Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Utoljára keresem a gazdáját annak a vékony, fekete, sűrű hosszanti bordázott, V nyakú (körben vékony hamuszürke csík) valaha XL méretű - ma széle-hossza egy - pulcsinak, amit a szállás előterében a fogasra dobva találtam.
Ha senki nem jelentkezik érte, felajánlom a MTM Nagygomba Tárának, VG-től komoly igérvényem van, hogy a preparátumok között kiállítja az "ideális netgombász" figuráját. Eddig van hozzá az első taliról egy 46-os terepnadrágunk, most pedig lesz egy pólónk. Jövőre talán összejön egy gumicsizma és egyéb etwas is. :))
gyűrűs tuskógomba van most itthon speciel, bár erről még nem hallottam hogy termesztése sikerrel járt volna
Terem az sajnos magától :-(((
Parazita farontó nagygombák Bár a farontó gombák nagy része megtámadja az élő fákat is, nem nevezhetjük őket valódi élősködőknek, hiszen szaprotróf módon, az elhalt faanyagon is megélnek. A xylofág gombák azonban rögtön behatolásuk után maguk előtt elölik a növényi sejteket, tehát valójában a már elpusztult növényi anyagot emésztik. A xylofág gomba főleg abban az esetben támadja meg az élő fát, ha az sérült vagy legyengült (gyengültségi parazita). Az erdeinkben legveszélyesebbnek tekintett parazita xylofág gomba az egyébként ehető gyűrűs tuskógomba (Armillaria mellea). Hasonlóan nagy károkat okozhat a fenyvesekben a gyökérrontó tapló (Heterobasidium annosum). Egészséges biológiai egyensúlyban lévő erdőkben a farontó xylofágok nem tudnak elszaporodni. Nagymértékű megjelenésük inkább csak másodlagos jelzése, de nem a közvetlen oka az erdei ökoszisztéma (többnyire emberi hatásra, környezetszennyezésre bekövetkező) károsodásának.
igazából engem a szedett erdei gomba termesztése érdekel, hogyha már van nekem eddig sikerrel termesztett fajból valamelyik, akkor mi a teendő. (gyűrűs tuskógomba van most itthon speciel, bár erről még nem hallottam hogy termesztése sikerrel járt volna)
jan lelley: a gombák gyógyító ereje című művében a követezőket sorolja fel: pecsétviasz, júdásfüle, bocskoros gomba, rezgőgomba, gyapjas tintagomba, tüskegomba (laska, csiperke, shitake) azok a gombák amiket termesztenek
Mindenképp javaslom a szakkönyv beszerzését. Ajánlanám a Szili István:Gombatermesztés c. könyvét. Gazdakönyvtár 1994. Ebben leírják a csírakészítést is. Találsz benne információkat téli fülőkére, déli tőkegombára, süngombára, stb., kb. 20 gombafaj termesztésével foglalkozik. Könyvesboltban érdeklődj! Természetesen más szakkönyv is jó lehet.
Itthon még nem láttam, de Szlovákiában vettünk tavaly sokféle szaporítóanyagot "fatiplire" oltva, amit itthon frissen kivágott nyárfarönkökbe kellett belenyomkodni.
A friss fát fúrni elég sok fúrószárba került... Elástuk fél évre fóliazsákban, utána kivettük a kert árnyékos részébe. Mondjuk eddig csak egy indult be. de tény, hogy a nagy aszályban nem locsoltam (kellett volna).
Hétvégi Szlovákiai tapasztalataim alapján 1000 m alatt még jó lehet, elsősorban bükkösökben, 400-800 m között. Az értékesebb gombák közül ízletes és vörösbarna vargánya volt (keletebbre volt több), láttam még sárga gerebent is, nemezes tinóru nagyon sok volt. Fenyő övezetben kevesebb gomba volt, magasabban már csak fagyottak. Ilyen őszi hidegfrontoknál van egy fagymentes zóna a hegyekben, fagyhatár és a völgyek között. Hétvégén úgy 1000-1400 m között váltakozott a nulla fokos határ és a völgyekben pedig csak éjszaka fagyott, de pl. ahol a szállásunk volt (300 m), ott nem volt hajnalban sem fagy.
Hétvégére viszont (sajnos) erős hidegfront várható, 500 m körüli fagyhatárral.
Hozzáértők világosítsatok fel: milyen gombára számíthatok még hét végén.
Erdélybe megyünk, a Bucsin környékére (gombagazdag hely!), magasság 600-1100 méter, alul főleg bükkösök, feljebb fenyvesek. annyira reménykedtem, hogy még lehet majd gombázni, de ott már régebb óta vannak éjszakai fagyok. Mi az, ami még várható?
Hagymát és apróra vágott enyhén csípős zöldpaprikát dinszteltem. Ezen az alapon (+1nyúzott paradicsom) pároltam meg a vékony szeletekre vágott szürkepereszkét, borssal, fokhagymával és petrezselyemmel ízesítettem.
Valami szósz, vagy mártás elfért volna, de nem tudtam kitalálni. :-) Így hagymás rizzsel fogyasztottam. (a nagyobbik részét fagyasztottam.) Nagyon gombaízű és illatú roppanós gomba - nekem tetszik - és van hely, ahol szép nagy "boszorkánykörökben" tenyészik :).
Még az őrségi gombászatunkból maradt egy kis adag szürke pereszke (T. portentosum), amit az ottaniak ismernek és szednek (Kétvölgy környékén szegénygombának hallottam, M.szombatfán hógombának mondják). Van, aki már készített belőle ételt? Nem keverném a vegyesbe, mert nekem a szürke színű pereszkék íze a vegyesben nem jön be. A fenyőpereszkét is külön, más ízesítéssel készítettem el tavaly, úgy nagyon finom volt. Várom a bevált recepteket!
Meglehet! Más pereszke-féléknél is előfordul, hogy a szokásosnál jobban lefutók a lemezek. Mostanában különben is feltűnően sok a rendellenes gomba-példány. Aztán meg lehet valamilyen változat, esetleg "alfaj" is. Sőt, ha visszaemlékezünk a rézvörös őzlábgomba hirtelen nagy ménnyiségben megjelenésére a 70-es években a hazai fafeldolgozó telepek forgácshalmain, meg a művelt területeken egyik évről másikra felbukkanó nagyméretű tarlógomba-félére a nyolcvanas évek elején, akkor egy új faj Kárpát-medencében megjelenése sohasem kizárható...