Keresés

Részletes keresés

barkócza Creative Commons License 2011.11.23 0 0 61001

Az elválasztás javításával kapcsolatban egy dolgot meg kell jegyezni. Az illékonyság és a forráspont két különböző, én nem mindig összefüggő fogalmak. Sima, egyszerű (erősítőfeltét nélküli) lepárlásnál a komponensek az illékonyságuk által meghatározott sorrendben mennek át a desztillátumba. Az erősítő feltétek, azon túl, hogy javítják a szelektivitást, ezt a sorrendet a forráspont szerinti sorrend felé tólják el. Vagyis a kisüstin és a tornyoson nemcsak az elválasztás más, hanem az egyes komponensek "érkezési" sorrendje is megváltozik. Ez az egyik oka annak, hogy más a kisüsti, és más az egylépcsős pálinka.

 

Itt megint a véleményemet szeretném hangsúlyozni: A lepárlás különböző szakaszai során más-más, jelentősen eltérő mértékű elválasztást kell alkalmazni. Ökölszabályként az elején-végén jó, a közepén gyengébb elválasztás kell. Ezt pedig a gyakorlat során kell kitalálni, hogy melyik készüléken, melyik cefrénél pontosan hogy kell csinálni.

foxrudi Creative Commons License 2011.11.23 0 0 61000

Szia!

 Rézcsövet (lágy)utánvéttel itt tudsz rendelni:http://www.cu-technik.hu/index.php?nelement_id=9&selected_category=1 A 18-ast ajánlom.5m kb. elég.

 

Előzmény: Törölt nick (60995)
Feriba51 Creative Commons License 2011.11.23 0 0 60999

Sajnálom, pontosan ezt a 3 tányéros feltétet szerettem volna helyettesíteni a fokozott kiválasztású páracsővel.

Úgy látom Neked nem jön be az ötlet elméletileg sem.:-((((

Semmi gond!

Jó nedűt!!!!!

Előzmény: naerreiszunk (60998)
naerreiszunk Creative Commons License 2011.11.23 0 0 60998

Igen a görbe az alszesz lepárlását mutatja.

Deflegmációval nem akarok egylépésben párolni.

Arra a 3 tányéros feltét lesz alkalmas. A nyáron kívánom tesztelni a két módszert.

Előzmény: Feriba51 (60996)
Feriba51 Creative Commons License 2011.11.23 0 0 60997

Szia Miklós1!

 

Mikor és mivel bántottalak meg????:-(((

Az utóbbi időben nem állsz velem szóba. Talán annyira badarságnak tartod a hozzászólásaimat, hogy szóra sem érdemesek???? Ha így van semmi baj, csak mond ki:-)))

Az én szememben akkor is egy nagy tudású, tiszteletre méltó ember maradsz.

Bocs a személyeskedésért!

Jó nedűt!

Előzmény: Feriba51 (60996)
Feriba51 Creative Commons License 2011.11.23 0 0 60996

Üdv Naerreiszunk!

 

Kösz, sikerült kinagyítani a képet.

Szerintem az értékekkel ellátott görbe az általad elért értékek alszesz finomításakor. Javíts ki, ha nem úgy van!

Szerintem ki kéne próbálnod ezt a cefre főzésekor, úgy hogy a sisakot is hűtsd! Talán közelebb kerülsz az egymenetes lepárláshoz és ízekről is be tudsz számolni.

Jó nedűt!!!!

Törölt nick Creative Commons License 2011.11.23 0 0 60995

Hát, nem tudtuk ezt az élesztős dolgot. Remélem jó még, bízom benne, jó lenne egy kis finom itóka. Nagybátyám hétvégi házában tartottam a főzőmet, Ő meg csak tavasszal jönne le Pestről vidékre, de lepostázza nekem a kulcsot, hogy el tudjam hozni onnan. Elvileg jövő hét elejére hazakerül a főző, akkor neki is látunk. Csövet addig nem veszek, mert nem emlékszem a méretre. Valami 1,5-2 cm körüli átmérő volt, de nem tudom pontosan. Obi-ban láttam, hogy árulnak vörösréz csöveket. Hőmérőt rendeljek hozzá vajjon addig? Praktikus dolog, vagy felesleges?

Előzmény: Miklós1 (60991)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.23 0 0 60994

Oksa, köszi szépen!

Előzmény: deszegregator (60992)
naerreiszunk Creative Commons License 2011.11.23 0 0 60993

"egér jobb gomb és kép megjelenítése"

 

- két lépcsőbe főzök:  - cefre főzés:  (22mm-es páracső, 3m hossz és 30 fok emelkedés) a páracsőre 2m hosszban rá van hegesztve 50mm-es külső cső), ilyenkor nincs feltöltve vízzel

                                   - tisztázás:     alágyújtáskor feltöltöm vízzel (egy 10 literes vödör mint ejtőtartály és a külső cső alsó részén bevezetem és a felső pontját egy csappal megnyitom, ha kezd jönni a "rézeleje". A csapot (csak annyira kell nyitni, hogy álladó legyen a vízhőfok). Ez kb. annyi amennyi párlat kifolyik. Lenne még a gömb sisak felső felét is feltölteni vízzel, de mostanába nem alkalmazom.

Előzmény: Miklós1 (60989)
deszegregator Creative Commons License 2011.11.23 0 0 60992

Végezz mihamarabb a főzővel a cefrét max . egy hónap után le kell főzni. A szilvát szoktam erjedés után + 1 hónapig tárolni, az annak jót tesz a  minőség szempontjából. A zajos erjedésnél nemigen zártátok le a hordókat, az nyáron néhány nap alatt lezajlik. Ilyenkor van a gázképződés nagy része. Utóerjedési szakaszban már sokkal kevesebb ez a jelek szerint tudott távozni.

Előzmény: Törölt nick (60990)
Miklós1 Creative Commons License 2011.11.23 0 0 60991

60989 Neked szólt Naerreiszunk , csak valahogy elnyelte az index az Előzményeket.

Robi

A gáz azért nem nyomta szét a hordót mert a cefre rég kierjedt, már rég főzni kellett volna.

Az erjedés 1-2 hét, csak ezalatt van CO2 képződés, főzés azonnal erjedés befejeztével.

Az élesztő, pektinbontó jó tanács, tényleg kell bele tenni, de azt meg még régebben kellett volna, az erjedés előtt. Az élesztő végzi az erjesztést, utólag nincs értelme:-)

Biztosan jó lehet már? Inkább úgy kérdezném, egy nyári cefre ennyi tartogatás után: jó lehet még? Van rá esélyed, mert legalább a hordót zárva tartottad, ez is jó tanács volt.

Előzmény: Törölt nick (60990)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.23 0 0 60990

Köszönöm! A hordók totál le vannak zárva, erős műanyagtetővel, passzentosan. Érdekes, hogy a gáz nem nyomta le a tetőket a hordókról. Biztosan jó lehet már? Elvileg sok gáznak kellett volna termelődni, szvsz.

Előzmény: deszegregator (60987)
Miklós1 Creative Commons License 2011.11.23 0 0 60989

Engem is érdekel a módszered, de sok kérdésem merült fel, írd meg részletesebben, hogy jobban értsük:

A középső görbe a jelenlegi (fokozottan deflegmáló) főződdel készült, de a másik két görbe csak szemléltetés, vagy mérésen alapul?

Az "egytornyos" kifejezés gondolom az egylépcsős és a tornyos összevonásából született :-), de ugye abból is fogy a szesz lepárlás közben, tehát nem lehet vízszintes a diagramja, hanem eső jellegű az is?

A függőleges tengelyen a pillanatnyilag kifolyó pálinka szeszfoka, a vízszintes tengelyen az összes lefolyt pálinka mennyisége van ugye?

Egyáltalán tisztázást látunk a diagramon, vagy cefre van az üstben amit egy lépcsőben tudsz lefőzni?

Az alsó két lépcsős és a felső egy lépcsős lepárlási menet között számtalan görbét lehet elképzelni, amíg eljutunk egyiktől a másikig, mit javasolsz mi a jó deflegmációs mérték szerinted? A középső görbét kell megvalósítani pontosan, vagy van egy tartomány?

Hogyan jusson el egy egyszerű halandó erre a deflegmációs fokra (beállítási módszerek)?

Milyen lesz a pálinka minősége (a régihez képest) ha sikerül neki ilyen lepárlást végigvinni?

 

Feriba51 Creative Commons License 2011.11.23 0 0 60988

Üdv Naerreiszunk!

 

Nem tudom kinagyítani a képeket, de a második kép magáért beszél. A görbék bizonyítják, hogy a fokozott kiválasztás esete a két másik (kisüstis és tornyos) közepén helyezkedik el. Egy középút és azt kell eldönteni , hogy arany középút-e?????

 

Hogyan fokozod a kiválasztást, mennyire stabil és mennyire szabályozható??????

Ezt használva egy menetben főzöl, vagy két lépcsőben.??????

 

A szűrést én sem alkalmazom, de eddig sem volt rá szükség. Szerintem ez az olajosodás nem a főzési technológiától függ, hanem inkább a cefrétől. Nálunk is van kozmaolaj, de nagyon kis mértékben. Itt még nekem nem világos minden, sőt sok a homály.

 

A tegnap az emlegetett kolléga egy "gyengébb" cefrét főzött FK páracsővel. Ez esetben 62 fokon indult a csöpögés és 51 fokig volt használható a párlat. Hát ezek azok a cefrék, amelyek egy klasszikus két lépcsősnél 40-45 fokkal indulnak.

 

Tehát remélem írsz még a módszeredről, mert minden érdekel, ami előrébb viheti ezt a szép hobbit:-)))

Jó nedűt!

 

Előzmény: naerreiszunk (60986)
deszegregator Creative Commons License 2011.11.23 0 0 60987

A metilalkohollal nem kell foglalkozni, a pálinkába nem kerülhet kisüsti technológiával említésre méltó mennyiség, már az egészségügyi határokat tekintve. (A borban jóval több van, még sem gond, hacsak nem valami direktermő...) Ne költs munkadíjra a csőspirál dolgában. Veszel lágy rézcsövet 18, vagy 22 - est. Megtöltöd száraz homokkal, ütögetve, hogy kitöltse mindenhol. A pébé palack köré elkezded tekerni, a két végét bedugaszolva,  így nem fog berogyni a cső. Max 4 - 5 menet elég. A csőspirál minden pontján lejtsen a kifolyó felé, nem lehet olyan pontja ami nem lejt. Ezt könnyen be tudod állítani ilyenre kézi erővel. A műanyag hordót tömszelencével is lezárhatod a kifolyóknál. A cefréhez már ne nyúlj! A természet már elvégezte a dolgát a beavatkozásod nélkül is. A vadélesztők erjesztették. Ne levegőztesd a főzésig, legjobb ha addig lezárva tartod. Nem kell már abba semmit rakni.

Előzmény: Törölt nick (60983)
naerreiszunk Creative Commons License 2011.11.23 0 0 60986

Ez az ábra lemaradt.

 

Előzmény: naerreiszunk (60984)
deszegregator Creative Commons License 2011.11.23 0 0 60985

A hasonlat ugyan elég elvont volt, de találó. Abszolut nem sértésnek szántam. Kicsit fura , hogy birtokában vagy egy olyan szintű műszaki tudásnak , hogy tökéletesen át kell  hogy lásd mennyire mindennapos, megfelelő műszaki paraméterek mellett kevésbé veszélyes a kisnyomású technológia. (Hadd ne soroljam mennyi veszélyesebb háztartási berendezés van, csak egy példa: Kotyogós kávéfőző). Mindezek ellenére együtt aggódsz a témában kevésbé tájékozott kollégákkal, akik aggodalma a tájékozatlanság, tapasztalatlanság miatt még érthető is! Nos a másik lehetőséget én elvetném, mármint hogy te ne látnád át a fent említett dolgok fizikai tulajdonságait, veszélyét. Ha ezt így leredukáljuk nem marad más lehetőség, mint az hogy nem túl jóindulatúan "lehúzod" a neked nem tetsző dolgot, vagy a neked nem tetsző személyt. Ez nem sportszerű dolog, ráadásul káros, mert a fórum céljaival ellentétes. Sok szerencsét , sok sikert a kísérleti lepárlásod területén, engem a kóstolás győz meg, ha tetszik akkor édesmindegy hogy  milyen lepárlással készült, persze nagyszerű ha egy új technológia révén. Az utolsó mondatodat nem nagyon értem, remélem nem tévedek, ha azt gondolom , hogy a rögeszméd, a műrettegésed utóvédharca ez.

Előzmény: Feriba51 (60982)
naerreiszunk Creative Commons License 2011.11.23 0 0 60984

 

Látom, hogy feszegeted a lepárlási technikát a hagyományos módszernél.

Ezt vizsgáltam tavasszal én is. Akkor jöttem rá, hogy ez a kérdés (mármint a deflegmáció) csak az adott főző rendszer mérésekkel alátámasztott elemzésével tisztázható. Erre pedig csak a szefok - mennyiség változási függvény ad választ.

Nem sokan reagáltak rá és  tettek fel ilyen diagramot a készülékükről, pedig a kisüsti technilógia előnyét ez alapján lehet maximálisan kihasználni. Azaz növelni az alkoholfokot és megtartani az ízeket.

Például az előpárlatom azóta nem igényel kozmaolaj szűrést.

 

A képen látható a normál kisüsti lepárlás, a fokozott deflegmációs és az egytornyos függvény.

 

 

Eredményes kísérletezést!

 

 

Előzmény: Feriba51 (60982)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.23 0 0 60983

  Sziasztok! Új vagyok ezen a fórumon, még soha nem főztem pálinkát. Légyszíves segítsetek pár hasznos tanáccsal. Van egy hűtő-rézspirál nélüli 50 literes főzőm, amit még 15 éve egy rézművessel csináltattam. Nyáron-ősszel összeszedtünk 5-6 műanyag hordó gyümölcsöt saját fáinkról+alóla is a szebbeket. Azt hiszem 120 literesek, tehát 5-600 liter cefre lehet. Itt jönne az első kérdésem.

  A hordók a sógoromnál vannak, és teljesen lezárva. Ő azt a tanácsot kapta anno, hogy a cefrét lezárva kell tartani. Én azt mondtam neki, hogy akkor nem tud kimenni belőle az erjedés során keletkező CO2, valami lyuk kéne rá, mert fel fog robbanni a fejlődő gáztól.  Kicsit utána nézegetve a dolgoknak, azt olvastam, hogy kell bele venni Lallzyme HC pektinbontót is, a metil-alkoholos pálinka elkerülése végett, ami ugye vakságot is okozhat, meg halált. No, meg, sütőélesztő is kell bele 3-5%, beoltva.

  Ezek még nincsennek beletéve, mivel nem is tudtunk róla, eddig. A pálinka főzőm, amihez most hamarosan csináltatnék réz-spirált, vagy savállóból spirált, úgy néz ki, hogy van egy falusi katlanház, amibe belemegy egy zománcozott 50 literes, amolyan "disznóvágási-üst", erre rájön egy vörösréz púpos-peremes fedő, legtetején egy illesztési ponttal, amihez 2 m-es vörösréz pára szedő csatlakozik. Ahol az üst és a réz-fedő illeszkedik, ott minden alkalommal sározni-agyagozni kell majd a tömítés végett.

   Kb. 2-3 hét múlva tudnánk nekiállni a pálinka-főzésnek, mivel ekkor jut vissza hozzám a sosem használt főző alkalmatosság, +közben a hiányzó spirált legyártatnám még hozzá ugyan azzal a mesterrel, aki a többi részét készítette anno. Úgy tervezem egy műanyaghordót beáldoznék a célra, ebben kapna helyet a spirál. Egy ponton kifúrnám,kivezetném belőle, valamivel szigelném ahol kijön belőle a cső vége. Epokittal, talán.

  Biztonságos teljesen lezárva tartani a cefrét, az élesztőzés-ig, avagy nem? Válaszokat előre is köszi!

Feriba51 Creative Commons License 2011.11.23 0 0 60982

Egy kicsit szűkre sikerült az elnézés kérésed.

...” mert egy feltett kérdésre nem tudtam e kitérő nélkül kimerítő választ adni!”

Ezt nyugodtan írhattad volna így is ...mert egy feltett sértésre...

 

Igen, kimerítő válasz volt. Sajnos, amikor egy komoly szakmai újdonságot feszengetek, akkor nem jut idő semmilyen válaszra. Például az FK páracső (fokozott kiválasztású páracső) esetében. Pedig ez a megoldás szerintem nagyon sok lehetőséget ad a pálinka készítés terén még akkor is, ha nem pálinkának, hanem párlatnak nevezzük.

Az eddig közölt adatokhoz (80 fokon induló és végül 66 fokos alszesz) még azt kell hozzátennem , hogy az így kapott ital aromákban gazdag, gyümölcsre jellemző, illatos nedű.

Az egyik kollégánk szerint, aki szintén ezen az úton kutakodik, egy jó kiválasztású rendszer esetében talán a második főzésnél túl sok aromát, ízt veszít a párlat.(???) Azt már mások is megállapították, hogy az alszesz sokkal aromásabb, mint a pálinka. Hát ezt kéne megfogni.

Sajnos az említett kolléga nem mer előhozakodni az elért eredményeivel, mert attól tart, hogy az általa elvégzett 5-6 próba különböző cefrék esetében, még nem elég meggyőző. Nem is kell legyen ilyen, nem egy végleges megoldás, hisz javítani mindent lehet és kell! Na persze az általa használt „nem mer” kifejezés mást is sugall.

Igaz, nem mi találtuk ki az egymenetes főzést, ez nem új, de annál inkább új az a pofon egyszerű módszer, ahogy elérjük ezt. Fillérekbe kerül a megvalósítása és egy állandó jelleggel szabályozható a kiválasztást biztosít.

Csak összehasonlítás képpen,  az egyik kolléga azon vacilál, hogy milyen hőmérőt szereljen a páracsövére. Szerintem ennek, a több ezer forintos befektetésnek semmi haszna nem lesz a folyamatban, csak információt szolgáltat. Ugyanakkor az FK páracső semmibe nem kerül és széleskörű lehetőségeket ad.

Azt elismerem, hogy néha egy új javaslat eléri a célját. Ilyen például a cefre melegítés akvárium melegítővel. Gratulálok hozzá!!!!!!!!!. Egyszerű és nagy hatásfokú módszer!

 

Végül pedig gratulálok a boldog korszakodhoz.! A gond az, hogy nem csak te, hanem mások is isszák a levét.

Jó nedűt!

Előzmény: deszegregator (60978)
vf1 Creative Commons License 2011.11.23 0 0 60981

Pálinkás jóreggelt!

 

Hogyan készítsünk jó pálinkát?

Cefrézési, főzési ismertetők, tanácsok, videók, tesztek a következő linkeken:

 

http://www.snapszmester.try.hu/

 

 http://czidro.eu/wessling/palinka_keszites/ 

 

 Nem reklám!

 

sogi01 Creative Commons License 2011.11.23 0 0 60980

Köszi sikerült:)

 

Előzmény: norris53 (60965)
vf1 Creative Commons License 2011.11.22 0 0 60979

...tolerancia...

deszegregator Creative Commons License 2011.11.22 0 0 60978

Elnézést kérek, ha valakit sértett a politikai fennhangú , szerencsére törölt hozzászólásom. Csak amiatt léptem át a topik rubikonját, mert egy feltett kérdésre nem tudtam e kitérő nélkül kimerítő választ adni!

vf1 Creative Commons License 2011.11.22 0 0 60977

A hőközlő olaj a tuti...

Babar66 Creative Commons License 2011.11.22 0 0 60976

Te kis Szadista!!!   :)

Előzmény: Törölt nick (60957)
Baracilin Creative Commons License 2011.11.22 0 0 60975

na-na!

A tuti a pálmaolaj, ahol érdemes a death'donalds-hoz fordulni. :)

Előzmény: kukac1001 (60974)
kukac1001 Creative Commons License 2011.11.22 0 0 60974

Pontosítok: a víz atuti ha ez nem jó akkor trafóolaj jújjj hol az ááágy!

kukac1001 Creative Commons License 2011.11.22 0 0 60973

Ja és még annyit:a fagyállót(etilén és propilén-glikol)hűtőkhöz használják,fűtőtestekbe trafóolajat.Forduljatok bizalommal valamelyik áramszolgáltatós ismerősötökhöz a trafóolaj a tuti!

kukac1001 Creative Commons License 2011.11.22 0 0 60972

Tisztelt Kollégák!

Megtisztelő és köszönet a reggel feltett kérdésemre adott sok választ és jótanácsot.(hőmérővel kapcsolatos)

Ürítem poharam Rátok és ha megtalálom az ágyat elmegyek aludni.

Egs.Mindenkinek!(egy kis UP-s barack,de marha finom!!!!!)

Üdv.Kukac1001

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!