Nemár, belépett a KIVÁ-ba vagy KATÁ-ba vagy mi a picsába, ami az EVA helyett lett, és havi 50eFt-tal minden el van intézve. Vidéken netto 100 teljesen OK pénz. (Ezt nem úgy értem, hogy ennyit kellene keresnie az ott élőknek, hanem hogy nem nagyon van olyan munkahely, ahol többet kap.) És azért a szőlőtermelés nem igényel 7/24-es rendelkezésre állást. Gondolom főként traktromunka, meg a mindenképpen szükséges zöldmunka (befűzés). Arra ennyi pénz nem rossz. És ennyit a feleségével vagy egy napszámossal lazán megcsinál úgy, hogy egyik munka sem tart 3-5 napnál tovább. Szerintem ez teljesen racionális.
Sziasztok! Szeretném a segítségeteket kérni. Van egy szőlő fajtám azt mondják hogy Otello. Most sötétedik mint látjátok bordó-lila színű jelenleg. Van olyan szem amelyik még nem is érik. Az íze még savanyú. Kaptam ezt a szőlő fajtát a tulajdonosa azt mondta kormos otello. Szerintetek van-e ilyen szőlő? Lehetséges hogy nem otello lenne, hanem valami más fajta?
Korábban említettem, hogy a kék szőlő tőkéim levelei bepirosodtak. Hoztam pár képet különböző tőkékről, hogyan is néz ki jelenleg. Eddig 1 évben se volt ilyen, csak most mióta 2 teljes szálvesszőt hagytam meg.
Ezek nem kimondottan pirosak, de itt is valamiféle gond lehet.
Szóval a képek alapján mire gondoltok, mi lehet? Idén már sokat nem tudok segíteni, de jövőre szeretném úgy gondozni, hogy ne legyen ilyen...
Eszter korábban érik, bogyója jellemzően "hamvas" szép, gömbszerű. Néró később érik egy héttel kb, bogyója az olajbogyóhoz hasonlóan kissé megnyúlt.
Egyébként pont a Néro miatt kerültem elő: már egy hónapja eszegetjük és még csak most kezd ráncosodni, mazsolásodni. Mindkettőt jó szívvel ajánlom a hezitálóknak ("melyik fajtát ültessem") és a kevésbé hozzáértőknek ("hogy kell ápolni, hogy kell metszeni, nincs nekem időm arra, hogy állandóan a kertben legyek").
Ha beírod ide a szőlő érési idejét és készítesz egy képet a szőlőfürtről egyet a levélről és a lépeket becsatolod akkor nagy valószínüséggel valaki meg fogja mondani milyen fajta.
Kedves sorstársak! Sajna nem könnyű a kezdő csemegeszőlő-termelő élete :-) Amikor vettem a szőlőoltványokat, feljegyeztem, hogy melyik szőlőt hová ültetem. Természetesen nem azt kaptam, ami rá volt írva. Most próbálom azonosítani őket (mármint most, hogy először teremtek), de nagyon nehéz. Kósa, vagy kardinál, Néró vagy Eszter, a fehérekről nem is beszélve.... keresem a netes leírásokat, de nem tudom őket beazonosítani, csak körülbelülre. Nem várok tőletek megoldást, csak inkább nyilvánossá tettem problémámat :-)
Ecetszagú lett egy boros hordó. Olvastam hogy 5g/hl-es sanaton oldattal ki lehet mosni, és hogy utána citromsavval kell hogy semlegesítse.
kérdéseim: A kimosandó hordó űrtartalmát vagy csak a mosó víz mennyiségét kell figyelembe venni a számolásnál? Hideg vízzel vagy meleg vízzel kell csinálni? Illetve a citromsavat milyen arányban kell keverni a mosásnál pl: 200literes hordónál. Melyik mosást hányszor érdemes megismételni?
... és az őstermelő autójából néha ki kell venni a benzint, mert anál több lesz a tankban minél többet hajtja a kocsit. Aha, értem...
Feri, ha neked olyan rettenetesen nagy biznisz lenne az a 8000 tőke akkor te már régen vettél volna még két hektárt. Úgyis gépesítve csinálsz mindent, simán elbirnád.
Amúgy nekem tök mindegy. Én elhiszem, hogy idén bejött a számításod. Szívből örülök neki. De azt pontosan tudom, hogy erre bazírozni 10-20 évre naívság lenne.
Úgyamúgy, nem vagyok madár... az őstermelő is fizet tébét, eszjéát, nyugdíjjárulékot. Bár valóban nem annyit mint egy vállalkozó, de fizet.
Szóval, nekem nyolc... én tudom, hogy 2ha szőlőből nem lehet _vígan_ megélni, te ettől még írhatsz ezzel ellentétes véleményt :)
OFF: Valamék szemüveges politikus azt mondta meg lehet élni 47 000-ből :D (lehet naponta gondolta ezt az összeget)
ON:
Must fokolással kapcsolatosan lenne egy kérdésem. Vettem egy must fokolót. De viszont olyan henger alakú edényt honnan tudok beszerezni? Nekem csak olyan edény van megfelelő magasságal, ami több mint 2-3 literes... ennyi mustot meg nem akarok a próbaszüretre...
Fölösleges ezen rugózni, mondtam, hogy nem hiszel nekem. Őstermelő nem úgy adózik, mint egy vállalkozó, meg a könyvelőm is csak negyedévente kér egy ötezrest...de te biztos jobban tudod a költségvetésemet, mint én. Nincs kedvem újrakezdeni az értelmetlen szájkaratét. Ami számokat leírtam, valósak, te meg úgy számolsz, ahogy akarsz.
Az 2.5kg×110Ft×8000tőke, vagyis 2.200.000Ft minusz 430.000, az 1.770.000. Az havi lebontásban 147.500Ft. Ennyi bérköltség cirka 75 ezer forint havi netóra jön ki.
Én nem vagyok egy boniván pozőr :) de 75 rugóból én nem tudnék megélni, nemhogy vidáman, de sehogyan.
Ja, és akkor te könvyelőre még nem költöttél, autót sem hajtottál, stb, stb ...
Cseh, szlovák, lett, litván, fehérorosz piacra. Legalábbis, amit látok. Kamionszámra megy kifelé, sokszor láttam már cseh és/vagy szlovák kamiont a szőlő végén, abba szüretelt a kombájn.
Ezt már megbeszéltük egyszer, ha jól emlékszem akkor se hittél nekem. Nekem 8000 tőke van a 1,75 hektárban, ami tokkal-vonóval 4-500ezer ft költséget jelent évente(idén 430ezer-keményen számontartom) és 2-2,5 kilós tőketerheléssel meg 100-110 ft-os szőlőárral számolva kijön az a "fizetés" amit említesz.
Bálint
Persze nagy bátorság lenne mindent egy lapra, azaz a két hektár szőlőre feltenni(én se azt teszem), pláne a legnagyobb rizikót, az időjárást figyelembevéve, de ha a mai munkaügyi helyzetet nézzük(én aztán tudom :-s) viszonylagos biztonságot nyújthat.
A szőlőárak pedig szerintem(és a környezetemben mások szerint is) nem megy lejjebb. Az olaszok se bolondultak meg, hogy odaadják olcsóbban a borukat, ha látják, hogy a magyar bortermelés a hazai fogyasztást se fedezi(meg nem is fogja), az euro is inkább fölfelé megy, mint lefelé+egyéb költségek, mint az útdíj, mind inkább fölfelé nyomják a szőlő árát.
Mint a sertésciklus.... csak szt nem értem hova kell ennyi Irsai.... ebből lesznek a jóféle félédes koccintósok, muskotályok? (Én nagyon nehezen állhatom az Irsaiból készült pacsulis parfűmös "bort". )
Most éppen ez a helyzet, remélem így is marad. De két éve, meg öt éve, meg nyolc éve nem így volt, a 35-40 forintos átvételi árak mellett. Ki is vágtak temérdek szőlőt.
Szőlőtermesztésre kitérve főleg irsain lehetett idén is kaszálni, 150-180 forintos átadási ár és kb 5-6 kg/tőke terhelés mellett akár 3 millás nyereség is lehetett i hektáron. De ez csak az irsaira érvényes meg az is kellett hozzá hogy a rossz kötődés miatt alig legyen pl ottonel az országban. (meg a tavalyi nagy fagy is kellett ehhez)
Nem véletlenül alig lehet irsai oltványhoz jutni. Ezekkel a rendszerekkel csak az a baj, hogy akkor a következő években ország-világ irsait telepít és tíz év múlva meg már a kutyának sem kell annyi. Szőlőt meg elvleg nem pár évre ültetünk.
OK, legfeljebb nyitva hagyom a pince ajtaját nappalra, hogy menjen be vmi melegebb levegő. A házban nem merem bevinni a forrás idejére a CO2 és az esetleges kifutás miatt.
Kifejezetten tömött fürtjeim vannak - kis méretű bogyókkal - hát nem tudom menni fog-e a leszemezés. De megpróbálom.
Nem tudom, milyen pincéd van, nekem 18 fok körül van a hőfok, amikor forr a must. Ha kevesebb, szerintem hosszabb idő kell a kiforráshoz. Azért túl hideg ne legyen.
A második préselésnél már erjedt mustot kapsz, ami beindítja a forrást.
Mindenképpen javasolt a forrás idejére, 1-2 hét, olyan helyre tenni a mustot, ahol viszonylag meleg van (16-20 fok).
Lenne kedvetek egy szüretelős, borkóstolós kirndulásra? Látogatást teszünk, ha lesz elég jelentkező, a bodrogkisfaludi Hudácskó pincében és az egyik dűlőjükben, szőlő és borkóstolóval egybekötve. Sipos tanár úr ajánlotta számunkra. A pincészet borászai anya és lánya. A lány a Kertészeti Egyetemen végzett. Taná ur szerint itt megtudhatjuk, hogy mi a máslás, a fordítás, az aszú tészta mire jó, mitől száraz a Szamorodni, hány literes a gönci hordó, hogyan készül az eszencia. A továbbiakat itt tudhatod meg: http://kertlap.hu/tortenelmi-borok-es-borvidekek-tokaj/
SZIA! először elkell döntned hogy a szőlőkérettek-é. nézz körül a szomszédoknál hogy ő mit mondanak, hozz egy döntést, a szüret időpontját illetően.szüretelj le, a süret után közvetlen daráld le a szőlőt,várj vele 4-5 napot, sotold ki. a mustot tedd egy olyan edénybe hogy elférjen,várd meg még az intenzív forrás megáll.4-5 nap töldsd hordóba had forjon ha meg állt a forrás fejtsd át kénezd le majd zárd le egy két hét múlva fogyasztható. ha valmi kimaradt bocs én így csinálom. ami kimaradt a must fokolása sotolás ideje alatt 22 must fokra azért lődd be , ha nincs annyi melegítsd mustot 2-3l ert tégy hozzá cukrot keverd el öntsd a musthoz míg be nem áll az értékre. a többi ahogy írtam . de azért kérdezz mást is,sokan vagyunk ezen a fórumon sok sikert.