Keresés

Részletes keresés

intruder65 Creative Commons License 2010.03.14 0 0 8968
Hol találok az itt szolgáló alakulatokról képeket, történeteket?üdv:zoo
Előzmény: kerozingozos (8967)
kerozingozos Creative Commons License 2010.03.14 0 0 8967
éles atomfegyvert biztosan nem használtak, az IAB-500 gyakorlatilag csak méretben súlyban és elektromos rendszereiben egyezett meg az éles bombával, sugárzó anyagot, de szerintem még robbanóanyagot sem tartalmazott. Elképzelhető hogy más hagyományos bomba gyárthatott jellegzetes füstfelhőt. A kérdéses terület mind a mai napig magán viseli a lövészetek-bombázások nyomait, érdekes böngészni a Google Earth-öt a környéken.

http://maps.google.hu/maps?q=mih%C3%A1lyhalma&oe=utf-8&client=firefox-a&hl=hu&ie=UTF8&hq=&hnear=N%C3%A1dudvar,+Mih%C3%A1lyhalma&ll=47.440164,21.018648&spn=0.02682,0.055189&t=h&z=14
Előzmény: intruder65 (8966)
intruder65 Creative Commons License 2010.03.14 0 0 8966
Köszi az infót nektek,a könyvet idővel beszerzem.Mint emlitettem gyermekkorom nyarait töltöttem Karcagon,hol igen nagy átmenő légiforgalom volt.Az estek nagy százalékában mi-8 as,és mi-6 os helikopterek közlekedtek,épp a házunk felett,a korház felett elrepülve(valoszinüleg az emeletes épület vizuális támpontot adott a pilótáknak).Elgondolásom szerint,utánpótlás szállitás céljából.Nem igazán tudom,az utánpótlást az Orosz hazából,vagy hasonló magarországi támaszpontról oldották meg.Nem messzi volt egy ugynevezett bombatér-ahol éjszakai bombázások alkalmával Sztalin gyertyákat szórtak,melyek percekig függeszkedve lógtak az égen, fehér fényükkel bevilágitva a célterületet.Szép látvány volt,de rá egy percre bombázók huztak el Karcag felett,és a kioldott gyakorló bombák,nagy morajlással csapódtak.Ezt Karcagon is hallani lehetett,kissé furcsa érzést keltve bennem,hisz gyerkőc voltam akkortájt.Beirtam a keresőbe a bombateret,ahol találtam sztorikat róla.Egy juhász elmondása szerint,a ledobott bombák,atomfelhőszerű képződményt láttattak, s talán épp az általad megadott iab-500 tipusu bombárol esett szó?
Előzmény: kerozingozos (8965)
kerozingozos Creative Commons License 2010.03.14 0 0 8965
Csak egy összefoglaló cikk az oldalamon...
http://www.kerozingozos.hu/2010/03/07/nuklearis-fegyverek-magyarorszagon/
kerozingozos Creative Commons License 2010.03.14 0 0 8964
Sziasztok! Tudtok valami infót mikor fog megjelenni Vándor Károly könyvének MÁSODIK kötete?
Hpasp Creative Commons License 2010.03.14 0 0 8963
Előzmény: intruder65 (8961)
hadsz Creative Commons License 2010.03.13 -1 0 8962

Szia!

 

Mindenképpen ajánlom Vándor Károly könyvét /Légierő társbérletben/,ebben szó szerint elsőkézből származó információkat,korabeli fotókat találhatsz Kunmadarasról.Meg még rengeteg másról is...

Előzmény: intruder65 (8961)
intruder65 Creative Commons License 2010.03.13 0 0 8961
Sziasztok.!45 vagyok,amolyan igazi szoci időkben nevelkedett.Engem is érdekelnek az itt állomásozott Szovjet alakulatokról az információk,történetek,s képek.Gyermekkorom Nyarait kunmadarastól néhány kilométerre töltöttem,lenyügözött az akkori orosz technika.Volt egy Szovjet soför barátom is,ki behozta a tiszteket Karcagra vásárolni,kit nap mint nap meglátogattam.Ha az akkori reptérről tudtok képeket,történeteket,infót küldeni,szivesen venném.biglupus@freemail.hu üdv.Zoltán
nagypolc Creative Commons License 2010.03.13 0 0 8960
Örülök hogy hozzászóltok ehez az Erdöbénye dologhoz.Elösszöris azt kérdezném hogy létezik még magyarországon valami olyan dolog hogy titkos objektum?,vagyis ez hülyén hangzik,de létezik olyan dolog hogy valami titkos dolog iránti érdeklödés miatt büntetést kap az ember?Na mind1.Pár dolgot mondanék erről az Erdöbényéről amit én tudok,persze engem is nagyon kiváncsivá tesz a dolog mi is a rendeltetése és mekkora is a hely ténylegesen.Na akkor leirom mit is tudok .Nekem édesanyám dolgozott itt mint  valami féle ellátó fél kb 1960 körül.Ő amiket mondott (mert hát engem is nagyon érdekel a dolog) az hogy valami féle párt vagy fejes bunker,de elmondása szerint elég nagy volt ,,piros szőnyeg ,szépen berendezett erősen gondozott objket.Ezt a nagy dolgot alátámasztotta egy közeli ismerösöm aki Sárospataki és épitési vállalkozó és valami féle villanyszerelést végzett ott,de fura módon csak annyit mondott hogy elég nagy de utána nem nagyon beszélt rolla inkább terelte a témát.Vissza térve anyukámhoz kérdezgetéseim során még azokat monta ami számomra érdekes volt hogy a kinti bejáratok mert hát állitólag több is van álcázottak voltak és hidraulikusan nyilhattak mert farakás volt rajtuk persze a légaknák is ugyan igy néztek ki.Monta még hogy az örzés nagyon szigorú volt ,titkositást persze vele is aláiratták.Anyukámról kb ennyi meg hát azt mondja már nem is nagyon emlékszik amugy 2szer volt bent és csak töredék részébe ahol a munkáját végezte.                                    A többi már az én kérdezösködésem eredménye múlt évben bele lovaltam magam a dologba és elkeztem telefonálgatni.Elösször felhivtam magát az üdülőt hát mondanom sem kell mikor rákérdeztem a katonai részére hááát nem tudtak semmit kb azt mondták tegyem le a telefont és ne is kérdezösködjek többet a témáról.Másodszór felhivtam a már pontosan nem emlékszek pesten talán a hm et ,hát ott beszéltem ezzel azzal de ismét azt a választ kaptam hogy semmi közöm hozzá. Jártam már erdöbényén is és pont a polgármester el hozott ossze a sors és hár ő is azt mondta hogy szerinte ha jót akarok ne is kérdezösködjek felölle.Hát nagyon röviden ennyi.Ja és a kamerák igazak a bejáratnál és nem 1 van belöllük és a kapu sem egy sima vasrács.        Bár ezt én se értem hogy lehet ezt a nagy titkolozást összehozni,,egy az internetten bárki által látható hm üdülővel ahova bár ki mehet ,,és lényegébe 1 területen van a kettő. Bár még ennek kapcsán van még pár gondolatom ,és pár dolog amit még hallottam dehát ez a téma hosszú. Nagyon röviden ennyi,nem kell túlgondolni a dolgot ,de nem is egy sima légoltalmi pincéről beszélünk.Tényleg komoly a hely de konkrét dolog kevés van rolla,igy hát felesleges a találgatás és a dolgok nagyitása.
hadsz Creative Commons License 2010.03.13 -1 0 8959

Szia,

 

felmerült bennem néhány kérdés ezzel az objektummal kapcsolatban,és megmondom őszintén meglehetősen szkeptikus vagyok a helyet illetően.

 

Néhány kérdés:

 

"Bombázás esetén ez abunker volt a lekközelebb az Orosz határhoz."

 

Ennek mi jelentősége van?

 

"mélyen bent van a hegy gyomrában."

 

Ha valóban így van,akkor annak a felszínen is számos látható jelének kellene lennie / nem feltétlenül a kamerákra gondolok/.Mivel a szálloda teljesen nyilvános,nehezen tudom elképzelni,hogy van ott akkora lezárt és őrök által biztosított terület,hogy ezeket el tudják rejteni a kíváncsi tekintetek elől.A neten számos fénykép van erről és a közvetlen környékről is,geocacherek,túrázók járkálnak arra,és még csak nem is említenek lezárt részt vagy figyelmeztető táblákat,őrökről nem is beszélve.Azt pedig végképp nem nagyon hiszem,hogy ott akkora gyakorlótér lenne,hogy a katonák gépkarabéllyal lövöldözhetnének.

Említed a fákra szerelt kamerákat a bejárat környékén.Minek a bejáratáról van szó? Be tudnád jelölni egy túristatérképen vagy a guglin? A helikopter leszálló betonos vagy füves?Szintén érdekelne a bejelölt helye! Esetleg fényképező nem volt nálatok?

 

"Elmondása szerint havonta egyszer szállít a MÁV
egy tartálykocsi benzint vagy gázolajat."

 

Eszerint aktív objektumról van szó...De ennek sincs sok értelme.Minek kell az üzemanyag? A bunker fenntartó rendszerének biztos,hogy nem ,mivel mit kezdenének annyi gázolajjal? Ami a generátorokhoz szükséges,azt a bunkerben tárolják /pár köbméternél nem nagyobb tárolóban/,és csak akkor használják,ha vészhelyzet van és át kell állni az önfenntartó üzemmódra,miután hermetikusan lezárták.Ilyenre pedig szerencsére nem került sor.De ha ott ma is aktív bunker lenne,tuti nem lenne nyilvános az üdülő.

Arról nem is beszélve,hogy egy 50-es években épített bunker normái nem valószínű,hogy megfelelnek a modernebb kor követelményeinek.Elég ha csak a bevethető fegyverekre gondolunk.

 

"A bejárat helyét pontosan úgy számították ki a mérnökök hogy egy robbanótöltetü lövedék sem képes olyan röppályán eltalálni,sem aknavető,tarack,vagy egyéb távolról indítható robbanótöltet.Egyik irányból sem.ILyen létesítmény ez az egy van európában!!! "

 

Hááát,bevallom ezt is nehezen tudom elhinni.Jártam már néhány ennél sokkal komolyabb jelentőségű objektumban és ez ott sem volt megvalósítható,akármilyenek is a terepviszonyok.

Azt el tudom képzelni,hogy van/volt ott egy kisebb bunker vészhelyzet esetére / amit talán már hosszú évek óta nem használnak/,de hogy nem olyan szerepe volt,mint a helyi legendák állítják,abban szinte biztos vagyok.

Ettől függetlenül kíváncsivá tesz a hely,és örülnék ha kiderülne valamilyen konkrét infó,mert az ilyen- olyan helyi történeteket nagyon óvatosan kell kezelni,és az esetek nagy többségében kiderül,hogy csak a töredéke felel meg a valóságnak.

 

Köszi előre is a válaszokat! 

Tényleg jó lenne,ha többet megtudhatnánk a helyről!

 

 

Előzmény: zsolti1979 (8953)
nagypolc Creative Commons License 2010.03.13 0 0 8958
Viszont Miskolci dolgokról mondhatnál helyszineket,bár én is megfordultam 1 2 helyen de hátha nem mindegyiken. 
nagypolc Creative Commons License 2010.03.13 0 0 8957
Erdőbényével kapcsolatban csak annyi,,,euzt a faluban is hallani lehet hogy inkább ne kérdezösködjön az ember.Nekem családtagom megfordúlt a helyen ,,de inkább ne feszegessük a dolgot.
schlumberger Creative Commons License 2010.03.12 0 0 8956
No, sokat abban se találsz a témáról...
Előzmény: bravomike_ (8955)
bravomike_ Creative Commons License 2010.03.12 0 0 8955
zsolti1979 Creative Commons License 2010.03.12 0 0 8954
Erdőbényén kell kérdezősködni.Mi is sok infót kaptunk.Persze lehet hogy a fele nem igaz,de akkor is jó buli kérdezősködni.Érdekes dolgokat lehet megtudni.
zsolti1979 Creative Commons License 2010.03.12 0 0 8953
ERDŐBÉNYE"
Régebbi hozzzászólásokban olvasva látom hogy nagy rejtély az erdőbényei létesítmény. Néhány infó:
-1927-1991-ig tábornoki üdülő ként üzemelt és kiképzési terület ként futott..
-1953-ban kezdődött és 55ben befejeződött az épíítése annak a bunkernak amit még a NATO is számon tart a mai napig.A vezérkarnak készült.Bombázás esetén ez abunker volt a lekközelebb az Orosz határhoz.
1991től pedig aHM polgári alkalmazottjai is használhatjk az üdülőt.
A bunker teljesen atombiztos,mélyen bent van a hegy gyomrában.

Ősszel egy hétvégét töltöttünk Hidegkúton a Zemplénben,és elmentünk megnézni az objektumot.kb15km az erdőn keresztül.
A lényeg: 2 barátommal voltunk ,terepruha ,surranó...Az őr odajött hozzánk és az első kérdése az volt"gyakorlatozni jöttek?"Utána közöltük hogy nem vagyunk katonák.
Megkérdeztem tőle hogy valóban ott van e a bunker. Persze semmi válasz..
kb 15-20 percet beszélgettünk vele. Addig jónéhány lövés elhangzott. Elég messziről lehetett hallani,baromi nagy területen helyezkedik el. A vadászok meg nem szoktak sorozatlövést leadni....főleg nem AK- val. Aki volt katona közülünk az azonnal felismeri a hangját.
-ha nincs ott semmi akkor miért van a bejárat környékén 10-12 ipari kamera,még a fákon is ,és fegyveres őr..... Jah és persze térerő sem volt egy szolgáltatónál sem. Szombathelyi laktanya anno ugyanígy le volt lefedve rádióhullámokkal és nem tudtunk telefonálni,érdekes a kapun kivül volt térerő.
Ha ez sem elég bizonyíték,akkor még valami:
- Egy ismerősöm magasrangú rendőr BAZ megyei kapitányságon, náluk ugyanúgy megtalálható az erdőbényei létesítmény mint,evakuációs létesítmény.De ő sem mondhat bővebb infót,és ez tiszteletbe kell tartani.Tovább megyek. A szomszéd mozdonyvezető,tavaly egy szalonnasütés alakolmával szóba került erdőbénye,és mélyebben elbeszélgettünk. Elmondása szerint havonta egyszer szállít a MÁV
egy tartálykocsi benzint vagy gázolajat. És a fuvarlevelen Honvédüdülő szerepel.
Az erdőbényei útról lehajtva a bekötőútra ami az üdülőhöz vezet,a völgy bejáratnál
vn egy út jobbra azon felhajtva egy helikopter leszálló található. Mi ott tettük le a kocsikat és gyalog elindultunk, baromi nagy terület,és nagyon jó a természetes rejtettsége,járművekkel megközelíthetetlen. Mezőcsáton van egy levéltár ,ott állítólag vannak információk a létesítményről,de oda sem lehet akárhogy bejutni.
Annyit tudok biztosan hogy az üdülők végében van egy lezárt terület,ott lehet bejutni a bunkerbe.A bejárat helyét pontosan úgy számították ki a mérnökök hogy egy robbanótöltetü lövedék sem képes olyan röppályán eltalálni,sem aknavető,tarack,vagy egyéb távolról indítható robbanótöltet.Egyik irányból sem.ILyen létesítmény ez az egy van európában!!! Egy barátomnak a nagypapája hírszerző tiszt volt, néhány dolgot ki lehetett szedni belőle. Az öreg 74 évesen halt meg tavaly. Azelőtt sokszor beszéltünk vele és még akkor is csak fél liter HP után motyogott valamit. 1979 ben Brezsnyev magyarországi látogatása alatt itt volt elszállásolva egy kisebb hadsereggel együtt amit a testőrség alkotott.
Az öreg már legalább 20 éve nyugállományban volt.De nem nagyon beszélt még a fiának sem.Kitudja mit irattak alá vele.
Engedélyt lehet szerezni a bejutáshoz de nagyon magas szintről.Mi megpróbáltuk 1évvel ezelőtt. Úgy hogy még a Nemzetbiztonsági Hivatalnál is találtunk ismerőst.De mégis kevés volt........Abba maradt. Van egy barátunk Tolcsván és vele is sokat szoktam beszélni erről a témáról. Elmondása szerint. Az építkezés során több tolcsvai is dolgozott a területen,de sosem beszéltek arról hogy mit csinálnak valójában.Vannak helyi mendemondák.De nem mind hiteles.Akik részt vettek az építkezésben azötvenes években azoknak a nagyrésze már nem is él.
egyszer talán megnyitják a polgárok előtt és akkor megnézzük.
Nagygyából ennyit tudok,remélem néhány ember kiváncsiságát kielégítettem.
AmbulanceZoli Creative Commons License 2010.03.12 0 0 8952
Köszönöm akkor majd kidumálom, akarom mondani bedumálom magamat! Egyébként mi lehet annak az oka, hogy szűkebb környezetembem NY Magyarországon még őrzik az Rt. objektumokat (Bezenye, Molnaszecsőd, Fertőszentmiklós). Voltam bennt Pregensen...hát sokminden nincs már amit őrizni kell és sztem ez csak felkelti a rosszándékúak figyelmét, hogy valamit innen még lehetne lopni!!
Előzmény: monfondir (8951)
monfondir Creative Commons License 2010.03.12 0 0 8951
Ha jól tudom van őrzés, de ha jól emlékszem engedékenyebbek (valaki már volt bent közülünk emlékeim szerint)...
Előzmény: AmbulanceZoli (8950)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2010.03.12 0 0 8950
Köszönöm a segítséget...akkor ennek megyek neki! Őrzik vajon valamiféle sekurittyok (kollégámat idézve....) vagy szabad a vásár?
Előzmény: monfondir (8943)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.11 0 0 8949
Új képek egy régi témáról:
http://bunker-doku.de
safranek50 Creative Commons License 2010.03.11 0 0 8947
Sz.v.sz: bizonnyal nem, mert civil -amíg ott voltam - max. a vele szemben lévő "villába" tehette be a lábát, természetesen a polgáriakat leszámítva.
Előzmény: bodrostomi (8932)
safranek50 Creative Commons License 2010.03.11 0 0 8946
Ott az 1-es "Medve", adóház volt
Előzmény: monfondir (8926)
zsolti1979 Creative Commons License 2010.03.11 0 0 8945
Hali!

HA van kérdésed írj.....Ha tudok segítek..elég sokmindent ismerek miskolc környékén és a bükkben..gyerekkorom óta túrázó vagyok,sok helyen megfordultam.MIskolcon legalább 150 óvóhely létezik a mai napig.
Előzmény: nagypolc (8940)
zsolti1979 Creative Commons License 2010.03.11 0 0 8944
NAGYPOLC!

ezek a fotók hol készültek??nem a Sziklában az tuti......Van róla több infód??? És hol lehet bejutni?
monfondir Creative Commons License 2010.03.11 0 0 8943
Ez bizony!
Előzmény: AmbulanceZoli (8942)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2010.03.11 0 0 8942

Sziasztok!!

 

Segítsetek nekem légyszi!! Ez a Molnaszecsődi "égbolt fürkésző" ojjektum? :-))

Mert hamarosan arra járok és sok időm nem lesz keresgélni, de ha célirányosan megyek a tutira akkor lesz időm fényképezni is( már persze ha a nyári hó engedi....)!!

Köszi a segítséget AmbulanceZoli

nagypolc Creative Commons License 2010.03.11 0 0 8941
nagypolc Creative Commons License 2010.03.11 0 0 8940
Sziasztok! Miskolcal kapcsolatban engem is érdekelnének ezek a földalatti lehetöségek,,főleg azok amiket zsolti1979 ir. Alyukói alagút viszont persze létezik ,az első 300 méter pv óvóhekynek van volt berendezve. Viszont ez a Lillafüred szikla Óriás legenda ugylátom...de tényleg érdekes dolog egyszer megnézném úgy tényleg magyarán mondva töviröl hegyire.Na mind1 ha valamit segíthetek vagy ti is tudtok miskolcal kapcsolatban ,örülnék neki,. 
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.11 0 0 8939
Ez a ketyere nem igazán repült hanem a párnahatást kihasználva közvetlenül a víz felett siklott.Ezek az oroszok mit ki nem találtak...?
A-Ascona Creative Commons License 2010.03.11 0 0 8938
A you tube-on Ekranoplan címszó alatt jópár film van ezekről a monstrumokról. Félelmetes darabok voltak. Állítólag a partvidékek közötti gyors (400 km) katonai szállításokra tervezték őket.
M62 265 Creative Commons License 2010.03.10 0 0 8937
Előzmény: gyula 68 (8936)
gyula 68 Creative Commons License 2010.03.10 0 0 8936
Kíváncsi lennék mennyit repülhetett ha egyáltalán repült? De azért látványnak nem rossz,kár lenne szét bontani!!!
Előzmény: Snipper (8935)
Snipper Creative Commons License 2010.03.10 0 0 8935
Elhagyott vasdarab Itt
bodrostomi Creative Commons License 2010.03.10 0 0 8934

Ez alatt a reptérre és a mellette lévő (nem a szentistváni) laktanyára gondoltam. A laktanyát '95-'96 körül még katonák őrizték, nem tudtunk úgy bóklászni ott, hogy ne akadjunk össze velük (utána meg a rendőrökkel) :-). Aztán a laktanyát (valószínűleg) eladták bontásra, az iparvágányt is felszedték. Ma már szinte semmi sem látszik az utakon kívül az egykori épületekből.

A reptér melletti erdőt is eltüntették hirtelen (most arra az erdősávra hivatkoztak legutoljára, ami akadályozza a fejlesztést - kamu az egész), meg a felszállópályához tartozó fényeket, kábeleket. Pár romon és a betonon kívül ott sem maradt semmi. 15 év alatt lenullázták az egészet azzal hogy nem volt gazdája a területnek. :-(

Előzmény: monfondir (8933)
monfondir Creative Commons License 2010.03.10 0 0 8933
Klementina? Kicsit bővebben?
Előzmény: bodrostomi (8931)
bodrostomi Creative Commons License 2010.03.10 0 0 8932

Biztos hogy nem a Szikla valamelyik része volt az?

Előzmény: zsolti1979 (8920)
bodrostomi Creative Commons License 2010.03.10 0 0 8931
A kilencvenes évek elejétől kb. 98-ig mentek le az ingatlancserék/átadások. Klementina katonai őrzése is olyan '96 környékén fejeződött be.
Előzmény: monfondir (8929)
bodrostomi Creative Commons License 2010.03.10 0 0 8930

Annak egy részét tömedékelték, valahol olvastam róla. Ha minden igaz, a Lyukószén kft. területén belül még látszik/megvan a lyukói vége az alagútnak.

 

Bábonyból kiindulva nem lehetséges valami alagút?

Előzmény: Törölt nick (8927)
monfondir Creative Commons License 2010.03.10 0 0 8929
1992-ben még láttam előtte híradós GAZ-t. 1996-7 táján még nem volt semmi ("vigyázat kutyás őrzés" volt kint a kapun. Akkor ezek szerint révbe ért... Köszönet infóért.
Előzmény: Törölt nick (8928)
monfondir Creative Commons License 2010.03.10 0 0 8926
Jogos. Szentlélekkel kevertem...
Előzmény: Törölt nick (8925)
zsolti1979 Creative Commons License 2010.03.10 0 0 8924
Nem jól gondoljátok.
Én jártam a Sziklában,már két alkalommal is.
Az barlangokkal össszeköttetésben van.A szálló melett ha lefelé sétálsz a függőkert flé jobb oldalt van egy lezárt vasajtó,onnan be lehetett jutni abba az alagútba ami a szálló egykori kazánházából indul és a sziklába ér véget(menekülő folyosó)részben természetes részben mesterséges. Amikor a szálló fűtési rendszerének korszerüsítése volt,fűtésszerelő ként dolgoztam ott. Több alaklommal dolgoztunk az alagútban.
Néhány hámori öreg tud róla beszélni. Mert a háboru alatt ott bújkáltak.
A szikla nagyrésze természetes barlangrendszer és hatalmas labiritus,nem véletlenül van lefalazva. Állítólag több kijárat is van.Azt is mondták hogy a tó szintje alatt is van egy ami járművek bejutására szolgát volna.Az út alatt a zsilip 7méterrel tudja csökkenteni a tó szintjét. A vízügyi igazgatóságon kéne utána járni.Többet én sem tok.

Amelyik bunkert én keresem az nem a szikla közelében van és összefüggésben sincs vele.Ha valaki tud infót szivesen fogadom.
safranek50 Creative Commons License 2010.03.10 0 0 8923
Ha jó a memóriám, az Anna barlangról lehet szó, ami Lillafüreden a Szertár és a Zalka közt félúton van, (volt). Akkor (69-70) ben azt hallottuk, ez lenne az.
Szentkereszten jó tudomásom szerint nem volt csak TH, viszont jó páleszük volt.
Előzmény: zsolti1979 (8920)
hadsz Creative Commons License 2010.03.10 -1 0 8922

Úgy másfél éve voltunk lenn,képek itt:

http://cid-3d4536ec98de30c8.skydrive.live.com/browse.aspx/Budapest%5EJF4%20objektum%5EJR%c3%a1kosi%20bunker

Tavaly a főbejáratot rejtő betonhengert lebontották,az épületet pedig átépítik/átépítették.

 

 

Előzmény: V8 traktor (8919)
monfondir Creative Commons License 2010.03.10 0 0 8921
Bükkszentkereszten van még valami?
Előzmény: zsolti1979 (8920)
zsolti1979 Creative Commons License 2010.03.10 0 0 8920

Sziasztok!
A Bükkben keresek egy bunkert.
Már Legalább 4-5 éve volt a tv2 műsorán, azt mondták hogy háboru esetén az aranykészletet oda menekitették volna.Egy elég komoly bunkert mutattak. De nem a Szikláról volt szó.Felismertem volna mert ott már jártam,több alkalommal is. Hallottam olyat is hogy Perecesen van ,de konkrét infó nincs. Már végigjártuk az összes települést a környéken.Tardonát,Dédest,Parasznyát,Bábonyt,Büükszentet,Hámort stb.legalább150-200 idősebb emberrel beszéltünk.Az az érdekes hogy akárkivel beszéltünk majdnem mindenki halott róla de konkrét helyet nem tudnak.Egy öreg volt aki szintén perecesről beszélt.Azt mondta hogy a teljes vezérkarnak több hónapi ellátására alkalmas.HOgy mi igaz ...nem tudom.Kb 3-4 éve keressük.Mostmár meg kéne találni.
Anno Erdőbényei bunkerről is ezt mondták(nem létezik)stb.
Aztán mégis.....De erről itt nem írok.Szóval jó lenne bármilyen infó,már annyi időt beletettünk.Tudom hogy nem állunk messze a céltól,és itt van az orrunk előtt. Jó lenne ha valaki segítene...Vagy közösen megkeresni...
V8 traktor Creative Commons License 2010.03.10 0 0 8919

Igaz már nem titkos és nem katonai objektum de szerintem még belefér!

Tud valaki valami információt/a neten már megjelenteken kvül/ 

a Budapesti F4-es "Rákosi bunkerról"??..

Törölt nick Creative Commons License 2010.03.10 0 0 8918
Ebben az országban él egy "népréteg" aki mindenben a fémhulladékot látja.Akár lopták akár úgy-ahogy legálisan jutottak hozzá azonnal mindent összetörnek,szétégetnek aztán mehet hulladékba függetlenül attól,hogy ép állapotban esetleg nagyságrendekkel többet ért volna.Iszonyú belegondolni,milyen mennyiségü katonai anyag lett szétrombolva.Persze,nem csak katonai anyag.Itt feltörtek egy pincét és elvittek egy nagyon komoly hangfal készletet.A faanyagot elégették,a vasat,alut,rezet kb. 1000Ft-ért eladták.Amúgy a berendezés kb.500e Ft-ot ért.
Persze,ez egy nagyon gazdag ország.Hozzánk képest Svájc a harmadik világ.
Volt tüzér Creative Commons License 2010.03.09 0 0 8917
Keress rá a neten a

ГМИ-2Б szócikkre, és ha sikered van, akkor megtalálod azt az orosz weboldalt, ahol különféle speciális elektroncsövek ismertetője van. Itt az egyes csöveknél ott van az egyes lábak kiosztása. Na most a hét láb közül kikeresed azt a kettőt, amelyik a fűtést szolgálja ki. Csinálsz hozzá egy combos 26 V-os tápegységet, rákapcsolod és gyönyörködsz. Arra készülj el, hogy keményen meg fogja pörgetni a villanyórádat. TV nézés mellé hangulatvilágításnak csak szükség szerint alkalmas. Ellenkező esetben leeszi rólad a gatyádat. Ha megtalálod a környéken Qqberci olvtársat, ő gyakorlati élményekről is be tud számolni.

Előzmény: rellé (8912)
schlumberger Creative Commons License 2010.03.09 0 0 8916
monfondir Creative Commons License 2010.03.09 0 0 8915
Érdekesnek tűnik, otthon átolvasom! Köszönet érte!
Előzmény: HG4I (8914)
HG4I Creative Commons License 2010.03.09 0 0 8914

Kicsit hosszú, de részletes válasz:
http://www.kfh.hu/publikaciok/2007-emlekszam.pdf

 

valamint:

http://hadmer1.5mp.eu/web.php?a=hadmer1&o=XWIcvVDhIj

 

Ez utóbbi kissé részrehajló, kritikusan olcasandó, de több momentuma forrás-értékű.

 

üdv.

 

 

 

Előzmény: monfondir (8913)
monfondir Creative Commons License 2010.03.08 0 0 8913
A RÁF használta szerintem azt a fedezéket ahol a "kút" van. Viszont jó volna tudni pontosan mi volt még fent és mikor "élt" Bocska... Régebben valaki P-35-öt és PRV-13-t írt de ennyi az összes...
Előzmény: A-Ascona (8899)
rellé Creative Commons License 2010.03.08 0 0 8912
Szerbusz hogy lehet megcsinálni hogy világítson,vagy egyszerű műszerészre rábízhatom.
Előzmény: V8 traktor (8906)
V8 traktor Creative Commons License 2010.03.08 0 0 8911
Osztály?? már nálunk ütegről beszéltünk, a technika "menetkészen"
volt csak a 4. üteg volt telepítve a régi tüzelőállásba ezen gyakoroltunk stb.
Előzmény: Volt tüzér (8909)
V8 traktor Creative Commons License 2010.03.08 0 0 8910
Üdvözlöm!
Már megírtam, mikor megszünt a 11/2 lérak zászlóalj. 2001-ben.
tudom hogy ön szakmabeli ,olvastam a légv. rakéták Mo.-on fórumot
"régi motoros".Mezőfalvára az"utolsót"........
Előzmény: Volt tüzér (8909)
Volt tüzér Creative Commons License 2010.03.08 0 0 8909
Hol adtál te le PV kabint és mikor? Nem vizsgáztatás, csak végre egy szakmabeli. Végre lesz valaki, aki egyetért velem, hogy az osztálynál a legszebb volt a PV.
Előzmény: V8 traktor (8908)
V8 traktor Creative Commons License 2010.03.08 0 0 8908
Igen ez az dísznek van.
Amikor leadtam a PV kabint ez oridzsi csomagolásban pluszban volt,
és emlékbe hazavittem.
Előzmény: Volt tüzér (8907)
Volt tüzér Creative Commons License 2010.03.08 0 0 8907
Ha egyre gondolunk, tudtad, hogy annak aranyozva vannak az elektródái?
Előzmény: V8 traktor (8906)
V8 traktor Creative Commons License 2010.03.08 0 0 8906

Nekem is van egy "uborkásüveg", emlék.Szépen világít,

dísznek ki van rakva a polcomon.

Előzmény: Volt tüzér (8905)
Volt tüzér Creative Commons License 2010.03.06 0 0 8905

Nálam Ehhez hasonló dolog történt a kb. Zsiguli értékű elektroncsővel. De mi szerencsére el tudtuk kapni. Utána elmagyaráztam az orosznak, hogy nálunk csereköteles a dolog, erre csak nézett rám hülyén. Mindenesetre kicsivel később hozott néhány darab nagy uborkásüveget. Nem győztem őket dugdusni, mindenesetre kettő még mindig megvan belőlük.

Az orosz egyébként nemcsak itt dobálta ki a kacatot, hanem otthon is.

Előzmény: manhattani (8904)
manhattani Creative Commons License 2010.03.06 0 0 8904
>azokat a nagy értékű adócsöveket összetörni a színesfém anódért...

Még a hetvenes években felhoztak Budaörsre egy légvédelmi rádiótechnikai ládát a bodegás teherautóban, mert nem működött, és ott volt a javítóbázis. Jött egy orosz katona, megnézte a masinát, kivett belőle egy nagy csövet, betett helyette egy jót, a rosszat kidobta az ablakon és el akart menni. A magyarok mentek a cső után, mert ugye HTK, BTK, HTBTK meg minden...
Az orosz nézte őket, aztán hozott a gimnasztyorkája kötőjében vagy huszat és elébük borította.

Náluk, mivel megszállt területen voltak, nem volt leltár csak rovancs, ami hiányzott, pótolták. Ezért árult falun sok orosz katona takarót meg géppisztolyt pálinkáért.

A fenti laktanya mostanában nem kihalt :-)
Előzmény: schlumberger (8902)
A-Ascona Creative Commons License 2010.03.06 0 0 8903
Annak idején ezek az objektumok mind munkahelyek voltak, egyeseknek szép emlékek, másoknak 3-2-1.5-év vagy 9 hónap "szopás", ráadásul BM-es meg HM-es tulajdonú /működtetésű intézmények, amit ugye utálni kell. És hát gondolom amikor megszűntek, akkor rombolni, meg diadalmámorban pusztítani kellett, vagy csendben hallgatva, nemtörődve hagyni az enyészetnek őket. Most már az emlékek megszépültek, már nem köpködnek ha pl. a "Katyusát" éneklik, mert bulinak számít. (Mert sokan a kommunizmussal kapcsolták össze a honvédséget, stb-t.)
Csak hát már nem maradt mit megőrizni....
schlumberger Creative Commons License 2010.03.06 0 0 8902
Minden szavad igaz, az embernek még most is összeszorul a szíve: azokat a nagy értékű adócsöveket összetörni a színesfém anódért... Barbárok. A tekercs se rezgőkör volt már, hanem félkiló vörösréz. Ne is beszéljünk róla. Miért nem lehetett abból múzeumot csinálni, a környékben közel-távol nem volt akkora rádiós objektum...
Volt tüzér szavai jutnak eszembe az övéiről; ebből a szempontból látod mindegy, BM vagy HM volt a gazda :-(
Előzmény: Törölt nick (8900)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.06 0 0 8901
OFF: T. sch kimaradt egy h betü a tecnikából, bocs. Meg egy vessző....
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.06 0 0 8900
Sziasztok! Csévharaszt antenna bázis: Soha nem volt MN objektum, sorállományú HÖR csak őrizte, BM alárendeltségben. Sok-sok nagyteljesítményű adó, a RH sávban, a hozzávaló antennákkal, távvezérelve, Bp központtal. A tecnika feljődésével létjogusáltsága megszünt, az ott dolgozókat elküldték, nyugdíjazták.Széthordták, kidobták, mint más hasonló esetben.(mármint a technikát, de az embereket is...) ... nem tudom, hogy mennyire publikus ennyi év után, de biztos van akinek több infója van. Engem megkértek, hogy ne hivatkozzak senkire.Az ott (volt)dolgozók kérését tiszteletben tartva, üdv a fórumnak.
A-Ascona Creative Commons License 2010.03.05 0 0 8899
Köszi a pontosítást. Én csak annyit tudok róluk, amennyi rám ragadt, mialatt felnőttem mellettük, illetve sok "katonagyermek" volt osztálytársam anno, és hallottam pár történetet édesapjuktól. Gondolom erősen cenzúrázva. Később a bevonult barátoktól, akik ott szolgáltak valamelyikben. Korabeli fényképeid nincsenek a laktanyákról?
Előzmény: ZUpityu (8898)
ZUpityu Creative Commons License 2010.03.05 0 0 8898

Üdv!

 

Nagykanizsára vonatkozóan némi pontosítás:

- Thury (korábban Dózsa) laktanya - MH4730 14. GL.DD.

- Gábor laktanya - MH7231 18. Lgv. Tü. E., MH7783 94. tábori sütöde, MH2442 Eü.Z., 304. területvédelmi ezred

- Kossuth laktanya - MH5808 27. Pct.Tü.O., MH5612 13. HK.F.Z.

- Petőfi laktanya (ma a legendás "Citromsziget") - 108. Tábori Gyógyszerraktár

 

A bajcsai reptéren egészségügyi osztagok anyagait tárolták. Mellette közvetlenül RÁF aeg. települt, később a bocskai objektumba is ők költöztek.

 

Előzmény: A-Ascona (8877)
A-Ascona Creative Commons License 2010.03.03 0 0 8897

Az előbbi Bocskán készült fotókon van egy fedezék, vagy hasonló épületrész, ami egy süllyesztett "lyukat" tartalmaz. Valaki meg tudná mondani, mit rejtett ez annakidején?

(A mélysége kb 2,5 - 3 méter.)

MrBangyal Creative Commons License 2010.03.03 0 0 8896
Köszi a linket, megvannak. Ahogy gondoltam , van néhány bunker ami nincs rajta.
A-Ascona Creative Commons License 2010.03.03 0 0 8895

Néhány elég rossz minőségű kép Bocskáról:

 

A-Ascona Creative Commons License 2010.03.03 0 0 8894
Valamikor régebben kérdéseimre Hpasp írta, hogy 1999-ben már nem volt hadrendben Sormás. Mert 1998-ban szűnt meg. (ugye Bocska Sormáshoz tartozott)Bocska meddig volt?.... Megkérdem a kollégámat, de ez is csak hozzávetőleges adat lesz. Talán a "Radarok a végeken" c. kiadványból több kiderülne.
Előzmény: monfondir (8889)
Volt tüzér Creative Commons License 2010.03.03 0 0 8893

Erre gondoltam. Kösz.

Na itt vannak különféle érdekes beton dolgok.

Előzmény: M62 265 (8892)
M62 265 Creative Commons License 2010.03.03 0 0 8892
Előzmény: Volt tüzér (8891)
Volt tüzér Creative Commons License 2010.03.03 0 0 8891

"Van ezekeről valamiféle statisztika, hogy pontosan hol találhatóak?"

Van. Nekem nemrég volt itt egy weboldal, amin szinte a teljes magyarországi erődrendszer megkereshető. Sajnos eltűnt, így vagy elhiszed, amit írok, vagy nem. Bizonyítani sajnos nem tudom.

Bár a gugli általában szokott segíteni.

Előzmény: MrBangyal (8890)
MrBangyal Creative Commons License 2010.03.03 0 0 8890
Sziasztok,
Nem jártam még ezen az oldalon, és nem is értek a bunkerekhez,
de kb 40 éve nagyfaterom vett egy egy telket, Nagyegyházán,
szép kilátással a hegyekre. Aminek tetején ugye az a bizonyos bicskei bunkerek vannak. Nos gondoltam utána nézek a történetének, hátha írnak róla valamit, igy találtam meg Charlie21 cikkét. Gratula hozzá, érdekes volt. Annak idején, faterom megpróbált körbe nézni mi lehet ott, felmászott a hegy oldalán, de szó szerint lekergették a katonák. Az oroszok kivonulása után , ismét elnézett arra, akkor már engem is elvitt, akkor olyan 10 éves lehettem, sokra már nem emlékszem,
de voltunk fent a toronyban, akkor még nem volt lezárva, és sok olyan ,általam ismeretlen szerkezet volt arra (rakéta kilővő??), ami valószinűleg rövidúton a környékbeli vaskereskedőkhöz került. Szóval pillanatok alatt szétkapkodtak mindent, a helyi brazilok vittek mindent ami mozdíható, majd azt is ,ami nem. Mikor utoljára voltam ott, éppen a földben lévő kábelek voltak soron.
Ennek már vagy 15 éve, de a cikk útán megjött a kedvem, hogy megint körbe nézzek arra.

A másik ,hogy sok helyen láttam Pesten ilyen beton géppuska fészkeket.
A hozzáértők biztos tudják mire gondolok.
Van ezekeről valamiféle statisztika, hogy pontosan hol találhatóak?
Csak mert ha igen, én is tudnék egyet kettőt mondani, láttam olyanokat amik zárt intézmény területén vannak, hátha ezek nem annyira ismertek.
monfondir Creative Commons License 2010.03.03 0 0 8889
Olyan 2 éve bejártam Bocskát. A reléfedezékeket is lejjebb az út mellett. Amikor én voltam katona akkor már nem igen beszéltek a sormási társaink Bocskáról. Nem lehet, hogy előbb szűnt meg mint írtad???
Előzmény: A-Ascona (8888)
A-Ascona Creative Commons License 2010.03.03 0 0 8888
Na, végre sikerült.
A felső kép a reptér és környéke.
A második a bocskai "állomásra" vezető út (ami majdnem végig bitumenes, majd fehér murvás)
A harmadik (délebbre eső) a szakaszfedezékekről.
Van pár nem túl jó minőségű fotóm róluk, majd felteszem őket.
Előzmény: A-Ascona (8887)
A-Ascona Creative Commons License 2010.03.03 0 0 8887


Előzmény: A-Ascona (8886)
A-Ascona Creative Commons License 2010.03.03 0 0 8886
A második az, Kiskanizsa és Bajcsa között.
A sárgával bekarikázott részből a felső épületek a beton placcal bejárhatók, itt ma repülőklub működik, a pirossal bekerítettet őrzik. Itt megvannak az őrtornyok is még.
A kék karikás helyek a dombok. Én erre a kettő helyre emlékszem biztosan. A kilencvenes évek elején még megvoltak.

Bocskáról nekem is csak történeteim vannak. Gyerekként tudtuk, hogy mi van ott, de addíg sosem túráztunk el. Egy munkatársam Sormáson volt lokátoros, ő azt mondta, egyszer-kétszer jártak Bocskán csupán, amikor kezelőket vittek ki, meg kaját. (olyan 1994-95 körül lehetett.)
1998 körül szerelték le állítólag. Mára sok mindent leromboltak, a tápvezeték villanyoszlopait is levagdosták a gyűjtögetők... A szakaszfedezékek szépen megvannak.

http://imgfrm.index.hu/imgfrm/6/2/2/0/THM_0007256220.jpg

http://imgfrm.index.hu/imgfrm/6/2/4/7/THM_0007256247.jpg



http://imgfrm.index.hu/imgfrm/6/2/5/2/THM_0007256252.jpg
charlie21 Creative Commons License 2010.03.03 0 0 8885

Annyit kimazsoláztam a HPASP álltal  belinkelt felszámoló cégről hogy hulladék feldolgozással ,lerakással is foglalkozik.

Talán éppen itt is.Már több éve felszámolták ,szerintem ez már valami odaszállitott szemét.

HG41 ! Esetleg megosztanád ismereteid???

Előzmény: Dolmány (8879)
HG4I Creative Commons License 2010.03.03 0 0 8884
Volt más funkciója is.
Rádióiránymérő állomás (hadászati), valamint hadműveleti rádiótechnikai felderítő erők (ezek voltak a műszerdombokon, elláttak Avianoig).
Előzmény: A-Ascona (8881)
monfondir Creative Commons License 2010.03.03 0 0 8883
Melyik volt?




Gondolom a második de az elsőn is elég kifutópályaszerű a falu és az erdő sáv közötti rész... Viszont a másodikon nem látok semmi nyomot... :( Mikor volt ez? Bocskáról tudtam (szépek a romjai még most is), de ott sincs infóm mikor lett "kihalt".
Előzmény: A-Ascona (8881)
504LACI Creative Commons License 2010.03.02 0 0 8882
Úgy látszik nem csak laktanyák vannak elhagyatva...

http://kitekinto.hu/nonpolitik/2010/02/28/dobbenet_szaz_elhagyatott_tankot_talaltak&s=hs
A-Ascona Creative Commons License 2010.03.02 0 0 8881

Nagykanizsától délnyugati irányban fekszik Bajcsa. Kanizsa és Bajcsa között terül el egy füves repülőtér, amit nyugatról egy katonai "raktárbázis" határolt, ahol M-zárolt cuccokat tároltak anno. (teherautók, uazok, harckocsik, lőszerek stb...) A reptér keleti oldalán lévő dombokon voltak a lokátorok, hogy ennek speciális oka volt-e nem tudom. Tulajdonképpen a környék tele volt lokátorokkal, gondolom a pár kilométerre lévő Jugoszláv határ és Sormás közelsége miatt. Vagy tán mert a Kossuth laktanya lérakos volt...

 

Előzmény: monfondir (8880)
monfondir Creative Commons License 2010.03.02 0 0 8880
Tudom (testvér századunk volt Sormás), csak arra céloztam, hogy a lista némileg pontatlan :) Viszont ez bajcsai dolog nekem új... Mit lehet még tudni erről?
Előzmény: A-Ascona (8878)
Dolmány Creative Commons License 2010.03.02 0 0 8879

Sok a szemétkupac az épületek és utak körül, de túl rendezett, ha illegális szemétlerakás lenne, akkor nem ilyen "szabályosan" az utat szabadon hagyva raknák le, hanem oda ahová éppen lehet és tünés el onnann...

Szerintem a műholdkép készültekor, éppen kibelezésen eset át a terület, láttunk már hasonló képeket, Érden pl. el is égettek sokmindent, az értéktelen dolgokat...

Előzmény: charlie21 (8865)
A-Ascona Creative Commons License 2010.03.02 0 0 8878

1955-ben  Taszáron létrejött a 45. Önálló Rádiótechnikai Jelző Ezred, ez asszem később Veszprémbe költözött. 1978-ban hozták létre az 54. Rádiótechnikai Ezred részeként a 2. Rádiótechnikai Zászlóaljat, ez 1998-ban megszűnt. A sormási rádiótechnikai század a taszári rádiótechnikai zászlóaljhoz tartozott. Lokátorai többek között Nagykanizsa, bajcsai repülőtér, Sormás, Bocska környékén voltak.

 

Előzmény: monfondir (8876)
A-Ascona Creative Commons License 2010.03.02 0 0 8877

HG 41

 

A 2003-as listában több (nem végzetes) elírásból néhány:

- lévén Kanizsai majd Zalaegerszegi illetőségű vagyok -

 

"Zalaegerszeg, Göcseji út 7. (MN Petőfi Sándor laktanya)
Zalaegerszeg, Platán sor 38. (MN laktanya)
Zalaegerszeg (ex szovjet rt. Állomás, ltp.,ma a PSZF kollégiuma és oktatási épületei)
Zalaegerszeg - Andráshida, Zalaegerszeg, Göcseji út 7. (MN Petőfi Sándor laktanya) "


Szóval az exszovjet rt. Állomás az Andráshidán a repülőtéren volt. Ami ma a PSzF kollégiuma, az a volt Petőfi laktanya, ami a Gasparich úton volt-van.

A Göcseji úton, ami onnan kb másfél kilométer nincs semmi ex, semmi laktanya.

( Nem volt róla szó, de állítólag a Petőfi Sándor laktanyában szovjetek is voltak. Valójában ("fizikailag" a szovjetek kint voltak az rt. állomás melletti kis laktanyában...)

 

Nagykanizsán 2003-ban már nem volt laktanya. Amikor volt, akkor négy is volt:

-Határőr laktanya

-Dózsa György / Thury György laktanya (harckocsizók)

-Kossuth Lajos laktanya (lérak)

-Gábor Áron laktanya (gépk. lövészek)

 

Ha ez hivatalos dokumentumból származik, akkor már értem az országunkat érintő gazdasági válság helyi okait...

:)

Előzmény: HG4I (8866)
monfondir Creative Commons License 2010.03.02 0 0 8876
Baja és Sormás nem hiszem, hogy rádióállomás :) (volt)
Előzmény: Hpasp (8872)
charlie21 Creative Commons License 2010.03.02 0 0 8875

Köszi!!

Azthiszem egy személyes megnézés sokat fog segíteni.Láttam már néhány antennás helyet de ez azért kicsit nagyobb bármelyiknél.

Talán majd HG41 kollega segit hogy megértsem mi is ez.Persze csak ha nem titok :-)

Kicsit emlékeztet a hely orosz távolfelderitő objektumra.Gondolom talán volt valami védettebb HÁP ja is .Aztán boccs ha elkapott kicsit a fogaskerék,és kicsit túl gondolotam a helyet.

Előzmény: Hpasp (8872)
Hpasp Creative Commons License 2010.03.02 0 0 8874
ehhh...

google...

csévharaszt antennabázis
Előzmény: Hpasp (8873)
Hpasp Creative Commons License 2010.03.02 0 0 8873
<a href="http://www.mhk.hu/kozbesz/index.php?menuindex=100&pageindex=0200&Ev=2006&Szam=32" target="_blank">Kincstári Vagyoni Igazgatóság tájékoztatója a szerződés teljesítéséről (Csévharaszt, antennabázis bontása – K. É. – 1513/2006) 11319. oldal</a>

Antennabázis bontása HU 2212 Csévharaszt
Előzmény: charlie21 (8870)
Hpasp Creative Commons License 2010.03.02 0 0 8872
Szabadulna budai villáitól az állam – A Kincstári Vagyoni Igazgatóság közzétette a 2007-ben eladásra szánt állami ingatlanok listáját. A korábbi laktanya-privatizációs bevételek alapján jó üzletnek tűnik a lepusztult honvédségi objektumok eladása. A legnagyobb „falat” a 86 hektáros sárbogárdi laktanya és 24 hektáros harcálláspont. Vevőre vár az ercsi, a kiskőrösi és két szolnoki laktanya; a bajai híradóobjektum, a II. kerületi volt híradóközpont, egy Labanc utcai bázis, lényegében ugyanolyan jó helyen, mint a Lipótmező a Hűvösvölgyben, a csévharaszti antennabázis, a sormási rádióállomás, a tapolcai nőtlenszálló és helyőrségi klub. (Népszabadság 4.o., Magyar Nemzet 13.o. Folytatódik az ingatlanok eladása)
Előzmény: charlie21 (8870)
Volt tüzér Creative Commons License 2010.03.02 0 0 8871

Ekkor még működött Juta, Medina, Kup, Városföld, Debrecen; már működött Békéscsaba - Fürjes, Bánkut.

Azóta némi változás van.

Előzmény: monfondir (8868)
charlie21 Creative Commons License 2010.03.02 0 0 8870

jó jó ,de mi ez csévharaszt alatt???

Nagyon klassz a mühold képen! Tőbbszintes épületek sokan dolgozhattak ott.Egy komplett bázis.

Hpasp Creative Commons License 2010.03.02 0 0 8869
1989,

54. Honi Rádiótechnikai Dandár
1. Honi Rádiótechnikai Zászlóalj, Pápa
Helyi Század
54/5. Honi Rádiótechnikai Század, Molnaszecsőd
54/6. Honi Rádiótechnikai Század, Fertőszentmiklós
54/10. Honi Rádiótechnikai Század, Bezenye
2. Honi Rádiótechnikai Zászlóalj, Taszár
54/1. Honi Rádiótechnikai Század, Juta
54/2. Honi Rádiótechnikai Század, Homokszentgyörgy
54/4. Honi Rádiótechnikai Század, Sormás
54/9. Honi Rádiótechnikai Század, Egerág
3. Honi Rádiótechnikai Zászlóalj, Budaörs
Helyi Század
54/8. Honi Rádiótechnikai Század, Velence
54/11. Honi Rádiótechnikai Század, Tata
54/12. Honi Rádiótechnikai Század, Boldog
4. Honi Rádiótechnikai Zászlóalj, Sárbogárd
Helyi Század
54/3. Honi Rádiótechnikai Század, Pusztaszemes
54/20. Honi Rádiótechnikai Század, Kiskőrös
54/21. Honi Rádiótechnikai Század, Medina
5. Honi Rádiótechnikai Zászlóalj, Kecskemét
54/13. Honi Rádiótechnikai Század, Városföld
54/14. Honi Rádiótechnikai Század, Baja
54/15. Honi Rádiótechnikai Század, Újszentiván
54/16. Honi Rádiótechnikai Század, Békéscsaba
6. Honi Rádiótechnikai Zászlóalj, Miskolc
54/17. Honi Rádiótechnikai Század, Mezőcsát
54/18. Honi Rádiótechnikai Század, Szolnok
54/19. Honi Rádiótechnikai Század, Debrecen
Előzmény: monfondir (8868)
monfondir Creative Commons License 2010.03.02 0 0 8868
Ez a sok "aktív" légtér ellenőrző bázis nekem kicsit gyanús, vagy akkor még ennyi volt??? Kicsit kétlem...
Előzmény: HG4I (8866)
charlie21 Creative Commons License 2010.03.02 0 0 8867

gondolom az ex MN objektumok,Rádiós Bázis??

 

Ha az akkor nem kicsi.Tudom otthon vagy ebbenn a témában ,bővebben egy kicsit.Vagy még aktiv?

Rengeteg szemét kupac határolja,nem hiszem hogy müködik.Érdekes hogy eddig nem merült fel.

Előzmény: HG4I (8866)
HG4I Creative Commons License 2010.03.02 0 0 8866
Ebben a listában megtalálod:

Kezdésnek álljon itt egy lista 2003,-ból:
  
Abasár (ex MH 80 gl.dd. ek.tö.)
Adyliget (aktív HÖR-laktanya)
Ádánd, külterület (ex MN telephely, ex MH üzemanyag telep)
Al-Hillah, Irak (aktív MH Log.Szállító Zalj.)
Alcsútdoboz-Vértesacsa (ex MN laktanya)
Aszód (aktív MH40 Galga vb.e)
Baja (ex MH Dobó laktanya, ex MH108 Mészáros Lázár gl.dd.)
Baja, Gránátos u. 5. (ex MN parancsnoki épületek, ma üres telek)
Baja (lé. Rádiótech)
Bakonysárkány (aktív MH 2.LŐR)
Balassagyarmat (MN vagy HÖR laktanya)
Balatonfüred, Honvéd u. 4., Néphadsereg útja, Kisfalusy-telep (szovjet strand, telek, üdülő)
Berettyóújfalu, 47.sz út mellett, Honvéd u. 9. (ex Esze Tamás laktanya, ma Bessenyei György szakközépiskola)
Békéscsaba (ex MN lé. Rádiótech, ma aktív MH23 légtér ell.szd.)
Bezenye (aktív MH31.légtér.ell.szd.)
Bicske, Csákvári út 13. (ex MN laktanya)
Boldog (ex MN lé. Rádiótech, ma aktív MH11 légtér.ell.szd.)
Börgönd, (ex MN laktanya,HDM reptér, L-raktár, ex MH11/3 lé.rak. techn. Z.)
Budakeszi, Budakeszi út 99-101.. (ex MN laktanya, ma aktív MH TKEI)
Budaörs, (Budakeszi)Gyári út (ex laktanya, ma épülő Magyar-Német katonai temető-park)
Budaörs (postás-laktanya, építő-műszaki)
Budaörs (ex MH Vasvári Pál laktanya lé.rak)
Budapest, II. Pasaréti út 82-84 (ex MH Bp.HadkiegP)
Budapest, II. Szilágyi Erzsébet fasor (aktív MH budapesti HkieG)
Budapest, II. Szilágyi Erzsébet fasor 7-9. (ex MN Térképészeti Intézet, ma aktív MH TEHI)
Budapest, III. Bécsi út 314. (ex szovjet Budai Nagy Antal laktanya, ma GDF és Opus-Via Kft. tulajdona)
Budapest, III. Laktanya u. (Óbudai tengerészlaktanya cs. Kir. Dunaflottila)
Budapest, III. Domoszlói út (szovjet telek)
Budapest, IV. Külső Váci út 1. (MN laktanya)
Budapest, IV. Székesdűlő, Külső Váci út 133? (Dobó István laktanya)
Budapest, IV. Külső Váci út 121. ((kis)Petőfi Sándor Flottilás laktanya+kikötő 2001-ben még MH25 őrizte)
Budapest, V. Balaton u. 7–11. (Honvédelmi Minisztérium)
Budapest, IX. Soroksári út 48-54. (ex MN üzem)
Budapest, IX. Soroksári út 152. (aktív MH Elhelyezési Központ)
Budapest, IX. Üllői út 131-135. (ex MN Zalka Máté Főiskola, ma aktív MH BJKMF)
Budapest, X. Hungária krt. 5-7. (aktív MH ZMNE)
Budapest, X. Hungária krt. 5-7. (ex MH Zrínyi Miklós Katonai Akadémia Őr- és Kiszolgáló Század)
Budapest, X. Salgótarjáni út 18 (aktív HM Beszerzési Hivatal)
Budapest, X. Zách u. (aktív MH1 KLTDD)
Budapest, XI. Budaörsi út 15. (MN laktanya)
Budapest, XI. Budaörsi út 49-51. (aktív MH32 őre. Petőfi Sándor laktanya)
Budapest, XI. Daróczi út 5. (aktív MH Ruházati Ellátó Központ)
Budapest, XI. Kőérberki út 37. (ex MH11 Duna lé.rak.dd. Vasvári Pál laktanya)
Budapest, XI. Kőérberki út (ex MH Kőérberki úti lakótelep)
Budapest, XII. Fodor u. 36. (MN objektum)
Budapest, XII. Hegyhát u. (aktív MH)
Budapest, XII. Hűvösvölgyi út 21-23 (MH "Objektum III.", aktív MH FEH)
Budapest, XII. Kakukk u. 46 (MN objektum)
Budapest, XII. Királyhágó u. (aktív MH Honvéd Tiszti Kórház KK)
Budapest, XII. Tamási Áron u.-Thomán István u. (ex MN tiszti ltp.)
Budapest, XIII. Dózsa György út (aktív MH PMHKiegPK)
Budapest, XIII. Hajdú u. 5/b. (ex MH óvoda)
Budapest, XIII. Róbert Károly krt. (aktív MH Honvéd Kórház KK)
Budapest, XIII. Tüzér u. 62. (ex MH óvoda)
Budapest, XV. Örjárat u. 1. (szovjet kórház)
Budapest, XV. (MN Irinyi János kocsiszín)
Budapest, XVI. (aktív MH PCGTEK)
Budapest, XVI. Marx u. (szovjet Rákóczi Ferenc laktanya, 19/A nővérszálló)
Budapest, XVII. Határhalom u. (szovjet ir. Adó)
Budapest, XVIII. - Vecsés, Ferihegy 1-2. (MN Ferihegyi Kiképzőbázis)
Budapest, XVIII.Városi-erdő / Indián-domb, Tünde u. (aktív MH Eü. Kik. K)
Budapest, XIX. Ferihegy, Gyömrői út D-kapu (ex MN, ma aktív HÖR reptéri laktanya)
Budapest, XXII. Kamaraerdei út (lé.rak laktanya)
Budapest, XXII. Háros-sziget (MH Hárosi laktanya, 2001-ben még felszámolás alatt)
Budapest, (Mátyásföld, ex lokátor-szertár, aktív MH)
Buják (aktív MH Üdületési Bázis és Konferencia-központ)
Cegléd, Liliom u. 23. (ex MN, ex MH, ex civil varroda)
Cegléd, Liliom u. 23-25. (ex MH10 ve.tü.dd./HO.PKság, ma aktív MH3 rk.z., 2002 júniustól bezárt ?)
Cegléd (ex MH szociális foglalkoztató)
Cserépfalu, kultúrház (ex MN HeMO)
Cserépfalu, külterület (ex MN4565 objektum)
Csévharaszt (ex MN objektumok, ex MN rádióbázis)
Csobánka (aktív gyak.tér)
Csongrád, Köröstorok 73-74 (MN laktanya)
Csorna, (ex MN, ma a gyengélkedő és étterem inkubátorház, a többi bontás alatt)
Debrecen, Apafa (szovjet L.raktár)
Debrecen, Csengő u. 4. (ex MN Bácskai v Bocskai laktanya, ma KLTE Gyakorló Gimnázium)
Debrecen, Füredi út 59. (aktív MH5 Bocskai István Gépesített Lövészdandár)
Debrecen - Hajdúhadház, (aktív MH legs. épületek, üza. telep)
Devecser (aktív MH1 Dunántúli ve.ag.ra.)
Dömörkapu (gyak.tér / lőtér)
Dunaföldvár, Andráspuszta (ex MN földterület)
Dunaföldvár, Gabonás-völgy (MN laktanya)
Dunapataj, Szelidi tó üdülőtelep (ex MH üdülő)
Dunaszentbenedek (szovjet rt. Állomás)
Dunaszentmiklós (ex-lé. Rádiótech, 2001-ben még MH őrzés alatt)
Dunavarsány, Taksonyi műút. (szovjet hír.állomás)
Dunaújváros, Adonyi u. (ex szovjet Tolbuchin laktanya, lakóépületek, ma inkubátorház épül a legs. épületek helyén)
Eger, (aktív MH Dobó István laktanya)
Eger, Baktai u. (MN laktanya)
Eger, (Kánitz laktanya)
Egerág (ex MN lé. Rádiótech)
Egerág (ex MN technikai terület)
Erdőbénye, (aktív MH Honvédüdülő)
Ercsi, 6. sz. út mellett (ex MH híradós laktanya)
Ercsi, 6. sz. út mellett (ex MH37 mű.dd. műszaki laktanya)
Ercsi, Mező Imre u. 18. (ex MH óvoda)
Esztergom, Dunapart (flotilla vízi gyak.tér / HÖR kikötő)
Esztergom, Rozmár-telep (ex MN objektum, ma gátőrház)
Etyek, Bot puszta (szovjet Fürst Sándor laktanya, L.raktár, ltp)
Etyek, Bot puszta (szovjet gyaktér)
Felcsút (aktív MH üza bázis)
Felcsút-Bicske (ex MH nőtlen tiszti szálló)
Felsőcsatár (MN laktanya)
Feldebrő, Kossuth u. (ex MN laktanya)
Fertőd, (Fertődi Festetich-kastély, ex szovjet Klapka György laktanya, ltp.)
Fertőszentmiklós, Új telep u. 39-51. (ex MN laktanya)
Fertőszentmiklós (ex MN parancsnoki épület, ma Társadalmi Klub)
Fertőszentmiklós, külterület (ex MN gyak.tér)
Fót-Kőhegy (ex MH légvédelmi objektum)
Fót, külterület (ex MH lérak. tüzelőállás)
Gara (lé.rad)
Gödöllő (aktív MH EATEK)
Gödöllő, Dózsa György út 63. (ex MN parancsnoki épület)
Gödöllő, kültrület (ex MH lérak. tüzelőállás)
Gyömrő (ex MN laktanya)
Gyömrő, külterület (ex MN, ex MHSz, ex Társadalmi Klub)
Gyöngyös, Gábor Áron út (? Táncsics Mihály laktanya)
Győr, (aktív MH Béri Balogh Ádám Honvéd Gimnázium)
Győr, József Attila u. (szovjet lovassági laktanya)
Győr - Szent Vid (ex MH74 feld.Z., ma aktív MH lérak E., Helyőrség Pk. Likócsi laktanya)
Győr, Vöröshadsereg u. (ex szovjet Vadász laktanya, ma Győr Plaza, Megyei Kórház épületei, McDrive)
Győr (ex KPM laktanya, és telek)
Győr (Frigyes-laktanya)
Gyula (lé.rad)
Hajdúsámson-Savaskút, külterület (ex MN telephely és gyak.tér)
Hatvan, Ady E. u. 6 (ex MN tiszti szálló)
Hatvan, Ady Endre u. 13. (ex MN laktanya)
Hegyeshalom (MN laktanya)
Hegyeshalom - Erzsébet puszta (MN laktanya)
Hetényegyháza (aktív MH üza. Bázis)
Hetényegyháza (ex MN laktanya)
Hódmezővásárhely, Ady E. u. 46. (aktív MH 62. Bercsényi Miklós Gépesített Lövészdandár)
Homokszentgyörgy (ex MN laktanya)
Homokszentgyörgy (ex MN műszaki bázis)
Isaszeg (MH RAEK)
Izsák (aktív MH7. LŐR)
Jánoshalma (lé. Rádiótech)
Jászberény, Nagykátai út (ex MN laktanya)
Jászberény, külterület (ex MN gyak. tér)
Juta (aktív MH32 légtér.ell.szd.)
Kabul, Afgynisztán (aktív MH ISAF EÜ kontingens)
Kál (aktív MH8 Alföldi ve.ag.ra)
Kalocsa, Foktői út 9–11. (ex MH35 hk.dd.,MH15 lé.rak.e., ex MH Alföldi Kiképző Központ)
Kalocsa, Foktői út 4 (ex MH parancsnoki épületek)
Kalocsa, (ex MN L-raktár)
Kapoly (aktív MH 9. LŐR)
Kaposhomok (aktív US Army aviation)
Kaposszegcső (szovjet gyak.tér)
Kaposújlak (ex szovjet, ex KFOR laktanya, reptér)
Kaposvár, Bajcsy Zs.u.2 (ex MN parancsnoki épületek & tiszti szálló)
Kaposvár (ex tűzoltó-laktanya, ma aktív civil Brown & Root/US Army-kiszolgáló)
Kaposvár (aktív MH64 Boconádi Szabó József Log.Hír.E - Táncsics Mihály laktanya)
Kaposvár (ex szovjet/MN laktanya, ma a Füredi I. déli része aktív MH, Füredi I. észak&Füredi II. Önk.)
Kaposvár, Füredi út (ex MH laktanya-vízmű)
Karcag (lé.rad)
Karcag (ex MN telephely, L-raktár)
Kecskemét (ma is aktív MH59 Petőfi laktanya, repülőtér)
Kecskemét-Hetényegyháza (ex MN laktanya)
Kerepes-Kerepestarcsa, külterület (ex MH lérak. tüzelőállás)
Keszthely (ex MH7 lé.rak.e.)
Keszthely, Alsópáhoki út (ex MN / VSz L. raktár)
Kiskőrös-Majordűlő (ex MN radarállomás, telephely)
Kiskőrös, Soltvadkerti út (MH93 Petőfi Sándor VV Ezred, 2001 június 15-én zárták be.)
Kiskunfélegyháza (aktív MH5 elektronikai harci ezred)
Kiskunhalas (aktív (?) MH36 pc.t. e)
Kiskunlacháza (ex MN rádiótech.)
Kisvárda (épülő! HÖR laktanya)
Körmend (HÖR laktanya)
Kunfehértó, Horgász sor 2. (ex MH üdülő)
Kunhegyes (szovjet távoli rt. Állomás + szt. reptér)
Kunmadaras (szovjet laktanya, repülőtér)
Kunmadaras (szovjet rt. Állomás x3)
Kunszentmiklós (szovjet helikopterbázis és repülőtér,lő- és gyaktér)
Lenti
Lenti, (ex MH26 gl. Dd. Zajdai laktanya)
Lillafüred (szikla háp)
Lovászi, Kútfej u. 114/3 (MN laktanya)
Marcali, Berzsenyi u. 3. - Kozma A. u. (ex MH27 lé.rak.e., MH44. hk.dd.)
Marcali, Gábor Áron. u. 1. (ex MN objektum, ma ABC-áruház)
Marcali, külterület (ex MH L. raktár és telephely)
Marcali, Szigetvári út (ex MN objektum, ma üres telek, gk-parkoló)
Medina (aktív MH13 légtér.ell.szd.)
Mezőcsát (ex MN lé. Rádiótech, ma aktív MH14 légtér.ell.szd.)
Mezőfalva (MN laktanya)
Mezőkeresztes (aktív MH trafó/áramelosztó,gyakorlótér - része a Mezőkövesdi reptérnek (?Mezőtúr, 46. sz. út mellett (ex MN lé.rad, ma önk.)
Miskolc, (ex lé.rad/lé.rak. pk. Petőfi-laktanya, ex MN Vasútépítő Szd.)
Miskolc, Álmos u.12. (ex MN tiszti szálló, ma lakóház,udvar)
Mogyoród (ex MH laktanya)
Mogyoród (ex MH raktárak)
Mogyoród, külterület (ex MH lérak. tüzelőállás)
Molnaszecsőd
Mosonmagyaróvár, József A. u. 6 (ex MN laktanya és telephelyek)
Mosonmagyaróvár, József Attila u. 50 (HÖR laktanya - ld. Sortűzper, '56.10.26)
Mosonmagyaróvár (ex MN objektum, ma hajléktalan szálló)
Nagyatád, (MN Budai Nagy Antal laktanya)
Nagyatád, Taranyi út (MN Fegyelmező Zászlóalj)
Nagyatád, Taranyi út (szovjet tiszti ltp.)
Nagykanizsa, Gábor Áron út 12. (ex MH14 gl.dd. Gábor Áron laktanya, ma ipari park)
Nagykanizsa, (ex HÖR laktanya, ma aktív HŐR Ig.)
Nagykanizsa, (ex MN Thúry György laktanya)
Nagykőrös, Pipa u. (ex MH telephely)
Nagykőrös, Széchenyi u. 3. (szovjet tanépület / klub)
Nagyoroszi (ex MN lé.tü. kiképzőközpont, ma aktív MH5 lé.tü.e.+lé.rak lőtér)
Nagytarcsa (aktív MH)
Nagytarcsa, külterület (ex MH lérak. tüzelőállás)
Nyírbátor (ex MN Báthory István laktanya, ma HÖR befogadó közösségi szállás)
Nyíregyháza, Toldi u. (ex MN parancsnoki épületek)
Nyíregyháza, (ex MH65 gl.dd. ek.tö. , ma aktív MH61 log.e. Bottyán János laktanya)
Nyíregyháza, (ex Báthory István laktanya,ma , aktív, de leépült MH vegyes laktanya - 2001 tavaszán még működött)
Nyírtlelek (MN laktanya, objektumok, repülőtér - a javítóműhely még létezik 2002.09.23.)
Ócsa, (aktív MH üza. bázis)
Orosháza, Gyopárosi út (MN műszaki laktanya)
Pákozd (szovjet lő-, és gyak.tér)
Páli - Orgovány (szovjet HK lőtér)
Pápa (bázisrepülőtér, aktív MH47 hc.re.e.)
Pápa, Veszprém u. (szovjet Bottyán János laktanya, lőtér)
Pécel - Bajtemetés (szovjet rt. Állomás)
Pécs (ex MH42 feld.Z.,ma aktív MH101 "Szigetvári" Zrínyi Miklós ve. Tü. Dd.)
Pécs (MN A/1 és A/2 laktanya)
Pér (szovjet laktanya és reptér)
Piliscsaba, Klotild liget (ex szovjet Béri Balogh Ádám laktanya, "Déli tábor", ma "Josephinum" ill. PPKE campusa)
Piliscsaba, Kálvária u. (szovjet Perczel Mór laktanya, "Északi tábor")
Piliscsaba, Somogyi B. u. (szovjet lő, és gyaktér)
Pilisszentkereszt (Pilis-hegy, ex MH laktanya)
Pilisszentkereszt (ex MHlé.rak)
Pilisvörösvár (Dózsa Gy. Úti szovjet laktanya)
Polgár, (szovjet rt. Állomás)
Polgárdi, Fő u. (szovjet Kossuth Lajos laktanya)
Polgárdi, Jenői u. (szovjet L.raktár)
Pusztaszemes (MN laktanya)
Pusztavacs (aktív HM Lősz.jav.és bev.ü)
Püspökszilágyi (aktív MH laktanya, gyak.tér, lőtér)
Rácalmás, Adonyi u. (szovjet L.raktár)
Ravazd (szovjet ingatlanok, nagy telek ? céllal)
Recsk, (aktív MH üza bázis)
Rétság, (ex MH31 gl.dd.)
Sárbogárd, József Attila u. 15/b (MN Dózsa György laktanya)
Sárbogárd, Árpád u. (ex szovjet Rákóczi ferenc laktanya, L.raktár,egyesített lőtér, ma aktív MH11/2 lé.rakz. (?))
Sárbogárd, Árpád u-Lenin u. sarok (szovjet tiszti ltp)
Sárbogárd, Kislaki u. (szovjet L.raktár, lőtér)
Sárbogárd, Rákóczi u.(szovjet L.raktár, lőtér)
Sárbogárd, Rákóczi u. 17. (szovjet ltp.)
Sármellék (szovjet ir.adó)
Sármellék, Zalavár (szovjet fényfolyosó, reptéri bevezető, szolgalmi joggal)
Sármellék, Zalavár u. (szovjet ir.adó)
Sármellék, Zalavár u. (szovjet Fürst Sándor laktanya)
Sármellék (ex MN rádiótech.)
Sármellék (ex szovjet Fürst Sándor repülőtér, ma civil)
Sárrét - Sárszentmiklós (szovjet gyaktér)
Siklós (HÖR laktanya)
Simontornya
Soltvadkert, Kiskőrös-Majordűlő (ex MN RT radarállomás,telephely)
Somogydöröcske (szovjet gyaktér)
Somogyszil (szovjet 'A' 'B' gyaktér)
Sopron, Táncsics u. 20 (aktív HÖR laktanya és kerületpk.ság)
Sopron, Új-Hermes telep (ex HÖR laktanya)
Sopron, ipartelep (ex MN-laktanya)
Sormás (aktív MH33.légtér.ell.szd.)
Süttő, Gerecse-hegy (szovjet rt.adó)
Süttör (szovjet laktanya,kultúrház)
Szabadszállás (aktív MH, Alföldi KK)
Szákszend (szovjet laktanya)
Szeged (ex MN laktanya lé. Rádiótech ,ex MH60 Török Ignácz mű.dd., ma aktív MH22 légtér.ell.szd.)
Szeged, Vasút u. 1-13. (MN Kossuth Lajos laktanya)
Szeged, Öthalom, Budapesti út (szovjet Vorosilov laktanya, HK lőtér, ltp.)
Szeged (szovjet reptér)
Székesfehérvár, Zámolyi út (aktív Alba Regia laktanya, MH SzFVK Log. Csoportfőnökség Elhelyezési Főnökség)
Székesfehérvár, Zámolyi út 32. (ex MN Nagy Sándor laktanya, ma aktív MH)
Székesfehérvár (ex MN Münich Ferenc laktanya, ma aktív MH VKF, MH43 ?Alba Regia" hír.e., MH5 rk.z.)
Székesfehérvár, Budai u. 41. (szovjet lovassági laktanya)
Székesfehérvár, Budai u. 43. (szovjet gyalogsági laktanya)
Székesfehérvár, Budai u. 47. (szovjet élelmiszer raktár)
Székesfehérvár, Seregélyesi u. (szovjet Kossuth Lajos laktanya)
Székesfehérvár, Sóstó, Segesvári u. (szovjet L.raktár).
Szentendre, Szentlászlói út 120. (MN Izbégi laktanya)
Szentendre (ex szovjet Dózsa György laktanya, ma perben érte az önk. És a Nemzeti Egs.megörzőésRákellenes Központ)
Szentendre, (aktív MH ZMNE)
Szekszárd, Hunyadi u. 11.-13. (ex budai Nagy Antal laktanya, fejlesztés tervben)
Szentes (aktív MH37 műszaki laktanya)
Szentes, Ipartelepi út (laktanya)
Szentkirályszabadja (repülőtér, aktív MH87)
Szentkirályszabadja, lőtér (szovjet üza. Telep)
Szentkirályszabadja, reptér mellett (szovjet laktanya, ltp.)
Szigethalom (ex MH tököli reptér irányadó)
Szigethalom (ex MH tököli reptér távoli irányadó)
Szigethalom, Dunasor u. (szovjet üdülő)
Szigethalom, Sport u. (ex MN kultúrház)
Szolnok, Rékasi u. (repülőtér, Damjanich László laktanya, aktív MH89 ve.szre. e és aktív MH88 Gy.r.z.)
Szolnok, Thököly út 130. (Fürst Sándor Laktanya, aktív MH88. Gyorsreagálású Zászlóalj)
Szolnok, Besenyszögi u. (ex szovjet üres ingatlan, József Attila laktanya+repülőtér, ma részben aSzolnoki Állatotthon)
Szolnok, Városmajor u./Mester u. (ex szovjet Bocskai István laktanya, ma Fiatalok Háza, 72 szoc. Bérlakással))
Szolnok, Kilián (? Aktív MH főisk)
Szombathely, Söptei út (HÖR laktanya)
Szombathely, Söptei út 1. (ex Karhatalmista laktanya, ma aktív MH Savaria KK)
Tab - Babonymegyer (lő-, és gyaktér)
Tab - Tengőd, Gyurgyóka-puszta laktanya (szovjet+magyar Hunyadi János laktanya, ltp.)
Táborfalva, (ex szovjet kiképző bázis, gyaktér, lőtér, ma aktív MH lőtér)
Tápiószecső (ex MN fegyv. Ag. Rakt., ma Tápió FVTEK és MH FVJÜ)
Tápiószentmárton, (szovjet HDM reptér)
Tapolca, Keszthelyi út (ex. MH5 sv.tü.e. Csobánc laktanya ,ma Tapolcai KK)
Tapolca, Keszthelyi út (ex MN-szovjet HDM reptér, ex MH8 hk.dd., ma aktív MH Kinizsi Pál laktanya2001-ig,TKK?)
Tarnaszentmária (aktív MH üza bázis)
Tass (ex MH bemérőállomás)
Taszár (ex MH31 hc.re.e. bázisrepülőtér, ma aktív US Army/SFOR/IFOR/AFOR/KFOR)
Taszár (ex MH lakótelep)
Tata, (ex MH25 hk.dd., ma aktív MH25 gl.dd. Klapka György laktanya)
Tata, Bacsó Béla u. 66. (aktív MH háromszintes nőtlenszálló)
Tét, külterület (ex MN laktanya & gyak.tér)
Tetovo, Macedónia (ex MH Kézifegyver-hatástalanító állomás)
Tököl (ex szovjet laktanya, reptér, ltp, ex MH93 ve.re.Z.)
Tolmács (ex MN laktanya, ma a rétsági önkormányzaté)
Tolna, Budapesti út (ex huszár laktanya, ex szovjet Bem József laktanya, ltp., gyaktér, ma Sztárai Mihály Gimnázium)
Tornyiszentmiklós, Petőfi Sándor u. 91. (HÖR laktanya)
Tótvázsony (ex MN laktanya)
Törökbálint, Köztársaság tér 7. (ex MH, ma részben ?Sorsunk és Jövőnk Alapítvány" szociális szálló)
Újszentiván, Árpád u. 11. (MN laktanya)
Üllő, (ex Steinmetz laktanya)
Vác, Híradó út 45. (aktív MH15 hír.e. Esze Tamás laktanya)
Vác, Vác Alsó vasútállomásnál (MN Vasútépítő Század)
Városföld (aktív MH21.légtér.ell.szd.)
Várpalota, (aktív MH KGYLP Kossuth Lajos laktanya és lőtér)
Várpalota, (aktív MH Mandulás laktanya)
Várpalota, (ex MN pinceraktárak és telek)
Várpalota, MÁV mellett (szovjet üza. telep)
Vát, műút mellett (szovjet ltp.)
Vát - Vasszilvágy, Szeleste (szovjet rt. Állomás)
Vát - Vasszilvágy, Szeleste (szovjet gyaktér)
Velence (lé. Rádiótech)
Veresegyháza (ex MH csapatpihenő, lakóépület)
Verpelét, Kisnánai út, külterület (ex MN telephely)
Vértesacsa-Alcsútdoboz (ex MN1107 laktanya)
Vértesszőlős (szovjet lő-, és gyaktér)
Veszprém, Jutasi út 93. (Kossuth Lajos laktanya, aktív MH1 Logisztikai Ezred)
Veszprém (Fenyves laktanya, aktív MH)
Veszprém, Szikla (aktív MH64)
Veszprém, Újmajor (szovjet diszlokációs tábor)
Vitnyéd, fertődi rész (szovjet szt. 'A' 'B' tüzelőállások)
Zalaegerszeg, Göcseji út 7. (MN Petőfi Sándor laktanya)
Zalaegerszeg, Platán sor 38. (MN laktanya)
Zalaegerszeg (ex szovjet rt. Állomás, ltp.,ma a PSZF kollégiuma és oktatási épületei)
Zalaegerszeg - Andráshida, Gasparich út (szovjet / MN laktanya és reptér)
Előzmény: charlie21 (8865)
charlie21 Creative Commons License 2010.03.02 0 0 8865

tudja valaki hogy mi ez???

Csévharaszt alatt van nem messze az inárcsi volt orosz laktanya felett.

 

Nem hinném hogy laktanya de érdemes megnézni,érdekes hely lehet.És körülötte elég sok beton placc van mint egy laktanyában.

KT1 Creative Commons License 2010.03.01 0 0 8864
Ha mész kifelé a régi 70es úton, az út tengelyétől jobbra a hegy tetején látsz egy rácsos antennatornyot, az a területen van.
Odajutni a Panoráma kanyar után a jobb oldalon lévő Shell kútról lehet, ott kell befelé menni.


Valaki tudja miért van az a kapu maradvány a hegy alján az erdőben ?
Előzmény: Törölt nick (8863)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.01 0 0 8863
Köszi a tájékoztatást.A hegy aljában lévő valami nem valószínü,hogy az adóházhoz tartozott volna.Emlékezetem szerint csak egy meglehetősen kicsi terület tartozott az adóházhoz,mint egy nagyobb családi ház kertje.
A Kinizsi laktanyát -amint láttam- teljesen szétrombolták.Ott volt a vevőterem és a HÁP és a hírmühely is.
Előzmény: KT1 (8862)
KT1 Creative Commons License 2010.03.01 0 0 8862

a hegy tetején ott van az adóház, 

 viszont érdekelne, hogy a hegy aljában (az ifjúsági park mögött) az erdőben van három beton kapuoszlop. Ez az adóházhoz tartozott, vagy volt ott még valami ?

Előzmény: Törölt nick (8857)
KT1 Creative Commons License 2010.03.01 0 0 8861
...én a Silkát szeretném  "kipróbálni" !
Előzmény: manhattani (8856)
KT1 Creative Commons License 2010.03.01 0 0 8860

Szevasz !

A romjai megvannak...  persze a környékbeliek telehordták szeméttel !

Előzmény: Törölt nick (8857)
Volt tüzér Creative Commons License 2010.02.27 0 0 8859

Magyarországon azt a fajta légvédelmi rakétát már nem lehetne kilőni, mert:

- nincs hozzá komplexum

- nincs hozzá kábelkészlet

- nincs hozzá hajtóanyag. A lőporrudakat Szlovákiába vitték ki (Pöstyén), hogy majd feldolgozzák, de véletlenül felrobbantották a jó kétharmadát. Volt vagy 15 halott. A folyékony hajtóanyagot nagy kínkeservesen Ukrajnába vitték ki, ott valami műtrágyát csináltak belőle. Az legalább nem robbant fel.

- nincs hozzá szakember.

Előzmény: manhattani (8856)
Törölt nick Creative Commons License 2010.02.27 0 0 8858
Rádiós dolgokban tudok segíteni
Előzmény: Hamster (8832)
Törölt nick Creative Commons License 2010.02.27 0 0 8857
Sziasztok!
Öreg katonák,én a mai Renault Baumgartner helyén elterült Kinizsi laktanyában szolgáltam a hetvenes évek közepén.Tartozott hozzánk egy adóház Kamaraerdőn egy hegy tetején.Tud róla valaki valamit,mi lett vele?
manhattani Creative Commons License 2010.02.27 0 0 8856
OFF: Emléxel, mekkora baj lett abból, hogy valaki meglátott egy működőképes tankot Budapesten, bepattant és elindult vele az utcán? Azt szerencsére gyorsan kilőtték :-) Most képzeld el ezt légvédelmi rakétával... :-) ON
Előzmény: Volt tüzér (8851)
KT1 Creative Commons License 2010.02.27 0 0 8855
V8 traktor Creative Commons License 2010.02.27 0 0 8854
Ez szomorú.
Legalább ha már múzeum az anyagokból összedobhattak volna egy osztályt/üteget/
ami valamilyen szinten bemutatta volna az üteg/osztály/ működését.
Az UV kabinba be lehet jutni? Vagy csak kívülről nézegethetem?
Előzmény: Volt tüzér (8849)
uselessjunk Creative Commons License 2010.02.27 0 0 8853
Nagyon szívesen!

Még egy pár észrevétel, ezek nem tűntek fel elsőre:
A H-25ML-nek nem AA-10 (hiszen nem légiharcrakéta), hanem AS-10 Karen a NATO kódja.
A H-25MR-é AS-12 Kegler

Ha találok még valamit, akkor küldöm mail-ben

UJ
Előzmény: Hamster (8852)
Hamster Creative Commons License 2010.02.27 0 0 8852
Köszönöm szépen Neked is és mindenkinek, aki válaszolt, a segítséget!
Előzmény: uselessjunk (8837)
Volt tüzér Creative Commons License 2010.02.27 0 0 8851

Elképzelni sem tudom, mi bajod a kezemmel. Szerintem nagyon jó kezekben lett volna az a cucc.

Mindamellett kábel nem került volna hozzá, ugyanis a jó néhány komplexum teljes kábelkészlete egy az inkurrencia raktárhoz közeli település szinesfémkereskedőjénél kötött ki darabokra vágva.

Előzmény: manhattani (8850)
manhattani Creative Commons License 2010.02.26 0 0 8850
Lehet, hogy arra gondoltak, hogy ha túl sok eszközt hoznak, összeállhatott volna belőle valami működőképes... Amire a mai világban ilyen kezekben semmi szükség :-)))
Előzmény: Volt tüzér (8849)
Volt tüzér Creative Commons License 2010.02.26 0 0 8849

Zsámbékon egy szem nyomorult UV kabin van, az is Nyírtelekről került oda. Viszont ott van az a Dvina rakéta, ami Sárbogárdon a Csemo előtt ácsorgott.

Persze azért rosszul kezdtem. Egy M-2-es PV kabin antennakészlete ott van utánfutóstul, de az idióta állatok a kabint nem hozták el alá. AV kabin sincs, mert mi a szarnak az a sok egyforma vacak.

Előzmény: V8 traktor (8846)
Hpasp Creative Commons License 2010.02.26 0 0 8848
"Pest megyében a déli részen hol voltak szovjet laktanyák??"

Volt egy pár, melyik érdekel?
Előzmény: V8 traktor (8842)
V8 traktor Creative Commons License 2010.02.26 0 0 8847
Új kérdés?
Az 50-es,51-es,52-es objektumokkal mi van?
Átadva a helyi önkormányzatnak? vagy eladva? , vagy beszántva?
Vagy csak úgy vannak a pusztában és emészti a természet??
Előzmény: V8 traktor (8846)
V8 traktor Creative Commons License 2010.02.26 0 0 8846
Üdvözlöm!
2001 tavaszán adtam le a"PV kabinomat" tételesen ,ráadásul
akik átvették civilek voltak.sok anyagról azt se tudták mi az.
Akkor azt gondoltam ,hogy ezekből az utolsó darabokból
biztos pár múzeumba kerül.Ezek szerint a kabinok nem.
A Zsámbéki múzeum bázison van ezekből valami ?, már tervezem hogy elmenjek a családdal megnézni.

Előzmény: Volt tüzér (8845)
Volt tüzér Creative Commons License 2010.02.26 0 0 8845

Keresd meg a guglin a Mezőfalváról készült műholdfotót, azon még ott van mind a nyolc volt sárbogárdi Volhov komplexum. (2 db. M2-es, 6 darab M3-as) igaz a képen az indítóállványok már nincsenek ott, de a kabinol igen, a TZM-ek külön kupacban igen, a PM utánfutók, töltőkocsik igen. Ráadásul a képen még látszik vagy 400 darab rakéta is. Én sajnos láttam az eszközöket közelebbről is.

Egyébként a "lehet, hogy mára" sajnos tökéletesen igaz.

Előzmény: V8 traktor (8844)
V8 traktor Creative Commons License 2010.02.26 0 0 8844

Üdvözlöm!

Azért kezdem így mert tudom, hogy ön régi motoros a szakmában sok hozzászólását

olvastam a fórumon ,nem csak itt hanem a "légvédelmi rakéták M.o-on fórumon is.

Most nem tudom hol vannak ,lehet hogy mára beolvasztották őket,de a technikákat

Mezőfalvára adtuk le, a teherautókat/KRAZ,UAZ stb/Marcaliba vittük.

Tisztelettel:V8 Traktor

 

Előzmény: Volt tüzér (8843)
Volt tüzér Creative Commons License 2010.02.26 0 0 8843
Na és tudod-e, hol vannak azok az eszközök most?
Előzmény: V8 traktor (8841)
V8 traktor Creative Commons License 2010.02.26 0 0 8842

Szakértők!Tud valaki segíteni? Volt Szovjet laktanyák érdekelnek.

Pest megyében a déli részen hol voltak szovjet laktanyák??

V8 traktor Creative Commons License 2010.02.26 0 0 8841

11/2 légvédelmi zászlóalj Sárbogárd. Volhov technika.

1997-től mikor megszüntették a Budapesti tűzrendszert , a Volhov

technikákat összevonták Sárbogárdra , a Nyevákat meg Budapestre/11/1 /.

Előzmény: Volt tüzér (8840)
Volt tüzér Creative Commons License 2010.02.25 0 0 8840
Akkor ott már nem is voltak katonák. Bezzeg korábban. 104. lérak ezred.
Előzmény: V8 traktor (8839)
V8 traktor Creative Commons License 2010.02.25 0 0 8839
Sziasztok!
Volt valaki katona 1998-2002 között Sárbogárdon/11/2légv.rakzászlóalj/.
Volt ht.tiszthelyettes. "Emlékeim még mindig élnek"
Utóirat: "SZESZ"
manhattani Creative Commons License 2010.02.24 0 0 8838
Suszter maradjon a kaptafánál, én erre:

>meg nem mondom, hogy 375-ös vagy 376-os a mozdony (utóbbi tulajdonképpen az előbbinek volt az egyszerűbb változata),

Inkább kisebb hajtott kerék átmérőjű változata, ezért hívták "Malaclábú"-nak a 376-ost.
Előzmény: Hamster (8832)
uselessjunk Creative Commons License 2010.02.24 0 0 8837
Szia!
Az ismeretlen rakéta a SZU-22M3-ra függesztve egy H-25MR.

Itt jegyezném meg, hogy a másik képen H-25ML rakéta van, nem K-25ML. Ez az elírás többnyire az angol szakirodalomból származik, nekik ugyais nincs "H" hangjuk (csak "éjcs"), ezért Kh-val jelölik. Hasonló a helyzet a PPSh-41=PPS-41, PPS-43=PPSz-43 esetekben is.

Az Sz-5 rakéta pedig nem 55, hanem 57mm-es
A lánctalpas alvázon SS-1B(Scud-A) rakéta van, ezt váltotta nálunk 1974-ben az SS-1C (Scud-B).

Remélem tudtam segíteni!
Előzmény: Hamster (8832)
Volt tüzér Creative Commons License 2010.02.24 0 0 8836
E-mail ment.
Előzmény: Hamster (8832)
schlumberger Creative Commons License 2010.02.24 0 0 8835
Végignéztem a szép képeidet, én nem tudok hozzátenni, de majd nappal, emberi időben biztos lesznek itt olyanok, akik jó alaposan kivesézik a galériádat.
Üdv: sch.
Előzmény: schlumberger (8833)
Hamster Creative Commons License 2010.02.24 0 0 8834

Korán van már...


Így is mondhatjuk, de annyira el akartam még küldeni a segítségkérésemet, még mielőtt a fejem koppan a klaviatúrán... :)

Előzmény: schlumberger (8833)
schlumberger Creative Commons License 2010.02.24 0 0 8833
Szia Hamster!
Én szoktalak Téged olvasni villamosok, egyebek ürügyén, nem vagy ismeretlen.
A képeid linkje azonban lemaradt. Korán van már...
Előzmény: Hamster (8831)
Hamster Creative Commons License 2010.02.24 0 0 8832

Ejj, ez de kellemetlen, hogy sikerült befejezetlenül elküldenem a hozzászólást, elnézést kérek :(

 

Sziasztok! Ismeretlen vagyok ebben a topicban, csak néha bele-beleolvasok, azt hiszem, nem írtam még bele. Haditechnikai érdeklődésem maximum a felszín alatt mélyen folyónak mondható, de azért amikor régi honvédségi dolgokat látok, előtör belőlem a gyerek. Ez történt akkor is, amikor a keceli haditechnikai parkban jártam tavaly, ahol fotóztam egy kicsit.

 

Namármost úgy látom, hogy ebben a topicban sokféle haditechnikát értő ember megfordul (például tüzér, rádiós, stb), ezért remélem nem haragszik a topic közössége, ha azzal a némileg OFF kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy tudnátok-e segíteni az említett keceli képes oldal képaláírásainak javításában és pontosításában? Meglepően kevés infót találtam a neten, és az is néha ellentmondásosnak vagy furcsának tűnt. A gyerekkori könyveimmel meg nem sokra mennék, még ha meg is találnám őket.

 

Itt vannak a képek, a javítani-kiegészíteni való képaláírásokkal:

A HM és a Pintér Művek haditechnikai parkja, Kecel

 

Előre is köszönöm - ha pedig zavartam, elnézést kérek!

Hamster Creative Commons License 2010.02.24 0 0 8831

Sziasztok! Ismeretlen vagyok ebben a topicban, csak néha bele-beleolvasok, azt hiszem, nem írtam még bele. Haditechnikai érdeklődésem maximum a felszín alatt mélyen folyónak mondható, de azért amikor régi honvédségi dolgokat látok, előtör belőlem a gyerek. Ez történt akkor is, amikor a keceli haditechnikai parkban jártam tavaly, ahol fotóztam egy kicsit.

 

Namármost úgy látom, hogy ebben a topicban sokféle haditechnikát értő ember megfordul (például tüzér, rádiós, stb), ezért remélem nem haragszik a topic közössége, ha azzal a némileg OFF kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy tudnátok-e segíteni az említett keceli képes oldal képaláírásainak javításában és pontosításában? Meglepően kevés infót találtam a neten, és az is néha ellentmondásosnak vagy furcsának tűnt. A gyerekkori könyveimmel meg nem sokra mennék, még ha meg is találnám őket.

 

Itt vannak a képek, a javítani-kiegészíteni való képaláírásokkal:

 

safranek50 Creative Commons License 2010.02.23 0 0 8830
Urak!
Ha másut nem, az<a href="http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9012039" target="_blank">Anekdoták...</a> helye lenne.(sz.v.sz)
Előzmény: HG4I (8829)
HG4I Creative Commons License 2010.02.23 0 0 8829
Én pedig az előéletét 45 évre visszamenőleg (TSZCS).....
Előzmény: gauls (8827)
hadsz Creative Commons License 2010.02.21 -1 0 8828

Szia Gauls,

 

Nagyon köszönöm az információt!

Természetesen minden részlet érdekel.  : )

 

 

Előzmény: gauls (8827)
gauls Creative Commons License 2010.02.20 0 0 8827
Szia Hadsz.
A hely neve EÜKKK
Magyar Honvédség
Egészségügyi és kiképzési készletgazdálkodási központ.
Lehuztam 3 és fél hetet itt kiképzésen ha kell a raktárak tartalmát is meg tudom mondani.
Előzmény: hadsz (8826)
hadsz Creative Commons License 2010.02.20 -1 0 8826

Uraim,

 

lehet,hogy volt már említve a fórumon,de tudja valaki,hogy ez milyen objektum a Ferihegyi repülőtér közelében?

 

 

http://maps.google.com/?ie=UTF8&t=h&ll=47.465055,19.203597&spn=0.00499,0.014259&z=17

 

nagypolc Creative Commons License 2010.02.18 0 0 8825
nagypolc Creative Commons License 2010.02.18 0 0 8824
belic Creative Commons License 2010.02.17 0 0 8823
Szia,

Pontosítanálak, Ausztria semlegessége az alkotmányukban (II. köztársaság) és az azt megelőző négyhatalmi szerződésben (1955 május, Bécs) kimondott kötelezettségvállalás és nem formalitás. Ez volt az orosz kivonulás előfeltétele.
Csak szakszerűen!


Szerintem a Magyar Nephadsereg nem setalt volna el haboru eseten a NATO formalis hataraig, hanem mar boven Ausztria belsejeben az egyut harcolo osztrak-nemet es osztrak-olasz csapatokkal nezet volna szembe.

De most semmi ezt alatamaszto dokumentumot sem tudok mutatni. :-(

Bel
Előzmény: jagger3 (8819)
A-Ascona Creative Commons License 2010.02.17 0 0 8822
Belic, igazad van, hülyeséget írtam. Szóval a lényeg, hogy egymást "célozgattuk" volna...De hát akkoriban ez volt a divat mindkét oldalon.
Egyébként ez a negatív hozzáállás a néphadsereghez olyan, mint az egykori elhárítást utálni hazai és szovjet oldalon. (Bár van benne valami) De elhárítása volt az NDK-nak, NSZK-nak, Franciáknak, meg mindenkinek. Ők sem bántak kesztyűs kézzel a páciensekkel...
Előzmény: belic (8818)
Hpasp Creative Commons License 2010.02.17 0 0 8821
9K76 = TR-1 Temp = SS-12 Scaleboard
Előzmény: monfondir (8820)
monfondir Creative Commons License 2010.02.17 0 0 8820
a 9K76 = TR-1 Temp???
Előzmény: Hpasp (8817)
jagger3 Creative Commons License 2010.02.17 0 0 8819
Kedves Belic!

"... formalisan nem voltak NATO tagok, ..."
Pontosítanálak, Ausztria semlegessége az alkotmányukban (II. köztársaság) és az azt megelőző négyhatalmi szerződésben (1955 május, Bécs) kimondott kötelezettségvállalás és nem formalitás. Ez volt az orosz kivonulás előfeltétele.
Csak szakszerűen!
J.
Előzmény: belic (8818)
belic Creative Commons License 2010.02.17 0 0 8818
Szia,

semmivel nem voltak tömeggyilkosabbak a mi katonáink az osztrák és más nyugati NATO katonáknál.

A mondanivalod lenyegevel egyetertek, de egy apro pontositas: az osztrakoknak nem volt atomfegyveruk, formalisan nem voltak NATO tagok, ezert a NATOtol haboruban sem kaptak volna (tehat a mondatodban osztrak helyet nemet a helyes szo).

Bel
Előzmény: A-Ascona (8804)
Hpasp Creative Commons License 2010.02.16 0 0 8817
"Az nem lehetséges,hogy a szovjetek készültek egy technikaváltásra - amit természetesen kezdetben nálunk is ők használtak volna - ,de a későbbiekben esetleg a magyarok is megkapták volna a 9K76-ot? "

nem

1, A DHDSCs nem rendelkezett 9K76 rendszerrel.
2, A SzU sohasem adott el 9K76 kategóriájú rendszert senkinek sem.
3, Nálunk ugyanaz került volna rendszeresítésre, mint az NDK-ban, vagy a Cseheknél, csak általában ~5 év késéssel, és jóval kisebb mennyiségben.
Előzmény: hadsz (8816)
hadsz Creative Commons License 2010.02.16 -1 0 8816

Az nem lehetséges,hogy a szovjetek készültek egy technikaváltásra - amit természetesen kezdetben nálunk is ők használtak volna - ,de a későbbiekben esetleg a magyarok is megkapták volna a 9K76-ot?

Ez esetben talán a tapolcaiaknak is elhintették a dolgot /persze csak a nagyon kevés illetékesnek/,hogy készüljenek az ismerkedésre...

 

Előzmény: Hpasp (8815)
Hpasp Creative Commons License 2010.02.15 0 0 8815
9K76 sohasem került exportra, kizárólag a szovjet csapásmérő erők használták.
Szerintem az Okával kevered...

9K76
Előzmény: MN5818 (8810)
schlumberger Creative Commons License 2010.02.15 0 0 8814
,,Hűűű,de korán keltél kolléga Úr! : )"

dehogyis... sokáig ottfelejtkeztem a net előtt :-) Letöltögetés volt. Aztán nyolcig aludtam.
Előzmény: hadsz (8806)
Volt tüzér Creative Commons License 2010.02.15 0 0 8813

Nem ismered azt a mondást? "Ha rövid a farkad, toldd meg egy lépéssel!"

Magyarán, közelebb kell menni.

Előzmény: MN5818 (8810)
Hpasp Creative Commons License 2010.02.15 0 0 8812
"Visszatérve az elhangzott mondatra, minek lehet minősíteni? Ködösítésnek és nagyzolásnak, vagy esetleg egy tervbe vett, de soha meg nem valósult átfegyverzéssel (9K76-ra!) kapcsolatos véletlen elszólásnak?"

Tévedésnek.

A tervezett 3. osztálynál a 9K714 (R400) került volna rendszeresítésre.
Előzmény: MN5818 (8810)
MN5818 Creative Commons License 2010.02.15 0 0 8811
Ha jól emlékszem: Подвижные радиовысотомеры
Előzmény: trancegod (8809)
MN5818 Creative Commons License 2010.02.15 0 0 8810

Ha már a filmnél tartunk:

 

Elhangzik benne (az elején, kb. a 7. percnél) egy mondat bizonyos K. Ernőtől:

"Van olyan hely  itt a környéken, ahol minden fűcsomóról lehet tudni, hogy Amszterdam, Milánó...adott városrészre milyen paraméterekkel lőhető be."

 

Hogy is van ez?  Amszterdam-Tapolca kb1080 km, Milánó-Tapolca kb 650 km távolság. Ez bizony a 9K72 -nek leküzdhetetlen távolság (harci körülmények között egy huszonnégy órás menetesből talán meglehet Milánó, de Amszterdam semmiképp...). Ha 900km-t veszünk alapúl, akkor Amszterdamra már St.Pölten magasságából eredményesen lehet tevékenykedni...de ez már a 9K76 világa!

 

Visszatérve az elhangzott mondatra, minek lehet minősíteni? Ködösítésnek és nagyzolásnak, vagy esetleg egy tervbe vett, de soha meg nem valósult átfegyverzéssel (9K76-ra!) kapcsolatos véletlen elszólásnak?

 

trancegod Creative Commons License 2010.02.15 0 0 8809

Üdvözletem!

 

Felmerült egy kérdés...a PRV minek a rövidítése?

Van olyan is hogy PRH (horizontal)?

 

Előre is köszönöm a segítséget....

Hpasp Creative Commons License 2010.02.15 0 0 8808
olasz alakulatok:

Előzmény: Hpasp (8807)
Hpasp Creative Commons License 2010.02.15 0 0 8807
"A filmben a riporter elég érdekes (dilettáns) kérdéseket tett fel, ami hűen tükrözi az átlagember, a mai tizen - huszonévesek ismereteit a témáról:
" akkor itt terrorista fegyverek, tömegpusztító rakéták voltak?"
" az itt szolgálók akkor potenciális tömeggyilkosok lennének?"
Azt persze nem fogja fel senki, hogy nyugaton ugyanezek az eszközök minket figyeltek. semmivel nem voltak tömeggyilkosabbak a mi katonáink az osztrák és más nyugati NATO katonáknál."

Ránk állított bajor alakulatok:

Előzmény: A-Ascona (8804)
hadsz Creative Commons License 2010.02.15 0 0 8806
Hűűű,de korán keltél kolléga Úr! : )
Előzmény: schlumberger (8805)
schlumberger Creative Commons License 2010.02.15 0 0 8805
,,nem fogja fel senki, hogy nyugaton ugyanezek az eszközök minket figyeltek."

János bátyánk elmondja pedig.
Előzmény: A-Ascona (8804)
A-Ascona Creative Commons License 2010.02.14 0 0 8804

Néztem a tapolcai laktanyáról készített filmet. Megható volt látni azokat a katonákat, akik valamikor szívüket lelküket odaadva szinte hobbyként gyakorolták szakmájukat, végezték feladatukat. Most már csak az emlékek maradtak, mivel  -már hagyományként- a magyar állam szétrombolt minden eszközt, értéket. Igazán sztárolva sosem voltak, (mint a vadászpilóták) mivel feladatuk titkos volt, de legalább olyan érdekes. Bár a titkosságról annyit, hogy a környéken szinte csak az nem tudott a rakétákról, aki nem akart. De mégsem beszélt róla senki.

Ma a laktanya haldoklik, akárcsak a tótvázsonyi objektum. A mai "tulajdonosok" nem értenek semmit, nem igazán tudják, milyen érték van birtokukban. Ők hatalmas terveket szövögetnek, nagy lóvékért egyben akarják "értékesíteni" ezeket az ingatlanokat... Hogy később a romok között kukorica raktárak, meg használtgumi depók, kóborkutya tanyák legyenek ...

Nálunk úgy látszik nem számítanak az értékek...

Más:

A filmben a riporter elég érdekes (dilettáns) kérdéseket tett fel, ami hűen tükrözi az átlagember, a mai tizen - huszonévesek ismereteit a témáról:

" akkor itt terrorista fegyverek, tömegpusztító rakéták voltak?"

" az itt szolgálók akkor potenciális tömeggyilkosok lennének?"

Azt persze nem fogja fel senki, hogy nyugaton ugyanezek az eszközök minket figyeltek. semmivel nem voltak tömeggyilkosabbak a mi katonáink az osztrák és más nyugati NATO katonáknál.

Sajnos a hirtelen ránkszakadt kapitalizmus, és a bigott "ruszki" gyűlölet, valamint a dilettáns átlagemberek gondolkodása összemossa a hidegháború hazai fegyvernemeit a gyilkos tömegpusztítással. Valakinek el kellene magyarázni, hogy az akkori fegyverkezés ma ugyanúgy megvan (leépítettebb verzióban) csak ma nincs hozzá ideológia. És hogy az értékeinkre, azok újrahasznosÍtására jobban oda kellene figyelni.

Hpasp Creative Commons License 2010.02.14 0 0 8803
"ha tudtuk volna hol voltak a titkos talakozasi pontok"

A MN atomcsapásmérő alakulatainak fejeit Tótvázsonyban tárolták.
Onnan a békeidőben Kaposváron diszlokált MRTB speciális teherautói szállították az Tapolcaiak indítóállványaihoz, a rakétákkal egyetemben.

"hol voltak az inditoallasok" "honna lett volna inditas"

Tetszőleges előkészítetlen tisztáson, ahol az indítóállvány, a rakétát, és a fejet szállító teherautók találkoznak.
Azért volt ez akkoriban nagy titok, mivel a Tapolcaiakra állított bajor Pershing-1A alakulat is szívesen részt vett volna a találkozón egy W-50 fejjel...


Előzmény: Volt Katona(Lee) (8801)
belic Creative Commons License 2010.02.14 0 0 8802
Hello!

akkor ,az meg ma is titkos

Szerintem jogilag nem, mert 20 ev max. a szolgalati titok.

Jozan paraszti esszel meg meg kevesbe titok ma az, hogy a 20 eve megszunt Varsoi Szerzodes keretein belul a kozel 20 eve megszunt Szovjetunio reg megszunt Deli Hadseregcsoportja hol adott volna at barmit a 20 eve atalakitott Magyar Nephadsereg reg megszunt 1480-as dandaranak a 15 eve megsemmisitett raketaihoz.

Bel
Előzmény: Volt Katona(Lee) (8801)
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2010.02.13 0 0 8801
megneztem a youtube-os videot-elgondolkodtato mindenkeppen-az akkori katonak komolyan vettek a technika üzemelteteset, alcazasi szabalyokat stb.
ma mar tudjuk, a Scud B nem oylan pontos fegyver, önmagaban, ha esetleg harcheylzetben, amire nem került sor, akkor nuklearis robbanofejel jelentös tüzeröt kepviselt volna 8*400 ktonna, 3,2 Megatonna összesen amit kilöttek volna
masik kerdes, ha tudtuk volna hol voltak a titkos talakozasi pontok, hol voltak az inditoallasok, honna lett volna inditas, akkor ,az meg ma is titkos
Előzmény: hszt (8800)
hszt Creative Commons License 2010.02.12 0 0 8800
Üdv, mindenkinek.
Végigolvastam a fórumot. Köszönet a tartalmas infókért, ezekálltal pár helyre már eljutottam. Hogy érdemben is hozzászóljak. Tapolcáról ment a vita, mi volt, hogy volt. A tapolcai alakulat honlapja: http://mn1480.extra.hu/news.php. Itt pedig egy kb. 50 peces film a laktanyáról: http://www.youtube.com/watch?v=Hpa4nDxSJas. Ebből minden kiderül. Remélem érdemben sikerült hozzászólnom. Üdv.
hadsz Creative Commons License 2010.02.11 0 0 8799

Az 1-el jelölt a fő lejárat,de ott többször is előfordult,hogy beszorult a páncélajtó.A 2-el jelölt akna létráján viszont le lehet jutni a KOD szűrők gyűrűi alá,majd azon keresztül a bunkerbe.

 

Előzmény: t-72 (8795)
hadsz Creative Commons License 2010.02.11 0 0 8798

A PDRZ / передающий радиоцентр / Herendtől északra található.

http://maps.google.com/?ie=UTF8&ll=47.154135,17.78266&spn=0.007179,0.021887&t=h&z=16

 

Szpeska volt a hívókódja,és a nagyteveli vezetési ponttal földalatti kábellel volt közvetlen összeköttetésben.

Az egész terület évek óta magántulajdon,kerítéssel körbevéve.Jónéhány tekintélyes méretű eb őrzi...ráadásul a tulaj is ott lakik a családjával.A bunker már nem úgy néz ki ahogy a fotókon látható,mivel azóta a tulaj jelentős átalakításokat végzett rajta.

Előzmény: t-72 (8795)
HG4I Creative Commons License 2010.02.10 0 0 8797
Nem híradós, hanem híradó.
(Nem adósa senkinek sem)

:))))

üdv.
Előzmény: t-72 (8796)
t-72 Creative Commons License 2010.02.10 0 0 8796
Ja és azt elfelejtettem, hogy a híradós bunker látogatható-e vagy van valami őr?
Előzmény: t-72 (8795)
t-72 Creative Commons License 2010.02.10 0 0 8795
Üdv!
Hadsz, néztem a képeidet és láttam ezt:
Herend,Szpeska PDRZ híradós bunker
Tudnál dobni egy pontos koordinátát hozzá? És azt is meg tudnád mondani, hogy a BARSon a klímabunker lejárata hol van?
Válaszodat előre is köszi!
hadsz Creative Commons License 2010.02.10 0 0 8794
eszemcsere =  eszmecsere  : ))
Előzmény: hadsz (8792)
charlie21 Creative Commons License 2010.02.09 0 0 8793

megkaptam az SMS ed!!!

Benne vagyok!Hivlak majd ha egy kicsit nyugi lesz!!

Előzmény: hadsz (8792)
hadsz Creative Commons License 2010.02.09 0 0 8792

Szívesen csatlakoznék ehhez az eszemcseréhez...  : )

 

Őszintén szólva én már nem fűztem reményt a helyreállításhoz.

De legalább annyit böföghettek volna,hogy bocs,elb...tunk valamit.

Előzmény: charlie21 (8791)
charlie21 Creative Commons License 2010.02.09 0 0 8791

Van energiád :-)))

Én is gondoltam már erre de eggyellőre nincs kedvem.A remény hal meg utoljára.

Azért elbeszélgetnék azokkal akik hazavágták a képtárat.

Előzmény: hadsz (8790)
hadsz Creative Commons License 2010.02.09 0 0 8790

Mivel nagyon úgy tűnik,hogy a képtáras galériám valamilyen rejtélyes okból kifolyólag eltűnt mint az aranyóra,feltöltöttem a képeimet ide:

http://cid-3d4536ec98de30c8.skydrive.live.com/albums.aspx?wa=wsignin1.0&sa=579632561&lc=1038%20

 

Remélem,ezzel nem lesz hasonló probléma!

Hpasp Creative Commons License 2010.02.08 0 0 8789
Mivel eredetileg csak 6 garázs készült az indítóállványoknak, a nyolcvanas évek közepén, amikor átállt a szervezet 6 indítóállványról 8-ra, akkortól a 2 extra indítóállvány ott parkolt bent.
Előzmény: AmbulanceZoli (8788)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2010.02.07 0 0 8788
Rákérdeztem ama bizonyos "SCUD szerelő házikóra" egy nemrég hozzánk érkezett kollégától aki az MN1480 sorkatonája volt a '80as években!
Valóban a ház arra szolgált hogy eldugják a technikát......H. Józsi kolléga szerint a dolognak egy nagyon nagy és kissé megmosolyogtató hibája volt, méghozzá az hogy amikor odabenn felkapcsolták a villanyt akkor a 3 szintesnek állcázott épületben egyszerre minden ablak kiviláglott!! Azért a hülének hitt imperiálPisták ennyire nem voltak hülék.....
Előzmény: Volt Katona(Lee) (8765)
Snipper Creative Commons License 2010.02.07 0 0 8787
MTI

2010. február 7., vasárnap 12:31 | Frissítve: 48 perce

Elárverezik a szovjet hadsereg kivonulása után elnéptelenedett, 70 épületből álló lettországi szellemvárost. Az egykori szovjet védvonalhoz tartozó radarállomás köré épült Skrunda-1 településhez a lakóépületek mellett iskola, szálloda és egy kórház is tartozott. Nem sokkal a katonák kivonulása után, az immár 12 éve lakatlan város igencsak lepusztult állapotba került. Ezért a kikiáltási ára is mindössze 220 ezer euró (60 millió forint), azaz körülbelül annyi, mint Rigában egy négyszobás lakás ára. Az árverés részleteit és az érdeklődők számát nem hozták nyilvánosságra, de az biztos, hogy a licit nyertese mindent visz.
haflinger Creative Commons License 2010.02.06 0 0 8786
11:
Előzmény: haflinger (8785)
haflinger Creative Commons License 2010.02.06 0 0 8785
10:
Előzmény: haflinger (8784)
haflinger Creative Commons License 2010.02.06 0 0 8784
9:
Előzmény: haflinger (8783)
haflinger Creative Commons License 2010.02.06 0 0 8783
8:
Előzmény: haflinger (8782)
haflinger Creative Commons License 2010.02.06 0 0 8782
Van bizony! Bár az újságcikkek szerint rövidesen megkezdődik a kármentesítés és ilyen képeket azután már úgysem tudok csinálni.
Folytatom is a kerozintárolók környékén tett sétát.
7:
Előzmény: Kaszi28 (8781)
Kaszi28 Creative Commons License 2010.02.05 0 0 8781
Szia!

Ez hihetetlen, hogy mennyi látni- és barangolnivaló van ott.
Gratula.

Üdv!

Kaszi
haflinger Creative Commons License 2010.02.05 0 0 8780
6:
Előzmény: haflinger (8779)
haflinger Creative Commons License 2010.02.05 0 0 8779
5:
Előzmény: haflinger (8778)
haflinger Creative Commons License 2010.02.03 0 0 8778
4:
Előzmény: haflinger (8777)
haflinger Creative Commons License 2010.02.03 0 0 8777
3:
Előzmény: haflinger (8776)
haflinger Creative Commons License 2010.02.03 0 0 8776
2:
Előzmény: haflinger (8775)
haflinger Creative Commons License 2010.02.03 0 0 8775
Sármellék, repülőtérre vezető vasút
1:
Előzmény: haflinger (8774)
haflinger Creative Commons License 2010.02.03 0 0 8774
A-Ascona érdeklődött múltkor, hogy Sármelléken merre lehetnek a kerozin-tárolók. A repülőtér északi részén vannak, a vasút mellett, egészen közel a nemzetközi repülőtér új épületeihez.
Előzmény: A-Ascona (8726)
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2010.02.02 0 0 8773
ez a kerdes azert kerult elo, mert az volt NDK beli Uhysst am T. SS-20 taroloknal is nagyon kicsi a bejarat a bunkerbe, ami azert ha közuton is menni akartak jobb ha nem magasabb 4m nel es max 3m szelesek a hordozojarmuvel egyutt
Előzmény: Hpasp (8772)
Hpasp Creative Commons License 2010.02.02 0 0 8772
"Az indítóállvánnyal sose álltak be a tárolóba. :)
Ilyenek biztosan voltak itthon."

Szerintem tévedsz, mert nem voltak.
Ezekkel kevered:
9K72
Előzmény: tere (8762)
MN5818 Creative Commons License 2010.02.02 0 0 8771
TERE!  Ha nem titok, mire alapozod a Temp-S -ek M.o.-i létét? 
Előzmény: tere (8762)
hadsz Creative Commons License 2010.02.02 -1 0 8770

Erről lenne szó /nem én fotóztam/:

 

 

Előzmény: hadsz (8769)
hadsz Creative Commons License 2010.02.02 0 0 8769
Igaz.Még régebben én is raktam be ide képeket erről az épületről.
Előzmény: t-72 (8767)
Volt tüzér Creative Commons License 2010.02.02 0 0 8768
Nálunk csak egyféle volt. BM-21.
Előzmény: 8230 (8766)
t-72 Creative Commons License 2010.02.02 0 0 8767
És ez igaz is? Mert kíváncsi lennék rá, de a laktanya belseje felé van egy elég magas fehér toronyház.
Előzmény: Volt Katona(Lee) (8765)
8230 Creative Commons License 2010.02.02 0 0 8766
1991 tavaszán volt fegyvernem váltás. Valamilyen (passz h mi a neve) sorozatvetők voltak ezután.
Előzmény: Volt Katona(Lee) (8765)
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2010.02.02 0 0 8765
aki olvasta a Bokor Imre , a Kiskiralyok Munderban cimu könyvet, ami fökepp a VSZ idok magyar katonai vezetöiröl szolt, többek között sokszor meg erettsegi es egyeb vegzettsegu tabornokrol is szo van-lasd Czinege Lajos, aki pl.kovacslegeny volt!!
a konyvben van szo a tapolcan a laktanyaban a kapun kivul tobzodo es mindent termeszetesen vadul fenykepezo imperilaista kemek ellen egy toronyhazat epitettetek, aminek kivulrol voltak ablakai, belul egy szint sem volt termeszetesen-ott tudtak a Scudokat szerelni, meg felallitottm függöleges pozicioban is
Előzmény: 8230 (8764)
8230 Creative Commons License 2010.02.01 0 0 8764
SCUD-ok voltak pl a tapolcai Dobó (később Csobánc) laktanyában is.
Előzmény: Volt tüzér (8763)
Volt tüzér Creative Commons License 2010.02.01 0 0 8763

Ilyenek biztos nem voltak itthon.

Viszont ehhez nagyon hasonlóak igen (R-300, SCUD-B).

Fő különbség a hatótávolság. A képen valami 900? km van, az R-300 meg csak 300 km-t tudott.

Előzmény: tere (8762)
tere Creative Commons License 2010.01.31 0 0 8762
Az indítóállvánnyal sose álltak be a tárolóba. :)
Ilyenek biztosan voltak itthon.
Előzmény: Volt Katona(Lee) (8761)
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2010.01.31 0 0 8761
SS-20-as nem volt Magyarorszagon ha jo tudom-bar ez is mobil telepitesu raketa-
a kerdes adodik-iogy a Magyar granitoknal is, a fotot elnezve, ez a ketto egyutt nem fert be szerintem a Granitba, ha a raketa rajta volt, mar tul magas, akkor meg nem tudott kihajtani az ajton...
a honlapon fennt vannak meg a tobbi volt NVA es UdssR objektum is , meglepo miylen jo allapüotban vannak meg a napokban is-tobbet pl, vadaszgep tarolot termenytarolo bunkernek vagy geptarolnak hasznalnak
Volt tüzér Creative Commons License 2010.01.30 0 0 8760

Az SS-20 kifejezetten nem tartozik a "nagyobb rakéta kategóriába". Ha gondolkoztak is a nagyobb kategórián, ez nem az.

http://hu.wikipedia.org/wiki/SS-20

Itt esetleg többet is megtudhatsz róla.

Előzmény: Volt Katona(Lee) (8757)
haflinger Creative Commons License 2010.01.30 0 0 8759

Vissza Sármellékre!

18:

 

 

haflinger Creative Commons License 2010.01.30 0 0 8758

Egy kicsit elhagytam Sármelléket és nosztalgiáztam inkább. Egykori laktanyámról keresgéltem a neten és találtam egy filmet, ami éppen abban a körletben játszódik, ahol 1976-ban Csintalan S. hallgató keze alatt katonáskodtam :-)

 

Stohl András üdvözli a mommot és megment egy túszt

 

Valakinek nincsenek esetleg félegyházi képei?

Most még érdemes lenne kicsit körülnézni, mert a hírek szerint ipari park lett és már el is kezdték az építési munkákat.

 

Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2010.01.29 0 0 8757
uton voltam ma, ezt talaltam-gy nez ki a szovjetek nagyobb raketakategoriaban is gondolkodtak-SS 20 milyen kategorianak felel meg?
http://www.sachsenschiene.net/bunker/dep/dep_04.htm
charlie21 Creative Commons License 2010.01.29 0 0 8756

Na itt a mozi!!!!ezt azért megnézném,meg imádom a falképeket!!!

Azért egy olyan sarló kalapácsos csempét vagy mit le kéne onnan kapirgálnom! :-)))

Előzmény: haflinger (8755)
haflinger Creative Commons License 2010.01.29 0 0 8755

Hát túl sok már nincs, mert este is lett, meg aztán a bakancsom is átázott :-)

 

17:

 

 

Előzmény: charlie21 (8754)
charlie21 Creative Commons License 2010.01.29 0 0 8754

ja ja már rá jöttem most hogy mondod.Látom hogy két különböző időpontu kép a gránitról.A keritést csak most vettem észre!

Felőlem jöhet annyi kép amennyi csak van.!!!!!

 

Előzmény: haflinger (8751)
haflinger Creative Commons License 2010.01.29 0 0 8753

16:

 

Előzmény: haflinger (8752)
haflinger Creative Commons License 2010.01.29 0 0 8752

Tovább is van, mondjam még? :-))

15:

 

Előzmény: csibeszke.hu (8747)
haflinger Creative Commons License 2010.01.29 0 0 8751
Mint már szó volt róla, sajnos a Gránit a bekerített területen van :-( (furcsa módon éppen arról tüntek el ez ajtók az utóbbi években). A többi a szabadon bejárható területen van, bár ott is lehet találkozni puskás emberrel, mert az önkormányzat mezőőre rendszeresen körbejárja a területet, viszont előbb kérdez és csak azután lő :-))
Előzmény: charlie21 (8748)
sweethome Creative Commons License 2010.01.29 0 0 8750

Szia Zoli!

 

Egy kis előtanulmány: http://kep.tar.hu/sweethome/50606334#2

 

Úgy látom, teljesen megegyezik az általad belinkelttel.

 

Üdv:

Sw

 

 

 

Előzmény: jagger3 (8615)
monfondir Creative Commons License 2010.01.29 0 0 8749
Mint ex HÁP-os remélem tesztek fel majd pár képet :)
Előzmény: charlie21 (8748)
charlie21 Creative Commons License 2010.01.29 0 0 8748

Mindenképp  egy napra tervezem,eggyett értek hadsz kollegával,HÁP ,Gránit,Bombatárolok,de én hajlamos vagyok sokat császkálni ,pl a szinházterem ,mozi ilyesmi.Biztos van sármelléken is.

De te olyan részletesen végigjárod hogy igy már nekünk könnyű dolgunk lesz :-)))

tavasszal kéne menni,de ha már arra mennék lenne még egy két hely amit megnéznék.Rezi ,újdörögd,keszthely,bár ennyi ugyse fér bele.

Előzmény: haflinger (8742)
csibeszke.hu Creative Commons License 2010.01.29 0 0 8747
haflinger!

Köszi a feltöltést :-D
Előzmény: haflinger (8745)
hadsz Creative Commons License 2010.01.29 0 0 8746
Több naposra semmiképpen nem tervezem.Amit még meg akarok majd nézni,azzal egy-két óra alatt végzek. : ) Személy szerint elősorban a Gránit,a bombatárolók és a HÁP érdekel.
Előzmény: haflinger (8742)
haflinger Creative Commons License 2010.01.29 0 0 8745

14:

 

Előzmény: haflinger (8744)
haflinger Creative Commons License 2010.01.29 0 0 8744

13:

 

Előzmény: haflinger (8743)
haflinger Creative Commons License 2010.01.29 0 0 8743

Sármellék

12:

 

haflinger Creative Commons License 2010.01.29 0 0 8742
Nem tudom, hogy konkrétan mi az ami érdekel benneteket, de ha mindent alaposan végig akartok nézni, akkor több naposra kell terveznetek a kirándulást :-)) Egyébként kora tavasszal lenne érdemes, amikor a fák lombjai még nem takarnak sokat.
Előzmény: charlie21 (8737)
hadsz Creative Commons License 2010.01.28 0 0 8741
Hát ez az,amit nem értek...Mi alapján tűntek el a galériák?
Előzmény: sweethome (8740)
sweethome Creative Commons License 2010.01.28 0 0 8740

Érdekes, az enyém érintetlennek tűnik: http://kep.tar.hu/sweethome

Nem lenne felhőtlen a mosolyom, ha eltüntetnék....

 

Előzmény: hadsz (8735)
haflinger Creative Commons License 2010.01.28 0 0 8739

10:

 

Előzmény: haflinger (8736)
hadsz Creative Commons License 2010.01.27 0 0 8738

Őszintén szólva a képtárhoz én már nem sok reményt fűzők...de nem legyen igazam!

Mindenesetre elkezdtem újra feltöltögetni az albumokat egy másik oldalra.

Sármellékre mindenképp érdemes lenne elmenni!

Előzmény: charlie21 (8737)
charlie21 Creative Commons License 2010.01.27 0 0 8737

Szia!!

 

Kaptam egy olyan infót hogy dolgoznak az ügyön!!

meglátjuk remélem nem csak hitegetés.

Ez a sármellék nagyon vonzó,gyakorlatilag ami minket érdekel azt mind meg lehetne nézni.Érdemes lenne egy Vándor Kareszos turár esetleg ide szervezni???!!!

Előzmény: hadsz (8735)
haflinger Creative Commons License 2010.01.27 0 0 8736

9:

 

Előzmény: haflinger (8734)
hadsz Creative Commons License 2010.01.26 0 0 8735

Szia Charlie,

 

Úgy tűnik a képtáras galériánknak most már teljesen nyoma veszett...Már az albumlista sincs meg.

Legalábbis jelenleg ez a helyzet.Hogy rakják teherbe....

Előzmény: charlie21 (8711)
haflinger Creative Commons License 2010.01.26 0 0 8734

8:

 

Előzmény: haflinger (8733)
haflinger Creative Commons License 2010.01.26 0 0 8733

7:

 

Előzmény: haflinger (8732)
haflinger Creative Commons License 2010.01.26 0 0 8732

Az index egy kicsit elkeverte a számozást, de a következőknél már egyszerűbb lesz.

6:

 

Előzmény: haflinger (8731)
haflinger Creative Commons License 2010.01.26 0 0 8731

Sármellék, kifulladásig :-)

 

 

1

 

 

2

 

 

3

 

 

4

 

 

5

 

Dolmány Creative Commons License 2010.01.26 0 0 8730
Homokvasból nem volt hiány náluk... :-)
Előzmény: haflinger (8729)
haflinger Creative Commons License 2010.01.25 0 0 8729

7:

 

Előzmény: haflinger (8728)
haflinger Creative Commons License 2010.01.25 0 0 8728

5:

 

Előzmény: haflinger (8727)
haflinger Creative Commons License 2010.01.25 0 0 8727

4:

 

6:

 

Előzmény: haflinger (8725)
A-Ascona Creative Commons License 2010.01.25 0 0 8726

A sármelléki reptér melyik részén lehet a kerozintároló? Már ha még megvan. Régen újságcikkben voltak fotók róla, azon látszott, hogy tele van valami folyadékkal. (gondolom kerozinos talajvízzel)

Más. Ahogy emlékszem, a Gránit a repülőtér újdonsült kerítésén belül található sajna.

haflinger Creative Commons License 2010.01.25 0 0 8725

3:

 

Előzmény: haflinger (8724)
haflinger Creative Commons License 2010.01.25 0 0 8724

2:

 

Előzmény: haflinger (8723)
haflinger Creative Commons License 2010.01.25 0 0 8723

Jó, akkor kezdem a déli végén. A Gránitnak csak a helyét jelölöm, mivel arról már feltettem, amim van.

1:

Előzmény: Volt Katona(Lee) (8719)
**ven** Creative Commons License 2010.01.25 0 0 8722
A HÁP = Harcálláspont.
Előzmény: Volt Katona(Lee) (8718)
A-Ascona Creative Commons License 2010.01.25 0 0 8721

Én csak azt nem értem, miért volt az a nagy sietség a rombolásban ezeken a helyeken? Egy volt osztálytársam édesapja (egykori laktanyaparancsnok) szerint az elv az lehetett, hogy meggátolják a "barátaink" itt tartózkodását abban az esetben, ha meggondolnák magukat...

Ez persze csak nálunk van így. "Nyugatabbra" ezeket a bázisokat pénzért mutogatják eredetiben megőrzött és karbantartott állapotban. A reptereket használják, és a túristák majd megőrülnek például egy korabeli fedezék láttán, amiben egy ("hatástalanított") Mig21, Mig-23 -as áll.

Sármellék haldoklik minden év égén. Nincs forgalom.

 Hulladék hegyek között jutsz be a reptérre. Jobbra balra csalingázol alkalmi utakon a terminálig. Félbehagyott fedezék bontások mindenütt, és gaz.

Az "idegenforgalmárok" helyében égne az arcom.

Kilóra lehetne venni egykori Migeket, Uazokat, kiszolgáló tartozékokat, kitatarozni pár fedezéket, rendberakni az irányítótornyot, pár barakkot, tisztiétkezdét.

És 800-1000Ft-ért orosz egyenruhába bújtatott személyzet mutogatná, mint múzeumot. Sok egykori nyugati tiszt, vagy fiatal hazánkfia, vagy egykori ittszolgáló megőrülnének a gyönyörtől.

Kitűnő példa erre Zsámbék.

De nem, nálunk ebben nem látnak fantáziát...

Londonba repültünk három éve, Sármellékről indultunk. (Ryan Air)

Felszállás előtt a pilóta angolul bemutatkozott, valami Vlagyimirnek hívták. Elmondta, hogy a '80-as évek végén itt repült. Most örül, hogy újra innen szállhat fel, bár elszomorítják az állapotok. Amikor anno itt volt, még nem így nézett ki...

Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2010.01.25 0 0 8720
1 db granit volt Sarmelleken?
Előzmény: haflinger (8713)
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2010.01.25 0 0 8719
tegyel fel amennyit csak tudsz, en csak kesobb juthatok el oda, sajnos
Előzmény: haflinger (8716)
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2010.01.25 0 0 8718
HAP=vadasziranyito pont, repter eseteben igy hivtak Taszaron anno nalunk-ossze volt kotve a radiotechnikai alakulatokkal-Egerag Sormas, Homokszentgyorgy Jutaval +volt sajat radarok a B objektumban
magyaroke volt, aztan a jenkik atvettek, epitgetek rajta vmit, most meg ures, a taszari laktanya! eszaknyugati vegeben van-nem a repteren-kepet teszek fel -szukseg volt rajuk anno, mert a Mig 21-Mig 23-ok, sot Mig 29-ek fedelzeti radarja nem tartozott a legerosebbek koze anno, de meg ma sem, kellenek a foldi radarok jelei a celmegjeloleshez-es a pontosabb celravezeteshez, merre repuljenek
Előzmény: charlie21 (8711)
Gaz69M Creative Commons License 2010.01.25 0 0 8717

Üdvözlök mindenkit.

 

Már régóta olvasgatom a fórumot.

Engem is nagyon érdekelnek az elhagyott katonai objektunok!!

Sajnos csak kevés helyen voltam eddig, de igyekszem felkeresni a jelentősebbeket.

Kiskunlacháza reptér (laktanya tervben van), Taszár volt laktanya és reptér, Kapsszekcső volt szovjet laktanya ezeken jártam eddig.

A Sármelléki képekre én is kíváncsi vagyok illetve egy-két héten belül fel is szeretném keresni.

Én is itt lakom a közelben Kaposváron.

 

Krisztián

Előzmény: haflinger (8716)
haflinger Creative Commons License 2010.01.25 0 0 8716
Én ma visszamentem és ha bírjátok még, akkor megint van egy csomó képem :-)
Előzmény: hadsz (8715)
hadsz Creative Commons License 2010.01.25 0 0 8715

Köszi a képeket és az infót!

 

Egyre inkább úgy érzem,vissza kell mennem Sármellékre! : )

Előzmény: haflinger (8713)
haflinger Creative Commons License 2010.01.25 0 0 8714

Két éve még be tudtam menni a HÁP-ra, csak nem volt nálam lámpa, a vaku fényénél bolyongtam ott bent :-) Most viszont hiába vittem lámpát, a vasajtónál elakadtam, mert az egyik kallanytyút levágták róla.

 

 

Előzmény: charlie21 (8711)
haflinger Creative Commons License 2010.01.25 0 0 8713

Jól látod, valóban be lehet menni a Gránitba, sőt még sokkal könnyebben, mint két éve. Egy szépséghibája van csak az egésznek, először be kellene jutni a kerítésen belülre :-(

 

Előzmény: hadsz (8698)
hadsz Creative Commons License 2010.01.25 0 0 8712
Ez pontosan így van,és nem csak ennél a repülőtérnél volt ez a helyzet.Lehetne sorolni azokat az objektumokat,amelyek közvetlenül a szovjetek távozása után lettek leamortizálva... 
Előzmény: A-Ascona (8709)
charlie21 Creative Commons License 2010.01.25 0 0 8711
ez a 4 sorozat a HÁP lesz szerintem.Ezt mindenkép érdemes megnézni,kicsit másnak tünik mint a többi.
Előzmény: haflinger (8703)
Dolmány Creative Commons License 2010.01.25 0 0 8710

A tüzijáték tényleg nagyon szép fenntről :-)

 

Néha akkora köd van ott fennt, hogy a menetoszlopban haladó emberek nem látják az elöttük haladót, pedig 4 méternél nincs meszebb, ha vkinek bezártság fóbiája van, az biztos bepánikolna olyankor ott fennt...

 

Egyszer nagyot szívtam egy téli túlélőtúrán, mert a hó miatt teljesen átázott a bakancsom, ez egy viszonylag új bakancs volt, dán katonai, a sarka sok rétegből van összrakva és a tűznél szárítgatva vmelyik réteg összeugrott és a bakancs összement 1-2 számmal :-( más bakancsokkal soha nem volt ilyen probléánk, mert óvatosan melegítve nem ugrottak össze, de ebben van vmi réteg, ami nem bírta ki és összegugrott, talán vmi szintetikus réteg...

 

Szóval remegve a hidegtől kb. 20 percig próbáltam beletuszkolni a lábam, puhítani-nyújtani a bőrt és belegondolni is rossz volt, hogy még legalább 25km gyaloglást rongyokba csomagolt lábbal kell megtennem a nagy hóban :-)

 

De végül bejött az a módszer, hogy a bakancsom sarkát felvágtam mindkét irányba és úgy már bele tudtam préselni a lábamat, ebben a "bakancsszandálban" meneteltem még 25km-t a hóban :-)

 

 

Előzmény: Volt tüzér (8708)
A-Ascona Creative Commons License 2010.01.24 0 0 8709
Még nyáron Sármelléki reptéren jártunkkor beszéltem egy biztonsági őrrel. (gyakorlatilag csak a leszálló pálya és a terminál van körbekerítve, azt őrzik, a többi önkormányzati tulajdonú, szabadon bejárható) Szóval mesélte, hogy nem a szovjetek barmolták szét, hiszen ők kaptak fél órát, hogy elhúzzanak (az osztálytermekben még tele vannak írva a táblák), hanem a magyar honvédség kiskatonái tették lakhatatlanná pár órán belül, "felső utasításra". Demilitarizáták. Enyveskezűék meg befejezték.
Előzmény: Dolmány (8705)
Volt tüzér Creative Commons License 2010.01.24 0 0 8708

A 81-es hó is elég nehezen akart elolvadni. Pláne, hogy május 8-án még esett hozzá vagy 20 centi. Emlékszel, hányszor lett eltakarítva a feljáró útról a hó?

A nyarak tényleg szépek voltak. Különösen szép volt az augusztus 20-ai tüzijáték felülről.

Előzmény: Max-i (8707)
Max-i Creative Commons License 2010.01.24 0 0 8707
92 májusában még megvolt az összetolt hó odafent :)
Nem nagyon akart elolvadni.. :)

De a nyarat nagyon szerettem ott fent :)
Előzmény: Dolmány (8705)
Volt tüzér Creative Commons License 2010.01.23 0 0 8706

Tudod, milyen sokba kerül az a murva? Ott meg ingyen volt.

Valóban érdekes időjárás tudott odafent lenni. Annak idején a kabinom telepítési normaideje 2,5 óra volt. Na az elsőt úgy sikerült összehozni (1981. január), hogy három napig tartott.

Előzmény: Dolmány (8705)
Dolmány Creative Commons License 2010.01.23 0 0 8705

Jó képek!  iszonyat zord időjárás tud ott még nyáron is lenni...

 

sajnos ezt a bázist nagyon csúnyán elintézték, a széles objektum elött vajon miért szedték fel a murvát? mert jó pár éve még nem volt ott akkora gödör...

Előzmény: sweethome (8700)
Dolmány Creative Commons License 2010.01.23 0 0 8704
Ezt őrzik, hogy a mágneskezüek nem lopták még szét?
Előzmény: haflinger (8703)
haflinger Creative Commons License 2010.01.22 0 0 8703
Sármellék
4:
Előzmény: haflinger (8701)
haflinger Creative Commons License 2010.01.22 0 0 8702
Két éve gyakorlatilag sehova nem mentem be, csak "körbefutottam" a területet, így én is csak annyit tudok, amit a képeken is látni. Most egy kicsit alaposabb akartam lenni, így viszont kisebb terület fért bele az időmbe és arra a részre még nem értem el. A következő alkalommal ott nézek majd körül.
Előzmény: hadsz (8698)
haflinger Creative Commons License 2010.01.22 0 0 8701
Természetesen folytatni is akarom a felderítést, sőt a mostani képekből is hátra van még egy sorozat, amit mindjárt fel is rakok.
A táblát el lehetne hozni emléknek, mert szét van vágva és egy ajtóra van rádrótozva borításnak :-)
Előzmény: charlie21 (8695)
sweethome Creative Commons License 2010.01.22 0 0 8700

Újévi üdvözletem mindenkinek pár év eleji képpel a Pilis-tetőről!

 

 

Panoráma a Pilis-tetőről

 

 

 

 

 

 

sweethome Creative Commons License 2010.01.22 0 0 8699

Pár kép kiegésítésül Sármellékről:

 

http://kep.tar.hu/sweethome/50607179#2

 

http://kep.tar.hu/sweethome/50648069#2

 

Üdv

hadsz Creative Commons License 2010.01.22 0 0 8698

Szia,

 

jól látom,hogy a Gránitba be lehet menni?

Előzmény: haflinger (8638)
jagger3 Creative Commons License 2010.01.22 0 0 8697
A debreceni reptér egy nemzetközi forgalomú reptér és vámszabad terület. Jó alaposan be van kerítve úgy tokkal - vonóval, vagyis teljesen. Szöges NATO drót és dupla kerités , ahogy láttam mikor arra jártam. Ja és a füvet egy birkanyáj tartja karban. most télen kicsi a forgalom, ha egyáltalán van, a lokátordombon tavaly nem láttam a lokátort , előtte néha igen, amikor berettyóujfalu felé menet kihajtok debrecenből , az autórádióban is hallani a radar ciripelését amikor felém fordul éppen.
J.
Előzmény: charlie21 (8696)
charlie21 Creative Commons License 2010.01.22 0 0 8696

azért a debreceni reptér sem rossz.

Van még ott valami?? Mennyire van szétszedve,mennyire lehet járkálni??

Szivessen vennék mint helyitől infókat!

Előzmény: corsa WAN-2 (8687)
charlie21 Creative Commons License 2010.01.22 0 0 8695

na végre van egy jó sármellékes képgyüjtemény is :-))

Látom elkapott a  téma!!

Hajrá tovább !!

A képeken az egy tábla amit le lehetne venni??Ereklyének nem rossz :-))))

Előzmény: haflinger (8694)
haflinger Creative Commons License 2010.01.21 0 0 8694
Sármellék
3:
Előzmény: haflinger (8692)
corsa WAN-2 Creative Commons License 2010.01.21 0 0 8693

Köszi!

 

Esetleg képek vannak róla?

Mi lehet még a környéken?

Előzmény: jagger3 (8688)
haflinger Creative Commons License 2010.01.21 0 0 8692
Igazad van, valóban rohamosan romlik az állapotuk. A két év alatt is, ami a két fényképezésem között eltelt, határozottan látszik a változás, lassan már veszélyes lesz egyik-másik épületbe bemenni. Most is folyamatosan csöpögött rám a hólé, potyogott a vakolat.
De szerencsére ez nem minden építményre igaz, a most soron következőkre sem :-) A hangárok remélhetőleg még sokáig állni fognak, a képeken láthatók most is tele vannak kukoricával.
2:
Előzmény: Dolmány (8684)
jagger3 Creative Commons License 2010.01.21 0 0 8691
Köszönöm a pontosítást!
Nem olvastam a nevezett könyvet, csak arra volt dolgom és éhes lettem, kajálni akartam. Alább egy Olvtárs azt találta mondani , Debrecen közelében nincsenek "bunkerek" én erre bátorkodtam egyet mutatni.
J.
Előzmény: mezenguz2 (8690)
mezenguz2 Creative Commons License 2010.01.21 0 0 8690

..kihelyezett bombaraktár.. Vándor Károly:Légierő társbérletben 100. o. alul.

Kereséshez ez a "biblia"!

Előzmény: jagger3 (8689)
jagger3 Creative Commons License 2010.01.21 0 0 8689
Egyszer betévedtem ide , kajáldát kerestem , és ahogy körülnéztem láttam dombszerű hangárokat méteres ajtókkal.
Előzmény: corsa WAN-2 (8687)
jagger3 Creative Commons License 2010.01.21 0 0 8688
Szia,

Pedig van... A hosszúpályi felé vezető úton , a Vekeri tó előtt leágazás a vig-kend major felé.
A majorban vannak hangárok és hasonlók. Egyszer véletlenül tévedtem be, és láttam.

Üdv a fedélzeten.
J.
Előzmény: corsa WAN-2 (8687)
corsa WAN-2 Creative Commons License 2010.01.21 0 0 8687

Sziasztok!

 

Nem régen fedeztem fel ezt a fórumot és szeretnék csatlakozni ha lehetséges.

Nagyon érdekelnek az elhagyott laktanyák, bunkerek, de itt a lakóhelyemen nem igazán tudok ilyesmiről (Debrecen).

Érdekelnének továbbá a régi orosz laktanyák és megmaradt dolgai, de itt ebből se nagyon van, vagy ha van is már hasznosították és más jelleggel működnek tovább.

 

Esetleg van e a témával kapcsolatos irodalom vagy olvasnivaló a neten ami hozzáférhető?

 

Köszönöm előre is mindenkinek a segítségét....))

gratzer Creative Commons License 2010.01.21 0 0 8686
 Az egyetlen ép őrtorony Keszthelyen a 2. képen látható volt 8-as torony , amivel szemben van a MEÁ épülete . A 11-14. képeken a külső kör volt 6-os tornya látszik , amit öreg toronynak hívtunk , itt ugyanis nem 2x3 órás váltás volt , hanem 3 őrrel 3x2 órás , tehát csak 2 órát kellett szívni folyamatosan egy őrnek , aki már a leszerelő időszakból volt kihelyezve oda . Annyira eldugott helyen volt ez a torony , hogy a váltás nem szabályosan a toronynál történt , hanem a leváltandó őr lesétált a laktanya széléig a felvezető úton , ahol épp találkozott a felvezetéssel és az új felállított őrrel . Na egyszer így buktam meg én is , mikor az őrpók ezért felnyomott .
Előzmény: haflinger (8664)
Dolmány Creative Commons License 2010.01.21 0 0 8685
Valószínűleg, a kis töltéseken-ben lehet találni lövedékeket, akkor még azt is megtudnánk, hogy mikkel tartották a lövészetet :-)
Előzmény: haflinger (8682)
Dolmány Creative Commons License 2010.01.21 0 0 8684

Az idei tél biztosan nagyon betesz az ilyen állapotban lévő elhagyott épületeknek, sok csapadék-hideg idő, ráadásul állandóan felolvad, majd megfagy és újra hó esik...

Lom-hegyen is teljesen szét fog fagyni a készenléti épület téglafala, mert a suttyó mágneskezűek ellopták az ereszt :-( meg ugye az ablakokat is ki kell törni, különben nem lennénk magyarok.

Előzmény: haflinger (8683)
haflinger Creative Commons License 2010.01.21 0 0 8683
Amint ígértem rakok fel újabb sármelléki képeket. Most kisebb területet néztem meg, de egy kicsit alaposabban. A műholdfelvételen jelöltem, hogy merre készültek a képek.
1:
haflinger Creative Commons License 2010.01.20 0 0 8682
Kösz a választ! Amikor T-48 azt írta, hogy lőtér is volt itt, akkor hirtelen én is arra gondoltam, hogy a bukóalakok lehettek ott. Most megerősítettél. A körülöttük levő földtöltések elhelyezkedése is olyan, ami azt mutatja, hogy "golyófogók" voltak. Azt nem tudtam, hogy ott lőtér is működött, csak azt hogy raktár és teljesen olyan szemmel néztem a maradványokat. Ja meg persze azt is sejtettem, hogy a "kanászok" is ott voltak, mert anno gyakran találkoztunk az úton a moslékos lovaskocsival :-)
Előzmény: Dolmány (8681)
Dolmány Creative Commons License 2010.01.20 0 0 8681

A lépcsözetes fal szerintem lőállás, a betonfal, aminek az egyik oldalán földtöltés van meg a célpont alja, talán elektromosan müködtetett felbukkanó célpontok voltak, érden volt hasonló anno..., az ilyeneket nagyon szeretik a mágneskezűek, mert szép adag elektromos kábel futott a föld alatt a célpontokhoz.

Előzmény: haflinger (8678)
hadsz Creative Commons License 2010.01.20 0 0 8680

Nekem is azt írja...Viszont a galérialistában még ott vannak a feltöltött képek számai.Remélem nem baltáztak el végleg valamit,mert nincs sok kedvem újra feltöltögetni a képeket - gondolom Neked sem.De a végén még kereshetünk egy új tárhelyet.

 

Előzmény: charlie21 (8672)
T-48 Creative Commons License 2010.01.20 0 0 8679

Valóban eltöltöttem ott néhány napot.Páhokon volt a toronnyal szemben egy raktár,a bejáratnál volt az örszoba,ott voltak még a"kanászok" és a lőtér.Azok a beton valamik nem tudom mik lehetnek,én nem kerültem velük kapcsolatba.Gondolom valamikor, még volt rá pénz akkor használhatták.Amikor védtem a hazát,akkor már szegénység volt.

Egyszer,talán tavaly próbáltam  bemenni a parkba-éppen nyitva volt egy kapu és a security nagyban unatkozott mellette,megkérdeztem tőle,hogy estleg lehet-e?Nagyon fontos emberke lehetett,állítólag a szolgálat vezetője volt,mereven elzárkozott a dolog elől.Fojamatosan nyomta,hogy azért mert nem.Állítolag a kastély igazgatójától kell engedély,persze Ő házon kívül.

Előzmény: haflinger (8677)
haflinger Creative Commons License 2010.01.20 0 0 8678
Egyébként sajnos túl sok látnivaló már nincs ott, pár őrtorony (vagy csak a hűlt helye:-), a trafó és a kút maradványai, illetve egy csomó kerítés nyomai a fák között mindenfelé.
Azért berakom őket, bár nem túl izgalmas képek :-))
Előzmény: haflinger (8677)
haflinger Creative Commons License 2010.01.20 0 0 8677
Sajnos még nincs, de megpróbálok majd tenni valamit az ügy érdekében :-) Gondolom te ott szolgáltál ezért majd felhomályosíthatsz bennünket, hogy amit most látunk a képeken, az mi is volt régen. Akár már most is megkezdheted, mert lőttem pár képet az alsópáhoki út melletti raktárobjektum területén és pl. fogalmam sincs, hogy ezek a beton akármik mi célt szolgálhattak :-)
Előzmény: T-48 (8675)
haflinger Creative Commons License 2010.01.20 0 0 8676
Valószínű, hogy ennél sokkal többet is meg lehet nézni belőle. Azért csak ennyit jártam be, mert akkor éppen ennyire volt időm. Inkább csak az elhagyottabb részeken jártam, de még ott sem mindenhol. Még azt sem kérdeztem senki illetékestől, hogy mi az ami bejárható, de gondolom még sok helyre be lehetne jutni. Ahova biztos nem, az a téma szempontjából úgysem nagyon érdekes, a kifutópálya közelről sem sokkal más, mint a műholdfelvételeken :-)
Egyébként tegnap újra csináltam pár képet, ha lementem és átméretezem őket, akkor teszek fel belőlük.
Előzmény: charlie21 (8673)
T-48 Creative Commons License 2010.01.20 0 0 8675
Ha igazából az elkeritett részről volna képed,képeid annak nagyon örülnék.A Bécsi kapu utcától jobbra eső részre gondolok,ami most kastélyhoz tartozik.A zárt területről,valamint a javító belső részeiről nekem is vannak képeim,majd feldobom őket!
Előzmény: haflinger (8665)
haflinger Creative Commons License 2010.01.20 0 0 8674
Milyen szerencse, hogy nekem nincs képtáram :-) Úgy látszik biztosabb, ha ezután is inkább ide a topikba teszem a képeimet.
Előzmény: charlie21 (8672)
charlie21 Creative Commons License 2010.01.20 0 0 8673

Köszönöm!!

igy végre ha arra vet a sors már tudom hogy meddig és hová juthatok a reptéren 

Előzmény: haflinger (8664)
charlie21 Creative Commons License 2010.01.20 0 0 8672

most már azt irja a képtáramra hogy üres galériák vannak ,eltünt minden!!

Hadsz! Ugylátom a tied is hasonló állapotban van!Utolértek.....???

Dolmány Creative Commons License 2010.01.20 0 0 8671

Pilistetőn, Urak-asztalánál, Biatorbágyon is asszem és a Lom-hegyen is láttam a víztározókat, de ennél a rádiós bázisnál nem láttam.

Érdekes, de vki írta, hogy az érdi bázisra is a bejárattól nem messze lévő tűzcsapról hordták a vízet, de az onnan kb. ugyanakkora távolságra lévő lőtéren volt vezetékes víz és ott a szintkülönbség se jelentős...., mondjuk érden a mai napig gpondok vannak a vízellátással, főleg ott fennt, bár mára igencsak beépült a környék.

 

Amúgy tudja vki, hogy az érdi bázis és a lőtér kinek a tulajdona?

 

 

 

 

Előzmény: Volt tüzér (8663)
jagger3 Creative Commons License 2010.01.19 0 0 8670
Szia Szabi
Ahogy elnéztem Ungvártól mintegy 50 km közúton, és egy 5-8 km közti séta masszív terepen. Ha gondolod h velünk tartasz, dobj egy mailt 2-4 hét mulva aktuális lesz. Téli túrabakancs mindenképp kell, ahogy elnézem...
J.
hadsz Creative Commons License 2010.01.19 -1 0 8669

szia Zoli,

 

a 102-es Lviv mellett van,a 104-est pedig kutatjuk.Vannak esélyes területek,de egyenlőre sajnos még semmi konkrét infót nem találtunk.

A 103-ast már én is kinéztem,azért oda érdemes lenne felmenni!Nincs messze a határtól sem...  : )

 

Előzmény: jagger3 (8668)
jagger3 Creative Commons License 2010.01.19 0 0 8668
Köszi Szabi!

A megadott térképen két dolog szúrt szemet, a 103 as BARS ( azt hiszem következő ungvári sétánk során sort kerítek rá, feleségem szerint szép hely , a googlin a fényképeket nézve mindenképp érdekes.
Ha van 103 és 109 és 101 es BARS , merre a többi?
üdv
J.
Előzmény: hadsz (8667)
hadsz Creative Commons License 2010.01.19 0 0 8667

Szia Jagger3

 

A pontos helyeket itt megtalálod:  http://rammstein.dfmk.hu/~s200/tropo/Tropo.kmz

 

Úgy tudom,hogy egynémelyiket ma is használja a honvédség,a 203-ast pedig egy paintballozó társaság - igaz ott egy befejezetlen bunker van és a tornyokat is lebontották.

 

üdv

 

hadsz

Előzmény: jagger3 (8666)
jagger3 Creative Commons License 2010.01.19 0 0 8666
Sziasztok

A lengyelországi BARS állomásokról ( hely , megközelíthetőség) van valakinek információja? Tervezek sétát arrafelé, esetleg más érdeklődőket keresek.
J.
haflinger Creative Commons License 2010.01.19 0 0 8665
Előzmény: haflinger (8664)
haflinger Creative Commons License 2010.01.19 0 0 8664
Mivel Keszthelyről sem nagyon láttam még képeket a topikon, délután gyorsan készítettem néhányat. Mivel a még meglevő épületeket többnyire különféle vállalkozások használják, ezért a 2-vel jelölt úton csak végigautóztam és a kapukat fényképeztem le. A hármassal jelölt kapunál aztán sikerült az őr éberségét kijátszva behatolnom az objektumba :-)
Volt tüzér Creative Commons License 2010.01.18 0 0 8663

Fent a vizes akna nem sokat jelent, hiszen odáig akár Krazzal is eljuthatott a víz. Mint a többi félreeső objektumban is szokásban volt.

1981. januárban költöztünk a Pilis csúcsra. Eleinte egy nyomorult vizes Csepellel hordtuk fel a vizet jobb híján Csobánkáról, később aztán lett egy vízszállító KrAZ, amivel - a megváltozott viszonyok miatt is - elég volt egy forduló. Az osztály 1996-ig élt, ezalatt annyi gázolajat elpocsékoltak, hogy a vízvezetéket kétszer is meg lehetett volna csinálni.

Előzmény: Dolmány (8662)
Dolmány Creative Commons License 2010.01.18 0 0 8662

A közvetlen szomszéd nagyon úgy néz ki, hogy fennt lakik, (szerintem víz biztosan van fennt, sőt mintha láttam volna a bázison is vízes aknát) és mellette is nyaralók vannak, google earth-on jól látszik...

 

 

Előzmény: Volt tüzér (8661)
Volt tüzér Creative Commons License 2010.01.18 0 0 8661

Van fent közmű? Mert ha nincs, akkor érthető a mérsékelt érdeklődés.

Annak idején a 11. dandár szórásból kieső objektumaiban gázolajjal működött a vízvezeték. Elég drága is volt.

Előzmény: Dolmány (8660)
Dolmány Creative Commons License 2010.01.18 0 0 8660

Kamaraerdő fölötti rádiós bázis:

(fél budapestet belátni a kapújából, Sas-hegy, gellért-hegy, Budai palota stb..., csoda hogy nem épült még oda szálloda-étterem, vagy vmi újgazdag villa...)

 

 

hadsz Creative Commons License 2010.01.18 0 0 8659
Benne.A tököli reptérről szóló résznél található ,mivel ottani gépekről volt szó.Az emlékműről is van egy fotó.Ha minden jól megy,a könyv második részében jobban ki lesz vesézve az ügy,több új részletet sikerült kideríteni.
Előzmény: monfondir (8658)
monfondir Creative Commons License 2010.01.18 0 0 8658
Ez a hajagi dolog benne volt a könyvében??? Hirtelen most nem rémlik, bár lehet hogy a sok új infó miatt amit olvasok benne :D
Előzmény: hadsz (8657)
hadsz Creative Commons License 2010.01.18 0 0 8657
Vándor Karesz ma este a Hír tv-n 22:05 kor: Ősök tere - Katonai repülőszerencsétlenségek a II. világháború után.Többek között lesz benne szó a hajagi  balesetről is,ahol 3db MIG-21-es zuhant le.
 
trancegod Creative Commons License 2010.01.17 0 0 8656

OFF.

 

 

Üdv! Mél ment.

 

 

ON.

Előzmény: M41-2314 (8618)
manhattani Creative Commons License 2010.01.17 0 0 8655
Lillafüred környékén, a tó és a néhai Szikla fölött volt egy, a miskolciak által Tetőnek hívott objektum (talán azt hívták Lillafüreden Bagolyvárnak?) , a katonák zömét (és az általában >100 kg ütinőket) Lillafüred adta, ők, ha jól vettem ki, RH-n rádiózgattak és sok polgári alk. nő géptávírózott. De volt ott mindig 5 miskolci sorkatona, gyakran magam is köztük, ők reléztek a négy rakéta osztály felé: Szakáld, Aszaló, Tardona, Cserépfalu. Hogy miért volt kétfelől adni az állományt, nem tudom, de vidám napokat töltöttünk ott mi, Miskolciak. (A lillafürediek vidámságában nem vagyok ennyire biztos.)
Írtam is néhány ott történt sztorit a katonai anekdoták topikba.
Előzmény: safranek50 (8652)
csak john Creative Commons License 2010.01.17 0 0 8654
Tavaly nyílt napon jártam a Nap-hegyen az MTI székházban. Ott mesélték, hogy az épület legtetején lévő antennának Gödöllő mellett van a párja. Valahol ott van az egyik tartalék szerverük, rendszerhiba esetére.
Előzmény: Volt Katona(Lee) (8640)
HG4I Creative Commons License 2010.01.17 0 0 8653
Semmilyen konkrét ismeretem nincsen róla, csak általánosságok, talán kiindulónak jó.

Lilafüreden honi légvédelmi hadosztály parancsnokság és törzs volt, nyolcvan körül felszámolták, a lérak. egységek átszervezésével egyidejűleg.
Előzmény: safranek50 (8652)
safranek50 Creative Commons License 2010.01.17 0 0 8652
Ha esetleg a Lillafüred és környéke (valamikor Medve1,2,3, Bagolyvár) részleteiről, ha lennél kedves.
És MINDENKIHEZ!
Bárkinek Lillafüred környéki, "békebeli" fotója van........ pls. (Zalka, Szertár,Bagoly, Medve, stb..)
ex SULC (69-70, 9620/v)
Előzmény: HG4I (8604)
haflinger Creative Commons License 2010.01.17 0 0 8651
Ó, hát ilyeneket tőlem ne kérdezz, én másik ellenség ellen voltam kiképezve :-) Ha Honest John, vagy Sergeant rakétával támadna a gaz ellenség, akkor könnyebb helyzetben lennék ( a 175 mm-es ágyút még a lánctalpnyomából is megismerném :-)). Egy olasz dandár harcálláspontját is előbb kellene felismernem, mint valamilyen saját, vagy VSZ. objektumot :-) A saját és szövetséges hadseregek szervezeti és haditechnikai adatai erősen titkosak voltak előttünk akkoriban, most meg csak nézelődöm, rögzítem amit látok és majd a hozzáértők megállapítanak belőle valamit.
Előzmény: Volt Katona(Lee) (8646)
M41-2314 Creative Commons License 2010.01.17 0 0 8650
Arra gondoltam, mármint hogy kiírva. :)
Előzmény: schlumberger (8649)
schlumberger Creative Commons License 2010.01.17 0 0 8649
Fent a dombtetőn tuti, hogy az van.

...kiírva :-)
Előzmény: M41-2314 (8648)
M41-2314 Creative Commons License 2010.01.17 0 0 8648
Ha azt jelenti, akkor asszem az. Fent a dombtetőn tuti, hogy az van.
Előzmény: Volt Katona(Lee) (8645)
Snipper Creative Commons License 2010.01.16 0 0 8647
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2010.01.16 0 0 8646
az alulrol 5-ik kepen mar nincsenek meg az ajtok?
Alulrol 9-10-ik korabbi harcallaspont lehetett?
Jok a kepek
Előzmény: haflinger (8644)
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2010.01.16 0 0 8645
MTI-Magyar Tavirati Iroda?
megprobalom a Gps koordinatakat beloni hozza--
Előzmény: M41-2314 (8642)
haflinger Creative Commons License 2010.01.16 0 0 8644
Ma a topik is igen kihalt, de azért egy utolsó adagot még felteszek a sármelléki képekből.
Előzmény: haflinger (8643)
haflinger Creative Commons License 2010.01.16 0 0 8643
Szerencsére csak az oroszok már igencsak hiányos kerítésén belül, de a repülőtér kerítésén kívül. Nagy része most gyakorlatilag senki földje, legalábbis bejárható. A nemzetközi repülőtér kerítése nagyjából a gurulóút mentén húzódik, a biztonságiakat azon kívül nem láttam mozogni.
Folytatom a sétát:
Előzmény: M62 265 (8639)
M41-2314 Creative Commons License 2010.01.16 0 0 8642

Hali.


Én úgy tudom, Gödöllőn működött/működik az MTI lehallgató állomása, és lehet, hogy még itt "off" emiatt...

Valamelyik korábbi - asszem abban a  Rádiótechnika Évkönyvben - olvastam, amelyikben a magyarországi rádiózavarásról írt cikk volt.

Előzmény: Volt Katona(Lee) (8640)
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2010.01.16 0 0 8641
ugy nez ki igen
Előzmény: haflinger (8638)
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2010.01.16 0 0 8640
Gödöllön van fennt mikrohullamu atjatszo az M3 melletti hegyen-mellette piros feher antennak--amik allitolag a godollon a föposta melletti epülethez tovabbitanak jelet, ami föld alatt van, lejarata van, utcarol nem lehet lattni, mert egy telek, keritessel.
Allitolag MTI iroda antennai, vayg ez is az egerfogo rendszer eleme lenne?
Előzmény: trancegod (8616)
M62 265 Creative Commons License 2010.01.16 0 0 8639
Ez a rész kerítésen belül van, ugye?
Előzmény: haflinger (8638)
haflinger Creative Commons License 2010.01.16 0 0 8638
Sármelléki séta 2008 elején.
Előzmény: haflinger (8632)
schlumberger Creative Commons License 2010.01.16 0 0 8637
De jó gyorsan berregett :-)
Előzmény: haflinger (8634)
haflinger Creative Commons License 2010.01.15 0 0 8636
Vannak róluk közelebbi képek a spec autók topkban =D Doma jóvoltából.
Előzmény: Maz (8635)
Maz Creative Commons License 2010.01.15 0 0 8635
Uhh, egy Pyron, egy TÜ-1 és egy FAUN.
Előzmény: haflinger (8631)
haflinger Creative Commons License 2010.01.15 0 0 8634
Ha jól emlékszem nem ő nyert :-) a kép a háttér miatt került be ide. Voltak ám azért gyorsabbak is.
Előzmény: Volt tüzér (8633)
Volt tüzér Creative Commons License 2010.01.15 0 0 8633
Bocsika! Az utolsó előtti képen az a gyorsulási verseny?
Előzmény: haflinger (8631)
haflinger Creative Commons License 2010.01.15 0 0 8632
Még egy csomó képem a repülőtér dél-keleti részéről is van, de előtte megkérdezem, hogy kb. mennyit tolerálnátok még belőlük :-))
Előzmény: haflinger (8631)
haflinger Creative Commons License 2010.01.15 0 0 8631
Tavaly nyáron a kerítésen belül is jártam egy kicsit, de jobb képeket akkor sem csináltam :-) Egy gyorsulási verseny volt a kifutópályán, de természetesen az épületek közelébe nem engedtek bennünket. Én megpróbáltam becserkészni néhány ott tárolt veterán tűzoltóautót, de a biztonságiak rám startoltak a Nivájukkal és visszazavartak a betonra.
Előzmény: haflinger (8629)
schlumberger Creative Commons License 2010.01.15 0 0 8630
ilyen kis sipix kamerám nekem is van :-)
Előzmény: haflinger (8629)
haflinger Creative Commons License 2010.01.15 0 0 8629
Igen, környékbeli vagyok, ennek ellenére eddig még eléggé elhanyagoltam a környékbeli objektumok felderítését. Mentségemre szolgáljon, hogy felderítő csak a hetvenes években voltam és jelenleg a fotózásban a traktorok és egyéb nagyvasak képezik nálam a fő csapásirányt :-)
A sármelléki objektumok bejárhatóságát valóban jelentősen befolyásolja, hogy nemzetközi repülőtér működik(?) itt. Szerencsére a volt szovjet épületek jelentős része a kerítésén kívül van, vagy gazdátlan, vagy valamilyen vállalkozások működnek ott. Nagy része valószínűleg nyugodtan bejárható, legalábbis úgy gondolom. Én két "villámlátogatást" tettem ott, először 2004 kora tavaszán bóklásztam egy kicsit a repülőtér észak-nyugati csücskében. Erről valamikor régebben tettem is fel itt pár képet, de ha nem unjátok még Sármelléket, akkor berakom őket is. Ezek technikailag elég gyenge képecskék, mert akkor még csak egy kis webkamerám volt.
Ez a rész biztos hogy ma is bármikor bejárható, bár elég rossz úton lehet megközelíteni.
Bővebben és jobb képekkel pl. itt: geocaching.hu

Előzmény: charlie21 (8624)
504LACI Creative Commons License 2010.01.14 0 0 8628
Miközben a néhány száz méterre lévő Mechanikai Művek gyárban a civil MEKALOR olajkályha és elektrolit kondenzátorok mellett lőszereket gyártottak. Nagymamám még a lőszergyárban ténykedett és túlélte. Nem volt vicces, elég gyakori volt az emberáldozatokat is kívánó robbanás.
Előzmény: HG4I (8627)
HG4I Creative Commons License 2010.01.14 0 0 8627
A fennsík egésze nagyon sokáig lőtérként, majd gyakorlótérként szolgált (60-as évekig), miközben az erdő felé eső részén több lőszer raktár is volt (egészen a 80-as évekig).
Ma is van 2 lőtér a déli részén, a többi "elhagyott".
Előzmény: Dolmány (8625)
bravomike_ Creative Commons License 2010.01.14 0 0 8626

Heló mindenkinek,

én a szentkirályszabadjai reptér irányadóit keresgéltem, a közelit meg is találtam a google earthön a szentkirályi temető mellet, és a túloldalon a nyomát a szántófölben. Viszont a távolit sehol sem látom. Tud valaki ebben segíteni?

A balaton nagyon közel van, esetleg a déli parton lenne valahol?

 

Dolmány Creative Commons License 2010.01.14 0 0 8625

A tétényi-fennsíkon milyen bázis volt? raktárépületek romjait láttam, egy része elkerített és airsoftozásra használják, a másik része, ami külön el volt szeparálva anno is, elhagyatott és a tájvédelmi körzethez tartozik, érdekes, hogy  az utóbbinál rengeteg betonoszlop szegélyezi az utakat és a betonplaccokat, a területen kézigránát alkatrészeket is találtunk.

 

Aztán felmentünk a kamara erdő felett lévő ex rádiós bázisra, ez egy igen érdekes és szép hely, tudna vki vmi infót írni róla?

charlie21 Creative Commons License 2010.01.14 0 0 8624

Nagyon köszönöm!!!!

Igazán szép munka!!!

Olyan ezután mintha ott jártam volna.

Gondolom környékbeli vagy,meg tudod mondani hogy a sármelléki reptér melyik része járható be??Gondolom nagyban korlátozza ezt hogy nemzetközi reptér.Engem főleg a Gránit tárolo érdekelne meg esetleg hogy a HÁP bejárható e.

Előzmény: haflinger (8623)
haflinger Creative Commons License 2010.01.14 0 0 8623
Ha már ott jártam, a pár száz méterre levő dombokról is kattintottam pár képet, ahol a lokátorok helyét már teljesen elfoglalta az erdő.
Előzmény: haflinger (8622)
haflinger Creative Commons License 2010.01.14 0 0 8622
Az északi távoli irányadó maradványai jobb helyen, főutak mellett vannak, azokat délután egy kicsit alaposabban is körbejártam.
Előzmény: haflinger (8621)
haflinger Creative Commons License 2010.01.14 0 0 8621
Ez pedig a távoli irányadó lehetett, egyenlőre csak egy távoli képen lehet sejteni a fák mögött, de alkalomadtán becserkészem majd.
Előzmény: haflinger (8620)
haflinger Creative Commons License 2010.01.14 0 0 8620
Igaz, hogy már egy hónapja volt szó ezekről a sármelléki (pontosabban zalavári) objektumokról, de most turkáltam meg a régi, 2004-2005-ös képeimet. Néhány gyenge fotóm van róluk. Egy a közeli irányadóról, amit a helybeliek "kockás háznak" neveznek.Néhány pedig a bombatárolóról, ahol most egy gombatermesztő kft. működik.
Előzmény: charlie21 (8501)
degenerator Creative Commons License 2010.01.13 0 0 8619
Üdv.

Ez engem is érdekelne, különösképpen, hogy a sármelléki objektumok bejárhatók e.
Előzmény: Shuter (8617)
M41-2314 Creative Commons License 2010.01.13 0 0 8618

Hali

 

Erről az "egérfogó" rendszerről lehet valami többet is tudni?

Előzmény: trancegod (8616)
Shuter Creative Commons License 2010.01.13 0 0 8617

Üdv Mindenkinek!

 

Van lista arról,hogy melyik bázisok,elhagyott laktanyák járhatóak be szabadon?

 

Köszi

trancegod Creative Commons License 2010.01.13 0 0 8616
A hármashatárhegyi állomás hasonló volt a gödöllöihez, no meg a celldömölkihez. Az úgynevezett "Egérfogó" rendszer részei. Eredetileg Hmvhelyen is volt.
jagger3 Creative Commons License 2010.01.13 0 0 8615
OFF
Kedves Olvtársak

Megosztanák veletek egy élményemet...

A zeljavai látogatásom során a "rossz hely" kifelyezés új értelmet nyert , és így azt hittem , a világ már nem igen tud újat mutatni...
Tévedtem.
A feleségem unszolására ellátogattunk ide:

egy igazán rossz hely

Mondanom se kell , amikor beértünk egyből elhalkultunk és sietősre vettük a figurát.
ON
A jugoszláv tengeralattjáró és naszád bázist találtam és szeretném meglátogatni.
Link alább:
http://vik-hajo.blogspot.com/2007/04/tengeralattjr-bzis.html

Ki jönne?
hadsz Creative Commons License 2010.01.11 0 0 8614

Üdv!

 

Az a baj,hogy én sem tudom,hogy mi van vele...Hetek óta ez van,és még csak emailt sem tudok írni a képtár szerkesztőségének,mert a rendszer valami hibára hivatkozva visszadobja a levelet.

Azért remélem minél hamarabb helyreáll az oldal,mert nem túl sok kedvem lenne újra feltöltögetni a képeket egy másik tárhelyre.

Előzmény: rudolphe (8610)
MN5818 Creative Commons License 2010.01.10 0 0 8613
Nézz szét ITT .
Előzmény: Ikaruszki (8605)
rudolphe Creative Commons License 2010.01.10 0 0 8612

De ez csak a jéghegy csúcsa, - mindenféleképpen ajánlom, hogy nézz vissza idővel a jelenleg nem működő linkre, azon MÉLYEBBRE HATÓ TANULMÁNY is van bőven. :)

Üdvözlettel!

rudolphe Creative Commons License 2010.01.10 0 0 8611

Itt van egy most is működő link Nagytevelről - bayzs -nak köszönhetően. :)

-Igaz, ez "csak" 40 képes, de talán előrébb jutsz általa...

http://kep.tar.hu/bayzs/50059245#2

Üdvözlettel!

rudolphe Creative Commons License 2010.01.10 0 0 8610

-Szebb napokon működött ez a link... :(

-Nagytevelről IS vannak ezen az oldalon képek, - hála hadsz-nak...

Légy szives nézz vissza időközönként erre a linkre, mert alaphelyzetben működőképes, - nem tudom most mi van vele... Üdvözlettel!

Előzmény: rudolphe (8609)
rudolphe Creative Commons License 2010.01.10 0 0 8609
Előzmény: mezenguz (170)
Peska Creative Commons License 2010.01.10 0 0 8608
Köszönöm szépen! Tök jó képek. Érdekelne még magáról a laktanya épületéről, őrszobákról (külsö-belsö), alakulótérről, ....stb képek. De ezeknek is nagyon örülök!
Köszi mégegyszer, már szedem is le!
Előzmény: mezenguz2 (8607)
mezenguz2 Creative Commons License 2010.01.10 0 0 8607

Helló!

 

Nézd meg

ezt
Előzmény: Peska (8606)
Peska Creative Commons License 2010.01.10 0 0 8606
Charlie21!
A segítségedre lenne szükségem. Úgy olvastam itt a topikban, hogy a tar.hu-n a Valahol Europában-No Komment albumodban, vannak képek a mezőfalvai laktanyáról is. Próbáltam megnézni,de nem jönnek be a képek. Tudnál segíteni? Én ott voltam katona és érdekelne a dolog.


Köszönöm előre is!

Ikaruszki Creative Commons License 2010.01.09 0 0 8605

Üdvözlet mindenkinek!

Be tudná valaki linkelni nekem az egykor Kecskemét-Homokbányán szolgált ruszkik fórumának a címét?

Előre is köszönöm!

HG4I Creative Commons License 2010.01.09 0 0 8604
Melyik toronyra vagy kíváncsi?
Előzmény: charlie21 (8601)
HG4I Creative Commons License 2010.01.09 0 0 8603
:-)
Előzmény: schlumberger (8602)
schlumberger Creative Commons License 2010.01.08 0 0 8602
tudja hát...
Előzmény: charlie21 (8601)
charlie21 Creative Commons License 2010.01.08 0 0 8601

na ha ezentul látok egy ilyen helyet rögtön hozzád fordulok :-))

A hármashatárhegyit tudod???

 

Előzmény: HG4I (8600)
HG4I Creative Commons License 2010.01.08 0 0 8600
Monor az nem katonai. Sosem volt. Külügy, adóház.
Előzmény: charlie21 (8599)
charlie21 Creative Commons License 2010.01.08 0 0 8599
na akkor legalább már tudom mi volt nálunk a hegyen,köszi a választ ,,ugylátom otthon vagy a témában,ha van ezzel kapcsolatban még infód ird meg szívesen veszem,esetleg monorierdő???
Előzmény: HG4I (8597)
charlie21 Creative Commons License 2010.01.08 0 0 8598
köszönöm a kielégitő választ ,amit kell megtudtam
Előzmény: alhonvéd-helyettes (8596)
HG4I Creative Commons License 2010.01.08 0 0 8597
Ne keverjük össze az objektumokat!

A csillaghegyi meszűntetett a MH Főhírközpont adóközpontja volt (a Gugger hegyi volt a vevő központ, a "párja" és innen távkezelték az adókat).

A Szabadság hegyi adóház a néhai 11. Lérak. dd. egyik RH adóháza (egyébként vegyes objektum, mások is voltak/vannak /?/ ott. Ha jól emlékszem a Főhírközpontnak is volt ott eszköze.). Ugyanilyen volt pld. a Tétényi-fennsíkon, a Mechanikai Művek főbejáratával szemben állva annak jobb oldalától mintegy 6-800 m-re (Vöröshegy u. vége). Ma rombolt, bozóttal benőtt terület.

üdv.
Előzmény: charlie21 (8591)
alhonvéd-helyettes Creative Commons License 2010.01.08 0 0 8596
Annak a térnek, ami a képen látszik, a jobb szélén nyílt a HÁP bejárata, attól balra (a beton "téglalapokkal" fedett rész) voltak a PORI és a VEKTOR kabinjainak a fedezékei.
Vészkijárat (kibúvó) nem volt, illetve valami olyasmi rémlik, hogy a vadászirányítók termének volt beomlasztható része - de ez lehet, hogy urban legend ;)
Előzmény: charlie21 (8578)
charlie21 Creative Commons License 2010.01.07 0 0 8595

igen azt nagyon szerették oda rakni mindenhová :-))

nem gondoltam hogy van még ott nyoma bárminek is.

Előzmény: Dolmány (8594)
Dolmány Creative Commons License 2010.01.07 0 0 8594
Akkor talán én a volt orosz részen voltam most, mert gyermekkoromban egy csillag alakú embléma volt a kapúba hegesztve...., mára azt vki kiszedte a kapúból.
Előzmény: charlie21 (8591)
charlie21 Creative Commons License 2010.01.07 0 0 8593
én is jártam arra már többször,csak én a volt RT részt néztem végig.A kutyák miatt nem mertem a vez ponthoz bemenni.De egyszer bejutok az biztos.Köszi az infót!!!!
Előzmény: KT1 (8589)
charlie21 Creative Commons License 2010.01.07 0 0 8592
Azt megköszönném !Főleg az 1 kép érdekel!!
Előzmény: BIL-896 (8588)
charlie21 Creative Commons License 2010.01.07 0 0 8591

A gyermekvasutnál egy honvédségi valamilyen kommunikációs állomás van,hasonló van a hármashatárhegyen,de láttam ilyet monorierdőnél,meg gödöllönél is.Nem tudom pontosan mi célt szolgál.Szerintem egy rendszer részei ,de már párat lebontottak.Pl. a csillaghegyit is.Ez amugy egész pontosan a péter hegy és a róka hegy közötti kis fensikon terül el.Jelenleg lakopark épül.Tudom mert kb 500 méterre lakom tőle.Gyerekként sokat bujkáltam a kettős nyomsávos kerités mellett.Érdemes megnézni a gougliban viszamenve az időben hogyan bontották le.

Meg valahol hallottam hogy az oroszoknak is volt valami rádiós cuccuk fent a gyermekvasutnál,talán annak is ott vannak a romjai ahol jártál.

Előzmény: Dolmány (8590)
Dolmány Creative Commons License 2010.01.07 0 0 8590

A fene tudja, hogy melyik hegyhez tartozik, Szécshenyi-hegyhez közelebb van szerintem, de a Csillaghegy is mellette van :-)

A kis adótorony a gyermekvasút végállomása közelében van, attól nem messze meg a tv adó torony van.

Előzmény: Volt Katona(Lee) (8587)
KT1 Creative Commons License 2010.01.07 0 0 8589
Jó reggelt !

Sóskút felől nincs akadálya a behatolásnak, a kőbányába vezető útról balra van 1 földút, azon majdnem a keritésig fel lehet menni.
A kutyák a készépnél vannak -elméletileg- bezárva !
Kíváncsi vagyok most hogyan néz ki, én kb. 2 éve fotóztam ott !
Azok kint is vannak az EGuglin -n . . .
Előzmény: charlie21 (8578)
BIL-896 Creative Commons License 2010.01.07 0 0 8588
Az utolsó képen szereplő objektumot gyerekkoromban (80-as évek) postatoronynak hívták, telefon átjátszó volt. Később a Matávé lett, gondolom most a T-Comé... Kuphoz semmi köze, már javában állt, mikor a radar korábbi helyén, a pápai Öreghegyről szórta sugarait...
Az első kettő nekem is új, de ha arra járok, megnézem, illetve talán van akit megkérdezhetek róla...
Előzmény: charlie21 (8536)
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2010.01.06 0 0 8587
ez nem a Csillaghegy veletlenul?pontosabban a csillaghegy feletti hegy,
Előzmény: Dolmány (8586)
Dolmány Creative Commons License 2010.01.06 0 0 8586

A szécsheyni-hegyen rádiós állomás volt?

 

Ma ott jártam, anno gyermekvasútas koromban katonákat láttam a ma is működő(?)kicsi adótoronynál, a mögötte lévő völgyben pedig kiképzőpályát is találtunk, de már akkor elhagyatott volt, a mostani adótorony és néhány antenna mellet van egy elkerített de már nem használt terület, ott is sok antenna lehetett, mert mindenfele bazi nagy fémcövekek vannak leverve.

 

A nem használt területen három hajléktalan tanya van, ami a googleearth-on is jól látszik....

 

Az adótornyot és a körülötte lévő antennákat még ahsználják?

Az őrtornyon is meglátszik az idő vasfoga és a kerítés is foghíjas már...

 

 

Néhány kép:  (vmi roncsot is láttam, talán egy teherautó plató lehetett, meg egy transzformátor állomás is rohad az erdőben)

 

 

 

M62 265 Creative Commons License 2010.01.06 0 0 8585
Az enyém megy, csak nagyon lassú........
Előzmény: charlie21 (8583)
hadsz Creative Commons License 2010.01.06 0 0 8584

Ugyanebben a cipőben járok én is...

Dolgozik az elhárítás.  : ))

Előzmény: charlie21 (8583)
charlie21 Creative Commons License 2010.01.06 0 0 8583

eltünt a képtáram már nem tudom napok ota elérni.

ott vannak a képek de csak x vannak a helyén.

Ugy tudom járt már igy más is ,ötlet esetleg mi van ilyenkor??

Lehet hogy a nagy fekete autó járt arra :-))

Volt tüzér Creative Commons License 2010.01.05 0 0 8582

Az 1. jelű a HÁP. Ott van közvetlenül mellette a készenléti épület.

A búvónyílásokra nem emlékszem.

Előzmény: charlie21 (8578)
charlie21 Creative Commons License 2010.01.05 0 0 8581

á dehogy hisz ismersz :-))

csak érdeklödök.............

Előzmény: hadsz (8580)
hadsz Creative Commons License 2010.01.05 0 0 8580

Csak nem oda készülsz?  : ))

 

Előzmény: charlie21 (8578)
Dolmány Creative Commons License 2010.01.05 0 0 8579
Azt én nem tudom, de az 1-sel jelölt terület közelében van az őr, kutyákkal és a kerítés már igencsak hiányos, szóval aki arra jár az vigyázzon.
Előzmény: charlie21 (8578)
charlie21 Creative Commons License 2010.01.05 0 0 8578

kis segitséget kérek:az Érdi bázison melyik a HÁP ??

Az 1 -es vagy 2 es?

És kérdés még hogy a tetején vannak hasonló vészkijárat járatok mint a TÁS- ok szakasz fedezékein?

charlie21 Creative Commons License 2010.01.05 0 0 8577

Őrzik folyamatosan .a kissebbik toronyban figyelő pont van ahonnan bambulják a terepet ,illetve a folyamatos security örjárat eggyik végpontja.

Plussz a toronytól balra van egy kissebb laktanya folyamatos őrséggel.

Gyakorlatok idején (ami most elég sok van ) már az oda vezető uton is őrposztok vannak.Már nem olyan elhagyott környék mint pár éve.

Előzmény: t-72 (8573)
csak john Creative Commons License 2010.01.04 0 0 8576
Supi1984 Creative Commons License 2010.01.04 0 0 8575

Sziasztok!

 

Elég rég jártam már erre és eszembe jutott valamelyik nap egy "létesítmény", amiről régebben olvastam itt, de most visszakeresve sehol sem találom, ezért a segítségeteket kérném!

 

BAZ megye, Erdőbénye, ma ott aktív honvédüdülő van, ha jól tudom, de mi volt ott pontosan régen, vagy mi van ott a honvédüdülővel egyidőben....

 

A segítségeket előre is köszönöm!

 

BUÉK Mindenkinek!

 

Supi

Kaszi28 Creative Commons License 2010.01.03 0 0 8574

Szia!

Azt nem tudom, hogy állandóan őrzik e, de én a múltkor egy szép vasárnapi napon arra keveredtem "véletlenül" hátulról, aztán akkor éppen katonai aktivitás volt, ami miatt el is kaptak, és kivezettek a helyszínről.
Persze anyja neve három példányban , meg minden volt.
:-)

Ja és boldog új évet mindenkinek!

Üdv!

Kaszi
t-72 Creative Commons License 2010.01.03 0 0 8573
Üdv!
Azt meg tudja mondani valaki, hogy a bakonyi nullpontot mennyire őrzik, ha őrzik?

Ja és BUÉK!
lovasutas Creative Commons License 2010.01.03 0 0 8572

http://www.youtube.com/watch?v=p-sxG9mIYcI

 

Boldog Születésnapot!

 

: )

hadsz Creative Commons License 2010.01.01 0 0 8571
Békés,boldog Új Évet kívánok minden topiktársnak és idelátogatónak!
MN5818 Creative Commons License 2009.12.31 0 0 8570
Boldog Új Évet Kívánok mindenkinek!
csak john Creative Commons License 2009.12.31 0 0 8569
Mindenkinek Boldog Új Évet Kívánok!
schlumberger Creative Commons License 2009.12.29 0 0 8568
csak john Creative Commons License 2009.12.28 0 0 8567
Tudom, hogy nem vág teljesen a fórum profiljába, de hátha még nem ismeritek katonatörténetek oldalt. Ha igen, akkor bocs a zavarásért!
Van pár kérdésem a Bajtemetéssel kapcsolatban. A bomb tetején az alagutakban mit tároltak? A domb alatt Pécel felőli laktanya az mi volt? (Már olvasom a régi bejegyzéseket, de egy kicsit sok van belőle.)
LeX Creative Commons License 2009.12.26 0 0 8566
A bolgárokról volt már szó korábban, de azóta se hallottunk trancegod mester felől. Keresgéltem kihalt laktanyákra vadászó bolgár fórumokat, de nem leltem rájuk egyelőre.
Előzmény: KT1 (8563)
KT1 Creative Commons License 2009.12.25 0 0 8565

Super !!!  frissítem !

 

Tavasszal megyek Lengyelországba...megpróbálok ídőt szakítani egy kis bevizsgálásra... :)

Előzmény: LeX (8560)
KT1 Creative Commons License 2009.12.25 0 0 8564
Szívesen!  Az üttörő ahol tud segít ! :)
Előzmény: M41-2314 (8561)
KT1 Creative Commons License 2009.12.25 0 0 8563

a Bolgár állomásokról sikerült valamit kideríteni ?

 

Előzmény: LeX (8560)
M41-2314 Creative Commons License 2009.12.25 0 0 8562
Javaslom megtekinteni ugyanazon az oldalon a 206-os-t, ha valaki még nem látta.
Nem gyenge minőség. :)
Előzmény: LeX (8560)
M41-2314 Creative Commons License 2009.12.25 0 0 8561
Köszi KT1.
Előzmény: KT1 (8559)
LeX Creative Commons License 2009.12.25 0 0 8560
Pár perce javítottam a Tropo.kmz-ben a 202-es helyét, 4km-t tévedtem. :) Találtam a területről használható légifotót (mapy.zumi.pl), így már könnyen meglett.

Előzmény: KT1 (8554)
KT1 Creative Commons License 2009.12.25 0 0 8559

...és pont 3 éve, 3727 hsz környékén tárgyalták ki ezt a témát, bár a bolgár állomások akkor is rejtélyek voltak.

 

 

Előzmény: KT1 (8558)
KT1 Creative Commons License 2009.12.25 0 0 8558
Előzmény: M41-2314 (8553)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2009.12.25 0 0 8557
Tisztelt Topictársak!!

Békés Boldog Karácsonyt és Boldog Új Évet Kívánok!!!

Mélyvénás Tisztelettel: AmbulanceZoli
csak john Creative Commons License 2009.12.25 0 0 8556
Boldog, Békés Karácsonyt Kívánok Mindenkinek!
kalati Creative Commons License 2009.12.25 0 0 8555
Értem! Köszönöm!

Békés Boldog Karácsonyt kívánok mindenkinek!
Előzmény: Volt Katona(Lee) (8552)
KT1 Creative Commons License 2009.12.25 0 0 8554

 

 Boldog karácsonyt !!!

 

 

 

 

 http://rammstein.dfmk.hu/~s200/tropo/Tropo.kmz

 

M41-2314 Creative Commons License 2009.12.24 0 0 8553

Sziasztok!

 

Kellemes karácsonyt mindenkinek a topicon!


És egy kérdés így karácsony táján. :)

Volt olyan, hogy BARS 101, 102, 104? Illetve a bolgár részből van valakinek infója hogy merre lehettek ezek az állomások?
Egy német oldalon találtam egy ábrát, ami a hálózat elrendezését mutatja. Viszont a fentebb említett bolgár állomásokra még csak tippem sincs, merre lehettek.

101re tippem talán valahol a jelenlegi fehéroroszország területén, a 102 és 104 talán ukrajna területén.

Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2009.12.24 0 0 8552
ilyen kocka van a Szikla feletti hegy tetejen, a Dolka teton, Lillafureden, csak az ajto mar nincs meg,+ugy nezki vki bebetonozta a kijaratot, nehoyg vki visszafele lemenjen-vmikor ket eve telen voltam ott fennt
Előzmény: kalati (8498)
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2009.12.24 0 0 8551
ertem.
Előzmény: Volt tüzér (8544)
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2009.12.24 0 0 8550
ezek vagy adohazak lehetnek, ha egyvonalban vannak a papai kifutopalyaval-annak elejeben es vegeben-a kozeli adohaz 300-800m re van a kifutotol, a tavoli akr 2-3 km is lehet, domborzattol fuggoen.
ha vmiylen kisebb dombon, vagy hegyre epeitettek eygmagukban, akkor atjatszo, vagy releallomas ami val.szeg Veszprem es Kup közötti kapcsolatot biztosit(ott)
Előzmény: charlie21 (8536)
M62 265 Creative Commons License 2009.12.24 0 0 8549
Boldog karácsonyt kívánok mindenkinek!
hadsz Creative Commons License 2009.12.24 0 0 8548
Szeretetben gazdag,békés Karácsonyi Ünnepeket kívánok mindenkinek!
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2009.12.24 0 0 8547
Boldog, bekes karacsonyt kivanok!
sweethome Creative Commons License 2009.12.24 0 0 8546

Békés, boldog, ajándékokban gazdag Karácsonyt, valamint felfedezésekben gazdag Boldog Új Évet Kívánok minden fórumtársunknak!

 

 

 

 

Boldog Karácsonyt
MN5818 Creative Commons License 2009.12.24 0 0 8545
Békés, boldog Karácsonyt mindenkinek!
Volt tüzér Creative Commons License 2009.12.23 0 0 8544
Nem, egy civil idegenforgalmi egyesület
Előzmény: charlie21 (8543)
charlie21 Creative Commons License 2009.12.23 0 0 8543
Minden kedves Topik társnak kellemes karácsonyi ünnepeket kivánok .és boldog felfedezésekben gazdag évet!!!!!!! 
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2009.12.23 0 0 8542
kar hogy igy van,de ha tobben jönnek több a belepödij-
jelen pillanatban a HM a tulajdonos ott?
Előzmény: Volt tüzér (8540)
Dolmány Creative Commons License 2009.12.22 0 0 8541

És ez ellen nem lehetne tenni vmit?

Aláírás gyűjtés stb., persze könnyű nekem okoskodni...

Előzmény: Volt tüzér (8540)
Volt tüzér Creative Commons License 2009.12.21 0 0 8540
Nincs. A múzeum fenntartóját nem érdekli csak a belépődíj.
Előzmény: Volt Katona(Lee) (8539)
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2009.12.21 0 0 8539
Volt Tüzer!

Van e nektek nemet es (vagy) angol nyelvu tajekoztato a Zsambeki SAM muzeumrol Nektek, ha van nyomtanivalo flyer pdf, vagy jpg, vagy word formatumban, akkor ki tudom itt nyomtatni, szinesben is, ki tudom tenni itt is pl:
Royal Air Force Museum
Laarbruch Weeze
www.laarbruch-museum.net

Volt Katona
Előzmény: Volt tüzér (8537)
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2009.12.21 0 0 8538
tenyleg kitakartak a Nagytarcsa OLP-t, meg a tobbit is...
nezegettem ott a videket, relative sok a laktanya arrafele.
nem tudjatok mi volt a pecelröl isaszegre bevezeto ut mellett balrol, a vasuti atjaro elott, neztem a google earth-et, vmi medence is ltszik felulnezetbol

Előzmény: LeX (8525)
Volt tüzér Creative Commons License 2009.12.16 0 0 8537

Ha KUP korábbi - összes - funkcióját összeszámolod* (Rt. század, Pápa tartalék vezetési pont, Veszprém tartalék vezetési pont, Rt. z. vezetési pont) akkor ezek a láthatóan kis objektumok éppenséggel tartozhattak oda is.

* Először azt írtam, hogy "számba veszed", de aztán úgy gondoltam, hogy dehogy veszed a számba, ezért javítottam. :)

Előzmény: charlie21 (8536)
charlie21 Creative Commons License 2009.12.16 0 0 8536

 

Amikor voltam tevelen ezek utba eshettek volna,de nem mentünk be.Kup és tapolcafő között vannak Ganna mellett.

Mik ezek?? Kup hoz van közük ??? Vagy van esetleg köze tevelhez?

Hpasp Creative Commons License 2009.12.16 0 0 8535
"Hello mindenki..Info esetleg erről??? Igal mellett található."

Az RT-ről szóló infó jó sokáig tartotta magát, azonban Vándor Károly legutóbbi könyvében már korábban egy Volhov osztályt ír, a később pedig egy KRUG osztályt...

Előzmény: gauls (8519)
Volt tüzér Creative Commons License 2009.12.15 0 0 8534
Na fasza! Ezt is megértük. Már itt is maszkolnak.
Előzmény: LeX (8529)
schlumberger Creative Commons License 2009.12.15 0 0 8533
Köszönöm!
Előzmény: LeX (8527)
hadsz Creative Commons License 2009.12.15 0 0 8532
Dobj egy mailt!
Előzmény: LeX (8531)
LeX Creative Commons License 2009.12.15 0 0 8531
Hajaj! :)
Előzmény: hadsz (8530)
hadsz Creative Commons License 2009.12.15 0 0 8530

Lex,

 

érdekel a 101-es pontos helye?

 

 

 

Előzmény: LeX (8527)
LeX Creative Commons License 2009.12.15 0 0 8529
Mátyásföld is kapott. ;) Meg az elektromos művek a Csömöri útnál. Ezek már az Ortofotók második kiadásában is takarva voltak, valszeg ugyanaz a gárda rajzolt bele a fotókba.
Előzmény: hadsz (8528)
hadsz Creative Commons License 2009.12.15 0 0 8528

A felső,vízszintes menüsorban találsz egy "óra" jelet.Arra kattintva vissza lehet nézni a régebben készült képeket.Egyik-másik helyen viszont gyatra lesz a felbontás.

Ezt a kitakarást amúgy teljesen komolytalanak tartom én is...

Előzmény: schlumberger (8526)
LeX Creative Commons License 2009.12.15 0 0 8527
bökj az óra ikonra, és megjelenik a csúszka az idővonallal

Előzmény: schlumberger (8526)
schlumberger Creative Commons License 2009.12.15 0 0 8526
Az a visszapörgetés hogyan van?
Előzmény: LeX (8525)
LeX Creative Commons License 2009.12.15 0 0 8525
Ahah, Budapest frissült GEarth-ben, és kicenzúrázták a volt nagytarcsai OLP-t, mellette a kihalt orosz laktanyát és a híradósokat, a budakeszi laktanyát és a battai finomítót. Hogy minek azt passz, vissza lehet pörgetni a régi fotókat továbbra is.
charlie21 Creative Commons License 2009.12.15 0 0 8524

 

ez pedig az inotai pv bunker ,ezt hazafelé tevelről néztük meg

charlie21 Creative Commons License 2009.12.15 0 0 8523
néhány kép tevelről
charlie21 Creative Commons License 2009.12.15 0 0 8522

Sziasztok!!

 

A hétvégén megnéztem nagytevelt.

Majd felteszem a képeket a képtáramba,de ami nagyon érdekes volt hogy a helyi vezetőink mutattak egy érdekes dolgot.Mégpedig egy a területet ábrázoló terepasztalt.A konyha épület mögött a bunker felé van egy őr kert ami néhány bunker elemet tartalmaz(ezen gyakoroltak a kiskatonák,zsilipelés tárazás stb.)itt található a kicsit romos de felismerhető maket.

A bal felső sarkában látszik a külső telephely,középen az ebédlő és pk épület szárny t alaku épülete,jobbra a fa törzse mellett jobb sarok pedig a bunker bejárat és dombja,körbe pedig a szögesdrót kerités maketja.

a utak sárgára festve,a föld zöld szinű,az épületek szürkék.

Kicsit helyre pofozva jól nézne ki.

Utolagosan is köszönöm a SWAT paintball-osok szakszerű vezetését és pozitiv hozzáállásukat.

KT1 Creative Commons License 2009.12.14 0 0 8521
 Rt. szd. Igal
Előzmény: gauls (8519)
gauls Creative Commons License 2009.12.13 0 0 8520
ja és erröl...köszönöm.
gauls Creative Commons License 2009.12.13 0 0 8519
Hello mindenki..Info esetleg erröl??? Igal mellett találhato.
schlumberger Creative Commons License 2009.12.12 0 0 8518
Da
Előzmény: Volt tüzér (8517)
Volt tüzér Creative Commons License 2009.12.11 0 0 8517

Itt Magyarországon? Talán a SZU-ban. Mert ott tényleg nincs messze.

Előzmény: schlumberger (8515)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.11 0 0 8516
Itt várjuk azokat,akik Siklóson szolgáltak!

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9196697
schlumberger Creative Commons License 2009.12.10 0 0 8515
Te mondtad, hogy nincs is messze, ami messze van :-))))
Előzmény: Volt tüzér (8514)
Volt tüzér Creative Commons License 2009.12.10 0 0 8514

Messze van.

Előzmény: Snipper (8513)
Snipper Creative Commons License 2009.12.10 0 0 8513
Itt is lehetne egy jót csavarogni... már csak a környék miatt is.

KAtt
Előzmény: charlie21 (8502)
Volt tüzér Creative Commons License 2009.12.09 0 0 8512
Múlt hónap közepén voltam fent utoljára. Akkor elcsomagoltunk, amit lehetett, leponyváztunk dolgokat, amíg tartott a ponyva, becsomagoltuk a lakatokat (szerencsére olaj meg fol-pack fólia volt elegendő) és néhány kocsit fedett helyre pakoltunk. Azóta nem voltam fent, mert legutóbbi fenti utam alkalmából kidőlt alólam a kocsi. Kiégett a hengerfej az 1. hengernél, kiégett az egyik kipufogó szelep, stb. 150 rugó. Ráadásul most volt műszaki vizsgán is, a bal első futóműben valami holmit kellett cserélni, a múltkori hiba miatt olajcsere, 60 rugó. Így most jól vagyok, ha nem kell, nem megyek sehová.
Előzmény: charlie21 (8511)
charlie21 Creative Commons License 2009.12.09 0 0 8511

igen erre gondoltam,most tüzijáték raktár.

Én ugy tudtam hogy a bomba tárolók a reptér területén vannak,legalábbis ott sok van,miért tettek volna eggyet ki a reptéren kivül.

Mi ujság Zsámbékon?Felmész ebben a hidegben is néha??

Előzmény: Volt tüzér (8509)
charlie21 Creative Commons License 2009.12.09 0 0 8510

Igen Igen ,ott találkoztunk elöször személyesen egymással a lacházi reptér bejáratánál.Csak az őrök nem engedtek be.Ezért kénytelen voltam rá egy hétre 500 forintért egy rally verseny alkalmával végig nézni :-)))

Aztán innen kisértél minket szabadszállásra meg börgöndre ,a többi már történelem :-)

 

Előzmény: Volt tüzér (8508)
Volt tüzér Creative Commons License 2009.12.09 0 0 8509
Feltéve persze ha erre gondoltál. Ma reggel (délelőtt) különféle kamionokat láttam a fedezékek között.
Előzmény: charlie21 (8505)
Volt tüzér Creative Commons License 2009.12.09 0 0 8508
Spec lőszer (bomba) tároló. Nem jártunk mi még ott együtt?
Előzmény: charlie21 (8505)
charlie21 Creative Commons License 2009.12.09 0 0 8507

no mi????

mailban megírhatnád .merre??

Előzmény: mezenguz2 (8506)
mezenguz2 Creative Commons License 2009.12.09 0 0 8506
... ha már egy kerületben dolgozunk...:))
Előzmény: charlie21 (8505)
charlie21 Creative Commons License 2009.12.09 0 0 8505

 

aha tényleg köszi!!!!!

ilyen messze nem keresgéltem.

Akkor is még kérdéses az első és a második kép ,nincsenek egy vonalban a kifutóval,és elég nagy bunkereknek látszanak. nem kissebbek mint a repülő fedezékek.Rég halottam felőled!!! Üdv!!!

Előzmény: mezenguz2 (8504)
mezenguz2 Creative Commons License 2009.12.09 0 0 8504
Szia charlie21!

A harmadik kép: közeli irányadó, ha továbbnézed vonalban, még a bevezető fények oszlopainak a helye is látszik. Kb. 3 km-re van egy hasonló körbekerített terület, ott is van egy épület, az volt a távoli, egyébként Bankháza Dél-távoli helye is hasonló, bár annak csak a nyomai vannak már meg az apaji határban, a csatorna mellett. A lacházi É-közelitől meg majdnem az 51-es útig tartott a bevezető fénysor.
Előzmény: charlie21 (8501)
charlie21 Creative Commons License 2009.12.09 0 0 8503
charlie21 Creative Commons License 2009.12.09 0 0 8502

 

Egyébként szépen felujitották lacházán az emlékművet ,csak végig szaladtam egyébbként,csak a gránitokat néztem meg és a harcálláspontot.Még mindig lenyűgöző.

charlie21 Creative Commons License 2009.12.09 0 0 8501

 

Sziasztok! Már többször átolvastam a Vándor könyvet(a bibliám :-)  ) De valamire nem kaptam választ .Lacházán van egy külső objektum ,most tüzijáték raktár ,még mindig nem tudom mi  célt szolgált.Átnéztem a többi reptér környékét de csak sármellék mellett találtam hasonlót bár azt még nem láttam élőben.

Tudja valaki mi volt ez.Elég nagy bunkerek.A sármellékit látta már valaki élőben???

Az első képen lacháza van a másik kettőn sármellék.

kalati Creative Commons License 2009.12.08 0 0 8500
Köszi!
Én is erre tippeltem.
Előzmény: Volt tüzér (8499)
Volt tüzér Creative Commons License 2009.12.08 0 0 8499
Valami óvóhelynek vagy fedezéknek a búvónyílása. Ez csak arra szolgált, hogy ha baj van a rendes ajtóval, akkor erre ki lehetett lógni. Alatta van egy néhány méter mély beton csatorna, az oldalán vas létrafokokkal, az alsó végén többnyire egy ugyanilyen ajtóval.
Előzmény: kalati (8498)
kalati Creative Commons License 2009.12.08 0 0 8498
Valakinek van ötlete, hogy mi lehet ez?
(Ma fényképeztem le Miskolcon a Dessewffy utcai bérházak között.)


Volt tüzér Creative Commons License 2009.12.07 0 0 8497
Elmondom én ezt neked vidáman is, és akkor rögtön jobb lesz. :)
Előzmény: Dolmány (8496)
Dolmány Creative Commons License 2009.12.07 0 0 8496

Szomorúan hallom ezt :-(

 

 

Előzmény: Volt tüzér (8490)
Hpasp Creative Commons License 2009.12.05 0 0 8495
jó kis cikk
:)
Előzmény: KT1 (8494)
KT1 Creative Commons License 2009.12.05 0 0 8494
Előzmény: csak john (8481)
KT1 Creative Commons License 2009.12.05 0 0 8493

 Nem tudom volt-e szó róla és nem is kihalt laktanya, de a magyar katonai múlt része... volt...

November elején, amerikai otthonában elhunyt Belovai István

 

 

KT1 Creative Commons License 2009.12.05 0 0 8492

http://www.panoramio.com/user/59032

 

a galériában  tudod szűkíteni a témát: Vár állott...

Előzmény: csak john (8479)
KT1 Creative Commons License 2009.12.05 0 0 8491

http://www.panoramio.com/photo/26561751

 

Az earth.google.com -on mutatja a helyet...  Zsámbéktól Szomor felé indulj !

Előzmény: t-72 (8485)
Volt tüzér Creative Commons License 2009.12.05 0 0 8490
Azt éppenséggel nem, de akinek az lenne a dolga, hogy gondot fordítson rá, az nem ért hozzá, nem is törődik vele, annak csak a színház a lényeg. A múzeum csak arra van, hogy termelje a belépő díjat, de fenntartás, állagmegóvás, miegyéb csak amatőr szinten megy.
Előzmény: Dolmány (8489)
Dolmány Creative Commons License 2009.12.05 0 0 8489
miért, csak nem be akarják zárni?
Előzmény: Volt tüzér (8483)
Volt tüzér Creative Commons License 2009.12.05 0 0 8488
Egyébként meg LFS. Vagy KBF.
Előzmény: t-72 (8485)
Volt tüzér Creative Commons License 2009.12.05 0 0 8487
Öreg/ Ha ez alapján nem találod meg, akkor akár el is kaparhatod magadat. Megközelítés van benne részletes térképpel. Mit adjak még? Taxi menetrendet?
Előzmény: t-72 (8485)
bcslaci Creative Commons License 2009.12.04 0 0 8486
Szerintem jól sikerült honlap, aminek kell az rajta van
pl ez is : megközelítés
Előzmény: t-72 (8485)
t-72 Creative Commons License 2009.12.04 0 0 8485
A Kab-hegy keleti oldalán van. Ha Ajka környéki vagy, akkor dobok egy mailt mert minket is érdekelne a tároló.

A másik kérdésem, hogy ez a légvédelmi múzeum hol van, mert a honlap elég szegényes.
Előzmény: opelvectra1.8igl (8477)
Volt tüzér Creative Commons License 2009.12.04 0 0 8484
Menj át a "Légvédelmi rakéták Magyarországon" topicba.
Előzmény: csak john (8481)
Volt tüzér Creative Commons License 2009.12.04 0 0 8483
Na csak várd ki a végét. Meg is kell azt érni.
Előzmény: Dolmány (8482)
Dolmány Creative Commons License 2009.12.04 0 0 8482

Az urak asztalán lévő objektumról épp nemrégiben raktak fel pár archív képet, azok igen érdekesek és sokat mesélhet azoknak, akik manapság felmennek oda.

 

Ha a felső keresőbe beírod a kulcsszavakat, akkor könnyen és gyorsan szerezhetsz ezernyi hasznos infót, innen a topicból.

 

Ha még többet szeretél megtudni és egy kicsit átélni, akkor ajánlom a légvédelmi múzeumot.

http://legvedelmi-muzeum.hu/

 

Én a tavaszi nyitást követően megyek a múzeumba elöszőr, biztos eltöltök ott egy egész napot :-)

csak john Creative Commons License 2009.12.04 0 0 8481
Olvasom, de elég hosszú. Ráadásul néha egészen sokat kell hozzá guglizni. A technikáról meg egy jól összeszedett oldalt, ahol részletesen bemutatják és átlátható marad anélkül, hogy valaha élőben láttam volna, nem nagyon találtam.
Ráadásul az az érdekes, amit nem írnak le. Mindig a történetek az érdekesek, nem a száraz tények.
Előzmény: Volt tüzér (8480)
Volt tüzér Creative Commons License 2009.12.04 0 0 8480

Ha itt türelmesen és főleg szorgalmasan végigolvasgatsz, akkor előbb - utóbb kalauzolás nélkül is rájössz mindenre. Ezek a tüzelőállások a nyolcvanas évek elején egy kaptafára készültek, különbséget csak a helyi terep adott. A Budapest körüli 6 közepes osztály tüzelőállásában szinte tökéletesen ugyanazokat a harcrendi elemeket, épületeket, fedezékeket találod. Azért írom, hogy szinte, mert volt olyan osztály, ahol az A területen volt a 7-es, 7/A épület, de volt olyan, ahol a laktanyában. De az SZNR fedezék, szakaszfedezékek, lokátorfedezék, épületek egyformák. (nos természetesen az állapotukban vannak különbségek.)

Az olvasgatáshoz meg jó szórakozást, alig 8500 hozzászóláson kell átrágnod magad. Hidd el megéri, mert ahogy haladsz előre, estére mindig okosabb leszel, mint reggel.

Előzmény: csak john (8479)
csak john Creative Commons License 2009.12.04 0 0 8479
November 22-én hirtelen felindulásból felmentem az Urak asztalára. Érdekes hangulata volt a ködben. Jó lenne egyszer hozzáértő kalauzolása mellett végigjárni.
Én a Csepel-szigeten és később egy reptéren voltam sorállományú, de végig csak a tornyokban üldögétem, így a technikáról semmit sem sikerült megtudni.
Remélem senkit sem untattam. Végül pár kép a túráról:


Plo Koon Creative Commons License 2009.12.04 0 0 8478
Köszönöm a választ!
Előzmény: hadsz (8475)
opelvectra1.8igl Creative Commons License 2009.12.04 0 0 8477
Valamint arra lennék még kíváncsi hogy valakinek a kép tárában tótvázsonyi tárolóról olyan képeket látni amik szinte bemutatják az egész lezárt területet? Talán sikerült megbeszélni az őrrel hogy bemehessenek vagy hogyan történt? Valamint a föld alatti részbe hogyan lehet lejutni mert mi a föld alatt csak lezárt ajtókat találtunk. Meg az emeletes házakig se mertünk merészkedni mert onnan már beszélgetés hallatszódott.
opelvectra1.8igl Creative Commons License 2009.12.04 0 0 8476
Ez merre van pontosan a kab hegyen?
Előzmény: t-72 (8452)
hadsz Creative Commons License 2009.12.03 0 0 8475

Őszintén szólva a szerepét illetően semmi konkrét infóm nincs az objektumról,gyanítom a repülőtérhez lehetett köze.Talán valamiféle kitelepülési pont.Ami érdekes még,hogy az objektumtól nyugati irányban a főút felé úgy 100-150m-es szakaszon a földút két oldalán minimum teherautó méretű beállók vannak kialakítva,félig a földbe ásva.Fűzfő irányába szintén több helyen látni hasonló beállókat.

 

Előzmény: Plo Koon (8463)
Volt tüzér Creative Commons License 2009.12.03 0 0 8474
Szerintem azt ne ebben a körben keresd!
Előzmény: nayan00 (8469)
Volt tüzér Creative Commons License 2009.12.03 0 0 8473
Ilyen 100 méteres "maszek" lőtér nagyon sok laktanyában volt. A legutolsó, amihez szerencsém volt, az a székesfehérvári "Nagysanyi" laktanyában található. Igaz ott semmi extra nincs, csak a méretes földhányás.
Előzmény: schlumberger (8464)
schlumberger Creative Commons License 2009.12.03 0 0 8472
Ne nekem - de olvassa, akinek jár, csak írni nem tud :-)
Előzmény: t-72 (8471)
t-72 Creative Commons License 2009.12.02 0 0 8471
Köszi a választ!
Előzmény: schlumberger (8464)
Hpasp Creative Commons License 2009.12.02 0 0 8470
Elébb már belinkeltem a választ...

A: Az MN 2167 Luna osztály, később a Vegyes Rakétadandár rakéta tárolója.
B: A harckocsi ezred lőszerraktára és kisegítő gazdasága.
C: Ahogy Kábeles írta.
D: A harckocsi ezred belső lőtere.

Előzmény: Törölt nick (8467)
nayan00 Creative Commons License 2009.12.02 0 0 8469
Pest megyében keresek kihalt laktanyát vagy bármilyen területet airsoft sport űzése céljából. Természetesen csak legálisan, szóval valami magánterületre gondoltam.
Plo Koon Creative Commons License 2009.12.02 0 0 8468

Igen, valóban ezek is elég közel vannak.

A Google maps kordináták: 47.059218,17.996689

 

Előzmény: Hpasp (8466)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.02 0 0 8467
http://maps.google.hu/maps?q=46.890016,17.394766&oe=utf-8&client=firefox-a&ie=UTF8&hq=&hnear=%2B46%C2%B0+53'+24.06%22,+%2B17%C2%B0+23'+41.16%22&gl=hu&ei=rGIVS52dMo7-mQOe47WIBw&ved=0CAcQ8gEwAA&ll=46.881667,17.412472&spn=0.0853,0.107975&t=h&z=13
Hpasp Creative Commons License 2009.12.02 0 0 8466
3 katonai tevékenység is igen közel van ehhez az üdülő övezethez...
Szentkirályszabadjai reptér, Balatonfűzfői gyártelep, illetve ezek légvédelme...
Előzmény: Plo Koon (8463)
Hpasp Creative Commons License 2009.12.02 0 0 8465
google maps koordináta?
Előzmény: Plo Koon (8463)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!