Most rendeltem itália oltványt, de itt ez a pár negatív hangú hozzászólás kicsit megrémisztett...
Enni ettem már, ha sikerül neki ténylegesen beérni, ha tényleg az a hosszú, viszonylag melegebb ősz van, akkor szerintem sincs sok szőlő, ami ténylegesen megközelítené...
a méreteiről pedig ne is beszéljünk....
de most már biztos vagyok benne, hogy maradni fog....
Van egy szerény csemegeszőlő fajta gyűjteményem és talán tíz éve van Itáliám is. Tapasztalataim a következőek:
Nem fagyérzékenyebb a többi csemegeszőlőnél, bár egyes években kevés fürtöt hoz. Ennek oka az is lehet, hogy a termőrügyei fagykárt szenvednek, de úgy elfagyni nálam nem fagyott el, hogy ne tudtam volna a vesszőket elhajtani /ernyő művelés/ ellentétben a Cardinállal, v. a Pannonia kincsével, a Kismis Moldavszkijt nem is említve, ez utóbbi tavaly tövig fagyott, az Itália pedig nem.
Nem rezisztens, tehát gombabetegségek ellen védeni kell.
Atka-rezisztenciáról nem hallottam, tehát lemosózni sem árt.
Nem szabad árnyékos-félárnyékos helyre, nyirkos talajra ültetni, mert a legkésőbb érő csemegeszőlők egyike és esetleg nem érik be tökéletesen. Napos, meleg déli fekvés szükséges.
Nem szabad egy vesszőn egy fürtnél többet hagyni, egyszerűen fogalmazva nem szabad túlterhelni, mert nagy fürtjei nem érnek be.
Nekem az idén szépen alakul, de kb. 2-3 hétre még szüksége van, este teszek majd fel róla képet.
- Itáliával tényleg nem éri meg bíbelődni kiskerti szinten sem? nem fog beérni, nem fog kemény telet kibírni?
- Másik az, hogy olvatam valahol, hogy ősszel a gyümölcsfákat és a szőlőket is lepermetezik lemosó permetszerrel... erre szükség van rezisztens csemegeszőlők esetén is?
Én még nem hallottam olyan oltványtermelőről, aki nem kitermelve, kötegelve (pincében, stb.) teleltette volna a megmaradt oltványait. (Abasár a szomszéd falu.)
Nekünk is van 2 tő. Az egyiken kb 2-3 , a másikon kb 3-4 nagyobb fürt. A napos oldalon már aránylag ehető, én már csipegettem róla. Ha ilyen jó ősz lesz, szerintem simán beérik.
Nálam az itália az első tél után megindult hiszen fel volt csirkézve majd a második télen már kifagyott. Pedig belső somogyban lakom ennél hidegebb területek is léteznek.
Másodszor olyan későn érne be, hogy kérdéses érdemes-e foglalkozni vele. Engem is az hatott meg, hogy hatalmas fürtjeinek és szemeknek kellett volna de nem lehetett !
Az előny abban áll, hogy tavasszal később termelik ki az oltványt az oltványosok, mint ahogy az első hajtások megjelennek az ültetvényben áttelelő társaiknál. Ez egy-két hónap előnyt jelenthet, ami új oltványnál 15-30 cm hajtáshossz többlet, ugyanennyi gyökérrel. Az ilyen ületetvény negyedik évben már terem, a másik meg éppen csak akkor fordul termőre.
De azért a nulla gyökér és a kevés gyökér között nagy a különbség, én olyan harmad év körülire tippelem az őszi előnyt, bár ez az őszi és tavaszi időjárás miatt sokat változhat.
Pl. az elmúlt tél - főleg az eleje - meleg volt, a talaj soká hűlt le, ősszel sokat tudott nőni a gyökér, ezzel szemben a tavasz későn jött, telepíteni is soká lehetett, így simán jelentett fél évet az őszi telepítés, annyival rövidebb volt az intenzív növekedésre fordítható idő a tavaszi szőlőnek.
"Mifelénk az öregek azt mondják, őszi telepítéssel egy évet nyersz a termőre fordításnál"
Jó tíz éve beültettem gyümölcsfákkal az egyik telkem végét.
Ősszel vettem meg a két tucat csemetét, amikor még volt kínálat, de az akkor még bekerítetlen helyre nem mertem kiültetni, féltem, hogy ellopják vagy a nyúl elrágja őket. Ezért a háznál lévő kertben tettem földbe őket.
Tavasszal, kiültetéskor ahogy kihúztam őket, azt láttam, hogy a gyökérzet tele van friss fehér gyökerekkel, némelyik már a 10 cm-t is meghaladta. Azaz a begyökeresedés már folyamatban volt. Tehát ha ősszel kerülnek a végleges helyükre, akkor az első évet már nem teljesen nulláról indítják.
Azóta, ha csak tehetem, ősszel ültetek mindent, kivéve nyomós okok esetén.
Igazából nem tudom megmondani, hogy mennyire érzékeny fajta betegségekre. Nálam az összes többi csemegeszöllővel együtt, egy időben kapja a permetezést. Semmi olyan eltérést nem látok rajta, hogy érzékenyebb lenne mint más csemegeszöllő. Az évjárat hatás az más. 2010-es év nem volt egy siker év... De az elmúlt évek hosszú, meleg őszi hónapjai gyönyörűen beérlelték az itáliát.
kacérkodtam teljesen kezdő koromban az Itáliával, de megijedtem, mert valaki azt mondta, hogy betegségérzékeny fajta. Ezek szerint ez nem így van? Nálam megterem az Afuz Ali, és van hely mellette a védett kertrészen egy késői fajtából még egy tőnek. Kérlek, erősítsd meg, hogy jól értettem, és véleményed szerint az Itália nem tulságosan permetezésigényes. Köszönöm.
Ez volt az indító. Abban az évben vettem az oltványokat, tavasszal, alig hajtottak abban az évben valamit. Tavaly már termett, idén pedig már bőven termett mindegyik akkori telepítés.
Az enyém alig nőtt idén (tavaly őszi oltvány); valószínűleg azért, mert kevés neki a tápanyag és nagyon kötött a föld. Jövőre csinálunk egy kocsibeállót, arra szeretnék Moldovát felfuttatni, de már felkészültebben fogok nekilátni. Hány év alatt fordult Neked termőre?
Persze, szólj rám amikor aktuális, e-mailben. Nagyon erős növekedésű, leginkább lugasnak ajánlanám. Olyan mint valami vadszőlő, 4m hosszú hajtást is képes hozni.
Irtad ezt a 450 ezer ( 500 ezer körüli) ft költséget az idei évre.
HOgyan tevődik ez össze nálad?
Értem ezalatt, hogy hanyan dolgoztok ezen a közel 2 hektáron? Mennyi ebből a saját munka? Gépi munka saját vagy bérmunkába zajlik?
Mert ugye az egyik legnagyobb költésg talán a permetezés. Itt talán nem mindegy ha saját maga megtudja oldani az ember vagy ha bérbe kell ezt a műveletet végeztetni.
Szerintem te nem számolsz egy csomó olyan költséggel ami nélkül nem tudnál egy deka szőlőt sem eladni.
Amúgy te számot nem nagyon mondtál. Azt mondtad, hogy milyen termelési költségeid voltak (430e) és mennyi volt a nettó árbevételed (cirka 2.2M). Én pedig azt mondtam, hogy a vállalkozásod formájától függően akkor is van társadalom biztosításod, nyugdjjáralékod és személyi jövedelemadód. Akkor is ha kevés, de van.
Én nem kívánok a te zsebedben turkálni, de ha neked havi 150 ezer forintból még az állami sarcokat ki kell fizetned meg autót kell fentartanod, telefonszámlát és internetet kell fizetned, akkor a maradék pénzből mé egyedül sem élsz meg _vígan_.
Sokan, nagyon sokan mennek tönkre agrárvállalkozók azért mert marhára elfelejtenek egy csomó kikerülhetetlen költséggel számolni.
És akkor még arról amiről a Bálint is írt még egy szót sem számoltam... van kockázat is amivel számolni kell, meg vannak 10-15 éves átlagok amik nem mindig olyan jók mint egy jól sikerült év.
Ezért mondom, hogy nevestégeges kamu az, hogy 2 hektár szőlőből vígan meg lehetne élni. Nem lehet... 2 hektár mellé még kell állandó vagy alkalmi munka, munkanélküli segély vagy bármi más fix bevétel, és még így is erősn szopótalicska tud lenni egy jégveréses, száraz, esős év.
De tudod mit Feri, lehet, hogy igazad van és nincs is mélységes vállságban az ágazat, nem is pusztulnak az ültetvények és minden szőlősgazda csilliűárdos vagány....
Sziasztok, melyek a legjobb ízű csemegeszőlők? A rezisztens fajták valóban jó ellenállósággal bírnak? Az Izabella szőlőt megközelíti valamelyik ebben a tulajdonságban?
Volna nekem is egy szőlőfajtám, amit szeretnék beazonosítani. Ezért a szakikhoz fordulnék. íme, néhány kép.
Még annyit, hogy nem nevezetes szőlő vidékről van szó. Ebből a fajtáéból mindössze 3 tő van. Sok fajta van csak egy párat tudtam beazonosítani idáig. Ez most kezd érni. A fürt mérete inkább kicsi. A háttérben a piros dugós PET. palack 0,5 literes. Örvendenék néhány tippnek is.
Akasztó határában van a 1,75 hektár szőlő. Fajták: Rizlingszilváni, Zöldveltelini, Kadarka. A szőlőt eladom szüretkor, bort csak saját részre csinálok.
Szerintem Zoli ott érti félre a dolgot, mert én szőlőtermelésről beszélek őstermelőként, ő pedig beleveszi a borászatot is vállalkozói (kft?) formában. Nagyon nem ugyanaz.
Pedig nincs semmi mellébeszélés, (de nem fogom ezt neked bizonygatni) ráadásul tegnap egyeztettem a könyvelőmmel a közterhekről, minden szám pontosan úgy stimmel, ahogy mondom. Ha szerinted ez nem így van, akkor azt kell mondanom, hogy gazdaságilag valamit nagyon rosszul csinálsz. Szerintem pedig keress fel egy profi adótanácsadót, vagy akár egyeztethetünk is, ha gondolod.
Ha még 50 rugót levonsz akkor már szub 100k lesz... de mondom, kamuflázs bevonás van, mert ha nem a háza mögötti kertben van valakinek a szőlője, akkor azért üzemanyagköltség, amortizáció is befigyel. Még ha bringával jár is az ember néha cserélni kell a belsőt :) A vevőt sem galambpostával hívja fel, hanem telefonon, aminek költsége van.
Lehet festeni meg kozmetikázni, de ha valaki 3 hektár szőlőből akarna ma Magyarországon megélni akkor az készüljön fel a fogyásra és a fázásra... Persze Feri most császárnak érzi magát, mert a vevő most gombolta ki a dellát az éves melóért, de majd térjünk vissza erre a témára márciusban és halgassuk meg akkor a Ferit, hogy abban a hónapban miből tankol és fizeti ki a telefonszámlát.
Én rühellem ezt a mellébeszélést. Nekem megvan kockás füzetben 13 évre visszamenőleg fillérre, hogy mibe kerül Magyarországon egy szőlészet-borászat. Egyértelmű tény, hogy 2 hektárból _NEM_ lehet megélni ma Magyarországon.