Keresés

Részletes keresés

zsombi Creative Commons License 2000.02.02 0 0 94
felhozom, mert érdekelne a válasz.
zsombi Creative Commons License 2000.02.01 0 0 93
Egy másik fogorvosos topicból jöttem ide, s most látom, nem hiába.

Kedves Gy Rozi!
Nekem teljesen ugyanaz a problémám, mint neked. Viszont ez az utolsó hozzászólásod több, mint egy hónapja született, kíváncsi lennék, hogyan oldódott meg a dolog. Én éppen várakozok, hogy kibújik-e a fog vagy nem. Eddig annyi történt, hogy körbevágták az ínyemet, hogy helyet csináljanak neki.
Természetesen a kiműtés nálam is felvetődött, nem is tagadom, tele van a gatyó. A torlódással meg az a baj az esztétikumon kívül, hogy egymásnak feszülnek a fogak, könnyen lepattan a zománc és a fogak között megjelennek a lyukak.
Én a hetes fogamat nem huzatom ki semmi pénzért.

Rozi, ha olvasod a topicot, kérlek reagálj. Köszi: Zsombi

Előzmény: Gy_Rozi (92)
Gy_Rozi Creative Commons License 1999.12.12 0 0 92
Sziasztok!

Most jövök a fogorvostól, és érdekelne, hogy van-e valakinek tapasztalata a problémámmal kapcsolatban:

Elkezdtek nőni az alsó bölcsességfogaim, de mivel nem elég széles az állkapcsom, és ennek ellenére ki akarnak jönni, szépen elkezdték összenyomni az eddig teljesen szabályosan álló fogaimat.

A fogorvosom által felkínált alternatívák:

1. Hát, sajnos "ki kell szedni" a két bölcsességfogat, vagyis kiMŰTENI az állkapocsból. - Bevallom, nekem nem túl szimpatikus megoldás :-((
2. Kihúzza a két 7. fogat, így lesz helye a bölcsességfognak, hogy kijöjjön, de elvesztek két tömött, de egyébként teljesen jó, stabil fogat. A bölcsességfogat úgy hallottam, előbb-utóbb, kb. 40-50 éves korban általában ki kell húzni, így nem tudom, hogy ha hidat kell építeni, azt mire lehetne majd a két-két hátsó fog hiányában "alapozni".
3. Várunk,
- hátha "meggondolja magát" a két bölcsességfog és bennmarad
- vagy megvárjuk, hogy kijöjjenek, ezzel összetorlasztva a többi fogamat (láttam már ilyet, elég rondán nézett ki). Ja, és persze nem biztos, hogy ez a kivárós módszer bejön, mert ha ugye elkezd fájni, akkor valamerre lépni kell.

Volt már hasonló problémátok? Mit tennétek a helyemben?

Rozi

dr.Azsé Creative Commons License 1999.08.29 0 0 91
Kedves Gyozi!
Ha még olvasod ezt a topicot, légy szíves add át üdvözletemet dr. szabó Mártának. Köszi
Üdv
N. Leslie
EMm Creative Commons License 1999.08.05 0 0 90
flyOrDie, remelemem mar elmult teljesen a fajdalom.
Ahova en jartam, az a Non Stop Fogaszat Szekesfehervaron, a doktorno neve Cser Henrietta. De tul messze van Bp-tol (60km)

Jozso, koszi a cimet, mindent megtalaltam az oldalon :)

flyOrDie Creative Commons License 1999.08.05 0 0 89
Éjszaka csak elaludtam, reggelre megszűnt a fájdalom. De azért ha nem is fáj, most is érzem, mintha egy csipesz szorítaná.

RobuR:
a több óra úgy igaz, hogy a megérkezésemtől a távozásomig. Közben volt két másik beteg is, de velem töltött a legtöbb időt. De ettől független tényleg az eddigi gyökérkezelések idejének a többszöröse volt (és azokkal később nem volt semmi problémám).

A régi fogorvosommal (SZTK) az a bajom, hogy amikor legutoljára nála voltam eszméletlenül fájt, az anyámnak meg felvágta a száját csak próbálkozásképpen. Korábban nagyon meg voltam elégedve vele (sajnos elég gyakran járkáltam oda). Azt hiszem megöregedett, meg talán túl is van terhelve.

EMm:
na és hol voltál? Írhatnál róla részletesebben is.

RobuR Creative Commons License 1999.08.05 0 0 88
FlyOrDie:
A haverommal esett meg, hogy a hujje fogorvos a gyokerkezeles utan 2. alkalommal mar vegleges tomest tett a fogba, es mivel meg maradt vmi a gyokercsatornaban, frankon begyulladt.
Amikor nekem csinalatak, akkor csak vmi gyocccerrel atitatott vattat tett bele a doki, azt jartam hozza csereltetni hetekig, es csak jopar het utan tomte be veglegesen.
Az a tobb oras muvelet amit leirtal, az nekem qrvara soknak hangzik, lehet, hogy en inkabb majd a Borzasinal? probalkozok a profidentesek kozul.
Törölt nick Creative Commons License 1999.08.05 0 0 87
flyOrDie: Elvileg az erzestelenito hatasa utan mindig faj a fog, nekem azt mondta a doki hogy ha elmulik gyogyszerre, semmi gond, tobbet nem fog fajni, ha meg nem, akkor vissza kell menni. Eddig szerencsere az elso eset jott be mindig.
Ma fogom felhivni a Profidentet idopontegyeztetes vegett, mar hetfo ota "szemezgetek" veluk.
Jozsó Creative Commons License 1999.08.05 0 0 86
Hello EMm!

Vizsgáld meg a http://www.extra.hu/fogorvos/ URL-t! Egy fogorvos üzemelteti, rengeteg dolog részletesen, rajzokkal illusztrálva le van írva (jobb horror mint a Rémálom az Elm utcában :-)), valamint írhatsz is neki és válaszol is.

flyOrDie Creative Commons License 1999.08.05 0 0 85
Lehet, hogy korán ittam a medve bőrére? Miután lefeküdtem, 2 órával később, ahogy elmúlt az érzéstelenítő hatása elkezdett fájni, de annyira, hogy nem tudok aludni. Telefonáltam nekik, hogy ez normális-e, azt mondták igen. Remélem. Azért furcsa ez nekem, mert volt már 2-3 gyökértömésem és az egyik sem fájt utána. Itthon persze elfogyott a fájdalomcsillapító, de egy taxis hozott. Sajnos nincs sok hatása.
EMm Creative Commons License 1999.08.05 0 0 84
flyOrDie, ha nem hasznal a lidocain kerj ultracaint, az egy lorugas, nehany perc alatt hat. Hatranya, hogy kb. 4 oran keresztul ugy is marad :) Ahova nemregiben en jartam (mar nem kell, hehe ;) jart szuri erzestelenito is. Narancsarga fogkrem izu zsele, igy is lehet a tut erezni, de nem olyan fajdalmas. De legkozelebb nem hiszem, hogy kapnal szurit, azzal a fogaddal mar ugysem erzel semmit.
Orilj neki, hogy alig erezted a hideg izet. Amikor nekem a fajos fogamhoz ert, hat majd be pisiltem tole :)
flyOrDie Creative Commons License 1999.08.05 0 0 83
Éppen most jövök a Profident cégtől, lásd lenn. Azért választottam ezt, mert a topicban hárman is elismerően nyilatkoztak róluk. Este kilencre értem oda, egy ügyeletes orvos volt. Mondtam, hogy csak halovány tippem van arra hogy melyik fogam fáj, ha egyáltalán a fogam fáj. Elég mérsékelten lelkesedett a probléma ilyetén "túlspecifikálása" miatt :-). Viszont lelkiismeretesen végigkopogtatott, meg valami hideget nyomkodott az összes szóba jöhetőhöz, hogy melyik a legérzékenyebb. Amelyik haloványan érzékenyebb volt azt megröntgenezték. Amikor megkérdeztem, hogy van-e valami eredmény igen lelkesen és részletesen elmagyarázta a felvételt. Ez talán előírás lehet a cégnél. Kiderült, hogy a bölcsességfogam nem áll, hanem vízszintesen fekszik, idétlen egy dolog:-(. De nem ez volt a probléma, hanem hogy a foggyökér alja be volt gyulladva. Első érzéstelenítő után még elég szépen éreztem a furkálást, kaptam egy másodikat is. Közben soron kívül kihúzta egy orosz csaj fogát, mert nagyon fájt neki, ez szerintem korrekt dolog. A második érzéstelenítő után lényegében nem fájt, viszont hihetetlen sokáig tartott, este 11 körül jöttem el, remélem mert alapos munkát végzett. Az átlagnál számottevően udvariasabbak, de azért még lehetne fokozni. Az orvos Mihalik Ildikó volt.

A gyökérkezelés és a röntgen 7000 Ft volt, de vissza kell járkálni még (nem muszáj hozzájuk). Meglehetősen szubjektíven 4/5-re osztályzom az egészet, ez igen jó eredmény. Az hogy nem fáj a kezelés, nyilván ösztönözni fog rá, hogy ne halogassam túl sokáig a fogorvoslátogatást.

EMm Creative Commons License 1999.08.04 0 0 82
Kedves Fogorvosok,

Mit tudtok a beultetett fogakrol? Pl. mennyibe kerul, milyen tartos, hogyan csinaljak, milyen hartanyai vannak.

Jon Creative Commons License 1999.08.04 0 0 81
Hali, sziasztok.

Nos nekem is szajsebesz kellene. 7 eve bagyullad valami az alkapcsomnal a lagyszovetben, faj, megdagad, rahuzodik foggyokerre (vagy fogagyra) es faaaaaaaaj, semmilyen antibiotikumra nem reagal es MINDEN leletem negativ, semmi goc, szovettani is negativ, egyszeruen nem talaljak az okat. Raadasul nem allanodoan egy helyen van, hanem jellegzetesen "vandorol", neha jobb- neha meg bal oldalon, elol, alkapcsom alatt, egesz hatul, fent a csontnal vagy lejjeb.

En meguntam a kiserletezest, es szeretnek radikalis modszert (beinjekciozni az egesz alkapcsomat valami igen hatasos dologgal), mert a gyogyszerek latvanyosan nem hasznalnak. Tapinthatok ki kisebb-nagyobb kemeny duzzanatok, talan betokozodott gocpontok, ezert nem tud a hatoanyag odaferkozni. Jonehany direkt szuri remelem segit...

Velemenyem szerint egy regi fogaszati injekcio fertozte be. Rengeted orvos latott mar fogorvostol kezdve borgyogyasz es allergologusig. Legutoljara a Honved korhazban voltam, Toth Bagi Zoltan foorvosnal. Ha valaki tuddja hol maganpraktizal, az jo lenne... O lelkiismeretes volt es igen hozzaerto, tenyleg megprobalt mindent.

Amugy minden segitseget + otletet megkoszonok :)

Udv

Jon

Zmac Creative Commons License 1999.08.04 0 0 80
Nem XI, hanem XII. kerület, de a közelben: Dr. Koronczay László 06-309-503-107
( Most éppen szabadságon van, de 1-2 héten belül újra elérhető.) Türelmes és lekiismeretes. Én évek óta hozzá járok, és eddig még mindent jól megcsinált. Olyannyira, hogy érzéstelenítést sem kértem soha, és persze nem kellett visszamenni néhány hét után, hogy javítgasson valamit. Az is igaz, hogy félévente járok ellenőrzésre.
Jozsó Creative Commons License 1999.08.04 0 0 79
Nem tudom még aktuális-e, de itt régebben keresett valaki fogorvost a XI. kerületben. Nos:

Apai Erzsébet, 2046766, XI, Gyékényes utca 3

Csak délután, meg reggel rendel, napközben azt hiszem SZTK fogorvos. Nagyon kedves, szakértő és SZVSZ olcsó is. (Nekem csinált 1 gyökérkezelést, utána valami csapos megoldással fogat barkácsolt a régi helyén, mivel fele elfogyott és mindezért 5 heti munka után elkért valami 4-5e HUF-ot)

RobuR Creative Commons License 1999.08.04 0 0 78
Keynes, koszi a tippet!
Remelem a gyokertomest nem egybol az ideg eltavolitasa utan csinalata!?
Egyebkent mennyi volt, konkretan tudsz arakat mondani? (remelem azert akciozik a lathatatlan kez:))
Keynes Creative Commons License 1999.08.04 0 0 77
Az Astoriánál lévő Profident fogászat (ami éjjel-nappal nyitva van, az első emeleten) tényleg profi. Az árait nem tudom megítélni, máshol még nem voltam, de:
- a nővér csinos, és ami fontos, mindig kedves. Legalább az ne riasszon el, hogy milyen rossz hangulatuk van az ott dolgozóknak ugye
- amit láttam berendezés az profi, bár nem értek hozzá
- bármikor lehet menni, én 19 után vagy 7 előtt voltam jó (munka, miegyéb) meg hétvégén, de akkorra is lehet időpontot egyeztetni
- tényleg veled törődnek, szolgáltatás jellege van - bár gondolom ennek megkérik az árát
- mondtam a dokinak hogy rohadtul félek (már ha benéz a aszámba, akkor is érzéstelenítsen!), de ő úgy csinálta végig a gyökérkezelésemet, hogy egyszer se fájt

Profident, Károly krt 1. Tel: 342-2546 vagy 342-6972
Akinél én voltam (és elégedetten távoztam a gyökértömésemmel):
Dr. Borzási Imre

Batyu Creative Commons License 1999.08.04 0 0 76
Én ma 11-kor mentem volna, de nagyon félős vagyok. Több okot is találtam, hogy miért is lesz jobb holnap. Szóval nem sikerült meggyőznötök.
RobuR Creative Commons License 1999.08.04 0 0 75
Mar en se halogathatom, mert az egyik gyokerkezelt fogam elkezdett szettoredezni.
Az V.ker kornyeken tud ajanlani vki egy jo dokit?
flyOrDie Creative Commons License 1999.08.04 0 0 74
Újabb tapasztalatok? Nekem sanos aktuális, bár igazából azt sem tudom mi is fáj valójában.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 73
Hali!

A mai este szamomra a nagy felfedezesek esteje (most talaltam ra a bemutatkozos topikra is). Nekem is fogorvoshoz kellene mennem, eleg rosszak a fogaim, de nem mer(t)em raszanni magam. Szinten zenesz vagyok - kegyetlenul rossz a helyi fogorvosunk, akihez iskolafogaszatra jartam. A kozelben lako masik fogorvos sem valt be, a multkor tomettem egy fogamat vele, viszont adott egy cimet, de a Ti ajanlotok jobban hangzik......
Jovo heten delutanos vagyok, utana felderitem a terepet fogorvos-ugyben... <

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 72
Esetleg Debrecenben? De johet a XI. keruletes cim is.

Planney

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 71
Sziasztok !

A kérdés a régi : tudtok-e jó fogorvost a XI. kerületben ( vagy közel ) ?

John Doe Creative Commons License 1999.03.12 0 0 70
Gyozi!

Látszani a fehér is fog (igaz, nem annyira), mivel maga a feszítő drót itt is fém lesz. Ami a ragasztóanyagot illeti: el lehet távolítani teljesen, csak kicsit alaposabb munkát igényel. Néha egy kis folt visszamaradhat a ragasztás helyén.
Hogy melyiket válaszd? Attól függ, mennyire vagy hiú, és hajlandó vagy-e a fogszínű bracketért többet fizetni.

Üdvözlettel

John Doe

Gyozi Creative Commons License 1999.03.12 0 0 69
Sziasztok!

Ugy latom egyre tobb itt a fogorvos, ezert most foleg hozzajuk szol a kerdesem.
Vegre sikerult raszannom magam a fogszabalyzasra (23 evesen). Kb 1-2 evig kellene beragasztott keszuleket viselnem. Egyetlen kerdesben kellene meg dontenem, hogy normal vagy feher (csontszinu) legyen a fogszabalyzo. A orvosom mondta, hogy a feher dragabb, meg 2-3 honappal tovabb tart a kezeles, viszont "szebb" is. Mastol meg azt hallottam, hogy a feheret mas anyaggal ragasztjak be, amit nem lehet tokeletesen levakarni a fogrol (meg a zomancot is megserti egy kicsit), ezert lathato marad a nyoma. Mennyire igaz ez?
Adjatok tanacsot, melyiket valasszam!

koszi, udv: Gyozo

Karcsu Creative Commons License 1999.03.09 0 0 68
Elgondolkoztam ezen a fogfájás dolgon.
Szerintem nagyon sok esetben a szájban tapasztalt fájdalom nem feltétlenül fogászati problémára vezethető vissza.
Megfigyeltem, hogy pattogatott kukorica evés után, ha nem tudok fogat mosni azonnal (pl. moziban), akkor a kukorica apró buroklemezkéi néha valamelyik fogam és az így közé szorul. Néha azonnal el kezd zavarni, máskor meg nem veszem észre, csak másnap, hogy begyúlladt az ínyem, ami majdnem olyan, mintha a fogam tenné ugyanezt. Miután sikerül eltávolítani, a fogfájás is elmúlik. Kérdeztem baráti házaspárt és ők is hasonlóról számoltak be.
Nem lehetséges, hogy a hirtelen fogfájások és csodás gyógyulások sok esetben erre vezethetők vissza, csak még nem tudjuk a konkrét kiváltó okot?
Karcsú
John Doe Creative Commons License 1999.03.09 0 0 67
Jó estét mindenkinek! Xipan mellett itt a második fogorvos.

Rigoletta 02.24.17.56
Németh Eduárdnak hívják, és tudom ajánlani, az egyik legjobban dolgozó hallgatóm volt röpke három éves oktatói pályafutásom alatt.

Sokan érdeklődtök a lehetséges tömésfajták iránt, adnék egy rövid áttekintést a legelterjedtebben használtakról.

1. Amalgám
Kb. 80 évig a legelterjedtebb anyag volt, de lassan kiszorulóban van a használatból. Előnye, hogy egyszerűen és gyorsan lehet vele dolgozni, kopásálló. Hátránya szürkésfekete vagy ezüst (ha rendesen ki van polírozva) színe, korrozióképessége valamint az, hogy csak "beszorul" a fogba, semmiféle kötődése nincs a fogszövetekhez, ennélfogva kisebb-nagyobb rés előbb-utóbb kialakul a tömés mellett, ahol újabb szuvasodás kezdődhet.
Az, hogy egy amalgámtömés meddig tart, elsősorban a fogorvos munkájától, másodsorban a páciens fogszuvasodásra való hajlamától (erről megint lehetne sokat írni, talán majd később) függ. Így valóban előfordulhatnak már 15-20 éve jól funkconáló amalgámtömések, de tapasztalataim szerint M.o.-on ez valamivel ritkább, mint a fehér holló. Alig-alig fordul elő, hogy egy eltávolított amalgámtömés alatt ne találnék szuvas részeket, noha a tömés semmiféle panaszt nem okozott. Az átlagos élettartam 6-8 év körül van.

2. "Fehér" tömés
Kb. 25 éve kezdett igazán elterjedni. Műanyag, nem porcelán. (Az egy másik rendszer, mindjárt sorra kerül.) Fény hatására megkeményedő, képlékeny anyag, a polimerizálásához szolgáló kék fényű lámpa miatt szokták tévesen "lézeres" tömésnek nevezni.
Előnye a színe (igazán jól megcsinált tömésnél nem különböztethető meg a fogtól), valamint az, hogy ha a fogorvos tisztességes munkát végez, a készítés során alkalmazott ragasztórendszernek köszönhetően gyakorlatilag nincs rés a tömés és a fog között. (Az újabb generációs anyagok ráadásul fluorionokat adnak le, melyek antibakteriális hatásúak). Az előbb említett ragasztónak köszönhetően nagyon erősen tapad a foghoz. Hátránya, hogy némileg kevésbé kopásálló, mint az amalgám (az újabb anyagok már megközelítik azt), és a keményedés során kb 2%-it zsugorodik, ami mechanikai feszültségekhez vezet a tömésen belül. Élettartama az amalgáméhoz hasonlóan 6-8 év. Az esetleges másodlagos szuvasodás könnyebben észrevehető, mint az amalgámtöméseknél.

3. Kerámia (porcelán) betét
Ennél az eljárásnál a megfelelő módon kialakított üregről lenyomatot vesz a fogorvos, majd a fogtechnikus készíti el az üregbe pontosan illeszkedő betétet, amit a következő alkalommal az orvos beragaszt. (Közben persze ideiglenes tömés van az üregben.) Előnye, hogy teljesen fogszínű, egyáltalán nem kopik és nincs a fent említett zsugorodási probléma, így még nagyon nagy lyukak esetén is használható, ellentétben az amalgámmal és a műanyaggal. Hátránya (már ha ez hátrány), hogy nagyon precíz munkát igényel mind az orvos, mind a technikus részéről, és meglehtősen drága (kb 3-4-szer annyi, mint egy tömés). Élettartama 2-3-szorosa a tömésekének.

4. Arany betét
A munkafolyamat hasonló az előbb említetthez. Előnye, hogy ez a legtartósabb eredményt biztosító eljárás, köszönhetően annak, hogy az arany nagyon pontosan megmunkálható fém, ráadásul a baktéiumok is utálják. Hátránya a színe (sokszor hallom, hogy "nem akarok úgy kinézni, mint egy orosz katona"), valamint az ára.

Én magam nem használok amalgámot. Ha az üreg mérete megengedi, műanyag (szaknyelven szólva: kompozit) tömést készítek, ha ez nem lehetséges, a két betét valamelyikét vagy koronát készítek.
Ami a költségeket illeti: a minőségi fogászat nem olcsó mulatság. Drágák a berendezések, az anyagok és a munkánk is. De ha valaki egyszer rászánja magát, és teljesen rendbeteti a fogait, lehet, hogy akkor mélyen a zsebébe kell nyúlnia, viszont az utána következő években egy-két új tömésen kívűl biztos nem lesz tennivaló.

Üdvözlettel

John Doe

Planney Creative Commons License 1999.03.09 0 0 66
Peter,

Sajna meg nem jott meg hozza az ihlet. :-) Amugy meg mindig nem tudok a XI. keruletben normalis fogorvost. Nem ismer valaki egy jo fogaszt errefele?
Eddig a Dr. Szucs Donat a nyero a kozelsegben, de meg o is eleg messze van.

Planney

Előzmény: Péter (60)
Xenike Creative Commons License 1999.03.09 0 0 65
Todd!
Ha netán erről tudsz valami bővebbet, szívesen fogadom, és igérem, picit elagyabugyálom az én fogorvos bácsimat!
De legalábbis egyeztetnék vele, úgy is készülök hozzá szokásos kontrollra!
Előzmény: Todd (63)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!