Keresés

Részletes keresés

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2013.03.22 0 0 75834

Kelemen Zsolt: Hun-magyar harcművészet, 2010

Szerzők:
Eördögh András, Eördögh Réka, Eördögh Sára, Grózer Csaba,
Kassai Lajos, Kelemen Zsolt, Pap Gábor, Trungel László

A magyar múlt jövője
(Bakay Kornél)

I. A hun-magyar harcművészet és eszközei ___ 11
A "közép-európai magyar" lovasíjász hadviselés vázlatos története
Harcművészet. A küzdelem művészete
Az íjak alaptípusai
A lovasíjász taktikai öv (fegyveröv)
A (hun) magyar íj
A nyil
A nyilvessző építése, alapanyagai
Nyilvessző vadászatra és harcra. A nyillövés hatása
A tüzes és gyújtó nyilakról
A hangot adó, fütyülő vagy zengő nyilakról
A kengyel

II. A hagyományos lövéstechnika ___ 125
Az "indián módszerről"
Húzáshossz és az íjász testének fix pontjai
Futtatási irány

III. A hagyományos célzástechnika ___ 143

IV. A töltés technikája ___ 165
Az ábrázolások vizsgálata
A nyilak tárazásáról
Nyilak a kézben
Íjászok Európa és Ázsia határán
Összefoglalás

 

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2013.03.22 0 0 75833

Tényleg sajnálom, hogy per pillanat nincs itthon francia történeti-etimológiai szótáram ;-), de a francia assaut (asszó) szó szerintem sokkal régebbi, mint az 1893-s Pallas hivatkozás. Valószínűleg a XVII. közepén jelenhet meg, amikor már sikerült letörni a francia urak párbajkedvét (lásd Richelieu bíborost) és kellett valami izgalmas, ugyanakkor törvényes pótlék. Szóval valahol Richelieu és l'Abbat (angolul 1734 jelent meg a könyve) közötti korban keresgélnék.

Érdekességként elmondanám, hogy élő barantástól még nem hallottam azt: "No, párbajozzunk egyet ecsém!", pedig elég sokszor szoktam találkozni velük, sőt a versenyeikre is el szoktam menni. Kb. sejtem honnan ered ez a kifejezés: Kenshin-ryu bujutsu. Tőlük már hallottam, amikor mondtam: "No, akkor vívjunk egy kellemeset", erre azt volt a válasz, kissé méltatlankodva: "Mi nem vívunk, mi párbajozunk!" Ez a nagyon-nagyon komoly párbajozásuk azt jelentette, hogy kisujjad hegyének lepkeszárny-erejű 1 db érintése is halálos.

Az AE (gyakorlatilag = a magyar HEMA) természetesen úgy nevezi a mérközéseit, ahogy akarja. Csupán arra hívtam fel a figyelmed, hogy ez a szó nemzetközileg nem annyira elterjed, és Magyarországon sem általánosan elfogadott, legalábbis per pillanat.

Természetesen azt is értem, hogy a középkori párbajokat szeretnétek modellezni, de mivel a párbaj szónak legalább 1940-ig egy teljesen egyértelmű definiciója volt, ezért nem tartom szerencsésnek. Akkor inkább a bajvívás, bajviadal, ami még régebbi, és szinte teljesen elfeledett szavunkká vált, így simán "újraértelmezhető".

Most - tényleg - befejezem, mert szegény Grétsy még megátkoz. Már 81 éves!

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2013.03.22 0 0 75832

Értem én.

Természetesen Arisztotelésznek nem volt semmiféle víváselmélete, pontosan azért, mert a görögöknél a kard egy eléggé másodlagos fegyver volt (ez még a 300 című filmben is látszik, ;-) ). Csak poénnak írtam Arisztitelész + víváselmélet. A tempóval sem foglalkozott. Az angol cikkből - köszönöm, jó lesz újra elolvasni - pedig kiderül, hogy a reneszánsz vívómesterek használták fel Arisztotelésznek az idővel és a mozgással kapcsolatos gondolatait. Szóval - konkrétan neki - a tempóhoz nincs túl sok köze.

 

Nem felejtettem, de ma vissza kell adnom Kelemen Zsolt könyvét. Szóval, most abból következik egy rövid összefoglaló.

 

 

Előzmény: sz332 (75830)
Sch.... Creative Commons License 2013.03.22 0 0 75831

Hmm... az általad belinkelt egyik forrás sem tűnik XIX századnál régebbinek :-)

Az asszó,csörte mind idegen eredetű vagy nyelvújított szó, ami az újkori vívásra használatos.

(Érdekességképpen pl a barantások is a párbaj szót használják.)

 

Egyébként magyarok vagyunk és hemások. Miért ne hívhatnánk a párbajt párbajnak, ha kábé 10 éve így hívjuk? Az általad mondott szavak egyike sem fedi azt, amit csinálunk, illetve azt, ami a célja az egésznek. Nem barátságos küzdelmet akarunk szimulálni, hanem párbajt. De szerintem túlbeszéltük egy kissé a témát.

 

 

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (75828)
sz332 Creative Commons License 2013.03.21 0 0 75830

Arisztotelésztől nem a víváselmélet jön, hanem a tempó definíciója.További olvasnivaló itt:

 

http://www.salvatorfabris.org/UnderstandingTempo.shtml

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (75829)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2013.03.21 0 0 75829

"Gyakorlatilag ugyanarról beszélünk, csak másképp."

Nagyon másképp.

 

Egyébként a görögök nem a vívásukról lettek híresek, sőt azt is megkockátatnám, hogy Arisztotelészt sem a víváselmélete - ha volt ilyene - tette híressé ;-).

Előzmény: Sch.... (75826)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2013.03.21 0 0 75828

Csak érdekességképpen.

 

Asszó: a Történeti-etimológiai szótár szerint 1901-ben jelenik meg, "... végül assaut-vivás lesz" (Bp. Hirlap, 1901. dec. 20.)

 

Csörte: 1940, tudatos szóalkotás eredménye, a Nemzeti Sport egyik magyarító pályázatára az asszó pótlására beküldött és elfogadott szó. Már 1862-ben "... kardjaikkal csörtöltek a harczolók" Czuczor Gergely szótár.

 

Assaut (á-szó): 1. Megrohanás. 2. Vivótőrrel (fleuret) való vivás. Pallas nagylexikon, 1893.

 

Szóval az asszó szó - pontosabban a francia eredeti - sokkal régebbi, mint a sportvívás. Nem rendelkeznek semmiféle monopóliummal. Kellemesen régies hangzású szó, legalább is nekem.

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2013.03.21 0 0 75827

"A HEMA-ban a küzdelmet párbajnak hívjuk."

A magyar HEMA-sok hívják párbajnak a küzdelmet.

 

OK, viszont megnéztem 2 db - majdnem véletlenszerűen kiválasztott - angol szabályzatot (Fightcamp, Longsword 2012) a Versenyszabályok menüpontban belinkeltek közül. Csak a bout kifejezést találtam, duel sehol sincs. Utána még WWOC2012 is megnéztem. Dettó.

Előzmény: Sch.... (75820)
Sch.... Creative Commons License 2013.03.21 0 0 75826

A kompromisszum a megfogalmazás bonyolultságában jelentkezik, nem a mögöttes tartalomra. Gyakorlatilag ugyanarról beszélünk, csak másképp. Ez az egész egyébként a duplák és az utánütések miatt fontos. 

 

Azoknak meg az a lényege, hogy akkor is tud az ember 1-2 mozdulatot tenni, ha már gyakorlatilag halott. Olyankor sem jó beleszaladni a késbe. Emiatt erősebb a temponak a mozdulat (akció) központúsága. MIvel itt nincs támadási jog, meg effélék, így ez a lebontás elégséges. A tempo fogalma egyébként Aristotelestől ered.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (75824)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2013.03.21 0 0 75825

Persze, majd este.

Előzmény: sz332 (75823)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2013.03.21 0 0 75824

Nyilvánvaló.

 

Ha pl. azt írnátok, hogy (vívó)akcióelmélet, akkor rögtön minden a helyére kerülne, mert a középkori tempo = egy ütem = egy (általában) egyszerű vívóakció, és közben pedig simán lehet használni a modern tempó fogálmát, ami már a vívóakciók hatékonyságát - döntően - befolyásoló tényező.

 

Kerek és hatékony megoldás, és nem kell hosszas fogalommagyarázatokba bonyolódni, ha pl. egy HEMA-s egy vívóedzővel kezd társalogni.

 

Ja, és - a jelen esetben - nincs szükség semmiféle kompromisszumra az érthetőség, tudományos pontosság stb. között.

 

 

Előzmény: Sch.... (75821)
sz332 Creative Commons License 2013.03.21 0 0 75823

Szia,

 

fel tudnál dobni egy összefoglalót arról, ahogy Te értelmezed a különböző vívótempókat?

 

Átnéztem a bíróképzéses leírást, de szerintem teljesen érthető és tanítható, igazából csak egy elnevezés. Az értelmezésemben: a tempó az

egy ütem. Két "semmi" között egy valami. Ez egy tempó. Tehát: állunk, vágunk egyet, állunk. Ez volt egy tempó. Ugyanez igaz a lent említett

hibázásra is: jó, elrontja, jó. Ez alatt az ütem alatt kell megfogni az ellenfelet. Nálunk az edző mindkét formában használja az értelmezést,

egy akció, vagy egy helyzet formájában is.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (75822)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2013.03.21 0 0 75822

Üdv,

 

Remélem érzed, hogy nem felesleges szörszálhasogatás miatt írtam az alábbiakat. Kizárólag csak jobbító szándékkal :-)

 

Azt értem, hogy a HEMA bizonyos dolgokban távolságot szeretne tartani a sportvívástól, de pl. a párbaj szó használata olyasvalamire, ami nem párbaj, az sajnos kb. olyan, mint amikor a barantázok böllönnek vagy mit-tudom-én-minek nevezik a sima bírkózást. Vegül is mindegy.

 

Nem tudom milyen tempóelméletek léteztek az ó-, középkorban, de az igazán jól megfogalmazott dolgokat az olaszok (+ a franciák?) találták ki. Ezt VSZ kár lenne elvetni, mert szépen, érthetően fel vannak sorolva a vívóakciók: az egyszerűtől a finta in contratempo-ig, és csak hasznos lenne oktatás szempontjából, kb. mint a modern edzéselmélet, az sem történelmi mégis használja a HEMA. Ettől csak még hatékonyabb lenne a vívásotok.

Előzmény: Sch.... (75820)
Sch.... Creative Commons License 2013.03.21 0 0 75821

Illteve mégvalami.

Ez a tempofogalom egy párlata rengeteg forrásnak, előadásnak és tapasztalatnak. Az egyik fő célja az, hogy olyanokkal is könnyen meg lehessen értetni, majd begyakoroltatni, akik számára ez teljesen új anyag. Természetesen lehet ezt sokkal pontosabban definiálni, de kompromisszumot kell kötni az oktathatósás és hasznos alkalmazhatóság érdekében a tudományos pontosság rovására.

 

Az egész képzés végső célja az, hogy a bíráskodásnak legyen egy alapja, amire mindenki a maga szájíze és szokásai szerint tud építkezni a maga által szervezett versenyeken.

Előzmény: Sch.... (75820)
Sch.... Creative Commons License 2013.03.21 0 0 75820

Üdv,

 

A HEMA-ban a küzdelmet párbajnak hívjuk. Az asszó-csörte-mérkőzés az olyan modern vívásos, ezért ritkán használt. Kábé sohasem. Sem itt, sem nemzetközi versenyen nem hallottam még mást, csak a "duellt" használni hosszúkardra. Szablyánál más a helyzet. 

 

tempo: Igencsak sokféle tempoelmélet létezik az ókortól. Az általunk használt nem azonos az olimpiai vívás tempoelméletével. Ennek nagyon sok oka van, de legfőképpen az elérni kívánt cél miatt. Valós párbajok lemodellezése a cél, ehhez igazítva sok mindent. Ezért a tempoelmélet inkább ered a középkori - ókori forrásokból, mint az újkori olimpiai vívásból. 

 

Igazából mindkét dolognak azonos az oka. Ez pedig a cél. Egyrészt ez egy nagyon általános "alaprendszer" ami - szándékaink szerint - minden stílusú hagyományőrző versengésen hasznos tud lenni. Legyen az szablya, kard+buckler, HEMA feder, hagyományőrző kard stb. Másik pedig, hogy mit akaunk szimulálni. Alapvetően nem versengést, nem barátságos, vagy vérre, de nem életre-halálra menő küzdelmet, hanem a középkori 1v1 deathmacheket :-) Ez persze nem valósul meg 100%-ig, de igyekszünk jelenlegi legjobb tudásunk szerint erre vinni a rendszert, a minél valósághűbb mozgásformákhoz, különben annyi közünk lesz hozzá, mint az olimpiai kardnak a huszárszablyához.

 

A lényeg az, hogy értsél a víváshoz, ne ott kelljen megmagyarázni alapfogalmakat, mint pl melyik a bökős fele egy kardnak. :-)

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (75818)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2013.03.21 0 0 75819

Egy másik tempó definició:

 

"A vívóakciók sikerét befolyásoló tényezők között a tempó az egyik legfontosabb. Mondhatjuk, az egész vívás éltető eleme, lelke! A tempó azt az akcióindításra kedvező pillanatot jelenti, amikor ellenfelünk képtelen az azonnali cselekvésre, amikor meglephetjük, kihasználhatjuk készületlenségi állapotát"

 

Szabó László: A vívás és oktatása. Bp., 1977

 

Ui. VSZ alapmű.

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2013.03.21 0 0 75818

Sch...

 

Pompás kezdeményezés!

 

Pár észrevétel.

Remélem, idővel a "lehetséges tradíciók: Lichtenauer, Thibault, Meyer, Fiore" közé be fog kerülni valami szablyavívó rendszer is. ;-)

 

Kár, hogy a párbaj szót használjátok. Történelmileg a párbaj teljesen más, erre van egy rég bevált, és széles körben elterjedt kifejezés: asszó, csörte, esetleg mérközés. VSZ jobb lenne ezeket használni.

 

Tempóelmélet:

Na itt - tényleg - meglepődtem egy kissé, egy kicsit mást vártam. Ha jól értem, nálatok a tempo = egy egyszerű vívóakció. A mostani víváselméletben a tempó valami teljesen más.

 

"Tempón a vívásban a cselekvésre alkalmas időpontot értjük. Azt a pillanatot, ami az ellenfél fizikai vagy pszichikai „tehetetlensége” révén jön létre. A tempó röpke, esetenként és egyénenként változó időtartamú átmeneti állapot, ami akarata ellenére minden vívónál előfordul. A tempót fizikai és pszichikai momentumok szolgáltatják. A versenyzőt egyik esetben csökkenő figyelme vagy más irányú koncentrációja, másik esetben saját megkezdett, de be nem fejezett mozgása, illetve mozgásának holtponthoz közeli helyzete teszi képtelenné a reagálásra. Ha az ellenfél megmozdulásainkat egyáltalán nem, vagy csak elkésve érzékeli, s ezért nincs ideje arra, hogy ellene tehessen, pszichikai, ha mozgása olyan fázisában lepjük meg őt, amelyben tehetetlenségénél fogva ellenkező irányú, értelmű, előjelű mozgásra már képtelen, fizikai tempóról beszélünk."

 

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%ADv%C3%B3akci%C3%B3k

 

A fenti definició - valószínűleg - a Lukovich könyvből van.

Előzmény: Sch.... (75817)
Sch.... Creative Commons License 2013.03.21 0 0 75817

Bocs, a link valamiért nem lett jó.

 

https://sites.google.com/site/hemareferee/

 

Előzmény: Sch.... (75816)
Sch.... Creative Commons License 2013.03.21 0 0 75816

Egy kis érdekesség:

 

 

Elindítottuk a HEMA bíróképzésünket. Nem egy adott szabályrendszerhez való specifikus képzés, hanem alapkészségek oktatása, ami reményeink szerint jól használható minden történelmi fegyvernem (kardhoz hasonlítható ofc) esetében.

 

van facebook csoport is, de azt most nem tudom ide linkelni.

Sch.... Creative Commons License 2013.03.19 0 0 75815

köszönöm.

Előzmény: sz332 (75814)
sz332 Creative Commons License 2013.03.19 0 0 75814
Előzmény: Sch.... (75813)
Sch.... Creative Commons License 2013.03.19 0 0 75813

Köszi, kipróbálom. Esetleg a könyvnek, amivel elkezdted meg tudnád adni a címét?

Előzmény: sz332 (75803)
sz332 Creative Commons License 2013.03.19 0 0 75812

Én ebben a formában ismerem - szoktam néha csinálni:

 

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (75811)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2013.03.19 0 0 75811

Látványelemként mindenképpen pompás! ;-)

 

A használhatósága már némileg kérdéses; az biztos, hogy baranta versenyeken elég gyakran lehet látni ilyen beugró fejvágásokat. Ezen a képen - VSZ - az látszik, hogy az egyik versenyző elindult ezzel a beugrós változattal, a másik még időben érzékelte és volt ideje - lentről - felkapni a kardját kvintbe, de nem tudta / akarta / volt ideje határolni a védését, ezért hajlanak ennyire a pengék.

Előzmény: sz332 (75809)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2013.03.19 0 0 75810

A régi gyakorlófegyver súlya teljesen OK, főleg ha figyelembe vesszük: egy ilyen egykezes gyakorló súlya > a kétkezes sinai súlyánál.

 

Az új gyakorlókardot csak képeken láttam, de mivel valamiféle ólombetéteket emlegettek, úgy gondolom, a régi gyakorló súlyához igazították az új PVC vívóeszköz súlyát, sőt lehet, hogy jobb lett a súlyeloszlása = a súlypont közelebb került a keresztvashoz. A régi nagyon bunkószerű volt, mivel a súlypont 24-25 cm-re volt a keresztvastól.

Előzmény: dezsoKE (75799)
sz332 Creative Commons License 2013.03.19 0 0 75809

Ezt a technikai megoldás modern olimpiai tőr/párbajtőr vívásban szokták használni, másodlagos szándékból történő visszaszúrásra. Kell

hozzá egy jó kis emelkedés, és kb. 1x el lehet adni egy vívás közben :)

 

Igazából akkor működik rendesen ha a másik nem szúrja ki magát, mert ha igen, akkor eltalál. Talán ezért is jobb párbajtőrben..

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (75808)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2013.03.19 0 0 75808

Inkább úgy fogalmaznék, hogy látványos és meglepő. Még azt is el tudom képzelni, hogy egy jó tempóérzékkel rendelkező versenyző hatékonyan tudja használni a jedi-fless-t.

 

Érdemes megfigyelni, hogy mennyire meghajlanak a pengék, és ez a jó, mert kisebb sérülést okoznak, mint a régi gyakorlófegyverek.

S.n.a.f.u. Creative Commons License 2013.03.19 0 0 75807

Melyik Jedi-stílus?:)

NattyDread Creative Commons License 2013.03.19 0 0 75806

Meglehetősen unorthodox :D

Előzmény: Annatar (75805)
Annatar Creative Commons License 2013.03.18 0 0 75805

Erre a képre azt hiszem a legtalálóbb kifejezés az "érdekes". 

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (75804)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!