Igaz nem nekem írtad, de engedelmeddel beleugatnék.
Ezt már én is tapasztaltam, nálam is volt olyan, hogy sólé előtt teljesen normális volt az illata, viszont utána kimondottan büdös volt és ez csak erősödött ahogy telt az idő. Én is kíváncsi lennék, hogy mitől? A sólé teljesen friss volt és garantáltan 20%-os. Ezt mondjuk a kecsketejből készült sajtnál is észrevettem nem csak a tehéntejből gyártottnál. Nem mindíg, elég ritkán, de csak miután a sóléből kivettem.
Képzeld itt nálam igencsak érdekes dolgok történnek. Tegnap este a két büdös sajtot betettem a kb. 6-8 fokos spejzba...mondom nem rakom be sólébe sem, mert a kutyának jó lesz így is.
Erre most kíváncsiságból megszagoltam....és láss csodát, nem érzem rajta a kóliszagot, hanem elkezdett sajtillata lenni.
Nem hittem a szememnek....illetve az orromnak!!!
Ez most azért meglepő, mert eddig még ha sokkal kevésbé volt büdös a sajt és még sólébe is tettem, akkor is megmaradt az enyhe szag és ízhatás.
Ilyenkor mi van???!
:-)
A maradék tejet tegnap este termizáltam meg raktam bele bőven CHN-t.....úgy néz ki, hogy használt, mert egyelőre nem érzek kellemetlen szagot.
Én is méhviasszal tervezem bevonni. (Bár nem ezt, mert ponthogy ennek nem lett sima a felülete). Csak eddig még nem találtam olyan helyet ahol tudnék méhviaszt venni. Bár egy helyen láttam, de ott 2400 volt kilója.
Nem fogod elhinni....gondolkoztam rajta. Sőt, a feleségem hónapok óta ezzel próbálkozik.
De a realitás az, hogy egy tehén kb. 200-250.000 ft. Aztán csak kötve tudnánk tartani....vagyis óriási mennyiségű szénát-szalmát-abrakot kéne venni hozzá. Mivel a "fejőasszony" napközben dolgozik ezért kéne venni egy fejőgépet is. Eddig tartunk kb. fél millónál, ugye?
:-)
Azt a fejőgépet tízegynéhány liternyi tej miatt naponta kétszer el kellene mosogatni, fertőtleníteni, ami gondolom nem egyszerű munka.
A kecskézésbe úgy-ahogy belejöttünk....de a tehén tartása főleg nem egyszerű dolog...gondolom erről sajtosferi tudna mesélni.
Szóval jó lenne, mert át tudnánk hidalni a téli kecsketej-hiányos időszakot....de azért ezt nagyon meg kell gondolni...
Ettől függetlenül napirenden tartjuk a dolgot.
:-))))
Hogy miért veszek ennyit?
Mert a "bocisautó" 180 ft-ért hozza. Ha elmegyek a tejért 20 km-re a telepre, ott 120-ért kapom, de a jelenlegi benzinárak mellett csak ekkora mennyiségért érdemes elautózni (35-40 liter)
Arról nem beszélve, hogy egyszer az életben már szeretnék egy sajtot két héten túl is érlelni....de a fetát kivéve eddig még sosem sikerült...mert vagy elkunyerálják, vagy a gyerekek eszik meg.
(és nem elég nagy a ház, hogy el tudjam dugni valahová)
:-))))
És különben is....ez aljas rágalom.....nem is én rontottam el!
:-)
Ki a fene gondolta, hogy két helyről is sikerül kólis tejet vennem, ami hol kólis, hol nem...ráadásul télen!!!!
Kedves Kecskeb! Nem gondolkodtál még rajta, hogy vegyél egy tehénkét inkább? Nem kéne venni ezt a nagyon sok tejet(oszt még el is rontod, ejnye-bejnye:)) ), meg a tisztátalanság is megszünne. :-)))
Szia, köszi szépen a választ. Akkor már magával a tejjel volt gond? A Lehel piacon vettem, nyers tejet, sajnos más lehetőségem nincs. Aznap fel is dolgoztam. De ez ellen lehet tenni? Mérnem kellene a ph-t, akkor nem lenne gond?
A leirtakban megattad a választ is, ha megerősítést vársz, akkor igazad van, tisztátalan a tej!!
Honnat tudod, hogy a hütőkocsis tejet hogy kezelték mielőtt oda került? A sajt minden huncutságot elárult, ha tetszik, ha nem, a természet már csak ilyen.
Mit tehetsz? Hát nehéz. Eröteljes savanító hatás elnyomhatja a gázképzők elöretörését, de a kellemetlen ízt már nehéz eltüntetni. A tisztátalan ízt okozó mikrobák enzimei olyan bomlástermékeket hoztak létra amik már ott vannak, nincs rá szürö amin átengedd.
Most már csak hozzád tudok fordulni, mert Te tehéntejes vagy.
Most fogom kidobni kb. másfél hónapon belül a huszadik kiló sajtot. Kezd egy cseppet idegesíteni. Áttárgyaltuk már elefadával, gyanakodtunk vajsavra, cigarettafüstre, silóra.
De ez nem az lesz.
Hiszen úgy tudom, hogy a vajsav a lágysajtnál még nem gond, csak a frissnél. Gondolom olvastad, hogy két különböző helyről veszem a tejet, egy tök modern hűtőkocsiból és egy tehéntelepről ahol tök friss.
Mára kiderült, hogy mindkét helyről hozott tejjel baj van. Most utoljára a tehéntelepről hoztam. Tegnap este megcsináltam, reggelre már éreztem, hogy gyanus az illata. Mostanra már kifejezetten büdös...ennyire erős szaga még sosem volt.
Viszont tegnap láthatóan is koszos volt a tej....szénaszálak, és még a tej alján is volt valami kosz...
És most jönne a nagy kérdés....az utolsó gyanum:
Lehetséges, hogy akár a hűtőtartályos, akár a tehéntelepi tej kólis legyen?
Mert a ma estére elkészült sajtom gyanusan lyukacsos....
De nem puffadt és nem ereszt savót....
persze nincs nyári hőség...
A tehéntelepen a tejkezelés hagy némi kívánnivalót maga után, de a hűtőkocsis zárt tejnél ugyanúgy előfordul.
A saját környezetemben már kizártam mindent...ugyanazok az eszközök...ugyanúgy...nem nyúlok kézzel hozzá....és hol sikerül, hol nem...
Néha annyira enyhe a kellemetlen szag, hogy csak én érzem más nem is mondaná meg...de én tudom, hogy ott van....ugyanis akkor nem érezni azt a kellemes savanykás tejillatot, amilyen lenni szokott....
Nekem sima a felület, csak a sajtruha mintáza látszik rajta, préseléskor nálam is 20c körüli hőmérséklet volt. Lehet nem törted elég apróra az alvadékot mielőtt formába raktad?!
Vagy nem volt elég meleg a savó körülötte mikor formáztad?
Nálam a végső súly 10kg volt, és végig szobahőmérsékleten, éjszakára 10kg alatt hagytam.
Az is lehet hogy az alvadék nagyon kiszáradt, sokági tartott az utómelegítés?! és emiatt nem homogén? De majd valaki okosabb megmondja.
Én is ugyanez a recept alapján készítettem goudát, csak nem 10 hanem 7 liter tejből, és CHN22-es kultúrával. Neked mennyire lett sima a sajt felülete a préselés után? Nekem a végső súlyom 8 kg volt, és nem használtam sajtruhát, és nem lett sima a felület, sok helyen látszanak az alvadék rögök lenyomatai. Lehet nem volt elég meleg a préselés alatt? Szobahőmérséklet volt 21-22 fok, egy éjszakán át préseltem, most hűvös helyen vár estig, hogy sóoldaltba rakjam. Nálad hány fok volt préseléskor?
Lassan kézi habverövel apróra töröm. 15 perc óvatos keverés.
1/3 savót levérem, 55c-os vízzel fokozatosan visszatöltöm hogy 34-36c-os legyen az egész (15 perc alatt).
30 perc lassú keverés, lehet kevesebb ha már nem tapadnak össze.
Formába szövetet teszek, bele állítom egy nagyobb tálba, savót merek bele amibe bele állítom a formát, átszedem a "sajtot" prés tetőt ráteszem és 2,5kg alatt 15 perc préselés.
Aztán kiveszem a savóból, megfordítom és szárazon préselem 4kg, 7kg, 10kg, 30 percet, közben forgatom. Végül 10kg alatt 6-8 órát.
Vajsavas puffadás elkerülésének csak egyetlen lehetősége van házi körülmények között, ha nem érleljük a félkemény sajtot két hétnél tovább. Sajnos a többi csak mellébeszéles. Ne haragudjatok, azért talán még elefada valamit kitalálhat!!!!!
kb 1 ezres.... Ph mérő ügyben tudok neked teló számot adni kecskeb...olyat árul mint Elefadáé....és megbízható ..van webbolt is...a C..rad ebből a szempontból felejtős...-(