Az oltóval nem lehet szemmértékre dolgozni. A pepszint nem ismerem...de a folyékony oltót halálpontosan kell adagolni, ahhoz, hogy időben megalvadjon, de ne legyen keserű a sajt.(túladagoláskor)
A sajtkészítéshez türelem kell...(szóval állj sorba érte még egyszer) ...és minden mozzanatot a kellő időben, különben nem azt kapod, amit szeretnél.
És még így is előfordul majd, hogy nem olyan lesz mint kellene.
Mivel ezt már megvettem ,de a gyógyszerész nem tudott mondani semmit így kénytelen vagyok itt felvilágosítást kérni tőletek ,akiknek már van egy kis tapasztalata.
Mivel akíváncsiság nagy úr és a türelme nálam már fogyóban volt amikor sorba kellett állni érte .....
Még aznap lesz ami lesz alapon kipróbáltam, ennél jobban már nem lehet elszírni mint ahogy nekem sikerült.
Nem alvadt meg csak kb olyanramint mikor a forralákor kezd összefutni a savanykás tej.
De a nagyobb baj az volt,hogy olyan keserű lett........
Ment is ki savóval eggyütt. Leszűrtem hátha úgy nem lessz olyan ,de hiába.
De az előzőre még várom ha valaki tud írja már meg én 5 l ttehéntejből szeretnék alkalmanként csinálni sajtot. Na az 5 l tejbe mennyit tegyek ebből az oltóból pl.ha már savanyodik és mennyit ha rögtön feldolgoznám?
Sajnálom, hogy így jártál a sajtcsoportnál! A sérelmekét túl kell élni, mert szükség van ott is Rád! De tudomásúl kell venned, hogy az egy másik oldál.
Szofi megvan, csak nem nálam, két éve eladtam minden kecsót, de nagyon hiányoztak. Akkor azt gondoltam végleg befejezem, már a karámot is elkezdtem elbontani, véletlen se gondoljam meg magam. De nem ment. Most építhetem fel újra a kerítést... Úgyhogy Szofi itt van a közelben, de inkább nem mondanék róla semmit, mert megszakadna a szíved ... az enyém is :(
max 1,5l-t tudnak fejni naponta, nem volt olyan év, hogy többet sikerült kihozni. Azóta is vitázunk, hogy átvágtam őket, senki sem hiszi, hogy 3,5l-t valaha is adott volna(mint elsőellésűként nálam). Most az az új, hogy kizárt, hogy 4 éves legyen, legalább 5-6, mert ránézésre mindenki azt mondja. Ahogy számoltam 2008 tavaszán születhetett, és most lesz 4 éves. A fogain is mutattam, hogy még nem váltotta a 4. párt, de így sem sikerült meggyőznöm őket. Mondtam, ha nem a bezárt ólban lenne, és nem nyers takarmány krumplit enne, akkor nem így nézne ki, és a tejtermelés is jobb lenne. Persze mást is kap, lucernát, gyümölcsöt, zöldséget, abrakot, mindent, de az előzőekben leírtak azok elég lényegesek. Az nem a legjobb neki.
Tejoltó. A kecskés fórumon közös buliban jeleztem simikának, hogy beszállok én is. Mivel nem akarok kellemetlenséget, így nem vonom vissza. Azért köszi. Sajnos keveset olvasom a fórumot.
Emlékszem mennyire tetszett, ahogy a fiam itta nálad a tejet. Most hétvégén már iható tejet fejte (rá is húztam egy hetet, biztos ami biztos) Hát kicsi fiam majd' egy litert benyomott egyedül. Mondanom sem kell, eéjszaka 3x mentünk fehér istenhez imádkozni, másnap du egész nap ment a hasa. Amúgy is nagyon sűrű a teje. Első ellése után állítólag 1,5l tejet adott naponta, én most annyit fejek minden reggel 1 pici mellett, aki 3 hetes. Isteni, tejszín ízű, érezni, hogy nagyon masszív. 1,5l tejből csináltam is sajtot, 26 dkg lett!!!
Hát tőlem szokta kérdezni a gyógyszerész, hogy mennyi tejhez lesz. Kérek mondjuk 50 literhez, ő kiméri és annyit ad, amennyi 50 liter tejhez kell. Én meg otthon szépen szétosztom 5-10 adagra, attól függ mennyi tejet akarok oltani vele. Kérhetném 5 literenként is csomagolva, de drágább lenne a csomagolás meg a munkadíj, mint az oltó. :-)
Szerintem próbáld ki ezt is, meg a folyékonyat is és látni fogod a különbséget. A folyékonnyal eccerűbb bánni.
Viszont kicsit elszúrtam valamit, azt írja a leírás hogy az aljától és az oldalától távol szórjam a fűszert. Így is tettem, viszont préseléskor a fűszer egy része a sajt oldalához gyomódott. Lesz ebből később probléma? Penész vagy bármi? A fűszer szárított színesbors durvára törve, és piros paprika.