Így van, ezért már csak magárahagytam, annyi hőt úgy is generál, hogy szépen erjesszen tovább. Viszont a beindításra és az utóerjedésre kiváló módszer. Amint vége a zajos erjedésnek, ismét beindítom, feltéve, ha a pince nem melegszik 15 köré!
Ideális hely a cefrézésre! (ilyenkor) Bár főzéskor lehet, hogy még meleged is lesz.
Bár nem engem kérdeztél, de szerintem az alu.kannát felejtsd el. A söröshordó sokkal jobb ötlet! Vannak itt szakértői, biztos fognak segíteni. Ja, és szerintem "duplafalúsítsd", arra is vannak ügyes megoldások!
Az aluminium tejeskannarol van esetleg velemenyed?
Merhetek egy pinceben, ami 33nm (~100m3) es a gazkazan is ott van cefret eloallitani es leparolni? Vannak esetleg ennek robbanas-, ill. egeszsegre artalmassagi veszelyei? Nekem csak itt van helyem es meleg is, ami fontos lenne. Van a pincenek bukoablaka meg egy 12cm atmeroju szellozoje.
Az üstök tekintetében magadnak kell tudni,mennyi gyümid van,s lesz.Nekem 100l-es van,de szerintem 80-as kell,mert abba egy 60-as hordó pont tuti.Persze ezt is lehet fokozni,sisak,stb,s akkor bele mehet a 80l is.
A lényeg,20l-es arra jó,hogy "bóti"borokat átpárolj.Mert mire azzal lefőzöl 150-200lcefrét,megőszülsz.
A minimum,egy söröshordó.Sokan abból csinálnak,és semmi gond vele.
Mindenki főzze ki gyorsan a cefréjét még holnap estig, mert az újabb számítások alapján 50% esélye van annak a kisbolygónak ami felénk tart, hogy becsapódik a pálinkafa ligetekbe!
Teljesen uj vagyok, elnezest a trivialis kerdesekert!
Szeretnek birsalmabol fozni palinkat, de egyelore nincs fozom, csak cefre. Mit ajanlanatok? Hosszabb tavra gondolkodom es tobb gyumolccsel is megprobalkoznek kesobb, de csak hobbi szinten. Azt ajanlottak, hogy dupla falu fozot vegyek, mert abban nem kozmal oda az anyag, amire a birs allitolag hajlamos. Szeretnem kerni a gyakorlati birsleparlok tapasztalatat ezugyben! Gondolom, egy 20l koruli megteszi elso korben.
Van a csaladban egy hasznalaton kivuli tejeskannabol atalakitott fozo. Arrol is hallottam, hogy allitolag ebbol kioldodnak olyan anyagok is fozes kozben, amik nem tul egeszsegesek. Van errol esetleg velemeny?
Nemrég többen a hidegben erjesztés rejtelmeit boncolgatták. Felvetettem én is pár ötletet. Az egyik az akváriumi vízmelegítős volt, ahol van 220V ott ez szerintem a legjobb. Én már sokszor használtam! Íme 35 lityi betonkörte cefre 11 fokos pincében a melegítős kezelést első pillanata.
aztán szépen bebugyoláltam, pektinbontó, élesztő (tapasztalatom szerint a vörösbor élsztő aktívabb hidegben is) ...2 nap elteltével, azaz ma szépen forr, kb 25-30 fokos volt a cefre.
Egyedül meg így kell kiszedni 120 liter körtecefrét a csomagtartóból:
...sőt! Én csak fényképeztem a hordó kimászott magától!
Nézd, én erre mégsem tudok mást mondani, minthogy a technokolszag csak és kizárólag az ecetesedés következménye. Úgyhogy vagy nem technokolszagú, vagy ha igen, akkor ecetes volt a cefre...
Örülök, hogy ilyen sok "baromságot" tudam összehordani :)
paducs77: igazad lehet, még nem főztem télhez közeli időszakban, a pincében 19-18 fok van. Azt észrevettem, hogy a hűtővíz is kevésbé melegszik, de hogy ez ennyire számít, azt nem gondoltam volna.
barkócza: én is imádom a goldent. Anno kérdeztem is, hogy mi a véleményetek a belőle készült pálinkáról. A cefrét múlt hét szombaton néztem, akkor még erjedt, hétfőn beleszagoltam, akkor már kicsit ecet szagú volt, ezért kedden le is főztem. Láttam már ecetes cefrét, ez nem tűnt annak. Érettnek annyira volt érett, hogy vittem belőle ismerősőknek enni, és odáig voltak tőle.
Szóval tényleg nem tudom mi volt vele a gond. de azért írtam meg, hogy ti megmondjátok :)
Baracilin: a mennyiségbe beleszámoltam, hogy nem volt tökéletes az aprításom, mivel kézzel vagdostam őket kicsi kockára, illetve fúróztam, úgyhogy voltak benne egész szemek is.
A csak abbólt pedig nem mondtam, én is inkább külön külön cefréztem őket, de nekem a golden nem jött be.
Bár nem rég vagyok a pályán,de szerintem a teknokol szag cefrézés miattvan... a glden kihozatala, vagy azért alacsonymert nem rejedt ki rendesen a cefre, vagy mert korán lett leszedve. Hogy csakabból érdemes azt azért nem mondanám...nekem pl a sokféle alma vegyesen is elfogadható lett, igaznem egy Zsuzska féle ízbomba, de kezdetnek jó...jövőre fajták szerint gyűjtök. De pl az égeralma nagyon illatos, ha csak a fele illatot palackba tudom zárni már akkor boldog leszek:)