Keresés

Részletes keresés

elefada Creative Commons License 2012.02.15 0 0 6164

Orda? Gondolom a 94 fok kinyírja a vajsavat!

Előzmény: Kecskeb (6161)
elefada Creative Commons License 2012.02.15 0 0 6163

stb:

"Ha lyukacsos sajtot akarunk akkor egy kevés savót bennhagyjuk a fehérjével  ( az érlelésénél először hidegben utána melegben és újra hideg helyen érleljük) . Kisebb mennyiségnél a szitába öntjük az anyagot és fenn marad a fehérje a szitán"

"esetleg vajat-tejszínt hozzátenni a zsiradék növeléséhez "

Ezek voltak kinaiak,bár krémsajtnál a tejszin működik.

De rá se ráncs, fog ez még világosodni. :-)

Előzmény: laca696 (6132)
laca696 Creative Commons License 2012.02.14 0 0 6162

köszönöm az észrevételt ( és azt is amit még nem írtál le a  "stb-re utalva )

A savót nem elírtam , mert megesküdtem volna, hogy olvastam olyan hsz-t, ahol valaki így utóhasznosította a savót.

Fátylat rá, biztosan már bódult voltam a sok olvasástól és aképernyőn  látott sajtok illatától.

Ha a többi marhaságot is megemlítenéd a leírásomban, megköszönöm !

 

Előzmény: elefada (6160)
Kecskeb Creative Commons License 2012.02.14 0 0 6161

Hááát...őszintén szólva se nem ittam belőlük...se nem szaglásztam...úgyhogy nem tudom...

 

De az ordának pl. sosincs rossz íze, vagy illata...

Na...majd holnap meglátom...

Most fele tejet feldolgoztam....holnapig hűtöm a másik felét...aztán kíváncsi leszek...

Ha ez most sikerül, akkor még szombaton a bocisautóról is veszek tejet...de csak 8 litért és megnézem mégegyszer...

Előzmény: elefada (6159)
elefada Creative Commons License 2012.02.14 0 0 6160

SAVÓT  írtál, abba agyonsavanyodott volna ....ezek szerint csak félreírtál.

Érlelés is pont ellenkezőleg:lágy sajt hidegérlelés, félkemény, kemény melegebb stb...

Előzmény: laca696 (6158)
elefada Creative Commons License 2012.02.14 0 0 6159

Akkor jól gondoltam a multkor, hogy siló.

Nagyon át tud jönni a tejen.

Gondolom, főleg akkor, ha vajsavval fertőződött.

Szerintem a bocisautón ilyen van. De azt frissen is lehet érezni, nem?

Előzmény: Kecskeb (6155)
laca696 Creative Commons License 2012.02.14 0 0 6158

Igen, tudom, hogy a 24 óra  sok, főleg így kijelentve.

a fórumról ollóztam:

 

"Sófürdőben a sajtokat féleségük szerint tartják.

A lágy sajtokat 6-8, a félkemény sajtokat 16-24 óráig és a kemény sajtokat 2-5 napig sózzák.

A sófürdőben, ha a sajtok sózása több napig tart, naponként meg kell forgatni."

Előzmény: elefada (6157)
elefada Creative Commons License 2012.02.14 0 0 6157

És a többi?

A csúcs a 24 óra savóban sózás. Hol vetted ezeket? Tőlünk biztos nem!

Persze tudom az eleje rohadt zavaros, s minél többet tudsz, annál inkább rájösz, hogy mennyi mindent nem tudsz.:-)))

Időröl időre előveszem valamelyik sajtoskönyvem, s lehet már tizedszerre olvasom, mégis tud ujjat mondani.

Gyüjtsd az infot, kérdezz, s majd csak alakul. Ha 100 évet sajtolnál, akkor is lennének ujjabb meglepetések.

Előzmény: laca696 (6156)
laca696 Creative Commons License 2012.02.14 0 0 6156

efelada

 

köszönöm, hogy elolvastad.

 

Az eleje valóban félresikerült. Újra megnéztem és a jegyzetemben 38-39 fok szerepel .

 

Előzmény: elefada (6145)
Kecskeb Creative Commons License 2012.02.14 0 0 6155

Ugyanaz amit már máskor is írtam...hol erősebben...hol enyhébben...most pl. nagyon enyhén...illat és íz...ami zavaró...

 

A baj az, hogy már régen el kellett volna kezdenem vezetni egy naplóban, hogy honnan veszem a tejet és mindig ugyanaz e a hibás...

 

Csináltam a múlt héten 4 szuper gomolyát frissen fejt tejből...még meleg volt amikor hazaértem vele...2 nappal később csináltam 4 lilahagymást...mindegyik büdi egy kicsit...

Ezt a tejet a "hűtött bocisautóból vettem"...

Meg lehetne enni...sütni is lehetne vele....de el nem adható....pedig rendelésre csináltam...lucernáért cserébe...

 

Ma megint elmentem a meleg tejért...kíváncsi leszek, hogy milyen lesz...

Nem vagyok benne biztos, hogy csak a hűtökocsis tejből szokott e "szagos" lenni...

Majd holnapra kiderül...

Előzmény: elefada (6154)
elefada Creative Commons License 2012.02.14 0 0 6154

Mi a baj, mikori?

Mesélj róla!

Gyözödj meg, hogy jó a tej, altasd.

Előzmény: Kecskeb (6153)
Kecskeb Creative Commons License 2012.02.14 0 0 6153

Tavaly úgy volt...az idén ebben a rohadt hidegben a tehéntej sem úgy működik...

 

És megint kidobtam 4 lilahagymás sajtot...38 liter tej .....úgy látszik mégsem a cigifüst...

 

 

Kecskés volnék, vagy mi a szösz??!!!

:-)

 

A tehéntejjel csak elütöm a téli unalmas órákat...meg kidobok egy csomó pénzt az ablakon...

Előzmény: elefada (6151)
elefada Creative Commons License 2012.02.14 0 0 6152

Csak nekünk a 4 és a7 érdekes.

Előzmény: zsuzska60 (6129)
elefada Creative Commons License 2012.02.14 0 0 6151

Én korán keltem, 16 volt.

Tehénnel simán elbírsz nélküle, a kecske zsiványkodását tudod kivédeni vele.

Előzmény: Kecskeb (6149)
elefada Creative Commons License 2012.02.14 0 0 6150

Igen, a danon jó, de akár magad is készíthetsz.

Pasztörözetlen jó házitejet felmelegítesz 25 fokra, melegen megaltatod. Nem várod meg míg feldobja a savot, összekevered, hűtőben tárolod. Télen akár 3 nyáron 2 napig nyugodtan használhatod.

1% kultúra kell, azaz 10l tejhez 1 dl.

Állt. 30 perc után oltás.

Előzmény: petinagy (6130)
Kecskeb Creative Commons License 2012.02.14 0 0 6149

Hááát...basszus...ez most már 30.000....

:-(((

Előzmény: elefada (6141)
Kecskeb Creative Commons License 2012.02.14 0 0 6148

Ja...ja...

:-))))

Előzmény: elefada (6144)
elefada Creative Commons License 2012.02.14 0 0 6147

Mi a piros?

Előzmény: párolt sajt (6131)
elefada Creative Commons License 2012.02.14 0 0 6146

Nem láttam még ilyet, de a körülményekböl én csak arra következtetek, hogy a hideg miatt nem müködött tökéletesen az oltós alvadás. Talán majd jön sajtosferi.

Előzmény: párolt sajt (6131)
elefada Creative Commons License 2012.02.14 0 0 6145

Már az első mondat szarvashibás, itt ezt nem olvashattad.(80 fok, abbol sajtot nem, esetleg panírt.

Sózás, préselés időtartama, savóban 24 ó, érlelés lágy meleg, kemény hideg ? Nem tudom hol jártál, itt biztos nem!

Előzmény: laca696 (6132)
elefada Creative Commons License 2012.02.14 0 0 6144

Most mondjam, hogy ja,ja?

Előzmény: Kecskeb (6142)
elefada Creative Commons License 2012.02.14 0 0 6143

Sajtruha 140-150 széles.

Ujpest Aradi u 209897177 nyáron még voltak, talán most is. 5xxFt/méter

Előzmény: gyuri860213 (6133)
Kecskeb Creative Commons License 2012.02.14 0 0 6142

Jó-jó....hülyegyerek saját kárán tanul....

 

:-)))

Előzmény: elefada (6140)
elefada Creative Commons License 2012.02.14 0 0 6141

5640.hsz.

Decemberben direkt mutattam a hegyét. Símán beszúrható, tisztántartható.

 

Előzmény: elefada (6140)
elefada Creative Commons License 2012.02.14 0 0 6140

Nem véletlenül pofáztam erröl. Figyelmeztettelek:-((((

Előzmény: Kecskeb (6139)
Kecskeb Creative Commons License 2012.02.14 0 0 6139

Üdv!

 

Akik ph-mérő vásárlásán gondolkoznak.

 

Vettem egyet a Conradtól 9000-ért...4in1-ben néven.

Lehet, hogy virágföldhöz jó, de sajthoz nem...kisujjnyi vastag a vége...

 

Vettem egyet a pálinkaüst webshopból....szerintem jó kis műszer, megéri az árát, 12.500 ft-ot...de sajtkészítéshez nem jó.

Tudni kell, hogy az általános ph-mérők két elektródával rendelkeznek, egy vékony hőmérséklet-mérővel és egy kis üveggömbbel ami a ph-t méri...tejbe, lágy töretbe még belenyomható, de 1-2 napos sajtba már kínlódásos...és sérülhet a gömbfej...

Beszéltem az eladóval, mert ugye élelmiszerekhez is ajánlották és mondta, hogy igen lehet vele sajtot mérni, de pépesíteni kell...

Vagyis óránként darabolhatnám, meg pépesíthetném a sajtot, hogy tudjam, mikor jó...

 

Sajtkészítéshez, füstölt husokhoz, keményebb élelmiszerekhez létezik egy speciális ph-mérő, aminek vékony fém elektródája van a ph-méréséhez is...és bele lehet szúrni a sajtba....húsba...

Ezek drágábbak...de sajthoz, óránkénti méréshez ilyet kell venni...

Gondolom elefadáé is ilyen....ugye?

:-)

Kecskeb Creative Commons License 2012.02.14 0 0 6138

Szia Elefada!

 

Tedd fel légyszi a ph-mérődről a linket...valszeg azt kell majd megvennem...

Köszi

Kecskeb Creative Commons License 2012.02.14 0 0 6137

De szerintem jobb egy műanyag sajtforma...

Előzmény: gyuri860213 (6133)
Kecskeb Creative Commons License 2012.02.14 0 0 6136

Sima hűtőben sokáig eláll...

 

Tiszta pelenka, nejlonharisnya, vagy szövetboltban tüll...

Vagy sajtboltokból drágábban sajtkendő....

Előzmény: gyuri860213 (6133)
Kecskeb Creative Commons License 2012.02.14 0 0 6135

Köszi...de ma visszaküldtem..jó cucc...de nem sajtmérésre..

Előzmény: zsuzska60 (6129)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!