Keresés

Részletes keresés

szasszo Creative Commons License 2008.10.23 0 0 1109
Köszi szépen, ez most így nagyon világos (mármint hogy miért a TSH-t vizsgálják). Nekem most majd egyébként mindenfélét néznek, az autoimmun faktorokat is, mivel túlműködésből indultam, és feltehetőleg ezek a háttérben ugyanúgy dolgoznak még. Az egyébként igaz, hogy az Euthyrox a T4-et pótolja?
Igencsak pedáns ember lehetsz, ahogy itt írod, bár a gyógyszerszedés nálam is már elég jól működő automatizmus - bezzeg a férjem: a számozott gyógyszerét nem hajlandó sorrendben bevenni, és persze már reggeli közben nem emlékszik, hogy az előbb bevette-e...
Előzmény: könyvmoly (1108)
könyvmoly Creative Commons License 2008.10.22 0 0 1108
Ja, tudom mit akartam még. Visszagondoltam, és hiába tudom, hogy nem történik katasztrófa, ha kimarad egy-egy szem, de az egész történet elején annyira meg voltam ijedve, hogy nagyon pontosan szedtem a gyógyszert, és ez meg is maradt, úgyhogy most, kb öt év tiroxin-szedés után kb volt három eset, amikor kimaradt vmi miatt, de abból is volt, hogy a terheléses vércukor miatt hagytam ki (Euthyrox tbl. tartalmaz cukrot, de ha nem olyan életbe vágó a vizsgálat, mondjuk sima éhgyomri cukor, akkor mégis inkább beveszem otthon előtte).
Szóval az elején még meg is számoztam a tablettákat, filctollal ráírtam a dátum szerinti napot minden egyes szemre (mármint a bliszterre), hogy ha valamikor nap közben eszembe jut, hogy bevettem-e hajnalban félálomban, mindig meglegyen a válasz :), és úgy megszoktam a sorrendet is, hogy hogy veszem ki a tartóból, hogy vaksötétben is mindig a megfelelőt vettem ki...
könyvmoly Creative Commons License 2008.10.22 0 0 1107
Hát most csak emlékezetből, úgyhogy javítsatok ki, ha rosszul írom:
A TSH-t az agyalapi mirigy (?) termeli, arra szolgál, hogy tiroxin termelésre serkentse a pajzsmirigyet. Ha elég tiroxin van a szervezetben, akkor a TSH szintje is alacsony, hiszen nem kell tovább serkenteni - ez teljesen jól megmutatja, hogy áll a tiroxin szintje is a szervezetben. Hogy miért ezt nézik és nem a tiroxint? Erre tényleg csak tippem van: talán ahhoz lehet köze, hogy a tiroxin kötött és szabad változatban is előfordul a szervezetben (T3, T4, Ft4, meg ki tudja tovább), a TSH viszont egy és jól megmutatja, hogy éppen a szervezet számára szükséges változatból elég van-e. Meg talán arra is jó, hogy nem változik olyan gyorsan és így az általános állapotról ad infót, nem arról, hogy éppen bevette-e az ember a vérvétel előtt a gyógyszert.

Amúgy a vérvétel kapcsán: nekem még mindig furcsa, hogy ehetek a vérvétel előtt, annyira belém nevelték már, hogy éhgyomorra, hogy hiába tudom, hogy ezekbe a hormonokba nem számít, sokszor tök rossz érzés, ha ettem előtte :)
Előzmény: szasszo (1106)
szasszo Creative Commons License 2008.10.22 0 0 1106
Rendben, én elhiszem, meg logikusnak is tűnik, magam is ezért gondolkodtam el rajta, csak az orvossal való beszélgetésből meg mégis egyértelműen úgy értettem, hogy nem kéne; szóval inkább majd rákérdezek, hogy mire gondolt, mert ezek szerint valószínűleg valamit félreértettem. Azonban amit Könyvmoly a TSH-ról írt, az szintén kérdést vet fel bennem: a gyógyszerem a TSH-t befolyásolja? Eddig még nem néztem utána, de azt hittem, valahogy konkrétan a T4 vagy esetleg T3 pótlódik. Úgy látszik, alulműködésben még nagyon képzetlen vagyok... Igazából melyik érték ilyenkor a legmérvadóbb?
Előzmény: Zitka (1105)
Zitka Creative Commons License 2008.10.22 0 0 1105

Pontosan így van! :-)

Ez nem úgy működik, mint egy algopyrin, hogy beveszi az ember, és fél óra múlva már nem fáj a feje... 

Fordítva is érvényes: ha véletlenül pl. nyaraláskor otthon felejti az ember a gyógyszert, és egy hétig nem szedi, nem dől össze a világ. Persze jobb, ha folyamatosan szedjük, de nem tragédia, ha véletlenül pár nap kimarad.

Előzmény: könyvmoly (1104)
könyvmoly Creative Commons License 2008.10.22 0 0 1104
Szerintem is be kell venni. Ha ilyen gyors lenne a hatása, hogy beleszámítana a vérvétel eredményébe, akkor nem tartana hónapokig, míg beállítják a szintjét. Vagy máshonnan nézve, a vérvétellel azt akarják megnézni, általában milyen a tsh szinted, te meg általában be szoktad venni, tehát most is be kellene.
Előzmény: szasszo (1101)
szasszo Creative Commons License 2008.10.22 0 0 1103
Na, akkor most már végképp össze vagyok zavarodva; még egyszer rá kell kérdeznem az orvosnál, hogy hogy értette. Egyébként tegnap visszamentem a korábbi kezelőorvosomhoz, ezentúl újra hozzá fogok járni (többetek tanácsára), és nagyon megnyugtató is volt, de ebben a kérdésben mégiscsak megzavart. Köszi, Zitka!
Előzmény: Zitka (1102)
Zitka Creative Commons License 2008.10.22 0 0 1102

De igen. Ahogy szoktad, reggel felkeléskor.

 

Előzmény: szasszo (1101)
szasszo Creative Commons License 2008.10.22 0 0 1101
Alulműködők! Hogy van ez: vérvétel előtt nem kell bevenni a hormonpótlót?
szasszo Creative Commons License 2008.10.17 0 0 1100
Kedves Kkmd, Maestussal ellentétben én kevésbé tartom jó ötletnek, amit csinálsz. Nem emlékszem ugyan a kórtörténetedre (azt írod itt, hogy júniusban kezdtél, nekem meg úgy rémlik, mintha régi motoros lennél - csak visszaeső vagy talán?), de láthatóan nem tudod magadnak beállítani a gyógyszeradagodat: bármennyire is áltatod magad, az eredményeid NEM JÓK. Ilyesfajta kísérletezést legfeljebb csak tartósan fennálló, szintentartó kezelés során tudok elképzelni, amikor már régóta stabilizálódott minden hormoneredményed (és a közérzeted), és a legkisebb változást is tapasztalatból pontosan képes vagy "diagnosztizálni" - szerintem persze ilyen esetben is felelőtlenség játszadozni a gyógyszerezéssel, én nem tenném, főként nem az orvos félrevezetésével. Most viszont, amikor még az elején vagy, amikor még nem állt be sem a hormonszinted, sem a gyógyszeradagod, csak végletesen összezavarsz mindent: a szervezetedet is, amelynek minden vonatkozásban elsősorban is stabilitásra lenne szüksége, és nem állandó ingadozásra; és az orvosodat és ezzel a kezelésedet is összezavarod: hogy fogja tudni valaha is megállapítani a szükséges gyógyszeradagodat, a tényleges állapotodat? A legnagyobb baj pedig szerintem az, hogy éppen a végleges gyógyulásodat kockáztatod (nem is értem, pontosan milyen céllal: hogy megnyugtasd magad, kevesebb gyógyszert szedsz?): az ugyanis tudomásom szerint tartós normofunkció hatására érhető el; az állandó ingadozás megviseli az egész szervezetet (főként a szívet), és nem segíti elő a túlműködés tényleges visszarendeződését sem, ami pedig a fő cél lenne. Szóval szerintem a Solymosi doktor honlapján olvasottak alapján saját értelmezésű, laikus kezelési stratégiát folytatni (ráadásul igen ritka laborkontroll mellett) a kezelőorvos ellenében, ez szerintem óriási felelőtlenség. Ha nem bízol az orvosod terápiás módszerében, sokkal szerencsésebb lenne, ha egy olyan orvost keresnél, akivel ezt megbeszélheted, akinek elfogadod a módszerét. De igazából csak annyit szeretnék, hogy hidd el, hogy ártasz magadnak azzal, amit csinálsz. Amit pedig az elején kérdeztél: nekem például nagyon rövid idő alatt beállt a hormonszintem (és a gyógyszeradagom) a betegségem legelején is, meg az összes további kiújuláskor is - de szedtem is az orvos által felírt adagot.
Előzmény: kkmd (1098)
maestus Creative Commons License 2008.10.16 0 0 1099

Nofene. Nekem nem rémlik ez a tsh alacsonyan, többi jó tartományban tartós módszer, egyedül a végleges kezelés előtt (radiójód ), pedig az orvosoknak szóló részt olvasom már csak szinte :) A radiojódnál is amiatt, hogy jobb legyen a jódfelvétel. Ezt meg már amerikai oldalakon láttam. Sima terápiánál nem hallottam erről, és a dokim sem említette. De nem tartok semmit sem kizártnak, mert szerintem ez az egész pm dolog egy nagy rejtély az orvosok számára is.

Solymosinál voltam  egyszer, azóta e-mailben és telefonon értekeztünk. Hozzá fogok visszatérni, ha újra túlműködésbe billenek, immáron negyedszer v hányadszor, már nem is számolom. Most nem szedek semmit, július óta, csak homeopátiázom.

Endokrinológus sem látott egy ideje, a házidokinál kibokszoltam, hogy havonta mehessek tsh-ra. Egyelőre még a jó tartományban van a tsh gyerek, de kezd megint csökkenni. Azt azért pozitívumként könyvelem el, hogy 1,5 hónap alatt a kicsiből sok lett gyogyival és homeóval, és július óta nem szedve a gyogyit, még mindig van minek örülnöm. Remélem, így is marad.

Te nem tudod a háziorvosoddal elintézni a sűrűbb labort?

Engem addig nem hagytak békén, amíg be nem állt a hormonszintem, utána lehetett csak ritkítani a találkozókat...

Te is vigyázz magadra, és ne add fel :) lehet, hogy te fogsz rájönni a legjobb kezelési módra :D

Előzmény: kkmd (1098)
kkmd Creative Commons License 2008.10.16 0 0 1098

Ja, a labor az úgy volt, hogy aug. elején levették a vért és szeptember elejére lett eredmény, de addigra már kiderült, hogy nem kellett volna a fizikai megterheléssel vagánykodnom. Most okt. 1-én volt volt újra az a bizonyos szerintem majdnem jó: TSH=0,015, FT4=25.61 (12-22), vagyis az FT4 kevesebb, mint 20%-kal tért el a felső határtól. Úgy tudom sok orvos ezt  egyáltalán nem kezeli, csak kontrollokat kér. Ráadásul rá is kérdeztem a dokimnál, mert a Solymosi honlapján az volt, hogy a Basedow kezelésénél cél a recídiva elkerülése érdekében a TSH szuprimáltan tartása, míg a FT4 a normál tartományban van. Ez most nálam kishíján teljesült. A dokim szerint csak tumoroknál járnak el így. Roppantul örülök, hogy ennyire megegyezik a szakorvosok véleménye terápiát illetően.

 

Na meg állandóan a fülemben cseng az orvos válaszol rovatok kedvenc mondása, hogy nem a laborleletet gyógyítjuk, hanem a beteget. Nos, rajtam továbbra sincs gyógyítani való:-))))

 

Nem tudom mennyire csinálom jól, nekem sűrűbb kontrollra lenne szükségem, most legközelebb november végén kell mennem laborba, és dec. közepén az orvoshoz.

 

De azt hiszem, ha úgyis csak fenntartó adagot kell majd szednem esetleg 1 évig is, akkor akár úgyis vehetjük, hogy már most elkezdtem.

 

Apropó, Te jársz a Solymosihoz, mintha említetted volna, hogy elmész hozzá?

 

A lázra nagyon vigyázz, kellene egy vérkép, nehogy valami baj legyen , ha még szedsz thyreostaticumot!

 

Vigyázz magadra!

Üdv

kkmd

Előzmény: maestus (1097)
maestus Creative Commons License 2008.10.16 0 0 1097

Hát, lehet, hogy jobb lenne laborkontroll mellett variálnod a gyógyszerrel, a tünet nem mindig mérvadó. Már ha hajlandó vagy a szokott módon kezeltetni magad :) Annak ugye az a menete, h vérvételekkel kontrollálva megpróbálják belőni azt a gyógyszeradagot, ami mellett hosszú távon jó a hormonszint. De ha nem ellenőrizteted, lehet, hogy sosem fogtok rájönni :)

Aztán az is lehet, hogy a megszokott módszer baromság, amit köbe véstek ugyan, de nem jó megoldás...Lehet, hogy te csinálod jól.

Most én is belázadtam, hamarosan kiderül, jól teszem-e vagy sem, jövő héten megyek kontrollra.

Előzmény: kkmd (1096)
kkmd Creative Commons License 2008.10.15 0 0 1096
Szia!
Én sajnos renitens vagyok: hivatalosan 3x1 Metothyrin lenne, saját dozírozás szerint szeptember elejétől 2 hét 2x1, azóta 1x1. A kontrol labor okt. 1-én volt.

Mivel nyaralás után (júl. vége) klinikai tüneteim gyakorlatice nem voltak, de labor se! a doki 2x1 vette vissza, de utána jött a rosszullét, akkor emelte vissza 3x1-re. Addig én csak 1x1-t szedtem.

Egyszóval min. adaggal próbálom megúszni, csak a szemem ne szarakodna...egyébként semmi bajom, ( vagy csak jól tűröm???:-))))
Előzmény: maestus (1095)
maestus Creative Commons License 2008.10.15 0 0 1095

Szia!

 

Nekem az elsőnél majdnem fél év volt, össsze-vissza kellett játszadozni a gyógyszerekkel és az adagokkal (metothirin, leukopénia miatt propycil, aztán már letrox -az már az alulműxi szere- is bejött a képbe). A második és harmadik alkalommal viszont kb 1 hónap alatt beállt. Most legutoljára meg1,5 hónap alatt 0,00 nem mérhetőből 5,4 lett.

Te szedsz most gyógyszert? Ha igen, mit, mennyit?

Előzmény: kkmd (1094)
kkmd Creative Commons License 2008.10.14 0 0 1094

Már megint kérdeznék a túlműködőktől: Nektek mennyi idő alatt állt be a hormon szintetek?

 

Én ugyebár június végén kezdtem, s az augusztusi visszaesés után most októberben TSH=0,012 (0,35-4,94); FT4=25 (12-22). Szerintem ez tök jó, mert semmi bajom nincs, csak a szemem fáj és nem látok rendesen, de ezt már el sem mondtam, meg néha extrák jönnek, de most meg itt a telihold.

 

Köszi

kkmd

Szetka Creative Commons License 2008.10.09 0 0 1093

Solymosi dr. ezeken egyébként helyeken rendel (nem éppen az említett megyékben van, de hátha...)

http://www.konzilium.hu/pajzsmirigy/konziluj/rendind.htm

Előzmény: Törölt nick (1090)
Szetka Creative Commons License 2008.10.09 0 0 1092
Ha esetleg nem kapsz itt közvetlen nevet, akkor - szerintem - nyugodtan kérhetsz a Solymosi dr-tól javaslatot, mert a honlapján írja, hogy szívesen feltenné a pm-rendelések elérhetőségét, ha azt kérnék a dokik, de nem nagyon jelentkeznek. Magánban viszont biztosan tud ajánlani. Egy e-mailt megér.
Előzmény: Törölt nick (1090)
könyvmoly Creative Commons License 2008.10.08 0 0 1091
A csontvelő donorsághoz nem tudok hozzászólni, de sima véradást nekem engedték, csak annyi a lényeg, hogy már beállt addigra a pajzsmirigy hormonok szintje (én Eutirox nevűt szedek, de az kb ugyanaz).
Az ultrahang viszont fontos, nekem az volt az alap a vérvételen kívül, ezekből állapítoták meg az alulműködést.
Előzmény: thalean (1088)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.08 0 0 1090

Köszönöm a válaszotokat!!!!!!

 

Esetleg Békés netán Csongrád megyében de bárhol található igazán hozzáértő orvos???? Ha tudnátok ajánlani megköszönném.

Előzmény: Szetka (1086)
Szetka Creative Commons License 2008.10.08 0 0 1089

Szia!

 

Ajánlom neked Solymosi doktort, maszek orvos, a honlapja www.konzilium.hu, nagyon sok dolgot talász az oldalon. Én itt a fórumon találtam meg és kaptam meg az elérhetőségét, nagyon dícsérik.

Én e-mailban fordultam hozzá már kétszer, mindkét esetben rövid idő alatt korrekt választ kaptam. Nyilván nem olcsó, de nem kell sokat várni, időre mész, vizsgálat + vérvétel + ultrahang, stb., ha ezt mind egybeszámítom, megéri.

 

Üdv.

Előzmény: thalean (1088)
thalean Creative Commons License 2008.10.08 0 0 1088

Sziasztok.

 

Csak egy kis nyavaly... hátha tudtok valami okosat mondani. Múltkor megérdeklődtem, hogy adhatok-e vért úgy, hogy Letrox-ot szedek (nyilván nem). Rákérdeztem a csontvelő-donorságra is, mire a doki azt mondta, hogy a pontosítás miatt szeretné látni a pajzsmirigy-ultrahang, meg mittoménmilyen eredményeket.

 

Mondtam, hogy nekem olyan sose volt, csak egy szimpla vérvétel, amin kb. három értéket néztek meg, azok rosszak voltak, kiderült az alulműködésem, és elkezdtem szedni a Letroxot. Hát, elég csúf dolgokat mondott az orvos, hogy mi az, hogy nem küldtek el ultrahangra, meg még ide-oda (ezeket mondjuk én is furcsálltam korábban).

 

Mivel tényleg nagyon az elején járok ennek a pajzsmirigy-témának, és sajnos a dokimmal továbbra is baromi nehéz beszélni a háromhavonta két perc konzultáció során, kíváncsi vagyok, mit mondtok erre. Gondoltam arra, hogy elmegyek más orvoshoz, de nyilván ez nem ilyen egyszerű, és azt is tudom, hogy sok beteg van, és kevés doki, és biztos, hogy ennek ellenére szakszerű gyógyítást kapok. Az is lehet persze, hogy tényleg elég a vérvétel, hogy elindítsanak egy kúrát, de mégis, nem érzem alaposnak, és a tünetek megint itt vannak, erősödnek... szóval nem vagyok nyugodt kicsit sem :( 

 

 

demjengi Creative Commons License 2008.10.08 0 0 1087

Csatlakozom az előttem szólokhoz.

A túlműködéstől, én 6. hónapja küszködök a kettőslátással, azóta nem dolgozom, gondolom előbb útobb kirugnak a munkahelyről.

Minden képpen orvoshoz kell menni !!

 

Előzmény: Törölt nick (1084)
Szetka Creative Commons License 2008.10.08 0 0 1086

Bizony így van, ahogy Zitka írja.

 

Intő példa:

Anyukámnak pajzsmirigy-túlműködése van (nem tudtunk róla), ez szívritmus-zavart okozott, a szívritmus-zavar miatt  leszakadt egy vérrög, a lábában állt meg, teljes érelzáródást okozott. Nagyon súlyos műtét volt, ki kellett cserélni a lábában az eret (nagyon nagy szerencse, hogy volt olyan állapotú visszere, amit fel tudtak használni a cseréhez, mert ez elzáródás helye miatt műeret nem lehetett volna, és akkor....nem sok megoldás lett volna.....)

És még ez a jobbik eset, mert ha a tüdőben, vagy az agyban áll meg, akkor....

 

Ezt mind egy jéghideg lábból, szörnyű lábfájdalomból, elkékülésből következő sürgősségi ellátásból, majd azt követő műtétből tudtuk visszavezetni. Akkor derült ki az alacsony TSH-szint, a pm-betegség.

 

Szóval, nem érdemes viccelni vele.

 

(Nekünk jódizotóp-kezelést javasoltak, különböző okok miatt még nem tartunk ott, de a Metothyrin tartósan nem jó. 0,002-es TSH-ból lett 5,5 majd fél szem mellett is 10,9, ami már alulműködést jelent. A pm-es doktornő elhagyatta a 1/2 szemet is, most egy hónap alatt lezuhant 1,2-re. Nem tudom, hogy ezután mi jön, de látható, hogy gyógyszerrel nagyon nehéz karbantartani, de nyilván ez a kezdet, a hókuszpók nem használ.)

Előzmény: Törölt nick (1084)
Zitka Creative Commons License 2008.10.07 0 0 1085

Nem akarlak én sem megbántani, de a hormonrendszer diszfunkcionális működését nem lehet étkezéssel, vagy több nyugalommal vagy pihenéssel rendbetenni... :-(

 

Tessék elmenni az orvoshoz, és megnézetni a hormonszintet. Ez NAGYON FONTOS! Ugyanis a kezeletlen pajzsmirigy túlműködés komoly szívproblémákhoz vezethet. Meg egyéb járulékos betegséget és tünetet okozhat. :-((

 

Ezzel nem szabad tréfálni!!!

 

Ráadásul a túlműködés egészen jól rendezhető, nem is jár élethosszig tartó gyógyszerszedéssel (mint az alulműködés)...

 

De legelőször tisztázni kell, hogy valóban a pajzsmirigy okozza-e a panaszokat. Ezt egy egyszerű vérvételből meg lehet nézni.

Előzmény: Törölt nick (1084)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.07 0 0 1084

Bocsánatot kérek!!!!!!!!   Nem akartam senkit megbántani.

Nem is tudom hogyan fogjak hozzá?? Élet társamnak már egy vagy talán már régebben pajzsmirígy gondjai vannak azthiszem túlműködik,nagyon rosszul lett a multhéten,fulladt,szorította a melkasát,idegesebb,stb. Szeretném megkérdezni tőleteg hogyan lehet ezeken a tüneteken enyhíteni,most nem kimondottan gyógyszerre gondolok, Pl:étkezés,munkaheji családi nyugalom,több pihenés, szóval ezekre gondolok.

 

Válaszotokat előre is köszönöm.

könyvmoly Creative Commons License 2008.10.02 0 0 1083
Szerintem él a topik, csak a hasonló szaktopikokkal együtt nem pörög annyira, mint pl a törzsasztalosok. De attól még teljesen élő topik, inkább mondd/kérdezd, amit szeretnél.
Előzmény: Törölt nick (1082)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.30 0 0 1082
Fel kellene éleszteni ezt a topicot!!!!!!!!!!!!   Nagyon fontos lenne!!!!!!!!  
zsluzse Creative Commons License 2008.09.30 0 0 1081

Okés, köszi!!!

Csak baromira birom, hogy olyan könynedén oda tudják vágni az embernek, hogy azzal nem kell foglalkozni! Arra van ideje, hogy az aszisztenssel elöttem üvöltözzön fél órát, de hogy elmagyarázzon valamit... pfűűűűű....

Előzmény: Zitka (1080)
Zitka Creative Commons License 2008.09.29 0 0 1080

Sajnos nincs ötletem...

Nekem "párhuzamban" volt alacsony a T3 és T4, amíg a gyógyszerezéssel be nem állították a kb. jó szintet.

 

Annyit azért megnyugtatásul elmondanék, hogy nem annyival magasabb az a T4, hogy aggódnod kellene... Főleg, ha még nem túl hosszú ideje szeded a gyógyszert. Van, akinél (eredeti alulműködés esetén) 1-2 évbe is beletelik a jó szint beállítása...

Előzmény: zsluzse (1079)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!