Keresés

Részletes keresés

eMM Creative Commons License 2000.05.02 0 0 42
Elsüllyedtek a kishajók?
FOMA Creative Commons License 2000.02.03 0 0 41
Bocs. A "Hodd" természetesen Hood.
Előzmény: FOMA (39)
eMM Creative Commons License 2000.02.03 0 0 40
Ludovic Kennedy a szerző, ott is volt a Mashona romboló fedélzetén, sőt még filmfelvevő is volt nála de nem kerültek a Bismarckal látótávolságba,úgyhogy nem készült film a hajó kivégzéséről.

"Ellentételezésként" a Bimarckot oltalmazni kívánó repülők ek is sülyesztették a rombolót,de csekély ár volt ez a briteknek ekkora győzelemért.

A szerző apja volt a Rawalphindi segédcirkáló kapitánya amit a németek a háború elején süllyesztettek el,majdnem a teljes legénységgel egyetemben.

Előzmény: FOMA (39)
FOMA Creative Commons License 2000.02.03 0 0 39
Ajánlanék egy másik könyvet is. A szerzőre sajnos nem emlékszem, a címe. Óriások csatája. A könyv a Bismarck történetét írja meg az építéstől a Hodd elsüllyesztésén át az üldözésig és "kivégzésig."
Laci bacsi Creative Commons License 2000.02.03 0 0 38
Minden dreadnought-tarto hadviselonel megvolt a kozpontositott tuzvezetes. A dreadnought rovid definicioja ugyanis: uniformizalt nehezfegyverzetu hadihajo kozpontositott tuzvezetessel.
A japan Kawachi-osztaly ket hajoja ennek megfeleloen nem dreadnought. Hiaba volt akkora merete, mint a Nassau-nak, hiaba volt pontosan ugyanolyan a fegyverzet elhelyezese, mint a Nassau-nal (egy-egy 30,5-os ikerloveg-torony elol es hatul, negy pedig negyzet alakban a hajo kozepen), a hajokozepi tornyok lovegeinek csohossza eltert, ezert mar lehetetlen volt tuzuket osszehangolni. A ket hajon egyebkent sem volt kozpontositott tuzvezetes, igy un. fel-dreadnought neven illettek oket.

Percy Scott, a centralizalt tuzvezetes megalkotoja nem tartotta titokban muvet. Az olaszok peldaul egyenesen megvettek a szabadalmat.
Azert, mert alkalmaztak a kozpontositott tuzvezetest, a lovegtornyokban termeszetesen meghagytak a lokalis celzashoz szukseges instrumentumokat, problema esetere.

Előzmény: gyere a papához (37)
gyere a papához Creative Commons License 2000.02.03 0 0 37
Ugy tudom, akkor meg csak az angol hajokon volt kozpontositott tuzvezetes. A nemetek tornyonkent inteztek a dolgot, igy viszont ha gaz volt, legalabb nem esett ki az egesz hajo a tuzelesbol.
Előzmény: Laci bacsi (36)
Laci bacsi Creative Commons License 2000.02.03 0 0 36
Nem akarom elkedvetleniteni a 2. vilaghaboru utan rajongokat, de velemenyem szerint az elso vilaghaboru volt a csatahajok (dreadnought-ok) fenykora, a dreadnought-ok az igazi csatahajok, a Jutlandi utkozet pedig "Az utkozet".
Nem volt sem radar, sem loelemkepzo szamitogep (legalabb is nem a mai ertelemben), sem a csatakat eldonto repulogepek.
Csak a pancelosok voltak, es a rajtuk szolgalo emberek.
A csatahajok (es persze a csatacirkalok) mar akkor 1/2 percenkent lottek celzott sortuzeket (csataban kb. 1 percenkent), es hala a kozpontositott tuzvezetesnek, igen nagy esellyel el is talaltak a celt.
Kisebb csoda, hogy mar akkor a 60-80 tonna tomegu lovegcsoveket 0,025 mm pontossaggal voltak kepesek a megfelelo emelkedesi szogre allitani.

A legnagyobb problema, hogy Magyarorszagon sokak szerint a XX. szazadi hadtortenelem a masodik vilaghaboruval kezdodott.

Előzmény: gyere a papához (18)
Laci bacsi Creative Commons License 2000.02.03 0 0 35
O volt az.
A harom hajo neve Hogue, Cressy, Aboukir.
P. H. Freyer: Halal a tengeren c. konyveben is van rola szo. Bar az az igazsag, hogy a tobbi resze mar kevesbe tetszik. Ugyanaz a baj vele, mint Milos Hubacek konyvevel: tele van hitlerista/naci hordakkal, es hos szovjet(?) es angol tengereszekkel.

Van ket erdekes nevem Jutlanddal kapcsolatban:
Hipper egyik torzstisztjet Erich Raeder-nek hivtak, illetve a brit Onslow rombolo parancsnoka John C. Tovey sorhajohadnagy volt.
Gondolom ez mond valamit...

Előzmény: eMM (32)
marslakó Creative Commons License 2000.02.02 0 0 34
Sorry, en nem vagyok hajozasi szakember, tolem is csak kulfoldrol kerdeztek. Kossuth ODON-t irtak, bar ok is tevedhetnek. Azert ha valaki tudja a Hableany holletet, ugy is megirhatja, ha Szecheny utazott vele. Koszi,

marslako

MaCS Creative Commons License 2000.02.02 0 0 33
Halihó!

Kossuth????????????
Nem Széchenyi volt a boldogtalan?

Üdv: MaCS

Előzmény: marslakó (31)
eMM Creative Commons License 2000.02.02 0 0 32
Van ám egy U-Boatos topic is! :-)
Otto Weddigen volt az ugye aki '14 ben elsüllyesztette a három páncélos cirkálót?
Ez egyiknek Abukir volt a neve ha jól tévedek
A Colin Simpson könyvben benne van de most nincs kéznél.
Előzmény: Laci bacsi (30)
marslakó Creative Commons License 2000.02.02 0 0 31
Kerem irja meg nekem valaki maganban (vagy legalabb maganban is), hogy hol talalhato a Hableany replikaja? Ennekaz eredetijevel ment annak idejen Kossuth Odon Parizsba mindenfele csatornan keresztul, ha jol tudom, es allitolag van egy masa valahol. Lehet, hogy csak egy modell a Kozl. Muzeumban? Allitolag nagyon keskeny. Koszi,

marslako

Laci bacsi Creative Commons License 2000.02.02 0 0 30
Bar a tengeralattjarokhoz nem nagyon konyitok, azt tudom, hogy messze a nemetek rendelkeztek a legjobb tengeralattjarokkal a haboruban (nem utolso sorban a Diesel-motor miatt).
Mellesleg az egyik ok, ami miatt a britek meginditottak a 3. Ypres-i csatat, az volt, hogy elfoglaljak a Flandriai nemet tengeralattjaro-tamaszpontokat, mivel Jellicoe bevallasa szerint ha nem sikerult volna valamilyen eszkozzel visszaszoritani a brit hajoter-vesztesegeket, Anglia nem tudta volna folytatni a haborut 1918-ban.
A koztudatban az el, hogy a nemetek egyre durvabb eszkozoket vetettek be a tengeralattjaro-haboruban. Nos, a britek is tettek ra egy ket lapattal. Szant szandekkal amerikai zaszlo alatt hajozgattak, hatha arra teved egy Uboot, es elsullyeszti, felhaboritva ezzel az USA-t. A Q-hajok pedig egyenesen a tengeri hadijog megcsufolasa volt.
Errol erdekes dolgok olvashatok Colin Simpson : A Lusitania elsullyesztese c. konyveben.

Mellesleg, hogy osszekossuk a tengeralattjarokat a csatahajokkal, a nevezetes Dreadnought egyetlen emlitesre melto haditette az Otto Weddigen iranyitotta U-29 legazolasa volt, 1915-bol.
En szemely szerint elegge szomorunak talalom, hogy az angolok nem voltak kepesek a Dreadnought-ot emlekhajokent megorizni az utokor szamara. Azert erdemelt volna ennyit.

Előzmény: eMM (29)
eMM Creative Commons License 2000.02.01 0 0 29
Bizony hogy ott volt a majdnem.
Okos tojás történészek szerint 1915-ben be sem kelett volna vetni az U-Boatokat, és akkor '17 ben a meglepetés erejével letaglozzák az angolokat.
Mert '15 ben nem volt hozzá elég naszád,de '17 ben már igen, de addigra az antant már felkészült az U-Boat veszélyre.

Persze ha '15 ben nem próbálják ki, egy nem bevált(kipróbált) dologra '17-ben nem pazaroltak volna el annyi nyersanyagot és energiát.

Kedvenc játék a megtörténntel, ha.

Előzmény: Laci bacsi (28)
Laci bacsi Creative Commons License 2000.02.01 0 0 28
Ugy tunik, halodik a topic...

Itt egy szep idezet lord Chatfield-tol: a brit hadiflotta olyan, mint a kiralyno a sakktablan; ha a helyen marad, akkor is uralja a jatekot. O a korlatlan ur a tengeren; ha elve'sz, elve'sz a jatek is.

Az az igazsag, hogy nem a flotta dontott, hanem a blokad.
A britek a Londoni egyezmenyt megszegve megfojtottak a nemeteket, ok cserebe a tengeralattjaroikkal majdnem romba dontottek 1917-ben az angol gazdasagot.

Előzmény: eMM (27)
eMM Creative Commons License 2000.01.31 0 0 27
Hát nem.......
De végülis a számbeli fölény döntött,az antant javára.(erősen leeegyszerűsítve)
Előzmény: Laci bacsi (26)
Laci bacsi Creative Commons License 2000.01.31 0 0 26
Bar en is a nemet hajokat szeretem jobban, azert nekik is volt hatranyos tulajdonsaguk, es az angol hajok nem voltak elavultabbak, sot. Mig a nemetek a haboruban gyakorlatilag nem allitottak szolgalatba uj hajot (kiveve Bayern, Baden, Lutzow, Hindenburg), addig a britek '15-ben 4-et, 16-ban 7-et, 17-ben 1-et vettek allomanyba.
A dreadnought-ok nehany jellemzoje orszagonkent:
Nemetorszag: hajoik szukek, kenyelmetlenek, tengeren erosen razkodtak, jelentos reszuk gozgepes meghajtasu. A turbinasokat is szentuzelesu kazanok futottek, nyersanyaghiany miatt. Viszont eros pancelzat, jo tuzerseg.
Anglia: pancelzatuk vekonyabb a nemetekenel, fegyverzetuk eros, hajoik gyorsak.
USA: hajoik lassuak, nehezkesek, viszont erosen pancelozottak. A haboru masodik feletol hajoik igen jok, egyszeru felepitessel.
Franciaorszag: lassu dreadnought-ok
Olaszorszag: nehez hajogepek, eros fegyverzet, igen vekony pancelzat.
Oroszorszag: eros fegyverzet, igen vekony pancelzat.
Japan: nagy, eros, gyors hajok. Ok epitettek a legnagyobb dreadnought-okat a haboruban.
Monarchia: kicsi, de eros hadihajok, meretukhoz tulmeretezett fegyverzettel. Gyenge belso vedelem.

A kep tehat nem olyan egyertelmu...

Előzmény: I. Blasius (19)
Laci bacsi Creative Commons License 2000.01.26 0 0 24
Egy par megjegyzes Jutland-dal kapcsolatban:
(en kicsit elfogult vagyok a nemetek javara, ok jobb, es biztosabb hajokat keszitettek az elso vilaghaboruban)

Tehat:
Az angolok es a nemetek a hajoepitesben mas uton jartak. A nemetek vastagabb pancelzatu hajokat keszitettek, kisebb urmeretu, de nem kevesbe hatasos agyukkal. Az angoloknal a tuzero es a sebesseg volt a lenyeges, a pancelzat kevesbe.
Skagerrak megmutatta, hogy melyik ut volt a helyes. 3 angol csatacirkalo veszett el az utkozetben, gyakorlatilag a teljes, kikepzett szemelyzetevel egyutt, az ovatlan loszerkezeles, es a vekonyabb pancelzat miatt. A Lutzow csatacirkalot a nemetek maguk sullyesztettek el, mivel az eloresze annyira megsullyedt a bearamlo tengerviztol (kb. 7500 tonna kerult bele), hogy a hajocsavarok kiemelkedtek a vizbol, igy a hajo leallt.
Az angol hadihajok kevesbe voltak tengerallok, mint nemet tarsaik, kiveve talan a Queen Elizabeth-eket, amelyek igazan kivalora sikeredtek: gyors, stabil agyuplatformok voltak, eros fegyverzettel.
Az angol granatok kevesse voltak uzembiztosak. Vagy robbantak (gyakran meg a pancelatutes elott), vagy nem, vagy a pancelnak csapodva darabokra hullottak.

Az angolok a haboru eleje ota ismertek a nemet haditengereszet rejtjelkulcsat, igy tortent, hogy a britek hamarabb indultak el, mint az ellenuk kihajozott nemetek.
Az aranyokrol:
16 nemet csatahajoval szemben 28 angol

Egyaltalan nem meglepo, hogy a nemetek elszakadtak az angoloktol (ha ugy tetszik, elmenekultek)

Az ketsegtelen, hogy nem ertek el vele semmit. A nemet haditengereszet a haboru egesz idejere beszorult kikotoibe.

Előzmény: gyere a papához (20)
eMM Creative Commons License 2000.01.24 0 0 23
Igen, a nagy német hadihajók sorsa az önelsüllyesztés lett.
Ez még mindig helyesebb volt mintami a a k.u.k. hajóival történt, amik az ellenség között lettek felosztva,az elavultabb egységek pedig szétbontva.
Előzmény: gyere a papához (20)
LUCzI FERencz Creative Commons License 2000.01.17 0 0 22
Urak!

Találtam egy gyönyörű, és igényes, igaz angol nyelvű site-t a Neten, a KuK Kriegsmarine-ról.
Innentől kezdve az én honlapkezdeményem feleslegessé vált.

http://www.hszk.bme.hu/~vb021/kukmain.html

eMM Creative Commons License 2000.01.17 0 0 21
Ehhez képest elég ironikus a sorsuk.
"Igazi" tengeri csatában sosem vettek részt,mindkettőt az US NAVY repülői süllyeszették el,mert a japóknak légifedezetre akkoriban már nem, csak kamikazékra futotta.
Előzmény: gyere a papához (18)
gyere a papához Creative Commons License 2000.01.17 0 0 20
Ja igen, ez volt a taktikai gyozelem, ugyanakkor strategiai vereseg (a Nemetek szamara) tipikus peldaja, ui. tenyleg vagy 1.5-2x annyi sulyu hajot sullyesztettek el (mint amennyit ok vesztettek), de nem ertek el a kituzott celjukat, hogy az angolok foerejet az aknazarra csaljak, es ott szetverjek. Mi tobb ezek utan mar nem is nagyon mereszkedhettek ki az Eszaki Tengerre.
Nekem ugy tunik, a harcban olyan kulonbsegek voltak, hogy a nemetek pontosabban lottek (a tavmeroik bazistavolsaga sokkal nagyobb volt mint az angolokei), viszont az angol loszer hatasosabb volt, viszont az angol hajok agyutornyaiban ajto ablak tarva-nyitva volt, ezert egyszerre robbant az egesz hobelevanc... ilyenek. Egyebkent, ha a mokaban resztvevo hajok szamat nezzuk, ez volt a XX. szazad legnagyobb tengeri csataja (szamszeruleg, korabban, akar mar az okorban is voltak ennel nepesebb csatak), meg a Leytei csatanal is nagyobb.
Előzmény: I. Blasius (19)
I. Blasius Creative Commons License 2000.01.17 0 0 19

A Skagerrak-i csata furcsasága, hogy a németek győztek, mégis ők vonultak vissza. Pedig (most nem emlékszem mennyit) de több nagyobb hajót süllyesztettek el, mint amennyit veszítettek. A brit csatahajók elég régiek és gyengék voltak, a hajóágyúik pedig pontatlanabbak, és kisebb hatótávúak. A német minőség már akkor is tarolt.
Előzmény: gyere a papához (18)
gyere a papához Creative Commons License 2000.01.17 0 0 18
Es ez mar igy is fog maradni. Azert volt megegy akkora, a "testverhajoja", a Musashi (ha jol emlexem a nevere).
Tengeri csatak (nem legi-tengeri, csak elsosorban csatahajok, cirkalok kozotti) meg nem kerultek szoba, pedig az igencsak erdekes moka lehetett. Pl. a Skagerrak-i csata az I. vh-ban.
Előzmény: MaCS (17)
MaCS Creative Commons License 2000.01.17 0 0 17
Halihó!

Tudtommal a Yamato a mai napig a legnagyobb épült csatahajó.

Igaz ez?

Üdv: MaCS

Előzmény: I. Blasius (14)
LUCzI FERencz Creative Commons License 2000.01.16 0 0 16
Az Aurora a honlapon. Patyomkinról nincs adatom.
Yamato-t miért nem mondtad hamarabb?

Forrásom: Dr.Bak József, Dr.Csonkaréti Károly,Lévai Gábor, Sárhidai Gyula: Hadihajók Típuskönyv (Zrinyi Katonai kiadó Budapest, 1984)

FOMA Creative Commons License 2000.01.16 0 0 15
A téma érdeklőinek ajánlom figyelmébe Milos Hubacek: Lángoló óceán c. könyvét, amely a II. vh. Atlanti-óceánon szolgáló csatahajóinak háborús szerepéről ír és ez mellett adatokkal is szolgál a csatahajókról, valamint több cirkálóról és rombolóról.
Előzmény: LUCzI FERencz (-)
I. Blasius Creative Commons License 2000.01.16 0 0 14

A Yamato név is szép, főleg, hogy ez a hajó volt a korának legerősebb hadihajója. Nincs valahol kép róla?
eMM Creative Commons License 2000.01.16 0 0 13
Nekem a Patyomkin,meg az Aurora a kedvenc hajónevem! :-)
Kedvencek litájába topic felvesz.
Előzmény: MaCS (5)
LUCzI FERencz Creative Commons License 2000.01.16 0 0 12
Egy néhány adat a Szent István csatahajóról:

Sajnos, linket csinálni nem tudok

http://w3.swi.hu/radios

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!