Keresés

Részletes keresés

Émile Creative Commons License 2009.04.14 0 0 4513

  Állításod :

 

 

 "Alumíniummal bélelt kémény ma már nincs. Mármint új, és ez nagyon helyes."

 

 

 

 Ez mind igaz (habár nem vagyok benne biztos)  de , hogy helyes is azt kétlem .

 Korábban volt az alu gégecső  újnál  és réginél is. Ennek hátránya hogy a mész főleg újnál hamar tönkretette a csövet.

 Aztán újra nem engedték, régire még igen.

Ma már egyáltalán nem engedik a gégecsövet -- helyes,  egyett értek.

 Na de egy merevfalú csővel mi a baj ??

 Hol van az előírva, hogy 15  -  20 évig tartson ? Mármint etikusan ?

 Sőt elvileg a béleletlen kémény is jó. Ha vállalja valaki az  5 - 7 évente való újra rakást. Nem kell az egészet, elég a felső  6 - 7 sor.

 Nekem pl. van  50 db kisméretű samott téglám. Mit csináljak vele. A kémény felső részére nagyon fasza lenne. Na de bélelve van így pihennek a téglák !

 

 

 

 

 Egyébként az az 5-7 év nagyon szigorú követelmény.

 Egy jól megépített - megfelelő téglából ill. megfelelő habarccsal rakott béleletlen kémény bir 20 évet is. Mint ahogy hagyományos fűtésnél akár 100-at is.

Előzmény: Törölt nick (4511)
pjotrkolja Creative Commons License 2009.04.14 0 0 4512
[quote]A kéményészekmeg sincsennek idézve, pedig ők a nagy kémény ellenőrök.
Mégsem vették észre a lakásban az új nyílászárókat, melyek megakadályozták a légellátást. Történt öt éve, és még mindig fogást keresnek a gázszerelőn.[quote]

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében a kéményseprőnek semmi köze a légellátáshoz, ... mégis, ha sormunkavégzés alatt ilyen jellegű nemmegfelelőséget tár fel akkor azt jelzi a tulajdonosnak, bár elégséges megfelelőséget is csak méretezés alapján lehet kimondani.
Hogy miért is kérik a légellátás módjának megadását a tervezés során ... mert a kémény megfelelő működését nagyban befolyásolja ... és valljuk be ezzel később az isten sem foglalkozik, pláne nem nyílászáró csere (nem tervezett), szagelszívó beszerelés (nem tervköteles), vegyes tüzelés újból használatba vett kéményen stb., Inox istenkef@sza, meg márványbiszbasz az nagyon kell de az aljzatba tervezett légcsatorna az "miaf@sznak", meg "nemgondolodhogyeld@szomaborovifenyőablakokatilyenkissz@rokkal" mentalitás viszont nagyon is jellemző ... és ezt nem a seprő szokta elhagyni. Még szerencse, hogy kéményseprő nyomásra most már mifelénk mindenhol tartalmazzák a tervek a megfelelő légellátást a tüzelőberendezések irányában.
Vagyis ha szigorúan jogi oldalról próbálom megfogni a dolgot, akkor az új nyílászárhoz semmi köze a seprőnek, szakmai igényesség alapján mégis elmarasztalható.
Előzmény: Törölt nick (4511)
dako60 Creative Commons License 2009.04.13 0 0 4510
Hát ez tényleg nem egyszerű dolog, mi van ha ha nem egy veréb esik bele az aluminiumkéménybe, hanem egy galamb és beleszorul, ja és ez egy nappal később történik az ellenőrzés után.
Előzmény: Who111 (4509)
Who111 Creative Commons License 2009.04.12 0 0 4509

Ilyet nagyon nehéz bizonyítani.

Mondhatják, hogy utoljára még minden rendben volt, de azóta hozzányúlt a tulaj.

Ki tudja bizonyítani az ellenkezőjét pl. 1 év folyamatos hitelesített képanyag nélkül?

Előzmény: Törölt nick (4508)
Who111 Creative Commons License 2009.04.12 0 0 4507

Ha nem kell a garancia, akkor simán ki kell cseréltetni.

Ha esetleg észre is veszi a kéményes (amit kétlek, mert a gyári számot nem

szokták felírni), akkor maximum beírja a papírra, hogy nincs méretezés a

kéményre (ami valószínűleg így van mert nem rég óta kell) és elmehet a

sóhivatalba. Ugyanis nem hatóság. Nem tehet semmit!

Használatbavételhez, ha kell az engedélyük, na akkor ott jobb megcsinálni amit

mondanak. Azon kívül csak csinálnak jegyzőkönyvet, amit tudomásul veszel és

aláírsz, kész.

Esetleg ha építészetileg nincs valami rendben, akkor súgnak a helyi ép. hatóságnak

aki intézkedhet. Az már megint komoly.

De, ha építészetileg rendben van és nem kell a hozzájárulásuk használatba

vételihez, meg garanciához, akkor mehetnek a búsba.

Max. ha meghalsz, akkor ott a jegyzőkönyv, hogy ők szóltak...

Meg az első engedélyköteles építkezéskor visszamenőleg fognak mindent

megkövetelni.

Előzmény: Törölt nick (4500)
Csabás Creative Commons License 2009.04.11 0 0 4506
Üdv!
Hát iugen csak egy másik fórumon tapasztalt viták miatt nem akartam cég nevet írni,de Schiedel a felújítóv rendszer,s ha még nem vált volna világossá,pontosan az aggodalmaim vezettek a segítség kérésre,h egy ilyen cégnél is a kiskapura biztatnak.Mert ezek szerint szerintetek se csak így 1x-űen kivitelezzem a dolgot?
No még jövő héten beszélek vele,meg itt is van ösmerős söprőéknél,talán marad a tető a fejünk felett(ami mellesleg nádból van :-))))
ja tényleg tudtok vmi szikrafogó fém háló beszerzési forrást?
Köszi pá:
Csabás
Előzmény: Atist (4499)
dako60 Creative Commons License 2009.04.10 0 0 4503
Hát az eléggé "gáz", mert ha nincs figyelemmel kisérve a dolog, akkor a burkolat könnyen megéghet vagy más egyébb dolog. Nem lehet, hogy a gáz- levegő keveréke nem kellő arányban van beállítva. A szerelő mit mond a dologra, mert szerintem nem normális ez a jelenség. A kémények miatt elég sok nyíltégésterű készüléket látok, de még ilyet nem tapasztaltam.
Előzmény: trikó (4502)
trikó Creative Commons License 2009.04.10 0 0 4502
Kb 3-4 deci keletkezik, ami pont elég arra, hogy a kétszintes hőcserélő (fűtés+ használati víz) lamellái közé annyira betömődjön, hogy a tűzteret kívülről akarja megkerülni a láng nagy teljesítményű módokban. (ilyenkor a kazán le is tilt). Ztán kikefélem, porszívó, sűrített levegő, és szűk egy évig megint jó.
Előzmény: dako60 (4472)
trikó Creative Commons License 2009.04.10 0 0 4501
Ilyennel mér.
Előzmény: dako60 (4471)
Atist Creative Commons License 2009.04.10 0 0 4499
Én ha felújítanék egy kéményt nem biztos, hogy az engedélyeken rágódnék, sokkal fontosabb, hogy ne égsen le az egész kéróm, ha valamin akkor a kéményen ne spórolj, rohadt veszélyes tud lenni a vegyes tüzelésnél az a hatalmas nagy hő ,ami a fűstként távozik.
Biztos hallottad már, lángol a kémény...tipikus eset, amikor hazamennek és, hogy gyorsan meleg legyen jól megakják a tüzet, na akkor a kéményt is megrakják...
Szóval, alapos legyél a kéménynél, és ne fukarkodj a kialakításon.
Egy pl.:sokan csak azt különbözettik meg a schiedel és a leier között hogy az leier olcsóbb, ami igaz is, csakhogy a schiedel vagyes tüzelésű kéményénél 1100fokos a samott bélés, a leier a közelében sincs.Még ha nem is lesz 1100 fok a kéményben de azt a kis pluszt megéri.
Legyél nagyon körültekintő!!!
Előzmény: Csabás (4496)
dako60 Creative Commons License 2009.04.10 0 0 4498
Nem teljesen úgy van ahogy írod, nem tudom mit szólnál hozzá ha a nálatok vásárolt kandallót a tulaj beszerelné és utánna meg neked csak alá kellene írnod, hogy miden oké. Nem hiszem, hogy ha mindenki maga döntené el, hogy az ő kéménye jó-e avagy nem. " Ennyi erővel ellen mérőműszerként a fogyasztó a saját jelzőjét is f felhasználhatja a kéményseprő által mért eredmény semmissé tételére.
Ja. Ezt megis teszi."
Sokszor tapasztalok olyat: nem kell ellenőrizni a kéményt, mert már gázszerelő már megnézte a készüléket és minden rendben volt, van amelyik még a kéménybe bele néz , ilyenkor mondja a tulaj, mit "okoskodik" a kéményseprő. Szerintem ez nagyon nem jó dolog a mert a gázkészülékszerelő nem kéményseprő és fordítva is igaz, mert már olyan is előfordult, hoigy a készüléket kellett volna szerelni, ellenőrizni.
Előzmény: Törölt nick (4479)
siokemeny Creative Commons License 2009.04.10 0 0 4497
Nem mindenért kell felelned, hanem a rejtett hibákért. Rejtett hiba az ami a vizsgálat során nem megállapítható, legalábbis nem a hagyományos vizsgálati technológiákkal.

Csak azt nem értem, hogy neked nem ismerős a kivitelezői nyilatkozat, vagy a kivitelezői felelősség fogalma? Szerintem a gázosoknál is így van.

Egy átvevő nem felelhet mindenért. Vagy ha felelnie kéne, akkor az 50szer annyiba kerülne, mire minden vizsgálatot elvégezne. Gondolok itt anyagvastagság mérésre, ultrahangos varratellenőrzésre, plusz egyéb felesleges dolgok amit meg kellene vizsgálnia, hogy teljes felelősséget tudjon vállalni.
Előzmény: Törölt nick (4495)
Csabás Creative Commons License 2009.04.10 0 0 4496
Üdv és köszi a gyors válaszokat.
Szóval a helyzet pontosítva a következő:egy meglévő régi építésű kamilos kéményt szeretnénk felújíttatni,hogy minél kevesebb rombolással fatüzeléses kandallót üzemeltetni lehessen.Szval a jeles cég képviselője cirka 1,5 hónap után tudott helyszíni szemlét tartani,(nekink van direkt ilyen felújító rendszerük)s az ő javaslata volt a saváló flexi cső,de "csak is fatüzelésre használható" mondta ő.
Ezek után mint törvény tisztelő pógár,tervező és kivitelező irányú kérésemre mondta,h náluk a kivitelezés nem feltétele a garanciának,s ha van egy kis barkács hajlamom,a menetes elemeket magam is összeilleszthetem.
Szval az aggodalmam ebből adódik,meg mondta,h attól h nem használtuk,még nem kell engedélyt kérni a használatára.Azt hiszem ennyi kb,s előre is köszönöm a segítséget:
Csabás
Előzmény: siokemeny (4494)
siokemeny Creative Commons License 2009.04.10 0 0 4494
Azért a kémény bélelése nem olyan egyszerű feladat, hogy kijelenthessük: bárki el tudja végezni.

Egyes kéményseprő szolgáltatók kérnek egy ú.n. kivitelezői nyilatkozatot, melyben a bélelő kijelenti, hogy a bélelés során a kéményépítésre-javításra vonatkozó szabályokat, szabványokat maradéktalanul betartotta, egyéb fel nem tárható (rejtett) hibákért a büntetőjogi felelősség őt terheli. Ha ezt bevállalod, akkor te is bélelhetsz.

Ne felejtsük el, hogy a bélelés nem csak a cső behúzásából áll. Az alsó tisztító-kondenzidomnál, bekötőidomnál, felső tisztítóidomnál meg kell vésni a kéményt, hogy ezeket az idomokat be tudd tenni. Az idom és a béléscső összeillesztése, rögzítése sem mellékes.

A flexi saválló cső tényleg luxus, főleg gázhoz.

Szerintem bízd szakemberre, munkadíjjal együtt megcsinálja annyiért (ha nem kevesebbért), mint a saválló flexi cső ára.
Előzmény: Csabás (4480)
siokemeny Creative Commons License 2009.04.10 0 0 4489
Ja, és a hiba megszüntetését is én ellenőrzöm, vagy a jegyző, vagy a gázszolgáltató kérésére.
Előzmény: Törölt nick (4487)
siokemeny Creative Commons License 2009.04.10 0 0 4488
Te gázkészülékes szemmel, én pedig kéményes szemmel nézem a dolgokat. Mindenki a saját oldalát védi, ez így helyes.

De!
Nagyon sok olyan esettel találkozom,amikor hívnak, hogy itt járt a gázos, és megtiltotta a készülék üzemelését (mert nem volt megfelelő huzat, és ezt a kezével állapította meg) addig, míg a kéményesektől nincs megfelelő szakvélemény. Ezzel máris hozzánk van dobva a labda. Persze ő felszámol minden javítást amihez volt pofája. Meg tisztítást karbantartást, ami persze nem baj.

Annyi eszük nincs (és tényleg legnagyobb tiszteletem a kivételeknek), hogy megnézzék, hogyha kinyitják az ablakot, akkor is van-e visszaáramlás. Mert általában ez a gond, nem véletlenül írtam az előbb is levegőutánpótlási példát.

Kimegyek (és tudom hogy feleslegesen, mert a gázos mondta, hogy szóljanak nekem, a kéménynek nincs baja). Az első, hogy megfelelő levegőutánpótlás mellett bekapcsolom a gázkészüléket. És láss csodát működik. Azért a kéményt is megvizsgálom tükörrel, kamerával, szemmel. Nincs baja.
A tulaj sír, hogy a gázos elvitt tőle 30.000 Ft-ot és mégse szűnt meg a probléma. Most én mit kérjek tőle. Egy kiszállási díj és viszlát.

Amiket az előbbiekben leírtam, hogy nem találkoztam még olyan emberrel, aki saját maga ellensége volna, az tényleg úgy van, bár én vidéki ember vagyok, messze a fővárostól. Bár már itt is egyre többen tudják jobban a jogaikat, mint kötelességeiket.

AKINEK NEM INGE NEM VESZI MAGÁRA!
Előzmény: Törölt nick (4487)
siokemeny Creative Commons License 2009.04.10 0 0 4486
Lehet, hogy mindenki magából indul ki???
siokemeny Creative Commons License 2009.04.10 0 0 4485
Mi az, hogy nem fogadja el?

Ő sem hülye, hogy saját maga ellen legyen!

Én még olyannal nem találkoztam - akinek azt mondtam, hogy ne gyújtson be addig amíg nem szerelt be pl egy légbeeresztőt, mert az ablakcsere után nem volt levegőutánpótlása a kazánnak - hogy azt mondta volna, hogy menjek a ...-ba hozzak hitelesített mérőt,és ő inkább tovább tüzel.

Ennyire azért nem hülyék az emberek. Csak vannak olyan nagyokosok (szerinted) akiknek nem elég a visszaáramlás puszta ténye. Tudod mit? Én kiállítom a szakvéleményt, hogy a kémény használata tilos, amíg a feltárt ok nincs megszüntetve, és ha a tulaj tovább használja, hát egészségére.
Előzmény: Törölt nick (4484)
pjotrkolja Creative Commons License 2009.04.10 0 0 4483
Mivel párát érzékel, enyhén rálehelsz a nyáklapra és ha sípol a cucc már "hiteles" is, vagyis a funkcióját ellátja a visszaáramlás érzékelő.
Kompakt, gyors, égéstermék összetétel mérésre meg Wöhler E98-at használok ... Nem mondom hogy a Testo nem pont olyan jó, de a mestervizsgámon páran azt használtak ... bonyi volt és sokat kellett mérni vele, ráadásul huzatot (nem kicsit) mért a huzatmegszakító alatti mintavételi helyen. Bár ez nem feltétlenül a gép hibája volt ...

:)
Előzmény: Törölt nick (4473)
siokemeny Creative Commons License 2009.04.10 0 0 4481
Üdv!

A 4471-es hozzászólásban bemutatott műszerben kimondottan csak az égéstermékben lévő páratartalom észlelése miatt gyullad ki a piros fény. Nem mér csak jelez. A nagy baj vele az, hogyha hideg helyről bemész a meleg fürdőbe mindenképpen pirosan világít egy jódarabig.

Nem kell negyedmilliós testo ahhoz hogy egy visszaáramlást meg lehessen állapítani. Elég hozzá egy tükör, bár az is amíg át nem melegszik mindenképpen párásodik.

Amit mi használunk az egy thermo-higrometer, egy nagyobb golyóstoll nagyságú, zsebbe tűzhető. Egyszerre mér páratartalmat és hőmérsékletet. Ha a készülék körül szépen lassan végigvezeted és az értékek nem kúsznak fölfelé akkor nincs visszaáramlás. Ha van, akkor komolyabb kivizsgálást igényel az ügy.

Pelletdoki! Ehhez minek kéne neked hitelesített műszer, mindig ezzel jössz. Ha én az általunk használt műszerrel visszaáramlást mérek, nekem hiába jön bármi nagyokos a saját hitelesített műszerével. Nekem is van egy MRU delta-m. Ne kívánd, hogy minden kéményseprő feleslegesen ilyen műszert cipelgessen magával.
Csabás Creative Commons License 2009.04.10 0 0 4480
Üdv Mindenki!
Bocs ha nagyon laikus a kérdés,de járt nálam egy neves cég képviselője,s azt mondta,tanácsolta,h a meglévő kéményem bélését,az általuk forgalmazott flexibilis saválló csővel én magam is nyugodtan elvégezhetem.
Igazat szólt a kolléga,vagy csak gyorsan akar eladni?
Köszönettel:Csabás
dako60 Creative Commons License 2009.04.09 0 0 4474
Lehet, hogy a másodikként leírt szót is kimutatja. A 325/s-t pedig csak úgy "dobálják utánnunk az olcsóságuk" miatt.
Előzmény: Törölt nick (4473)
dako60 Creative Commons License 2009.04.09 0 0 4472
"semmi gond leszámítva az iszonyat mennyiségű lerakódást, hamut,"
Ez konkrétan mekkora mennyiséget jelent évente, hány liter, decilter?
Előzmény: trikó (4464)
dako60 Creative Commons License 2009.04.09 0 0 4471
Így nézett ki a műszer?
Előzmény: Törölt nick (4470)
trikó Creative Commons License 2009.04.09 0 0 4467
Hopplá! Mondjuk korom nincs, de hamár kéményseperőnél tartunk, minden évben jön huzatot méricskélni, meg ilyesmi.
Mondjuk beállítással nem sokat pxcsxltek. Áldassék a neve: Fejes Lajos hírhedt szigethalmi könnyűszerkezetes házairól van szó. A kombicirkó falikazánokat beszeretkezték a fürdibe, föl a fűrészporostapétás falra nyílik a teteje, fél méterre a fafödém alá, aztán se garipapír, selófütty. Egy kezelési útmutató a cső mögé tűzve, oszt annyi.
Mire eszembe jutott, hogy arra garinak, netán számlának is kéne lenni, már használtuk a cuccot. Mondjuk ezen a koszolódáson kívül más baja nincs. Most cseréltem benne egy hőszigetelő lapot, és néha kidzsuvázom, ahogy a szervízkönyvben meg vagyon írva. Évi minimum egyszer kitakarítom, de van, hogy kétszer.

Szóval korom nincs, csak hamu. A kémény egyen lemezkémény kb 600db házon, bár ez nem jelent semmit. Máshol is előfordul hamusodás.
Esetleg a betápláló gázszelep max értéke lehet nagyon fent, és "fullad" a cucc? Én csak egy buta gázturbinás kontár vagyok, de olykor mikor nagy teljesítményt ad a szabályzó, sárgának látom az égést, ami nem utal 100%-os égésre... :(


(Ez a kütyüke egyébként. Egészen okos és rendes :) http://www.keklang-2000.hu/doc/Renova.pdf)
Előzmény: siokemeny (4466)
siokemeny Creative Commons License 2009.04.09 0 0 4466
Üdv trikó!

Hát a földgázból csak akkor keletkezhet "hamu", csak akkor kormolódhat, ha a kazánod rosszul van beállítva, vagy a kéményben nem áll rendelkezésre megfelelő nagyságú huzat.

Ne a gázszolgáltatót hibáztasd!
Előzmény: trikó (4464)
dako60 Creative Commons License 2009.04.08 0 0 4465
"még így a gép előtt nézve is kitört a frász, hogy a fazon a tetőn dolgozik...."
A Red Bull megteszi a hatást.
Előzmény: M63FUN (4461)
trikó Creative Commons License 2009.04.08 0 0 4464
Sziasztok! Elég rég jártam erre, mindenféle kandalló gyárkémény meg egyéb ügyekben :)))

Most kicsit testközelibb gondom van. Kb 6 éve vettük a könnyűszerkezetes kéglit, akkor még új Renova francia kazánnal. Nincs vele semmi gond leszámítva az iszonyat mennyiségű lerakódást, hamut, ami ugye a kiváló szovjet földgázból nem keletkezhet.

Hát akkor miből? És lehet-e a gázszolgáltatónál kopogtatni, hogy ugyan ki fizeti ki majd a "szétkefélt" hőcserélőmet, a rendszeres takarítgatást?
ronkovik Creative Commons License 2009.04.08 0 0 4463
A mentősök is többnyire rendőri kísérettel mennek. Sőt, lassan már a rendőrök is kíséretet kell,hogy kapjanak, de őket ki fogja kísérgetni?
Előzmény: pjotrkolja (4462)
pjotrkolja Creative Commons License 2009.04.08 0 0 4462
"Tesókámos" részre sokszor nem nyerő bemenni a seprőknek, a sok tűzrendészeti miatt volt már hogy a velük kiérkező tűzoltó rendőri "támogatást" kért, mondván, hogy nekünk is legyen fegyverünk ...
:)
Előzmény: dako60 (4460)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!