Köszönöm szépen válaszodat a kozmaolaj ügyében. Olvastam én korábban erről a Snapszmesterben leírtakat, de így azért ez nem jött le nekem. Sokat segítettél!
Nekem egyszerű technikai okokból lett olajos: nem vagyok profi hegesztő, nem tudtam volna egy korrekt duplafalú nyomásálló tartályt elkészíteni. A trafóolajosom nyitott rendszerű -fazék a fazékban megoldás- (bár jövőre valószínűleg "pálmaolajos lesz...) még sohasem sikerült 140 fok fölé fözavarnom, de akkor sem égett le benne a cefre. (Legfeljebb, a habja kozmált oda, ha nem volt tele cefrével.)
A bizti szelepem 1 báros, szerintem nem érdemes 0,5 - öst rakni, mit sziszegne állandóan. Akkor sem lenne gond, ha 1 bárra felmenne a nyomás, de nem szokott felmenni.
Persze hogy nem: Ha van nyomásmérőd, és le tudod olvasni az már félsiker. A bizti szelep is teszi a dolgát, ha kell...Nálam még soha nem fújt le, mindez a főzőszerkó helyes paraméterein múlik. Fokozottabban kell ügyelni, ha nincs fullon megtöltve az üst, ilyenkor a nyomás képes hamarabb felszaladni, esetleg elszállni. Nem gondolnám hogy több biztonsági berendezésre szükség lenne. Egy hőmérő jó szolgálatot tesz , ami a hőközlő vízhőmérsékletét méri, de ez nem elsősorban a lepárlás során ad hasznos infókat - nekem.
A kozmaolaj szűrést többen aszerint azelv szerintvégezzük, hogy amikor főzzük az alszeszt az belecsorog egy hideg vízzel teli edénybe, ahol az alszesz felhígul és így kiválik belőle a kozmaolaj. Ez felúszik a folyadék felszínére. A kinézetéről vázaltot találsz Snapszmester honlapján: http://www.snapszmester.try.hu/ ezen belül a "főzési tippek"---> "ábrák" menüpontban. Innen a 4. ábra, az "olajszűrő" amit kérdeztél. (A vázlat alapján, és amit leírtam, a működésére rá fogsz jönni).
Mivel már túlvagy az alszeszfőzésen, ilyenkor úgytudsz szűrni, hogy a 25%-ra hígított alszeszt beteszed a hűtőbe, aztán ami kicsapódik a tetején táblákba kozmaolaj, azt valamivel lehalászod a tetejéről.
Én itt azt figyeltem meg, hogy ami szép tiszta magas szeszfokú alszesz jön a főzés elején, az ha öszetalálkozik az kozmaolajszűrőben lévő hidegvízzel, egyből megjelenik a víz felszínén a kozmaolaj. Ha már több összegyűlik belőle a szűrőben a vízfelszínen érdemes az ujjadra venni kicsit, megdörzsölgetni és megszagolni...
Már megint a szokásos túllihegett rinyálás...,. Unalmas... Nyomásmérő, biztonsági szelep, legalább 6 általános iskolai végzettség, ha valaki nagyon óvatos akkor biztonsági szkafander, olvadófém a duplikált üstbe forrasztva meg mittudoménmi...Élni veszélyes.
Miért robbanna fel, ha gőz keletkezik? Nyomásmérő, lefúvó(biztonsági) szelep...Tucatszámra használjuk a vizet hőközlőnek itt a fórumon. A 0,5 bár körüli nyomástartomány , amit alkalmazunk a robbantáshoz qrva kevés.
A felcukrozásról azt kell tudni, hogy ez ugyan növeli a pálinka térfogatát, de csökkenti annak illat és zamat tartalmát. És akkor már nem is pálinkáról beszélünk, hanem valami másról. Inkább legyen kevesebb italod, de az legyen nagyon fincsi, büszkét kínálgathatod vele szesztesóidat.
Egyetértek az egyik előttem szólóval, én is lefőzném még egyszer. Igaz, azt nem igazán tudom, hogy mit jelent a kétlépcsős főző a végeredmény tisztaságát illetően. A kétszer egylépcsőt már értem.
Mivel nem volt itthon sem élesztő, sem pektinbontó, ezért a sűrű darálékra öntöttem annyi vizet, hogy éppen ellepje, abból a célból, hogy az aromaanyagok ne párologjanak el belőle, és ne érje annyi levegő. Így is sűrű maradt eléggé! Jól tettem ?
Holnap megyek vásárolni és befejezem a cefrézést.
Szerinted tegyek hozzá cukrot, vagy készítsem csak a gyümölcsből a cefrét?
Bocsi, hogy visszaválaszolok. Neked is tökéletesen igazad van abban, amiről írsz. Te egy kicsit másról is írtál, mint amiről én. Kezdjük a különbségeket sorra:
- Ha duplikátoros készüléked van, és ez olyan, hogy nemcsak oldalt duplikál (kisnyomású gőzfűtés esetére), hanem alul is teljesen beborítja az edényfeneket, akkor nem ég oda a cefre, ha az olaj hőmérséklete felszalad a főzés végefelé 110 C fok körüli értékre. A főzés vége felé ez a kicsit magas hőmérséklet szerintem azért engedhető meg, mert ekkor már régen túl vagyunk a finom részeken, és elválasztottuk, siettethetjkük egy kicsit a dolgot. Hőmérőnek mindenképpen lenni kell, vakon nem jó dolgozni.
- Ha van egy olyan biztonsági lefúvató szeleped a duplikátoros oldalon, ami 0,5 - 0,8 bar nyomáson lefúj, akkor valóban fel tudod víz esetén is melegíteni a duplikátor tartalmát kb. 105 C fokra elgőzölgés nélkül. Időszakonként azért nem árt ellenőrizni, hogy nem ragadt-e be.
- A víznél magasabb forrpontú trafóolaj azért is jobb a víznél (szerintem), mert nem vagyok kiszolgáltatva egy fontos biztonsági szerelvénynek (ami el is romolhat), ha van a feltöltőcsonkon egy kis furat, aminek a meglétét nem túl bonyolult időszakonként leellenőrizni. No és persze télre nem kell leengedni az olajat, nyáron meg feltölteni.
- Minden egyéb dologban egyetértek Veled, látszik a soraidon, hogy értesz hozzá.