Igazad van. Száz évvel ezelőtt egyetlen tévéadó sem szakosodott időjárási szélsőségekre. Nyilván, mert nem volt semmi szélsőség! Se túl hideg, se túl meleg, se túl sok eső, se túl kevés, se jégeső, se méteres hó, se szélvihar. Mindig az évszaknak megfelelő volt a hőmérséklet, nyáron kéthetenként hétfőn és kedden esett 20-20 mm eső (húsvét és pünkösd esetén csak kedden), a tévések meg a hajukat tépték, hogy mit tegyenek a híradóba.
Nálunk szélsőségesen nem esett egy szem sem. Igaz, gyanúsan közeledett egy csomó piros folt a radaron (jég, szélvihar, stb. ígéretével), de elmentek tőlünk délre, nem is bánom. Egy áztató esőnek viszont tudnék örülni. Még éjszaka is, pedig szabadtéri programom lesz hajnalig.
Na ugye mennyire igazam lett a szélsőségességben?! Most már olyan a klíma, hogy egy időjárási szenzációkra szakosodott TV adót simán el tudna tartani: soha nem tapasztalt téli hideg, eddig soha elő nem fordult forróság május elején, rekord hosszúságú szárazság, extrém mennyiségű csapadék, tavaszi fagyok, stb., stb. Csak szélsőség és mindig csak szélsőség. (Csak azért, hogy nekem igazam lehessen. :)))))
Eddig itt 50 mm csapadék este óta . Leázott rendesen a talaj . Remélem nem a tavaly előtti eset lesz , mikor egy hétig szakadt az eső . Elsősorban a gombabetegségeknek kedvezne a hideg esős idő és nem szeretnék már gombaölőzni .
Amikor nyitottam, már javában termeltem eladásra mindenféle növényt, gyümölcsből legtöbbet őszibarackot. Már kezdtem a barackozás alapjaira ráérezni, de azért jó lett volna eszmét cserélni ezekről. Viszont alig volt haszonnövényekkel foglalkozó topik, 1-2 gyümölcsfajtának talán, konyhahertes volt ugyan, de nem nagyon működött, azt is akkoriban kezdtük néhányan felfuttatni.
Köszönöm szépen, jó hogy megosztjátok ezeket velünk.
Én nagyon szerettem a cseheknél lenni, nem csoda hogy a növénytermesztésben is jók. Jó lenne megint ott lenni, pláne valami jófajta gyümölcsfát venni. Fura hogy inkább a csehekhez mennék mint az olaszokhoz pl, valószínű észak Mo-on a növényeik is jobban bírják az időjárást.
A csehek a gyümölcsnemesítésben jobban felzárkóztak Nyugat-Európához, mint Magyarország. Csehszlovákiában régi fajtának számít a Velkopavlovická, Rakovszky kajszija (Rakovského), Sabinovská stb. Ezek a fajták genetikai kapcsolatban állnak a klasszikus Magyar kajszival, beltartalmi értékei is hasonlóak, csak ennek a fajtának az évszázadok során adott helyre adaptálódott változata - magyarul tájfajta. Pl. a Rakovského - t a Felső-Vág-mentén (Trencsén - Trenčín) szelektálta Rakovszky Géza a 19. században - még a Monarchia alatt. Velkopavlovická a Magyar kajszi tipusának morva változata. A kajszik nemesítésében egyik ilyen fajta a Barbora - ezt Szlovákiában nemesítették, 1996-ban regisztrálták. A Ve- szótaggal kezdődő sorozat (Vegama, Veharda, Velbora, Vesna, Velita, Veselka, Vesprima) a Veselé település melett található kutatóállomáson lett keresztezve - előállítva a 90-es években. Ugyanitt jött létre a Plantex faiskola, amely évi 1 millió oltványt termel, köztük sok újdonságnak számító fajtát is. A Le- szótaggal kezdődő sorozat (leskora, Lejuna, Leana, Legolda stb.) Lednicén, a brünnni (Brno) egyetem kutatóállomásán lett előállítva. Cseheknél a déli területeken, Morava déli területein termesztenek kajszit és őszibarackot is jócskán.
A cseheknél nagyon elterjedtek a modern fajták is, könnyen hozzájuk lehet jutni: Hargrand, Goldrich, Bhart, Kioto, Poncot, Sylvercot, Sylred, Big Red, Spring Blush stb.
Nehogymár elnézést kérj azért mert szereted a növényeket és a lakóhelyedet, és ezt szereted megosztani! "Annyi hülyeséget" Flanell topicleírása szerint :) lehet látni és olvasni, nekik persze eszük ágában sincs semmi hasonló.
Ma kimentem Kistolmácsra, hogy az olasz kertjében tegyek egy fagyszemlét. A látottak nyilvánvalóvá tették, hogy a "zalai fagyhelyzetről" szóló tudósítások abban a formában, ahogy azok a médiában zajlottak, minden pontosítás és értelmezés nélkül, ugyanúgy népbutítás és az ostobaság ámokfutása, ahogy azt már megszokhattuk. De beszéljenek a képek, kommentár nem kell hozzájuk!
Nem akarlak tovább untatni benneteket a "zalai fagyhelyzettel", de talán néhány képet azért még megér.
Kistolmács község a dombok között egy belső völgy aljában terül el. Egy olasznak nagyon megtetszett a hely és vett magának a faluban egy házat, ahova üdülni/nyaralni jár. (Horgászni, gombát szedni, természetet járni. Velence mellől(!!!!) Kisiskolás gyerekei vannak, aki az anyjukkal az iskolai szünet kezdetekor már jönnek és az egész szünetet itt töltik és alig várják az évközi szüneteket is, hogy jöhessenek. Az apjuk nyáron augusztusban van itt velük, amikor az egész család itt nyaral az iskola kezdetéig.
Április végén eljönnek, hogy beültessék a konyhakertet, amelynek gondozását a szomszéd néni vállalja érkeztükig.
A ház udvara a szűk, belső vögy alján futó kis patakhoz ér ki, ott van a konyhakert. Remélem, itt már mindenki tudja, mit jelent ez klíma/mikroklíma szempontjából...
Köszi a választ! Próbáltam kibogozni, a Velkopavlovicei az a kajszibarack neve, azé amelyik elpusztult nálad. Velké Pavlovice egy cseh város, én azt hittem onnan szerzitek be a jófajta barackokat? mint ahogy pl. a "nálunk is termő új gyümülcsös" topicon a fügét meg a datolyaszilvát.
Szia. Ha kérsz tudok majd küldeni 1 nagyon késői érésű kajszirol szemzőágat én is,csak hogy gyarapíthatsd a gyüjteményed. Majd jelezd ha kell.Valószínűleg Kecs-Spar a fajtája.
Néhány ma kora esti kép a saját kertemből és a szomszédoméból. Azt kell hozzá tudni, hogy a település fagy szempontjából legelőnytelenebb helyén vagyunk. A kert végében folyik a patak. Itt jelenik meg mindig a legelső dér. Mindezek ellenére ezúttal (mint ahogy minden ilyen fagyzugállomási fagy esetén) sem fagyott. A káki (datolyaszilva) levelei a dióénál is jóval érzékenyebbek, néhány tizedes fagy már megégeti őket. Ehhez képest:
Hát ennyire "hűlt" le Zalában. Pontosan annyira, mint a Dunántúlon általában....
Ismét csináltam néhány képet a Mura mentéről, ami ugye az itteni legalacsonyabb térszín, de alföld és nem belső völgy.
Semmilyen palántán, krumplin, babon, tökön, a legfagyérzékenyebb növényeken sem látszik a legkisebb fagyásnyom sem.
Médiaszenzációnak azért jó volt a "zalai" fagy. Ha tudnák, hogy a Bükk-fennsík töbreiből minden derült éjszakán "szenzációs" hőmérsékletek vannak, biztos ráharapnának. Ostobák!
Továbbra is az a kérdés, hogy hol mérünk. Itt egy május 18-ai állomási hidegrekord nyomán a völgykatlanokon kívül a hajunk szála sem görbül. Képzeld el, mit jelentene Baranyában egy pogányi és árpádtetői -2. Fű se maradna épen az egész megyében!
" Itt nem volt fagy kb 5 fok volt hajnalban , de amint látom Zala elég jól lehűlt ...persze kivétel ez alól Nínó birtoka ..."
Nem az én birtokom a kivétel, hanem a megye területének 95%-a. Megint lejátszódik az, ami minden egyes "fagyhelyzetben": a Dunántúl területének 4/5-ében teljesen hasonló légköri feltételek voltak, csak mérőállomás nincs minden olyan ponton, ahol fagypont alatti hőmérsékletek voltak. Sokat írtam már a mi hírhedt fagyzugállomásainkról, amelyeknek megvan az az előnyük, hogy az ott mért elrettentő hőmérsékletek mellett sincs okunk soha aggodalomra. Láttad múltkor az akácvirágzásnál, hogy itt a környéken gyakorlatilag a síkon is hibátlan volt. Össze tudod vetni a baranyai helyzettel. Akkor a mi két állomásunk -6 fokot mért, Pogány -1-et. Most a fagyzugállomásaink -1, -2 fokot mértek, Pogány és Árpádtető 4-et. Én a hegyen 4,6-ot, ami kerekítve 5. Sellye a Dráva síkján +1-et, de ugye ez nem katlan, hanem sík. A mi környékünk (határon kívül eső, de a térséget reprezentáló) síkvidéki állomásai: Varasd +2, Csáktornya +1, Lendva +1, Muraszombat 0 (de pontosan +0,4), azaz ugyanolyanok, mint a Dunántúl síkvidéki (nem völgykatlani) értékei. Ezt a helyzetet tükrözi a mi síkjaink fagykármentessége is.
Itt találsz néhányat ebből is,abból is,ezek szerint megterem náluk is.Mellesleg nekem is van két cseh kajszim.A Barbora pont innen származik...a Radkát meg idén kaptam a felvidéki Zoli barátomtól /nick : zoltán 84/