A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
-- az első olcsó robusztabomba, de finom mogyorós tud lenni, érdekes módon jó forró géppel! A második finom elegáns arabica. (De a legfinomabb keveréküket, a Rossát kicsinálták a sz...ek.) Elsőre nem könnyű odatalálni a telephelyre egy zuglói pincében, de igazából főút-közeli.
Koffeinmentesből (kevés fogy) pedig ezt, nem érződik rajta túlságosan:
De az itteni koffeinesek is egész ihatók, a webshop neveit nem tudom azonosítani, de a közepesen robusztás a piros tasak és az alig-koffeines tiszta arabica az arany. (A fizikailag létező boltjukat most 1-2 hete zárták be.)
Minden új termék ára irreális. Nagyjából bármiről is van szó. Benne van a marketing,a nemzetközi vásárok standjai, üzleti utak, repjegy szállodai szobák, polcpénzek a szupermarketeknek, a portások és takarítók, a cégautók, sofőrök, titkárnők, üzemorvos, rezsiszámlák, cégesvacsorák, tréningek, a helyi focicsapat támogatása, a szakszervezetis költsége, és a tulajok haszna + adó áfa. Aztán ez még egyszer kereskedői oldalról is. Ezek meg 100 más egyéb költség jelenik meg egy db új gép árában. Ezeket kifizeti egyszer aki újat vesz, utána a használt ára már jó esetben nem tartalmazza.
Az europiccola ára nem irreális? Nulla fejlesztés gyakorlatilag, az amúgy nem bonyolult ősi gyártósor már 100x behozta az árát, egyszerű mint egy faék, mégis horror összeg. Nekem a réz prof van, arcpirító az új ára.
Teljesen megértem azt aki hónapokat vadászik a vaterán egy szép állapotú gépre időt nem kímélve, és boldog ha sikerül megcsípni egy jó vételt de azt is, aki bemegy, megveszi az újat és egy pillanatig nem gondolkodik a reális ár problémán, hanem úgy van vele, hogy "ennek ennyi az ára", ha belefér kifizeti, és örül neki.
Szerintem olvass utána, mert azt írják,hogy acél kazános. Ez persze nem baj. De nem réz, és a termoblokkja meg alu, ami szintén nem baj. Csak jó tudni. Árban azért a Cassiopeia kicsit elszaladt,akkor inkább PID-es Lelit, vagy Plus - szerintem.
Szerintem is csak az a fontos, hogy konstans módon csináld, ezek a variációk az eredményt nem befolyásolják. Persze az a szép, hogy ezt nem lehet bebizonyítani :)
Én igen, amíg nem jelenik meg a gőz. Akkor nyitott gőzcsapnál engedek egy csészényi vizet (fej és csészemelegítés), és elzárom a gőzcsapot. Amikor a szelepen elkezd jönni a gőz, az a viszonyítási pont. Robis kávé húzható, egyébként rá kell számolni fél-egy percet.
"Tudom, hogy erről beszéltünk, de mégis ez érződik ki a hozzászólásaidból. Azért mondom...."
...de akkor arra is emlékezned kell, amit mondtam erről az egész fórumozásról, hogy minek is tartom valójában? :-)
Ezt is írtam talán, hogy nekem ez az egész KV-zás eddig sacc/kb. nagyjából 150 ezerbe került, de legyen felkerekítve 170. Ebben benne van "egy raklapnyi" Gaggia, két kis karos Saeco, egy másik kis karos gép, egy brikka egy hario, két kotyesz, alkatrészek, munkadíjak. KV-k nincsenek az árban, és nem panaszkodtam, hogy ebből az árból xar KV-kat készítenék otthon. ...de az is igaz, hogy nem itt kértem tanácsot, hogy milyen gépet is vegyek, hanem előtte szépen végigolvastam ezt a fórumot, és asszem, csak ezt.
A quick mill silvanonak csak a gőz rêsze thermoblokk, a kávéfőzésre ugyanolyan 3,5 decis bojlert használ, mint a brasilia lady, faema family ( egy leheletnyivel még nagyobbat is azoknál)