A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Darálni a darálók tudnak! Egybeépített automatára fölösleges vágyakozni, mert a minőségét még egy (ügyesen használt, jobbféle) kotyogós is könnyen lenyomja. És azoknak a magas áráért egész jó gép + daráló összeállítást lehet kapni.
Az én sztorim röviden: volt Szarvasim, szerettem. Tönkrement, vettem, Poemiat, sírtam-ríttam, hogy milyen szar, ami kijön belőle. Idejöttem, elmondták mi van. Vettem egy rendes darálót, valamivel többe került, mint a kávéfőző, szívtam a fogam rendesen, de akkor már nem volt megállás a lejtőn. Utána kiszedtem a nyomásfokozót. Innentől egész jó kávékat főztem vele, bár egy rendes tamper nem ártott volna. De ekkor láttam olcsón egy jobb, de régi gépet, azt megvettem. A poemiat elajándékoztam családon belül (nyomásfokozó vissza, nem olyan vészesen nehéz), most a tulaj boldogan használja, mert neki jobb, mint a kotyesz. Remélem ez még nem a sztorim vége, de most itt tartok. Ilyesmire készülj lelkiekben :) Igaz, semmi sem kötelező és bárhol ki lehet szállni. Ja és arra is készülj, hogy ha odáig eljutsz, ahol én tartok, onnantól az éttermek és kávézók kávéjának 95%-a nem fog ízleni. Akarod? :) Piros vagy a kék tabletta kell? Még választhatsz :)
Addig ne szedd ki a nyomásfokozót, amíg nem tudsz rendes örleményt rakni a szűrőbe. A Skertonnal én nem tudtam olyan finomra őrölni (és rendesen beállítani a fokozatot), ami jó lett volna az eszpresszóhoz. Át fog folyni rajta a kávé 10 másodperc alatt és kapsz egy savanyú löttyöt.
Ráadásul a skerton nagy baja, hogy lötyög az örlőműve (éppen ezért nem konzisztens az örlemény), mert messze van a tekerőkar felfogatása az örlőműtől. Van hozzá tuning, ami ezt megakadályozza, de akkor meg vesztesz a maximális darálási finomságból. French presshez meg driphez tökéletes.
Ha kiszeded a nyomásfokozót, beleteszel 16+g anyagot, egész használható dolgokat lehet belőle kihozni. nem egy csodagép, de a habszerű crema kihagyható.
a nyomásfokozót nem bonya visszarakni, a sorrend fontos. (A szűrőtartó belső részén lévő szürke izé kilógó részére kell felpattintani a nyf szerkezetét)
Ha szétszeded a nyomásfokozós kart, arra készülj, hogy nem olyan könnyű azt visszaszerelni, mint ahogy a youtube-os videók mutatják, továbbá az sem biztos, hogy ezzel fox tudni cremás KV-t készíteni ezzel a géppel. Szerintem ahhoz, amihez neked kell a lentiek szerint a KV, bőven jó a nyomifokis is, inkább a kart próbáld előbb kipucolni, szétszedés nélkül.
"...Szóval itt tratok..a ph fórumon egyből tuningoltatni akartak, ez nekem nem nyerő. Ötlet?"
A tuning magában foglalja azt is, hogy kompletten átnézik a gépedet, kipucolják, amit kell, cserélnek benne, ami kell bele, belerakják és garit is vállalnak a munkájukra, jóval olcsóbban annál...., mintha nem így tennél. :-) Egyébként véleményem szerint neked, kezdőként, nem is biztos, hogy alapból kellene mindjárt az a "bizonyos tuning". Kell egy jó kezdőgép, egy jó kis őrlő, előbb ismerkedj ezekkel az ízek terén, és utána még mindig el tudod dönteni, hogy merre lépsz tovább. ... ezt a saját tapasztalatom mondatja velem.
Kedves Fórumozó kávészeretők! Saeco Poemia (8425/19) gépem van, hozzá (egyenlőre) egy Hario Skerton kézi őrlő. Úgy vettem észre, hogy a crema réteg inkább "habos" mint krémes, mi lehet ennek az oka? Sokat várok el a géptől? Kávédara nem jó? Próbáltam már előre őröltből is... Szeretnék egyszer eljutni odáig hogy szép flat white-ot csinálok...
A metróban láttam akciósan omniákat, nem tudom milyenek voltak, de több fajta volt az biztos. Lehet volt közöttük olyan is.
Én most döntöttem, hogy nyitok a minőségi kávézás felé eszközileg is. Már eddig is próbálkoztam a boltokban elérhető minőségi kávékkal, most táraztam be a metróból akciósan rioba, dallmayer, marila kávékat. Érzem az ízeket, a különbségeket, tapasztaltam milyen fontos az örlemény.
Titeket olvasva rájöttem, hogy hiba volt felhalmozni, fontos a pörköléstől eltelt idő. Azért el fog fogyni :)
Szóval olvasgatva nézegettem a belépő szintű minőségi gépeket és rájöttem, hogy a PID mint lehetőség kell nekem. Ugyan még sosem próbáltam, érzem benne a lehetőséget. Ilyen gépet keresek, hosszú távra. És persze sokat kávézok egyedül (fele-fele), lényeges, hogy a szimplát is értékelhetően csapolja. Na és itt tulajdonképpen megtropantam. Már azt is tudom, hogy emiatt 58-as szűrőméretben kellene gondolkodnom. Igazából nem értem, hogy miért szarok a gyári szűrők egy új gépnél, de ha mondjátok én elhiszem. Szóval itt tratok..a ph fórumon egyből tuningoltatni akartak, ez nekem nem nyerő. Ötlet?
Szerintem kínai élelmiszer diszkontokban kellene megnézned ezt a keresett omniát, vagy ott vannak még a webshopok is. Ez feltehetőleg vmilyen lágy világos pörkölésű német KV lehet, talán még a dáúegberc ízesíti is vmivel ezt. Viszont a szarvasid esetleges cseréjén gondolkozz el, mert ez valóban itatja veled az aluminiumot. 8-10 ezerért már ki is lehet fogni használtan nyomásfokozós saecókat, hidd el, hogy a mostani szarvasihoz képest ezek az acélbojleres kis gépek minőségi ugrást jelentenek az eddigi KV-zási szokásaidhoz, és a már megszokott ízekhez képest. Ráadásul ezekhez már jóval többféle KV-t is érdemes lehet venni, kipróbálni, nemcsak az omniákat.
Nem azért nem fogsz választ kapni, mert sz.rháziak vagyunk, hanem mert nem ismerjük az említett kávét. A szarvasi espresso amihez kávét keresel az a pumpás változat, vagy a sima gőzös bekapcsolom és lefő majd egyszer jellegű.