Keresés

Részletes keresés

inérhátiszupernagyi Creative Commons License 2010.10.04 0 0 2126
Szia!
Délután olvasgattam itt-ott és oda jutottam,hogy megvárom a tavaszt,és tojásokat fogok venni különböző helyekről+a sajátom,és keltetni fogok.
Van már ilyen irányú élményem ,tavaly tavasszal 60 tojásból 13 picim lett abból 9 kb 3 hetesen a saját hibámból a kutyák martaléka lett,kitettem őket az üvegházba,és nem lett éjszakára jól bezárva az ajtó:(,a picik amikor keltek pár naposan még az ágyban is velem aludtak egy cipős dobozban(nagyon csipogtak és azt gondoltam fáznak:)de amikor arra ébredtem,hogy valami mászkál a takaró alatt akkor mentek vissza a lámpa alá,egyébként a párom is élvezte a dolgot:).)tehát minden képpen keltetek,van keltetőm jó pár éve,és lemondtam a vásárlásról,félek az agressziójuktól,így is agyonvertek már egyet,a másik kiheverte.ez a csapat egyébként napos korban került hozzám,és 45-ből csak 1 elhullás volt(a többit levágtam)most 30 van.
Fűteni nem akarok rájuk de a tehén ólból nyíló helységben vannak és ott muszáj lesz nekik világítani,mert a téli nagy hidegben azért az udvarra nyíló ajtót nem akarom nekik kinyitni,max ha napos szép idő lesz,tehát villany alatt lesznek reggeltől estig,kb fél 6-tól-este 7 ig.igy ha minden igaz akkor lesz tojás is,aztán jövőre kissé nagyobb állomány a célom(nagy a család)szeretnék 70-100 darabot.
Előzmény: Törölt nick (2125)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.04 0 0 2125
Hello.Ha fütessz rájuk nem kell nagy meleg ha tartod a 15 fokot szerintem folyamatosan fognak tojni.Én 15 tojo és 4 kakassal kezdtem.De csak felesbe keltek a tojások.Lehet válogatosak a kakasaim.Ne add fel,keltessél ha van géped faintos kis jószágok ezek.Hihetetlen milyen gyorsan nönek 12-14 napossan a 30-40cm-es papirdobozból simán kirepültek.Volt ám riadalom mikor reggel mentem megnézni öket oszt 2-is a földön henpergett a kiskonyhába a doboz melett.:)
Előzmény: inérhátiszupernagyi (2124)
inérhátiszupernagyi Creative Commons License 2010.10.04 0 0 2124
Na és még a fahamut milyen örömmel fogadták,három emelet magasan fürödtek benne egymás hegyén-hátán.
Ez a tojó amit levágtam a begy részénél olyan csíkos volt mint a többi kakas,ezért nem értettem én sem,ebből gondoltam,hogy kakas,de a jelek szerint mégsem az volt,ha tudtam volna esküszöm lefényképeztem volna,így most 8 kakas,és 22 tojó van,ehhez szeretnék az ónodi vásáron még 10 tojót,a tavaszi keltetéshez vérfrissítésnek.
Minden nap meglepnek 1-1 tojással,és ha intenzívebben fognak tojni lehet még a télen keltetek,van hova tenni őket,akár fűtött helyre is.
Nem bántam meg,hogy a tavalyi sikertelen próbálkozás után nem adtam fel,azt gondolom,hogy a látványuk,a velük eltöltött napi töbszöri félóra(van időm rájuk bőven)felér egy pszihológiai kezeléssel,na nem mintha szükségem lenne rá,de....annyira megnyugtatnak hogy csak na......
Előzmény: Törölt nick (2121)
walesifarmer Creative Commons License 2010.10.04 0 0 2123
Szegenykem, sajnalom a veszteseget. A lanyom is folyamatosan nyaggat a vadaszgoreny miatt, de epp ilyenektol tartva nem kaphat :-)
Felteszem Nektek a farmunk weblapjat. Csak az erdekesseg kedveert.

www.quailfarm.co.uk

Előzmény: vicus1968 (2122)
vicus1968 Creative Commons License 2010.10.03 0 0 2122

Szia!Sziasztok,mindenkinek!

Bocs,hogy csak most válaszolok,lehet,hogy igazad van,bár ahogy írtad a keltetéssel kapcsolatban,igyekeztem úgyanúgy betartani a dolgokat.Ennek ellenére biztos,hogy pótólnom kell az állományomat-és természetesen másik helyről,mert így nagyon megfogyatkoztunk.Sajnos a tizendarabos állományommal is szerencsétlenűl jártunk,nem volt elég,hogy kevesen keltek,de azok is oda vannak,vagyis maradt 2 db.

Van egy vadászgörényünk is 3-éves,--akinek,van,vagy volt,az tudja,hogy milyen egy csibész jószág,mindent eldug,megkeres,-és persze jó vadász.Ketrecben van egész nap,de esténként mindíg kiengedjünk 1-2 órára,de előtte egy ceremónia szokta megelőzni a dolgokat.Kisszoba bezár,kuka elrak,ablakba virág elrakva,WC-lehajtva,cipő felrakva,stb.....a kisszobát nem arra a célra használjuk jelenleg,vagyis,ha a keltetőből kijönnek a csibék,akkor a párom által kreált(inkubátorba kerülnek),majd a végleges helyükre.Szóval,bent volt kb.17 fürj csibe,+a szomszéddal közösbe keltettem 42 db gyöngyitojást.Nekik külön inkubátor,pont hétvégén kezdtek el kellni,egy db-elég korán jött.Első nap azt hittem,hogy én nem zártam be jól a szobaajtót,ugyanis görényné,bement,-és az egy gyöngyit+a fürjek 80%-át pillanat alatt lerendezte.Másnap mielőtt kiengedtük volna,mind a ketten az ajtót 100-szor ellenöriztünk.Mégis bement!-rájöttünk,hogy függöny van az ajtón,azon fel,rá a kilincsre-és már bent volt,annak ellenére,hogy 3 éve nem idegesítette,hogy ő engedély nélkül bemehessen,de valószínű,hogy a jó szaglása ingerelte.Szóval így maradt 2 db fürjcsibénk,akik most 2 hetesek,-és ugye elkeztek kelni,a gyöngyik,megint egy jött,felszáradt,úgy voltam vele,lesz ami lesz,amúgy is 2 db maradt a fürjekből,akik vagy megmaradnak,vagy nem.(érdemes a kettővel bajlódni???)-betettem az egy gyöngyit hozzájuk.Sajnálom,hogy nem fényképeztem le őket,de összebújtak,-és a fürj,aki olyan mint egy dúgómatyi,de kis fürge-hozzáképest 3-szor nagyobb kis esetlen gyöngyit hívta inni,bújt hozzá,együtt beszélgettek a maguk módján.Mára majdnem kikelt az összes-és a két kis bigyó,ott van köztük,hol a hátukon,hol köztük,de összbújva elvannak,valószínűnek tartom,hogy felnőnek a többiek közt.Holnap megpróbálok róluk csinálni képet,mert valami hihetetlen,hogy milyenek együtt.

A gyöngyi kelési aránya,annak ellenére,hogy későre vállaltuk be,úgy néz ki,hogy 42-ből 36,ha a görény rosszaságát is leszámítom. 

Kicsit hosszúra sikerültem,de gondoltam leírom nektek,mi történt nálunk.

sziasztok!

Vicus

Előzmény: Törölt nick (2096)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.03 0 0 2121
Szia.Hát igen a homokot nagyon tudják értékelni.Mi lett a 4 levágott kakasból Leves?Ha gondolod teszek fel képet h. melyik a kakas melyik a tojo.9 hetes korba már biztosan megállapithato.
Előzmény: inérhátiszupernagyi (2120)
inérhátiszupernagyi Creative Commons License 2010.10.03 0 0 2120
Szia!
Tapasztaltam én is hogy hihetetlen gyorsan felépülnek,még a látszólag súlyos sérülésekből is.Hogy mennyi a kakas és a tojó,nem tudom,mert éppen tegnap vágtam le 4 kakast de kiderült hogy egyikük amit kakasnak hittem az tojó volt,mégpedig már szinte kész tojásokkal.de a héten megyünk az ónodi vásárra és venni akarok 10 tojót vérfrissítésnek,igy biztosan nem lesz már sok kakas. Ma készen lett a téli helyük,ami már kicsit nagyobb,és kaptak egy kis beton hengert bújócskázni és egy pici tyúklétrát is,szénát tettem alájuk,homokot is kaptak,és hihetetlenül élvezték,repkedtek,bujkáltak kukorékoltak,egész délután velük voltam,igaz ma nem volt tojás,de remélem ez csak az ilyedség miatt van,reggelre bízom benne hogy meglesz a mai toji is.
Előzmény: Törölt nick (2115)
E-r-zsóka Creative Commons License 2010.10.03 0 0 2119

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy van frisen hajtott herém azt adhatok a fürjeknek? nem
töle semmi bajuk. A tököt nagyon szeretik de a krumplit nem akarják eni.

Köszi.

Törölt nick Creative Commons License 2010.10.03 0 0 2118
Szia.Nem tudom még nem csináltunk tojáslevest belöle de most h. mondod.Egyébként magábol a fürjböl nagyon finom leves készithetö.Nagyon szép tiszta levese van.Ha érdekel esetleg van kakasom vágni valo is 2-3 DB.
Előzmény: Törölt nick (2117)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.02 0 0 2116
Sziasztok van 200db fürjtojásom elado étkezési célra 15FtDB.
Előzmény: Törölt nick (2115)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.01 0 0 2115
Szia.Szerintem mind a kettö kakas és a többiek ezért kezdték ki.A 35-böl mennyi kakas mennyi tojo?Lehet tul sok a kakas.Amugy meg ne aggodj hihetetlen milyen gyorsan képesek meggyogyulni.Ja nálam mihelyt akkora a kiközösitettekböl egyböl leves lessz.:)
Előzmény: inérhátiszupernagyi (2113)
moonsorrow85 Creative Commons License 2010.09.30 0 0 2114
Üdv!

Azt szeretném kérdezni, hogy fedett ketrecben, szigetelt tojóládával kitelelnek a szabadég alatt?

Köszi!
inérhátiszupernagyi Creative Commons License 2010.09.30 0 0 2113
Szép jó napot mindenkinek!

Múlt hét szombaton voltak a fürjeim 9 hetesek,és tegnap megszületett az első tojáska!

Nagy örömömre.
1 hete napraforgó magot is kapnak,kaptunk vagy 10 zsákkal,minden nap kapnak túrót,(tehenünk van és nem értékesítjük a tejet)néha tojást is,és újra hajt a tyúkhúr azt nagyon imádják,tápot a malacokéból szoktam nekik" elcsórni" abból kapnak,semmi extra,nem világitok nekik,csak ha nagyon borús az idő,mivel szobában vannak egy régi kimustrált hanyat döntött szekrényben,dróthálóval takarva.szalma van alattuk,és kapnak fürdeni homokot,és napraforgó ocsut is abban is szivesen tollászkodnak,45-ből 1 elhullás volt,9 kakaskát levágtam,tehát 35 en vannak most és kb 1 hete 2 fürjel kikezdtek a többiek,az egyiket kupán veregették,olyan szinten,hogy a koponyáját is kiluggatták,de túlélte,a másiknak a nyaka volt véres,ők elkülönítőben vannak,félek is vissza tenni őket....remélem most már lesz pár tojás naponta hamarosan....
Marcsi 46 Creative Commons License 2010.09.30 0 0 2112
Szia!

Most jelenleg nincs eladó fürjem,csak tojás. Ha van rá módod,próbálkozz meg a keltetéssel,szerintem megéri. 16-18nap alatt kikelnek,7-8hét mulva tojnak és ha saját magad neveled fel őket,akkor biztos lehetsz abban,hogy megkapták a szükséges vitaminokat amit kell ,/persze,ha adod nekik/. A vásárokban és a börzéken szerintem rizikó venni,mert sajnos vannak szélhámos emberek!
Ha tojás érdekel 30Ft/db áron adom a tenyésztojást.
Milyen tanácsra lenne szükséged?Én Zagyvaszántón lakom,helyileg Te hol vagy?
Ha nem nagy a távolság és rászánod az időt akkor nagyon szívesen megmutatom hogy nálam hogy vannak tartva a fürjek és személyesen többet is tudunk róluk beszélni.
A kapcsolatot feltudjuk venni az email címemen:fancsi43@freemail.hu
Előzmény: kavits63 (2111)
kavits63 Creative Commons License 2010.09.29 0 0 2111
Szia!

Én még csak most kezdem és szükségem lenne fürjekre,, 1-2 család kellene persze tanács is jöhet.
walesifarmer Creative Commons License 2010.09.29 0 0 2110
Szia Marcsi!
En most csinalom epp, igaz Walesben, de biztos vannak hasonlosagok az Unio miatt.
Eloszor is egy kulon, csempezett csomagolo helyiseget kell csinalnod, ahol a tojasokat valogatod. Ez akar a lakasodban is lehetseges lenne, ha konyhadbol nem nyilna sehova ajto. Na ez nalam kizarva, de Magyarorszagon sok helyen van nyari konyha, az pl tokeletes lenne a celra, ha azt mondod masra nem hasznalod. A tojasokat nem moshatod, szarazon nem torolheted es nem lehet szezzennyezett. Ez mar erdekesebb. Magyarazd meg a madarnak, hogy meg csak veletlenul se szarjon a tojas kozelebe. :-)
Merned kell a tojas levegotartalmat, sulyat ( nem lehet kevesebb 9 grammnal) lampaznod kell. 5 fokos homersekleten kell tarolnod, ha nem legkondi akkor huto. Pecsetelned kell a tojast, amin az engedelyszamodnak szerepelnie kell.
A dobozon szerepelnie kell a gyartonak, lejarat idejenek ( max 30 nap) a tojas osszetetelenek es hogy hutoben kell tarolni. Kijonnek ellenorizni az allomanyod es szuroproba szeruen barmikor megtehetik. Mas tojasat csak kulon engedellyel forgalmazhatod. Nalunk roviden ennyi. Erdekesnek tartom, hogy nekem kotelezo 5 fokon tartanom a tojit, mig a boltokban nem kell.
Remelem nalatok egyszerubb. Ja meg annyi, hogy ha kevesebb mint 350 madarad van akkor nem kell engedely ahoz, hogy otthonrol arusitsd a tojast.
Előzmény: Marcsi 46 (2109)
Marcsi 46 Creative Commons License 2010.09.29 0 0 2109
Sziasztok!
Van valaki köztetek,aki tojástermelésre kért engedélyt??Érdekelne az ügymenet.
Bár gondolom,nem egyszerű!
Marcsi 46 Creative Commons License 2010.09.29 0 0 2108
Szia!
Én is Heves megyei vagyok,tavasszal kezdtem fürjekkel foglalkozni.
Tudok valamit segíteni Neked?
Előzmény: kavits63 (2107)
kavits63 Creative Commons License 2010.09.28 0 0 2107
Sziasztok!

Van e köztetek heves megyei fürj tenyésztő?
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.27 0 0 2106
Külön nincs(nem tudok), de Itt:http://japanfurj.webatu.com és itt:www.japanfurj.lap.hu
Előzmény: Törölt nick (2104)
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.27 0 0 2105

Szia

Nekem 30cm X 45 Cm-es van abban 50 db simán elfér majdnem 2 hétig. Nem tudom 150 hez mekkora kell de most leméred mekkora helyet foglalnak és kb 1/3 ad -al nagyobb kellene.

Üdv István

Előzmény: walesifarmer (2103)
walesifarmer Creative Commons License 2010.09.27 0 0 2103
Mennyi fer bele? Mert nekem most mar 152-en vannak. Szerencsere tobb nem pusztult el. Nekem 15 cm forgacs rajta egy lepedo par napos korukig, felettuk 250 wattos infra.
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.27 0 0 2102
Szia
Próbálkoztam én is mindennel, deszkaláda (Nem lehet igazán fertőtleniteni), papírdoboz (Elázik, tűzveszélyes). Az akvárium alljába tettem egy vékony hungarocell-t arra rongyot és tökéletesen tartja a meleget a tetejére eleinte egy vastagabb ruhát pl kiselejtezett tötölközőt teszek. A szellőzést a két ellentétes saroknál hagyom, de csak akkorát hogy a hőmérséklet meglegyen.
Üdv: István
Előzmény: skolikagi (2101)
skolikagi Creative Commons License 2010.09.27 0 0 2101
Hű, de jó ötletet adtál!
Van egy kiselejtezett akváriumunk, amiben tavaly teknősök voltak...az lesz jövőre a fürjbölcső:-))
Előzmény: Törölt nick (2098)
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.27 0 0 2100
Bocs a KELTETÉSHEZ
Előzmény: Törölt nick (2098)
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.27 0 0 2099
Bocs Keltetéshez.
Előzmény: Törölt nick (2098)
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.27 0 0 2098
Sok siker a keléshez.
Én a kikelt pici fűrjeket egy kiselejtezett akváriumba teszem ruhát alájuk és 2 db 40 w-os izzóval melegítem őket. Ha egyik kiég még nem fáznak meg. A tetejére egy ruhával takarom le, ha melegjük van kicsi rést hagyok.
Vigyázni kell velük mert igen hamar megfáznak, mert picik.
Előzmény: walesifarmer (2097)
walesifarmer Creative Commons License 2010.09.27 0 0 2097
Nalam most eppen keles van, de nem tudom mennyi marad meg. 195 tojasbol eddig 125 kelt ki, ebbol mar 1 meg is fagyott. Hiaba az ifra, meg a letakart ketrec, elcsamborog, kihul. Kettot vissza tettem a keltetobe, ugy nez ki hogy ok megusztak. Ejszaka 6 fok volt, most 11. Viszont a furjeim meg mindig jol tojnak. 90% -on mardtak. Ami valtozott naluk az az, hogy a tojasaik nagyon megnottek. Mig eddig 9-10 gramm volt egy tojas (Az " A" kategorias tojasnak minimum 9 grammnak kell lennie), most 12-15 grammosakat tojnak, tegnap 20 grammos is volt kozotte. Mint egy nagyon kicsi tyuk tojas . :-)
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.25 0 0 2096
Szia
A leírásod szerint nem biztos, hogy beltenyészet. Azért az nem olyan egyértelmű degenerációkat szűl. Én szerintem a keltetéssel van a legnagyobb baj.
Nagyon vigyázni kell a gépi keltetésnél a fűjr keltetésénél, mert nagyon pici a tojás tömege és a legkisebb változásra is gyorsabban reagál mint pl egy tyúk tojás. Azért mert vad madár, azért a kelésre igen érzékenyek.
A vadonban a kotlós testhőmérséklete nem lesz magas, vagy alacsony. Magyarul potos hőmérséklet kell. A levegő áramlás is más nint a kotlós alatt. A párásitás ami a legtöbb hibás csibét produkál. A kotlós eleinte 3-4 napig le sem száll a fészekről utánna nagyon rövid időre 1-2 percre, de mindig ugyanabban az időben és a tojásokat betakarja amikor visszatér a vizes fűtől lesz párás a tolla , tehát nem kell állandóan magas párán tartani. 55-60 % on és csak naponta egyszer kell hűteni és vizzel permetezni, de azt is rövid ideig és langyos vizzel. Törekedni kell a természethez. A rossz keltetési technológia miatt rengeteg a selejt csibe.
A tenyész állatokat viszont nagyon sok vitaminnal kell etetni. Több fajata maggal, hogy a kis csibék erőssek legyenek.
de természetesen lehet beltenyészet is Az kérdezd meg az eladótól, vagy vegyél máshonnan és szoktasd őket össze. Ha nagy helyen vannak és nem érnek rá unatkozni hamar összeszoknak.
Üdv: István
Előzmény: vicus1968 (2093)
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.25 0 0 2095
Szia
Mi mindenhogyan esszük a tojást, főzve, tükörtojásnak, Sütve(rántottának)és nyersen is. Mézzel keverve nagyon finom. C vitamin a paprikában van és finom a tojás mellé. igen sok mindent írnak, szerintem csak üzleti megfontolásból. Az igaz, hogy a tyúk tojást, ha meleg helyen tartod(konyhában) 1, hét után már felütéskor széjjel folyik a sárgája. Ellenben a fűrtojás ugyanott kb 3,5- 4 hét után olyan az állaga. Természetesen hüvösebb helyen tovább friss marad.
Én kb mésfél éve tartok fűrjeket. eleinte én is azt hittem valami különc madár. De nem így van A tyúkok és a fácánokhoz hasonlit a tartásuk. Különöset nem csinálok velük. Én is rácson kezdtetem, de hamar ki lett cserélve a rács padozatra , de most úgy tartom őket mint a fácánokat, volierben igaz csináltam egy kis helyet ahová el tudnak bújni. Úgy is etetem mint a tyúkokat és a fácánokat annyi külömbséggel nem kapnak nagy szemű takamányt, azokat darálom.
Üdv: István
Előzmény: walesifarmer (2092)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!