A Palesits-ék honlapján még tavaly volt fönn egy olyan ha jólemlékszem Geoplant-os katalógus, amiben a japánszilvákhoz ajánlottak spéci porzófákat.
Nálam az Angelno-t nem tudja beporozni semmi, ezért max 1-2 darabokat terem. A Black King viszont szépen kötődik, de sajnos valami természeti katasztrófa (őzek, a szomszéd Manci nevű szamara, kései fagyok) mindig kiritkítja.
Egyébként ez utóbbi fajta szerintem a legígéretesebb, mert viszonylag nagy méretéhez képest cseresznyemag méretű a magja és gyönyörű piros a húsa. Teljes érésében ennek jó zamatos íze is van.
Elszállt a levelezőprogramom és törlődtek az alanyrendelések. Ha valakinek volt rendelése, kérem jelezze, mert 24.-én megyek alanyokért Arra emlékszem, hogy Weiwa, Maxma-14, Ishtara, Gxn-15-ös és Farold 40-es volt rendelve. Farold 40 kivételével kapok minden fajtát.
Olaszországban a japánszilva ültetvényekben ezeket a mirabolánokat használják porzónak, de vannak japánszilva-japánszilva porzópárosítások is, pl. Angeleno-TC Sun.
Így van , legalább 1 héttel előbb virágzik mint minden más és ez persze nem csak a fagy miatt gáz hanem a porzás miatt is . A többi szilvánál meg 2-3 héttel előbb . Talán valami útszéli ...fosókát ...kellene keresni porzónak aminek a fotóját nino tette fel valamikor korán , hogy már a szilva is virágzik náluk .
Én most a késői szilvafajtákra izgultam rá , az új telepítésbe biztos rakok majd , egyre divatosabb a piacon , jól tárolható , el lehet vele nyújtani a csonthéjasok szezonját .
...ja és azért a nálunk beérett gyümölcsnek azért némileg jobb íze van,mint a féléretten leszedett,lekezelt külhoninak,szóval lehet,hogy annyira nem rossz...
Tavaly előtt a piacon késő ősszel vettem néhányszor japán szilvát. Hatalmas kék gyümölcse, igen apró magja volt. Kerestem utána facsemetét a környéken de nem jártam sikerrel, bár ezek szerint nem sokat veszítettem.
Vajon már termő fa egy-két ágába oltásra alaklmas lehet?
Persze ültetvényt én se csinálnék ezekből.Mondjuk próbálkoztam én is a japánszilvákkal,egyik 1,a másik 2 évig vegetált...csak az árukat sajnálom...de ettől még kíváncsi vagyok új dolgokra.Ilyen lenne pl az olaszok által nemesített Ghiaccio sorozat barackjai.Ezeket /bár nem látványos színüek.../ távol-keleti barackokból nemesítették,ezekre jellemző a nagyon édes íz./ A Royal Glorym közelít hozzájuk /Mondjuk el tudnám képzelni,hogy a gyerekeket ilyennel szoktatnám rá a gyümölcsevésre:)
Kíváncsi leszek a Benita körtémre is,ez egy nashix európai körte hybrid.
Itt a szomszéd faluban is van egy termelő aki japán szilvákkal ...próbálkozik ... egyszer beszélgettem vele a vásárban és nem sok bíztatót mondott ő sem . Persze hangsúlyozom , hogy termelő és nem gyűjtő . Azt mondta, hogy kényesek a porzódásra és annál korábban nem virágzik semmi tehát egy korai fagy ami még mondjuk a kajszinak sem árt , már kárt tehet a japánszilvában . És be kell vallani , hogy a hazai fogyasztó természetesen ringlónak nézi , mondjuk az is . Annak idején nekem is volt pár Althan ringlóm .... na az egy eladhatatlan gyümölcs volt . Amúgy én is nézegettem ezeket a hibrid gyümölcsöket , de mint termelőnek rá kell jönnöm , hogy még a jól ismert őszibarack fajtákon belül is érheti ez embert meglepetés .
Nos,ezt nem tudom...érdekesnek érdekes,birizgálja is a fantáziámat...de idén nekem sem valószínű,hogy összejön.A fagykár elvitte az idei befektetések lehetőségét...ugye a hobby az hobby.Az oltóvesszőkben idén több a ráció...és kevesebbet is kockáztat az ember.
Hát cseresznyéből van egy kb 50 éves Germersdorfi - azon sosincs rogyásig (sajnos nincs ideális porzója a környéken) de hozza most is a szokásos átlagot nem látok rajta fagy általi tizedelést. Van még egy kisebb "Linda" nevű fánk (a lányomat ís így hívják, ezért ültettem) na ez áll. öntermékenyülő, ehhez képest sosem köt rajta szinte semmi. Most látni rajta 1-2 szemet, de nagyon kell keresni... Tényleg, másnál ha van miért nem termékenyül?
Van egy érdi jubileum meggyünk, azon kevesebb van mint szokott, de nem a fagy miatt, hanem a botrányosan szeles hideg napok voltak a virágzása alatt, nem nagyon jártak a méhek.
A villányi téli fagyról olvastam nyilatkozni mértékadó borászatokat, és az az ő területeiken nem okozott gondot, de akinek a laposban van annak úgy kell. 1986ban is átrendezte a borvidél térképét az időjárás, ki is mentek az ültetvények az út alatt, úgy tűnik kell 25 évente egy ilyen emlékeztető....
A németeknél már beszerezhető,15 euro/db ...Józsi bával mi már dolgozunk egy projekten,de ez lehet,hogy még idén nem fér bele /mármint a keretbe /:) vagy :( ,most leginkább a körtékre vagyunk rámozdulva.
Az Early Rh nem korai fajta ráadásul az egyik legjobb fagytűrő ...ezért ha még mindig nem pattan a rügy akkor már csak a remény marad . Ha mégis pótolnod kell majd és lesz választék akkor én azt javaslom , hogy nem ezt a fajtát ültesed ha bafőttet és lekvárt is szeretnél , mert ez un . félmagvaváló fajta . Ez azt jelenti , hogy csak teljes érettségében válik a magjától , befőttnek ugye meg nem így szoktuk elrakni . Ezen kívül a húsa kissé levegős grízes jellegű .
Inkább a Redhavent és a Suncrestet javasolnám , mindkettő stabil bőtermő és mindenhol kapható fajta . Ha van annyi helyed akkor minda 2 fajtát rakd .
Ha a többi megindult akkor talán azokkal nem lesz baj , de a bőséges locsolással le kellene állni ...egyelőre . Ezt úgy kell elképzelni mit amikor az ember egy szobanövényt " túlöntöz " szerves anyag , víz , nem szellőzik és kész a baj . Az egészséges talajhoz is egyensúlyi helyzet kell ha valamit túlzásba viszünk azzal nem javítunk hanem rontunk a dolgon .
Én 200 méteren vagyok ( kertileg ) jó lett volna nálam is kicsit feljebb húzni valamivel a kertet . Egyelőre várok a ritkítással , a koraiakat nem kell a késői virágzásuaknál meg nagyon rosz volt a beporzás most válogatja magát . Nálad cseresznye mennyi maradt ?
Azokat a parcellákat amiket láttam valószinűleg ...sőt egész biztos ... a februári -26 vitte el , nem friss fagyás , mivel a tőkék , karok színe szó szerint fekete és mint írtam alulról hajtanak . Kiterjedt totális kár biztos nincs , de akinek nem jó helyen van a területe annak azért fáj egy kicsit most a feje . Villányban eleve szűken metszenek ...nem hagynak 5-8 termőrügyet ...es ha a 2 ből 1 elfagyott akkor már csak 50 % a termés . Persze azért lesz bor jövőre is , nem kell félni .
A villányi fagykárt meg furcsállom, az tényleg nagyon a laposban lehet csak, no meg Húsvétkor még épp csak fakadtak a rügyek, talán a koraiak voltak jobban kibujva, azokat megkaphatta, de komoly - borvidékre kiterjedő kárt nem tartok valószínűnek.