Ecetszagú lett egy boros hordó. Olvastam hogy 5g/hl-es sanaton oldattal ki lehet mosni, és hogy utána citromsavval kell hogy semlegesítse.
kérdéseim: A kimosandó hordó űrtartalmát vagy csak a mosó víz mennyiségét kell figyelembe venni a számolásnál? Hideg vízzel vagy meleg vízzel kell csinálni? Illetve a citromsavat milyen arányban kell keverni a mosásnál pl: 200literes hordónál. Melyik mosást hányszor érdemes megismételni?
... és az őstermelő autójából néha ki kell venni a benzint, mert anál több lesz a tankban minél többet hajtja a kocsit. Aha, értem...
Feri, ha neked olyan rettenetesen nagy biznisz lenne az a 8000 tőke akkor te már régen vettél volna még két hektárt. Úgyis gépesítve csinálsz mindent, simán elbirnád.
Amúgy nekem tök mindegy. Én elhiszem, hogy idén bejött a számításod. Szívből örülök neki. De azt pontosan tudom, hogy erre bazírozni 10-20 évre naívság lenne.
Úgyamúgy, nem vagyok madár... az őstermelő is fizet tébét, eszjéát, nyugdíjjárulékot. Bár valóban nem annyit mint egy vállalkozó, de fizet.
Szóval, nekem nyolc... én tudom, hogy 2ha szőlőből nem lehet _vígan_ megélni, te ettől még írhatsz ezzel ellentétes véleményt :)
OFF: Valamék szemüveges politikus azt mondta meg lehet élni 47 000-ből :D (lehet naponta gondolta ezt az összeget)
ON:
Must fokolással kapcsolatosan lenne egy kérdésem. Vettem egy must fokolót. De viszont olyan henger alakú edényt honnan tudok beszerezni? Nekem csak olyan edény van megfelelő magasságal, ami több mint 2-3 literes... ennyi mustot meg nem akarok a próbaszüretre...
Fölösleges ezen rugózni, mondtam, hogy nem hiszel nekem. Őstermelő nem úgy adózik, mint egy vállalkozó, meg a könyvelőm is csak negyedévente kér egy ötezrest...de te biztos jobban tudod a költségvetésemet, mint én. Nincs kedvem újrakezdeni az értelmetlen szájkaratét. Ami számokat leírtam, valósak, te meg úgy számolsz, ahogy akarsz.
Az 2.5kg×110Ft×8000tőke, vagyis 2.200.000Ft minusz 430.000, az 1.770.000. Az havi lebontásban 147.500Ft. Ennyi bérköltség cirka 75 ezer forint havi netóra jön ki.
Én nem vagyok egy boniván pozőr :) de 75 rugóból én nem tudnék megélni, nemhogy vidáman, de sehogyan.
Ja, és akkor te könvyelőre még nem költöttél, autót sem hajtottál, stb, stb ...
Cseh, szlovák, lett, litván, fehérorosz piacra. Legalábbis, amit látok. Kamionszámra megy kifelé, sokszor láttam már cseh és/vagy szlovák kamiont a szőlő végén, abba szüretelt a kombájn.
Ezt már megbeszéltük egyszer, ha jól emlékszem akkor se hittél nekem. Nekem 8000 tőke van a 1,75 hektárban, ami tokkal-vonóval 4-500ezer ft költséget jelent évente(idén 430ezer-keményen számontartom) és 2-2,5 kilós tőketerheléssel meg 100-110 ft-os szőlőárral számolva kijön az a "fizetés" amit említesz.
Bálint
Persze nagy bátorság lenne mindent egy lapra, azaz a két hektár szőlőre feltenni(én se azt teszem), pláne a legnagyobb rizikót, az időjárást figyelembevéve, de ha a mai munkaügyi helyzetet nézzük(én aztán tudom :-s) viszonylagos biztonságot nyújthat.
A szőlőárak pedig szerintem(és a környezetemben mások szerint is) nem megy lejjebb. Az olaszok se bolondultak meg, hogy odaadják olcsóbban a borukat, ha látják, hogy a magyar bortermelés a hazai fogyasztást se fedezi(meg nem is fogja), az euro is inkább fölfelé megy, mint lefelé+egyéb költségek, mint az útdíj, mind inkább fölfelé nyomják a szőlő árát.
Mint a sertésciklus.... csak szt nem értem hova kell ennyi Irsai.... ebből lesznek a jóféle félédes koccintósok, muskotályok? (Én nagyon nehezen állhatom az Irsaiból készült pacsulis parfűmös "bort". )
Most éppen ez a helyzet, remélem így is marad. De két éve, meg öt éve, meg nyolc éve nem így volt, a 35-40 forintos átvételi árak mellett. Ki is vágtak temérdek szőlőt.
Szőlőtermesztésre kitérve főleg irsain lehetett idén is kaszálni, 150-180 forintos átadási ár és kb 5-6 kg/tőke terhelés mellett akár 3 millás nyereség is lehetett i hektáron. De ez csak az irsaira érvényes meg az is kellett hozzá hogy a rossz kötődés miatt alig legyen pl ottonel az országban. (meg a tavalyi nagy fagy is kellett ehhez)
Nem véletlenül alig lehet irsai oltványhoz jutni. Ezekkel a rendszerekkel csak az a baj, hogy akkor a következő években ország-világ irsait telepít és tíz év múlva meg már a kutyának sem kell annyi. Szőlőt meg elvleg nem pár évre ültetünk.
OK, legfeljebb nyitva hagyom a pince ajtaját nappalra, hogy menjen be vmi melegebb levegő. A házban nem merem bevinni a forrás idejére a CO2 és az esetleges kifutás miatt.
Kifejezetten tömött fürtjeim vannak - kis méretű bogyókkal - hát nem tudom menni fog-e a leszemezés. De megpróbálom.
Nem tudom, milyen pincéd van, nekem 18 fok körül van a hőfok, amikor forr a must. Ha kevesebb, szerintem hosszabb idő kell a kiforráshoz. Azért túl hideg ne legyen.
A második préselésnél már erjedt mustot kapsz, ami beindítja a forrást.
Mindenképpen javasolt a forrás idejére, 1-2 hét, olyan helyre tenni a mustot, ahol viszonylag meleg van (16-20 fok).
Lenne kedvetek egy szüretelős, borkóstolós kirndulásra? Látogatást teszünk, ha lesz elég jelentkező, a bodrogkisfaludi Hudácskó pincében és az egyik dűlőjükben, szőlő és borkóstolóval egybekötve. Sipos tanár úr ajánlotta számunkra. A pincészet borászai anya és lánya. A lány a Kertészeti Egyetemen végzett. Taná ur szerint itt megtudhatjuk, hogy mi a máslás, a fordítás, az aszú tészta mire jó, mitől száraz a Szamorodni, hány literes a gönci hordó, hogyan készül az eszencia. A továbbiakat itt tudhatod meg: http://kertlap.hu/tortenelmi-borok-es-borvidekek-tokaj/
SZIA! először elkell döntned hogy a szőlőkérettek-é. nézz körül a szomszédoknál hogy ő mit mondanak, hozz egy döntést, a szüret időpontját illetően.szüretelj le, a süret után közvetlen daráld le a szőlőt,várj vele 4-5 napot, sotold ki. a mustot tedd egy olyan edénybe hogy elférjen,várd meg még az intenzív forrás megáll.4-5 nap töldsd hordóba had forjon ha meg állt a forrás fejtsd át kénezd le majd zárd le egy két hét múlva fogyasztható. ha valmi kimaradt bocs én így csinálom. ami kimaradt a must fokolása sotolás ideje alatt 22 must fokra azért lődd be , ha nincs annyi melegítsd mustot 2-3l ert tégy hozzá cukrot keverd el öntsd a musthoz míg be nem áll az értékre. a többi ahogy írtam . de azért kérdezz mást is,sokan vagyunk ezen a fórumon sok sikert.
DUNAV saját tapasztalatom szerint:Nagyfürtü óriás hosszúkás bogyójú közepes ízvilágú csemegeszőlő.A bogyó kemény,ropogós húsos kékes-lilás színű igazán gusztusos.Téli fagyállósága jó,betegségeknek ellenáló fajta de nem rezisztens.Átlagos permetezéssel megvédhető nem rodhad.Én ernyőmüveléssel termesztem bőven terem.Érési ideje szeptember eleje-közepe.
Pár mondatban leírna vmelyik kedves fórumozó egy háztáji szüret menetét?
Ami adott: kb 100 tőke vegyes fehér borszőlő, egy daráló, egy prés, egy-két műanyag edény, 2db 50 literes üvegballon, tölcsér, kotyogó, mustfokoló, néhány kénlap, pince, NAGYFOKÚ LELKESEDÉS
Köszönöm a választ. Ezek szerint simán a talaj felszínére szórtad. Ezt a megállapítást csak azért tettem, mert a vonatkozó elmélet szerint mélyebb rétegekbe csak a nitrogén képes leszivárogni, a többi elemet gyökérmélységbe kell juttatni. Ezért is kértem, hogy írd meg hogyan csináltad.
Szeptember elején érő, erőteljes növekedésű, nagyméretű, nagy fürtű, átlagban 600-690 g. átlagsúlyú piros-rózsaszín, lilás színű bőtermő csemegeszőlő fajta. Ovális-hosszúkás bogyóinak átlagos súlya 8 g. körüli.
Köszönettel vennék minden ennél bővebb információt róla.
Előre bocsájtom, hogy a "tudásom" itt szedtem össze a kertészeti fórumokon. Esetleges és véletlenszerűen talált mozaikokból áll, ezért semmi olyat nem tudok mondani, hogy "hogyan kell". Csak a tapasztalatot mondom, ami nálam (egyelőre) bevált, de semmi garancia arra, hogy másutt is eredményes legyen.
A konkrét trágyázásról: Ősszel vasgálicot szórtam ki kb 5 kg-ot egy kb 600 négyzetméteres kertbe, nem teljesen egyenletesen, mert a füvesített részre semmit. A márciusi télben pedig kb 20 kg vegyes műtrágyát (kereskedelmi megnevezése "kevert műtrágya") N 10% P 5% K 10 % Ca 12% so4 25% Mg 1% Fe 1%. (Péti Nitrogén), majd májusban további 10 kg ugyanebből.
Összesen kb 8000 ft értékű műtrágya ment 30 gyümölcsbokor, 16 tőke szőlő és 16 gyümölcsfa alá. Kb lombkorona arányosan és nem dekázva szórtam. Fene se tudja, hogy sok-e vagy kevés. Nekem megérte, mert nem kellett gyümölcsért üzletbe menni, a kamrába is került és tele a mélyhűtő.
Nekem is van homoktalajon szőlőm. Lennél szíves leírni hogyan trágyáztad és mit kell érteni komplex műtrágya alatt. Már régen aktuális lenne nálam is ez a művelet. Előre is köszönöm a választ!
Nem a fajtával lehet a probléma, hanem valószínűleg a körülményekkel (föld, trágyázás, időjárás, benapozottság).
Nekem 4 éves oltvány van, egymástól nem nagy távolságra 3 tőke. Az egyik hihetetlenül dúsan növekszik és a tőke több mint 3 cm vastag. Ezt hagytam, hogy "menjen a saját feje után" amugy vadasan, és csak ott igazítottam rajta, ahol nagyon kimászott a sorból. Fel szeretném futtatni a házra. jelenleg mintegy két méter magas hevenyészett állványon áll. A másik kettő, amelyiket "idomítottam", kevésbé fejlődik. Ha jól használom a szakkifejezést, akkor szinte mindegyiket "szálvesszőztem", azaz a vesszőket teljes hosszukban meghagytam. De a rövidebbre vágott vesszőkön is van termés.
Egyetlen tudatos manipulációt csináltam: azon a tőkén, amelyik jobban fejlődik, a kezdő fázisban (egyévesen) leszedtem a rügyeket a föld közelében, így magasabban idulnak az elágazások.Idén késik a beérésük, de nálam minden gyümölcs és minden szőlő beérése késik. Csak akkor igazán jó (érett) ez a fajta, ha a szemek (bogyók) már feketére szineződtek. Az a tőke, amelyik jobban fejlődik, már tavaly is tíznél több fürtöt hozott, a másik kettő tíznél kevesebbet, de háromnál jóval többet. Nálam homokos a talaj, ezért tavasszal adtam nekik komplex műtrágyát, így a tavalyihoz képest látványosan erősebb lett a fejlődés is és a termésmennyiség is.
A foto nem az én műfajom, de azért megpróbálok valamit.
Első körben úgy 600 db tavaszra. Badacsonyi kutató pl közel van, ha velük lehet kooperálni a témában. Engem az érdekel, hogy minél jobb legyen, a fene se bánja, ha kevés.