Keresés

Részletes keresés

matyikó Creative Commons License 2011.11.20 0 0 60813

Azért jó ha tudjuk, hogy mit csinálunk.

 

Előzmény: deszegregator (60796)
matyikó Creative Commons License 2011.11.20 0 0 60812

Kedves Baracilin!

Köszönöm szépen válaszodat a kozmaolaj ügyében. Olvastam én korábban erről a Snapszmesterben leírtakat, de így azért ez nem jött le nekem. Sokat segítettél!

Üdvözöllek

Előzmény: Baracilin (60797)
rézműves1 Creative Commons License 2011.11.20 0 0 60811

...azért tőlem is kérdezhetsz nyugodtan, mert én már beszéltem olyan emberrel, aki már látott rézlemezt...

Előzmény: kukac1001 (60784)
firekiller Creative Commons License 2011.11.20 0 0 60810

Tegez vazzzeee ;)

Előzmény: vf1 (60808)
barkócza Creative Commons License 2011.11.20 0 0 60809

Azt azért érdemes megjegyezni, hogy 0,5 bar túlnyomáson a víz 120oC-on forr, nem kell több, tökéletesen elegendő.

Előzmény: matyikó (60786)
vf1 Creative Commons License 2011.11.20 0 0 60808

 

....pecsenyenyárs....??...VAZZE....

Előzmény: firekiller (60807)
firekiller Creative Commons License 2011.11.20 0 0 60807

:-)

z

Előzmény: vf1 (60806)
vf1 Creative Commons License 2011.11.20 0 0 60806

szeva b@zeg..itt tegeződünkvazzze..de ittendüdvözlünk...:-))).

Előzmény: Antares31242 (60804)
Hatóság0301 Creative Commons License 2011.11.20 0 0 60805

Tisztelt Főzőtestvérek!

 

Köszönöm a tanácsaitokat, megfogadom őket!

 

Nem tudom, mikor fogok ott tartani, de viszek kóstolót néked Rézműves a "művemből".

 

Mindenkinek jól csurogjon!  ( ne az orra)

Antares31242 Creative Commons License 2011.11.20 0 0 60804

Kedves matyikó

 

Nagyon köszönöm kimerítő válaszát, de ez elég fontos információ volt számomra.

Üdv.

Előzmény: matyikó (60772)
Babar66 Creative Commons License 2011.11.20 0 0 60803

Nekem egyszerű technikai okokból lett olajos: nem vagyok profi hegesztő, nem tudtam volna egy korrekt duplafalú nyomásálló tartályt elkészíteni. A trafóolajosom nyitott rendszerű -fazék a fazékban megoldás- (bár jövőre valószínűleg "pálmaolajos lesz...) még sohasem sikerült 140 fok fölé fözavarnom, de akkor sem égett le benne a cefre. (Legfeljebb, a habja kozmált oda, ha nem volt tele cefrével.)

Előzmény: deszegregator (60801)
vf1 Creative Commons License 2011.11.20 0 0 60802

Birsbe mindenképp kell cukor, bár a honlapján Snapszi (bocs) nem írja, sőt több is a 3 % nál az ízek miatt.....

Előzmény: Hatóság0301 (60787)
deszegregator Creative Commons License 2011.11.20 0 0 60801

A bizti szelepem 1 báros, szerintem nem érdemes 0,5 - öst rakni, mit sziszegne állandóan. Akkor sem lenne gond, ha 1 bárra felmenne a nyomás, de nem szokott felmenni.

Előzmény: deszegregator (60800)
deszegregator Creative Commons License 2011.11.20 0 0 60800

Persze hogy nem: Ha van nyomásmérőd, és le tudod olvasni az már félsiker. A bizti szelep is teszi a dolgát, ha kell...Nálam még soha nem fújt le, mindez a főzőszerkó helyes paraméterein múlik. Fokozottabban kell ügyelni, ha nincs fullon megtöltve az üst, ilyenkor a nyomás képes hamarabb felszaladni, esetleg elszállni. Nem gondolnám hogy több biztonsági berendezésre szükség lenne. Egy hőmérő jó szolgálatot tesz , ami a hőközlő vízhőmérsékletét méri, de ez nem elsősorban a lepárlás során ad hasznos infókat - nekem.

Előzmény: comad (60799)
comad Creative Commons License 2011.11.20 0 0 60799

Nono. A biztonságtechnika nem hülyeség.

Előzmény: deszegregator (60796)
Baracilin Creative Commons License 2011.11.20 0 0 60798

Én 5%-nyit tennék bele. (2kg)

Előzmény: Hatóság0301 (60787)
Baracilin Creative Commons License 2011.11.20 0 0 60797

Szia Matyikó!

A kozmaolaj szűrést többen aszerint azelv szerintvégezzük, hogy amikor főzzük az alszeszt az belecsorog egy hideg vízzel teli edénybe, ahol az alszesz felhígul és így kiválik belőle a kozmaolaj. Ez felúszik a folyadék felszínére. A kinézetéről vázaltot találsz Snapszmester honlapján: http://www.snapszmester.try.hu/ ezen belül a "főzési tippek"---> "ábrák" menüpontban. Innen a 4. ábra, az "olajszűrő" amit kérdeztél. (A vázlat alapján, és amit leírtam, a működésére rá fogsz jönni).

Mivel már túlvagy az alszeszfőzésen, ilyenkor úgytudsz szűrni, hogy a 25%-ra hígított alszeszt beteszed a hűtőbe, aztán ami kicsapódik a tetején táblákba kozmaolaj, azt valamivel lehalászod a tetejéről.

 

Én itt azt figyeltem meg, hogy ami szép tiszta magas szeszfokú alszesz jön a főzés elején, az ha öszetalálkozik az kozmaolajszűrőben lévő hidegvízzel, egyből megjelenik a víz felszínén a kozmaolaj. Ha már több összegyűlik belőle a szűrőben a vízfelszínen érdemes az ujjadra venni kicsit, megdörzsölgetni és megszagolni...

Előzmény: matyikó (60789)
deszegregator Creative Commons License 2011.11.20 0 0 60796

Már megint a szokásos túllihegett rinyálás...,. Unalmas... Nyomásmérő, biztonsági szelep, legalább 6 általános iskolai végzettség, ha valaki nagyon óvatos akkor biztonsági szkafander, olvadófém a duplikált üstbe forrasztva meg mittudoménmi...Élni veszélyes.

Előzmény: matyikó (60786)
deszegregator Creative Commons License 2011.11.20 0 0 60795

Miért robbanna fel, ha gőz keletkezik? Nyomásmérő, lefúvó(biztonsági) szelep...Tucatszámra használjuk a vizet hőközlőnek itt a fórumon. A 0,5 bár körüli nyomástartomány , amit alkalmazunk a robbantáshoz qrva kevés.

Előzmény: matyikó (60772)
foxrudi Creative Commons License 2011.11.20 0 0 60794

4./ A cefre lepárlása (desztillálása)

 

4.1. A lepárlás elmélete

Ebben a fejezetben olvashatod.

 Itt macerás leírni olyan részletesen,mint ahogy ott van kifejtve.

Előzmény: foxrudi (60792)
matyikó Creative Commons License 2011.11.20 0 0 60793

Kedves Hatóság0301!

A felcukrozásról azt kell tudni, hogy ez ugyan növeli a pálinka térfogatát, de csökkenti annak illat és zamat tartalmát. És akkor már nem is pálinkáról beszélünk, hanem valami másról. Inkább legyen kevesebb italod, de az legyen nagyon fincsi, büszkét kínálgathatod vele szesztesóidat.

üdvözöllek

Előzmény: Hatóság0301 (60779)
foxrudi Creative Commons License 2011.11.20 0 0 60792

http://www.snapszmester.try.hu/

Itt mindent megtalálsz részletesen.Hosszú lenne leírni.

Előzmény: matyikó (60789)
rézműves1 Creative Commons License 2011.11.20 0 0 60791

...halgass Kibére...ismerőst udvariasan elküldeni a Pi.....ba...amit eddig csináltál, teljesen jó...a cukor ugyan egy kicsit sok, de ennél 

többet már ne tégy bele....ha kész akkor főzzed...

 

                                                                                                                    jó nedűt

 

 

 

 

 

 

 

matyikó Creative Commons License 2011.11.20 0 0 60790

Kedves Hatóság!

Azt csináld, amit Comad mondott: szakítsd meg a kapcsolatot azzal az ismerőssel. Nem akar ő Neked jót.

Üdvözöllek

Előzmény: Hatóság0301 (60779)
matyikó Creative Commons License 2011.11.20 0 0 60789

Kedves Baracilin!

Írd már le nekem légy szíves, mit értesz kozmaolaj szűrés alatt? Mikor kell csinálni, mit kell figyelni...stb..?

üdvözöllek

 

Előzmény: Baracilin (60778)
matyikó Creative Commons License 2011.11.20 0 0 60788

Kedves Vegyészke!

Egyetértek az egyik előttem szólóval, én is lefőzném még egyszer. Igaz, azt nem igazán tudom, hogy mit jelent a kétlépcsős főző a végeredmény tisztaságát illetően. A kétszer egylépcsőt már értem.

Üdvözöllek.

Előzmény: vegyészke (60774)
Hatóság0301 Creative Commons License 2011.11.20 0 0 60787

Köszönöm a hozzászólásokat, MEGGYŐZTETEK!!!

Hamarosan kezdem a  főzést.

Tegnap daráltam még le kb.40 kg. bírset.

Mivel nem volt itthon sem élesztő, sem pektinbontó, ezért a sűrű darálékra öntöttem annyi vizet, hogy éppen ellepje, abból a célból, hogy az aromaanyagok ne párologjanak el belőle, és ne érje annyi levegő. Így is sűrű maradt eléggé! Jól tettem ?

Holnap megyek vásárolni és befejezem a cefrézést.

Szerinted tegyek hozzá cukrot, vagy készítsem csak a gyümölcsből a cefrét?

Hogyan lesz finomabb? 

Előzmény: Baracilin (60783)
matyikó Creative Commons License 2011.11.20 0 0 60786

Kedves Foxrudi!

Bocsi, hogy visszaválaszolok. Neked is tökéletesen igazad van abban, amiről írsz. Te egy kicsit másról is írtál, mint amiről én. Kezdjük a különbségeket sorra:

- Ha duplikátoros készüléked van, és ez olyan, hogy nemcsak oldalt duplikál (kisnyomású gőzfűtés esetére), hanem alul is teljesen beborítja az edényfeneket, akkor nem ég oda a cefre, ha az olaj hőmérséklete felszalad a főzés végefelé 110 C fok körüli értékre. A főzés vége felé ez a kicsit magas hőmérséklet szerintem azért engedhető meg, mert ekkor már régen túl vagyunk a finom részeken, és elválasztottuk, siettethetjkük egy kicsit a dolgot.  Hőmérőnek mindenképpen lenni kell, vakon nem jó dolgozni.

- Ha van egy olyan biztonsági lefúvató szeleped a duplikátoros oldalon, ami 0,5 - 0,8 bar nyomáson lefúj, akkor valóban fel tudod víz esetén is melegíteni a duplikátor tartalmát kb. 105 C fokra elgőzölgés nélkül. Időszakonként azért nem árt ellenőrizni, hogy nem ragadt-e be.

- A víznél magasabb forrpontú trafóolaj azért is jobb a víznél (szerintem), mert nem vagyok kiszolgáltatva egy fontos biztonsági szerelvénynek (ami el is romolhat), ha van a feltöltőcsonkon egy kis furat, aminek a meglétét nem túl bonyolult időszakonként leellenőrizni. No és persze télre nem kell leengedni az olajat, nyáron meg feltölteni.

- Minden egyéb dologban egyetértek Veled, látszik a soraidon, hogy értesz hozzá.

Üdvözöllek

Előzmény: foxrudi (60773)
kukac1001 Creative Commons License 2011.11.20 0 0 60785

A nagyüzemi konyhákon szinte mindenhol 100-400l-es duplikátorokban főznek.Biztos megvan az oka miért víz a közvetítő és nem olaj.

Üdv. Kukac1001

Előzmény: matyikó (60772)
kukac1001 Creative Commons License 2011.11.20 0 0 60784

Szia Fémkohász !

Köszi a részletes választ.Most fogok rézzel először dolgozni így minden érdekel ami kapcsolatban van vele.

Üdv.Kukac1001

Előzmény: Fémkohász (60770)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!