A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Javarészt egyetértek veled. Bizonyosan sokak, akik itt vannak és remek kávékat főznek, mégis csapnivaló sajtot esznek, rémes teát készítenek, rossz a hifijük vagy a kedvenc öltönyük ment már rég ki a divatból. Mindez tök oké! Egyszerűen rövid az élet ahhoz, hogy mindenben a tökéleteset fogadjuk csak el. Csakhogy másnak a kávé az, ami "mindegy, csak szóljon".
"Ebből kellene kiindulni és nem szakmai fórummá tenni az egészet!" Ezzel viszont nem értek egyet. Kell legyen egy hely, ami (ebből a szempontból) elitklub, ahol békében beszélhet egymással, akinek ez a heppje. Csak tisztázni kell, hogy az is ember, aki Omniát iszik, de ez a fórum nem nekik szól.
Azért srácok, azt azért fogadja már el mindenki, hogy a "Trabant is autó"...
Minden specializált fórum a tökéletességre törekszik, ami sokaknak tök jó!
De néha már olyan szinten megy egy segítségnek szánt válasz is, hogy a földi halandó már kérdezni sem mer, mert valószínűsíti, hogy ilyen degradáló válaszokat fog kapni.
Szerintem simán meg lehetne úgy válaszolni egy ilyen kérdést, hogy az ő szintjén próbálj segíteni.
Nem fog holnap reggel 200eFt-os gépet rendelni csak azért, mert ezt sugalljátok, nem fog hirtelen 10eFt/kg kávét venni ugyanezért.
Leírta, hogy hol tart és mi a gondja. Erre ne csak az legyen már a reakció, hogy kifigurázzátok, ergo kinézitek a homokozóból...
Páran leírtátok már, hogy honnan indultatok. Ezt nem ártana szem előtt tartani...
"Én is próbáltam, bizony, amíg fiatal voltam és bohó" - ki nem :D kedvencem a zöld Jacobs volt, mert abban volt egy kis savanya is a keserű mellett. Persze cukorral, és kávétejszínnel (a gép megsaeco Poemia).
Tacsi: mivel élvezeti cikk (a koffeinmentes végképp) ezért talán nem ördögtől való a minőségre törekedni a mennyiség helyett. Egyébként a szemes is veszít minőségéből már napok alatt is, de kevésbé a téglánál.
Sok szó volt már itt téglákról, persze nem az eszpresszó kontextusában, hanem tényleg a Brikka és egyéb kotyogósok, French Press és más alacsony nyomású eljárásokkal kapcsolatban. Katóczi nyilván nem ezekre gondolt, hanem azokra az elvetemültekre, akik eszpresszót próbálnak előállítani belőle. (Én is próbáltam, bizony, amíg fiatal voltam és bohó, de reménytelen.)
Légyszives linkeljél a szívbeteg pórnép számára megfizethető koffein mentes kávé nevet és árat, ja és akkor legyen szemes, ha a tégla probléma mert megdöglik.
Eladóvá vált szeretett Rancilio Silvia V3-as kávégépem rengeteg extrával. A gép 2013-ban Milánóból lett rendelve, az első pillanattól kezdve szűrt vízzel használt, rendszeresen karbantartott. Fejtömítés és a fejtakaró műanyag frissen cserélve. Extrák: Digitális bojler hőmérő, gyári és nyitott szűrőtartó kar, 1-es és 2-es szűrőtartó kifolyó, IMS felső szűrő. A gyári szűrőkön kívül: IMF "The single" 9.5g, LaMarzocco 7g, 2db 3 adagos szűrő, vakszűrő, szűrőmagasító. 58,5-es és 41-es diófa tamperek, tamper tartó + 58-as Pal's Coffee Tech distributor.
Anyósomáknál is az van, néha a szüleimnél is. Mint ahogy használt német prémium autó is van 1 milla alatt a piacon, megvenni mégsem ajánlott (pedig a szomszédban van 3 is). Valami azt súgja, a kolléga nem a dobozos Illy-re gondolt (bár belátom ez részemről puszta feltételezés, mint ahogy az is, hogy ha egy feldolgozott termék olcsóbb a feldolgozás nélkülinél akkor az minimum gyanús. Saját tapasztalatom a sajtkrémmel van, de nem látom, hogy máshol miért működne másképp).
Én ezzel annyiban szállnék vitába, hogy megvan azért annak a helye, az olaszoknál is ott a tégla a boltokban, simán kotyeszoznak reggelente otthon. Az Illy gyárlátogatáson el is hangzott hogy az előredarált dobozosból a fentiek miatt igencsak szépen fogy.
Más kérdés h ilyen ún. “Kávéőrült” fórumon ahol szinte mindenki magának őröl sok esetben csúcs gépeken, meg agyon tuningolt főzőkkel készíti a kofit, fura előredarált téglákról pozitív értelemben diskurálni, de ettől még megvan a helye és a felhasználói köre a kávés társadalomban.:)
Valakinek van tapasztalata az IMS nanotech szűrőkkel/kosarakkal? Valahol azt olvastam, hogy Amerikában nem árusítják, mert leázik a bevonat. Ti tudtok erről valamit?
A CM az bejövős, köszönöm. Valahogy még sosem rendeltem a Cracker Jack-től de most van náluk egy kedvencem amit eddig külföldről rendeltem és sokkal drágábban.
Mint már írtam nálam adott egy AVX DB1 9,5 bara OPV-zve. Szívesen részt veszek bármilyen tesztben, ami próbál elfogulatlan lenni, és nem alapból a fikára megy. Szegeden és környékén vagyok elérhető. Ezáltal esetleg sikerülhet pozícionálni ezt a készüléket és sikerülhet eloszlatni pár félreértést. Megelőző hozzá szólásaimból azt gondolom leszűrhető, mennyire vagyok elfogult a készülékkel kapcsolatban.
A filterezés sem rossz, de az megint egy másik világ. Én is szoktam néha filterezni amikor a kávé olyan, vagy változatosságképpen. Meg cold brew-t is csinálok néha. És vannak ismerőseim meg az apósom is akik az espressoimat túl erősnek vélik. Nekik is filterest szoktam készíteni. De ha szereted az espresso-t nem akarsz majd folyton filterezni. Ha pedig már tudod, hogy nem az olaszos vonal a tiéd, akkor már csak az a kérdés, hogy milyen kompromisszumot vagy kész vállalni. Ilyenkor jönne jól egy kóstolós bemutató terem, igazad van. Ismerős szitu. :)
Valóban, a csillagos ég tényleg túlzás összehasonlítva más, sokkal pénzigényesebb hobbikkal. Egyébként a csodák megtapasztalása már megtörtént, és nem az olaszos vonal a megcélzott terület. És már tényleg hobbivá kezdi kinőni magát a dolog. Lehet, hogy egyszerűbb lenne az élet, ha átszoknék a filteres kávékra... :)
Jobb helyeken, pl. https://stackexchange.com/, ez úgy működik, hogy az emberek kérdeznek és mások válaszolnak. Ha a válasz helyes, akkor +-okat adnak rá, ha nem jó, akkor --okat. Így Ha ugyanez a problémád van, akkor nem csak azt látod, hogy van öt különböző válasz, hanem azt is, hogy melyik mennyire jó. Ez itt is működhetne, hiszen ha valaki idetéved és lát egy bejegyzést, a +/- segíthetne neki, hogy mennyire vegye komolyan.
Gaggia Classic-ról amiben van PID, rézcsô pumpateljeszítményszabályzô, nyomásmérô, nem nagyon tud kávéminôség szempontjából nagyon feljebb lépegetni az ember. A következö értelmes lépcsô az a Decent. Hiába ad hozzá 2-300 ezer forintot, amit pluszt kaphat ezért, az a kinézet, italkészítési kényelem illetve ilyesmi tébnyezôk, ami egyébként hobbi szempontjából szintén nem feltétlenül elhanyagolandóak. Sokan igényt tartanak erre is. Esetleg még egy pont ami miatt még lehet lépni a Classicról az a rézbojler, ha valaki nem akar aluminiumot, de italminôségben nulla változást eredményeznek ezek a többletbefektetések.
Ital szempontjából én itt a kávé italokat értem, tejgôzölés nélkül. Amint a tejgôzölés belép a képbe ott az nem valid amit az elôzô mondatokban leírtam.
De mivel én alapban elég tejellenes vagyok ezért ez a terület nekem teljes mértékben kiesik a kávézásból.