Keresés

Részletes keresés

elefada Creative Commons License 2012.02.24 0 0 6288

Gumibugyit érlelni kell, jó esetben sajtosodik.:-)

Vedd lejjebb a hőfokot, az is segíthet.

Szaporodunk, szaporodunk, valami miatt akadozik a honlapra a képek felrakása:-(((

Folyt. köv.

Előzmény: genziana (6284)
elefada Creative Commons License 2012.02.24 0 0 6287

STI  TEJ 38 fok felett, szobahön 4,5-6 ó alatt kb jó.

Ezzel a feltétellel, ez idő alatt akkor savanyodik túl,ha az induló tej savfoka 6,5 alatt van.

Már fütesz, hogy termot használsz?

Előzmény: párolt sajt (6283)
Kecskeb Creative Commons License 2012.02.24 0 0 6285

Egyszerű.

Tehéntejhez teljesen felesleges kultúrát használni...amennyiben nyers tejjel dolgozol.

 

Elvileg a hideg lassítja a savanyodást...de ha jól tudom, az első 12 órában a sajt nem mehet húsz fok alá tehát ha neked 12 óra alatt túlsavanyodik, akkor nincs más ötletem.

 

Előzmény: párolt sajt (6283)
genziana Creative Commons License 2012.02.24 0 0 6284

Hát megörülök....

visszaolvasgattam, mert úgy emlékeztem, hogy tavaly, mintha feltettem volna ezt a kérdést, de nem találom.......

Hamarosan jön a tejszezon, és emlékeim szerint a tejelés elején, és végén csináltam pár gumis sajtot, és mintha megkérdeztem volna, hogy mitől volt gumibugyi, de nem találom....

 

Elefada!

Gyerekecske ügyben mi újság?

 

Amúgy olvaslak titeket, és csak vigyorgok itt:) én is be vagyok indulva Cukorkáért a tehénért, de az uram csak mondja, hogy ugyan már mondjam má meg hova rakja? Sajnos én is látom, ha hamar nem szerzünk valami helyet legeltetéshez, már bajba leszünk, és nincs is sok kecském....

párolt sajt Creative Commons License 2012.02.24 0 0 6283

Sziasztok!

Sti kultúrát használok paranyica készítéshez, de mióta jó idő van azóta mindig túlsavanyodik az alapsajt. Este szoktam elkészíteni a sajtot és reggel szoktam feldolgozni. Hogyan tudnám a savanyodást lassítani vagy szabályozni? 

 

Előre is köszönöm a segítségeteket

Kecskeb Creative Commons License 2012.02.24 0 0 6282

Már meséltem neked róla...ő adott tejet 18 hónapig (az egy éves lányával vettük meg)....amíg mi el nem apasztottuk...

:-)))

Előzmény: Törölt nick (6281)
Kecskeb Creative Commons License 2012.02.24 0 0 6280

Hm...azért a július-augusztus nagyon korai.

A szánenemmel még most is hadakozom, pedig 1 hónap múlva elleni fog.

Nálunk a 12 éves lányom tudott először fejni....Ő tanította meg az anyját...

:-)))))

Előzmény: Törölt nick (6279)
Kecskeb Creative Commons License 2012.02.24 0 0 6278

A 20. órában van a tegnapi sajtom...és iiiisteni illata van.

Úgy látszik, kivételesen jól tippeltem...nem szabad megvárni amíg belekeverik a friss tejet a hűtőtartályba...

A fene sem tudja, hogy abból mennyire ürítik ki a tejet, vagy, hogy milyen sűrűn fertőtlenítik...

 

Ezntúl a bocik alól lopom a sajtnak való tejecskét.

:-)))))

Kecskeb Creative Commons License 2012.02.24 0 0 6277

Szia elefada!

Hány kicsi van már?

babuci73 Creative Commons License 2012.02.23 0 0 6276

Na így van ezzel az én emberem is.

Pedig nem volna baj, ha néha ő is próbálkozna vele.

Ha netalántán eltörik a kezem, vagy mittomén, akkor meg majd mi lesz? Akkor ki feji a lányokat?

Előzmény: Kecskeb (6274)
elefada Creative Commons License 2012.02.23 0 0 6275

Nem. Az egy régi kiadás, kicsi az esély, hogy elcsípd.

Róla van szó:http://bookself.hu/konyvek/Tankonyv_segedkonyv_395/Tejipari_technologia_I-II._45374/

Előzmény: ferdor (6272)
Kecskeb Creative Commons License 2012.02.23 0 0 6274

Az a lyányok dóga!

:-)

Egyszer vagy kétszer megpróbáltam...ha nagyon muszáj volt...

Előzmény: babuci73 (6273)
babuci73 Creative Commons License 2012.02.23 0 0 6273

:-))))

 

Akartam már kérdezni: miért nem Te fejed a kecskéket?

Előzmény: Kecskeb (6271)
ferdor Creative Commons License 2012.02.23 0 0 6272
Kecskeb Creative Commons License 2012.02.23 0 0 6271

Az is jó....de állítólag csak úgy frissen is finom...

:-)))))

Előzmény: babuci73 (6270)
babuci73 Creative Commons License 2012.02.23 0 0 6270

Füstöltetni akarod?

 

Előzmény: Kecskeb (6257)
babuci73 Creative Commons License 2012.02.23 0 0 6269

:-))))))

 

Nem tudsz nyugodni mi?

 

Nekem is hozott a tejeslány egy kis tejet, de nem maradt belőle sajtnak. Túró készül, a többi meg elfogyott magába.

 

"fürge róka lábak..."   Kíváncsi vagyok az eredményre. Attól tartok, lassan elmegy a kedved ha nem lesz sikerélményed.:-)

 

...az ígéret szép szó...

Előzmény: Kecskeb (6261)
Kecskeb Creative Commons License 2012.02.23 0 0 6268

Én bármilyen bizniszben benne vagyok....

Még három kecskének van helyem....úgyhogy szívesen...

Egyet szeretnék legalább hunjorgostól...ha lesz neki...ugyanis én is eladom a gödölyéket...mert a bakot tartjuk meg...

Előzmény: Törölt nick (6267)
Kecskeb Creative Commons License 2012.02.23 0 0 6266

2010. áprilisában vettük meg az első két kecskét húsvét napján.

:-)))

Minden tudás nélkül.

És még mindig élnek!

:-)))))))

Előzmény: Törölt nick (6265)
Kecskeb Creative Commons License 2012.02.23 0 0 6264

Hát most írtad....hogy egy hét múlva...

:-)))))

 

A világ legszebb kecskéi .....hááát....március 1-től....bármikor....Tökös Dönci olyan október közepe táján kezdett szorgoskodni...

:-))))

 

Kicsit félek, hogy ne legyen gond velük...

Tavaly a kezdők szerencséje kísért minket...de azóta annyi problémát olvastam a kecskés topicban, hogy jól betojtam.

:-)))

Előzmény: Törölt nick (6263)
Kecskeb Creative Commons License 2012.02.23 0 0 6261

Segítséééég!!!

 

Megőrültem!

 

Nem bírom abbahagyni!

 

Ma reggel megint elmentem tejért!

:-)))))

 

De most nagggyon ravasz voltam. Megvártam, amíg a bocik alól kihoznak egy adag frissen fejt tejet, ami nem kerül bele a hűtőtartályba. Megnéztem, ahogy átszűrik, majd arra gondolván, hogy a tej (tudomásom szerint) egy fél órán keresztül még antibakteriális hatású, (javítsatok ki ha tévednék) hazarohantam vele és nekiálltam.

Termizálás nélkül!!!!

 

És nagyon bizakodó vagyok!

 

A párom, amikor meglátta, hogy tejért indulok, csak lemondóan sóhajtott.

(Hát igen...kezd kissé veszteséges lenni a sajtkészítés.)

 

Ha megint nem sikerül akkor leállok. Megígérem!

 

Bocs az off-ért.

 

:-))))

Kecskeb Creative Commons License 2012.02.23 0 0 6260

Úgy látom elüldöztem mindenkit a topicból a problémáimmal!

 

:-)))))))

Kecskeb Creative Commons License 2012.02.22 0 0 6259

Lehet, hogy én hibázok el valamit???

Kecskeb Creative Commons License 2012.02.22 0 0 6258

Üdv sajtosferi!

 

Szomorú vagyok.

Nem használt a termizálás. Tizenhét óra savanyítás után megbüdösödött....sőt kissé nyálkás is lett a sajt...

 

63 fok 30 perc....miért nem használt?

 

Sok volt a 24 óra pihentetés a "koszos" tejnek?

Lehet, hogy ha mindjárt termizálom, akkor még használ neki?

Kecskeb Creative Commons License 2012.02.22 0 0 6257

Ha elkészült és jó, akkor küldöm a postacímet...

:-)))

Előzmény: babuci73 (6255)
Kecskeb Creative Commons License 2012.02.22 0 0 6256

Csak két-három kecskécske...

:-)))

Előzmény: babuci73 (6254)
babuci73 Creative Commons License 2012.02.22 0 0 6255

Lehet, de azé mindkettő elfogyott. :-)

 

Pedig milyen jó is az! Én szeretnék még pár héten belül szalonnát is sózni!

 

....csakhogy csorogjon a nyálad....

Előzmény: Kecskeb (6252)
babuci73 Creative Commons License 2012.02.22 0 0 6254

Ja kérem, hát így könnyű! :-))

 

...tehenet nem, de még pár kecskét varrok az asszonka nyakába...:-)))))

 

...A zember meg "csak" sajtol meg sajtol meg sajtol.....:-))

Előzmény: Kecskeb (6253)
Kecskeb Creative Commons License 2012.02.22 0 0 6253

A "fejősasszon" .

:-)

 

De még egy tehén a kecskék mellé, az már lehet, hogy sok lenne....akkor inkább még egy-két kecske.

Előzmény: babuci73 (6251)
Kecskeb Creative Commons License 2012.02.22 0 0 6252

Na, ácsi!!!

 

Akkor vagy a szalonnád büdös....és a sajtod jó, vagy a sajtod büdös ....és a szalonnád jó!!!

:-))))))))

 

Egyébként gyerekkoromban szagoltam utoljára sózott szalonnát.

 

:-)))))

Előzmény: babuci73 (6250)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!