Keresés

Részletes keresés

Gödény Creative Commons License 2002.03.19 0 0 355
Azt a 16-ost pedig szerintem tisztességesen rakták ki - az nekünk is volt pontunk.

A terepen volt 3 farkasfog, meg egy egészen kicsi letörés - mintha egy 100 kilós ember megpróbált volna felmászni az árokból :-) - még fél méter hosszú sem volt, éppen csak egy kis horpadás a nagy árok partvonalán. Természetes, hogy egy ilyen kis horpadást nem rajzolnak fel a térképre - ettől a térkép még nem hibás - hasonlóan, ha 3 gödör között a terepen van még két ürgelyuk is, amit nem ábrázoltak, de a 3 gödör a helyén van.

A bólyát két ábrázolt farkasfogra, meg erre a kis horpadásra tették, és a harmadik, jól látható farkasfogban nem volt bólya. Ha van 3 oldalárok, ami megfelel a térképen látható háromnak, mind irány, mind hossz szerint, meg van a terepen még egy sokkal rövidebb is, az szerintem nem térképhiba.

Egy-két éve jellegfával volt egy hasonló trükk (nem a Atom kupán): a térképen ket jellegfa, egymástól kb. 20 m-re. A terepen két bólya a sok vastag fa közül kettőn, egymástól kb. 20 m távolságra. Csak éppen a jellegfa nem attól volt jellegfa, hogy vastag volt, hanem másfajta (talán cseresznye a bükkösben, de már nem vagyok benne biztos), és a két bólya közül csak az egyik volt jellegfán, a másik egy hasonló átmérőjű "sima" fán. Azt is sokan megették.

Előzmény: ssimi (350)
Butch Cassidy Creative Commons License 2002.03.19 0 0 354
Nem lesérültem, hanem megöregedtem. 17 éve ez volt az első alapozás, hogy nem edzettem (szinte) semmit, azt hittem ezzel alkalmassá váltam a BR-re. Úgy tűnik, nem jött be az elképzelés...
Előzmény: pulp (352)
Butch Cassidy Creative Commons License 2002.03.19 0 0 353
Miért, ezek a pontok nem objektumon vannak? Vagy csak úgy az erdőben? Ha objektumon vannak, akkor nem tudom, minek mérni...
Előzmény: pulp (351)
pulp Creative Commons License 2002.03.18 0 0 352
Butch

Ez a Brokkant honnan jött? Lesérültél?

Előzmény: Butch Cassidy (341)
pulp Creative Commons License 2002.03.18 0 0 351
Nem tudom, mert nem voltunk, hogy milyen térképen volt a Bakancsos, de tavaly voltunk és az minden tájutótérképek között a mélypontot jelentette számomra. Szerencsére vannak nagyon jó térképek is. Általában elmondható, hogy van néhány helyesbítő, akinek a neve garancia, valamint az országos bajnokságokra, illetve nemzetközi versenyekre készült térképek megütik a mércét. Tavaly Junior VB volt a Bükkben, idén Felnőtt EB lesz Sümeg mellett, remélem, hogy azok térképeit a túraverseny-rendezők is előszeretettel használják majd.
Az elmúlt években egyébként előfordult, hogy 10 éves térképen volt verseny a Bükkben, s ugyanitt ugyanazon a térképen háromszor volt túraverseny egy év alatt, s mindháromszor végigmentem ugyanazon a gerincen, ugyanazok a határkők mellett. Azért ez vicc, a Bükkben rengeteg jó térkép van.
Visszatérve: a lehető legrohadtabb dolog egy túraversenyen, ha időben vagy, odaérsz egy ponthoz, beméred több helyről és különböző oldalraó mérve más-más bója látszik jónak. Na ahol ilyen kétszer egymás után megesik és a rendezőket nem érdekli, ha az ember szóvá teszi, akkor erre a versenyre pár évig biztos nem megyünk. Ilyen büntiben van például most nálunk a Bükk Kupa, de lutriverseny sokszor a Varsányi is, ahol alig van álbója és a távmérésen, meg a pontosan meg nem csinálható poligonon dől el az egész.
Előzmény: ssimi (350)
ssimi Creative Commons License 2002.03.18 0 0 350
A 16-os pont nekünk az volt, ahol a kb. É-D-i irányú patak Ny-i oldalán 3 db. farkasfog-szerű oldalmetsződés volt bevágódva. Itt mondták azt a rendezők, hogy tulajdonképpen 4 kis metsződés van, és ők a negyedikbe (amelyik nincs rajta a térképen) rakták az egyik álbóját, amit mi megfogtunk. A versenyszabályzat meg azt írja, hogy a térképi körön belül térképhiba nem lehet.
Hozzá kell tennem, hogy hazai tájfutótérképeink színvonala legtöbbször nem üti meg a számunkra (sokszor még a tájfutók számára) szükséges mértéket sem. Ez bizony nagyon megnehezíti a pályakitűzők dolgát, hisz igen nehéz olyan pontot találni, amelynek a térképi helye minden lehetséges támadópontból korrekt. Sajna én is jártam már többször úgy, hogy teljesen más lett a pálya, mint amit előzetesen nagyvonalakban elképzeltem.
Tényleg szomorú, hogy a mi sportunkra is egyre inkább átterjed a mai világ rohanó tempója. Én is igen-igen elfoglalt ember vagyok, de ezekre a versenyekre a versenyzés élménye mellett épp a kikapcsolódás, egy kicsi lazítás, baráti beszélgetések és összejövetelek miatt megyek el...

Mára ennyi, a többit holnap.

Előzmény: PANNA25 (348)
Gödény Creative Commons License 2002.03.18 0 0 349
Írjátok már egy kicsit körül ezeket a pontokat !
Én vénségemre ellenkező irányból kerültem a pályát (A50), de egy rakás pont közös volt.
Előzmény: ssimi (347)
PANNA25 Creative Commons License 2002.03.18 0 0 348
Egyetértek, a rendezés előtt le a kalappal, tényleg tudnak szervezni a paksiak, bár ez már a maratonon is bebizonyosodott.
Nekem legfájóbb pontom mégiscsak a 18-as, ami lutri volt. Én a 10-est az úttól mértem be, azzal nem is volt probléma. (mármint az úttól mérve)
A 16-os pedig biztos, hogy térképhiba volt. hazafelé ezt vitattuk, de nem úgy nézett ki a terep a valóságban mint a térképen. Távolságmérésnél mennyit mértetek?

Sajnos az eredményhirdetést én sem tudtam megvárni, de egyre zavaróbb, hogy már mindenki rohan haza a verseny után. Amikor annak idején elkezdtem versenyezni, verseny után (mivel nem ilyen autós korszak volt) általában ott kellett aludni a versenyközpontban, és nagyon jó közös főzések, bulik összejöttek. Szerencsére a Vasutas Kupa a mai napig egy ilyen verseny, de lassan már ez az egyetlen, aminek hangulata van. A mai versenyekből megmaradnak a térképhibás pontok, de semmi élmény...
Nem így gondoljátok???

Előzmény: ssimi (347)
ssimi Creative Commons License 2002.03.18 0 0 347
Tényleg jó kis verseny volt a megszokott jó színvonalú rendezéssel, no és a néhol gyalázatos térképpel.
18-as pont: szerintem ez eléggé lutri jellegű feladat volt. Amikor mi méricskéltünk ott, még legalább öten-hatan ugyanezt tették. Gyanítom, hogy egy kissé megzavarodhattak a tájolók...
Én két ponttal vitatkoznék, ahol álbóját fogtunk: a 10-est mi föntről fogtuk meg és szinte biztos vagyok benne, hogy ebből az irányból jól kijött. A rendezők meg csak az úttól mérték be...
A 16-os pontnál meg mintha valami térképhiba-félére hivatkoztak volna az álbója elhelyezésénél. Erre én meg azt mondom, hogy olvasgatniuk kéne a versenyszabályzatot...
Hogy milyen helyezést értünk el, azt nem tudom és mélyebb fejtegetésbe sem akarok belemenni, ugyanis társaim szokás szerint irtózatosan siettek haza, ezért a célban nem nagyon tudtam senkivel sem beszélgetni.
A győzelem persze biztosan nem sikerült, de azért mi sem vesszük véresen komolyan...)))
Előzmény: PANNA25 (345)
PANNA25 Creative Commons License 2002.03.17 0 0 346
Sikerült a győzelem?
Előzmény: ssimi (340)
PANNA25 Creative Commons License 2002.03.17 0 0 345
Sziasztok,

Hogy tetszett az Atom Kupa???
Szerintem egy nagyon jó kis verseny volt, de a 18-as ponttal kapcsolatban voltak problémáim. (A pálya)
Kíváncsi lennék a véleményeitekre!

Zmac Creative Commons License 2002.03.13 0 0 344
>>a tájfutásnál pedig 50-50 a tájékozódás és a fizikai teljesítmény<<

Hümm, hümm... Ezt úgy finomítanám, hogy ha a tájékozódást és a fizikai teljesítményt is % skálán mérjük, akkor tájfutó versenyen a kettő szorzata adja az eredményt. (Legalábbis felnőtt férfi elit kategóriában.)

Előzmény: pulp (337)
Butch Cassidy Creative Commons License 2002.03.13 0 0 343
Nagyon képben vagy. Valami bauxitos dolog volt vagy 3 éve. Valóban éjszaka.
Előzmény: pulp (342)
pulp Creative Commons License 2002.03.13 0 0 342
Az éjjeli volt, nem? Úgy rémlik, utoljára az volt a Tálodi erdőben.
Előzmény: Butch Cassidy (341)
Butch Cassidy Creative Commons License 2002.03.13 0 0 341
Igen.

(Kösz a leírást. Most mér képben vagyok, egyszer indultam ilyenen a Tálodi-erdőben.)

Előzmény: pulp (337)
ssimi Creative Commons License 2002.03.13 0 0 340
Szia Tündérke, üdvözlök mindenkit!
Gyanítom, hogy az eddigi hozzászólók közül jónéhányat ismerek az eddigi versenyekről, csak a nicknevek alapján még nemigazán sikerült beazonosítani. Na azt hiszem, hogy velem ilyen gond nem lesz...
A Vitavár nyagyon jó kis verseny, mondhatnám úgy is: üdítő színfolt volt. A szabályok pedig egyáltalán nem voltak bonyolultak, egyszerűen csak az eddig megszokott "gépies" haladás helyett most tényleg komolyan el kellett olvasni a menetutasítást, és gondolkodi!!!))) kellett!
Szóval... ha valakinek tetszett, a Mátrában április 13-án hasonlóan elgondolkodtató versenyt fogunk rendezni, melyre ezúttal is szeretettel meghívok mindenkit. A kiírást talán a jövő héten tudom prezentálni.
Bakancsos Atom kupa: sajna mi sem bővelkedünk a létszámban, de mindenképpen el szeretnénk menni. Erősítésként pedig valszeg a társaim (ha lesznek) is szívesen elfogadnának egy "A" kategóriás hölgyet. (Mi "A" kategóriás fiúk vagyunk.) Rohanni nemigazán szoktunk, de azért sétagaloppra se számíts, mert a győzelemre megyünk - hogy aztán mi lesz belőle... majd meglátjuk!
Előzmény: tavasztündérke (333)
Biotérkép Creative Commons License 2002.03.12 0 0 339
Sajnos mi sem megyünk. Nekünk is állandó 'létszám'
problémáink vannak, tehát bátran jelezzétek
legközelebb is. :-))
Az "A" kategóriásokat előnyben részesitjük! :-))

Előzmény: tavasztündérke (333)
pulp Creative Commons License 2002.03.12 0 0 338
Sajna mi nem megyunk, pedig emberünk lenne bőven szabad. :)
Előzmény: tavasztündérke (335)
pulp Creative Commons License 2002.03.12 0 0 337
Tájfutó térképen megy, a tájfutáshoz képest az a különbség, hogy a bójákon nincsen kód, ellenben több is lehet belőlük a megadott hely környékén, s persze csak egy van pont ott, ahol a térkép jelöli. Nagyon pontosan be kell mérni, hogy jó helyen jelölj. Emellett vannak különféle tájékozódási feladatok, s aki a legkevesebb hibapontot ér el, nyer. Öreg tájfutók még emlékeznek erre, hiszen az ötvenes években még ez volt az általános, majd kettészakadt a dolog és lettek a hagyományos versenyek, meg lettek a tájfutóversenyek. Lényegében ennél 95 százlaékban a tájékozódás számít, a tájfutásnál pedig 50-50 a tájékozódás és a fizikai teljesítmény. (ha jó a pálya)

CSak hasból, asszem az A pálya olyan 9 km körül van, az A50 6, a B (középfokú) 7 Szekszárdon.

Szparizol?

Előzmény: Butch Cassidy (336)
Butch Cassidy Creative Commons License 2002.03.12 0 0 336
Részletek? Mekkora táv? Milyen feladatok, milyen térkép stb.?

Nem érdeklődöm, mert akkoriban másféle tájékozódási versenyen veszek részt, csak kiváncsi vagyok.

Előzmény: tavasztündérke (335)
tavasztündérke Creative Commons License 2002.03.12 0 0 335
Azt hittem hogy ez világos.

Nos a Bakancsos Atomkupa az egy tájékozódási túraverseny ami 2002. március 16-án lesz Szekszárdon.
Az illetőt pedig be kellene venni egy csapatba, mert egyedül maradt és úgy nem lehet indulni.

tündi-bündi

Előzmény: Butch Cassidy (334)
Butch Cassidy Creative Commons License 2002.03.12 0 0 334
Mit kell vele csinálni? :-)

Már úgy értem, mi az a Bakancsos Kupa?

Előzmény: tavasztündérke (333)
tavasztündérke Creative Commons License 2002.03.12 0 0 333
Segítséget kérünk !

A Bakancsos Kupán az egyik versenyzőtársunk csapat nélkül maradt ( Ön - és más hibáján kívül ). Nagyon szeretne viszont indulni. Megjegyzem az illető egy nagyon kellemes, verseny tapasztalatokban bővelkedő "A" kategóriás hölgy .

Lelkes leendő csapattársak jelentkezését várjuk.

Tündike

Biotérkép Creative Commons License 2002.03.10 0 0 332
Üdvözlet! :-))
Előzmény: tavasztündérke (331)
tavasztündérke Creative Commons License 2002.03.08 0 0 331
Hát mit mondjak...

A verseny az tényleg nagyon jó volt. Csak a szabályok voltak bonyolultak. Mi például fogtunk két nem kötelező pontot pluszban és ezért semmi jutalom nem járt. A távolságmérésnél nagyon nehezen lehetett észrevenni a bóját. És szeretném elfelejteni a 20-as pontot, annál is inkább mert a versenyen egyszerűen elfelejtettük. Van illen...
Na meg az a kis kúp .. hát igen...
Érdekes egyébként hogy a hagyományos versenyeken mennyire idegesít a kötött sorrend, hát itt meg a szabad választás. Ugyanis gondolkozni kellett, erről ereditileg nem volt szó....

Egyébként borszasztó nehéz ide bejutni ( regisztrálás, jelszó stb.)De most már itt vagyok, hogy üde jelenlétemmel színt vigyek a társaságba.

Sziasztok

Tavasztündérke

pulp Creative Commons License 2002.03.08 0 0 330
Most jutott eszembe: ma van a Tavaszi Kupa nevezési határideje.
Előzmény: pulp (329)
pulp Creative Commons License 2002.03.07 0 0 329
Köszi neked is. Mi épp azon lepődtünk meg, hogy milyen messziről (Miskolc, Pécs, Debrecen) is jöttek csapatok. Szerencsére úgy érezzük, nem bánták meg.
Jövőre igen, csak lehet, hogy nem ugyanitt.
Előzmény: PANNA25 (326)
pulp Creative Commons License 2002.03.07 0 0 328
Hát nagyon köszönjük a dícséreteket. Azt a bizonyos 6,5 kilométert úgy mértük, hogy sok-sok variáció után eldöntötük (kényelmesen, fotalban), hogy melyik a legoptimálisabb útvonal, aztán ezt lemértük. Átszámoltuk a szintekkel együtt időre és hozzáadtuk a 20 percet. Így jött ki a végeredmény. A csapatok zömének kevés lett...
Sajnos nem emlékszem, melyik volt a 21-es, meg 22-es, majd otthon megnézem.

Legészakibb kúp. Pontosabban kis kúp. Ezek a megnevezések (kis kúp, kis mélyedés, mélyedés) a térkép-jelkulcs hivatalos megnevezései (ott van a térkép szélén) A kis kúp jele egys barna pötty, s éppen a térkép északi széle alatt egy-két centivel van ilyen kettő. Ezek közül az északabbi volt a pont.

Sajnáljuk, hogy a forraltbort távollétünkben fogyasztottátok, az eredeti terv szerint lett volna nálunk is. Sajnos sem ez, sem a tea nem jött össze.

Előzmény: Biotérkép (325)
PANNA25 Creative Commons License 2002.03.06 0 0 327
Szuper volt!!!
Előzmény: pulp (324)
PANNA25 Creative Commons License 2002.03.06 0 0 326
Hasonlóan gratulálni szeretnék a Rendezőknek. Reméljük, hagyományteremtő verseny volt. Szóval jövőre ugyanitt??
Szerintem a pontokkal semmi baj nem volt, csak magamat okolhatom a hibákért.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!