ízes, nagyon zamatos, mag nélküli csemegeszőlő! Fantasztikusan jó direkttermő fajta. Ha van gyerek a környéken akkor csak ajánlani tudom.
Két fajta kerül bemutatásra az MgSzH Központ Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóság beszámolója alapján. (Pernesz György: Új szőlőfajták és szőlőklónok a nemzeti listán). Mindkettő hosszú tenyészidejű, szárazságtűrő fajta. Mivel nővirágú fajták, ezért gondoskodni kell tiszta telepítése esetén porzó fajtáról. Alacsony, vagy középmagas művelésre alkalmasak. Hosszú metszést igényelnek.
Mommeg az ótványos haverodnak, hogy menjen el kukutyinba zabothegyezni :)
Annyi igaz a dologból, hogy sok ignoráns bányászlelkű papundekliborász mutyizott innen-onnan mindenféle hulladék szaporítóanyagot. De ez inkább kivétel mint szabály. A filoxéra előtt a csomorika teljesen ismeretlen és nem jegyzett fajta volt a Somlón, ellentétben a juhfarkkal ami viszont sok-sok évszázadon át a furminttal és a sárfehérrel együtt a legmeghatározóbb fajta volt.
Ezzel együtt tényleg kár belemenni a filoxéra előtti fajtameghatározás és nomenklatúra problémakörébe, mert tényleg káosz volt. A csomorika inkább sváb környéken keveredhetett össze a juhfarkkal.
Amúgy a múlt héten a Szentesi Józsi szőlőjében éppen azon elmélkedtünk, milyen furcsa, hogy nemkevés régi magyar fajta fürtjének ugyanúgy kunkorodik a fürtje mint a juhfarknak.
Ezt nem jól tudod. Egy oltványokkal foglalkozó ismerősöm mesélte, hogy járt Somlón, és többeknek azok közül, akik azt hitték, hogy juhfarkjuk van, azoknak valójában csomorikájuk volt. Általánosan összekevert fajta volt ez is, mint a gohér-bajor páros.
A levél ötszögletű,középnagy,hosszú,tölcséres,sárgászöld vagy sötétzöld,sima hólyagos,szövete könnyen szakadó,alig fényes.Nem zsíros,hasadt osztott karéjai száma:2-4,vállöble zárt,alapja ék alakú,melyet a levéllemez határol,oldalöblei határozatlan alakuak,széle fűrészes,közepesen mélyen bemetszett,felszíne csupasz,fonáka szőrösödő és pókhálós,erezete zöld,vagy erek töve vörös,a levélnyél szőrösödő és pókhálós,barnászöld,mintázatlan középhosszú.A bogyónál nem írtam kék színű.Az Izabella az fehér,és rózsaszín van tehát az más.
Sziasztok! Va 3tö ottello szöllöm 4 êve telepitettem öket ùgy kaptam öket apàmêt
Màr lehet enni olyan êdes az enyêm meg piros most kezd feketedni de mêg savanyu
Azt mondjàk' hogy kormos ottello. Lehetsêges ez'hogy
ilyen kêsön fog beêrni? Ha ezt tudom
Akkor el se ültetem. Màr mindenki tudja enno csak ên nem.
Köszönöm az infót, de neten én is utánanéztem neten az alap tulajdonságainak. hogy milyen. De most konkrétan az izabellához mérve szerettem volna megtudni, az ízét, állagát. Ezen kívül a levél formája érdekelt volna. Úgy tudom a delevári (sztem rosszul írtam a nevét) is labruska ízű, de mégse hasonlít az izabellára...
Nem foglalkozok vele kimondottan, van közel 50 tőke szőlő a szomszédnak, amelyeket be akarok azonosítani, ezért kérdezősködöm sokszor ilyen-olyan tulajdonságú szőlőkről. Ha kiderül hogy othelló, akkor átoltom, vagy kivágom. Van még kb 5 tőke fehérbor szőlő. Talán valamilyen rizling fajta. Így ízre nem érzem nagyon édesnek, úgyhogy ha kiderül, hogy milyen fajta, akkor maximum 1 tőke marad abból is.
Az Othello egy fajhibrid szőlő kettős hasznosítású direkttermő szaporítása nem engedélyezett.A gombás betegségeknek viszonylag ellenáll.Fürtje vállas tömött,kicsi esetleg középnagy,a bogyó középnagy gömbölyded,feltűnően hamvas,kissé nyálkás húsú,labruska izű felénk rókaíznek mondják,vastag héjú,a labruskaíz a borban is érződik.Csak érdekesség képpen kell 1-2,tő.Nem különleges,vannak sokkal jobb "nemes"fajták,inkább azokkal foglalkozz.A borkőre válaszolva:régebben azt mondták a jó hordóban mindig van borkő.Ma nem igazán kívánatos.A tartályokból kimossák.A borBól mindig válik ki kis borkő,de ha pince lehűl akkor fokozottan válik ki,a kiválás a bor sav tartalmát csökkenti,a jó pince télen-nyáron kb azonos hőfokú.Inkább mosd ki a hordóbol.
Szerintem a Csomorikának bőrösebb a levele, a fürtje is rövidebb és lazább mint a cosmorikáé. Ráadásul a Somlón sosem volt cosmorika, azt inkább a gyengébb dunántúli területeken használták, ha jól tudom.
Nagyon köszönöm! Na akkor ezt a fajtát megjegyzem és jövőre szaporítom. Bár ami nekünk van nem egy hűbejózízű, talán még érhetne is, remélem jövőre a gondozott tőkén jobb termést is hoz.
Ha tiszta, egészséges a hordó ( és a benne tárolt bor) akkor nincs jelentősége. Bár jobb volna ha nem volna benne... De az öreghordókba nekem is van mindegyikbe.
Akik ettek már otelló szőlőt azoktól kérdezném, hogy az íze hasonlít-e az izabelláéra?
Van egy tőke szőlőm, nő mint amit húznak, Van rajta 2 fürt. Még a nagy melegben szépen megperzselődött a szem, ami túlélte abból szép nagy szemű szőlő lett, de még nincs olyan érett mint az izabella. A levele 3 cikkből áll, (remélem jól mondom) a színe pedig világosabb, mint az izabella levele. Jól gondolom, hogy othelló?
A jövő héten (addigra tudom előkeríteni, mert otthon van) átviszem a Csepregi-Zilai-féle Ampelográfiát, ha meg tudod mutatni élőben a tőkét, azzal meghatározhatnánk... :-)
Annyit tennék hozzá, hogy én szilikonzsírral szoktam vékonyan bekenni a gumidugattyút, ezt nem mossa olyan hamar ki a víz mint a közönséges gépzsírt vagy olajat.
Kb évente egyszer kell, amikor észreveszem hogy kezd nehezebben járni a pumpa.
Aki meg tudja mondani (valamilyen aránylag hiteles forrásra hivatkozva), hogy milyen fajta ez a szőlő annak egy karton bort felajánlok. Tippem, hallomásból, elmondásból van, de jó lenne igazándiból és rendesen tudni. A tőke tulajdonosa szerint bőven filoxéra előtti ültetésű ez a szőlő és rénézésre ebben lehet is igazság. A szőlő íze enyhén muskotályos, de inkább traminisen parfümös. Korai érésű fajta az biztos.
Úgy értem a nem nyílt területet, hogy az épület(ek), nagy fák megfogják a légmozgást, a lombozat belsejében sokáig megmarad a párás levegő.
De ha szeles hely, akkor lehet, hogy nem lesz gond.
Nekem a talajtól 30-40 cm-re lévő drót (ráadásul tömör lábazat mellett) nagyon kevésnek tűnik. Így még a szálvesszők végén növő fürtök is leér(het)nek a földre, ha nem függőlegesen indul a hajtás. Nem tudom, hogy lehetne máshogy megoldani, de én olyan 60-70 cm alá nem vinnék fás részt, sokaknak biztos még ez is kevésnek tűnik.
A léghengerből két csatlakozó jön ki az egyiken szív a másikon szórja a permetlevet.Na ennek a két csatlakozója egyforma(az a réz könyökcső),a gumikat lehúzod,és felcseréled a két könyököt,a gumikat vissza az eredeti állásba és már tömíthet is.A szivattyú résznél van egy aluminium dugattyú,ez is elszokott kopni akkor az is csere,a harangokat én alaposan bezsírzom,a dugattyút is réz anyával jó összerakni mert nem rohad be.A tengelynél néha műszer,vagy valami fnm olajjal időnként kenni!Jó szórakozást!
A két golyó cserélésekor nem nézted meg a két rézkönyökcsövet?A golyó abba ül bele ezt kiszokta verni a fém golyó és ezért nem tömit rendesen,ezt is lehet kapni.A dugattyúházba a rúd mellé műszer,vagy varrógép olajat szoktunk önteni.A gumiharangokat bezsíroztad?A dugattyú alján lévő csavarnál nem zár a golyó rendesen még ez lehet,a golyókat régebben két féle méretben árulták lehet kicsit nagy a golyó estleg próbáld meg egy kissebb csapágy golyóval.Az évi karbantartás mellett jó a fém golyó is,fontos télre ne maradjon víz benne a szelepeknél.A kerámia golyók néha nem teljesen gömbölyűek,meg ezek sem örök életűek szögletesre verődnek.Jó munkát!
Hát nekünk 1 fürt van összesen, mivel évekig nem volt gondozva a tőke. Idén csak a fajta azonosítás és a tőke megújítása a cél, jövőre már csak a tőke megújítását szeretném.
Egy másik sor szőlőt már 3. éve gondozok, azon idén már kielégítő mennyiségű termés volt. Bár van pár fajta, amelyik rövid csapon szinte semmit nem terem, de ott is a fajták azonosítása a gond.
Én úgy tudom, hogyha a kart felnyomja, akkor a patronnál (amibe nyomod az anyagot bele) lévő golyó nem zár. Én is cseréltem szinte mindent, de nekem is ugyanez a gondom. Szerintem magát a patronnál lévő réz alkatrészt kell(en) cserélni, de majd a szakértők megmondják.
Hátha tudtok segíteni. Van egy Vegyépszer D4-es permetezőm. Most lett szinte teljesen felújítva. Két új kerámiagolyó, a szivattyúba a gumigyűrű, a szelepülés gumigyűrű, a dugattyógumik kicserélve, és persze teljesen kitakarítva az egész.
A gondom az, hogy felül a dugattyúrúdnál nyomja fel a vizet/permetlevet. Nagyon minimálisan, 15 literből szerintem még egy fél decit se, de ennyit se kéne. Gondolom ennek tökéletesen kéne zárnia. Ha felpumpálom és nyomás van benne, akkor a hajtókart szép lassan felnyomja függőleges állásba. Nem tudom a ez hiba-e vagy a kettő összefügg-e ?
Majd csinálok közelit, amint lesz egy kis időm. Az enyém biztos Mathiászné, még a dédapám ültette az eredeti tőkéket a harmincas években, aztán abból lettek szaporítva újabb tőkék, én meg azokból szaporítottam megint pár éve. Mézédes, muskotályos ízű. Kicsit talán a Csabagyöngyére emlékeztet az íze. De a darazsak ezt nem bántják és rothadásra sem érzékeny, tehát ellenállóbb, mint a Csabagyöngye.