Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2009.03.08 0 0 4286

"hüjeséggel"

A helyesírás sem a szakterületed az biztos.

 

"De persze ez csak az én véleményem,és ne bántsatok ha ostobaságokat beszéltem, mert nem a szakterületem, csak gondoltam erre."

Én nem foglak bántani, én tisztelem a gyengéket!!!!!!:)

Az hogy nemtudod mit beszélsz?

Majd kikezelik!

Egyáltalán, van gáz, vagy gázkészülék a környezetedben?

Előzmény: Törölt nick (4285)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.08 0 0 4285
Ja még valami!

"Gázkészülékből származó szénmonoxid mérgezésben évente sokan vesztik életüket."

Szerintem ehhez részben a gáz kib@szott szar fütőértéke is közre játszik, ami a saját tapasztalataim alapján, kb fele akkora mint mondjuk 10 évvel ezelőtt.
Komolyan mondom, hogy egyszerűen egy fazék víz nem akar felforrni a tűzhely legnagyobb égőjén, nem úgy mint régen. Tapasztalom ezt a kazánon is, pedig volt takarítva és vizsgáltatva...-Mielőtt még szólnátok:)))
Szóval szerintem egy régebbi készüléknél (ami még "gázra" lett tervezve), előfordulhat, hogy a kéményt sem bírja rendesen felmelegíteni, és az általatok említett körülmények hamarabb elő tudják idézni a visszaáramlást, ami jobb gázzal lehet hogy még nem következne be.

De persze ez csak az én véleményem,és ne bántsatok ha ostobaságokat beszéltem, mert nem a szakterületem, csak gondoltam erre.
Előzmény: Törölt nick (4284)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.07 0 0 4284
Üdv!

Miért?
Mi bajod pelletdoktor cikkjével?
Nem akar vele rosszat senkinek!

Végülis tényleg én is csak annyit fűznék hozzá, hogy természetesen ezek maradjanak csak tájékoztató jellegű információk. Vagyis ezeket a dolgokat ne "tereljük bürokratíkus kényszer útra", ahogy te is mondtad.
Úgy már hasonlóan kellemetlen lenne, mint mikor Pl:. a rendőr kib@szottol félti ugye az én saját életem, és megbüntet amiért nincs bekapcsolva a biztonsági övem.
De tájékoztatni viszont kell az embereket ezekről a dolgokról.
Aztán ha valaki még ezekután is úgy gondolja hogy ű szigetel, meg a szagelszívóval szippant, tegye nyugodtan, a családja és a saját felelősségére.

(off.
Csak egy példa a magyar renszerre:
Mikor egy kisbuszban páran meghaltak balesetben, rögtön szóbahozták, hogy sok hasonló kisbusz van, ami az utasülésekben nem rendelkezik bizt.övvel, és hogy törvény kell, hogy hivatalosan ilyet ne lehessen forgalomba engedni!!!
A terepjáróról és a sofőrjéről, aki a kisbusznak nem adott elsőbséget, mai napig nem esett szó...szóval ezt kell kerülni a kémények világában.)
Tehát nem "levizsgáztatni" és megbüntetni kellene az embereket, hanem csak tájékoztatni.
Előzmény: Törölt nick (4283)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.07 0 0 4282

Tökéletesen jól látod.

De mint minden szakmában a miénkben is vannak szakmunkásnak sem mondható mesterek, így ez előfordul.

Azért megjegyezném, hogy a gázszerelőt hívják, a kéményseprőt beengedni kötelező. A gázszserlőnek nincs ilyen esteben semmilyen hely ahová a szabálytalan üzemeltetést jelentse, tehát marad a lezárás, és jegyzőkönyvezés.

TE, mint a kémény seperője, már nyomhatod a jegyző felé, és megy a bírság, vagy javíttat a "potenciális öngyilkos jelölt"

És még ott van annak a felelőssége, aki a helyzetet létrehozta? Mikor csuktak be ablak beépítőt, ha meghalt a tulaj, és Ő is vastagon benne volt a szaros ablakaival?

Kovács István

Minősítő, biztonsági felülvizsgáló

Mester

 

Az írás 206-ban íródott.

A helyzet?

Változatlan!

 

Szilárd tüzelés, a fűtéstechnika fehér foltja. (Oxigén is kell az élethez.)

De vissza a jelenkori fogyasztói reklamációkhoz. Igazából én, mint szervizes, nagyon szeretek dolgozni. A gázkészülékekkel nincs is igazi probléma. Ott a folyamat bejárt, kimunkált. Dönt a fogyasztó, új bekötés, vagy csere. Mindenképpen (kivéve egy-két potenciális öngyilkos jelöltet) szakemberek végzik a feladatot tervezéstől az üzembehelyezésig.

De mi a helyzet a szilárdtüzelésű berendezésekkel?

Elmondom. Ez senki földje a fűtéstechnikában.

Egyedi fűtőeszközöket vesz, beköt, üzemeltet bárki. Figyelmen kívül hagyva időnként még a józanész diktálta megoldásokat is. Némely ember azt hiszi, központi fűtés az a fűtőberendezés, amelyet a fűtendő épület középpontjában helyezett el. Itt nem veszi senki figyelembe a teljesítményhez tartozó, maximális helyiség nagyságokat. Azt hogy egy légteret, vagy egy fűtőberendezéssel, több helységet akar fűteni.

Figyelmen kívül hagynak olyan alapvető dolgokat, állapotokat, mint a hőszigetelés, vagy a fokozott zárású nyílászárók.

Volt eset mikor többszörös életveszélyes helyzetbe sodorták saját magukat. Erről egyszer egy cikket is írtam.

Saját pénzemen jelentettem meg, éppen egy olyan valós eset után, ami a cikkben szerepel.

 

A cikk

„Tisztelt Olvasó.

Gázkészülékből származó szénmonoxid mérgezésben évente sokan vesztik életüket. Ez egyrészt következhet kéményhibából, a gázkészülék hibájából, de bekövetkezhet egy teljes véletlenből, ami a lakáskorszerűsítésekkel hozható közvetlen kapcsolatba. Energia felhasználásunkat szeretnénk kisebb számlaértékekkel megoldani és ezért korszerű hőszigeteléseket, fokozottan záródó nyílászárókat építünk, építtetünk házainkba, lakásainkba.

A törekvés természetes. De ki figyelmeztette már a tulajdonosokat arra a veszélyre, amit akaratlanul idézhetünk elő egy ilyen pótlólagos beépítéssel, korszerűsítéssel. Továbbiakban megemlíteném, hogy gázkészülékeinket sem igazán akkor vizsgáltatjuk meg, amikor még a gyári értékek, fogyasztás vagy hatásfok komolyabb beavatkozás nélkül biztosíthatóak. Megvárjuk a teljes működésképtelenséget, és akkor fordulunk szervizhez.

Két példa arra hogy lehet közvetlen életveszélyt előidéznünk saját magunknak.

Garzonlakás. Adva van egy kéményes gázkonvektor, mint egyetlen fűtési lehetőség. Korszerűsítés alkalmával modern ablak, ajtó kerül beépítésre. A konyha illatainak elvezetésére, szabadba távozó kivezetéssel páraelszívót építenek be. Ezek mind tervezés, engedélyezés nélkül beépíthető tárgyak.

Következmény, a páraelszívó első fűtésszezonban történt bekapcsolása alkalmával a helyiségbe tartózkodók enyhe mérgezést szenvednek, ugyanis a megjelenő vákuum csak a kéményen át tud kiegyenlítődni, így visszajuttatva a gázkonvektor égéstermékét a lakóhelységbe.

A következő esetben nem történt baleset, de nagyon könnyen lehetett volna.

Gyönyörűen felújított pestkörnyéki épület, hőszigetelés, fokozottan záródó ablakok, az egyik legmodernebb kéménytechnológiával épített égéstermék elvezetés. Őszi–tavaszi fűtéskiegészítésre a nappaliba vásárolnak egy 9 kW teljesítményű vegyes tüzelésű kandallót. Nappali egy légtér a konyhával, ott páraelszívó, melynek bekapcsolásával akkora léghiány keletkezett, hogy a kandalló kialudt. Ezzel egy időben a párhuzamosan épített kémény gázos ágán, a fürdőszoba megtelt égéstermékkel. Ezért érdeke és törvényelőírta kötelezettsége minden fogyasztónak az ötévenkénti, minősítő biztonsági felülvizsgálat.

Pillanatnyilag ezt a fajta vizsgálatot kerületünkben csak szervizünk végzi, a lehető legnagyobb kedvezményeket adva a XXII. kerületi lakosoknak. Átalakítások, lakásfelújítások elvégzéséhez fűtéstechnikai szaktanácsadással is segítjük a fogyasztókat, hogy nyugodtan hajtsuk álomra a fejünket. Kovács István Szerviz vezető”

 

Ez a cikk megjelenése nem kis pénzbe került. Hogy megérte e? Üzleti szempontból

egyértelműen nem. De az én lelkemen segített.

Itt e területen sok az okoskodó, figyelmeztető, magyarázó. De erre áldozni is hajlandó, az nem sok.

Ismeretlen

XXI. századi irón-ista

Aránylag ismert mester, ember.

 

Előzmény: siokemeny (4275)
dako60 Creative Commons License 2009.03.06 0 0 4281
Az a készülék amivel a kéményseprő méricsgél a gázkészülékeknél, annak mi a neve azza mit mér(egy zöld és egy pirosled van rajta)
Előzmény: siokemeny (4279)
siokemeny Creative Commons License 2009.03.06 0 0 4279
Bocs, hogy kijavítalak, de az nem CO érzékelő, hanem visszaáramlás-érzékelő. Nem CO-t érzékel, hanem a visszaáramlás hőjét. 1 perces visszaáramlás esetén letiltja a kazánt, ami magától nem tud visszakapcsolni, csak kézzel indítható újra.

A deflektor szélén szokták elhelyezni, sokan a gyakori leállás után kiköttetik. Sajnos. Ahelyett, hogy a visszaáramlás okát szüntetnék meg (pl légellátás).
Előzmény: Törölt nick (4278)
Tusi_ Creative Commons License 2009.03.06 0 0 4277
Köszi.

Ezeket nagyjából tudom is. Akkor azt a kis kütyüt hogy hívják, amit be kell kötni, hogy kikapcsoljon a gép, ha tartósan visszaáramlik a kéményből valami?
Előzmény: siokemeny (4276)
siokemeny Creative Commons License 2009.03.06 0 0 4276
A deflektor maga a huzatmegszakító.

3 feladata van:

1. Függetlenítse a készüléket a kémény huzatától, ha túl nagy a kéményhuzat, akkor ne szívja le a lángot a készülékről.
2. "Hidegindításnál" a kismértékű visszaáramlás ne oltsa el a lángot, az égésterméket a helységbe vezesse.
3. Hirtelen visszaáramlásnál is a 2-es pont.

Tehát pont azért veszélyes is, mert tartós visszaáramláskor a készüléktől elvezeti a visszaáramló füstgázt a helyiségbe, és nem oltja be a lángot. Az égéstermékben van minimális CO és jórész CO2. Viszont ahogy a CO2 telítődik a helyiségben úgy négyzetesen termelődik a CO (ú.n. halálgörbe).
Előzmény: Tusi_ (4274)
siokemeny Creative Commons License 2009.03.06 0 0 4275
Nem szeretném a gázkészülék szerelőket, beüzemelőket leminősíteni (tisztelet a kivételnek), de amikor telefonálnak egy háztól, hogy ott járt a szerelő, akit azért hívtak ki mert mindig leáll a kazán és ő azt mondta hogy nincs huzat a kéményben el van dugulva, akkor biztosra tudom, hogy nincs semmi gond, csak nem kap elég levegőt a kazán. Mert nem azt nézi meg először, hogy kicserélték-e a nyílászárókat, vagy esetleg tömítést ragasztottak bele, hanem a készüléket vizsgálja nem kevés pénzért. Ráadásul előírja, hogy a kéményseprők papírja nélkül tovább nem üzemeltethető.
Kimegyek, belenézek tükörrel, látom a fényt. Ablak kinyit-készülék megy, ablak becsuk-visszaáramlás. Egyértelmű levegőutánpótlási probléma. Ezért még csak díjat sincs pofája az embernek elkérni, csak egy telefon a szerelőnek, hogy amit kiadott papírt arról húzza le a kéményes kikötést, és menjen a francba, hogy feleslegesen rángat engem ki.

Persze, mint írtam tisztelet a kivételnek.
Előzmény: Törölt nick (4270)
Tusi_ Creative Commons License 2009.03.06 0 0 4274
De a deflektorban van huzat mexakító. Ha ne adj isten visszaáramolna az égéstermék, még a defi előtt kijönne kémény/füstcső találkozásnál és nem szakítja meg az üzemet.
(van CO riasztóm , minden esetre)
Előzmény: Törölt nick (4272)
Tusi_ Creative Commons License 2009.03.06 0 0 4273
Amikor a konvektorokat szerelte, akkor még a régi ablak volt benn. Azon nem hogy elégséges, de még túlzott is volt :( Azóta volt kint, van utánpótlás (a bejárati ajtó alatt vág be a levegő rendesen) de szólt, hogy ezt így nem fogadják el.

76-os a füstcső, igazad van, nem kémény :)
Előzmény: Törölt nick (4270)
Tusi_ Creative Commons License 2009.03.06 0 0 4269
Ha új ablakaim vannak, de nincs rajta szellőző, akkor mi a helyzet? Ehhez van köze a kéményesnek?
Tusi_ Creative Commons License 2009.03.06 0 0 4268
A gázszerelő kicserélte a konvektorokat és új kémény csöveket rakott fel. Amikor kihúzta a fali hüvelyből a kémény csövet, akkor vettük észre.

Nem csinált a kéményes mást, mint kihúzta a falból, oda tette a kezét és már ment is. Ezt én is megtudom csinálni. Kijövvetel 10-13 óra között, nem vagyok otthon akkor.
Előzmény: dako60 (4267)
dako60 Creative Commons License 2009.03.05 0 0 4267
Illet volna neki vizsgálódni, tükörrel, müszerrel, de egy gázkészülékszerelőnek mi köze a kéményhez?(a kéményes emberkének sincs köze a kazánhoz, konvektorhoz, vízmelegítőhöz)
Előzmény: Tusi_ (4266)
Tusi_ Creative Commons License 2009.03.05 0 0 4266
:D

Nem tudta visszanyomni rendesen a falba és rásomott egyet. Amikor a gázszerelő kijött szerelni, akkor vettük észre, hogy elhajlott a kémény pereme, ami a falba megy és egy kisebb luk volt a hüvely és a kémény között.

Nem mért semmit, oda tette a zsíros kezét és vissza is ütötte. Azt én is látom, hogy van huzata, ezért nem veszek ki egy szabit.
Előzmény: siokemeny (4265)
siokemeny Creative Commons License 2009.03.05 0 0 4265
Jelentik a jegyző felé, aki kötelez majd a beengedésre, Ha így sem engeded, vagy visszaeső nem beengedő leszel, akkor automatikusan megy a szabálysértési eljárás.

Csavard fel a szőnyeget! :-)

Hogy "baszták el" a kéményedet?
Előzmény: Tusi_ (4264)
Tusi_ Creative Commons License 2009.03.05 0 0 4264
Ha nem engedem be a kéményeseket a lakásomba, akkor mit tehetnek??

Tavaly is elbaszták a kéményt és összejárták a szőnyeget. Most néztem, ezek jönnek ma is, akik tavaly.
dako60 Creative Commons License 2009.03.05 0 0 4263
Az aluminium a gáz füstgáz hömérsékletéhez van kitalálva(ez alacsony) a fatüzelésnél ezek a hőmérséklet sokkal magasabb, az aluminium gyönyörüen meglágyul, deformálodik, így aztán alkalmatlan a fa és széntüzeléshez, oda saválló, rozsdamentes cső kell, ami bírja a hőterhelést.
Előzmény: kcs55 (4262)
kcs55 Creative Commons License 2009.03.05 0 0 4262

Szia Siokemeny!

 

Két dolgot szeretnék kérdezni:

- fatüzelésre miért nem alkalmas az alucsővel bélelt falazott kémény?Csak engedély és papírok miatt vagy van valami más oka is? 

 

-Lehet kapni ezeket a huzatfokozó fejeket,jók ezek?Tnyleg segítenek a kisebb kémények huzatán?Csak akkor működnek ha fúj a szél?

Előzmény: siokemeny (4260)
Dunit Creative Commons License 2009.03.05 0 0 4261

 

 

 

 

 "Észrevette hogy a ház előző tulaja az egyik szarufát beleépítette a kéménybe (!), annak az oldalába."

 

 

  Nagyon egyszerű : megszünteted  - na nem a kéményt hanem a szarúfa belógást.

 Először  a szarufa kéményen túli oldalára rácsavarozol egy szarúfa méretű kb. másfélméterses  'gerenda' darabot, amajd kivágod a belógó/hozzáérő szarufának ezt a részét-

 Legalább  5 cm-re legyen a kémény külsejétől, de jobb ha 10 -re van. A szarufák mérete egyénként  (szélességben ) 6- 8 nál kezdődik. Aztán kijavítod a kéményeden a  'sebet'. Fél -egy veder habarcs  egykét tégla darabka és kész.

 

 

 Beosztott kőmíves munka.

 

 

 de mind ez csak  hagyományos tűzelésnél lehet probléma - gáznál soha !!

Előzmény: zordonC3 (4259)
siokemeny Creative Commons License 2009.03.05 0 0 4260
Bocs Ariadne a heves reagálásért, de ennek előzményei vannak.

2008 január 1-ig egy másik kéményseprő cégnél dolgoztam, mint kirendeltségvezető 10 évig. Nagyon szegény cég volt, olyanra, hogy kiértesítés nem tellett, idő sem volt rá, egy ember három munkáját végezte a nyomott árak miatt (somogy). Járta a kéményseprő a falut, várost, ha otthon talált valakit akkor beszedte a lóvét, ha nem akkor év végén küldtünk egy hátralékos felszólítót, hogy elmaradása van.

2008 január 1-től átmentem egy másik céghez, aki egy olyan városban kezdte el a szolgáltatást, ahol addig a megyei cég volt. Namost mi elkezdtük tájékoztatni a lakosságot az ütemtervünkről egy havonta megjelenő ingyenes önkormányzati lapban, hogy az adott hónapban melyik területet járjuk. Egy szórólapterjesztő céggel szombatonként az adott utcát (utcákat) is kiértesítjük. És jönnek a telefonok, köztük olyanok is akiknek előbb elborul az agyuk, és csak utána kérdeznek.

A lényeg, hogy a szolgáltató ha megfeszül is, nem tud mindenkinek a kedvében járni.
zordonC3 Creative Commons License 2009.03.04 0 0 4259
nekem kijött a kéményseprő. Vegyes és gázkazánom van, gázzal fűtök, annak épített külső fémkémény. A vegyesét nézte.

Felment a padlásra.

Észrevette hogy a ház előző tulaja az egyik szarufát beleépítette a kéménybe (!), annak az oldalába.

Ezután hümmögött, mondta nem látott semmit, elment, még díjat sem fizettem. Mondta tagadjam le hogy itt volt.

Éppen azt teszem ;P sssssssss :)

Egy használaton kívüli tartalék kéményért ekkora cécó. Visszabontani majd visszabontja a vihar ha akarja az a baj hogy annó 1990-ben jól mc-csinálták.
dako60 Creative Commons License 2009.03.04 0 0 4258
Értelek én téged, én humorból írtam azt.
Előzmény: Ariadne12 (4257)
Ariadne12 Creative Commons License 2009.03.04 0 0 4257
Most nem tudom, félreértettük-e egymást, de éppen azt írtam, hogy a fővároson kívül ez normálisabban megy...
Előzmény: dako60 (4255)
Gyurco78 Creative Commons License 2009.03.04 0 0 4256
Az még külön 6000 Ft (lett volna), hogy kivegyék a nyilvántartásból...Gondoltam ennyit még megér, 4 évi díj...Na de szakvélemény?
dako60 Creative Commons License 2009.03.04 0 0 4255
Mi csak vidékiek vagyunk, és elmaradottak.
Előzmény: Ariadne12 (4252)
dako60 Creative Commons License 2009.03.04 0 0 4254
"Pontosabb időpontot hogyan írjon egy kéményseprő? " Ebben teljesen igazad van ez nem egy könnyü szakma itt a tegnapi esett(Senki nem számitott 6 vödör koromra, meg a falvésésre és utánna a takarításra)
Előzmény: siokemeny (4243)
Ariadne12 Creative Commons License 2009.03.04 0 0 4253
Mi mindenáron jók és szabályosak akartunk lenni, ezért tetettünk egy helyes kis szabályos fémajtót a kéményre a fürdőben, bár használaton kívül van és marad is. Lehet jobban jártunk volna, ha befalazzuk? Uff...
Előzmény: dako60 (4251)
Ariadne12 Creative Commons License 2009.03.04 0 0 4252
Na ez már így sokkal jobb lenne. A főkétüsz monnyonle... :(
Előzmény: dako60 (4249)
dako60 Creative Commons License 2009.03.04 0 0 4251
Hát ez finomanszólva nem szép(magyarul pedig nem korrekt) Mifelénk amikor jönnek az éves ellenőrzésre, akkor megnézik, leellenörzik a dolgot és ha látják, hogy be van falazva semmi nincs rákötve akkor lesztornozzák és kész.
Előzmény: Gyurco78 (4248)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!