Szia! Nekem van ithhon Pepsinem, olykor használom is. Elefadának igaza van, az éppen savanyodó tejet oltja jól. Még ha Te nem is érzed savanyúnak:-)
Tehéntejjel nem próbáltam, kecsketejjel működik, de friss tejjel nem. Inkább 2-3 napos tejjel próbálkozz. A tehéntejet nem tudom, de gondolom másnapos tejjel már műxik, mert előbb savanyodik mint a kecsketej.
Én szoktam mondani a patikusnak, hogy mennyi tejhez kell oltó és ő annyit tesz egy csomagba. Azzal csak az a gond, hogy otthon meg mint a narkósok, kiszórom a port, oszt kártyával szépen elosztom mint a kokót, aszerint, hogy mennyi tejhez akarom használni.:-))
Javasolnám én is a folyékony oltót, mert biztosabb és könnyebb adagolni. De próbáld ki mindkettőt és meglátod Neked melyik jön be.
Én javasolnám, hogy egy decire szálj be, a pepsin nem igazán tökéletes a sajtoltáshoz.
Idézek neked, amit sajtosferi mondott:
"Az oltók általában 40 °C oltanak 100 %-osan. A pH értékük amit mi használunk, chy-max plus, az kb 6és 7 között olt optimálisan. A gyógyszertárban kapható pepsin, az 3-as pH körül, ilyen a gyomor pH-ja az embernél is. Ezért az éppen savanyodó tejet lehet csak pepsinnel oltani. Ha savanyodik a tej, a mi általunk használt oltó már nem képes működni. A pH értékeknek nézz utána, hogy mi is az ;). "
Évekkel ezelött az Anivet árult pepsin oltót, valami Presun el valami néven, nagyon sokan panaszkodtak rá,
a veblap indítója visztani igy írt róla:
a gondom az vele, hogy az adagolási útmutató szerinti mennyiség nem alvaszt rendesen.igaz, nincsen ráírva, hogy mennyi idő alatt kéne mindezt véghez vinnie :D.
legutóbb pedig 10 L tejhez 5 ml oltó helyett 8,5 ml-t adtam, és így is 1 óra 20 perc volt mire használható lett az alvadék. és persze tiszta törésről szó sem volt megint.
és ha mondjuk 0,20 mlre sikerül? akkor mivan? akkor nekem kéne egy kúltúra megy 200ml oltó meg sajtrecept nameg leírás használati útmutató.aztán számold össze mennyi adj számlaszámot vagy csekken nekem mindegy ualom pénzt aztán tudod küldeni ha úgy jó ja és meddig jó a kultúr?
Nagyon örülök ,hogy e kedves segítőkész csapatra ráleltem.!
Már 1500 hozzászólást végigolvastam mert szintén a sajtkészítők táborába szeretnék tartozni.
Igaz tej csak úgy van ,hogy háztól hozzáka falunkba. néha nem fogy annyira és marad belőleés ezért arra gondoltam szívesen kipróbálnám a sajtkészítés. Sok dolgot olvastam már itt.
Ma beszereztem a patikában pepszin nevü oltót ,de arról nem tudtakmondani semmit,hogy milyen mennyiséget kell belőle használni.
Tudna valaki segíteni ebben? első nekifutásban 5 l tejem van amit szeretnék elkészíteni.
Pár nappal ezelött történt az első, mélyen elgondolkoztatott, mit keresek én itt.
Egy sajtformára lett volna gyártó, de akkor állt volna át a gyártására, ha min .10 db. rendelünk.
6-ra volt jelentkező, s jeleztem, hogy ide is fel lehetne tenni, biztos vagyok benne, hogy pár forumost érdekelne.
Válasz helyett, törölve lett a hozzászolásom.
Második, részemröl ismeretlen oltóról kérdeztem meg, hogy új termék-e, mert a kezemben tartott tájékoztatóban ilyen nem szerepel. Kapcsolodik ez egy sok panaszt generált oltóhoz, de ezt hagyjuk...
Szia Elefada drága! :)) Ezer éve nem beszéltünk. Kecskézek már megint. Nincs véletlenül 1dl eladó tejoltód? Az a mosonmagyaróvári nekem nagyon bevált, amit anno tőled hoztam, még van mindig belőle, de már nem az igazi. (tán 2 éve járt le) Még az ősszel működött.