Keresés

Részletes keresés

BZoltan Creative Commons License 2013.09.29 0 0 15071

Én nem értek az ilyen ipari feldolgozáshoz, de aki látott már ilyent az el tudná mondani, hogy ezen a képen mit látunk?

 

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/1272501_512306805517246_1813670136_o.jpg

Kulicz Creative Commons License 2013.09.28 0 0 15070

100l must/1dl folyékony kén

Kulicz Creative Commons License 2013.09.28 0 0 15069

Nehéz, de nem reménytelen. Asztali /fröccs-bor/ minőséget lehet elérni min. 4kg cukor/100l must/ hozzáadásával. Így a mustfok kb. 19 - re nő, ami kb. 12 malligand fokos bort eredményez. Azért írom a "fröccsbor" kifejezést, mert a szőlőd valószínűleg éretlen volt még és így a savai durvák lesznek, de szódával fogyasztható. /Igazi borászok ezen megbotránkoznak/ Az így nyert bort nem szabad "darabban" tartani, ha megkezded a hordót, fejtsd le kisebb üvegekbe, csak akkor virágosodik, ha levegő éri. Gondolom nem fogod bevizsgáltatni miután elkészült, ez esetben az első fejtés után adj hozzá 1dl folyékony ként, ha zavaros lenne derítsd deritonnal, vagy más korszerűbb derítő szerrel. Gazdaboltokban felvilágosítank. Ja, az örökölt hordókat mosd ki alaposan, és kénezd, sok sikert!

Előzmény: Amateur-no1. (15065)
juhosttt Creative Commons License 2013.09.28 0 0 15068

Én csak azt mondom amit ismerősöm csinál:

Kivesz kb 4-5 liter mustot, majd felcukrozza 24-25-ös fokig, aztán hozzá keveri a többi musthoz.

Előzmény: Amateur-no1. (15065)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.28 0 0 15067

Hát, nekünk még sose sikerült 15 cukorfoknál iható bort készíteni. 2009-ben pl 14-15 fokos volt októberben, cukroztuk is, de végül pálinkaként végezte, ittuk a vásárolt bort, ha bort kívántunk inni.

Idén itthon a háznál 20-22 fokos( attól függően, hogy mennyire napos részről került ki), de van egy elvadult kertünk, onnan 23 fokos must lett. Ott se metszés, se locsolás, csak a nagy kánikula.

 A fajtája helyben Medoc-ként ismert, de hogy ténylegesen mi, azt nem tudom.

A Zalagyöngyére még csak a jövő héten kerül sor, még nem is mértem meg, mert abból kevés van.

BZoltan Creative Commons License 2013.09.28 0 0 15066

Az a kérdés, hogy te mit nevezel minőséget?

 

Keressönk objektív szempontokat?

 

Az eltarthatóságot? Akkor mondjuk fogalmazzunk úgy, hogy 8-10 éves korukban még élményt nyújtani képes borok nem szoktak a szüret utáni hónapban kész lenni.

A beltartalmi értékeket? Akkor mondhatjuk azt, hogy 25-30g/l extraktú, 12.5-14vv% szeszű, 5-20g természetes maradékcukru testes borok nincsenek készen a szüret után egy hónapban.

A stabilitást? Nem tudok olyan bontva dugó alatt, hűtőben akár 3-4 hétig is a minőségét megörző borról amelyik a szüret után egy hónappal már készen lenne.

 

Persze, ha neked a minőség az kizárólag a jól ihatóságnál és a fincsi íznél áll meg, akkor nyilván igazad van.

 

De mindegy is :) Te is tudod, én is tudom, hogy neked évtizedes frusztrációd van a hegyi borokkal kapcsolatban. Miközben én hegyi bortermelőként nagyon szeretem a homoki borokat :)  Gyakran és örömmel szoktam jó alföldi bort inni. 

Előzmény: Törölt nick (15061)
Amateur-no1. Creative Commons License 2013.09.28 0 0 15065

Tisztelt Uraim !

Jó ideje a pálinkás történetek táján barangoltam leginkább, DE sajnos örököltem hordókat és némi szőlőt, eddíg apósom kezelte a dolgokat, ezért csupán homályos ismereteim vannak a szüret utáni teendőkkel kapcsolatban.

Azt bizton állíthatom, hogy a drága papa, mondván, hogy bármi is legyen, nem tesz cukrot a musthoz,(kínlódott is mert pimpósodott, mint a fene) ezzel szemben én úgy gondolom, ha alacsony a mustfoka, muszály.

A kérdés:  szüreteltem és a foka, sajnos 15-ös lett, mennyire kell úgymond felhúzni, illetve mennyi cukkert kell, illetve muszály hozzáadni, hogy megtarthassam tisztességgel a hordóban és még bornak lehessen mondani!  ?

 

Kérlek benneteket segítsetek !                       Köszönöm.

juhosttt Creative Commons License 2013.09.28 0 0 15064

Na csináltam egy próba szüretet. 20 cukorfokos lett a mustom :O

Hétvégéig várni akartam a szürettel, de ha hétközben lesz időm, szüretelek lefele. Remélem sikerül szép finom roze-t alkotnom :)

Kulicz Creative Commons License 2013.09.28 0 0 15063

Mai képek csemegeszőlő gyűjteményemből, talán érdekel valakit:

 

 

 

 

Idén a Moldovát megviselte a szárazság

 

 

Attilát pedig megverte a jég, kevés mutatós fürtöt hozott

 

 

A Kismis-Moldavszkij tavaj tövig fagyott

 

 

A Jupitert jövőre kezdem terhelni, módjával

 

 

20 kg Teréz, eladás előtt.

juhosttt Creative Commons License 2013.09.28 0 0 15062

Sziasztok!

 

Ki hogy áll a szürettel? Milyen cukorfokkal sikerültek a szüretek?

A szomszéd ma szüretelt, átlagosan 16-os cukorfokkal. Ebben aztán mindenféle fajta szőlő volt. kék és fehér is. Többségében kék volt... Amit felismertem, az othello, oporto, kurucz vér, zala gyöngye, narancs ízű, egy kevés izabella. meg valamilyen kék szőlő aminek a fajtáját már sokszor kérdeztem fórumon.

Ahhoz képest hogy elhanyagolta (84 éves) ahhoz képest elég korrekt szerintem. Vagy kinek mi az elfogadható?

Törölt nick Creative Commons License 2013.09.28 0 0 15061

Hát....nekem ezekkel a csúcsborokkal kapcsolatban az a sajnálatos tapasztalatom, hogy inkább az ára a csúcs, mint a minősége.

Ez padig a kadarka rozé 3 héttel a szüret után. Már szépen mutatkozik az illata és a zamata, jobb lesz, mint a tavalyi :)

Előzmény: BZoltan (15037)
budai2 Creative Commons License 2013.09.28 0 0 15060

Marketing, nem marketing nem tudom.
Az állítások tényszerűen igazak. A szokásos rozsdamentes fémek nem savállóak, és a fémek felületén valóban megtapadhatnak a fémet zabáló baktériumok. Az azonban, hogy egy adott technologia szempontjából ez mennyire okoz gondot, más kérdés.
Vízvezetékek belső rozsdásodását vasevő baktériumok okozzák, ezek elpusztult maradványai jelennek meg a hosszabb használatnélküliség után kinyitott vízcsapból kifolyó víz barna szinében. Semmi problémát nem okoz.
Ugyanakkor mikroelektronikai alkatrészgyártásnál (mobil telefon pl.) csk kétszer desztillált tisztaságú vizet szabad használni.

A műanyagokkal is sok probléma lehet, mert azokat is zabálják a gombák, baktériumok és rovarok. Így, általánosságban, hogy "műanyag", nem szabad tartályanyagot választani.
Élelmiszeripari erjesztéses technologiáknál (sörgyártás pl) bevált a polipropilén. Csak drága.
És lehet, hogy meglepő amit írok, de saválló tartályokat vörösfenyőből is készítenek. Az sem túl olcsó, de arra a célra megfelel. A vörösfenyőt a természet tökéletesen impregnálta valami fenyőgyantával.

Bortároláshoz azonban semmit sem értek, sem elméleti tudásom, sem néhány palackon túlmenő tapasztalatom nincs.

Előzmény: Zoli a séf (15058)
Zalancelot Creative Commons License 2013.09.27 0 0 15059

Több,mint kellene!

:-)))

Előzmény: Zoli a séf (15058)
Zoli a séf Creative Commons License 2013.09.27 0 0 15058

Szép estét mindenkinek!

Az egyik műanyag bortartályokat forgalmazó cég honlapján olvastam a következőket:

"A rozsdamentes acél nem saválló, így idővel felülete megfeketedik, a varratokat a sav megmarjhatja.
A saválló acél tartály külső felületén pedig a pikkelyek között gombák, szennyező anyagok tudnak láthatatlanul megüldni, takarítása nehézkes."

Vélemény, tapasztalat? Mennyi a marketing faktor ebben a mondatban? 

Falusi1 Creative Commons License 2013.09.26 0 0 15057

Én csak műkedvelő vagyok, de sokat találkoztam a nevével. Nyugodjon békében.

Előzmény: Oechsle (15055)
Kulicz Creative Commons License 2013.09.26 0 0 15056

Tudod, nekem semmi bajom az Itáliával, az Attilát pedig jól ismerem, mert van belőle több mint tíz tőke. Egyetértek veled, kiváló, finom és mindíg beérik. Csak tudod, a változatosság gyönyörködtet, én pedig gyűjtöm a fajtákat. Amit félreértettél, hogy én nem azért tettem fel képet az Itáliáról mert gondom van vele, hanem kisannar kérésére. Majd teszek fel képet az Attiláról is, ha már szóba került, érdemes neki reklámot csinálni.

Előzmény: Gingko Blowjoba (15054)
Oechsle Creative Commons License 2013.09.26 0 0 15055

Tegnap hivtam, hogy a szokasos havi beszelgetesünket megejtsük, de mar nem ertem el...

 

Dr Csizmazia Darab József, jóföldim, a szölészeti szakma magyarországi szaktekintélye, a példaképem elment Blanka néni után.

 

Nagyon sok kutatási eredményt, szölöfajtát hagyott hátra nekünk. Nekem is osztott szerepet a jövöre nézve, böségesen.

 

Szakmai eredményeiröl mindenki meggyözödhet az internetes oldalakat böngészve.

 

 

 

 

Gingko Blowjoba Creative Commons License 2013.09.26 0 0 15054

Próbáld ki az Attilát! Hasonló jellegű szőlő, még finomabb is az Itáliánál és szeptember végén/október elején érik. Azaz mostanában. Jóval nagyobb eséllyel érik be, mint az Itália.

 

http://www.csemegeszolo.kereskedes.eu/index.php/component/virtuemart/altalanos-csemegeszolo-oltvanyok/attila-detail?Itemid=0

Előzmény: Kulicz (15045)
ggraf Creative Commons License 2013.09.26 0 0 15053

Hajlok arra, hogy ne használjak fajélesztőt. Meglátom.

 

Szóval szombaton lesz a szüret, majd beszámolok mindenről.

 

Jó munkát és jó időt a többi szüretelőnek is!

 

üdv

 

 

Előzmény: alfi13 (15032)
borsika79 Creative Commons License 2013.09.25 0 0 15052
Sziasztok. Kaptam 1 kollégámtol szöllőkóstolót. Ő sem tudja a fajtályát. Kis tömött fürtű,kerek nagy sötétpiros kékbe hajló szemek. Levele kicsi,hárslevél formájú. Íze igazi különlegesség. UtóÍzében feketeribizlire emlékeztet,meg mintha szöllős cukrot enne az ember. Betegségeknek ellenálló mint a direkttermők,permetezést alig igényel. Valakinek van tippje a fajtát illetően?
Sanci07 Creative Commons License 2013.09.24 0 0 15051

Tóld meg összel kálium-foszforral legalább 50cm mélységben,szerintem kevés a kálium.Én keményen wuxálozok is virágzás elött egyszer,majd kisbogyós állapottól egészen zsendülésig.Ilyenkor hagyom abba a permetezését is utolsó két permetezésem quadris mert szerintem ez is segíti a jobb cukortermelést.Nálam júli 12-16 körül szoktuk elkezdeni szedni és a hónap végére a 10 tőből már nem marad semmi,indul a Kozma Pálné muskotály!

Előzmény: tóparty2 (15041)
Kulicz Creative Commons License 2013.09.24 0 0 15050

Hááát, van igazság abban amit írsz, de nem visz rá a lélek, hogy egy jó erőben levő tőkén két fürtöt hagyjak csupán, hogy biztosan beérjen. Egyébként meg szokott érni, csak ezek a szokatlanul hideg szeptemberi éjszakák az idén nagyon nem tesznek neki jót. Még lehet indián nyár, akkor nem lesz gond!

Előzmény: juhosttt (15047)
juhosttt Creative Commons License 2013.09.24 0 0 15049

Szedegettem, meg szedegetem is! Igaz augusztus óta hanyagabb vagyok, találtam pár bogyós másod termést, de amikor látom mindig leszedem természetesen!

Előzmény: medveger (15048)
medveger Creative Commons License 2013.09.24 0 0 15048

Szedd le még virág-korában a másod-fürtöket, hogy ne vonja el a cukrot a terméstől! Hidd el, hamarabb beérik!

Előzmény: juhosttt (15047)
juhosttt Creative Commons License 2013.09.23 0 0 15047

Jól látom, hogy szálvesszőzve van? Nem kenyerem bele okoskodni, de ilyen későn érőt, sztem csak pici tőkéket érdemes hagyni tőkénként 1-2 fürtel, és inkább több tőkét. Nekem a kék szőlők hiába ontják a sok másod termést, az első is még savanyú a szálvesszők végén...

Előzmény: Kulicz (15045)
kisannar Creative Commons License 2013.09.23 0 0 15046

...ez pedig marhajól!

Előzmény: Kulicz (15045)
Kulicz Creative Commons License 2013.09.23 0 0 15045

Az én Itáliám később fog beérni.

 

Ha beérik egyáltalán.

 

kisannar Creative Commons License 2013.09.23 0 0 15044

jól is néz ki!

Előzmény: juhosttt (15043)
juhosttt Creative Commons License 2013.09.23 0 0 15043

Na én leszüretelmtem az első fürt itáliai szőlőmet:

 

 

A fürt a tőke déli oldalán volt, mint látható már a darazsak is rájártak.  Valóban nagyon finom. A többi fürt a tőkék északi oldalán van, ott még nagyon savanyú...

Szerintem simán megéri foglalkozni vele, főleg ha tudjuk valahogyan befolyásolni, hogy a fürt hol helyezkedjen el a tőkén/lugason.

alfi13 Creative Commons License 2013.09.23 0 0 15042

Ha valamilyen betegsége van pl lisztharmatos a bogyókat vékony fehéres bevonata van attol lehet savanyú.

Előzmény: tóparty2 (15041)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!