Keresés

Részletes keresés

beetee Creative Commons License 2015.04.24 0 0 14945

Semmiről nem vagy lemaradva.

 

Ezt minden ide írogatónak érdemes lenne elolvasni:

http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/zoldsegtermesztok/ch10.html

 

hajtásrendszer

fényigény

hőigény

vízigény

tápanyagigény

stb.

 

Ilyenkor még mindegy virágzik-e, vagy nem.

Ilyen reggeli hőmérsékletek mellett nagyon valószínű, hogy úgy is elrúgja a terméskezdeményt.

És a következő virágzat kineveléséig meg úgy is nőnie kell 2-3 levelet, hogy utána új virágzat jöhessen.

Akkor meg mindegy, hogy neked az az első, másnál meg a második... :)

Előzmény: Lora1213 (14944)
Lora1213 Creative Commons License 2015.04.24 0 0 14944

Megnyugtattál, hogy nem vagyok semmiről lemaradva.   Én hagyományosan március 15.én vetem a paradicsomot, és irigykedem hogy másnál már virágzik, amikor én kiültetem a parikat.

Amúgy szép, erős palánták, de hol van még a virágzás...

Előzmény: anegytech1 (14942)
anegytech1 Creative Commons License 2015.04.24 0 0 14943

Bocs a regényért, de még valamit hozzáfűznék.

 

El tudom képzelni azt is, hogy ekkora palántáknál egy növény akár négy normál növényt is ki tud váltani. Múlt évben egy szálon vezettem a parikat, de most két szálon fogom, de lehet, hogy akár vezethetném 4 szálon is, és teremne annyit, mint 4db egy szálon vezetett pari.

Előzmény: anegytech1 (14942)
anegytech1 Creative Commons License 2015.04.24 0 0 14942

:D Ez részben igaz.

 

Azt korábban írtam, hogy eredetileg én sem így terveztem, csak türelmetlen voltam, mert januárban elvetettem a paprikákat és azzal a lendülettel gondoltam, hogy elvetem a parikat is.

 

"De kipróbáltad már mennyivel lesz előbb paradicsomod ?  Vagy mennyivel lesz több ?"

Nem, még nem. Most próbálom először :).

 

Azt is írtam már, hogy ez egy kísérlet, tehát nincs saját tapasztalatom, nem tudom, hogy lesz-e haszna vagy épp hátránya. Eredetileg csak február végén akartam vetni a parit, az is bőven elég ahhoz, hogy nagy palántád legyen, ha megfelelőek a körülmények.

 

Belinkelem, hogy mik adták az ötletet:

http://cuccos.com/hobby/index.php?op=dyncont&contid=57

 

A másik, hogy itt martinland már próbálkozott ilyesmivel, tőle lestem a pet-palackot:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=129794209&t=9096652

 

Ő olyan február 10. környékén vetett, eredetileg én is február közepét terveztem. Megnéztem a hsz-eit, miszerint már május 20. környékén teli voltak zöld paradicsommal a növényei.  Valaki csak ezután akarja kiültetni a palántáit. (persze ez sok mindentől függ, szabadföldbe múlt évben már április eleje környékén ki lehetett ültetni a palántákat, míg most egy sor hidegfront miatt esélytelen volt)

 

Azt sem árt tudni, hogy összesen 12 paradicsom palántám van, míg itt valaki több százat nevel. Utóbbi esetben ez a fajta módszer kivitelezhetetlen.

 

Alapvetően pedig nem a gyorsabb növekedés és a nagyobb hozam, hanem az erősebb növény lenne a célom. Vagyis abból indulok ki, hogy ha jóval nagyobb a gyökérzet, akkor nagyobb felületen tud tápanyagot és vizet felvenni. Ezáltal talán kevesebbet kell öntözni és erősebb lesz a növény immunrendszere. Persze ez elvileg magával hozza azt is, hogy többet terem, esetleg jobbat is.

 

Viszont simán el tudom képzelni, hogy hátrányos lesz a dolog. Mert nekem múlt évben a normál 30 centis palántákkal sem volt probléma, mert augusztusra elérte bőven a 2,5 métert mindegyik és sokat termett. A hónaljhajtásokat folyamatosan tördelni kellett. Ez utóbbi, amitől most is félek. Ha sokkal erősebb lesz a növekedés, akkor lehet, hogy alig győzöm majd kordában tartani. Bár erre is lehet egy megoldás, ha nem 2, hanem több szálon vezetem, csak az meg nálam nem fog elférni. Igazából én sem akartam 1,5 méteres palántákat, mert ez már több, mint amire vágytam :D. De szerencsére a többség még csak 50-70 centis, az még megfelelő.

 

Abban biztos vagyok, hogy normál esetben is jobb, hogyha az embernek van egy 30-40 centis palántája, és ugyanígy fektetve ülteti. Jobb, mintha egy tíz centis palántát ültetnék ki, késői vetés miatt. Múlt évben voltak 3-4 centis palántáim, azokat is elültettem, kb fele akkorára nőttek, mint a nagyobbak, de termett azon is, csak nem annyit, illetve előbb lettek betegek.

 

Tehát ez most nem egy verseny, hogy megmutassam, hogy bizony nekem már méteres palánátim vannak, meg ez a legjobb módszer, csak ki akartam próbálni így is. Aztán az biztos, hogy jövőre február közepénél előbb nem vetek, de az is lehet, hogy inkább csak március elején. Ez majd az ez évi tapasztalataimból következik.Az biztos, hogy ekkora palántákat kezelni, hurcolászni már nagyon nehéz és pillanatok alatt kiszárad a földje is.

Előzmény: beetee (14941)
beetee Creative Commons License 2015.04.24 0 1 14941

Nem, de most valamivel meg kell indokolni a türelmetlenséget. ;)))

Előzmény: Lora1213 (14940)
Lora1213 Creative Commons License 2015.04.23 0 0 14940

Miért jó az hogy olyan korán elkezded a palántanevelést ?    A hosszú palántát meg elfekteted a földbe ?  Tudom, több gyökere lesz.  De kipróbáltad már mennyivel lesz előbb paradicsomod ?  Vagy mennyivel lesz több ?

Előzmény: anegytech1 (14938)
I. Ábris Creative Commons License 2015.04.23 0 0 14939

"Kapáld" meg a palántáid alatt a földet.

Előzmény: tedratka (14931)
anegytech1 Creative Commons License 2015.04.23 0 0 14938

A szép erős palántának a titka a sok fény, a tápanyag és kezdetben alacsony (18-20) fokos hőmérséklet.

 

Én januárban vetettem. Az erős szárú parijaim olyan 50-70 cm-esek, de volt mesterséges pótvilágítás felettük. Ha nem lett volna, akkor most lehet, hogy egy méteres, vékony szárúak lennének :). Mondjuk van olyan is, ami 1,5 méter és vékony szárú, pedig ugyanazt kapta, de mindegyik megnyúlt palánta ugyanaz a fajta, így ezt egyedi fajta-problémának könyveltem el. Ezzel sem lesz gond amúgy.

 

Tápoldatozni mindenképpen kell, mert a fejlődő növény hamar kimeríti az ültető közeg tápanyagraktárait, utána ha nem kap eleget, akkor lassabban fejlődik, vagy meg is áll. Lehet bonyolítani a dolgot, de egy sima általános tápoldat, vagy egy kimondottan zöldségfélékhez, palántákhoz való műtrágya is megteszi. Aki bio módon akarja csinálni, van palántákhoz való folyékony szerves tápoldat, vagy készíthet ázalékot gyógynövényből, trágyából. Azért utóbbinál már nehezebb eltalálni a megfelelő koncentrációt.

Előzmény: tedratka (14931)
anegytech1 Creative Commons License 2015.04.23 0 0 14937

Nem feltétlenül rúgja le a virágot, még akkor sem, ha kicsi a palánta. Amikor benövi a gyökérzet a földlabdát, tehát már kicsi neki a cserép, amiben van, akkor általában elkezdi hozni a virágokat.

 

Amiért érdemes lecsipkedni a virágokat kiültetéskor az az, hogy a növény ne a virágok beérlelésére használja el az energiáját, hanem a begyökeresedésre. Ha rajta hagyod, persze akkor is begyökeresedik, csak ilyenkor a vegetatív részek fejlődése sokkal lassabb, mintha nem kéne bogyót érlelnie. Azért nem érdemes rajtahagyni néhány virágot, hogy korán legyen három paradicsom, mert így a többit később hozza, illetve a növény fejlődése lassul.

 

Ez paprikánál is jól megfigyelhető. Ha minden virágot rajtahagysz, akkor sok kis paprikád lesz, de ha ritkítod, akkor nagyobb terméseket hoz. Korai stádiumban ugyanez van, tehát ha van rajta virág, akkor arra fordítja a tápanyag nagy részét, hogy bogyót érleljen.

 

Ha az elején lecsíped a virágokat, akkor erőteljesebb növekedéssel válaszol a növény, így mire a virágos palánta beérleli azt a néhány bogyót, addigra az erősebb növény több virágot hoz és előbb lesz nagyobb termés.

 

Gyümölcsfáknál ugyanezt alkalmazzák. Első évben nem hagynak a kis fán virágot, hogy jobban fejlődjenek a hajtások. Én tapasztaltam is: kis almafán családi könyörgésre hagytam meg a virágokat, hogy megkóstolhassuk az almát :D. Ennek az lett a következménye, hogy lett 5 darab nagyon finom szép almám, de a fa hajtásrendszere alig fejlődött, és ezzel lényegében elpazaroltam egy évet. Most meg is mondtam, hogy ne számítsanak almára, mert leszedek minden virágot.

 

De senkit nem akarok rábeszélni semmire, én is azt mondom, amit sok helyen olvastam, meg tapasztaltam. Ha rajta marad a virág, akkor sem lesz gond, én csak úgy gondolom, hogy nincs különösebben jelentősége annak a pár bogyónak. Amúgy meg, ha mélyre ülteted a palántát, akkor valószínűleg a bogyók, mire kifejlődnek, a földet fogják verdesni, ez sem előny.

Előzmény: 55judit (14930)
Törölt nick Creative Commons License 2015.04.23 0 0 14936

Az ültetőközeg cóvalószínűleg nem ideális nekik. A színtiszta virágföld sem jó, meg a színtiszta kerti föld sem. Valami keverék kell, és érdemes tőzeggel próbálkozni. (A tőzegben viszont nem sok tápanyag van, tápoldatozni kell.)

Vagy én idén például egy fehérnyár-liget alól szedtem humuszföldet, az is remek, egyötödrészt homokkal, egyötödrészt földdé ért trágyával keverve. Évek óta nem sikerült a környék földjeiből jó palántanevelő közeget összeraknom, de most ráleltem a fehérnyárosra, ide másfél km... :)

Előzmény: tedratka (14931)
Törölt nick Creative Commons License 2015.04.23 0 0 14935

Ezek még annyira nem nagyok. Amíg nem kezd el virágozni, nincs ok aggodalomra. Ha meg is nyúlik, vagy túl sokat nő, lehet fektetve ültetni és kész.

Nálam a Schott-féle lugasparadicsomok durván nőnek, másfélszer akkorák, mint egy mezei folytonnövő közvetlenül mellette. Apropo, felmerült itt korábban, hogy a Schott pari esetleg a Brazil csodával lenne azonos, de ezt szeretném cáfolni - legalábbis minimum egy pár évtizednyi szelekcióban bizonyosan különbözik, mert már most, palántakorban egyértelműen leelőzi az előbbi az utóbbit növekedési erély tekintetében. A termésekhez még nem volt szerencsém, de idén mindkettő lesz, össze tudom hasonlítani.

Előzmény: Chilio (14933)
gomba2008 Creative Commons License 2015.04.23 0 0 14934

Ma reggel nálunk két fok volt. Ez nem fagy, de hogy a paprika nem élvezi az biztos. Ha megfázik, akkor nagy eséllyel nyár vége lesz mire magához tér. Érdemes? Úgyis edényben van, nem nagy ügy éjszakára bepakolni. 

Amikor majd 15 fok lesz éjjel is, akkor már mehet a földbe. 

Előzmény: tedratka (14931)
Chilio Creative Commons License 2015.04.23 0 1 14933

Én most itt tartok, a keltetőben már ilyen nagyok a palánták.

Hétvégén ültetnem kell. :-)

55judit Creative Commons License 2015.04.23 0 0 14932

Kint lehet, de én beviszem. Direkt azért van cserépben 1 szál, hogy azt dédelgetem, éjjel is szobahőmérsékletet kap, így jobban fejlődik mintha éjjel a hidegben kucorogna.

 

Hát az enyémek sem olyan első osztályúak. Ahhoz nagyon tudni kell milyen tápoldatra van szüksége.

Én kertiföldet, komposztot és kicsi homokot keverek össze elsőre, de így is elég szépek. Febr. 21-22.-én vetettem a magokat, és most olyan 20-25 cm-esek. Kiültetve már kisebb, mert az alsó leveleket leszedem, hogy minél mélyebbre kerüljenek.

 

Előzmény: tedratka (14931)
tedratka Creative Commons License 2015.04.23 0 0 14931

Helló!

 

Látom most pörgős ez a téma, de mit gondoltok, cserepes paripalántát már kint lehet hagyni éjjelre? Pontosan nem tudom hány fok lehet, de biztos nem fagy.

 

A másik amire kíváncsi lennék, hogy akinek ilyen 30 centis, szép vastag törzsű palántái vannak már (és nem használ semmi spéci világítást és egyéb eszközöket), elárulhatná a titkát :)

Én februárban ültettem el a magokat, ablakban neveltem palántaföldbe, de alig érik el a 10 centit. Most már olyan 2-3 éve ültetek paradicsomokat, és még sosem sikerült ennél nagyobbakat produkálni.

Esetleg a tápoldat hiányzik?

55judit Creative Commons License 2015.04.23 0 0 14930

Én még sosem szedtem le a virágot. Amit nem tud kinevelni, úgyis elrúgja.

Egyébként az este elkezdtem a kiültetést, most fejezem be. 5 szál marad tartaléknak pohárban.

Előzmény: vizerg (14929)
vizerg Creative Commons License 2015.04.23 0 0 14929

Némelyik paradicsom nálam is kezd már bimbót hozni, de elég kicsinek találom még őket. Én lecsipkedtem róla őket. Meg lehet hagyni attól, hogy nem túl erősek a palánták?

Kovác Péter Creative Commons License 2015.04.23 0 0 14928
dorger Creative Commons License 2015.04.23 0 0 14927

Én vasárnap ültettem ki 6 db-ot. (Fejér megye) Túlélték. :)

Előzmény: vassorsi (14923)
Kovác Péter Creative Commons License 2015.04.23 0 0 14926

Vadracsnak hivjak. A Nagy lyukuval nagy vadakat keritenek el, a lentrol fokozatosan nagyobbodo lyukuval, az aprovadat is...

TINTUS Creative Commons License 2015.04.23 0 0 14925

Kapható olyan kerítés drót rozsdamentes ami nagy lukú kb 20*20 centis .

Előzmény: qpi001 (14916)
anegytech1 Creative Commons License 2015.04.22 0 0 14924

Drukkolok a pariknak! :D Én vasárnap tervezem, mert akkor érek rá, de ma álltam az iroda előtt és sütött a Nap, végig azon gondolkoztam, hogy de jó lenne inkább paradicsomot ültetni :D.

Előzmény: vassorsi (14923)
vassorsi Creative Commons License 2015.04.22 0 0 14923

Bátraké a szerencse 15 db pari palánta ki lett ültetve.Szépen virágoznak.Majd holnap lefotózom,ma már késő volt.

Amúgy a másodiknak virágzó a Krimi fekete pari lett.Az Early Cropping Super még sehol sincs pedig ugyanakkor lett ültetve ,mint a Krimi.Szinte mindegyik fajta bimbós már.Hétvégén tervezek még kiültetni 80 db-t,a többi egy darabig vésztartalékként szerepel.

I. Ábris Creative Commons License 2015.04.22 0 0 14922

Az előrejelzés vasárnaptól felhős, esős időt jósol.

Este ültesd ki a paradicsomaidat, 17 óra után, másnap legyen borús az idő, hamar összeszedi magát.

Előzmény: qpi001 (14910)
anegytech1 Creative Commons License 2015.04.22 0 0 14921

Szerintem fölösleges ilyen támrendszer, bár már én is láttam ilyet, főleg külföldi oldalakon. Tintus csinált videókat paradicsom kötözésről, ott látszik a támrendszer is (ha lejjebb görgetsz, a harmadik hozzászólásban találod):

 

http://terra-kert.hu/viewtopic.php?f=96&t=246

 

Egy-egy sima karó is megfelelő lehet, vagy pedig egy felső vezetőre kötözöd őket szálanként. Ha folytonnövő. A bokros fajtákat talán érdemes karózni, de azokat is lehet a folytonnövőhöz hasonlóan felközötni.

Előzmény: qpi001 (14916)
I. Ábris Creative Commons License 2015.04.22 0 0 14920

Igaz.

Én is fém csőhöz kötözöm, de fehérre van festve.

Előzmény: öreg_néne_b (14919)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.04.22 0 0 14919

Biztosan. De még nem láttam növényt, aminek megártott volna a fém támasz. A kordon pl. hagyományosan fémből készül...

Előzmény: I. Ábris (14917)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.04.22 0 0 14918

Nem láttam még ilyent árulni.

Előzmény: qpi001 (14916)
I. Ábris Creative Commons License 2015.04.22 0 0 14917

A fém meg nagyon felmelegszik.

Előzmény: qpi001 (14916)
qpi001 Creative Commons License 2015.04.22 0 0 14916

Szuper, ez jó hír :) Annyi kérdésem lenne még, hogy támrendszerrel kapcsolatban Nektek mi vált be? Én valami ilyesmin gondolkodom, de nem tudom hogy itthon kapni-e hasonló dróthálót.

 

 

Mondjuk lehetne fából is, de szerintem az sok fényt elvesz feleslegesen:

 

Előzmény: beetee (14914)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!